Borderplanten

Ontdek de magie van borderplanten! Met de juiste keuze en verzorging, verlevendigen ze je tuin door het hele jaar heen. Wij leren je alles, van selectie tot planten en onderhoud. Zelfs als je geen groene vingers hebt, bezorgen we je een tuin om trots op te zijn. Duik je met ons mee in de kleurrijke wereld van borderplanten?

Borders in je tuin plannen en ontwerpen

Een border in je tuin, het is meer dan alleen een verzameling planten. Met zorg en aandacht gepland en mooi ontworpen, wordt een border een aanwinst voor je tuinlandschap. Hier heb je een paar stappen om je te helpen de perfecte border te maken als je je tuin gaat aanleggen.

Wil je een bloeiend groen paradijs maken met deze tuinplanten? Hier vind je waardevolle richtlijnen:

 • Begin met een plan. Je moet duidelijk voor ogen hebben hoe je je border wilt indelen en weten welke soorten planten je daarvoor nodig hebt. Overweeg ook de hoogtes van de planten, je wilt een aantrekkelijk gestructureerde border.
 • Vergeet de kleur niet. De juiste mix van kleuren fleurt je border op en maakt er een visueel spektakel van.

Maak een lichtplan

Een goed begin is het halve werk. Denk na over hoeveel licht er op je border valt. Sommige planten hebben veel zon nodig, terwijl anderen juist dol zijn op schaduw. Het kiezen van de juiste planten begint dus met het kijken naar de hoeveelheid licht op je border.

Ontdek de grond

Wil je weten welke planten goed groeien in jouw tuin? Leer dan alles over je grond. Onderzoek de vochtigheid, de pH-waarde, en de textuur van de grond. Een grondtest helpt je hierbij. Met deze informatie kies je borderplanten die goed groeien in de grond van jouw tuin.

Ontwerp met beleid

Wat wil je met je border bereiken? Ben je op zoek naar een explosie van kleur of juist een stijlvolle mix van groen en wit? Met een duidelijk idee in je hoofd, maak je gemakkelijk een plan voor je border in je tuinontwerp.

Speel met kleur

Kleuren maken je border boeiend en verrassend. Denk na over welke kleuren je wilt gebruiken en hoe deze kleuren er in allerlei seizoenen uitzien. Zo zorg je het hele jaar voor een prachtige border.

Ken je planten

Leer voordat je planten kiest eerst alles over ze. Zijn ze bestand tegen kou? Groeien ze goed in droge omstandigheden? Sommige planten hebben specifieke behoeften. Zorg dat je weet wat jouw planten nodig hebben om te groeien.

TIP: Kies planten die geschikt zijn voor de omstandigheden in je tuin
Let op zonlicht, bodemtype en vochtigheidsniveau. Kies een mix van vaste planten, eenjarigen en bollen voor een langdurige bloei. Denk ook aan verschillende bloeiperiodes, zodat u het hele jaar door kleur in de border heeft.

Soorten borderplanten

Allerlei planten geven jouw tuinborder een fantastische uitstraling. We nemen je mee door vier belangrijke soorten borderplanten: Eenjarigen, Meerjarigen, Bol- en Knolgewassen, en Siergrassen. Ook laten we je een paar bijzondere en exotische planten zien die in de borders mooi uitkomen.

Eenjarige planten in borders

Wil je snel kleur en textuur in de tuin? Je maakt de goede keuze met eenjarige planten! Deze planten bloeien de hele zomer lang. Voeg bijvoorbeeld petunia’s, zinnia’s en vlijtige liesjes toe voor een kleurrijk geheel.

Meer dan een jaar plezier: Meerjarige planten

Maak kennis met planten die elk jaar terugkomen: de meerjarige planten of vaste planten. Ze geven jouw border structuur en continuïteit. Vaste salvia, pioenen, en hosta’s zijn hier voorbeelden van. Met allerlei bloeitijden zorgen ze voor kleur in de tuin, het hele jaar lang.

