Aloë Vera (Wonderplant)

Nederlandse naam: Wonderplant

De Aloë Vera ook bekend als ‘Wonderplant’ vanwege zijn geneeskrachtige gel, komt oorspronkelijk uit het Arabisch Schiereiland. Deze plant met dikke, vlezige bladeren houdt van veel zonlicht. Hij is makkelijk in onderhoud, heeft weinig water nodig en is bestand tegen een beetje verwaarlozing. Ideaal als je een druk leven hebt. Naast zijn praktische voordelen brengt hij ook een stukje natuur en rust in je huis.

Plantnaam: Aloë Vera

Nederlandse naam: Wonderplant

 • Standplaats: Veel licht
 • Water: Weinig
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Bloeit: Ja
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Ja

De oorsprong van Aloë Vera

Aloë Vera, de ‘plant van onsterfelijkheid’, komt oorspronkelijk uit het Arabische schiereiland. Deze plant groeit nu over de hele wereld. Dat komt door haar sterke vermogen om in allerlei weertypes te overleven.

De eerste keer dat we over Aloë Vera horen, is op een Soemerisch kleitablet uit 2100 voor Christus. De oude Egyptenaren waardeerden deze plant zeer. Ze gebruikten het sap in hun mummificatieproces. Cleopatra was een grote fan en gebruikte Aloë dagelijks voor haar huidverzorging.

Er bestaan meer dan 400 soorten aloë. Aloë Barbadensis Miller, ook wel ‘echte aloë’, is het beste voor medisch en cosmetisch gebruik. Kijk dus goed of een Aloë Vera product deze specifieke soort bevat.

Haal je de volgende keer een Aloë Vera plant als kamerplant in huis? Denk dan aan haar bijzondere verleden. Vergeet niet dat deze kleine groene vriend meer is dan een mooie plant voor in huis. Het is een geschenk van Moeder Natuur met heel veel helende krachten.

Aloë vera en wat het doet

Ben je nieuwsgierig naar de rijke geschiedenis en herkomst van aloë vera? Laten we dan de wonderlijke eigenschappen van deze plant ontdekken. Aloë vera biedt een schat aan voordelen voor medische en cosmetische doeleinden.

Aloë vera is beroemd om het hydrateren van de huid. Het is een uitstekende vochtinbrenger en helpt bij het genezen van een droge huid. De gel in de bladeren bevat water, enzymen en vitamines die de huid hydrateren en celvernieuwing bevorderen.

Mensen gebruiken aloë vera al eeuwenlang als een natuurlijke remedie voor allerlei soorten wonden. Het verzacht snijwonden, brandwonden en zelfs insectenbeten. De ontstekingsremmende eigenschappen verminderen roodheid en zwelling en versnellen de genezing.

Het magische ingrediënt in aloë vera dat veel van haar helende krachten biedt, heet aloïne. Deze stof heeft een sterke antibacteriële en antivirale werking en maakt je immuunsysteem sterker.

Naast het gebruik op de huid, kun je aloë vera ook innemen. Overleg altijd eerst met je arts of apotheker! Aloë vera sap drinken helpt bij spijsverteringsproblemen zoals obstipatie, dankzij de natuurlijke laxerende eigenschappen.

Wat je met aloë vera kunt doen

Er zijn veel manieren om deze plant in je dagelijkse leven te gebruiken:

 • Voor de huidverzorging: Gebruik de gel rechtstreeks uit het blad om je droge huid te hydrateren of als een zachte, natuurlijke make-up remover.
 • Bij wondverzorging: Breng wat aloëgel aan op snijwonden, brandwonden of insectenbeten voor snelle verlichting.
 • Voor ondersteuning van de spijsvertering: Overweeg om aloësap te drinken (na medische goedkeuring) om obstipatie te verlichten

Wist je dat?

Aloë vera een natuurlijke apotheek is? Het sap in haar dikke, vlezige bladeren is beroemd om zijn huidhelende eigenschappen. Van het verzachten van zonnebrand tot het hydrateren van de huid, Aloë vera is een natuurlijk wondermiddel!

