Howea Fosteriana (Kentiapalm)

Nederlandse naam: Howea Fosteriana

De Howea Fosteriana, ook bekend als Kentiapalm, maakt indruk met zijn lange, sierlijke bladeren. Deze plant komt van de Lord Howe-eilanden, dichtbij Australiƫ. Hij houdt van een lichte plek maar niet van direct zonlicht, en heeft regelmatig een slok water nodig. Een kentiapalm in je huis brengt een ontspannen, tropische sfeer mee, ideaal voor een vleugje vakantiegevoel. En goed nieuws, hij is best gemakkelijk te verzorgen!

Plantnaam: Kentiapalm

Nederlandse naam: Howea Fosteriana

 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Water: Veel
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Bloeit: Nee
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Nee

Waar komt de Howea Fosteriana vandaan?

Wist je dat de Howea Fosteriana van ver komt? De oorsprong ligt op de Lord Howe-eilanden, tussen AustraliĆ« en Nieuw-Zeeland. Hier zagen Europese ontdekkingsreizigers de palm voor het eerst. Ze vonden hem zo mooi dat ze zaden meenamen naar Europa. Hier groeide de palm goed als kamerplant. En nee, je hoeft niet in de tropen te wonen om een Kentaipalm te laten groeien, ze groeien ook goed in andere omstandigheden. Perfect voor als je niet zo’n plantenkenner bent.

De Kentaipalm past zich aan

De Kentaipalm groeit goed in allerlei licht- en temperatuurcondities. Je hoeft je geen zorgen te maken over de perfecte plek in huis voor je nieuwe palm. Hij groeit ook prima op minder lichte plaatsen! Zelfs in Nederland, met ons wisselende weer, groeit de Kentaipalm goed. Hij houdt het vol bij temperaturen tot ongeveer 10 graden Celsius.

Wat moet je doen voor de verzorging van de Kentaipalm? Niet veel! Gewoon regelmatig water geven en af en toe een beetje plantenvoeding geven. Zo houd je deze palm tevreden.

Wat doet de Kentaipalm in huis?

De Kentaipalm maakt niet alleen je interieur mooier, ook zuivert hij de lucht in je huis. Hij filtert schadelijke stoffen uit de lucht. Dat maakt de Kentaipalm niet alleen mooi, ook nuttig!

Wat maakt de Howea Fosteriana bijzonder?

Zoek je een makkelijke plant die je huis een tropisch tintje geeft? Kies dan voor de Howea Fosteriana. Deze palm verandert met zijn groene bladeren en hoge stam elke ruimte in een rustige, vredige plek.

Weet je dat Howea Fosterianaen bekend staan als trage groeiers? Ze bereiken pas na jaren hun volledige hoogte. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat deze plant je woonkamer snel zal overnemen. Binnenshuis groeien ze tot wel 3 meter hoog.

Wist je dat de Howea Fosteriana de lucht zuivert? Onderzoek toont aan dat deze palm schadelijke gassen uit de lucht filtert. Zo maakt de Howea Fosteriana je huis gezonder.

De Howea Fosteriana groeit goed in allerlei lichtomstandigheden. Hij houdt zowel van helder indirect licht als van minder licht. Daardoor is deze palm geschikt voor plekken in huis waar andere planten het moeilijk hebben.

Howea Fosterianaen zijn sterk en hebben weinig last van plagen zoals spintmijten. Dat is handig, vooral als je nog niet veel ervaring hebt met planten in huis.

Ondanks hun exotische uiterlijk, overleven Howea Fosterianaen goed in de wisselvallige Nederlandse temperaturen. Ze doorstaan koude periodes zonder al te veel stress en blijven er het hele jaar fris en groen uitzien.

Met deze kenmerken is de Howea Fosteriana een favoriete plant voor zowel beginners als ervaren plantenliefhebbers.

Soorten Howea Fosteriana

Zoek je een sterke plant die de lucht in je huis zuivert? De Howea Fosteriana is een goede keuze. Er zijn verschillende soorten Howea Fosterianaen die je kunt kiezen voor jouw huis. Laten we enkele van de populairste bekijken.

De Howea forsteriana, ook wel Kentia Palm genoemd, zie je vaak in Nederlandse huizen. Deze palm heeft lange, mooie bladeren en groeit tot 3 meter hoog binnenshuis.

De Howea belmoreana of Belmore Sentry Palm is ook een populaire keuze. Deze soort heeft gebogen bladeren die een unieke sfeer in je ruimte brengen. Ze zijn wat kleiner, ideaal voor kleine ruimtes.

Er zijn ook andere soorten Howea Fosterianaen. Denk goed na over de grootte, hoeveel zorg de palm nodig heeft en hoe hij in jouw interieur past voordat je een keuze maakt.

