Beaucarnea (Olifantpoot)

Nederlandse naam: Olifantpoot

Met zijn opvallende, gezwollen stam en sierlijke, groene bladeren is de Beaucarnea, vaak ‘Olifantspoot’ genoemd, een echte eyecatcher. Deze plant komt oorspronkelijk uit het droge klimaat van Mexico. Hij is vrij makkelijk in onderhoud: houdt van veel licht en heeft weinig water nodig. De Beaucarnea brengt een exotisch en uniek gevoel in je huis, perfect voor een natuurlijke en stijlvolle look in je interieur.

Plantnaam: Beaucarnea

Nederlandse naam: Olifantpoot

 • Standplaats: Veel licht
 • Water: Weinig
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Bloeit: Ja
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Nee

Waar komt de Beaucarnea vandaan?

De Beaucarnea komt uit Mexico. De Beaucarnea vind je in de droge bossen en halfwoestijnen in het oosten en zuiden van Mexico. Daar groeit hij op de rotsachtige grond en is hij sterk genoeg om alle soorten weer aan te kunnen. Dat maakt hem heel sterk en hij heeft niet veel water nodig.

Mensen daar hebben allerlei manieren gevonden om deze handige plant te gebruiken. Ze eten sommige delen van de plant, gebruiken het als medicijn en zelfs als materiaal om dingen mee te bouwen!

Eigenschappen van de Beaucarnea

Wat meteen opvalt aan de Beaucarnea is de dikke stam. Deze lijkt op een olifantspoot, en de lange, gebogen bladeren die uit de top groeien, maken deze plant bijzonder. En het leuke is: je hoeft geen groene vingers te hebben om deze plant te verzorgen!

 • Ze houdt van helder indirect licht, ook doet ze het goed in minder ideale lichtomstandigheden. Vergeet je soms je planten water te geven? Geen probleem! De Beaucarnea is niet zo veeleisend als het op water geven aankomt.
 • Let op: de Beaucarnea houdt van warmte. Zorg dat de temperatuur voor jouw groene vriendin niet onder de 10° C komt.
 • De Beaucarnea kan best groot worden. In de natuur groeit ze soms tot wel 10 meter hoog. Maak je geen zorgen, in een pot blijft ze meestal rond de 2 meter.

Een leuk feitje over deze kamerplant is dat ze luchtwortels maakt. Dit zijn dunne wortels die uit de stam groeien en helpen om vocht en voeding uit de lucht te halen. Dit helpt haar om te overleven in droge gebieden.

Wist je dat?

De Beaucarnea haar bijnaam ‘Olifantspoot’ te danken heeft aan haar dikke, gezwollen stam? Deze unieke stam fungeert als een waterreservoir, waardoor de plant lange periodes zonder water kan overleven. Het is een natuurlijke survival-kit in je woonkamer!

Soorten Beaucarnea

Wist je dat er allerlei soorten Beaucarnea bestaan? Elke soort heeft iets unieks. We gaan een paar van de populairste soorten bekijken.

Beaucarnea Recurvata

Je kent waarschijnlijk de Beaucarnea Recurvata al. We noemen deze plant ook wel de ‘olifantspoot’. Deze plant heeft een grote, ronde stam en lange bladeren die naar beneden hangen. Geef je deze plant de juiste zorg, dan groeit ze tot grote hoogte.

Beaucarnea Gracilis

Maak je kennis met de Beaucarnea Gracilis. Deze ‘slanke flessenboom’ heeft dunnere bladeren en een slanker vorm dan de andere soorten. Het duurt even voordat deze plant groeit, dus je hebt een beetje geduld nodig. Toch is het de moeite waard om deze plant in huis te hebben.

Beaucarnea Gold Star

De laatste op onze lijst is de Gold Star. Heb je de felgroene bladeren van deze plant al gezien? En de gouden punten die oplichten in helder licht? Deze plant trekt gegarandeerd de aandacht in elke kamer.

Beaucarnea kopen

Wil je een Beaucarnea kopen? Goed idee! Houd rekening met een paar belangrijke punten. Deze planten zijn speciaal en hebben hun eigen behoeften.

Denk eerst na over de plek waar je de plant neerzet. Beaucarneas groeien goed in helder, indirect licht. Ze zijn dus blij op een plek met veel natuurlijk licht, niet direct in de zon.

