Platycerium (Hertshoornvaren)

Nederlandse naam: Hertshoornvaren

Ben je op zoek naar een bijzondere kamerplant? Maak dan kennis met de Platycerium, ook wel bekend als de Hertshoornvaren. Deze plant springt in het oog met zijn unieke vorm die doet denken aan hertengeweien. Hij komt uit de subtropische en tropische regenwouden, waar hij vaak als epifyt op bomen groeit. Hang hem op een plek met indirect licht en geef water bij de basis. De Platycerium voegt een ongewoon en natuurlijk element toe aan je interieur. Hij is niet alleen een gespreksstarter, maar ook nog eens makkelijk in onderhoud. Perfect voor een speelse touch in je huis!

Plantnaam: Platycerium

Nederlandse naam: Hertshoornvaren

 • Standplaats: Halfschaduw
 • Water: Gemiddeld
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Bloeit: Ja
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Nee

Platycerium oorsprong

Platycerium, beter bekend als hertshoornvaren, heeft een intrigerende oorsprong. Deze plant komt van nature voor in tropische en subtropische gebieden over de hele wereld. Je vindt ze in Afrika, Australië, Nieuw-Guinea en Zuidoost-Azië.

Deze soorten zijn epifyten, wat betekent dat ze op andere planten groeien zonder deze te schaden. Ze nestelen zich vaak hoog in de kruinen van bomen. Daar krijgen ze veel licht maar weinig direct zonlicht – perfect voor hun groei.

Het is fascinerend om te weten dat elk type Platycerium unieke kenmerken heeft die passen bij hun natuurlijke habitat. Zo hebben sommige soorten grote schildvormige bladeren die dienen om regenwater en organisch materiaal op te vangen voor voeding.

Maar hoe is deze exotische plant dan bij ons terechtgekomen? Het antwoord ligt in de 19e eeuw toen Europese botanici en ontdekkingsreizigers beginnen met het verzamelen van exotische plantensoorten uit allerlei delen van de wereld. Onder hen was ook de Platycerium.

Dankzij hun verbluffende uiterlijk en uniek aanpassingsvermogen werden deze varens snel populair onder tuinliefhebbers. Vandaag zijn er talloze soorten beschikbaar die speciaal gekweekt worden voor thuis of commerciële teelt.

Nu je weet waar Platycerium vandaan komt, zou je in staat moeten zijn om ze beter te begrijpen. Ze zijn meer dan alleen mooie planten – ze zijn levende voorbeelden van aanpassing en overleving. En nu is het tijd om te leren hoe je er goed voor kunt zorgen.

Platycerium eigenschappen

Platycerium planten, beter bekend als hertshoornvarens, zijn uniek in vorm en gedrag. Ze presenteren zich met twee soorten bladeren: de steriele en de vruchtbare.

Steriele bladeren zijn plat, rond en hebben een schildachtige structuur. Ze ontspruiten direct vanuit het midden van de plant, bedekken de wortels en hechten zich aan hun gastheer. Een belangrijke taak hiervan is om regenwater en organisch materiaal op te vangen voor voedingsstoffen.

Vruchtbare bladeren daarentegen groeien uit het centrum bovenop de steriele bladeren. Ze lijken op het gewei van een hert (vandaar de bijnaam), variërend in vorm afhankelijk van het specifieke type Platycerium. Deze bladeren bevatten sporen die helpen bij reproductie.

Hoewel ze er exotisch uitzien, vereist de verzorging van een Platycerium geen gespecialiseerde kennis of apparatuur. Hieronder een paar basisprincipes

 1. Plaats je hertshoornvaren strategisch om overmatig zonlicht te vermijden.
 2. Denk eraan dat ze epifyten zijn – ze geven de voorkeur aan losse, goed doorlatende grond.
 3. Zorg ervoor dat ze niet in water blijven staan.
 4. Geef ’s winters spaarzaam water; tijdens hun rustperiode hebben ze minder nodig.
 5. Voed met verdunde meststof tijdens het groeiseizoen.

Wist je dat?

