Monstera Adansonii

Nederlandse naam: Gatenplant

De Monstera adansonii, in het Nederlands ook wel ‘Gatenplant’ genoemd, staat met zijn gaten in zijn bladeren garant voor een opvallende look in je huis. Deze tropische klimmer komt uit de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Hij is eenvoudig te verzorgen. Zet hem op een plek met indirect licht en geef regelmatig water. De Monstera adansonii is perfect voor een natuurlijke en avontuurlijke sfeer in huis. Een leuke plant voor iedereen die van groen houdt!

Plantnaam: Monstera adansonii

Nederlandse naam: Gatenplant

  • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
  • Water: Veel
  • Onderhoud: Middelmatig
  • Bloeit: Nee
  • Luchtzuiverend: Ja
  • Giftig: Nee

Monstera Adansonii plant oorsprong

De Monstera Adansonii komt uit Midden- en Zuid-Amerika. Deze kamerplant groeit het liefst in de tropische regenwouden van landen zoals Brazilië, Ecuador en Panama. Daar leeft hij hoog in de bomen en planten.

De unieke bladeren van deze plant vallen op. Ze hebben gaten en dat is niet zomaar. Deze gaten laten meer licht door. Zo krijgt de plant ook licht als hij onderaan in het dichte bos groeit.

In de 20e eeuw begonnen mensen de Monstera Adansonii thuis te houden als een mooie plant voor in de woonkamer. Deze plant heeft dan wel een exotisch uiterlijk, hij is niet moeilijk te verzorgen. Met een beetje kennis en zorg heb je zo je eigen stukje tropisch regenwoud in je woonkamer!

Eigenschappen van de Monstera Adansonii plant

Wat maakt de Monstera Adansonii zo speciaal? Deze plant valt niet alleen op door hoe hij eruit ziet, hij heeft ook bijzondere kenmerken die je ruimte mooi maken.

Kijk eens naar de bladeren van deze Monstera. Ze zijn groot, glanzend en hebben veel gaten. Daarom noemen mensen het wel de ‘Gatenplant’. De gaten in de bladeren zijn niet alleen mooi, ze hebben ook een doel: ze laten meer licht door naar de onderkant van de plant en helpen de wind door te laten als het waait.

Deze plant heeft ook lange luchtwortels. In het regenwoud waar de plant vandaan komt, gebruikt hij deze om zich vast te houden aan andere bomen. Thuis gebruikt de plant deze wortels om steun te vinden en vocht uit de lucht te halen.

Een volwassen Monstera Adansonii is heel groot! Als de omstandigheden goed zijn, kan deze klimplant wel 4 meter hoog worden. De bladeren kunnen dan 60 cm lang en 40 cm breed worden.

Houd er rekening mee dat je de Monstera Adansonii het beste kunt zetten op een plek met gemiddeld tot helder licht, en waar het tussen de 18 en 27 graden Celsius is. De plant houdt ook van vochtige lucht. Misschien is de badkamer wel een goede plek, of je kunt een luchtbevochtiger gebruiken.

Wist je dat?

De Monstera adansonii speelse gaten in haar bladeren heeft, niet door schade, maar als een slimme truc van de natuur? Deze gaten laten licht en water door, zodat de plant in dichte regenwouden kan groeien!

Soorten monstera Adansonii planten

De monstera adansonii is familie van de Monstera. Het is een groep van prachtige planten, waar elke soort iets unieks heeft. Dit maakt ze geliefd bij mensen die van kamerplanten houden.

  • Een bekende soort is de monstera adansonii archipelago. Deze plant heeft bladeren met witte of lichtgekleurde vlekken. Veel mensen vinden de kleurrijke bladeren van deze plant mooi.
  • Heb je al gehoord van de monstera adansonii variegata? Deze plant heeft bonte bladeren waar geel en groen in elkaar overlopen. Het geeft een levendig contrast in elke ruimte waar je de plant zet.
  • Misschien kom je ook de monstera adansonii round form tegen. Deze plant is anders dan de andere. Het heeft ronde bladranden met minder gaten.

Elke soort maakt de monstera familie divers en mooi. Ze groeien het beste bij gemiddelde tot heldere indirecte verlichting, temperaturen tussen 18-27 graden Celsius en hoge luchtvochtigheid. Vergeet niet dat elke plant uniek is!

Monstera Adansonii plant kopen

Wil je een eigen Monstera Adansonii plant kopen? Super! Het is een fijne ervaring om de perfecte Monstera voor jou te vinden. Volg deze simpele stappen en maak de beste keuze.

Begin met het zoeken naar betrouwbare tuincentra of online winkels. Kijk naar wat andere klanten zeggen en kijk op forums voor tips. Zo vind je een plek met gezonde planten. Ook leer je meer over hoe je deze bijzondere plantensoort verzorgt.

