Klimplanten

Wil jij je tuin tot leven brengen? Probeer klimplanten! Ze groeien razendsnel, zien er mooi uit en bieden volop schaduw. Wij gaan je alles vertellen over deze tuinbloeiers. Zoek je bloemen voor de pergola of groen om de schutting te bedekken? Pak je tuinhandschoenen en laat je leiden in de wereld van klimplanten.

Voordelen van klimplanten

Klimplanten zorgen niet alleen voor een mooie aanblik in je tuin, deze tuinplanten bieden ook een hele reeks praktische voordelen:

 • Klimplanten verbergen onaantrekkelijke muren, schuttingen of andere tuinstructuren.
 • Ze bieden beschutting en meer priv├ę ruimte.
 • Ze dragen bij aan de biologische diversiteit door een thuis te bieden aan vogels, insecten en andere nuttige tuindieren.

TIP: Geef je klimplanten voldoende ondersteuning
De meeste klimplanten hebben ondersteuning nodig om te groeien. Dit kan een hekwerk, een trellis, of zelfs een muur zijn. Zorg ervoor dat de structuur stevig genoeg is om de plant te dragen naarmate deze groeit.

Soorten klimplanten

In deze sectie leer je over de verschillende soorten klimplanten die je in je tuin kunt planten. We delen ze op in drie categorie├źn: snelgroeiende planten, groenblijvende planten en populaire soorten.

Snelgroeiende klimplanten

We beginnen met de snelgroeiers onder de klimplanten. Deze planten zijn perfect als je snel wat kleur en leven in je tuin wilt injecteren. De passiebloem en de klimop groeien razendsnel. Hierdoor vormen ze snel een groene deken over je pergola of schutting. Alleen even oppassen, want ze groeien soms iets te snel!

Groenblijvende klimplanten

Wil je dat je tuin het hele jaar door groen blijft? Probeer dan eens de groenblijvende klimplanten. Een perfect voorbeeld van deze groenblijvende tuinplanten is de kamperfoelie. Deze mooie plant siert je tuin niet alleen met zijn fraaie bloemen, maar vult je tuin ook met een heerlijk aroma. Vind je eenvoud en elegantie mooi? Kies dan voor de Toscaanse jasmijn. Deze plant voelt zich zeker thuis in jouw tuin.

Populaire klimplanten: van blauweregen tot Hedera Hibernica

Aan het eind van deze reis door de wereld van klimplanten, kijken we naar de favorieten. De blauweregen, met zijn waterval van paarse bloemen, is een echte blikvanger. En wat te denken van de Hedera Hibernica? Deze krachtige klimop plant zorgt voor een solide groene muur en heeft weinig onderhoud nodig.

Met deze kennis over de soorten klimplanten, is het nu aan jou om te beslissen welke het beste in jouw tuin past. Aarzel niet, ga aan de slag en maak van je tuin een groene oase!

Planten en verzorging van klimplanten

We gaan aan de slag met klimplanten. Zomaar een klimplant in de grond stoppen werkt niet. Klimplanten goed laten bloeien vraagt kennis en geduld. Geen nood, we laten je alle stappen zien.

Planten van klimplanten

De voorbereiding en de locatie zijn cruciaal voor een gezonde groei van de klimplanten.

 • Kies een zonnige plek. De meeste klimplanten houden van zon. Geef ze een plek met minstens een paar uur zon per dag.
 • Check de aarde. Klimplanten groeien goed in rijke grond die het water goed doorlaat. Vermijd plekken waar water blijft staan.
 • Maak de aarde los. Doe dit met een tuinschop voordat je de plant in de grond zet. Losse aarde maakt het makkelijker voor de wortels om zich te verspreiden.

Planten tegen een pergola of schutting

Met een klimplant tegen een pergola of schutting tover je een blanke muur om tot een levendige, groene muur.

 • Gebruik een pergola: Een pergola zorgt ervoor dat de plant zowel verticaal als horizontaal groeit. Het geeft schaduw op hete dagen. Zorg dat de pergola vrij is van andere planten voordat je begint met planten.
 • Kies een schutting: Bevestig de plant aan de schutting met plantendraad of speciale clips. De plant blijft op zijn plek en groeit omhoog.

Verzorging van klimplanten

Na het planten start de verzorging. Dat betekent water geven, bemesten, en snoeien.

 • Geef water: Klimplanten hebben in het begin veel water nodig. Hou de grond vochtig, maar zorg ervoor dat er geen waterplassen ontstaan.
 • Bemest: Voed de aarde in het voorjaar met goede tuinmest voor klimplanten.
 • Snoei bij: Klimplanten groeien snel en woekeren gemakkelijk. Snoei ze regelmatig bij om ze in toom te houden.

Verzorg je klimplanten goed en ze belonen je met prachtige bloemen en groene bladeren. Heb wel geduld, want planten hebben tijd nodig om te groeien en bloeien. Veel tuinierplezier!

