Palm

De Palm is een populaire kamerplant die een vleugje tropische sfeer aan jouw interieur toevoegt. Met zijn statige stam en grote, groene bladeren is deze plant een echte eyecatcher.

Hoe verzorg je jouw Palm eigenlijk? Welke standplaats is het beste en hoeveel water heeft hij nodig? In dit artikel geven we je praktische tips en stapsgewijze instructies voor het verzorgen van jouw Palm, zodat hij lang en gezond blijft. Lees snel verder!

Palm eigenschappen

Latijnse naamPalm
Bekendste soorten

Areca, Sago, Pygmy Date, Parlor, Majesty

Behoort tot de familieArecaceae
Type plant Groene Kamerplant , Vetplant
Categorie Tropische kamerplant, Kamerplant op stam,
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe palmplant komt uit tropische regio's zoals Afrika, Azië en Zuid-Amerika.
Maximale grootte Kleine kamerplant (60-90 cm)
BladgrootteNee
BloeitNee
LuchtzuiverendNee
StandplaatsHalfschaduw tot veel licht
OnderhoudMiddelmatig
Water gevenVeel
GiftigNee

Waar komt de Palm vandaan?

De Palmboom komt oorspronkelijk uit de tropische gebieden van Afrika, Azië en Zuid-Amerika. De boom staat bekend om zijn lange, slanke stam en zijn groene, waaiervormige bladeren die tot wel 30 meter hoog kunnen worden. In deze gebieden wordt de Palm al duizenden jaren gebruikt voor allerlei doeleinden. Zo worden de bladeren gebruikt voor dakbedekking en manden, de zaden voor voedsel en olie en de stam voor diverse constructies. Door zijn prachtige verschijning is de Palm inmiddels ook populair geworden als sierplant in de tuin. Wist je dat er wel meer dan 2500 verschillende soorten Palmen zijn? Sommige daarvan zijn echter wel zeldzaam geworden door menselijke activiteiten zoals ontbossing.

Palm soorten

Er zijn veel verschillende soorten Palmbomen. Deze bomen hebben allemaal hun eigen unieke kenmerken. Ben je benieuwd naar de meest populaire soorten op dit moment? Hier zijn er een paar:

 • Kokospalm: De naam zegt het al, deze Palmboom staat bekend om zijn heerlijke kokosnoten. Het is dan ook geen verrassing dat deze boom veel voorkomt in tropische gebieden.

 • Dadelpalm: De dadelpalm is vooral bekend om zijn vruchten, de dadels. Deze Palmboom wordt veel verbouwd in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

 • Kentiapalm: Deze Palmboom is populair vanwege zijn elegante, sierlijke bladeren. Het is een zeer geliefde plant voor in huis of op kantoor.

 • Fishtailpalm: Deze palmboom dankt zijn naam aan de vissenstaartvormige bladeren. Hij komt oorspronkelijk uit Azië en is bekend om zijn mooie vorm en exotische uitstraling.

 • Bananenpalm: Hoewel deze boom niet echt bananen produceert, lijken zijn bladeren wel op bananenbladeren. Het is een populaire sierplant die zorgt voor een tropische sfeer.

 • Waaierpalm: Deze palmboom heeft mooie waaiervormige bladeren en wordt veel gebruikt in tropische tuinen. Hij voegt een vleugje exotisme toe aan elke omgeving.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de vele verschillende soorten Palmbomen die er zijn. Welke palm heeft jouw voorkeur?

Wist je dat de Palm eigenlijk helemaal geen boom is, maar een plant die behoort tot de palmenfamilie?

Palm kopen, waar let je op?

Als je een Palm wilt kopen in de winkel zijn er zes belangrijke punten om op te letten:

 1. Schermgrootte: Denk na over waarvoor je de Palm gaat gebruiken. Is het vooral voor lezen en browsen, of wil je er ook op kunnen typen? Kies een schermgrootte die past bij jouw behoeften.
 2. Batterijduur: Controleer de batterijduur van de Palm. Als je van plan bent om de Palm veel te gebruiken, is het belangrijk om een apparaat te kiezen met een lange batterijduur.
 3. Besturingssysteem: Let op welk besturingssysteem de Palm gebruikt. Als je al gewend bent aan een bepaald besturingssysteem, kan het handig zijn om een Palm te kiezen die hierop aansluit.
 4. Geheugen: Controleer hoeveel geheugen de Palm heeft. Als je van plan bent om veel apps of bestanden op te slaan, is het belangrijk om voldoende geheugen te hebben.
 5. Prijs: Let op de prijs van de Palm. Hoewel een duurdere Palm mogelijk meer functies heeft, kunnen er ook goedkopere opties zijn die voldoen aan jouw behoeften.
 6. Garantie: Controleer de garantie van de Palm. Zorg ervoor dat je weet wat voor soort garantie je krijgt en hoe lang deze geldig is. Hierdoor ben je gedekt voor eventuele defecten of problemen die zich voordoen na aankoop.

