Monstera adansonii

De Monstera Adansonii, ook bekend als ‘Monkey Mask’ of ‘Monkey Leaf’, komt uit de regenwouden van Zuid-Amerika. De Monstera Adansonii is makkelijk te verzorgen en ziet er bijzonder uit door de gaten en scheuren in de bladeren. Hierdoor lijkt de plant net een kunstwerk. Ook helpt de plant de lucht te zuiveren. Daardoor is hij niet alleen mooi, maar ook goed voor je gezondheid.

Monstera Adansonii eigenschappen

Monstera Adansonii eigenschappen
Latijnse naamMonstera adansonii
Bekendste soorten

Deliciosa, Adansonii, Dubia, Karstenianum, Borsigiana

Behoort tot de familieAraceae
Type plant Groene Kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Hangplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Monstera adansonii plant is afkomstig uit de tropische regenwouden van Centraal- en Zuid-Amerika.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteJa
BloeitNee
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw tot veel licht
OnderhoudMiddelmatig
Water gevenVeel
GiftigNee

Waar komt de Monstera Adansonii vandaan?

De Monstera adansonii, ook wel bekend als de ‘raamplant’, komt van oorsprong uit Midden- en Zuid-Amerika. Deze plant groeit voornamelijk in de regenwouden van Mexico, Colombia en Panama. Hier groeit de Monstera adansonii in bomen en langs rotsen. Deze plant is zo populair geworden omdat hij gemakkelijk te verzorgen is en een uniek uiterlijk heeft. De bladeren van de Monstera adansonii hebben gaten en scheuren, wat ervoor zorgt dat het lijkt alsof de plant een kunstwerk is. Daarnaast heeft de plant een luchtzuiverende werking, waardoor hij niet alleen mooi is om naar te kijken, maar ook goed voor je gezondheid.

Monstera Adansonii soorten

Er zijn vele verschillende soorten Monstera adansonii verkrijgbaar, met elk een uniek uiterlijk en groeipatroon. De populariteit van deze plant is de laatste tijd enorm toegenomen. Ben je benieuwd naar welke soorten op dit moment het meest geliefd zijn?

Hieronder vind je de zes populairste Monstera adansonii van dit moment:

 • Monstera adansonii ‘Swiss Cheese’: Met zijn kenmerkende gaten in de bladeren heeft deze variant een speels en decoratief karakter.
 • Monstera adansonii ‘Lechleriana’: Dit is een zeldzame en prachtige variant met langwerpige gaten en een elegante uitstraling.
 • Monstera adansonii ‘Archipelago’: Deze variant springt eruit door zijn unieke bladtekening met kleine gaten.
 • Monstera adansonii ‘Laniata’: Met zijn opvallende gekartelde bladranden is deze variant een echte blikvanger.
 • Monstera adansonii ‘Dragon Tail’: Deze variant heeft bladeren die lijken op drakenstaarten, met prachtige vertakkingen en gaten.
 • Monstera adansonii ‘Narrow Form’: Zoals de naam al suggereert, heeft deze variant smalle bladeren met gaten die mooi samenvallen.

Wist je dat de Monstera adansonii een klimplant is? In het regenwoud groeit hij vaak tegen bomen. Thuis kun je de plant laten klimmen door een mosstok of andere steun te gebruiken.

Monstera Adansonii kopen, waar let je op?

Ben je van plan om een Monstera adansonii te kopen? Hier zijn zes belangrijke punten waar je op moet letten als je dit prachtige plantje wilt meenemen uit de winkel:

 1. Het blad moet er gezond en glanzend uitzien. Let op eventuele bruine of gele plekken. Dit kan duiden op ziekte of ongedierte.
 2. Controleer of de plant goed geworteld is. Dit kun je doen door voorzichtig aan de stam te trekken. Als de plant stevig vastzit in de pot, zijn de wortels gezond.
 3. Kijk naar de grootte van de plant ten opzichte van de pot. De Monstera adansonii heeft genoeg ruimte nodig om te groeien, maar als de pot te groot is, kan dit zorgen voor te veel vocht en wortelrot.
 4. Controleer of er geen dode bladeren rondom de plant liggen. Dit kan duiden op slechte verzorging en zou kunnen betekenen dat de plant niet langer gezond is.
 5. Let op de omgevingstemperatuur van de winkel. De Monstera adansonii houdt van een warme en vochtige plek. Als de winkel te koud is, kan dit de groei van de plant remmen.
 6. Vraag de verkoper om advies over de verzorging van de plant. Zo weet je precies wat je moet doen om je nieuwe Monstera adansonii gezond te houden.