TIP: Let op ziekte en platen
Net als andere planten kunnen klimplanten last hebben van ziekten en plagen. Houd je planten in de gaten en grijp in bij de eerste tekenen van problemen, zoals verkleurde bladeren of stengels.

Omgaan met plagen en ziekten bij klimplanten

Klimplanten voegen veel levendigheid en kleur toe aan je tuin. Het kan echter gebeuren dat ze te maken krijgen met vervelende plagen of ziekten. In deze sectie leer je hoe je deze problemen opspoort en aanpakt.

Algemene problemen bij klimplanten

Klimplanten trekken soms ongewenste gasten aan. Dit zijn bijvoorbeeld luizen, spintmijten of allerlei ziekten zoals meeldauw en zwarte vlekken. Het is belangrijk om hiervan bewust te zijn en te weten hoe je deze problemen herkent en voorkomt.

 • Kijk regelmatig naar je klimplanten. Zie je rare kleuren, bladeren die vreemd groeien of kleine beestjes in de plant?
 • Als je iets ziet dat niet klopt, onderneem dan meteen actie.
 • Let je ook op de omgeving van de plant? Misschien zijn er veel mieren, slakken of andere ongewenste beestjes?

Aanpakken van plagen en ziekten

Heb je een probleem opgemerkt? Geen nood, er zijn allerlei dingen die je hieraan doet.

 • Begin altijd eerst met een milieuvriendelijke oplossing. Denk bijvoorbeeld aan het besproeien van je plant met water en zeep, het verjagen van de luizen met een plantenspuit of het inzetten van natuurlijke vijanden tegen plagen.
 • Als een milieuvriendelijke oplossing niet voldoende helpt, schakel dan over naar chemische middelen. Zorg ervoor dat je deze middelen alleen toepast op de getroffen delen en volg altijd de instructies op de verpakking.
 • Houd je plant regelmatig in de gaten en roep de hulp van een specialist in als dat nodig blijkt.

Hoe sneller je een probleem aanpakt, hoe kleiner de kans dat je hele plant of zelfs je hele tuin eraan lijdt. Onthoud dat een gezonde plant minder kans maakt op plagen en ziekten. Zo geniet je langer van je klimplant!

Klimplanten kopen: bestelling en bezorging

Wil je klimplanten voor je tuin kopen? Let dan op een paar dingetjes. Je wilt natuurlijk een lekker gezonde plant die goed groeit. Daarnaast speelt de manier van bestellen en de bezorging van de planten ook een rol. We geven je wat handige tips om het kopen van klimplanten zo makkelijk mogelijk te maken.

Aandachtspunten bij het kopen van klimplanten

Als je klimplanten wilt kopen, volg dan deze stappen:

 • Bedenk goed waar in je tuin de plant komt te staan. Past de plant daar? Overleeft hij de winter daar? Groeit hij goed in de zon of in de schaduw?
 • Koop jouw plant bij een betrouwbare kweker of tuincentrum. Zo weet je zeker dat je een gezonde plant koopt die goed groeit.
 • Controleer de plant. Kijk naar de blaadjes, de stengels en de wortels. Gezonde planten hebben frisgroene bladeren zonder vlekken of gaatjes. De wortels horen stevig te zijn en mogen niet uitgedroogd of beschimmeld zijn.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over klimplanten. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Welke klimplanten groeien het snelst?

Passiebloem en klimop zijn snelle groeiers. Ze vormen snel een mooie, groene muur. De passiebloem geeft ook prachtige bloemen. Probeer deze snelgroeiers eens!

Hoe zorg je op de beste manier voor je klimplant?

Klimplanten hechten goed aan stevige plekken. Denk aan een pergola, rooster of muur. Snoei dode takken in het voorjaar en geef genoeg water als het droog is. Zorg ook voor een voedzame bodem. Zo blijft je klimplant sterk.

Hoe maak je meer klimplanten?

Knip een jonge scheut van ongeveer 15 centimeter van je klimplant. Haal de onderste blaadjes weg en zet de scheut in de grond. Houd de grond vochtig en wacht even. Voordat je het weet, heb je een nieuwe klimplant!

Welke ziekten en plagen komen voor bij klimplanten?

Let op bladluizen en schimmels. Deze gasten houden ook van je klimplant. Zie je vuil blad of beestjes? Kom dan direct in actie. Gebruik een biologisch middel en haal het vuile blad weg. Zo houd je je klimplant gezond.

Waar bestel je online klimplanten?

Veel tuincentra en webwinkels waaronder Bol.com verkopen klimplanten. Kijk goed naar de betrouwbaarheid van de webwinkel en lees de beoordelingen. Vergelijk ook de prijzen en levertijden. Zo krijg je mooie klimplanten voor een goede prijs en bij jou thuis bezorgd!

Plaats een reactie