Clusia (Varkensboom)

Nederlandse naam: Varkensboom

De Clusia, ook wel ‘Varkensboom’ genoemd, valt op door zijn glanzende, leerachtige bladeren en luchtwortels. Hij komt uit de tropische gebieden van Amerika. Deze plant is zowel robuust als sierlijk. Hij houdt van veel licht maar kan ook halfschaduw verdragen. Geef hem regelmatig water maar laat de grond tussendoor uitdrogen. De Clusia is een fantastische toevoeging aan je huis, vooral als je op zoek bent naar een exotische sfeer met een stoer randje.

Plantnaam: Clusia

Nederlandse naam: Varkensboom

 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Water: Gemiddeld
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Bloeit: Nee
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Ja

De oorsprong van de Clusia

Oorspronkelijk komt de Clusia plant uit de Caribische eilanden en delen van Midden- en Zuid-Amerika. Wat de Clusia echt uniek maakt, is zijn vermogen om te overleven in lastige omstandigheden. In zijn natuurlijke habitat groeit hij vaak als epifyt. Dat betekent dat hij op andere bomen of structuren groeit, en niet in de grond.

Eigenschappen van de Clusia

Heb je al een Clusia plant in je huis? Dan snap je waarom iedereen deze boom zo leuk vindt. Laten we de bijzondere kenmerken van deze unieke boom bekijken.

 • De bladeren van de Clusia plant zijn dik en voelen net als leer. Dit beschermt ze tegen harde wind en zware regen in hun natuurlijke omgeving. De bladeren zijn glanzend groen van boven en lichter van onderen. Een leuk weetje: je berichten of namen in de bladeren krassen. Daarom noemen mensen het ook wel de ‘handtekeningboom’.
 • Clusia planten zijn echte overlevers. Ze groeien zelfs op rotsachtige grond of pure lava! Dit maakt ze niet alleen een opvallende verschijning in je huis, maar ook een geschikte plant voor beginners.

Wist je dat?

Je kunt schrijven op de bladeren van de Clusia? De dikke, stevige bladeren laten toe dat mensen erop krassen of schrijven, waarbij de afdrukken voor langere tijd zichtbaar blijven.

Soorten Clusia

In de wereld van Clusia planten valt veel te ontdekken. Er bestaan veel verschillende soorten. Hier kijken we naar een paar populaire soorten.

Clusia Rosea

Ken je de Clusia Rosea al? Deze soort noemen mensen ook wel de handtekeningboom. De dikke, leerachtige bladeren houden namen of berichten vast. De bloemen veranderen van wit naar roze. Ze openen ’s nachts en sluiten bij zonsopgang. Zoek je een sterke plant die er ook nog mooi uitziet? Denk dan eens aan de Clusia Rosea.

Clusia Guttifera

De Clusia Guttifera is een andere interessante soort. Deze plant noemen we ook wel kleine bladclusie of dwerg handtekeningboom. De plant groeit compact en is daardoor geschikt als haagplant in tuinen. De bladeren zijn klein en glanzend. De witte bloemen ruiken heerlijk.

Clusia Lanceolata

Maak kennis met de Clusia Lanceolata. Deze soort staat bekend om zijn lange, smalle bladeren. Daarom noemen we deze plant ook wel lansvormig. Met zijn unieke loof geeft deze plant een leuke twist aan je kamer of tuin.

De juiste Clusia soort kiezen hangt af van wat jij wil. Denk aan de grootte, de vorm van het blad, het soort bloem en natuurlijk je eigen smaak. Elke Clusia soort heeft iets speciaals en veel mogelijkheden. Zo vind je vast een soort die perfect bij jou past.

Clusia kopen

Wil je een Clusia plant? Hier zijn wat tips om je te helpen bij het kiezen van je eigen Clusia.

Waar koop je een Clusia?

Je vindt Clusia’s op veel plekken. Denk aan tuincentra, bloemisten en webshops. Er zijn veel soorten zoals de Clusia Rosea, Clusia Guttifera en de Clusia Lanceolata.

Waar let je op bij het kopen?