Geef je Beaucarnea weinig water. Deze planten zijn sterke overlevers en slaan water op in hun bolvormige stam. Daardoor geef je ze slechts om de twee tot drie weken water. Dat hangt wel af van het seizoen en de temperatuur.

Overweeg ook welke Beaucarnea het beste in jouw ruimte past:

 • De grote Beaucarnea Recurvata met zijn dikke stam en lange bladeren is een blikvanger.
 • De slankere Beaucarnea Gracilis neemt minder ruimte in.
 • Wil je iets bijzonders? Kies dan voor de Beaucarnea Gold Star met felgroene bladeren en gouden punten.

Elke soort heeft unieke kenmerken. Ze passen bij allerlei smaken en interieurs. Het maakt uit welke jij kiest voor jouw groene oase thuis.

Prijzen voor een Beaucarnea lopen uiteen. Reken op zo’n €30 tot meer dan 100 euro voor een Beaucarnea. Hoe groter de plant, hoe duurder.

Is de Beaucarnea giftig?

Nee, de Beaucarnea is niet giftig. een veilige keus dus voor een huis met kleine kinderen en huisdieren.

Is de Beaucarnea giftig voor katten en honden?

De Beaucarnea is veilig voor je huisdieren. Deze plant hoort bij de Asparagaceae familie, die bekend staat om zijn veiligheid voor huisdieren. Laat je kat of hond toch niet aan de bladeren knagen. Dit kan namelijk een vervelend gevoel in hun maag geven.

Is de Beaucarnea giftig voor baby’s?

De Beaucarnea plant is ook veilig voor baby’s en kleine kinderen. Alhoewel, houd in de gaten dat de plant niet binnen handbereik van je kind staat. Ook al is de plant veilig, het inslikken kan voor een beetje misselijkheid zorgen.

Samengevat, de Beaucarnea is een veilige keus voor een huis met kleine kinderen en huisdieren. Toch is het belangrijk om alert te blijven. Zorg dat kinderen en huisdieren niet aan de plant gaan knagen. Ook al is de Beaucarnea niet giftig, het kan nog steeds voor ongemak zorgen.

Is de Beaucarnea luchtzuiverend?

De Beaucarnea helpt ook mee aan schone lucht in je huis.

We hebben geen specifieke onderzoeken naar de Beaucarnea zelf. Wel zijn er onderzoeken naar planten uit dezelfde familie (Asparagaceae). Daaruit blijkt dat deze planten giftige stoffen uit de lucht halen. Let op: hoewel veel planten giftige stoffen zoals formaldehyde en benzeen uit de lucht halen, kunnen ze deze niet volledig weghalen.

Zoek je een plant met bewezen luchtzuiverende eigenschappen? Kijk dan eens naar de vrouwentong of lepelplant. Deze planten staan in NASA’s clean air study. Dat betekent dat ze bepaalde giftige stoffen beter uit de lucht halen dan andere planten.

Bloeit de Beaucarnea?

Beaucarneas groeien langzaam en het duurt vaak jaren voordat ze bloemen krijgen. Het is niet gek als het 10 tot 15 jaar duurt voordat er een bloem aan je Beaucarnea komt. Meestal bloeit deze plant in de zomer. Het exacte moment hangt af van dingen zoals licht, temperatuur en hoeveel water je de plant geeft.

Geen zorgen als jouw Beaucarnea nog niet gebloeid heeft. Geduld loont! Je krijgt een prachtige stengel vol knoppen die uitgroeien tot trossen witte bloemen.

Wist je dat?

Deze plant niet alleen een opvallende verschijning is, maar ook nog eens supermakkelijk in onderhoud? De Beaucarnea heeft weinig water en aandacht nodig om te floreren, waardoor ze perfect is voor mensen die vaak vergeten hun planten water te geven of die gewoon een ‘low maintenance’ kamerplant zoeken.

Verzorging van de Beaucarnea

Goed gedaan! Je hebt gekozen voor de Beaucarnea. Deze plant staat ook bekend als de Olifantspoot of Flessenboom. Het is een topkeuze, gefeliciteerd! Maar hoe zorg je het beste voor deze plant? We geven je een paar nuttige tips.

Licht en temperatuur

Laten we beginnen met het licht. De Beaucarnea is dol op licht, heel veel licht. Zet de plant in direct zonlicht of op een plek in huis waar veel licht komt. Zorg wel dat je extreme hitte vermijdt. Dit kan namelijk de bladeren doen krimpen.

