Philodendron

Nederlandse naam:

Ben je op zoek naar een kamerplant die niet alleen mooi is, maar ook makkelijk te verzorgen? Dan is de Philodendron misschien iets voor jou! Deze plant komt uit de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Hij houdt van een plek met indirect zonlicht en heeft regelmatig water nodig, maar niet te veel. Een Philodendron in je huis zorgt voor een gezellige, tropische sfeer. Het leuke is dat hij vrij eenvoudig te verzorgen is, ideaal dus voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers!

Plantnaam: Philodendron

Nederlandse naam:

 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Water: Gemiddeld
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Bloeit: Ja
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Ja

Philodendron oorsprong

Philodendrons vinden hun oorsprong in de tropische regenwouden van Zuid-Amerika. Ze behoren tot de Araceae familie, die meer dan 400 soorten omvat. Het woord ‘Philodendron’ is afgeleid van het Griekse ‘philo’, wat ‘liefde’ betekent, en ‘dendron’, wat ‘boom’ betekent. Dit geeft aan dat deze plantensoort een voorkeur heeft voor het groeien op bomen of andere hoge structuren.

De verscheidenheid aan kleuren, grootte en bladvorm maakt Philodendrons een favoriete keuze onder zowel beginnende als ervaren tuiniers. Van kleinblijvende soorten die ideaal zijn voor vensterbanken tot grote klimplantsoorten die perfect zijn voor binnenparkjes – er is een Philodendron voor elke smaak en ruimte.

Philodendron eigenschappen

Begrijp de unieke eigenschappen van de Philodendron om deze levendige tropische plant beter te verzorgen.

Variëteit in Vormen en Maten

Verbaas je over het assortiment aan vormen en maten dat Philodendrons biedt. Deze spectaculaire plant kan variëren van kleine, compacte soorten tot grote klimplanten die tot wel 6 meter hoog kunnen groeien. Zo heb je bijvoorbeeld de ‘Philodendron Xanadu’, die bekend staat om zijn dichte, lage groei en breed uitlopende bladeren.

Aantrekkelijke Bladeren

Admireer de aantrekkelijke bladeren die een kenmerkende eigenschap zijn van alle Philodenrons. De bladvorm kan hartvormig, gelobd of golvend zijn afhankelijk van het type. Ze kunnen ook een glanzende textuur hebben zoals bij de ‘Philodendron Imperial Green’.

Epifytische Levensstijl

Besef dat veel soorten Philodenrons epifytisch leven – ze halen voedingsstoffenen uit de lucht en regenwater in plaats van uit de grond. Dit is iets wat je moet onthouden als je besluit er zelf een te gaan verzorgen.

Tropische Oorsprong

Herinner jezelf eraan dat Philodendrons hun oorsprong vinden in tropische regio’s – dit heeft invloed op hun zorgbehoeften en voorkeuren voor water, licht en temperatuur.

Veelzijdigheid qua Verzorging

Waardeer de veelzijdigheid van de Philodendron als het gaat om verzorging. Hoewel ze in hun natuurlijke habitat voornamelijk vocht en indirect licht nodig hebben, kunnen ze zich goed aanpassen aan de omstandigheden binnenshuis.

Wist je dat?

Philodendrons ware overlevers zijn in de plantenwereld? Ze zijn ontzettend aanpasbaar en kunnen in diverse omgevingen gedijen. Of het nu gaat om laag licht of helder, indirect licht, de Philodendron blijft groeien. Dit maakt hem tot een perfecte plant voor zowel lichte als wat donkerdere plekjes in je huis!

Philodendron soorten

Als tropische plantliefhebber komt u zeker een breed scala aan Philodendron soorten tegen. Laten we een paar populaire soorten nader bekijken.

Philodendron Monstera Deliciosa

Vaak aangeduid als de ‘Zwitserse kaasplant’, staat deze soort bekend om zijn grote, glanzende bladeren met unieke gaten en insnijdingen. Ze groeien goed in indirect licht en houden van vochtige grond.

Philodendron Brasil

Deze variëteit heeft opvallende groene bladeren versierd met gele strepen, waardoor ze een levendige aanvulling vormen op elk interieur. Ze zijn vrij gemakkelijk te verzorgen, waarbij ze matig water nodig hebben en het beste gedijen in helder, gefilterd licht.

Philodendron Xanadu

Het Xanadu-type wordt geroemd om zijn dichte groei en sierlijke bladerstructuur. Het is een uitstekende keuze voor landschapsbeplanting of als binnenkamerplant.

