Op zoek naar een prachtige hangplant? Overweeg dan de Monstera adansonii, ook wel de ‘Gatenplant-parels en -ranken’.
Haar adembenemende bladpatroon maakt het een fantastische toevoeging aan elke kamer waar wat hoogte nodig is. Als een van de populairste kamerplanten vereist de Monstera adasonii ook wat speciale aandacht en verzorging.
Leer hoe je deze plant in topconditie kunt houden, zodat ze snel de favoriet van jouw huis zal worden.
Monstera adansonii eigenschappen
Latijnse naam | Monstera adansonii |
Bekendste soorten | Deliciosa, Adansonii, Dubia, Karstenianum, Borsigiana |
Behoort tot de familie | Araceae |
Type plant | Groene Kamerplant |
Categorie | Tropische kamerplant, Hangplant, Luchtzuiverende kamerplant |
Geschikt voor | Woonkamer, Kantoor, Badkamer |
Oorspronkelijk gebied | De Monstera adansonii plant is afkomstig uit de tropische regenwouden van Centraal- en Zuid-Amerika. |
Maximale grootte | Kleine kamerplant (30-60 cm) |
Bladgrootte | Ja |
Bloeit | Nee |
Luchtzuiverend | Ja |
Standplaats | Halfschaduw tot veel licht |
Onderhoud | Middelmatig |
Water geven | Veel |
Giftig | Nee |
Waar komt de Monstera adansonii vandaan?
De Monstera adansonii, ook wel bekend als de ‘raamplant’, komt van oorsprong uit Midden- en Zuid-Amerika. Deze plant groeit voornamelijk in de regenwouden van Mexico, Colombia en Panama. Hier groeit de Monstera adansonii in bomen en langs rotsen. Deze plant is zo populair geworden omdat hij gemakkelijk te verzorgen is en een uniek uiterlijk heeft. De bladeren van de Monstera adansonii hebben gaten en scheuren, wat ervoor zorgt dat het lijkt alsof de plant een kunstwerk is. Daarnaast heeft de plant een luchtzuiverende werking, waardoor hij niet alleen mooi is om naar te kijken, maar ook goed voor je gezondheid.
Monstera adansonii soorten
Er zijn vele verschillende soorten Monstera adansonii verkrijgbaar, met elk een uniek uiterlijk en groeipatroon. De populariteit van deze plant is de laatste tijd enorm toegenomen. Ben je benieuwd naar welke soorten op dit moment het meest geliefd zijn?
Hieronder vind je de zes populairste Monstera adansonii van dit moment:
- Monstera adansonii ‘Swiss Cheese’: Met zijn kenmerkende gaten in de bladeren heeft deze variant een speels en decoratief karakter.
- Monstera adansonii ‘Lechleriana’: Dit is een zeldzame en prachtige variant met langwerpige gaten en een elegante uitstraling.
- Monstera adansonii ‘Archipelago’: Deze variant springt eruit door zijn unieke bladtekening met kleine gaten.
- Monstera adansonii ‘Laniata’: Met zijn opvallende gekartelde bladranden is deze variant een echte blikvanger.
- Monstera adansonii ‘Dragon Tail’: Deze variant heeft bladeren die lijken op drakenstaarten, met prachtige vertakkingen en gaten.
- Monstera adansonii ‘Narrow Form’: Zoals de naam al suggereert, heeft deze variant smalle bladeren met gaten die mooi samenvallen.
Wist je dat de Monstera adansonii bekend staat als de 'gatenplant' vanwege de karakteristieke gaten in de bladeren?
Monstera adansonii kopen, waar let je op?
Ben je van plan om een Monstera adansonii te kopen? Hier zijn zes belangrijke punten waar je op moet letten als je dit prachtige plantje wilt meenemen uit de winkel:
- Het blad moet er gezond en glanzend uitzien. Let op eventuele bruine of gele plekken. Dit kan duiden op ziekte of ongedierte.
- Controleer of de plant goed geworteld is. Dit kun je doen door voorzichtig aan de stam te trekken. Als de plant stevig vastzit in de pot, zijn de wortels gezond.
- Kijk naar de grootte van de plant ten opzichte van de pot. De Monstera adansonii heeft genoeg ruimte nodig om te groeien, maar als de pot te groot is, kan dit zorgen voor te veel vocht en wortelrot.
- Controleer of er geen dode bladeren rondom de plant liggen. Dit kan duiden op slechte verzorging en zou kunnen betekenen dat de plant niet langer gezond is.
- Let op de omgevingstemperatuur van de winkel. De Monstera adansonii houdt van een warme en vochtige plek. Als de winkel te koud is, kan dit de groei van de plant remmen.
- Vraag de verkoper om advies over de verzorging van de plant. Zo weet je precies wat je moet doen om je nieuwe Monstera adansonii gezond te houden.
Is de Monstera adansonii giftig?