Daarna, kies welke Monstera Adansonii bij jou past. Er zijn allerlei soorten. Zo heb je de Monstera Adansonii Archipelago met witte vlekken, de Monstera Adansonii Variegata met bonte bladeren en de Monstera Adansonii Round Form met ronde bladranden.

Bedenk vervolgens waar je nieuwe plant komt te staan. De Monstera Adansonii heeft veel licht nodig, niet direct zonlicht. Kies een plek die hier geschikt voor is. Elke plant is uniek en heeft misschien andere zorg nodig. Let goed op veranderingen in kleur, grootte of vorm van de bladeren. Zo weet je wat je nieuwe groene vriend nodig heeft.

Is de monstera Adansonii giftig?

Je moet weten dat de monstera adansonii een mooie plant is voor in je huis, maar ook risico’s met zich meebrengt. De plant is namelijk giftig voor mensen en dieren.

Is de monstera Adansonii plant giftig voor katten en honden?

Ja, de monstera adansonii is giftig voor katten en honden. Deze plant heeft calciumoxalaatkristallen. Kauwt je kat of hond op de bladeren van deze plant? Dan krijgen ze last van hun mond, keel en maag. Ze krijgen dan last van teveel speeksel of ze moeten veel overgeven.

Het leidt niet vaak tot ernstige problemen. Toch is het beter om voorzichtig te zijn. Houd je huisdieren weg van deze plant.

Is de monstera Adansonii plant giftig voor baby’s?

De monstera adansonii is ook niet fijn voor baby’s en kleine kinderen. Kauwen ze per ongeluk op een blad of likken ze eraan? Dan krijgen ze last van hun mond en keel.

Goed nieuws is dat het grootste gevaar zit in het inslikken van grote stukken blad. Deze kunnen voor verstikking zorgen. Let daarom altijd goed op waar je je planten neerzet. Houd ze uit de buurt van kleine, nieuwsgierige handen.

Zet altijd de veiligheid van je dierbaren voorop, ook bij het kiezen en neerzetten van planten in huis. Met wat extra zorg geniet iedereen van de schoonheid van deze plant, zonder risico’s voor hun gezondheid.

Is de Monstera Adansonii luichtzuiverend?

Ja, dat doet deze plant! De Monstera Adansonii plant maakt de lucht om zich heen schoon. Wil je weten hoe? Laten we dat eens goed bekijken.

Planten hebben een bijzondere eigenschap: ze verbeteren de luchtkwaliteit. Ze nemen slecht luchtdeeltje op en geven goede luchtdeeltjes terug. Dat noemen we fotosynthese. Tijdens dit proces filteren ze ook nare stoffen uit de lucht.

De Monstera Adansonii plant doet nog iets extra’s. Deze plant maakt niet alleen zuurstof en haalt kooldioxide uit de lucht, hij pakt ook bepaalde vluchtige organische stoffen (VOS) aan. Deze stoffen vind je in dingen zoals schoonmaakmiddelen en sommige materialen.

De Monstera Adansonii helpt dus bij het schoonmaken van de lucht in je huis. Toch lost deze plant niet alles op. Frisse lucht van buiten blijft belangrijk voor een gezonde luchtkwaliteit in huis.

Bloeit de monstera Adansonii?

Weet dat de monstera Adansonii, net als zijn familieleden in de monstera familie, niet vaak bloeit. Het duurt soms jaren voordat je een bloeiende Gatenplant ziet, als je heel veel geluk hebt! Deze plant gebruikt zijn energie vooral om bladeren te maken. Hij bloeit niet vaak, dat is gewoon zo.

Wat doe je als de monstera Adansonii plant uitgebloeid is?

Geen paniek als je monstera Adansonii niet bloeit, dat is normaal. Stel je voor dat je plant wel gebloeid heeft en nu uitgebloeid is. Wat doe je dan?

Na de bloei maakt deze plant kleine vruchten. Die groeien waar eerst de bloem zat. Deze vruchten zijn technisch gezien eetbaar. Je vindt ze soms in de winkel als ‘monstervruchten’ of ‘Mexicaanse broodvrucht’. We raden je af om ze te eten, want sommige mensen krijgen er last van.

Als je plant er na de bloei wat slap bij hangt, geef hem dan wat extra aandacht. Misschien heeft hij meer water nodig, of meer licht. Dat helpt je plant om weer op te knappen en gezond te worden.

Wist je dat?

Deze plant een echte klimkunstenaar is? In het wild klampt de Monstera adansonii zich vast aan grote bomen om dichter bij het zonlicht te komen. Thuis doet ze hetzelfde met mosstokken, wat haar een vrolijke en avontuurlijke uitstraling geeft!

Monstera Adansonii verzorgen

Heb je een Monstera Adansonii plant? Goed nieuws! De verzorging is niet moeilijk. Volg deze stappen en je plant voelt zich thuis, net als in de tropen.

