Beaucarnea (Olifantpoot)

Op zoek naar een kamerplant die weinig licht en water nodig heeft?

De Beaucarnea, ook wel bekend als de Olifantspoot gedijt goed bij indirect licht en heeft matige watergift nodig om te groeien. Ontdek hoe je deze subtiele maar stoere plant kunt verzorgen en breng een minimalistisch tintje in je interieur.

Beaucarnea eigenschappen

Beaucarnea eigenschappen
Latijnse naamBeaucarnea
Nederlandse naamOlifantpoot
Bekendste soorten

Recurvata, Compacta, Guatemalensis, Gold Star, Ponytail

Behoort tot de familieAsparagaceae
Type plant Bloeiende kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Kamerplant op stam, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Beaucarnea plant komt uit Mexico.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteNee
BloeitJa
BloeiperiodeDe bloeiperiode van de Beaucarnea binnenshuis is meestal in de lente of de zomer, afhankelijk van de lichtomstandigheden en verzorging.
LuchtzuiverendJa
StandplaatsVeel licht
OnderhoudMakkelijk
Water gevenWeinig
GiftigNee

Waar komt de Beaucarnea vandaan?

Beaucarnea, ook wel bekend als ponytail palm, is oorspronkelijk afkomstig uit Mexico. De plant groeit voornamelijk in semi-droge gebieden zoals de Chihuahua-woestijn en bergachtige regio’s. Je herkent de Beaucarnea aan de karakteristieke dikke stam en het opvallende blad dat aan een paardenstaart doet denken. De plant kan zowel binnen als buiten worden gehouden, mits je zorgt voor voldoende licht en een goede drainage. Daarnaast heeft de Beaucarnea niet veel verzorging nodig en kan hij langere tijd zonder water, dus is het een makkelijke plant voor beginners. Weet je bijvoorbeeld dat je de ponytail palm ook kunt vermeerderen door de babyplantjes aan de stam te planten?

Beaucarnea soorten

Er zijn veel verschillende soorten Beaucarnea verkrijgbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken. Hier zijn de zes populairste soorten Beaucarnea op dit moment:

 • Beaucarnea recurvata: ook bekend als de olifantspoot, deze plant heeft een dikke stam en lange, gebogen bladeren.
 • Beaucarnea stricta: bekend om zijn smalle, rechte bladeren en compacte groeiwijze.
 • Beaucarnea guatemalensis: deze soort heeft bredere bladeren en een vollere uitstraling dan de olifantspoot.
 • Beaucarnea gracilis: een elegantere versie van de olifantspoot met dunne, elegante bladeren.
 • Beaucarnea punicea: deze variĆ«teit heeft prachtige rode bladeren die een unieke en opvallende toevoeging zijn aan je plantencollectie.
 • Beaucarnea purpusii: een compacte plant met brede bladeren en een volle groeiwijze.

Of je nu op zoek bent naar een plant met dikke, gebogen bladeren, of juist een elegante variant met dunne bladeren, er is altijd wel een Beaucarnea die bij jouw smaak en stijl past.

Wist je dat de Beaucarnea, ook wel bekend als de olifantspoot, tot wel 100 jaar oud kan worden?

Olifantpoot kopen, waar let je op?

Ben je van plan om een Beaucarnea te kopen? Let dan op de volgende zaken:

 1. Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is. Beaucarnea’s kunnen tot wel 3 meter hoog worden, dus ze hebben genoeg ruimte nodig om te groeien.
 2. Controleer de standplaats van de plant. Beaucarnea’s houden van licht, maar niet van direct zonlicht. Kies daarom voor een plekje met indirect licht.
 3. Kijk naar de bladeren en stam. Het is belangrijk dat de stam dik en stevig is en dat de bladeren gezond en groen zijn.
 4. Let op de grond waarin de plant staat. Beaucarnea’s hebben een goed drainerende grond nodig, anders kunnen de wortels gaan rotten.
 5. Controleer regelmatig of de plant voldoende water heeft. Beaucarnea’s hebben niet veel water nodig, maar het is belangrijk dat de grond licht vochtig blijft.
 6. Verpot de plant wanneer dit nodig is. Beaucarnea’s groeien snel en hebben daarom af en toe een grotere pot nodig. Verpot de plant bij voorkeur in het voorjaar.