De Platycerium twee soorten bladeren heeft, elk met een unieke functie? De platte, ronde bladeren groeien eerst en bedekken de wortels, terwijl de gewei-achtige bladeren verantwoordelijk zijn voor fotosynthese. Deze tweedelige bladstructuur is zowel functioneel als esthetisch, en draagt bij aan de unieke uitstraling van de plant.

Platycerium soorten

Platycerium omvat een verscheidenheid aan soorten, elk uniek in vorm en structuur. Laten we een paar van de meest populaire onder hen bekijken.

 1. Platycerium bifurcatum: Ook bekend als Elkhorn of Staghorn Fern, is deze soort afkomstig uit Australië, Nieuw-Guinea en Java. Kenmerkend door zijn prachtige groene bladeren die zich als hertengeweien vertakken, groeit het goed bij indirect zonlicht en vereist matig water.
 2. Platycerium grande: Deze soort heeft grote steriele bladeren die rond de basis groeien en een ‘mand’ vormen. De vruchtbare bladeren hebben lange stekels, vergelijkbaar met het gewei van een eland.
 3. Platycerium veitchii: Afkomstig uit Queensland in Australië, onderscheidt deze soort zich door zijn zilverkleurige bladeren.
 4. Platycerium wandae: De grootste onder alle Platycerium-soorten, P.wandae komt oorspronkelijk uit Nieuw-Guinea en kan tot 6 voet breed worden bij volledige groei.
 5. Platycerium coronarium: Een opvallende verschijning met zijn kroongelijkende steriele bladeren; dit type is afkomstig uit Zuidoost-Azië.
 6. Platycerium hillii: Deze variëteit staat bekend om haar langwerpige vruchtbare bladeren die wel twee meter lang kunnen worden.
 7. Platycerium superbum: Deze plant heeft geen vruchtbare bladeren, maar compensatie met haar steriele bladeren die kunnen reiken tot 6 voet in diameter.

Elke soort heeft specifieke verzorgingseisen, maar over het algemeen vereisen ze allemaal helder, indirect licht en moeten ze matig worden bewaterd. Aanpassingen aan hun groeiomgeving zijn mogelijk naarmate u meer ervaring krijgt in de zorg voor deze fascinerende plantensoort.

Platycerium kopen

Als je een liefhebber bent van unieke varens, is de kans groot dat je graag een Platycerium wilt kopen. Deze exotische planten zijn zeker de moeite waard om aan je collectie toe te voegen door hun ongewone vorm en textuur.

Bij het zoeken naar een plek om Platyceriums te kopen, kun je ze vaak vinden in tuincentra en online winkels. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen, afhankelijk van de specifieke eisen die je hebt voor jouw nieuwe plant.

Tuincentra bieden het voordeel dat je de plant persoonlijk kunt inspecteren voordat je deze aanschaft. Je kunt controleren of er geen ziekten of plagen zijn die schadelijk kunnen zijn voor jouw andere planten thuis. Online winkels daarentegen bieden vaak een breder scala aan soorten dan wat beschikbaar is in lokale tuincentra. Bovendien hoef je niet uit huis te gaan om jouw nieuwe aanwinst te bemachtigen.

Maar, bij het kopen van een Platycerium online, is het belangrijk om rekening te houden met verzendingstijden en -omstandigheden. Verzendstress kan invloed hebben op de gezondheid van de plant bij aankomst. Daarom raden we aan om bij betrouwbare verkopers te kopen die gespecialiseerd zijn in het veilig verzenden van levende planten.

Prijzen variëren afhankelijk van allerlei factoren zoals soort, leeftijd en grootte van de plant. Over het algemeen vind je jongere Platycerium planten voor een lager bedrag, terwijl volwassen exemplaren prijziger kunnen zijn vanwege hun grootte en volwassenheid.

Bij het kopen van jouw Platycerium, vergeet niet om ook de noodzakelijke verzorgingsbenodigdheden aan te schaffen. Dit omvat een geschikt substraat (zoals orchideeënmix of varengrond), een hangende mand of pot met goede drainage, en eventueel wat langzaam vrijkomende meststof voor varens.

Onthoud dat het bezitten van een Platycerium betekent dat je bereid bent te zorgen voor zijn unieke behoeften. Als je maar gewapend bent met de juiste kennis en middelen, kan het onderhouden van deze prachtige planten zeer lonend zijn.