Philodendron Micans

Micans vertonen fluweelachtige, hartvormige bladeren die variëren van brons tot donkergroen, afhankelijk van het lichtniveau. Deze plant kan zich aanpassen aan allerlei lichtomstandigheden maar geeft de voorkeur aan fel indirect licht.

Elke genoemde soort heeft unieke kenmerken die bijdragen aan hun populariteit onder plantliefhebbers wereldwijd. U kunt ervoor kiezen om uw collectie uit te breiden met allerlei Philodendron soorten, afhankelijk van uw voorkeur qua bladvorm, grootte en kleur. Vergeet niet dat ondanks hun verschillen in uiterlijk, de meeste Philodendrons vergelijkbare zorgvereisten hebben vanwege hun tropische oorsprong.

Het verzorgen van een Philodendron vereist enige basiskennis over hun behoeften op het gebied van water, licht en bodemkwaliteit. Het belangrijkste is maar om genoeg liefde en aandacht te geven aan deze prachtige planten – net zoals ze in hun natuurlijke habitat zouden krijgen!

Philodendron kopen

Overweeg je een Philodendron aan te schaffen? Dat is een fantastisch idee! Deze tropische schoonheden brengen leven en sfeer in huis. Het kopen van een Philodendron vereist maar wat basiskennis, zodat je de juiste keuze maakt en weet hoe je voor deze planten kunt zorgen.

 1. Kies het juiste type: Zoals eerder genoemd, zijn er meer dan 400 soorten Philodendrons. Sommige hiervan, zoals de Monstera Deliciosa of de Xanadu, hebben allerlei verzorgingsvereisten en groeipatronen. Doe dus wat onderzoek om te bepalen welke het beste bij jouw leefruimte past.
 2. Controleer de staat van de plant: Let bij aankoop op eventuele beschadigde bladeren of tekenen van plagen of ziekten. Een gezonde Philodendron heeft stevige stelen en levendige bladeren zonder vlekken of vergeling.
 3. Bepaal waar je hem gaat plaatsen: Philodendrons houden van indirect licht en goed drainerende grond. Stel ze niet bloot aan direct zonlicht; dit kan hun bladeren verbranden.
 4. Zorg voor de juiste pot: Zorg ervoor dat je pot groot genoeg is voor jouw specifieke soort en dat hij goede afwateringsgaten heeft om wortelrot te voorkomen.

Na aankoop is het belangrijk om je nieuwe plant goed water te geven, maar pas op: overbewatering kan net zo schadelijk zijn als te weinig water. Zorg ervoor dat de bovenste 2-3cm van de grond droog is voordat je opnieuw water geeft.

Is de Philodendron giftig?

Het is van groot belang om te weten dat Philodendrons, ondanks hun aantrekkelijke uiterlijk en gemakkelijk onderhoud, inderdaad giftig zijn. Ze bevatten een stof genaamd calciumoxalaat die irritatie kan veroorzaken wanneer ze worden ingeslikt of in contact komen met de huid.

Is de Philodendron giftig voor katten en honden?

Ja, Philodendrons zijn zeker schadelijk voor uw huisdieren zoals katten en honden. Inname van deze plant kan leiden tot symptomen zoals braken, overmatige speekselproductie, pijn bij het slikken en zelfs zwelling van de tong en keelholte. Het is dus aan te raden deze plant buiten bereik van uw huisdieren te houden.

Is de Philodendron giftig voor baby’s?

Ook voor baby’s vormt de Philodendron een gevaar. Omdat baby’s vaak dingen in hun mond stoppen als onderdeel van hun ontdekkingstocht door de wereld, lopen ze risico op vergiftiging als ze toegang hebben tot deze plant. Symptomen kunnen lijken op die bij huisdieren: irritatie rondom de mond, overmatige speekselproductie, braken of moeite met slikken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je philodendrons plaatst waar je kleintjes er niet bij kunnen.

Maar betekent dit niet dat je volledig afstand moet doen van deze prachtige tropische planten! Er zijn vele manieren om veiligheid te verzekeren, zoals het plaatsen van de plant op een hoge plank of in een kamer waar kinderen en huisdieren geen toegang hebben. Zorg er altijd voor dat je weet welke planten je in huis haalt en hoe deze kunnen interageren met de leden van jouw huishouden – zowel mens als dier.

Is de Philodendron luchtzuiverend?

Ja, de Philodendron heeft inderdaad luchtzuiverende eigenschappen. Studies van NASA uit 1989 onthulden dat Philodendrons behoren tot de top kamerplanten die bijdragen aan een gezondere binnenlucht door het vermogen om bepaalde giftige stoffen te absorberen.