Soorten Aloë vera

Wist je dat er allerlei soorten aloë vera zijn? Dat is zo! Hier zijn een paar populaire soorten die je misschien in je tuin of huis wilt hebben.

Aloë barbadensis miller: Dit is de wetenschappelijke naam voor de aloë vera die we allemaal kennen. Deze soort zit vol met voedingsstoffen en antioxidanten. Dat maakt hem perfect voor medische en cosmetische doeleinden.

Aloë ferox: Misschien ken je deze soort als bittere aloë. Mensen gebruiken deze soort vaak in gezondheidssupplementen, omdat het een laxerend effect heeft.

Aloë arborescens: Deze aloë-soort heeft mooie rode of gele bloemen. Tuiniers houden van deze soort vanwege zijn fraaie uiterlijk. Het sap uit de bladeren van deze plant heeft genezende eigenschappen.

Het is handig om te weten welke soorten aloë vera er zijn. Zo begrijp je beter welke soort het beste bij jouw behoeften past. Let wel op, de zorg en onderhoudsvereisten variëren tussen de soorten. Doe dus altijd wat onderzoek voordat je een aloë kiest die bij jou past!

Zo heeft de echte aloë vera (Barbadensis Miller) veel zon nodig, maar groeit hij ook in halfschaduw. De Aloë Arborescens daarentegen, verdraagt wat meer schaduw.

Aloë vera kopen

Ben je van plan om Aloë vera te kopen? Goed idee! Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten.

Je begint met het kiezen van het juiste soort Aloë vera. Je kent misschien de Aloë barbadensis miller, die heel bekend is. Andere soorten die je kunt kopen zijn de Aloë ferox en de Aloë arborescens. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken en toepassingen. Kies de soort die het beste bij jou past.

Denk ook aan de verzorging van de plant. Aloë vera is makkelijk te onderhouden. De plant heeft weinig water nodig en groeit goed bij indirect licht. Zet je nieuwe plant niet in de volle zon.

Heb je eenmaal gekozen welk soort Aloë vera je wilt? Denk dan na over waar je de plant wilt kopen. Je kunt naar een tuincentrum gaan om de planten in het echt te zien. Online winkels hebben vaak meer soorten om uit te kiezen.

Let op, de prijs van de plant kan verschillen. De grootte, de leeftijd en het merk van de plant bepalen de prijs. Je vindt kleine planten voor een paar euro, en grote planten voor tientallen euro’s. Vergelijk verschillende aanbieders om de beste deal te vinden.

Is Aloë vera giftig?

Vraag je je af of deze plant giftig is? Dat hangt vooral af van wie met de aloë vera in aanraking komt. Laten we daar eens dieper op ingaan.

Is aloë vera giftig voor katten en honden?

Als trotse eigenaar van een huisdier wil je weten of een nieuwe plant zoals aloë vera veilig is voor jouw viervoeter. Aloë vera heeft veel gezondheidsvoordelen voor mensen, helaas is het schadelijk voor zowel katten als honden.

In de bladeren van de plant zit sap met aloïne, een stof die darmklachten veroorzaakt bij huisdieren als ze het inslikken. De klachten variëren van diarree en overgeven, tot lusteloosheid en depressie bij zware vergiftigingen. Laat je geliefde huisdier dus niet genieten van dezelfde voordelen als jij doet, zoek beter andere manieren om hun welzijn te verbeteren.

Is Aloë vera giftig voor baby’s?

Bij baby’s is het een ander verhaal dan bij huisdieren. De meeste experts zijn het erover eens dat het gebruik van Aloë vera op de huid meestal veilig is, zelfs voor jonge kinderen. Het hydrateert en kan nuttig zijn bij luieruitslag of droge huid.

Let op: geef het niet aan kinderen onder de 12 jaar om in te nemen. Net als bij huisdieren, veroorzaakt de aloïne in aloë vera maagklachten als ze het inslikken.

