Pilea (Pannenkoekplant)

Nederlandse naam: Pannenkoekplant

De Pilea, ook wel bekend als ‘pannenkoekplant’, heeft ronde, platte bladeren die het een unieke uitstraling geven. Deze plant komt uit China en houdt van een plekje met veel indirect licht. Ze is makkelijk in onderhoud; geef haar gewoon af en toe water en geniet van haar snelle groei. Pilea brengt een speelse en frisse sfeer in huis en is geweldig voor als je op zoek bent naar een plant die zowel leuk als eenvoudig te verzorgen is. Perfect voor het opfleuren van je woonruimte!

Plantnaam: Pilea

Nederlandse naam: Pannenkoekplant

 • Standplaats: Halfschaduw
 • Water: Gemiddeld
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Bloeit: Ja
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Nee

Pilea oorsprong

Pilea, een kleine maar levendige kamerplant, heeft zijn oorsprong in de tropische gebieden van Zuid-China. Het groeit er op schaduwrijke plekken en geniet van de vochtige omgeving. In de jaren 1940 raakte deze plant voor het eerst bekend buiten China.

De Nederlandse zendeling Agnes Joy Arnaud bracht deze plant naar Europa. Ze ontdekte hem tijdens haar verblijf in China en was meteen gecharmeerd door zijn unieke uiterlijk. Na haar terugkeer naar Europa begon ze stekken van de plant te delen, waardoor het pannenkoekenplantje ook hier aan populariteit won.

In eerste instantie had de Pilea geen officiële naam. Maar na observatie classificeerde botanicus Friedrich Miquel het als Pilea Peperomioides in 1851, verwijzend naar zijn gelijkenis met de peperomia-familie.

Ondanks dat het nu overal ter wereld te vinden is, blijft het een mysterieuze soort. Dit komt doordat hij niet gemakkelijk te vinden is in het wild en zich vaak verschuilt onder grotere bomen of struiken – een indicatie van zijn voorkeur voor schaduwrijke omstandigheden.

Het feit dat Pilea zo snel nieuwe scheuten produceert maakt hem extra bijzonder. De moederplant laat kleine babyplantjes groeien aan haar stengels die je eenvoudig kunt afknippen en verpotten.

Verrassend genoeg was de Pilea tot ongeveer tien jaar geleden vrij onbekend in de meeste delen van de wereld. Maar dankzij sociale media en zijn gemakkelijke verzorging, is hij nu een van de meest populaire kamerplanten.

Pilea eigenschappen

De Pilea, uw favoriete kamerplant, bezit een paar unieke eigenschappen die bijdragen aan zijn groeiende populariteit. Laten we deze speciale kenmerken eens nader bekijken.

 1. Veerkrachtige Groei: De Pilea staat bekend om zijn veerkracht. Ondanks dat hij oorspronkelijk uit een tropisch klimaat komt, past de plant zich goed aan allerlei omgevingen aan. Hij kan overleven in minder dan ideale omstandigheden, mits niet blootgesteld aan extreme temperaturen of droogte.
 2. Snel Verspreidende Scheuten: Een van de meest opvallende kenmerken van de Pilea is zijn vermogen om snel nieuwe scheuten te produceren. Deze kleine ‘baby’s’ groeien direct uit de stam of wortels van de moederplant en kunnen gemakkelijk worden verwijderd en opnieuw geplant voor vermeerdering.
 3. Gemakkelijke Verzorging: De verzorging van een Pilea is vrij eenvoudig, wat hem perfect maakt voor beginners in het tuinieren. Hij heeft behoefte aan indirect zonlicht, matig water geven en af en toe bemesten met algemene huisplantenvoeding.
 4. Glansrijke Bladeren: De ronde, glanzende bladeren van de Pilea zijn een ander kenmerk dat veel bewondering oogst. Ze hebben een levendige groene kleur die elke ruimte kan opfleuren.
 5. Luchtzuiverende Eigenschappen: De Pilea heeft ook luchtzuiverende eigenschappen. Studies tonen aan dat hij helpt bij het verwijderen van schadelijke stoffen uit de lucht, waardoor uw omgeving gezonder wordt.