Alle soorten Howea Fosterianaen passen zich aan aan allerlei lichtomstandigheden, of dat nu direct zonlicht of schaduw is. Ze zuiveren ook allemaal de lucht in je huis, wat helpt om de luchtkwaliteit binnen te verbeteren.

Wil je een Howea Fosteriana kopen?

Als je een Kentia Palm koopt, zijn er een paar dingen om op te letten. Deze planten hebben speciale zorg nodig om ze blij en gezond te houden.

Kijk eerst naar de grootte van de palm die je wilt kopen. De Kentia palmen groeien flink in zowel hoogte als breedte. Heb je genoeg ruimte in huis? Dan is deze mooie plant een goede keuze.

Kies een Howea Fosteriana met donkergroene bladeren zonder bruine punten. Dit betekent meestal dat de plant gezond is. Planten met gele of verdorde bladeren vermijd je beter. Die hebben misschien ongedierte of ziektes.

Je vindt Kentia palmen in veel tuincentra en online winkels. Check altijd waar de palm vandaan komt. Zo weet je of hij op een eerlijke manier gekweekt is. Bekijk ook het retourbeleid. Dat is handig als de palm niet in goede staat bij je thuis aankomt.

Na de aankoop is de verzorging van een Howea Fosteriana belangrijk. Deze palmen houden van indirect licht en een temperatuur tussen 15-24 graden Celsius. Kies een plek in huis die aan deze voorwaarden voldoet.

Qua water geven: de Howea Fosteriana groeit het best als de aarde vochtig is, niet doorweekt. Vind een goede balans tussen water geven en water laten weglopen.

Tenslotte, vergeet niet te genieten van je nieuwe groene aanwinst! Met de juiste zorg fleurt deze mooie palm je huis op met zijn rijke groen. Het is een uitdaging, het resultaat is het zeker waard.

Is de Howea Fosteriana giftig?

Veel mensen vragen zich af of de Howea Fosteriana veilig is voor hun huisdieren en kinderen. Laten we dat samen uitzoeken.

Is de Howea Fosteriana giftig voor katten en honden?

Goed nieuws! De Howea Fosteriana is niet giftig voor je hond of kat. De American Society for the Prevention of Cruelty to Animals, kortweg ASPCA, bevestigt dit. Ze raden wel aan om je huisdieren niet aan de plant te laten knagen. De plant bevat geen gif, maar te veel ervan eten kan maagklachten veroorzaken bij je dier.

Is de Howea Fosteriana giftig voor baby’s?

Net zoals bij huisdieren is de Howea Fosteriana ook veilig voor baby’s. De palm bevat geen gifstoffen die gevaarlijk zijn voor mensen, ook niet voor kleine kinderen. Zorg er wel voor dat je kindje niet de bladeren of bloemen in zijn mond stopt.

Zorg altijd voor toezicht op kinderen en huisdieren als ze bij planten spelen. Houd de plant uit hun bereik zodat ze er niet aan trekken of op knagen. Zorg er ook voor dat de plant niet om kan vallen en letsel veroorzaakt.

Howea Fosteriana en luchtzuivering

Ja, de Howea Fosteriana helpt mee de lucht in huis schoon te maken. Deze palm staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Hij haalt schadelijke stoffen uit de lucht in jouw huis.

Kentia palmen pakken giftige stoffen aan. Denk aan benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen. Je vindt deze stoffen vaak in schoonmaakproducten, verf en meubels.

Hoe werkt dat nou precies? Planten maken de lucht schoon door fotosynthese. Tijdens dit proces nemen planten koolstofdioxide op en zetten dit om in zuurstof. Ook vangen ze stof op hun bladeren, wat allergenen vermindert.

Wil je profiteren van deze luchtzuiverende eigenschappen? Zorg dan goed voor je Kentia palm. Geef hem genoeg indirect zonlicht en water. Let ook op tekenen van stress of ziekte.

Zoek je een simpele manier om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren? Denk dan eens aan een Kentia palm. Met zijn mooie look en luchtzuiverende eigenschappen, past hij in elke ruimte.

Onthoud wel: Kentia palmen verbeteren de luchtkwaliteit, maar goede ventilatie en regelmatig schoonmaken in jouw huis blijft belangrijk.

Kan een Howea Fosteriana bloeien?

Goed nieuws! Je Howea Fosteriana bloeit, al is het niet vaak bij je thuis. Deze palmen staan bekend om hun prachtige donkergroene bladeren, en niet zozeer om hun bloemen. Toch, in de juiste omstandigheden, maken ze soms kleine witte bloemen die later oranje bessen worden.

Helaas is het in Nederlandse huizen vaak te donker voor deze palmen om te bloeien. Ze hebben veel licht nodig.

Hoe krijg ik mijn Howea Fosteriana in bloei?