Is de Platycerium giftig?

Is de Platycerium giftig voor katten en honden?

Het is altijd belangrijk om te controleren of een plant gifstoffen bevat die schadelijk kunnen zijn voor huisdieren. Wat betreft de Platycerium, er is geen bewijs dat deze plant giftig is voor katten of honden. Maar, laat je huisdier niet aan platen knagen als algemene regel, aangezien ze spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken of verstikkingsgevaar kunnen opleveren.

Verder kan het mogelijk irriterend zijn als je huisdier in direct contact komt met sporen op vruchtbare bladeren van de Platycerium. Het zou dus verstandig zijn om deze plant buiten bereik van uw nieuwsgierige viervoeters te houden.

Is de Platycerium giftig voor baby’s?

Als het gaat over baby’s en peuters, neem geen risico’s waar het om hun veiligheid gaat. Hoewel er geen specifieke meldingen zijn van toxiciteit bij mensen wanneer zij in contact komen met een Platycerium, is het toch raadzaam om ervoor te zorgen dat jonge kinderen niet in staat zijn om aan de bladeren van deze plant te trekken of eraan te knabbelen.

Net zoals bij huisdieren, kan ook hier gelden dat sommige delen van de plant (zoals sporen) mogelijk irritatie kunnen veroorzaken wanneer ze worden ingeslikt of in contact komen met gevoelige huidjes. Bewaar dus uw prachtige Platycerium op een plaats waar kleine kinderen hem niet gemakkelijk kunnen bereiken.

Is de Platycerium luchtzuiverend?

Laten we een belangrijk aspect van de Platycerium plant onderzoeken: zijn vermogen om de lucht te zuiveren. Planten hebben algemeen bekend het potentieel om binnenluchtkwaliteit te verbeteren door koolstofdioxide op te nemen en zuurstof vrij te geven. Maar sommige planten gaan verder, ze kunnen ook bepaalde toxines uit de lucht verwijderen.

De NASA Clean Air Study, een gezaghebbend onderzoek naar dit onderwerp, heeft aangetoond dat bepaalde soorten planten in staat zijn specifieke schadelijke chemicaliën uit de lucht te filteren. Een vraag die je misschien hebt is: behoort onze fascinerende Platycerium tot deze groep van “luchtzuiverende” planten?

Hoewel er geen specifiek onderzoek is dat direct wijst op het vermogen van Platycerium om luchtvervuiling tegen te gaan, vertonen varens over het algemeen goede eigenschappen wat betreft het verwijderen van bepaalde toxines uit de atmosfeer. Varens zoals Bostonvaren en Kimberly Queen varen worden vaak geprezen voor hun vermogen om formaldehyde en xyleen uit binnenluchtmilieus te elimineren.

Maar, ondanks dat het aannemelijk is dat Platycerium vergelijkbare eigenschappen zou kunnen hebben als andere varens, blijft wetenschappelijk bewijs hiervoor nog steeds achterwege. Het is daarom veilig om aan te nemen dat hoewel Platycerium mogelijk een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in jouw huis, het niet uitsluitend op deze plant moet worden vertrouwd voor luchtzuivering.

Bloeit de Platycerium?

Ja, de Platycerium bloeit inderdaad. Maar is deze bloei niet zoals je die kent van veel andere planten. De vruchtbare bladeren van de Platycerium ontwikkelen kleine bruine sporen aan de onderkant. Deze sporen, die lijken op een soort stofjes of korreltjes, zijn in feite het zaad van de plant.

Het is belangrijk om te weten dat dit proces niet altijd zichtbaar is. Het hangt af van allerlei factoren zoals de gezondheid van de plant, het klimaat en seizoensveranderingen. Het kan ook voorkomen dat jouw Platycerium nooit sporen produceert, maar dat betekent niet dat er iets mis is met je plant.

Wist je dat?

De Platycerium zijn unieke naam ‘Hertshoornvaren’ dankt aan de vorm van zijn bladeren? Deze bladeren lijken verbazingwekkend veel op de geweien van een hert, wat deze plant een zeer onderscheidend en decoratief uiterlijk geeft. Dit maakt de Hertshoornvaren een echte blikvanger in elk interieur.