Kies je Clusia met deze punten in gedachten:

 • Gezondheid: Kijk naar de bladeren. Zie je beestjes of zieke plekken? De bladeren horen dik en leerachtig te zijn zonder bruine vlekken.
 • Grootte: Denk na over hoe groot je je plant wilt hebben. Sommige soorten, zoals de Clusia Rosea, groeien behoorlijk.
 • Prijs: Kijk naar de prijzen bij verschillende verkopers. Zo vind je de beste deal.

Een Clusia plant in je collectie geeft niet alleen schoonheid, het brengt ook harmonie in je huis of tuin door haar exotische uitstraling. De Clusia is sterk en groeit bijna overal. Ze groeit zelfs in moeilijke omstandigheden, zoals rotsige bodem of pure lava. Ze is een prachtige aanvulling op je plantenfamilie.

Is de Clusia giftig?

Ja, de Clusia kamerplant is inderdaad giftig. Lees hieronder verder wat voor gevolgend dit geeft voor huisdieren, baby’s en kleine kinderen.

Is de Clusia giftig voor katten en honden?

Ja, de Clusia kamerplant kan giftig zijn voor zowel honden als katten. Als een hond of kat de bladeren of delen van de plant eet, kan dit leiden tot maag- en darmklachten, zoals braken, diarree, en irritatie van de mond en de slokdarm.

Het is altijd verstandig om voorzichtig te zijn en planten die mogelijk giftig zijn buiten bereik van huisdieren te houden. Als je vermoedt dat je huisdier een giftige plant heeft gegeten, is het een goed idee om zo snel mogelijk contact op te nemen met je dierenarts.

Is de Clusia giftig voor baby’s?

Ja, de Clusia kamerplant kan ook giftig zijn voor baby’s en kleine kinderen. Als ze op de bladeren kauwen of delen van de plant inslikken, kunnen ze last krijgen van maag- en darmirritatie. Dit kan leiden tot symptomen zoals misselijkheid, braken, of diarree. Daarnaast kan het sap van de plant irriterend zijn voor de huid en slijmvliezen.

Zorg ervoor dat alle planten buiten bereik van kinderen staan. De Clusia moet hoog genoeg staan, zodat kleine handjes er niet bij kunnen. Krijgt je kind toch iets van de plant binnen en voelt hij zich niet lekker? Neem dan meteen contact op met de dokter.

Is de Clusia luchtzuiverend?

De Clusia maakt inderdaad de lucht schoon. Dit betekent dat hij niet alleen mooi is, ook maakt hij je leefomgeving gezonder.

Onderzoek van NASA laat zien dat sommige kamerplanten zoals de Clusia, giftige stoffen uit de lucht halen. Deze stoffen komen van allerlei dingen in huis, zoals schoonmaakmiddelen, verf en zelfs meubels. De Clusia haalt deze giftige stoffen uit de lucht en maakt er zuurstof van.

Hier zijn wat meer details over hoe goed verschillende soorten Clusia’s de lucht schoonmaken:

SoortAbsorptiepercentage
Clusia Rosea80%
Clusia Guttifera75%
Clusia Lanceolata70%

Dit betekent niet dat je nu niet meer hoeft te ventileren of schoon te maken! Voor een schonere en frissere binnenlucht helpt het wel.

De Clusia plant en haar bloei

De Clusia kamerplant staat niet bekend om zijn bloei binnenshuis. In zijn natuurlijke habitat, meestal in tropische gebieden zoals de Caraïben, kan de Clusia bloeien en zelfs vruchten dragen. Deze bloemen zijn vaak klein en niet bijzonder opvallend.

Als kamerplant is het zeldzaam dat een Clusia bloeit. Dat komt doordat de omstandigheden binnenshuis vaak niet ideaal zijn voor de bloei van deze plant. Clusia’s hebben specifieke licht-, temperatuur- en vochtigheidsniveaus nodig om te bloeien, en deze zijn moeilijk na te bootsen in een typische huiskameromgeving.

Wist je dat?

Deze plant een echte overlever is? De Clusia kan groeien in een scala aan omstandigheden, zelfs op rotsige of zanderige grond, en kan lange periodes zonder water overleven. Deze robuustheid maakt haar een ideale kamerplant voor diegenen die wel eens vergeten hun planten water te geven.