De rol van bol- en knolgewassen

Ooit gedacht aan bol- en knolgewassen? Deze zijn vaak de sterren van het vroege voorjaar. Tulpen, narcissen en crocussen bijvoorbeeld, verrassen je met kleur net op het moment dat we de felle kleuren het meeste missen.

Sierlijke siergrassen

Siergrassen verdienen ook een plaats in je border. Stipa, miscanthus of pennisetum bijvoorbeeld. Ze voegen textuur toe, geven beweging en brengen soms zelfs de herfst- en winter interesse in de tuin. De zwaaiende bladeren vangen het licht en bewegen in de wind. Dit brengt leven in de tuin..

Bijzondere en exotische borderplanten

Ben je op zoek naar iets nieuws? Wat dacht je van bijzondere en exotische borderplanten. Deze planten maken je tuin net even anders. Of je nu kiest voor het blad van canna’s, de indrukwekkende bloei van echinacea’s of unieke vormen van agave’s. Ze geven je tuin een nieuwe look.

Spring erin, ontdek en kies de juiste planten voor je border. Met aandacht voor seizoensinteresse, groeiomstandigheden en kleurcontrast, maak je een echte tuinoase. Vergeet niet, een mix van allerlei planten maakt je tuin het hele jaar door mooi om naar te kijken.

Borderplanten verzorgen

Hieronder leer je hoe je voor je borderplanten zorgt nadat je ze hebt gepland. Ook leer je hoe je ze gezond en houdt in een paar simpele stappen.

Basisverzorgingstips voor borderplanten

Start altijd stevig met het planten en doe dit op de juiste diepte. Dit geeft je borderplanten de beste start. Daarna maak je de grond flink nat, alsof er een flinke regenbui is geweest. Even snel de tuinslang erover houden is niet genoeg.

Je border schoon houden is de volgende stap. Ruim onkruid, losse bladeren en gebroken takken op. Dit voorkomt dat ziektes of beestjes je planten beschadigen. Ook haal je dode bloemen en bladeren weg. Hierdoor blijven je planten er altijd gezond en mooi uitzien.

Specifieke verzorgingstips per plantensoort

Elke plant is uniek met unieke water-, grondsoort-, standplaats- en voedingsbehoeften. Bekijk dit voor elke plant voordat je ze plant. Hierdoor weet je dat je planten op de juiste plek staan en wat ze nodig hebben. Sommige planten vragen misschien wat meer aandacht en liefde dan andere.

Het belang van snoeien voor borderplanten

Op tijd snoeien van je borderplanten is erg belangrijk. Dit houdt je planten in vorm en stimuleert nieuwe groei. Zorg dat je snoeit op het juiste moment om stress bij de planten te voorkomen en optimale groei te bevorderen.

Water geven, bemesten en onderhoud

Vooral tijdens droge perioden is water geven belangrijk. Is de grond droog? Dan hebben je planten water nodig. Geef water, liefst in de vroege ochtend of late avond. Dit voorkomt dat al het water direct verdampt en geeft je planten wat ze nodig hebben.

Bemest minstens één keer per jaar. Dit houdt de grond vruchtbaar en de planten gelukkig. Gebruik speciale plantenvoeding hiervoor. Leuk om te weten: je borderplanten belonen je met bloei en groei.

Het onderhoud verschilt per plantensoort. Je knipt vaste planten in het voorjaar terug. Hierdoor komen ze weer met fris groen terug. Sommige struiken, zoals rozen, snoei je op bepaalde tijden. Kijk per soort wat het beste werkt.

Met deze verzorgingstips ziet je border er altijd uitnodigend en levendig uit. Het kost wat tijd, je krijgt er echter een bloeiend resultaat voor terug!

TIP: Geef je borderplanten regelmatig water
Vooral in de eerste groeiperiode na het planten. De waterbehoefte kan variëren afhankelijk van de plantensoort en de weersomstandigheden. Diep en minder vaak water geven is beter dan vaak een beetje, omdat het diepere wortelgroei stimuleert.

Problemen en uitdagingen met borderplanten

In jouw borderparadijs kunnen ook ongewenste gasten opduiken. Ziektes en plagen vormen een van de grootste uitdagingen bij het verzorgen van borderplanten. We behandelen zowel veel voorkomende problemen als hoe je deze kunt voorkomen of oplossen.

