Spathiphyllum (Lepelplant)

Nederlandse naam: Lepelplant

Ken je die plant met witte bloemen die lijken op vredeslelies? Dat is de Spathiphyllum, vaak ‘Lepelplant’ genoemd. Ze is afkomstig uit de tropische regenwouden van Zuid-Amerika, en zuivert ook de lucht in je huis. Ze vraagt weinig onderhoud en is perfect voor wie een vleugje natuur in huis wil brengen met minimale inspanning. Een Spathiphyllum in je kamer zorgt voor een rustige en zuivere sfeer. Ideaal voor een gezond en stijlvol interieur.

Plantnaam: Spathiphyllum

Nederlandse naam: Lepelplant

 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Water: Veel
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Bloeit: Ja
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Ja

Spathiphyllum oorsprong

Spathiphyllum, beter bekend als de vredeslelie, heeft een rijke geschiedenis. Deze plant vindt z’n oorsprong in de tropische regio’s van Amerika en Zuidoost-Azië. In deze warme, vochtige klimaten groeit de vredeslelie onder het dichte bladerdak van het regenwoud.

Het is interessant om op te merken dat Spathiphyllum niet altijd bekend stond als ‘vredeslelie’. Deze bijnaam ontstond pas in de 20ste eeuw. De witte bloemen van de plant symboliseren voor veel mensen vrede en zuiverheid, waardoor deze naam al snel populair werd.

Maar waarom zou u dit moeten weten? Het helpt om te begrijpen hoe u uw Spathiphyllum het best kunt verzorgen. Door te weten waar deze plant oorspronkelijk vandaan komt, krijgt u een idee van de omstandigheden die hij prefereert: warmte, vochtigheid en indirect licht.

Spathiphyllum eigenschappen

Spathiphyllum, ook bekend als de vredeslelie, bezit unieke eigenschappen die het onderscheiden van andere kamerplanten.

Allereerst zijn er de prominente witte bloemen. Deze ontstaan uit een schutblad – een gespecialiseerd blad dat opvalt door zijn grootte en kleur. Bij de Spathiphyllum is dit schutblad felwit en contrasteert prachtig met het donkergroene blad.

Bijkomende kenmerken omvatten de groeiwijze van deze plant. De Spathiphyllum is een kruidachtige vaste plant wat betekent dat hij voornamelijk seizoen na seizoen blijft doorgroeien zonder houtige stammen te ontwikkelen zoals bomen of struiken.

Een ander belangrijk aspect om te benoemen, is tolerantie voor lichtomstandigheden. Hoewel deze plant het best presteert in indirect zonlicht, kan hij zich nog steeds goed aanpassen aan minder verlichte gebieden. Dit maakt hem tot een flexibele keuze voor plekken in huis waar andere planten misschien moeilijk overleven.

De lange levensduur van deze plant mag niet onopgemerkt blijven. Met de juiste zorg kan jouw Spathiphyllum jarenlang blijven floreren, waardoor je langdurig kunt genieten van zijn schoonheid en serene sfeer.

Tot slot heeft deze plant luchtzuiverende eigenschappen volgens studies uitgevoerd door NASA zelf! Het kan helpen bij het zuiveren van giftige stoffen zoals formaldehyde en xyleen uit de lucht, waardoor je leefruimte niet alleen esthetisch aantrekkelijk wordt, maar ook gezonder.

Wist je dat?

De Spathiphyllum bekend staat om zijn vermogen om de lucht te zuiveren? Deze plant is bijzonder effectief in het verwijderen van schadelijke stoffen zoals ammoniak, benzeen en formaldehyde uit de lucht. Dit maakt hem niet alleen een mooie, maar ook een gezonde toevoeging aan je thuisomgeving!

Spathiphyllum soorten

Er bestaan allerlei soorten Spathiphyllum, elk met hun eigen unieke kenmerken. Laten we een paar van de meest populaire typen nader bekijken.

 1. Spathiphyllum wallisii – Dit type is misschien het bekendst onder plantliefhebbers. Met zijn glanzende groene bladeren en helderwitte bloemen, kan het een aantrekkelijke aanvulling op uw interieur zijn.
 2. Spathiphyllum Mauna Loa – Deze variant staat bekend om zijn grote formaat en donkergroene bladeren. De bloemen zijn crèmekleurig en kunnen tot 15 cm lang worden.
 3. Spathiphyllum Sweet Chico – Een compactere variant, ideaal voor kleinere ruimtes of als tafelplant. Het heeft kleinere maar talrijkere witte bloemen.
 4. Spathiphyllum Domino – Deze soort valt op door zijn bonte bladkleur: groene vlekken tegen een witte achtergrond.