Wil je je Howea Fosteriana laten bloeien? Volg dan deze tips:

 • Zorg voor veel indirect zonlicht. Deze planten doen het goed in de schaduw, maar om te bloeien, hebben ze veel licht nodig.
 • Houd de temperatuur gelijk. Grote temperatuurschommelingen zorgen ervoor dat de plant stress krijgt en minder snel bloeit.
 • Geef je plant regelmatig water. Zorg er wel voor dat je niet te veel geeft. De grond moet vochtig zijn, niet doorweekt.

Zorgen voor je Howea Fosteriana

Goed nieuws! Het zorgen voor je Howea Fosteriana is eenvoudig. Met aandacht en liefde groeit deze plant jarenlang en blijft het een groene aanvulling in je interieur.

Zoek eerst een goede plek in huis. Je Howea Fosteriana houdt van indirect licht en schaduw. Direct zonlicht? Dat is niet goed, het verbrandt de bladeren.

Geef je plant regelmatig water. Let op, geef niet teveel! Te veel water zorgt voor wortelrot, dat is niet goed voor je plant.

Houd de temperatuur constant, tussen 15-27 graden Celsius. Vermijd plotselinge temperatuurveranderingen.

In het groeiseizoen, de lente en zomer, heeft je palm extra voeding nodig. Gebruik een speciale palmenvoeding. Lees altijd de instructies op de verpakking, zo voorkom je dat je teveel geeft.

Houd je palm schoon. Stof op de bladeren belemmert het vermogen om zonlicht te absorberen. Dat is belangrijk voor de fotosynthese en de gezondheid van je palm.

Hier zijn een paar extra tips:

 • Plaats: Kies een heldere plaats zonder direct zonlicht.
 • Water: Laat de grond licht uitdrogen tussen het water geven door.
 • Luchtvochtigheid: Howea Fosterianaen houden van hoge luchtvochtigheid. Spuit water op de bladeren of zet de pot op een schaal met natte kiezels.
Lees meer over je Howea Fosteriana plant verzorgen

Problemen met je Howea Fosteriana

Je Howea Fosteriana is een sterke plant en makkelijk te onderhouden. Loop je toch tegen problemen aan? Geen zorgen! Hieronder leggen we uit hoe je deze problemen herkent en oplost.

Heeft je Howea Fosteriana gele of bruine bladeren? Dat komt waarschijnlijk door te veel water of slechte afwatering. Volg deze stappen om het op te lossen:

 • Let op hoeveel water je geeft. Je Howea Fosteriana heeft wel water nodig, maar de grond mag niet doorweekt zijn.
 • Check je pot. Heeft deze genoeg gaten onderin voor afwatering?

Zie je bruine puntjes op de bladeren van je Howea Fosteriana? Dat betekent vaak dat de lucht in de kamer te droog is. Dit is wat je doet:

 • Maak de lucht in de kamer vochtiger. Dit kan met een luchtbevochtiger of een schaal met water naast de plant.
 • Spuit je palm elke dag in met water. Zorg wel dat het water niet koud is!

Zie je insecten op je Howea Fosteriana? De plant kan last hebben van schildluis of spintmijten. Die zitten vaak aan de onderkant van de bladeren. Volg deze stappen:

 • Controleer je plant vaak op deze beestjes.
 • Zie je ze zitten? Gebruik dan een zachte zeep tegen insecten of neemolie.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Howea Fosteriana. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Waarom is de Howea Fosteriana zo populair in Nederland?

De Howea Fosteriana is een populaire kamerplant in Nederland. De plant groeit langzaam, heeft niet veel licht nodig en zuivert de lucht. Bovendien helpt de Howea Fosteriana om allergenen uit de lucht te halen.

Hoe zorg je dat een Howea Fosteriana gaat bloeien?

Wil je dat je Howea Fosteriana bloeit? Zorg dan voor veel indirect zonlicht, een constante temperatuur en geef regelmatig water. Maar let op, geef niet te veel!

Hoe verzorg je een Howea Fosteriana?

Een Howea Fosteriana verzorgen doe je zo: zet de plant op een plek met indirect licht en uit de felle zon. Geef regelmatig water, maar niet te veel om wortelrot te voorkomen. Houd de temperatuur tussen de 15 en 27 graden Celsius. Geef de plant in het groeiseizoen palmenmest en houd de bladeren stofvrij.

Hoe maak je de lucht vochtiger voor een Howea Fosteriana?

Maak de lucht vochtiger voor je Howea Fosteriana door water op de bladeren te spuiten of de pot op een schaal met natte kiezels te zetten.

Hoe los je problemen met Howea Fosterianaen op?

Problemen met je Howea Fosteriana, zoals gele of bruine bladeren, bruine puntjes of insecten, los je zo op: controleer hoeveel water je geeft, zorg voor voldoende vocht in de lucht en gebruik een zachte zeep tegen insecten of neemolie bij plaagdieren.


Plaats een reactie