Philodendrons kunnen schadelijke chemicaliën zoals formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen uit de lucht verwijderen. Formaldehyde komt vaak voor in huishoudelijke producten zoals wasmiddelen, tapijtreinigers en papieren handdoeken. Benzeen kan gevonden worden in rubber, verf, lijm en meubelwas terwijl trichloorethyleen aanwezig is in reinigings- en ontvettingsmiddelen.

Het proces waarbij planten deze giftige stoffen opnemen heet fytoremediatie. De plant neemt de vervuilde lucht op via hun bladeren en transporteert deze naar hun wortels waar ze worden omgezet in voedingsstoffen.

Ook geven Philodendrons ook vocht af wat helpt bij het verhogen van de luchtvochtigheid binnenshuis. Dit kan gunstig zijn tijdens drogere maanden of voor mensen met ademhalingsproblemen.

Maar, hoewel Philodendrons geweldig zijn voor het verbetering van uw binnenluchtkwaliteit, mogen ze niet als uw primaire middel voor luchtreiniging beschouwd worden. Het is nog steeds belangrijk om regelmatig te ventileren en gebruik te maken van luchtreinigers indien nodig.

Bovendien, terwijl Philodendrons de lucht zuiveren, zijn ze ook giftig als ze worden ingeslikt. Dit komt door de aanwezigheid van calciumoxalaat in hun bladeren en stengels. Daarom is het belangrijk om deze plant buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden.

Dus ja, je Philodendron draagt bij aan een schonere binnenlucht maar vergeet niet om ook andere methoden voor luchtreiniging toe te passen en altijd veiligheidsmaatregelen in acht te nemen met betrekking tot hun toxiciteit.

Bloeit de Philodendron?

Ja, de Philodendron bloeit, maar niet zoals je misschien denkt. In plaats van traditionele bloemen, produceert de Philodendron een uniek type bloeiwijze genaamd een ‘spatha en spadix’. De spatha is een groot, vaak wit of crèmekleurig omhulsel dat zich opent om een binnenste structuur te onthullen: de spadix. Op deze langwerpige structuur verschijnen subtiele bloemen die zelden worden opgemerkt door het ongetrainde oog.

Hoewel het fascinerend is om te zien, komt dit fenomeen eerder zeldzaam voor bij huiskamerplanten. De reden hiervoor is tweeledig: ten eerste hebben volwassen exemplaren meer kans op bloei dan jongere planten. Ten tweede kunnen optimale groeiomstandigheden – inclusief voldoende licht, voedingsstoffen en vochtigheid – bijdragen aan de waarschijnlijkheid van de plant om te bloeien.

Het observeren van een Philodendron in volle bloei kan dus als iets bijzonders beschouwd worden. Als je geluk hebt en jouw Philodendron begint te bloeien, geef hem dan wat extra aandacht! Verhoog indien mogelijk het vochtgehalte rondom uw plant door middel van verneveling of plaatsing naast andere waterminnende soortgenoten.

Belangrijk is dat je weet dat hoewel deze ‘bloemen’ intrigerend zijn, ze ook energie kosten voor jouw plant. Daarom kun je overwegen de bloeiwijze te verwijderen, vooral als jouw Philodendron er gestrest of ongezond uitziet. Dit stelt de plant in staat om zijn energie te focussen op bladgroei en algehele gezondheid.

Het is ook van belang om te weten dat sommige soorten Philodendron, zoals de bekende Monstera Deliciosa, zeer zelden bloeien binnenshuis. Deze plant zal eerder bloeien wanneer hij in het wild groeit of onder ideale klimaatomstandigheden wordt gekweekt.

Wist je dat?

De naam ‘Philodendron’ uit het Grieks komt en ‘boomliefhebbend’ betekent? Deze naam verwijst naar hun natuurlijke neiging om in hun regenwoudhabitat langs bomen omhoog te klimmen. Thuis kun je deze groei nabootsen door een mosstok te gebruiken, waar ze hun wortels omheen kunnen wikkelen en omhoog kunnen groeien. Een prachtige manier om een beetje jungle in huis te halen!

Philodendron verzorgen

Na het ontdekken van de diversiteit en schoonheid van Philodendrons, is het tijd om te leren hoe je deze tropische planten kunt verzorgen. Hier zijn een paar van de belangrijkste factoren waarop je moet letten.

