Schefflera (Vingerplant)

Nederlandse naam: Vingerplant

De Schefflera, vaak ‘vingerboom’ genoemd, is herkenbaar aan haar lange bladeren die lijken op meerdere vingers of paraplu’s. Afkomstig uit de subtropische en tropische gebieden van Australië en Taiwan, houdt deze plant van een lichte plek met indirect zonlicht. Ze heeft matig water nodig en is vrij eenvoudig in onderhoud. De Schefflera zorgt voor een natuurlijk en fris accent in je huis. Haar unieke bladvorm maakt haar tot een opvallende verschijning die je interieur een exotisch tintje geeft. Ideaal voor een levendige sfeer in je woonruimte!

Plantnaam: Schefflera

Nederlandse naam: Vingerplant

 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Water: Veel
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Bloeit: Ja
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Ja

Schefflera oorsprong

Verdiep je in de oorsprong van de Schefflera om te begrijpen waar deze unieke plant vandaan komt. De Schefflera stamt uit subtropische gebieden, voornamelijk uit Taiwan en Nieuw-Zeeland. In deze warme en vochtige klimaten kan de plant groeien tot indrukwekkende hoogtes.

In zulke regio’s staan ze vaak op schaduwrijke plaatsen, beschermd tegen direct zonlicht. Dit verklaart waarom de Schefflera goed groeit bij indirect licht. Het is een overblijfsel van zijn natuurlijke omgeving.

Bovendien heeft het vermogen van de Schefflera om water op te slaan in zijn dikke bladeren, hem geholpen zich aan te passen aan periodes met minder regenval in zijn oorspronkelijke habitat. Daardoor is hij erg tolerant voor droogte en kan hij langere tijd zonder water.

Zoals je misschien al geraden hebt, betekent dit dat overbewatering een groot probleem kan zijn voor deze plant. Je dient er rekening mee te houden als je ervoor kiest een Schefflera in jouw huis op te nemen.

Ondanks dat hij uit subtropische streken komt, heeft de Schefflera zich wonderbaarlijk goed aangepast aan leven binnenshuis. Dit maakt hem tot één van de meest geliefde kamerplanten wereldwijd!

Leer meer over hoe je jouw eigen Schefflera kunt verzorgen door verder te lezen in dit artikel.

Schefflera eigenschappen

Begrijp de eigenschappen van de Schefflera plant voor een succesvolle teelt. Deze geliefde kamerplant heeft unieke kenmerken die bijdragen aan zijn populariteit.

Deze plant staat bekend om zijn opvallende bladeren, vaak beschreven als paraplu-vormig of handpalm-achtig. De groene, glanzende bladeren vormen clusters van zeven tot negen bladvingers, waardoor het lijkt alsof je naar een miniatuur tropisch bos kijkt.

Schefflera’s groeien redelijk snel en kunnen binnenshuis tot 6 meter hoog worden, afhankelijk van hun soort en verzorging. Ze hebben stevige houtachtige stelen die zich vertakken in meerdere richtingen, wat bijdraagt aan hun weelderige uitstraling.

Ze stellen weinig eisen aan de lichtomstandigheden. Alhoewel ze indirect zonlicht verkiezen, tolereren ze ook laag lichtniveaus. Maar, onder optimale lichtomstandigheden tonen ze hun mooiste kleuren.

Eén belangrijk aspect is dat Scheffleras slecht tegen overbewatering kunnen. Ze slaan water op in hun bladeren en kunnen dus makkelijk uitdrogen voordat er weer water wordt gegeven.

In termen van temperatuur prefereren deze planten warme omstandigheden tussen 15-18°C gedurende het grootste gedeelte van het jaar met een iets koelere periode tijdens de wintermaanden.

Tot slot zijn Schefflera’s luchtzuiverende planten. Ze filteren schadelijke stoffen uit de lucht, volgens onderzoek van NASA, en verbeteren zo de algehele luchtkwaliteit in je huis.

Zorg voor jouw Schefflera met kennis van deze eigenschappen en zie hoe het groeit. Het is een prachtige aanvulling op elke binnenruimte.

