Pilea (Pannenkoekplant)

De Pilea, ook wel bekend als de pannenkoekenplant, is een populaire en gemakkelijk te verzorgen kamerplant. Met zijn ronde bladeren en luchtzuiverende eigenschappen is de Pilea een geweldige aanvulling op elke woonruimte.

Benieuwd hoe je ervoor zorgt dat jouw Pilea gezond blijft en blijft groeien? In dit artikel geven we je praktische tips en stapsgewijze instructies voor het verzorgen van deze plant, zodat jij nog jaren van jouw Pilea kunt genieten.

Pilea eigenschappen

Pilea eigenschappen
Latijnse naamPilea
Nederlandse naamPannenkoekplant
Bekendste soorten

Peperomioides, Nummularifolia, Depressa, Involucrata, Glauca

Behoort tot de familieUrticaceae
Type plant Bloeiende kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Pilea plant komt uit China.
Maximale grootte Grote kamerplant (180-240 cm)
BladgrootteNee
BloeitJa
BloeiperiodeDe bloeiperiode van de Pilea binnenshuis is meestal in het voorjaar en de zomer, maar kan het hele jaar door bloeien onder de juiste omstandigheden.
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw
OnderhoudMakkelijk
Water gevenGemiddeld
GiftigNee

Waar komt de Pilea vandaan?

De Pilea, ook wel de Pannenkoekenplant genoemd, is een plant die oorspronkelijk uit China komt. Deze plant is een lid van de familie Urticaceae en groeit van nature in het zuiden van China. Hier groeit de plant in de schaduw van bomen, waar het vochtig en warm is. Door de populariteit van de Pilea is deze plant inmiddels wereldwijd verspreid en wordt de plant ook gekweekt in andere landen, zoals Thailand, Vietnam, en Indonesië. De Pilea is bekend om zijn platte, ronde bladeren die op pannenkoeken lijken en ze zijn gemakkelijk te verzorgen, waardoor het een populaire keuze is bij zowel ervaren als nieuwe tuiniers.

Pilea soorten

Er zijn veel verschillende soorten Pilea, elk met hun eigen unieke kenmerken.

Ben je op zoek naar een mooie hangplant? Dan is de Pilea Peperomioides een goede keuze. Deze plant heeft ronde bladeren die op munten lijken en groeit goed in een hangpot.

Wil je liever een compactere plant? Dan is de Pilea Glauca een goede optie. Deze plant heeft kleine bladeren met een blauwgroene kleur.

De Pilea Depressa is daarentegen een kruipende plant met kleine ronde bladeren.

Voor een exotische uitstraling kun je kiezen voor de Pilea Involucrata met zijn fluweelachtige bladeren.

Houd je van grotere bladeren? Dan is de Pilea Peperomioides ‘Glaucophylla’ een mooie keuze met zijn grote, ronde bladeren.

Tot slot is de Pilea Microphylla ‘Variegata’ een opvallende plant met bontgekleurde bladeren.

Genoeg keuze dus in de wereld van Pilea!

Wist je dat de Pilea ook bekend staat als de Chinese Money Plant? Het is namelijk een populaire plant in China vanwege het geloof dat het financiële voorspoed brengt.

Pannenkoekplant kopen, waar let je op?

Als je een Pilea koopt in de winkel, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hier zijn de zes belangrijkste punten:

  1. Kies een Pilea met gezonde bladeren en een sterke stam. Vermijd planten met geel of krullend blad en slappe stengels.
  2. Controleer of de plant voldoende wortels heeft en niet uit de pot barst. De wortels moeten stevig en groen zijn en de pot moet groot genoeg zijn voor de plant.
  3. Let op de grootte van de pot waarin de plant zit. Een te kleine pot kan de groei belemmeren en een te grote pot kan leiden tot overbewatering.
  4. Vraag de verkoper naar de verzorgingsbehoeften van de Pilea. Zorg dat je weet hoe vaak en hoeveel water de plant nodig heeft en of hij veel licht nodig heeft.
  5. Controleer of er geen insecten of ziekten aanwezig zijn op de plant. Met name spintmijten en bladluis komen vaak voor bij Pilea’s.
  6. Let op de prijs van de plant en vergelijk deze met andere winkels. Een goede Pilea hoeft niet duur te zijn, maar een erg goedkope plant kan wijzen op matige kwaliteit. Zorg dat je waar voor je geld krijgt.