Door op deze zes punten te letten, zorg je ervoor dat je een gezonde en mooie Beaucarnea in huis haalt.

Is de Beaucarnea giftig?

Ben je een liefhebber van de Asplenium? Maar ben je ook benieuwd of deze plant giftig is? Hieronder lees je of deze populaire kamerplant gevaarlijk kan zijn voor jou en je huisdieren.

Is de Beaucarnea giftig voor mensen?

Beaucarnea, ook wel bekend als de olifantspoot, is niet giftig voor mensen. Er zijn geen gevallen bekend waarbij de plant giftige effecten heeft gehad op mensen bij inname of aanraking. Het sap van de olifantspoot kan wel irriterend zijn voor de huid en ogen, maar dit is geen teken van giftigheid. Let echter wel op dat dit enkel geldt voor mensen, en check bij huisdieren of de Beaucarnea voor hen wellicht wel giftig is.

Is de Beaucarnea giftig voor katten en honden?

De Beaucarnea, ook wel olifantenpoot genoemd, is niet giftig voor honden en katten. Hierdoor hoef jij je geen zorgen te maken dat jouw huisdier ziek wordt wanneer het aan de plant knabbelt of blaadjes ervan eet. Het sap van de plant kan wel irriterend zijn voor de huid en ogen van zowel mensen als dieren. Houd hier daarom rekening mee bij het verzorgen van de plant.

Is de Beaucarnea luchtzuiverend?

De Beaucarnea, ook wel bekend als de olifantspoot, staat erom bekend dat het een luchtzuiverende plant is. Deze plant zorgt ervoor dat de lucht in jouw huis schoner en gezonder wordt. Wist je dat de Beaucarnea allerlei schadelijke stoffen uit de lucht kan halen, zoals formaldehyde en benzeen? Om optimaal te profiteren van de luchtzuiverende werking van deze plant, is het belangrijk om hem op een lichte plek te zetten en regelmatig water te geven. Zo zorg jij ervoor dat jouw huis een gezonde omgeving blijft!

Beaucarnea verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij jouw Beaucarnea plant op de juiste manier verzorgen? Zorg dat de grond vochtig blijft en geef de plant voldoende licht, maar geen direct zonlicht. Daarnaast is het belangrijk om de plant niet te veel water te geven en regelmatig de bladeren stofvrij te maken. In deze tekst geven we je praktische tips om jouw Beaucarnea gezond en stralend te houden.

Wil je meer weten over hoe je Beaucarnea het best kunt verzorgen? Bekijk onze Beaucarnea Verzorging pagina.

Beaucarnea onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Beaucarnea wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Beaucarnea gezond en mooi te houden.

De Beaucarnea is een ideale plant voor mensen met allergieƫn, omdat hij weinig stuifmeel produceert.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Beaucarnea plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat zijn de verzorgingseisen van de Beaucarnea?

Beaucarnea heeft weinig water nodig, zorg voor goed doorlatende grond en veel zonlicht. Eens per maand bemesten en regelmatig afstoffen.

Hoeveel water heeft de Beaucarnea nodig?

De Beaucarnea heeft matig water nodig, geef alleen water wanneer de aarde droog is tot een diepte van 5 cm. Gebruik geen te grote pot.

Wat zijn veelvoorkomende problemen bij de Beaucarnea?

Veelvoorkomende problemen bij de Beaucarnea zijn bruin blad, te veel of te weinig water geven, en lage luchtvochtigheid.

Hoe groot wordt de Beaucarnea?

Beaucarnea kan tot 4 meter hoog worden en heeft een stam van ongeveer 1 meter breed.

Hoe kan ik de Beaucarnea vermeerderen?

Gebruik scheuten van minimaal 10 centimeter van de stam en zet ze in zandige aarde. Houd voldoende vochtig en warm.

Plaats een reactie