Wist je dat?

de Schefflera haar bijnaam “Vingerplant” krijgt vanwege de unieke vorm van haar bladeren, die lijken op een hand met uitgespreide vingers? Deze aantrekkelijke bladvorm, gecombineerd met haar glanzende, groene kleur, geeft een frisse en levendige uitstraling aan elke kamer.

Schefflera soorten

Er zijn talloze soorten van de Schefflera, elk met unieke kenmerken. Of je nu een beginnende tuinier bent of een doorgewinterde groene duim, er is een Schefflera die perfect bij jouw huis past.

 1. Schefflera Arboricola: Ook bekend als dwerg parapluboom, stelt deze soort weinig eisen aan zijn omgeving en kan hij in allerlei lichtomstandigheden overleven. Zijn compacte formaat maakt hem ideaal voor kleinere ruimtes.
 2. Schefflera Actinophylla: Deze soort heeft grote, glanzende bladeren en staat ook wel bekend als octopusboom vanwege zijn lange tentakelachtige bloemenclusters. De actinophylla wordt vaak gebruikt als binnenshuis sierplant.
 3. Schefflera Elegantissima: In tegenstelling tot andere soorten heeft de Elegantissima donkergroene bladeren met zilverkleurige strepen die het licht vangen. Ze kunnen wat meer zorg nodig hebben dan hun familieleden, maar ze belonen je rijkelijk met hun schoonheid.
 4. Schefflera Amate: Een favoriet onder binnenhuis tuinders, amate heeft grote donkergroene bladeren en is gemakkelijk te verzorgen.
 5. Schefflera ‘Gold Capella’: Met zijn prachtige groene en goudgele bladeren voegt deze variëteit kleur toe aan elke kamer.

Vergeet niet, elke soort Schefflera heeft zijn eigen behoeften en voorkeuren. Of het nu gaat om lichtniveaus, waterbehoeften of temperatuurvoorwaarden, zorg ervoor dat je je onderzoek doet voordat je besluit welke soort het beste bij jou past. En vergeet niet dat de juiste verzorging van een plant begint met het begrip en respect voor haar natuurlijke leefomstandigheden.

Schefflera kopen

Het kiezen van de juiste Schefflera voor je huis is een eenvoudige taak. Begin met het bepalen van de ideale plek in je huis. Houd rekening met factoren zoals licht, temperatuur en vochtigheid. Bijvoorbeeld, de Arboricola houdt van helder, indirect licht en kan goed tegen droogte.

Kijk vervolgens naar de grootte van de plant die je wilt aanschaffen. Sommige Schefflera-soorten kunnen vrij hoog worden, zoals Actinophylla die tot 15 meter hoog kan groeien in zijn natuurlijke omgeving. Anderen blijven compact, zoals ‘Gold Capella’ die slechts tot 1-2 meter groeit.

Ook is het belangrijk om te letten op het bladpatroon en kleur. Soorten als Elegantissima bieden opvallende variëgatie terwijl Amate bekend staat om zijn diepgroene bladeren.

Zodra je hebt besloten welke soort Schefflera je wilt aanschaffen, kun je overwegen waar deze te kopen. Er zijn allerlei plaatsen waar Schefflera’s verkrijgbaar zijn:

 1. Lokale tuincentra: Hier vind je vaak een breed scala aan plantensoorten inclusief diverse Scheffleras.
 2. Online winkels: Dit kan een goede optie zijn als je specifieke rassen zoekt of graag prijzen vergelijkt.
 3. Speciaalzaken voor binnenplanten: Deze winkels hebben meestal deskundig personeel dat advies kan geven over de verzorging van je Schefflera.

Let op de gezondheid van de plant voordat je deze koopt. Kijk naar tekenen van ongedierte of ziekte, zoals verkleurde bladeren of een zwakke groei. Een gezonde Schefflera heeft stevige stelen, glanzende bladeren en geen zichtbare tekenen van plagen.

Is de Schefflera giftig?

Is de Schefflera giftig voor katten en honden?

Ja, de Schefflera kan giftig zijn voor katten en honden. Het bevat een toxine genaamd calciumoxalaat. Als je huisdier op de bladeren of stengels kauwt, kan dit irritatie in de mond veroorzaken, wat resulteert in excessief kwijlen, braken of moeilijk slikken. In ernstige gevallen kunnen er ook ademhalingsproblemen optreden als het toxine de luchtwegen binnendringt. Zorg ervoor dat je deze plant buiten bereik van je huisdieren plaatst.