Aloë vera is een veelzijdige en nuttige plant, het is belangrijk om te weten hoe je deze veilig gebruikt. Voor jouw huisdieren en baby’s gelden andere regels dan voor volwassen mensen, hou daar rekening mee als je deze krachtige plant in je huishouden introduceert.

Is de Aloë vera plant luchtzuiverend?

De aloë vera plant is niet alleen mooi om naar te kijken en goed voor je huid, deze plant helpt ook om de lucht in je huis schoon te maken. Laten we ontdekken hoe dat werkt.

Onderzoek heeft aangetoond dat de aloë vera de lucht in huis helpt schoonmaken. De plant absorbeert giftige stoffen zoals formaldehyde en benzeen, die je vaak in huis vindt. Eén aloë vera plant is niet genoeg om al het werk te doen. Je hebt meer planten nodig om echt een verschil te maken.

Onthoud dat de aloë vera, ondanks zijn luchtzuiverende eigenschappen, geen vervanging is voor het ventileren van je huis. Het blijft belangrijk om ramen te openen en frisse buitenlucht binnen te laten.

Het is makkelijk om voor je aloë vera te zorgen:

 • Geef hem water als de aarde volledig droog is.
 • Zet hem op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.
 • Let op: te veel water geven is eerder een probleem dan te weinig!

Door een paar aloë vera’s in je huis te plaatsen, maak je niet alleen je leefomgeving aangenamer, je verbetert ook de luchtkwaliteit. Wie had gedacht dat iets zo simpel zo’n groot verschil zou maken?

Bloeit aloë vera?

Aloë vera bloeit ook! Als de aloë vera bloeit is dat prachtig om te zien.

Bloeitijd van aloë vera

De bloeitijd hangt af van de soort en de plek waar de plant groeit. De meeste aloë’s, waaronder aloë vera, bloeien in de late winter of het vroege voorjaar. Een belangrijk detail is dat ze pas bloeien als ze een paar jaar oud zijn. Geen bloemen aan je plant? Heb geduld, geef je plant de tijd om te groeien.

Geef je aloë vera veel licht, minstens 6 uur per dag, en laat de grond goed drogen tussen water geven door. Dit zijn de perfecte omstandigheden om je aloë te laten bloeien.

Wat doe je na de bloei van aloë vera?

Is je aloë vera uitgebloeid? Geen zorgen! Met de juiste zorg is je plant zo weer klaar voor de volgende bloei. Na het verschijnen van de mooie oranje-rode of gele bloemen, zie je ze verwelken en uiteindelijk bruin worden. Dat is normaal.

Nu moet je iets doen. Pak een scherp en schoon snijgereedschap en knip de uitgebloeide bloemstengel zo dicht mogelijk bij de basis af. Dit helpt de plant energie te sparen voor toekomstige groei en bloei.

Hou je aloë vera goed in de gaten, leer haar begrijpen en reageer op haar behoeften. Met een beetje geduld, liefde en zorg blijft je aloë vera niet alleen gezond, ze bloeit ook jaar na jaar prachtig.

Wist je dat?

Deze vetplant ouder is dan je denkt? Aloë vera wordt al duizenden jaren gebruikt, met vermeldingen in oude beschavingen zoals Egypte en Griekenland. Het werd zelfs “de plant van onsterfelijkheid” genoemd door de oude Egyptenaren. Dat is pas een indrukwekkende geschiedenis voor een kamerplant!

Hoe zorg je voor je Aloë Vera?

Je Aloë Vera plant verzorgen is makkelijk. Je hoeft geen plantenexpert te zijn om deze mooie plant te laten bloeien. Met wat basiskennis en tips over de verzorging, helpen we je op weg.

Water geven

Water geven is belangrijk voor de verzorging van je Aloë Vera. Onthoud hierbij dat minder beter is. Deze plant uit de woestijn heeft niet veel water nodig om te groeien en verdraagt droogte goed. Pas op met teveel water, dat kan de wortels laten rotten en dat is slecht voor je plant.

Geef je plant pas weer water als de aarde helemaal droog is. Meestal betekent dat je je Aloë Vera eens per 2-3 weken water geeft. Dit hangt af van het seizoen en hoe warm het in huis is.