Is de Pilea giftig?

Wil jij weten of de Pilea plant giftig is? Lees dan verder en ontdek wat de risico’s zijn van deze bekende kamerplant.

Is de Pilea giftig voor mensen?

De Pilea is niet giftig voor mensen en is veilig om te hebben en te verzorgen in huis. Er zijn geen bekende gezondheidsrisico’s bij aanraking of inname van de plant. Houd er wel rekening mee dat sommige mensen allergisch kunnen zijn voor planten en hierop kunnen reageren. Het is dus nog steeds belangrijk om de Pilea buiten het bereik van kinderen en huisdieren te houden en te zorgen voor een goede ventilatie in de kamer waar de plant staat.

Is de Pilea giftig voor katten en honden?

De Pilea is giftig voor honden en katten. De giftigheid van deze plant kan leiden tot misselijkheid, braken en diarree bij je huisdier. Mocht je hond of kat van de Pilea hebben gegeten, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je dierenarts. Zorg dus dat je je huisdier niet in de buurt laat van deze plant.

Is de Pilea luchtzuiverend?

Is de Pilea een luchtzuiverende plant? Jazeker! Deze groene vriend staat erom bekend dat hij de lucht in huis kan zuiveren. Je hoeft dan ook geen speciale luchtreiniger aan te schaffen om de luchtkwaliteit te verbeteren. De Pilea is een natuurlijk alternatief en dat maakt het een goede keuze voor mensen die allergieën hebben of simpelweg op zoek zijn naar een gezondere leefomgeving. Het is ook een makkelijke plant om te verzorgen, dus het is een win-win situatie. Schaf er vandaag nog een aan en adem schone lucht heel het jaar door!

Pilea verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij je Pilea plant gezond houden en laten groeien? Dan is het belangrijk om de plant op de juiste manier te verzorgen. In dit artikel geven we praktische tips voor het water geven, bemesten en verpotten van de Pilea. Ook bespreken we waar je de plant het beste kunt plaatsen en welke lichtbehoefte hij heeft. Met onze handige instructies zorg jij ervoor dat jouw Pilea er op zijn best uitziet!

Wil je meer weten over hoe je Pilea het best kunt verzorgen? Bekijk onze Pilea Verzorging pagina.

Pilea onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Pilea wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Pilea gezond en mooi te houden.

Een andere bijnaam voor de Pilea is de Pancake Plant, vanwege de platte, ronde bladeren die lijken op stapels pannenkoeken.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Pilea plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat voor soort plant is een Pilea?

Een Pilea is een niet-giftige sierplant met ronde, platte bladeren en wordt ook wel pannekoekenplant genoemd.

Welke verzorging heeft een Pilea nodig?

Een Pilea heeft regelmatig water nodig en houdt van licht zonder direct zonlicht. Af en toe bemesten en verpotting is ook nodig.

Kan een Pilea in direct zonlicht staan?

Nee, de Pilea plant kan niet direct in de volle zon staan. Zorg voor helder, indirect licht en vermijd te veel direct zonlicht.

Hoe vaak moet je een Pilea water geven?

Geef je Pilea ongeveer één keer per week water en houd de grond constant vochtig, maar vermijd te veel water.

Hoe groot wordt een Pilea en wanneer moet je deze verpotten?

Een Pilea kan 30cm hoog worden en moet verpot worden wanneer de wortels uit de pot komen of de groei stopt.

Plaats een reactie