 • Licht: Plaats jouw Philodendron op een plek met helder, indirect licht. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden. Bijvoorbeeld: plaats hem bij een raam op het noorden of in de schaduw van andere planten.
 • Water: Geef jouw Philodendron regelmatig water maar laat hem tussen gietbeurten door uitdrogen. Het is beter om minder te geven dan te veel; overbewatering kan wortelrot veroorzaken. Een eenvoudige vuistregel: steek je vinger 2-3 cm diep in de grond. Als het droog aanvoelt, is het tijd om water te geven.
 • Temperatuur en vochtigheid: Probeer een warme temperatuur (tussen 16°C – 29°C) en hoge vochtigheidsgraad na te bootsen, net zoals in hun oorspronkelijke tropische habitat. Zet bijvoorbeeld jouw Philodendron niet dicht bij radiatoren of airconditioners.
 • Bodem: Gebruik goed drainerende potgrond voor jouw Philodendron zoals een mengsel van turf en perliet. Dit simuleert hun natuurlijke epifytische groeiomstandigheden waarbij ze voedingsstoffen halen uit de lucht en regenwater.
 • Voeding: Geef jouw Philodendron tijdens het groeiseizoen elke twee weken een voeding met een evenwichtige kamerplantmest. Het is niet nodig om te bemesten in de winter, omdat de plant dan in rust is.
Lees meer over je Philodendron verzorgen

Philodendron problemen

Ondanks hun gemakkelijke verzorging kunnen Philodendrons soms problemen tegenkomen. Zoals elke plant, lopen ze risico op ziekten en plagen. In dit deel bespreken we drie veelvoorkomende problemen bij Philodendrons: bladvergeling, wortelrot en ongedierteplaag.

Vergelende Bladeren

Een van de meest voorkomende problemen is vergeling van de bladeren, wat vaak het gevolg is van overbewatering. Als je merkt dat de bladeren geel worden, controleer dan eerst de grond. Is deze te nat? Verminder dan je frequentie of hoeveelheid water geven. Droge bruine punten op de bladeren daarentegen kunnen een teken zijn van onderbewatering of te droge lucht.

Wortelrot

Wortelrot kan ook een probleem zijn voor Philodendron planten, vooral als ze in slecht drainerende grond staan of te veel water krijgen. Symptomen hiervan zijn verwelkte of bruin wordende bladeren, stagnerende groei en uiteindelijk doodgaande plantdelen. Om dit probleem aan te pakken, verplaats je de plant naar verse aarde die goed afwatert en verminder je het water geven.

Ongedierte Plaag

Het laatste veelvoorkomend probleem waar we op ingaan is ongedierte plaag zoals spintmijt en wolluis infecties. Deze insectjes houden van warme droge omstandigheden en zuigen sap uit uw Philodendron. Je kunt dit probleem aanpakken door de plant regelmatig te inspecteren en bij het eerste teken van ongedierte een insecticide zeep toe te passen.

Het kennen en herkennen van deze problemen helpt je om proactief actie te ondernemen, zodat je Philodendron gezond blijft en zijn unieke schoonheid behoudt. Zoals altijd is preventie de beste remedie: geef uw Philodendron niet meer water dan nodig, zorg voor goede afwatering, houd de luchtvochtigheid op peil en blijf alert op mogelijke plagen.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Philodendron plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is een Philodendron plant?

Philodendron is een tropische plant afkomstig uit het regenwoud van Zuid-Amerika. Het bewondert vanwege zijn unieke vormen, gemakkelijke verzorging en is een populaire keuze onder zowel beginnende als ervaren tuiniers.

Waar komt de naam ‘Philodendron’ vandaan?

De naam ‘Philodendron’ is afgeleid van de Griekse woorden ‘philo’ voor ‘liefde’ en ‘dendron’ voor ‘boom’, wat verwijst naar hun voorkeur om op bomen of andere hoge structuren te groeien.

Wat is een epifytische levensstijl?

Epifytische planten groeien op andere planten, maar halen niet hun voedingsstoffen uit deze planten. In plaats daarvan halen ze hun voedingsstoffen uit de lucht en het regenwater.

Hoe zorg ik voor een Philodendron plant?

Philodendrons geven de voorkeur aan vochtige lucht, indirect zonlicht en goed drainerende grond. Dit weerspiegelt hun oorspronkelijke tropische omgeving en stelt hen in staat om te gedijen.

Welke problemen kunnen Philodendrons tegenkomen?

Veelvoorkomende problemen zijn bladvergeling, wortelrot en ongedierteplagen. Deze kunnen worden aangepakt door de verzorging van de plant te optimaliseren en preventieve maatregelen te nemen.


Plaats een reactie