Is de Monstera Adansonii giftig?

Benieuwd of de Monstera minima een veilige plant is voor in huis? Lees hier meer over de mogelijke giftigheid van deze exotische kamerplant en hoe je veiligheid kunt waarborgen.

Is de Monstera adansonii giftig voor mensen?

De Monstera adansonii heeft bladeren die lijken op gatenkaas en is een populaire kamerplant. Het goede nieuws is dat deze plant niet giftig is voor mensen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je per ongeluk een blad in je mond stopt. Echter, als je huisdieren hebt, moet je wel opletten. De Monstera adansonii is namelijk wel giftig voor honden en katten en kan bij hen leiden tot braken, diarree en zelfs neurologische problemen. Zorg dus dat je deze plant buiten het bereik van je huisdieren houdt.

Is de Monstera adansonii giftig voor katten en honden?

De Monstera adansonii is giftig voor honden en katten. Deze plant bevat calciumoxalaat kristallen die irritatie en ontstekingen kunnen veroorzaken op de huid, slijmvliezen en inwendige organen van huisdieren. Dit kan leiden tot braken, diarree, moeite met ademhalen en zelfs shock. Zorg ervoor dat deze plant niet binnen het bereik van je huisdieren staat en overweeg om hem buiten te zetten als je huisdieren graag knabbelen aan planten. Mocht je huisdier toch symptomen vertonen na contact met de Monstera adansonii, raadpleeg dan direct een dierenarts.

Is de Monstera adansonii luchtzuiverend?

Deze populaire plant wordt vaak genoemd als luchtzuiverende kamerplant. Het is geen tovermiddel, maar de plant kan wel helpen om de luchtkwaliteit in je huis te verbeteren. Net als alle planten, absorbeert de Monstera adansonii CO2 en produceert hij zuurstof. Daarnaast heeft hij een extra troef in handen: hij kan schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen in de lucht afbreken. Dus: zorg voor voldoende ventilatie in je huis en zet gerust een Monstera adansonii in je leefruimte, het kan nooit kwaad!

Monstera adansonii verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij graag een Monstera adansonii in huis halen? Dan is het belangrijk om te weten hoe je deze plant het best kunt verzorgen. In dit artikel geven we stapsgewijze instructies over de waterbehoefte, standplaats en andere belangrijke verzorgingsaspecten zodat jouw plant kan floreren. Bovendien geven we je handige tips om problemen te voorkomen en de gezondheid van jouw plant te behouden. Lees snel verder om te leren hoe je jouw Monstera adansonii gelukkig en gezond houdt!

Wil je meer weten over hoe je Monstera adansonii het best kunt verzorgen? Bekijk onze Monstera adansonii Verzorging pagina.

Monstera adansonii onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Monstera adansonii wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Monstera adansonii gezond en mooi te houden.

De Monstera adansonii staat bekend om zijn luchtwortels, die kunnen worden gebruikt om de plant te vermeerderen.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Monstera adansonii plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat zijn de beste omstandigheden voor de Monstera adansonii?

De Monstera adansonii gedijt goed in een licht vochtige omgeving, halfschaduw en regelmatig water geven. Vermijd direct zonlicht en te veel water.

Hoe vaak moet ik de Monstera adansonii water geven?

Geef de Monstera adansonii 1 keer per week water, zodat de grond vochtig blijft maar niet doorweekt. Laat de grond tussen gietbeurten in licht opdrogen.

Hoe kan ik de Monstera adansonii het beste bemesten?

Bemest de Monstera adansonii elke 2 weken in het groeiseizoen met een evenwichtige vloeibare plantenmest. Geef water voordat je bemest.

Hoe groot kan de Monstera adansonii worden?

De Monstera adansonii kan uitgroeien tot een plant van 2 meter hoog en 1 meter breed, afhankelijk van de omstandigheden.

Moet ik voorzichtig zijn met de giftigheid van de Monstera adansonii?

Ja, wees voorzichtig met de giftigheid van de Monstera adansonii. Voorkom contact met de saprijke delen van de plant.

Plaats een reactie