Veelvoorkomende ziektes en plagen bij borderplanten

Bladluizen en slakken op je planten? Of misschien zie je een rare witte, poederachtige schimmel? Een paar van de grootste vijanden van borderplanten zijn:

 • Bladluizen: Die kleine, groene beestjes die graag op de bladeren van je planten zitten
 • Slakken: Die komen vooral tevoorschijn na een regenbui en eten graag van jouw borderplanten
 • Meeldauw: Een witte, poederachtige schimmel die vaak op bladeren en stelen verschijnt
 • Roest: Een schimmelziekte die oranje of bruine vlekken op de bladeren maakt

Preventieve maatregelen voor gezonde borderplanten

Voorkomen is beter dan genezen. We geven je een paar tips om jouw borderplanten gezond en sterk te houden:

 • Geef je planten de ruimte: Plant ze met genoeg tussenruimte. Zo krijgen ze meer lucht en zijn ze beter bestand tegen schimmels
 • Zorg voor een rijke bodem: Gebruik compost en ander organisch materiaal. Zo maak de grond voedzaam voor je planten
 • Loop regelmatig een rondje: Loop geregeld door je border en houd je planten goed in de gaten. Vroege ontdekking maakt een wereld van verschil
 • Verwijder zieke bladeren: Zie je bladeren met ziekteplekken of tekenen van plagen? Snij ze weg om verdere verspreiding te voorkomen

Tips voor het omgaan met ziektes en plagen

Heb je last van ziektes of plagen? Geen nood! Wees niet ontmoedigd en volg de volgende tips om ze onder controle te krijgen:

 • Gebruik biologische insecticide of roep hulp in van lieveheersbeestjes om bladluizen te bestrijden
 • Gebruik biologische slakkenkorrels, slakkenvallen of verzamel ze handmatig ’s avonds om slakken te bestrijden
 • Gebruik speciale middelen tegen schimmelziekten, zoals meeldauw en roest. Bij ernstige aantasting, snoei de zieke delen weg

Vergeet niet dat tuinieren soms gewoon een uitdaging is. Zelfs de meest ervaren tuiniers krijgen te maken met deze problemen. Met een beetje zorg en aandacht houd je jouw border mooi en gezond.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over borderplanten. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoeveel borderplanten heb je nodig per vierkante meter?

Het aantal planten per vierkante meter hangt af van de grootte en de hoe snel de plant groeit. Gemiddeld heb je 5 tot 7 planten per vierkante meter nodig. Voor grotere, snel groeiende planten heb je minder nodig, terwijl je voor kleinere, langzaam groeiende planten meer nodig hebt.

Welke maanden zijn het beste voor het planten van borderplanten?

April, mei en juni zijn goede maanden om planten in de grond te zetten. De bodem is dan lekker warm, de kans op vorst klein en je planten hebben nog een heel groeiseizoen voor zich.

Hoe moet ik borderplanten onderhouden?

Regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes, is essentieel. Het toevoegen van mulch kan helpen om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Snoeien is ook belangrijk om dode of beschadigde takken te verwijderen en de groei van nieuwe bloemen te stimuleren. Bemesting kan in het voorjaar gedaan worden om de groei te bevorderen.

Welke plantencombinaties werken goed in een border?

Het combineren van planten met verschillende hoogtes, texturen en bloeitijden kan een visueel aantrekkelijke border creëren. Combineer bijvoorbeeld lage bodembedekkers zoals Sedum met middelhoge planten zoals Echinacea (zonnehoed) en hogere achtergrondplanten zoals Delphinium (ridderspoor). Zorg ook voor een mix van bladgroen en bloeiende planten voor een langdurige aantrekkingskracht.

Hoe vaak moet ik mijn borderplanten water geven?

Over het algemeen is het een goed idee om de grond rondom de planten eens per week grondig te bewateren. In bijzonder hete of droge omstandigheden kan vaker water geven nodig zijn. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is, zodat er geen wateroverlast ontstaat.

Plaats een reactie