Let erop dat hoewel deze soorten verschillend kunnen lijken, ze dezelfde basale zorgvereisten hebben wat betreft watergift, lichtomstandigheden en voeding.

Spathiphyllum kopen

Als je overweegt om een Spathiphyllum aan te schaffen, zijn er een paar belangrijke zaken waar je op moet letten. De keuze van de juiste plant voor jouw ruimte voegt niet alleen schoonheid toe, maar draagt ook bij aan een gezondere leefomgeving.

Ten eerste, kies de juiste maat. Spathiphyllums variëren in grootte van kleine tafelplanten tot grote vloerplanten. Overweeg de beschikbare ruimte in jouw huis of kantoor en stem hier de grootte van de plant op af.

Ten tweede, controleer de gezondheid van de plant. Een gezonde Spathiphyllum heeft glanzende bladeren zonder bruine of gele vlekken. Ook mogen er geen tekenen zijn van ongedierte zoals bladluizen of spintmijten.

Vergeet bovendien niet om aandacht te besteden aan het type pot waarin je jouw Spathiphyllum wilt plaatsen. Het is cruciaal dat deze pot drainagegaten heeft om overtollig water af te kunnen voeren – dit helpt wortelrot voorkomen.

Het is ook raadzaam om een betrouwbare leverancier te zoeken die garant staat voor hoge kwaliteit en verscheidenheid aan soorten Spathiphyllum. Of dat nu een lokale tuincentrum is of een gespecialiseerde online winkel, het is altijd verstandig om beoordelingen en recensies na te kijken alvorens je aankoop doet.

Tenslotte moet je bedenken welk type verzorging jij kunt bieden – hoewel Spathiphyllum over het algemeen gemakkelijk te onderhouden is, heeft elke plantensoort zijn eigen specifieke behoeften. Dus, houd rekening met de lichtomstandigheden in jouw huis, hoeveel tijd je kunt besteden aan plantenverzorging en wat jouw ervaringsniveau is.

Kortom, bij het kopen van een Spathiphyllum zijn er allerlei aspecten om in overweging te nemen – van de gezondheidsstatus van de plant tot de maat en type pot die je nodig hebt. Met deze tips ben je goed voorbereid op het maken van een weloverwogen keuze en kun jij genieten van een prachtige, gezonde Spathiphyllum in jouw woonruimte.

Is de Spathiphyllum giftig?

Na het leren over de schoonheid en verzorging van de Spathiphyllum, komt een belangrijke vraag op: is deze plant giftig? Laten we daar eens dieper in duiken.

Is de Spathiphyllum giftig voor katten en honden?

Het antwoord is ja. De Spathiphyllum bevat calciumoxalaat kristallen. Als uw huisdier bijt in een blad, kan dit irritatie van hun mond, tong en keel veroorzaken. Ze kunnen ook gaan kwijlen, overgeven of moeite hebben met slikken. In ernstige gevallen kan het zelfs leiden tot ademhalingsproblemen.

Als u merkt dat uw kat of hond symptomen vertoont na het knagen aan deze plant, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Voor hun veiligheid kunt u beter voorkomen dat ze toegang hebben tot deze plant.

Is de Spathiphyllum giftig voor baby’s?

Net als bij huisdieren is de Spathiphyllum ook potentieel gevaarlijk voor kleine kinderen. Ook zij kunnen last krijgen van mondirritatie, speekselvloed en braken als ze in contact komen met deze plant.

Hoewel het risico op ernstige vergiftiging relatief laag is, moet u toch waakzaam zijn om te voorkomen dat kinderen toegang krijgen tot deze plant. Houd altijd een oogje in het zeil om ervoor te zorgen dat ze zichzelf niet per ongeluk blootstellen aan dit risico.

In geval van nood raden we aan om direct professionele medische hulp in te schakelen. Het is altijd beter om veilig te zijn dan sorry.

Kortom, terwijl de Spathiphyllum een aantrekkelijke toevoeging aan uw interieur kan zijn, komt het met een paar potentiele risico’s voor huisdieren en kleine kinderen. Door bewust te zijn van deze risico’s, kunt u passende maatregelen nemen om hun veiligheid te waarborgen.