Benieuwd of de Monstera minima een veilige plant is voor in huis? Lees hier meer over de mogelijke giftigheid van deze exotische kamerplant en hoe je veiligheid kunt waarborgen.
Is de Monstera adansonii giftig voor mensen?
De Monstera adansonii heeft bladeren die lijken op gatenkaas en is een populaire kamerplant. Het goede nieuws is dat deze plant niet giftig is voor mensen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je per ongeluk een blad in je mond stopt. Echter, als je huisdieren hebt, moet je wel opletten. De Monstera adansonii is namelijk wel giftig voor honden en katten en kan bij hen leiden tot braken, diarree en zelfs neurologische problemen. Zorg dus dat je deze plant buiten het bereik van je huisdieren houdt.
Is de Monstera adansonii giftig voor katten en honden?
De Monstera adansonii is giftig voor honden en katten. Deze plant bevat calciumoxalaat kristallen die irritatie en ontstekingen kunnen veroorzaken op de huid, slijmvliezen en inwendige organen van huisdieren. Dit kan leiden tot braken, diarree, moeite met ademhalen en zelfs shock. Zorg ervoor dat deze plant niet binnen het bereik van je huisdieren staat en overweeg om hem buiten te zetten als je huisdieren graag knabbelen aan planten. Mocht je huisdier toch symptomen vertonen na contact met de Monstera adansonii, raadpleeg dan direct een dierenarts.
Is de Monstera adansonii luchtzuiverend?
Deze populaire plant wordt vaak genoemd als luchtzuiverende kamerplant. Het is geen tovermiddel, maar de plant kan wel helpen om de luchtkwaliteit in je huis te verbeteren. Net als alle planten, absorbeert de Monstera adansonii CO2 en produceert hij zuurstof. Daarnaast heeft hij een extra troef in handen: hij kan schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen in de lucht afbreken. Dus: zorg voor voldoende ventilatie in je huis en zet gerust een Monstera adansonii in je leefruimte, het kan nooit kwaad!
Monstera adansonii verzorgen, hoe doe je dat?
Wil jij graag een Monstera adansonii in huis halen? Dan is het belangrijk om te weten hoe je deze plant het best kunt verzorgen. In dit artikel geven we stapsgewijze instructies over de waterbehoefte, standplaats en andere belangrijke verzorgingsaspecten zodat jouw plant kan floreren. Bovendien geven we je handige tips om problemen te voorkomen en de gezondheid van jouw plant te behouden. Lees snel verder om te leren hoe je jouw Monstera adansonii gelukkig en gezond houdt!
Wil je meer weten over hoe je Monstera adansonii het best kunt verzorgen? Bekijk onze Monstera adansonii Verzorging pagina.Water geven
Je moet de Monstera adansonii één keer per week water geven. Zorg dat de aarde tussen elke waterbeurt goed droog is. Het is beter om iets minder water te geven dan te veel, aangezien deze plant van nature groeit in een vochtige maar goed doorlatende grond.
Standplaats
Plaats de Monstera adansonii op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. De plant gedijt goed bij kamertemperatuur en houdt van een licht vochtige bodem. Zorg dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en ondersteun de klimmende stengels met een mosstok of klimrek.
Luchtvochtigheid
De Monstera adansonii gedijt het best bij een luchtvochtigheid tussen 40% en 60%. Een te droge lucht kan leiden tot bladranden die uitdrogen en bruin worden, terwijl een te vochtige omgeving kan zorgen voor schimmelproblemen. Zorg dus voor een constante, gematigde vochtigheid in de buurt van je plant.
Plantenvoeding
Je kunt de Monstera adansonii plantenvoeding geven om de groei en gezondheid van de plant te bevorderen. Geef de plant een keer per maand vloeibare plantenvoeding, bij voorkeur tijdens het besproeien van de plant. Zorg ervoor dat de plantenvoeding speciaal ontworpen is voor kamerplanten en volg altijd de instructies op de verpakking. Te veel plantenvoeding kan de plant beschadigen, dus gebruik het nauwkeurig en met mate.
Stekken
Wil jij jouw Monstera-adansonii vermeerderen? Het kan gemakkelijk door middel van stekken! Knip één of meerdere luchtwortels af bij de moederplant en verwijder de onderste bladeren. Plaats de stengel(s) in een luchtige vochtige potgrond en zet op een warme plek met indirect zonlicht. Zorg dat de grond vochtig blijft en na enkele weken verschijnen er al wortels. Zo kun jij binnen no-time genieten van een nieuwe plant!
Snoeien
Wil je jouw Monstera adansonii snoeien? Zorg er dan voor dat je dit op de juiste manier doet om de gezondheid van de plant te behouden. Snoei de Monstera adansonii in het voorjaar of de zomer en volg deze praktische instructies op:
- Gebruik een scherpe, schone snoeischaar
- Snoei de stengel net boven een knoop
- Verwijder beschadigde, dode of gele bladeren
- Laat minstens twee bladeren op elke stengel achter
- Geef de plant voldoende water en zet hem in halfschaduw
Door regelmatig te snoeien, kun je de groei van de Monstera adansonii bevorderen en een mooie, volle plant creëren. Veel succes!
