Cordyline (Geluksplant)

Nederlandse naam: Geluksplant

Ben je op zoek naar een kamerplant die jouw interieur een tropisch tintje geeft? Maak dan kennis met de Cordyline, ook wel de ‘Geluksplant’genoemd. Hij springt in het oog met zijn kleurrijke, gestreepte bladeren. Deze tropische schoonheid komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en de Stille Oceaan-eilanden. Hij houdt van een lichte plek, maar kan ook in halfschaduw staan. De Cordyline heeft regelmatig water nodig, maar laat de grond tussen gietbeurten wat opdrogen. Hij voegt een exotisch en levendig accent toe aan je interieur, perfect voor een moderne, kleurrijke uitstraling.

Plantnaam: Cordyline

Nederlandse naam: Geluksplant

 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Water: Gemiddeld
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Bloeit: Nee
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Ja

Oorsprong van de Cordyline

De Cordyline komt oorspronkelijk uit de tropische gebieden van Azië, de Pacific en Australië. In het wild groeit ze in vochtige regenwouden. Deze plant heeft een bijzondere status in sommige culturen; bijvoorbeeld in Hawaï en andere Pacifische eilanden wordt ze vaak gezien als een symbolische plant, rijk aan culturele betekenis.

Eigenschappen van de Cordyline

Zeker, hier zijn enkele kenmerkende eigenschappen van de Cordyline als kamerplant:

 • Bladkleur en -vorm: De Cordyline heeft vaak lange, smalle bladeren die kunnen variëren van groen tot rood, paars en zelfs gestreept.
 • Groeiwijze: Deze plant groeit meestal rechtop en kan, afhankelijk van de soort, een aanzienlijke hoogte bereiken.
 • Lichtbehoefte: Prefereert helder, indirect zonlicht, maar doet het ook goed in halfschaduw.
 • Waterbehoefte: Matig water geven; de grond laten uitdrogen tussen de gietbeurten door.
 • Luchtvochtigheid: Geniet van een hogere luchtvochtigheid, maar is vrij aanpasbaar.
 • Onderhoud: Over het algemeen laag onderhoud; bestand tegen wat verwaarlozing.
 • Temperatuur: Heeft een voorkeur voor warmere temperaturen, niet koudbestendig.
 • Luchtzuiverende eigenschappen: Kan bijdragen aan een betere luchtkwaliteit in huis.
 • Giftigheid: Sommige soorten kunnen licht giftig zijn voor huisdieren en mensen bij inname.

Wist je dat?

Ondanks haar tropische uiterlijk, de Cordyline verrassend winterhard is? Ze kan een scala aan binnenklimaten aan, van relatief koele tot warme temperaturen. Haar kleurrijke bladeren in tinten van rood, roze, paars en groen geven je huis het hele jaar door een tropisch tintje!

Cordyline soorten

Heb je al gehoord van de Cordyline Fruticosa? Mensen noemen deze plant ook wel Ki-plant. Deze plant valt op door haar vele kleuren. De bladeren kunnen groen zijn, maar ook roze, rood of paars. Deze plant is perfect voor in een pot, zowel binnen als buiten in een zacht klimaat.

De Cordyline Australis is ook een goede keuze. Vaak noemen mensen deze de Nieuw-Zeelandse koolboom. Deze plant heeft smalle lange bladeren die altijd groen blijven. Wist je dat deze plant witte bloemen krijgt die heerlijk ruiken? Vlinders zijn er dol op!

De Cordyline Rubra komt uit Oost-Australië. Deze plant heeft mooie rood-bruine bladeren. Ze geven een warme kleur aan je tuin.

Er zijn ook nog meer bijzondere soorten zoals Cordyline Stricta of Slanke Cordyline en Cordyline Negra. Deze laatste heeft donkergroene tot zwarte bladeren.

Bedenk welke Cordyline het beste in jouw tuin of huis past. Elke soort heeft iets bijzonders. Het is aan jou om de beste te kiezen voor jouw stijl en ruimte.

Cordyline kopen

Wil je een Cordyline plant kopen? Er zijn een paar dingen die je moet weten. Je hoeft geen plantenexpert te zijn, een beetje basiskennis over deze plant is genoeg.

Bepaal eerst welke Cordyline je wilt. Cordylines verschillen in kleur en vorm. De Cordyline Fruticosa heeft felroze bladeren. De Cordyline Negra maakt indruk met haar donkere, bijna zwarte bladeren. Wat past het beste bij jouw stijl en de ruimte die je hebt?

Denk daarna over de plek waar je de plant neerzet. De Cordyline houdt van licht. Kies een plek met genoeg licht, maar let op, direct zonlicht kan de bladeren verbranden. Een plek met gefilterd licht is het beste.

Ook is het belangrijk om te weten wat de verzorgingsbehoeften van de Cordyline zijn. Sommige soorten hebben meer water nodig dan andere. Sommige groeien beter in warme temperaturen. Heb je niet veel tijd voor verzorging of woon je in een koud gebied? Kies dan voor soorten zoals Cordyline Australis of Cordyline Stricta, die minder veeleisend zijn.

Kies tot slot een betrouwbare leverancier. Zoek naar bedrijven die gezonde planten leveren en goede klantenservice hebben. Lees recensies en vraag aan je vrienden of familie wie zij aanbevelen.

Is de Cordyline giftig?

De Cordyline plant is giftifg. Lees hieronder wat dit betekent voor huisdieren, baby’s en kleine kinderen.

Is de Cordyline giftig voor katten en honden?

Cordyline planten zijn veilig voor huisdieren zoals honden en katten. Ze hebben saponinen, een chemische stof die irriterend kan zijn voor dieren als ze deze inslikken. Vergiftigingssymptomen zijn misselijkheid, braken en diarree.