De juiste temperatuur voor deze plant? Dat ligt tussen de 15 en 25 graden Celsius. In de wintermaanden overleeft hij zelfs bij temperaturen rond de 10 graden Celsius!

Water geven

Over water gesproken, geef de Beaucarnea niet teveel water. Deze plant slaat water op in zijn stam. Dat is de reden van zijn unieke flesvorm! Geef liever te weinig dan teveel water. Teveel water kan namelijk zorgen voor rotte wortels.

Voelt de grond droog aan? Dan is het tijd om water te geven. Vergeet niet dat in de koudere maanden de plant minder water nodig heeft.

Voeding en verpotten

Een keer per maand voeding geven is voldoende tijdens het groeiseizoen (lente-zomer). Gebruik hiervoor standaard voeding voor kamerplanten, maar dan de helft minder sterk.

Verpot de plant alleen als het echt nodig is. De Beaucarnea vindt het fijn om een beetje krap in zijn pot te zitten. Wacht dus tot hij uit zijn pot begint te groeien!

Snoeien

Om je Beaucarnea gezond en mooi te houden, snoei je hem af en toe. Snijd dode of vergeelde bladeren eenvoudigweg aan de basis af.

Lees meer over je Beaucarnea plant verzorgen

Problemen met je Beaucarnea

De Beaucarnea is een sterke plant, toch loop je soms tegen wat probleempjes aan. Geen zorgen, we helpen je er graag doorheen. Laten we een paar veelvoorkomende problemen bespreken en hoe je deze oplost.

Bladeren verkleuren

Verkleuren de bladeren van je Beaucarnea? Dat komt meestal door te veel direct zonlicht. Beaucarnea’s houden van licht, maar kunnen verbranden als ze te lang in de volle zon staan. Zet je plant op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

Geef je je plant te veel of te weinig water? Dat kan ook de kleur van de bladeren veranderen. De Beaucarnea houdt niet van natte voeten! Geef liever iets te weinig water dan te veel.

Plagen en ziekten

Elke plant kan last krijgen van beestjes en ziektes, zo ook de Beaucarnea. Kijk regelmatig of je gekke stipjes of pluisjes op je plant ziet. Dat kan het begin zijn van een plaag.

Zie je dat beestjes je plant aanvallen? Geen stress! Er zijn genoeg natuurvriendelijke bestrijdingsmiddelen die je op je Beaucarnea kunt gebruiken.

Problemen met groeien

Groeit je Beaucarnea niet zo snel als je wilt? Misschien zitten er niet genoeg voedingsstoffen in de grond. Voeg wat algemene plantenvoeding toe aan het water tijdens de periode dat je de plant water geeft. Dat helpt!

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Beaucarnea. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Zuivert een Beaucarnea de lucht?

Er is geen specifiek onderzoek dat zegt dat een Beaucarnea de lucht zuivert. Toch denken sommige onderzoekers dat deze plant wel luchtzuiverend werkt, net als zijn familieleden. Er zijn zeker andere planten die de lucht zuiveren. De Vrouwentong en de Lepelplant zijn hier goede voorbeelden van.

Hoe zorg ik voor mijn Beaucarnea?

Een Beaucarnea is geen veeleisende plant. Zet hem op een plek met licht, maar niet in de directe zon. Geef hem af en toe wat water. In de periodes dat je water geeft, doe er dan ook wat plantenvoeding bij. En als de plant te groot wordt voor zijn pot, zet hem dan in een grotere.

Hoe vaak bloeit een Beaucarnea?

Je moet geduld hebben met een Beaucarnea. Deze plant bloeit namelijk niet snel. Het duurt soms wel 10 tot 15 jaar voordat je de eerste bloemen ziet. Na de bloei, knip de oude bloemstengel weg. Zo kan de plant zijn energie gebruiken om gezond te blijven.

Wat moet ik doen als de bladeren van mijn Beaucarnea verkleuren?

Zien de bladeren van je Beaucarnea er anders uit dan normaal? Dat komt misschien door te veel zon of door verkeerd water geven. Zet je plant dan op een andere plek, waar hij niet in de volle zon staat. En geef hem niet te veel water.

Hoe ga ik om met plagen of ziekten bij mijn Beaucarnea?

Houd je plant goed in de gaten. Zie je beestjes zoals spintmijten of wolluis? Haal die dan meteen weg en zorg dat je plant gezond blijft.


Plaats een reactie