Is de Palm giftig?

Benieuwd of de polyscias een veilige plant is voor in huis? Lees hier meer over de mogelijke giftigheid van deze exotische kamerplant en hoe je veiligheid kunt waarborgen.

Is de Palm giftig voor mensen?

De meeste palmen zijn niet giftig voor mensen. Er zijn echter een paar soorten palmen die mogelijk schadelijk kunnen zijn bij inname. Het eten van de zaden van de Sagopalm kan leiden tot vergiftiging en zelfs de dood. Daarnaast kan het sap van sommige palmen huidirritatie veroorzaken. Over het algemeen zijn palmen echter veilig voor menselijke consumptie.

Is de Palm giftig voor katten en honden?

De Palm is giftig voor zowel honden als katten. Het eten van bladeren of zaden van de Palm kan braken, diarree en buikpijn veroorzaken bij huisdieren. In ernstigere gevallen kan het tot lever- en nierschade leiden. Het is belangrijk om alle delen van de Palm buiten het bereik van huisdieren te houden en te zorgen dat ze geen bladeren of zaden kunnen vinden tijdens het wandelen buiten of in de tuin. Als je vermoedt dat je huisdier delen van de Palm heeft gegeten, neem dan direct contact op met een dierenarts.

Is de Palm luchtzuiverend?

Is de Palm een luchtzuiverende plant? Jazeker! Naast dat zijn exotische uiterlijk je kamer fleurt, is de Palm ook goed voor de lucht. Deze plant haalt verschillende schadelijke stoffen uit de lucht zoals formaldehyde, benzeen en trichlooretheen. Daarnaast zorgt de Palm voor wat extra zuurstof in de lucht waardoor de luchtkwaliteit in jouw huis verbetert. Dus wil jij een plant die niet alleen mooi is, maar ook goed voor je gezondheid en humeur? Haal dan snel een Palm in huis!


Palm verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij jouw Palm zo lang mogelijk gezond houden? Met een beetje liefde en aandacht is dat heel goed mogelijk! Deze planten zijn niet moeilijk te verzorgen, maar hebben wel specifieke behoeftes. In dit artikel vertellen we je stapsgewijs hoe je jouw Palm het beste kunt verzorgen, zodat jij er lang van kunt genieten. Van het kiezen van de juiste standplaats tot het bewateren en bemesten van de plant, we behandelen het allemaal. Ben jij klaar voor een gezonde en levendige Palm? Lees dan snel verder!

Wil je meer weten over hoe je Palm het best kunt verzorgen? Bekijk onze Palm Verzorging pagina.

Water geven

Je moet de Palm ongeveer één keer per week water geven. Controleer eerst de grond door je vinger erin te steken. Als het droog aanvoelt, geef dan water totdat het uit de drainagegaten komt. Verlaag de frequentie tijdens de wintermaanden en bij verminderde groei. Voorkom overwatering, wat kan leiden tot wortelrot.

Standplaats

Plaats jouw palm op een plek waar hij veel indirect zonlicht krijgt, maar niet in de volle zon staat. Zorg dat de temperatuur niet onder de 16 graden Celsius komt. Geef je palm regelmatig water en voeg eens per maand wat plantenvoeding toe. Houd de grond vochtig, maar niet te nat.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Palm ligt tussen de 40 en 60%. Een te droge lucht kan ervoor zorgen dat de bladeren bruin en droog worden, terwijl een te vochtige omgeving juist vatbaarheid voor ziektes vergroot. Zorg dus voor een goede balans in de luchtvochtigheid rondom je plant.

Plantenvoeding

Geef je Palm. plant eens per maand plantenvoeding van april tot september om de groei te bevorderen. Let wel op dat je de aanbevolen hoeveelheid niet overschrijdt, want te veel plantenvoeding kan de plant beschadigen. Water de plant daarnaast regelmatig en houd de grond vochtig, maar niet te nat.

Stekken

Palmplanten zijn prachtige toevoegingen aan je interieur, maar het kan prijzig zijn om er veel van te kopen. Een goedkopere manier is door ze te stekken! Het stekken van de Palm is relatief gemakkelijk en kan gedaan worden met behulp van de volgende stappen: kies gezonde stengels, snijd de stengels voorzichtig in stukken, plant de stengels in vochtige grond en zorg ervoor dat ze genoeg licht en warmte krijgen. Voordat je het weet heb je een groeiende Palm die je huis opfleurt.