Deze unieke kenmerken maken de Pilea een waardevolle toevoeging aan elke plantencollectie. Dus, of u nu een ervaren tuinier bent of net begint, overweeg dan zeker de charmante en gemakkelijk te verzorgen Pilea in huis te halen.

Wist je dat?

De Pilea niet alleen een leuk plantje is om te zien, maar ook geweldig is voor het delen met vrienden? De plant produceert kleine baby’s aan zijn basis, die gemakkelijk kunnen worden afgenomen en opnieuw gepot. Deze ‘pups’ maken het super eenvoudig om je liefde voor planten te verspreiden onder familie en vrienden!

Pilea soorten

Na het leren over de algemene aantrekkingskracht van de Pilea, is het tijd om dieper in te duiken en een paar specifieke soorten te verkennen. Er zijn meer dan 600 soorten van deze prachtige plant, elk met unieke kenmerken.

 1. Pilea Peperomioides, ook bekend als pannenkoekenplant, heeft grote, ronde bladeren. Deze plant is populair vanwege zijn minimalistische uitstraling en gemakkelijke verzorging.
 2. Pilea Cadierei, of aluminiumplant, trekt aandacht met zijn zilvergroene bladeren die schitterende patronen hebben. Het groeit goed bij indirect licht maar kan niet tegen direct zonlicht.
 3. Pilea Involucrata, beter bekend als friendship plant, heeft fluwelen groene bladeren met opvallende rode nerven. Het houdt van een vochtige omgeving en indirect zonlicht.
 4. Pilea Microphylla, oftewel rotschilddraagster, groeit zeer snel en produceert kleine witte bloemen in de zomermaanden.
 5. Pilea Mollis staat ook wel bekend als maanvallei en wordt gewaardeerd voor zijn textuurrijke bladeren die er gekreukt uitzien.

Het kiezen van de juiste Pileasoort hangt af van jouw persoonlijke smaak en woonomstandigheden. Elk type heeft allerlei verzorgingsbehoeften; sommigen geven bijvoorbeeld de voorkeur aan indirect licht, terwijl anderen meer zonlicht nodig hebben. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen voordat je een nieuwe Pilea aan jouw collectie toevoegt.

Dus ga ervoor, duik dieper in de wereld van de Pilea en kies het type dat het beste bij jou past! De natuurlijke schoonheid en gemakkelijke verzorging maken dit tot een geweldige keuze voor elke plantenliefhebber.

Pilea kopen

Bent u op zoek naar een nieuwe aanvulling voor uw plantencollectie? Overweeg dan eens de aankoop van een Pilea. Deze veelzijdige plant biedt diverse soorten, elk met unieke kenmerken en verzorgingsbehoeften.

Waar te kopen

Pilea’s zijn verkrijgbaar bij tuincentra, online winkels en speciaalzaken. Kijk eerst in lokale tuincentra, zij hebben vaak een breed assortiment en deskundig personeel dat kan helpen bij het maken van de juiste keuze. Online winkels bieden vaak meer soorten aan, maar houd rekening met de verzendkosten.

Wat te overwegen bij het kopen

Let op de gezondheid van de plant. De bladeren moeten stevig aanvoelen en er groen en glanzend uitzien. Vermijd planten met bruine randen of vlekken – dit kan wijzen op ziekten of plagen.

Overweeg ook welke Pilea-variëteit past bij uw woonomstandigheden en persoonlijke smaak. Elke soort heeft allerlei licht- en waterbehoeften, dus doe wat onderzoek om ervoor te zorgen dat u een plant kiest die groeit in uw huis.

Tips voor na aankoop

Eens thuisgekomen met uw nieuwe Pilea, plaats deze dan niet direct in vol zonlicht – dit kan leiden tot bladverbranding. Geef de plant tijd om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving door hem geleidelijk dichterbij het raam te verplaatsen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat Pilea’s houden van een consistent vochtigheidsniveau. Laat de bodem tussen gietbeurten in iets drogen, maar laat het nooit volledig uitdrogen.

Is de Pilea giftig?

Na het bespreken van de allerlei soorten Pilea en hun verzorgingsbehoeften, is het tijd om een belangrijke vraag te beantwoorden. Is de Pilea giftig? Laten we dat eens nader bekijken.

