Philodendron

Ben je op zoek naar een kamerplant die niet alleen mooi is, maar ook makkelijk te verzorgen? Dan is de Philodendron misschien iets voor jou!

Deze groene plant met zijn mooie bladeren is perfect voor in huis en heeft niet veel aandacht nodig. In dit artikel ontdek je alles over de verzorging van deze plant, van het water geven tot aan de beste plek om hem neer te zetten.

Philodendron eigenschappen

Philodendron eigenschappen
Latijnse naamPhilodendron
Bekendste soorten

Brasil, Birkin, Black Cardinal, Heartleaf, Moonlight

Behoort tot de familieAraceae
Type plant Bloeiende kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Hangplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Philodendron plant komt uit de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteJa
BloeitJa
BloeiperiodeDe Philodendron bloeit zelden binnenshuis en als het gebeurt, is het meestal in de lente of zomer.
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw tot veel licht
OnderhoudMakkelijk
Water gevenGemiddeld
GiftigJa

Waar komt de Philodendron vandaan?

De Philodendron is een tropische plant die oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika komt. Deze plant groeit in de regenwouden van landen als Brazilië, Mexico, Colombia en het Caribisch gebied. Hier groeit de Philodendron als een klimmer tegen bomen of op de grond als een bodembedekker. Het heeft vlezige, donkere bladeren die helpen bij het absorberen van vocht en voedingsstoffen uit de vochtige en donkere omgeving waar het groeit. De plant staat bekend om zijn aanpassingsvermogen en kan groeien in zowel zonnige als schaduwrijke omstandigheden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze gemakkelijk te onderhouden plant populair is geworden in woonkamers over de hele wereld.

Philodendron soorten

Philodendrons zijn populaire kamerplanten die verkrijgbaar zijn in allerlei soorten en maten. Ben je op zoek naar een mooie toevoeging aan je plantencollectie? Dan zijn er een paar Philodendronvariëteiten die je zeker moet overwegen. De meest populaire Philodendrons van dit moment zijn:

  • Philodendron Birkin: Deze plant heeft opvallende donkergroene bladeren met witte strepen, wat zorgt voor een mooi contrast.
  • Philodendron Xanadu: Deze variëteit heeft weelderige, ingesneden bladeren en staat bekend om zijn compacte groei.
  • Philodendron Pink Princess: Met zijn prachtige bladeren in verschillende tinten groen en roze, is deze Philodendron een absoluut statementstuk in je interieur.
  • Philodendron Brasil: Deze plant heeft groene bladeren met gele strepen, waardoor hij een vrolijke toevoeging is aan elke ruimte.
  • Philodendron Micans: Deze Philodendron heeft mooie, fluweelzachte bladeren die een diepgroene kleur hebben met een rode gloed.
  • Philodendron Monstera Deliciosa: Deze bekende kamerplant heeft grote, gatenrijke bladeren en is een ware eyecatcher in je interieur.

Wist je dat de Philodendron één van de meest luchtzuiverende planten is? Het verwijdert formaldehyde en benzeen uit je huis.

Philodendron kopen, waar let je op?

Als je een Philodendron koopt in de winkel, zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten. Ten eerste moet je controleren of de plant gezond oogt en niet tekenen van ziekte vertoont, zoals bruine vlekken op de bladeren.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de grootte van de pot waarin de plant staat en of deze past bij de grootte van de plant. Een goede regel is dat de pot niet meer dan twee keer zo groot mag zijn als de wortels van de plant.

Verder moet je letten op de hoeveelheid licht en water die de plant nodig heeft, en of deze past bij de omstandigheden in jouw huis. Daarnaast is het handig om te vragen naar de naam van de soort Philodendron, zodat je extra informatie kunt opzoeken over de verzorging.

  1. Tot slot moet je controleren of de plant niet is behandeld met pesticiden of andere chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor huisdieren of kinderen.

Door op deze punten te letten, zorg je ervoor dat je een gezonde en geschikte Philodendron koopt waar je lang plezier van zult hebben.

Is de Philodendron giftig?

Ben je een liefhebber van de Phalaenopsis? Maar ben je ook benieuwd of deze plant giftig is? Hieronder lees je of deze populaire kamerplant gevaarlijk kan zijn voor jou en je huisdieren.

Is de Philodendron giftig voor mensen?

De Philodendron is giftig voor mensen. De plant bevat calciumoxalaat kristallen die bij inname irritatie en zwellingen in de mond, keel en het spijsverteringsstelsel kunnen veroorzaken. Zorg daarom dat je uit de buurt blijft van de plant en vermijd het inademen van de stoffen die de plant afscheidt. Was je handen goed na het aanraken van de plant en houd de plant buiten het bereik van kinderen en huisdieren.

Is de Philodendron giftig voor katten en honden?

De Philodendron is giftig voor honden en katten. Het sap van de plant bevat calciumoxalaatkristallen, die bij aanraking zorgen voor irritatie van de huid en bij inname voor ernstige irritatie van de mond, keel en maag. Dit kan leiden tot braken, diarree en in ernstige gevallen tot ademhalingsmoeilijkheden. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat huisdieren niet in contact komen met de plant, bijvoorbeeld door de plant hoog te plaatsen of buiten het bereik van huisdieren te houden.

Is de Philodendron luchtzuiverend?

Jazeker! Deze kamerplant staat erom bekend de lucht in jouw huis te zuiveren door schadelijke stoffen te verwijderen uit de lucht. Het grote bladoppervlak van de plant zorgt ervoor dat er veel lucht langs stroomt, waardoor de lucht wordt gezuiverd. Enkele van de schadelijke stoffen die de Philodendron kan verwijderen zijn formaldehyde, benzeen en tolueen. Zorg dat je deze plant op een lichte plek neerzet en hem een keer per week water geeft, zo kun je optimaal profiteren van de luchtzuiverende werking!

Philodendron verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij je Philodendron gezond houden? Geef hem dan genoeg water, maar niet teveel. Zorg voor een lichtvochtige grond en een warme omgeving, maar niet in direct zonlicht. Houd de bladeren stofvrij en verpot hem af en toe. Met deze tips kan jij optimaal genieten van deze mooie plant!

Wil je meer weten over hoe je Philodendron het best kunt verzorgen? Bekijk onze Philodendron Verzorging pagina.

Philodendron onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Philodendron wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Philodendron gezond en mooi te houden.

De Philodendron is giftig voor huisdieren en mensen bij inname. Houdt deze plant dus buiten het bereik van kinderen en dieren.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Philodendron plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat zijn de ideale groeiomstandigheden voor een Philodendron?

Philodendrons groeien optimaal bij temperaturen tussen de 18 en 26 graden Celsius, hoge luchtvochtigheid, gefilterd licht en goed doorlatende potgrond.

Hoe vaak moet je een Philodendron water geven?

Geef je Philodendron eens per week water. Controleer de grond eerst om te zien of deze droog aanvoelt voordat je water geeft.

Hoe kun je een Philodendron vermeerderen?

Een Philodendron kun je vermeerderen door de plant te stekken. Snijd een stuk van de stengel met minimaal één blad en zet het in water of potgrond.

Wat zijn veelvoorkomende problemen bij het verzorgen van een Philodendron?

Te veel of te weinig water geven, bladluis of spint, te weinig licht, droge lucht, en te veel direct zonlicht.

Zijn Philodendrons giftig voor huisdieren?

Ja, Philodendrons zijn giftig voor huisdieren. Ze bevatten calciumoxalaat-kristallen die irritatie en zwelling van de mond en keel kunnen veroorzaken.

Plaats een reactie