Licht en temperatuur

Je Aloë Vera plant houdt van lichte plekken. Zet je plant niet in direct zonlicht voor een groot deel van de dag, dat kan de bladeren laten verbranden. Zet je plant liever dicht bij een raam waar hij indirect licht krijgt of in halfschaduw.

De beste temperatuur voor deze plant ligt tussen 15 tot 25 graden Celsius. Perfect voor in huis dus.

Voeding

Geef tijdens het groeiseizoen (lente – herfst) je Aloë Vera plant elke maand vloeibare cactusvoeding. Doe dit wel verdund tot ongeveer halve kracht.

Onthoud dat het doel is om je Aloë Vera gezond en gelukkig te houden. Met de juiste zorg bloeit en groeit deze plant jarenlang. En dat zorgt ook voor een beter binnenklimaat.

Stekken

Wil je je Aloë Vera stekken? Doe dit dan op de volgende manier. Snijd een gezonde stengel van de aloë vera, laat deze enkele dagen drogen, plant deze vervolgens in vochtige aarde en wacht tot nieuwe wortels zich vormen.

Lees meer over je Aloë Vera plant verzorgen

Problemen met Aloë Vera

Aloë Vera is een plant die je makkelijk verzorgt. Toch kunnen er problemen opduiken. Leer de symptomen kennen en voorkom dat de gezondheid van je plant achteruitgaat.

Bruine of verwelkte bladeren

Heeft je Aloë Vera bruine of verwelkte bladeren? Dat komt vaak door te veel water. Deze plant heeft niet veel water nodig en houdt van droge grond. Voelt de grond nat? Geef dan minder water.

Gele bladeren

Worden de bladeren van je Aloë Vera geel? Misschien krijgt je plant te veel zonlicht. Deze plant houdt van licht, maar niet van direct zonlicht. Dit kan de bladeren verbranden.

Zwarte bladpunten

Zie je zwarte punten op de bladeren van je Aloë Vera? Dat wijst mogelijk op een infectie of schimmel. Dit gebeurt vaak bij te veel water of te weinig luchtcirculatie rond je plant.

De sleutel tot het verzorgen van je Aloë Vera is regelmatig kijken en leren. Leer hoe je plant reageert op allerlei situaties. Zo ben je klaar voor elk probleem dat opduikt.

Onthoud dat geduld belangrijk is! Het duurt soms even voordat je resultaat ziet van veranderingen in de verzorging. Wees voorzichtig, reageer op de behoeften van de plant en geniet van het proces. Zo maak je een gezonde omgeving voor je Aloë Vera en geniet je jarenlang van deze mooie plant.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Aloë Vera plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat doet aloë vera allemaal?

Aloë vera is super voor je huid en gezondheid! Het filtert schadelijke stoffen uit de lucht zoals formaldehyde en benzeen.

Hoe zorg je goed voor een aloë vera plant?

Wil je dat je aloë vera plant goed groeit? Geef de plant dan weinig water en zet hem niet in direct zonlicht. In de groeiperiode geef je de plant wat vloeibare cactusvoeding.

Bloeit een aloë vera plant ook?

Ja, je aloë vera plant bloeit in de late winter of het vroege voorjaar. Zorg voor genoeg licht en droge grond. Koude winternachten helpen ook voor een mooie bloei.

Hoe weet je of je aloë vera plant ziek is?

Ziet je plant er niet gezond uit? Kijk dan goed naar de bladeren. Als ze bruin of verwelkt zijn, heb je te veel water gegeven. Zijn ze geel? Dan krijgt je plant te veel zonlicht. Zien je bladeren zwart aan de uiteinden? Dan is er misschien een infectie of schimmel. Blijf je plant dus goed in de gaten houden!

Hoe zorg je voor een gezonde aloë vera plant?

Geef je aloë vera plant de zorg die hij nodig heeft! Dat betekent: genoeg water, licht en aandacht. Zo groeit je plant het beste.


Plaats een reactie