Houd er rekening mee dat sommige dieren nieuwsgieriger zijn dan anderen en eerder geneigd zijn om aan planten te knabbelen. Als je merkt dat je huisdier symptomen van vergiftiging vertoont na het eten van een Schefflera-plant, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Is de Schefflera giftig voor baby’s?

Ook hier geldt dat de Schefflera potentieel gevaarlijk kan zijn voor kleine kinderen die misschien geneigd zijn om aan alles te knabbelen wat ze vinden! De calciumoxalaatkristallen in deze plant kunnen bij inslikken keelirritatie, overmatige speekselvorming en zelfs braken veroorzaken.

Het is belangrijk om alle huishoudelijke planten buiten bereik van kleine kinderen te houden. Maar als je kleintje toch een hapje heeft genomen van een Schefflera-blad, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen. Hoewel zelden fataal, kan de ervaring behoorlijk onaangenaam zijn en in sommige gevallen professionele medische behandeling vereisen.

Is de Schefflera luchtzuiverend?

Ja, dat is zo. De Schefflera staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Studies tonen aan dat deze plant schadelijke stoffen uit de lucht kan opnemen en omzetten in zuurstof. Dit maakt het niet alleen een esthetisch aantrekkelijke toevoeging aan je woonruimte, maar ook een nuttige.

Laten we eens kijken naar hoe dit proces werkt:

 1. Absorptie van toxines: De bladeren van de Schefflera nemen giftige stoffen zoals benzeen en formaldehyde op uit de omgeving.
 2. Omzetting naar zuurstof: Deze toxines worden vervolgens door het natuurlijke fotosyntheseproces van de plant omgezet in zuurstof.
 3. Productie van vocht: Ook produceert de Schefflera ook vocht, wat kan helpen bij het verhogen van de luchtvochtigheid in droge ruimtes.

Het is belangrijk te weten dat hoewel de Schefflera helpt bij het verbeteren van de luchtkwaliteit, dit geen vervanging is voor adequate ventilatie en schoonmaakmaatregelen in je huis of kantoor.

Bovendien draagt elke individuele plant slechts in kleine mate bij aan het zuiveren van de lucht. Voor merkbare resultaten zou je meerdere luchtzuiverende planten moeten hebben.

Bloeit de Schefflera?

Ja, de Schefflera kan bloeien, maar het komt niet vaak voor, vooral als ze binnenshuis worden gehouden. Het bloeiproces gebeurt meestal in hun natuurlijke habitat of bij ideale groeiomstandigheden.

De bloemen van een Schefflera zijn meestal klein en minder opvallend dan het weelderige bladerdak. Ze verschijnen als lange trossen van kleine, roodachtige of witte bloemen. Deze kunnen uiteindelijk uitgroeien tot kleine vruchten als ze worden bestoven.

Wist je dat?

De Schefflera niet alleen een prachtige kamerplant is, maar ook bekend staat om haar luchtzuiverende kwaliteiten? Ze helpt de lucht in je huis te reinigen door schadelijke toxines zoals benzine en formaldehyde te filteren, wat bijdraagt aan een gezondere leefomgeving. Dit maakt de Schefflera zowel een mooie als praktische toevoeging aan je interieur!

Schefflera verzorgen

Bij het verzorgen van jouw Schefflera, zijn er een paar belangrijke overwegingen om in gedachten te houden. Niet alleen draagt goede zorg bij aan de groei en bloei van deze prachtige plant, maar het helpt ook om een gezonde leefomgeving te maken.

Water geven

Geef jouw Schefflera regelmatig water, maar pas op voor overbewatering. Check de grond voordat je water geeft: als de bovenste 2cm droog is, dan is het tijd om water te geven. De frequentie hangt af van factoren zoals lichtintensiteit, kamertemperatuur en potgrootte. Bijvoorbeeld, een grote plant op een zonnige plek heeft meer water nodig dan een kleine plant in de schaduw.