Is de Spathiphyllum luchtzuiverend?

Ja, de Spathiphyllum, beter bekend als de vredeslelie, bezit luchtzuiverende kwaliteiten. Volgens een studie van NASA uit 1989 behoort deze plant tot de top 10 van luchtzuiverende planten. Het helpt bij het verwijderen van schadelijke stoffen zoals formaldehyde, benzeen en ammonia uit de omgevingslucht.

Luchtzuivering door Fotosynthese
Tijdens fotosynthese nemen planten kooldioxide op uit de lucht en geven ze zuurstof af. Maar absorbeert een Spathiphyllum ook andere schadelijke stoffen via haar bladeren die vervolgens worden afgebroken in haar wortelsysteem.

Formaldehyde Verwijdering
De Spathiphyllum is bijzonder effectief in het absorberen en neutraliseren van formaldehyde – een stof die vrijkomt uit allerlei huishoudelijke artikelen zoals meubels, tapijten of schoonmaakproducten.

Benzeen en Ammonia Neutralisatie
Naast formaldehyde helpt deze plant ook bij het elimineren van benzeen – een chemische stof aanwezig in rook van sigaretten en auto’s. Bovendien heeft ze ook het vermogen om ammonia, dat gewoonlijk wordt aangetroffen in schoonmaakmiddelen en kunstmeststoffen, te zuiveren.

Hoewel je niet mag vertrouwen op alleen je vredeslelie voor volledige luchtreiniging binnenshuis; kan ze toch aanzienlijk bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Combineer haar met andere luchtzuiverende planten en goede ventilatie voor een optimale zuivering.

Herinner jezelf eraan dat ondanks haar prachtige uiterlijk en luchtzuiverende kwaliteiten, de Spathiphyllum giftig is voor huisdieren en kinderen. Houd rekening met hun veiligheid wanneer je besluit om deze mooie plant in huis te halen.

Bloeit de Spathiphyllum?

Ja, de Spathiphyllum bloeit. Deze prachtige plant staat bekend om zijn opvallende bloemen die meestal wit van kleur zijn. De bloei vindt normaal gesproken plaats in het late voorjaar of vroege zomer, maar bij goede verzorging kan de plant gedurende het hele jaar doorbloeien.

Er zijn een paar factoren die invloed hebben op de bloei van de Spathiphyllum. Ten eerste reageert de plant positief op helder, indirect licht. Plaats hem dus dichtbij een raam dat veel licht binnenlaat, maar niet direct in het zonlicht. Te veel direct zonlicht kan namelijk de bladeren verbranden.

Vervolgens speelt voeding een cruciale rol bij het bevorderen van bloei. Het gebruik van meststoffen speciaal ontworpen voor kamerplanten ondersteunt gezonde groei en stimuleert bloei.

Ook is water geven belangrijk bij elke plantverzorging, inclusief die van Spathiphyllum. Deze soort houdt van vochtige grond, maar vermijd overwatering omdat dit wortelrot kan veroorzaken.

Ook is temperatuur belangrijk voor het stimuleren van bloei bij deze plantensoort. Een ideale temperatuurbereik ligt tussen 20-30 graden Celsius.

Als laatste draagt ook algemene verzorging bij aan een gezonde groei en uitbundige bloei – zoals het verwijderen van dode bladeren of beschadigde delen en regelmatige inspectie op tekenen van plagen of ziekten.

Wist je dat?

Hoewel de Spathiphyllum graag in vochtige grond staat, hij ook behoorlijk droogtetolerant is? Als de bladeren beginnen te verwelken, is dat een teken dat hij water nodig heeft. Na een goede watergift zal hij verrassend snel weer opveren, wat hem een vergevingsgezinde keuze maakt voor mensen die soms vergeten hun planten water te geven.

Spathiphyllum verzorgen

Bij het verzorgen van je Spathiphyllum is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Deze tips en aanwijzingen helpen je om jouw plant gezond te houden.

 1. Water geven: Geef de Spathiphyllum regelmatig water, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. De grond moet vochtig zijn, niet doorweekt. Bijvoorbeeld, bewater één keer per week tijdens de groeiperiode en minder vaak tijdens de rustperiode.
 2. Licht: Zorg voor indirect licht. Direct zonlicht kan de bladeren verbranden terwijl te weinig licht leidt tot minder groei en bloei.
 3. Temperatuur: De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen 18-25 graden Celsius.
 4. Voeding: Bemest je Spathiphyllum eens per twee weken met een vloeibare kamerplantenvoeding tijdens het groeiseizoen (lente en zomer). In herfst en winter is geen extra voeding nodig.