Snoeien

Wil je jouw Palmboom snoeien? Zorg dan dat je het niet te vaak doet, want een Palmboom groeit langzaam. Vaak is eenmaal per jaar voldoende. Als je hem snoeit, dien je de bladeren af te knippen die al dood of ziek zijn. Knip alleen de bruine en gele bladeren weg, de groene laten zitten. Ook de bloemen kunnen worden afgeknipt nadat ze zijn uitgebloeid. Let op dat je de stam niet snoeit, anders beschadig je de boom onnodig.

Verpotten

Als je een Palm gaat verpotten, is het belangrijk om de juiste pot te kiezen. De pot moet iets groter zijn dan de huidige pot, zodat de wortels genoeg ruimte hebben om te groeien. Gebruik kwalitatieve potgrond met goede drainage en voeg een laagje steentjes toe aan de bodem van de pot voor extra drainage. Haal de Palm voorzichtig uit de oude pot en verwijder eventuele dode wortels. Plaats de Palm in de nieuwe pot en vul deze aan met potgrond. Geef de Palm daarna water en zet hem op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.


Palm onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Palm wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Palm gezond en mooi te houden.

Wat zijn de meestvoorkomende ziektes van de Palm ?

De meest voorkomende ziekten en plagen bij palmbomen zijn:

 1. ​Schildluizen: kleine beestjes die zich voeden met plantensappen en de bladeren van de palm verkleuren. Bestrijd ze door de aangetaste delen weg te snoeien en de rest in te smeren met een mengsel van water en afwasmiddel.
 2. Wortelrot: een schimmelziekte die de wortels aantast en ervoor zorgt dat de palm langzaam afsterft. Voorkom dit door ervoor te zorgen dat de palm niet te veel water krijgt en dat de grond goed gedraineerd is.
 3. ​Palmkevers: deze beestjes graven zich in de stam van de palm en leggen daar hun eieren, waardoor de palm verzwakt en uiteindelijk sterft. Leg vallen neer om de kevers te vangen en verwijder aangetaste delen van de palm.
 4. Gele bladeren: dit kan veroorzaakt worden door voedingstekorten of door te veel of te weinig water. Geef de palm de juiste hoeveelheid water en voeding op de juiste momenten.

Zorg ervoor dat je de palm regelmatig inspecteert en eventuele plagen of ziekten direct aanpakt om verdere verspreiding te voorkomen. Houdt de palm gezond met de juiste verzorging en voeding.

Mijn Palm heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heb jij last van bruine vlekken op je Palm? Dit kan komen door luizen, te weinig licht of verkeerde watergift. Om dit op te lossen, verwijder je eerst de aangetaste bladeren en behandel je de plant met een bestrijdingsmiddel. Zorg daarna voor voldoende licht en de juiste hoeveelheid water. Let op: sommige bestrijdingsmiddelen kunnen giftig zijn, lees daarom altijd de instructies op de verpakking.

Mijn Palm heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De gele bladeren bij Palmen wijzen op een gebrek aan voeding of water. Geef jouw planten dus genoeg voedingsstoffen, water en zonlicht. Geef geen water als de grond nog vochtig is en bemest in de lente en zomer ongeveer om de maand met een meststof voor Palmen. Snoei ook dode of beschadigde bladeren weg voor een gezonde plant.

Bladeren van mijn Palm vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van jouw Palm plotseling afvallen, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de plant te veel of te weinig water krijgt, dat er te weinig licht is op de plek waar hij staat, of dat er sprake is van een plaag of ziekte. Controleer de grondvochtigheid, de hoeveelheid licht en inspecteer de plant op tekenen van ongedierte of ziekte. Pas indien nodig de verzorging van de plant aan.

De vruchten van de Palm, de dadels, bevatten veel vitamines en mineralen en worden al duizenden jaren gegeten.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Palm plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is een Palm?

Een Palm is een boom met lange, slanke bladeren die voorkomt in de tropen en subtropen.

Hoe verzorg ik een Palm?

Een Palm verzorg je door hem voldoende licht, water en voeding te geven, de bladeren te besproeien en dode bladeren te verwijderen.

Hoeveel water heeft een Palm nodig?

Een palm heeft regelmatig water nodig, afhankelijk van de grootte en omgeving. Over het algemeen: één keer per week in de lente en zomer, minder in herfst en winter.

Kan ik een Palm in de zon zetten?

Ja, je kunt een Palm in de zon zetten, maar dit kan leiden tot verbranding van de bladeren. Zorg voor voldoende schaduw of binnenshuis.

Hoe groot kan een Palm worden?

Een Palm kan variëren van enkele centimeters tot wel 60 meter hoog en 2 meter breed. Dit hangt af van de soort.

Plaats een reactie