Water geven is nodig, zonder te overdrijven. De plant houdt niet van te natte aarde. Voel je dat de bovenste 2-3 cm aarde droog is? Geef dan water. In de zomer is dit meestal één keer per week, in de winter minder.

Elke Monstera Adansonii heeft licht nodig. Afhankelijk van het soort verschilt de hoeveelheid. Zet de plant op een plek met indirect licht. Zo voorkom je dat de bladeren verbranden door de zon. Je Monstera Adansonii heeft ook voedsel nodig om te groeien. Gewone voeding voor kamerplanten is prima. Geef voedsel tijdens het groeiseizoen, ongeveer eens in de twee weken.

Temperatuur en luchtvochtigheid hebben invloed op je plant. Houd de temperatuur tussen 18°C en 27°C. Maak de lucht net zo vochtig als in de tropen, de natuurlijke omgeving van de plant.

Over naar snoeien en stekken. Dit vergeten we vaak bij de verzorging van planten! Verwijder dode of gele bladeren. Zo houd je de plant gezond en stimuleer je nieuwe groei. Ook kun je je Monstera Adansonii stekken om zo nieuwe plantjes te kweken. Let op dat zowel het snoeie als het stekken je gereedschap schoon is om infecties te voorkomen.

Lees meer over je Monstera Adansonii verzorgen

Problemen met de Monstera Adansonii

Het is heel normaal dat je soms wat problemen tegenkomt bij de verzorging van je Monstera Adansonii. Het helpt als je de meest voorkomende problemen kent. Zo herken je ze snel en los je ze ook snel op.

Bladeren veranderen van kleur
Een veelvoorkomend probleem is dat de bladeren van kleur veranderen. Ze kunnen geel, bruin of zelfs zwart worden. Meestal komt dit door een probleem met water. De plant krijgt te veel of te weinig water.

Zie je gele bladeren? Dan geef je de plant waarschijnlijk te veel water. Bruine bladpunten wijzen er vaak op dat de plant te weinig water krijgt. Let op, te veel water kan ook wortelrot veroorzaken. Dat zie je aan zwarte vlekken op het blad.

Groei verloopt niet goed
Soms groeit de plant niet goed. Er komen geen nieuwe blaadjes bij. Het licht kan te zwak zijn, er kan een tekort zijn aan voedingsstoffen of de pot is te klein.

Zorg dat je Monstera Adansonii elke dag 6 tot 8 uur indirect zonlicht krijgt. Geef de plant ook regelmatig meststof van goede kwaliteit. Zo krijgt de plant alle voedingsstoffen die hij nodig heeft. Groeit de plant nog steeds niet goed? Kijk dan of de pot groot genoeg is. Een te kleine pot kan de groei tegenhouden.

Ziekten en beestjes
Ook ziekten en beestjes kunnen problemen veroorzaken. Meeldauw, wortelrot en bladluizen zijn vaak de boosdoeners. Houd de plant schoon en droog. Dit helpt om schimmel te voorkomen. Kijk de plant regelmatig na op beestjes. Zie je ze? Gebruik dan snel een milieuvriendelijk insecticide.

Door goed op deze problemen te letten, houd je je Monstera Adansonii gezond. Vergeet niet om goed voor je plant te zorgen. Geef hem genoeg water, maar niet te veel. Zorg voor genoeg licht, geef regelmatig voeding en zorg dat de plant genoeg ruimte heeft om te groeien.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Monstera Adansonii. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Is de Monstera Adansonii plant giftig?

Ja, de Monstera Adansonii plant is niet veilig voor mensen en dieren. Katten, honden en kleine kinderen houd je beter uit de buurt van deze plant.

Heeft de Monstera Adansonii luchtzuiverende eigenschappen?

Ja, de Monstera Adansonii plant zuivert de lucht. Deze plant helpt de lucht in huis schoner te maken. Zorg wel dat je je huis goed ventileert voor een gezonde luchtkwaliteit.

Bloeit de Monstera Adansonii plant vaak?

Nee, de Monstera Adansonii plant bloeit niet vaak. Bloeiende planten geven kleine besachtige vruchten. Deze vruchten irriteren en eet je beter niet.

Hoe zorg je goed voor je Monstera Adansonii plant?

Monstera Adansonii plant heeft water, licht, voedsel, de juiste temperatuur en luchtvochtigheid nodig. Snoei de plant ook om nieuwe groei te stimuleren.

Wat doe je als je Monstera Adansonii plant ziek is?

Heeft je plant verkleurde bladeren of groeit hij slecht? Misschien heeft je plant een ziekte of last van ongedierte. In dat geval is het goed om een specialist te vragen om de gezondheid van je plant te helpen herstellen.


Plaats een reactie