Verzorging van Clusia

Wil je dat je Clusia groeit en bloeit? Dan is deze gids er voor jou! Hierin lees je hoe je je Clusia plant het beste kunt verzorgen.

We beginnen bij de standplaats. Je Clusia houdt van helder, indirect licht. Zet de plant bij een raam dat naar het oosten of westen kijkt. Daar geniet de plant van ochtend- of avondlicht zonder last te hebben van de felle middagzon.

Water geven is ook belangrijk voor je Clusia. Houd de grond vochtig, niet doorweekt. Geef in de zomer elke week water en in de winter om de twee weken.

Bemesting is nodig voor een mooie groene groei. Gebruik een standaard kamerplantbemesting elke 4 tot 6 weken tijdens het groeiseizoen, dat is van de lente tot de herfst.

Snoeien kan nodig zijn als je Clusia te groot wordt of zijn vorm verliest. Gebruik schone, scherpe snoeischaren en knip alleen dode of zieke delen weg.

Temperatuur en vochtigheid zijn ook relevant. Clusia’s groeien het beste bij temperaturen tussen 18°C en 24°C en hoge luchtvochtigheid. Is je huis erg droog? Overweeg dan een luchtbevochtiger.

Lees meer over je Clusia plant verzorgen

Problemen met de Clusia plant

De Clusia plant is stevig en kan goed tegen verschillende weersomstandigheden. Toch kan de plant wel eens problemen hebben.

Een vaak voorkomend probleem is bladverlies. Merk je dat jouw Clusia bladeren verliest? Dit komt misschien doordat de plant te weinig licht krijgt of te veel water.

Wortelrot is een ander probleem waar je tegenaan kunt lopen. Dit gebeurt als de wortels van de plant te lang in natte grond blijven. Zie je tekenen van wortelrot? Kom dan snel in actie om jouw Clusia te redden.

Dan is er nog het probleem van ongedierte. Kleine beestjes zoals spintmijten en schildluizen kunnen jouw Clusia flink beschadigen als je ze niet op tijd aanpakt.

Maar geen zorgen, ik ga je nu vertellen hoe je deze problemen aanpakt:

 • Bladverlies: Kijk eerst of jouw Clusia wel genoeg licht krijgt. Verplaats de plant naar een lichtere plek als dat nodig is. Denk je dat de plant te veel water krijgt, geef dan minder water en zorg dat overtollig water weg kan lopen.
 • Wortelrot: Knip de aangetaste delen van de plant weg om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt. Zorg dat jouw Clusia in een grond staat die goed water doorlaat en laat de grond uitdrogen tussen het water geven door.
 • Ongedierte: Maak jouw plant schoon met een zeep die insecten doodt of zet lieveheersbeestjes in om het ongedierte te bestrijden.

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg goed voor jouw Clusia en je voorkomt veel problemen.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Clusia plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Is de Clusia plant schadelijk voor huisdieren?

Pas op met de Clusia plant als je huisdieren hebt. De plant is namelijk giftig voor dieren zoals katten en honden. Zorg dat ze niet aan de plant knabbelen of ermee spelen om problemen te voorkomen.

Kun je een boodschap in de bladeren van de Clusia plant kerven?

Leuk om te weten: je kunt veilig namen of boodschappen in de bladeren van de Clusia plant kerven. De bladeren zijn dik en stevig. Daarom heeft de plant de bijnaam ‘handtekeningboom’.

Hoe zorg je goed voor de Clusia plant?

Wil je dat je Clusia plant mooi blijft? Geef de plant dan regelmatig water en houd hem op een plek met genoeg licht. Vergeet ook niet om hem te bemesten en te snoeien. Zorg voor een goede luchtvochtigheid en de juiste temperatuur. Let ook op tekenen van bladverlies en wortelrot, zo houd je je plant gezond.

Wat doet de Clusia plant voor de luchtkwaliteit binnenshuis?

Wil je de lucht in huis verbeteren? Een Clusia plant kan je daarbij helpen. Uit onderzoek van NASA blijkt namelijk dat deze plant de lucht zuivert. Hij haalt schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen uit de lucht.

Kun je de Clusia stekken?

Ja, de Clusia kan gestekt worden. Snijd een stuk van de plant met minimaal 2 knopen af en zet deze in stekgrond of water.


Plaats een reactie