Is de Pilea giftig voor katten en honden?

Als planteneigenaar met huisdieren doe je er goed aan om rekening te houden met hun veiligheid. Gelukkig wordt de Pilea over het algemeen als veilig beschouwd voor zowel katten als honden. Volgens diverse bronnen zoals de ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals), staat deze plant niet op hun lijst van giftige planten voor huisdieren.

Maar, elk dier is uniek in zijn reactie op allerlei stoffen. Hoewel onwaarschijnlijk, kunnen sommige dieren gevoelig zijn voor deze plant. Let daarom altijd op symptomen zoals braken, diarree of verlies van eetlust nadat uw huisdier in contact is gekomen met een Pilea.

Is de Pilea giftig voor baby’s?

Wat betreft baby’s en kleine kinderen, is er geen specifiek onderzoek dat aantoont dat de Pilea schadelijk zou zijn. Maar, net zoals bij huisdieren geldt ook hier dat elke persoon uniek is in hoe zij reageren op allerlei stoffen.

Over het algemeen wordt geadviseerd om jonge kinderen niet zonder toezicht achter te laten bij kamerplanten, inclusief de Pilea. Hoewel ze vaak geen ernstige problemen veroorzaken, kunnen planten nog steeds ongemakken als misselijkheid of een allergische reactie teweegbrengen als ze worden ingeslikt. Bovendien kunnen kinderen zichzelf ook per ongeluk verwonden met de harde bladeren of stelen van de plant.

In het algemeen is het altijd raadzaam om voorzorgsmaatregelen te nemen bij het introduceren van nieuwe planten in uw huis. Zorg ervoor dat ze buiten bereik blijven van zowel huisdieren als baby’s en kleine kinderen, vooral als u niet zeker weet hoe veilig ze zijn.

Is de Pilea luchtzuiverend?

Ja, dat is het. De Pilea, een geliefde kamerplant onder plantenliefhebbers in Nederland en daarbuiten, bezit luchtzuiverende eigenschappen. Het geeft je niet alleen een stukje natuur binnenshuis, maar draagt ook bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in uw woning.

Pilea-planten zijn effectief in het filteren en neutraliseren van bepaalde schadelijke chemicaliën in de lucht. Ze kunnen formaldehyde, benzeen en andere gifstoffen uit de lucht verwijderen. Deze chemicaliën komen vaak voor in huishoudelijke producten zoals schoonmaakmiddelen en cosmetica.

Maar, terwijl Pilea’s bekend staan om hun luchtzuiverende vermogens, mogen ze niet worden beschouwd als een volledige oplossing voor het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit. Ventilatie speelt ook een cruciale rol hierin. Zorgt dus altijd voor voldoende ventilatie naast het hebben van deze nuttige plant in huis.

Naast hun vermogen om de luchtkwaliteit te verbeteren, zijn Pilea’s ook geweldig omdat ze gemakkelijk te verzorgen zijn. Ze hebben matig water nodig – pas op dat u ze niet overwatert – en doen het goed bij indirect zonlicht.

Bloeit de Pilea?

Ja, de Pilea bloeit. Maar, het is belangrijk op te merken dat deze bloei vaak onopvallend is. De kleine witte of roze bloemen verschijnen doorgaans aan lange stengels en zijn zo subtiel dat ze gemakkelijk over het hoofd worden gezien.

Een interessant feit over de Pilea is dat ze niet noodzakelijk hoeven te bloeien om zich voort te planten. Sterker nog, een van hun meest kenmerkende eigenschappen zijn de ‘baby’s’ of pups die ze produceren. Deze kleine plantjes groeien uit de basis van de moederplant en kunnen voorzichtig worden verwijderd en apart worden geplant als ze groot genoeg zijn.

De bloei hangt maar af van allerlei factoren, waaronder lichtomstandigheden en verzorging van de plant. Een optimale verzorging zorgt ervoor dat uw Pilea gezond blijft en mogelijk ook gaat bloeien.

Wist je dat?