Platycerium verzorgen

Bij het verzorgen van je Platycerium, zijn er een paar cruciale factoren die je in acht moet nemen. Vergeet niet dat deze plantensoort specifieke behoeften heeft op het gebied van licht, water, temperatuur en voeding.

Lichtbehoefte

Platycerium planten hebben indirect zonlicht nodig. Plaats ze bijvoorbeeld achter een lichtdoorlatend gordijn of naast een raam met noordelijke blootstelling.

Waterbehoefte

Geef je Platycerium water als de grond aanvoelt alsof hij begint uit te drogen. Voorkom maar dat de grond doorweekt wordt – dit kan wortelrot veroorzaken.

Temperatuureisen

De ideale temperatuur voor Platycerium is tussen 18-24 graden Celsius. Bescherm de plant tegen plotselinge temperatuurschommelingen.

Voedingsbehoeften

Voed uw Platycerium elke twee weken tijdens het groeiseizoen (lente tot herfst) met vloeibare meststof voor varens, verdund volgens de instructies op de verpakking.

Snoeien en schoonmaken

Verwijder dode bladeren om nieuwe groei te bevorderen en houd uw plant stofvrij door hem af en toe met een zachte doek af te nemen.

Lees meer over je Platycerium verzorgen

Platycerium problemen

Ondanks het feit dat de verzorging van een Platycerium eenvoudig lijkt, kunt u geconfronteerd worden met een paar problemen. Deze kunnen variëren van vergeling of verwelking van bladeren tot schimmelgroei.

Vergeling of Verwelking van Bladeren

Dit probleem komt vaak voor bij veel planten, inclusief de Platycerium. Overmatige watergift is meestal de hoofdreden. Zorg ervoor dat u uw plant niet te veel water geeft en laat de grond tussen twee gietbeurten door drogen.

Schimmelgroei

Schimmels gedijen in vochtige omgevingen, dus overbewatering kan leiden tot dit probleem bij uw Platycerium. Een lichte laag witte schimmel op de grond betekent niet altijd dat uw plant ziek is, maar het is belangrijk om actie te ondernemen als u schimmel opmerkt. Probeer te minderen met water geven en zorg voor voldoende ventilatie rondom uw plant.

Bruine Vlekken

Bruine vlekken kunnen duiden op verbranding door de zon of een infectie. In het geval van verbranding, verplaats uw plant naar een plek met indirect zonlicht. Als het een infectie betreft, verwijder dan de aangetaste delen en behandel de rest van de plant met een geschikt fungicide.

Groeiproblemen

Als je merkt dat je Platycerium traag groeit of kleiner blijft dan verwacht, kan dit komen door onvoldoende voeding. Geef uw plant tijdens het groeiseizoen een evenwichtige vloeibare meststof om dit probleem te verhelpen.

Ongedierte

Ongedierte zoals bladluizen en schaalinsecten kunnen ook een probleem vormen. Voor deze plaagdieren, gebruik een organisch bestrijdingsmiddel en zorg voor regelmatige inspecties om herbesmetting te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Platycerium. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoeveel licht heeft een Platycerium nodig?

De Platycerium gedijt het beste bij helder, indirect licht. Direct zonlicht vermijden, dat kan de bladeren beschadigen.

Hoe vaak moet ik mijn Platycerium water geven?

Water geven wanneer de bovenste laag van de grond licht droog aanvoelt. Vermijd waterophoping; deze varens houden niet van te veel water.

Hoe bemest ik een Platycerium?

Gebruik in het groeiseizoen (lente en zomer) eenmaal per maand een verdunde, evenwichtige vloeibare meststof.

Is de Platycerium giftig?

Nee, de Platycerium is niet giftig en is dus veilig voor huisdieren en kinderen.

Hoe groot kan een Platycerium worden binnenshuis?

Afhankelijk van de soort en de groeiomstandigheden, kan een Platycerium variëren in grootte, met sommige soorten die tot 90 cm breed kunnen worden.


Plaats een reactie