Is de Cordyline giftig voor baby’s?

Ja, helaas. Cordylines bevatten saponinen die irritatie veroorzaken bij mensen als ze deze inslikken. Dit leidt tot symptomen zoals maagklachten en diarree. Houd deze planten buiten bereik van kleine kinderen. Heeft je kind een blad gegeten, neem dan meteen contact op met een arts.

Is de Cordyline luchtzuiverend?

Volgens de Clean Air Study van NASA is de Cordyline niet specifiek een luchtzuiverende plant. Dat wil niet zeggen dat de plant geen voordelen heeft voor de luchtkwaliteit binnenshuis.

Er is nog meer onderzoek nodig om te bevestigen of soorten zoals Cordyline schadelijke chemicaliën uit de lucht kunnen filteren. Ze staan misschien niet bovenaan de lijst van luchtzuiverende plantensoorten. Ze verbeteren echter de luchtkwaliteit in je huis door kooldioxide op te nemen en zuurstof af te geven. Geniet dus van je Cordyline plant. Het draagt bij aan een frissere en schonere lucht in je huis.

Bloeit een Cordyline?

Het is helaas vrij zeldzaam dat een Cordyline bloeit als kamerplant. In hun natuurlijke omgeving kunnen Cordyline planten indrukwekkende bloemen krijgen, maar in huis ontbreken vaak de ideale groeiomstandigheden die nodig zijn voor de plant om te bloeien.

Om te bloeien, heeft de Cordyline meestal veel licht nodig en specifieke temperatuur- en vochtigheidsniveaus die moeilijk nauwkeurig na te bootsen zijn in een gewone woonomgeving. Daarom, hoewel het niet onmogelijk is, zien de meeste mensen die een Cordyline als kamerplant houden, zelden of nooit bloemen.

Wist je dat?

de Cordyline een plant is met een rijke culturele geschiedenis? In Hawaii wordt de plant beschouwd als heilig en wordt gebruikt in rituelen en als bescherming tegen kwade geesten. De levendige bladeren worden ook gebruikt in traditionele Hawaiiaanse rokken en als versiering bij ceremonies!

Cordyline verzorgen

Cordyline verzorgen is makkelijker dan je denkt. Het begint met de juiste plek voor je plant. Cordylines houden van licht tot halfschaduw. Zorg ervoor dat ze niet in direct zonlicht staan tijdens de heetste uren van de dag. Zo voorkom je bladverbranding.

Geef je Cordyline genoeg water, vooral in droge tijden zoals de zomer. In natte of koude tijden geef je minder water. Teveel water zorgt voor wortelrot. Laat de grond goed uitdrogen tussen twee gietbeurten door.

Voeding is ook belangrijk voor de verzorging van je Cordyline. Gebruik speciale kamerplantmest en volg de instructies op het etiket. Zo voorkom je dat je plant te veel mest krijgt, wat niet goed is voor je Cordyline.

Het snoeien van een Cordyline vraagt aandacht. Snoei alleen als het nodig is, bijvoorbeeld om dode of beschadigde bladeren te verwijderen of om de groei onder controle te houden.

Elke soort Cordyline heeft zijn eigen specifieke behoeften. Doe wat onderzoek naar jouw soort om er optimaal voor te kunnen zorgen! Met deze basisprincipes kom je al een heel eind met jouw Cordyline-verzorging.

Lees meer over je Cordyline plant verzorgen

Problemen met je Cordyline

Je sterke Cordyline plant heeft soms hulp nodig. Herken problemen op tijd en los ze snel op.

Heb je bladproblemen bij je Cordyline opgemerkt? Zijn de bladeren geel of hebben ze bruine punten? Dit betekent vaak dat de plant te veel water krijgt. Geef je plant in dit geval minder water.

Wortelrot komt ook vaak voor bij Cordylines. Dit komt meestal door slechte afwatering of te veel water geven. Een slechte groei en vergeling van de bladeren laten zien dat er iets mis is.

Als laatste kijken we naar zonverbranding. Cordylines houden van zonlicht. Toch krijgen ze schade als ze lang in de directe zon staan tijdens hete middagen.

Hoe los je deze problemen op? Volg deze stappen:

 • Kijk regelmatig hoe het met je plant gaat.
 • Laat het water goed weglopen om wortelrot te stoppen.
 • Zet je plant niet in de felle middagzon.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Cordyline plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoeveel water heeft een Cordyline nodig?

Geef een Cordyline regelmatig water. Maar geef het niet te veel of te weinig water. Controleer altijd of de bovenste grondlaag droog is voordat je water geeft.

Hoe verzorg je een Cordyline plant?

Wil je een Cordyline plant verzorgen? Kies dan de juiste plek, geef genoeg water, bemest op tijd en snoei de plant. Ken je de specifieke behoeften van jouw Cordyline soort? Dat is belangrijk voor de beste verzorging.

Wat zijn veelvoorkomende problemen bij Cordylines?

Bladproblemen, wortelrot en zonverbranding komen vaak voor bij Cordylines. Check je plant regelmatig, zorg voor goede drainage en bescherm de plant tegen direct zonlicht. Zo voorkom je deze problemen.

Hoe verwijder je uitgebloeide bloemen bij een Cordyline?

Wil je uitgebloeide bloemen verwijderen voor een betere groei? Snoei ze dan eenvoudig weg. Weet je niet zeker hoe je dit doet? Vraag dan professioneel advies.

Maakt een Cordyline bessen na de bloei?

Ja, een Cordyline plant maakt na de bloei bessen. Let op, deze bessen zijn giftig voor huisdieren.


Plaats een reactie