Licht en Temperatuur

Jouw Schefflera houdt van helder maar indirect licht. Plaats de plant niet direct voor een zuidelijk raam; dit kan bladverbranding veroorzaken. Een plek met ochtendzon of gefilterd licht door gordijnen werkt goed. Houd de temperatuur tussen 15-24 graden Celsius voor optimale groei.

Voeding

Tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) heeft jouw Schefflera voeding nodig. Gebruik hiervoor speciale kamerplantenvoeding die je verdunt volgens de instructies op het etiket.

Snoeien

Het snoeien van jouw Schefflera bevordert nieuwe groei en behoudt de vorm van de plant. Gebruik een scherp en schoon mes of snoeischaar om de takken net boven een bladknoop te knippen.

Ongedierte

Controleer jouw Schefflera regelmatig op tekenen van ongedierte zoals spint, wolluis en schildluis. Als je deze ontdekt, behandel dan meteen met een geschikt bestrijdingsmiddel.

Lees meer over je Schefflera verzorgen

Schefflera problemen

Ondanks de gemakkelijke verzorging van de Schefflera, kunnen er toch problemen optreden. Hier volgen een paar veelvoorkomende problemen, hun oorzaken en mogelijke oplossingen.

 1. Bladverlies: Dit is vaak een teken dat je Schefflera te weinig water krijgt. Controleer de grond regelmatig en geef water als deze droog aanvoelt.
 2. Gele bladeren: Overbewatering kan gele bladeren veroorzaken. Zorg voor goede drainage om overtollig water af te voeren.
 3. Bladverbranding: Als jouw plant bruine vlekken heeft, krijgt hij mogelijk te veel direct zonlicht. Verplaats hem naar een plek met indirect licht.
 4. Spintmijten: Deze kleine beestjes zuigen het sap uit je plant, waardoor hij verzwakt raakt en zijn bladeren laat vallen. Houd je plant schoon door stofvrij te maken en gebruik insectendodende zeep bij ernstige aantasting.
 5. Schefflera niet bloeiend: Hoewel het zeldzaam is dat Schefflera binnenshuis bloeit, kan onvoldoende licht of voeding dit probleem veroorzaken.

Bovenstaande problemen kunnen eenvoudig worden voorkomen of opgelost door alert te blijven op de signalen die jouw plant geeft en snel actie te ondernemen wanneer nodig.

In gevallen van extreme temperatuurschommelingen of plotselinge verandering in de omgeving, kan de Schefflera ook reageren door bladeren te laten vallen. Het is belangrijk om zulke veranderingen in jouw plant zijn omgeving zo veel mogelijk geleidelijk door te voeren.

Onthoud dat elke plant uniek is en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Het beste advies is altijd oplettend zijn, geduldig blijven en bereid zijn tot experimenteren tot je ontdekt wat jouw specifieke Schefflera nodig heeft.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de schefflera. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat zijn de verschillende soorten Schefflera?

Er zijn diverse soorten Schefflera, waaronder de Arboricola, Actinophylla, Elegantissima, ‘Amate’ en ‘Gold Capella’. Elk van deze heeft unieke kenmerken en specifieke verzorgingsvereisten.

Wat moet ik weten voordat ik een Schefflera koop?

Het is belangrijk om de plek in huis te bepalen waar je de plant wilt plaatsen, rekening houdend met factoren zoals licht, temperatuur en vochtigheid. Je moet ook letten op de grootte, het bladpatroon en de kleur van de specifieke soort die jij interessant vindt.

Is de Schefflera giftig?

Ja, de Schefflera kan giftig zijn voor katten, honden en baby’s omdat het toxine calciumoxalaat bevat. Het is belangrijk om deze plant buiten bereik van huisdieren en kinderen te houden en bij tekenen van vergiftiging onmiddellijk medische hulp in te roepen.

Heeft de Schefflera luchtzuiverende eigenschappen?

Ja, de Schefflera heeft luchtzuiverende eigenschappen. Het kan schadelijke stoffen uit de lucht opnemen en omzetten in zuurstof, en produceert ook vocht om de luchtvochtigheid te verhogen.

Kan een Schefflera bloeien?

Hoewel zeldzaam binnenshuis, kan een Schefflera bloeien. De bloemen zijn klein en minder opvallend dan het bladerdak. Geduld en goede verzorging zijn essentieel om de kans op bloei te vergroten.


Plaats een reactie