Clusia (Varkensboom)

Ben je op zoek naar een kamerplant die makkelijk te onderhouden is en tegelijkertijd je woning een stijlvolle uitstraling geeft?

Dan is de Clusia een perfecte keuze. Met zijn glanzende, leerachtige bladeren en luchtwortels is deze plant een opvallende verschijning. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw Clusia gezond en gelukkig blijft in jouw interieur? Ontdek alle tips en tricks voor de verzorging van deze bijzondere kamerplant.

Clusia eigenschappen

Clusia eigenschappen
Latijnse naamClusia
Nederlandse naamVarkensboom
Bekendste soorten

Rosea, Princess, Nana Bonsai, Hedge, Guttifera

Behoort tot de familieClusiaceae
Type plant Groene Kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor,
Oorspronkelijk gebiedDe Clusia-plant is afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika, evenals uit de Caribische regio.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteNee
BloeitNee
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw tot veel licht
OnderhoudMiddelmatig
Water gevenGemiddeld
GiftigJa

Waar komt de Clusia vandaan?

De Clusia is een zeer populaire plant, die oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika komt. Deze plantensoort groeit voornamelijk in gebieden met een tropisch klimaat, zoals in het Amazonegebied en op de Caraïbische eilanden. De Clusia staat bekend om zijn sterke, leerachtige bladeren, die een bijzondere eigenschap hebben: ze absorberen vocht uit de lucht, waardoor ze in staat zijn om te overleven op plekken waar weinig water aanwezig is. Daarnaast heeft de Clusia ook mooie bloemen en vruchten, waardoor hij niet alleen populair is als kamerplant, maar ook in de tuin of op het balkon goed tot zijn recht komt.

Clusia soorten

Er zijn veel verschillende soorten Clusia planten, maar de meest populaire zijn op dit moment de Clusia rosea, Clusia fluminensis, Clusia guttifera, Clusia major, Clusia minor en Clusia lanceolata. Deze planten hebben elk hun eigen unieke eigenschappen en uiterlijk.

Zo heeft de Clusia rosea mooie bloemen en glanzend groen blad, terwijl de Clusia fluminensis juist kleinere bladeren heeft. De Clusia guttifera staat bekend om zijn opvallende rode bladeren en de Clusia major heeft grote groene bladeren. De Clusia minor is daarentegen een stuk kleiner en heeft kleinere bladeren. De Clusia lanceolata valt op door zijn lancetvormige bladeren.

Door de diverse variatie in Clusia planten is er voor ieder wat wils.

 • Clusia rosea
 • Clusia fluminensis
 • Clusia guttifera
 • Clusia major
 • Clusia minor
 • Clusia lanceolata

Wist je dat de Clusia een zogenaamd luchtwortelende plant is? Dit betekent dat de wortels van de plant bovengronds groeien en vocht uit de lucht opnemen.

Varkensboom kopen, waar let je op?

Als je op zoek bent naar een Clusia om je huis of kantoor op te fleuren, zijn er een paar dingen waar je op moet letten voordat je er een koopt:

 1. Licht: Clusia’s houden van helder, indirect licht, maar kunnen niet tegen direct zonlicht.
 2. Water: Overwatering kan leiden tot wortelrot, dus zorg ervoor dat je de grond laat drogen tussen de gietbeurten door.
 3. Grond: Clusia’s houden van een vochtige en goed gedraineerde grond.
 4. Temperatuur: Clusia’s houden van warmte en vochtigheid, maar kunnen niet tegen te koude temperaturen.
 5. Onderhoud: Clusia’s hebben weinig onderhoud nodig, maar hebben af en toe wel wat snoeiwerk nodig om in vorm te blijven.
 6. Soort: Er zijn verschillende soorten Clusia’s met elk hun eigen eigenschappen, dus kies er een die past bij jouw wensen en omgeving.

Als je deze punten in gedachten houdt bij het kopen van een Clusia, kun je ervoor zorgen dat je plant gezond en gelukkig blijft. Succes met je aankoop!

Is de Clusia giftig?

Ben je een liefhebber van de Cissus? Maar ben je ook benieuwd of deze plant giftig is? Hieronder lees je of deze populaire kamerplant gevaarlijk kan zijn voor jou en je huisdieren.

Is de Clusia giftig voor mensen?

De Clusia is niet giftig voor mensen. Je kunt dus gerust een Clusia in je huis of tuin plaatsen zonder je zorgen te maken over eventuele gezondheidsrisico’s. Echter, wees je wel bewust dat sommige delen van de plant misschien niet geschikt zijn om te consumeren en dat je hiervoor beter de plant niet kunt gebruiken. Zorg dat je altijd goed op de hoogte bent van wat je wel en niet kunt eten van de Clusia en andere planten.

Is de Clusia giftig voor katten en honden?

De Clusia is giftig voor honden en katten, vooral de bladeren en vruchten kunnen gevaarlijk zijn. Symptomen zoals braken, diarree, buikpijn en bij ernstige gevallen zelfs nierfalen kunnen optreden. Houd deze plant dus altijd buiten bereik van je huisdieren en raadpleeg direct een dierenarts als je vermoedt dat ze deze plant hebben gegeten.

Is de Clusia luchtzuiverend?

Kan de Clusia lucht zuiveren? Ja! De Clusia is een kamerplant die de lucht kan zuiveren door schadelijke stoffen te absorberen en om te zetten in zuivere zuurstof. Het is ook een vetplant, wat betekent dat het planten zijn die water opslaan in hun bladeren. Dit maakt ze ideaal voor mensen die niet de groenste vingers hebben, omdat ze slechts af en toe water nodig hebben. Bovendien kan de Clusia helpen om allergieën te verlichten en te zorgen voor een betere slaapkwaliteit. Kortom, een Clusia in huis is een must-have voor een gezonde levensstijl!

Clusia verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij een Clusia in huis? Een mooie, groene plant die ook nog eens luchtzuiverend is. Hoe verzorg je deze plant nu het beste? Waar moet je op letten als het gaat om water geven, standplaats en snoeien? In dit artikel vind je praktische tips en stapsgewijze instructies voor het verzorgen van deze populaire kamerplant. Leer hoe je jouw Clusia gezond en mooi houdt en geniet van een groenere omgeving!

Wil je meer weten over hoe je Clusia het best kunt verzorgen? Bekijk onze Clusia Verzorging pagina.

Clusia onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Clusia wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Clusia gezond en mooi te houden.

De Clusia heeft ook een medicinale werking: het sap van de plant kan worden gebruikt om wondjes te desinfecteren en te genezen.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Clusia plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat voor plant is de Clusia precies?

De Clusia is een groenblijvende plant met dikke, donkergroene bladeren en wordt vaak gebruikt als kamer- of tuinplant.

Hoe moet je een Clusia verzorgen?

Zorg voor veel indirect zonlicht en niet te veel water. Houd de grond licht vochtig en bemest één keer per maand. Gebruik geen kalkrijk water.

Wat zijn veelvoorkomende problemen bij het verzorgen van een Clusia?

Veelvoorkomende problemen bij het verzorgen van een Clusia zijn overwatering, gebrek aan licht, en de toxiciteit van de plant.

Kan je de Clusia stekken?

Ja, de Clusia kan gestekt worden. Snijd een stuk van de plant met minimaal 2 knopen af en zet deze in stekgrond of water.

Is de Clusia giftig voor huisdieren?

Is de Clusia giftig voor huisdieren? Ja, zowel de bladeren als de sap van de Clusia kunnen giftig zijn voor katten en honden.

Plaats een reactie