Maar let op! Plaats ‘m buiten bereik van kinderen en huisdieren vanwege zijn giftige eigenschappen.

Verder speelt ook verpotten een rol bij deze plantensoort; doe dit idealiter elke 2-3 jaar in het voorjaar met verse potgrond die rijk is aan organische stof.

Lees meer over je Spathiphyllum verzorgen

Spathiphyllum problemen

Hoewel de Spathiphyllum, ook bekend als vredeslelie, een sterke en tolerante plant is, kan deze toch problemen ondervinden. Een paar veelvoorkomende problemen zijn vergeling van de bladeren, bruine punten en slap hangende bladeren.

Vergeling van de Bladeren

De vergeling van de bladeren bij een Spathiphyllum duidt vaak op overbewatering. Voel regelmatig aan de potgrond. Als deze vochtig aanvoelt, geef dan geen extra water. Verminder in dit geval het water geven tot het moment dat de bovenste laag grond droog aanvoelt.

Bruine Punten op de Bladeren

Bruine punten op de bladeren kunnen wijzen op te weinig luchtvochtigheid of te veel direct zonlicht. Plaats je plant niet in direct zonlicht maar kies voor indirect licht. Om het probleem van lage luchtvochtigheid tegen te gaan, kun je jouw plant besproeien met een plantenspuit.

Slap Hangende Bladeren

Als je merkt dat jouw Spathiphyllum slap hangt, kan dit betekenen dat hij dorst heeft. Controleer eerst of er voldoende water is door aan de aarde te voelen; als die droog is, geef dan wat water en observeer hoe hij reageert.

Ongedierte

Soms wordt een Spathiphyllum getroffen door ongedierte zoals spintmijten of schaal insecten. Deze kleine indringers zuigen sap uit het blad waardoor de plant verzwakt. Ongedierte kan bestreden worden met een biologische insectenspray en door regelmatig het blad af te nemen met water.

In geval van aanhoudende problemen, raadpleeg altijd een plantenexpert of tuincentrum voor advies op maat. Onthoud dat elke Spathiphyllum uniek is; wat werkt voor de ene plant, werkt misschien niet voor de andere. Door goed te observeren en te reageren op signalen van je plant, kun je bijdragen aan zijn welzijn en langdurige gezondheid.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Spathiphyllum. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Is de Spathiphyllum giftig voor huisdieren en kinderen?

Ja, de Spathiphyllum bevat calciumoxalaat kristallen die irritatie aan mond, tong en keel kunnen veroorzaken bij zowel kinderen als huisdieren. Daarom is het raadzaam de plant buiten bereik van hen te houden.

Heeft de Spathiphyllum luchtzuiverende eigenschappen?

Ja, volgens een NASA-studie helpt de Spathiphyllum bij het verwijderen van schadelijke stoffen zoals formaldehyde, benzeen en ammonia uit de lucht. Echter, het is niet de enige oplossing voor luchtreiniging binnenshuis; goede ventilatie en een mix van luchtzuiverende planten zijn ook belangrijk.

Hoe stimuleer ik de bloei van mijn Spathiphyllum?

De bloei van de Spathiphyllum wordt bevorderd door factoren zoals voldoende licht, juiste bemesting, regelmatig water geven, de juiste temperatuur en algemene verzorging. Met de juiste zorg kan de plant gedurende het hele jaar bloeien.

Wat moet ik doen als de bladeren van mijn Spathiphyllum geel of bruin worden?

Dit kan komen door overbewatering, te weinig luchtvochtigheid, of te veel direct zonlicht. Een oplossing is het aanpassen van de watergift, het kiezen voor indirect licht en het regelmatig besproeien van de plant bij lage luchtvochtigheid. Het kan ook raadzaam zijn de plant te verpotten met verse potgrond.

Hoe zorg ik er voor dat mijn Spathiphyllum gezond blijft?

Het verzorgen van de Spathiphyllum omvat regelmatig water geven, genoeg indirect licht, de juiste temperatuur en bemesting tijdens het groeiseizoen. Verder is het aan te raden de plant buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden en elke 2-3 jaar te verpotten.


Plaats een reactie