De Pilea zijn bijnaam ‘Pannenkoekenplantje’ dankt aan de ronde, platte bladeren die lijken op kleine, groene pannenkoekjes? Dit unieke uiterlijk maakt het een favoriet onder kamerplantliefhebbers, vooral vanwege zijn speelse vorm en gemakkelijke verzorging.

Pilea verzorgen

Verwennen je Pilea met de juiste zorg en geniet van zijn levendige groene bladeren. De basisprincipes zijn eenvoudig: geef ‘m water, licht en aandacht.

 1. Bied voldoende water aan je plant. Geven regelmatige maar matige hoeveelheden water, bijvoorbeeld eens per week. Maar let op signalen van overbewatering zoals gele of bruine bladeren.
 2. Zorg voor indirect zonlicht voor je Pilea. Plaats ‘m dichtbij een raam op het noorden of oosten, waar hij helder maar gefilterd licht krijgt.
 3. Houd de temperatuur stabiel en comfortabel, tussen de 15-25 graden Celsius is ideaal.
 4. Voed je plant tijdens de groei maanden (maart tot september) om de twee weken met een meststof voor kamerplanten.
 5. Verpot elk jaar in het vroege voorjaar om gezonde groei te bevorderen en ruimte te geven aan nieuwe scheuten.
 6. Controleer regelmatig op ongedierte, zoals spint of schildluis: kleine webben of kleverige plekken kunnen deze problemen signaleren.
 7. Wil je je Pilea stekken? Scheid baby’s van de moederplant als ze groot genoeg zijn, meestal als ze zo’n 5 cm hoog zijn.
Lees meer over je Pilea plant verzorgen

Pilea problemen

Ondanks de veerkracht en eenvoudige verzorging van de Pilea, kunnen er problemen ontstaan. Het is belangrijk om deze tijdig te herkennen en aan te pakken, zodat je plant gezond blijft. Hier zijn een paar veelvoorkomende problemen die je kunt tegenkomen.

 1. Verkleurende bladeren: Als de bladeren van je Pilea verkleuren of bruin worden, krijgt hij mogelijk te veel licht of water. Pas de hoeveelheid licht aan door hem iets verder weg van het raam te plaatsen, bijvoorbeeld op een tafel of kast. Controleer ook het watergehalte in de grond voordat je weer water geeft.
 2. Hangende bladeren: Wanneer de bladeren van je Pilea hangen, kan dit duiden op onvoldoende water of vochtigheid in huis. Probeer vaker te bewateren maar let erop dat je niet over-water geeft.
 3. Gele Bladeren: Gele bladeren wijzen vaak op overbewatering of een tekort aan voedingsstoffen in de bodem. Zorg ervoor dat overtollig water weg kan stromen uit de pot en geef minder vaak water als het probleem aanhoudt.
 4. Pest Invasies: Ongedierte zoals spintmijten of wittevliegen kunnen zich nestelen op jouw plantje en leiden tot verwelkte of beschadigde bladeren – hou deze insectjes goed in gaten!
 5. Langzame groei: Als je Pilea niet snel genoeg groeit, kan dit komen door een tekort aan licht of voedingsstoffen. Probeer hem dichter bij het raam te plaatsen en gebruik een meststof die geschikt is voor kamerplanten.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Nephrolepis. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoeveel licht heeft een Pilea nodig?

De Pilea houdt van helder, indirect licht. Vermijd direct zonlicht, dat kan de bladeren verbranden.

Hoe vaak moet ik mijn Pilea water geven?

Geef water als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Overwatering vermijden, dit kan leiden tot wortelrot.

Hoe bemest ik een Pilea?

Bemest de Pilea elke maand met een evenwichtige vloeibare kamerplantenmest tijdens het groeiseizoen (lente en zomer).

Hoe vermeerder ik een Pilea?

Vermeerderen is eenvoudig via de uitlopers die aan de basis van de plant groeien. Deze kun je voorzichtig losmaken en in aparte potten planten.

Wat zijn tekenen van problemen bij een Pilea?

Hangende of vergeelde bladeren kunnen wijzen op overwatering of te weinig licht. Droge, bruine bladpunten duiden vaak op te lage luchtvochtigheid.


Plaats een reactie