Verpotten
Wil jij de Monstera adansonii verpotten? Hier is hoe je dat het beste kunt doen:
- Kies een pot die minstens 2 tot 3 cm groter is dan de huidige pot.
- Bedek de bodem van de nieuwe pot met verse potgrond.
- Haal voorzichtig de plant uit de oude pot en schud het overtollige vuil af.
- Plaats de plant in het midden van de nieuwe pot en vul de zijkanten met potgrond.
- Druk de grond goed aan en zorg dat de plant stevig staat.
- Geef de plant water en zet hem op zijn normale plekje.
Verpotten is belangrijk om de Monstera adansonii de ruimte te geven om te groeien en voedingsstoffen op te nemen uit verse grond. Zorg dat je de plant niet te diep in de pot plaatst en dat de wortels niet beschadigd raken tijdens het verpotten. Veel geluk!
Monstera adansonii onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen
Als je lang van je Monstera adansonii wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.
Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Monstera adansonii gezond en mooi te houden.
Wat zijn de meestvoorkomende ziektes van de Monstera adansonii ?
De Monstera adansonii is vatbaar voor allerlei ziekten en plagen. Hieronder vind je een opsomming van de meest voorkomende, met daarbij hoe je ze kunt bestrijden:
- Bladluis – spoel de luizen weg met water en zeep, of gebruik een zeep- of oliespray
- Wolluis – gebruik een insecticide of wattenstaafje met alcohol om de wolluizen te verwijderen
- Zwarte vlekken op bladeren – dit kan een teken zijn van te veel water of bladziekte. Verwijder de aangetaste bladeren en zorg dat je de plant niet te veel water geeft
- Rot – controleer regelmatig of de grond niet te vochtig is en verwijder aangetaste delen van de plant
Zorg dat je je plant regelmatig controleert om ziekten en plagen in een vroeg stadium te ontdekken en te behandelen. Verder is het belangrijk om je plant niet te veel water te geven en hem op een plek te zetten met voldoende licht en luchtvochtigheid.
Mijn Monstera adansonii heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?
Heeft jouw Monstera adansonii last van bruine vlekken op de bladeren? Dit kan komen door te veel direct zonlicht, te weinig water of voedingsstoffen. Zorg dat je de plant op een lichtere plek zet en de grond regelmatig vochtig houdt. Geef de plant ook eens in de paar weken wat voedingsstoffen.
Mijn Monstera adansonii heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?
Gele bladeren bij je Monstera adansonii duiden meestal op een teveel aan water of te weinig licht. Zorg dat je de plant pas water geeft als de grond droog aanvoelt tot zo’n 2,5 cm diep, en verplaats de plant naar een plek met meer licht als de bladeren niet genoeg zon krijgen. Verwijder de gele bladeren en voorkom nieuwe door te zorgen voor de juiste omstandigheden.
Bladeren van mijn Monstera adansonii vallen plotseling af, wat is er mis?
Als de bladeren van je Monstera adansonii plotseling afvallen, kan dit te wijten zijn aan over- of onderwatering, gebrek aan voedingsstoffen, te weinig of te veel licht, of ongedierte. Controleer de grondvochtigheid, voeg voedingsstoffen toe, verplaats de plant naar een beter verlichte plek en inspecteer de plant op tekenen van ongedierte. Pas ook op voor giftigheid, de Monstera adansonii is niet geschikt voor consumptie.
De Monstera adansonii staat bekend om zijn luchtwortels, die kunnen worden gebruikt om de plant te vermeerderen.
Veelgestelde vragen
Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Monstera adansonii plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!
Wat zijn de beste omstandigheden voor de Monstera adansonii?
De Monstera adansonii gedijt goed in een licht vochtige omgeving, halfschaduw en regelmatig water geven. Vermijd direct zonlicht en te veel water.
Hoe vaak moet ik de Monstera adansonii water geven?
Geef de Monstera adansonii 1 keer per week water, zodat de grond vochtig blijft maar niet doorweekt. Laat de grond tussen gietbeurten in licht opdrogen.
Hoe kan ik de Monstera adansonii het beste bemesten?
Bemest de Monstera adansonii elke 2 weken in het groeiseizoen met een evenwichtige vloeibare plantenmest. Geef water voordat je bemest.
Hoe groot kan de Monstera adansonii worden?
De Monstera adansonii kan uitgroeien tot een plant van 2 meter hoog en 1 meter breed, afhankelijk van de omstandigheden.
Moet ik voorzichtig zijn met de giftigheid van de Monstera adansonii?
Ja, wees voorzichtig met de giftigheid van de Monstera adansonii. Voorkom contact met de saprijke delen van de plant.