Syngonium (Arrowhead)

Ben je op zoek naar een mooie kamerplant die weinig onderhoud vereist? Dan is de Syngonium misschien wel de perfecte keuze voor jou!

Deze plant, ook wel pijlstaartplant genoemd, is niet alleen gemakkelijk te verzorgen, maar heeft ook nog eens een prachtig bladpatroon dat je interieur direct opfleurt.

In dit artikel lees je alles over de verzorging van de Syngonium, zodat je jarenlang plezier kunt hebben van deze mooie plant.

Syngonium eigenschappen

Syngonium eigenschappen
Latijnse naamSyngonium
Nederlandse naamArrowhead
Bekendste soorten

Neon, White Butterfly, Pixie, Maria, Red

Behoort tot de familieAraceae
Type plant Groene Kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Kamerplant op stam, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Syngonium plant komt uit Midden- en Zuid-Amerika.
Maximale grootte Grote kamerplant (120-180 cm)
BladgrootteNee
BloeitNee
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw
OnderhoudMakkelijk
Water gevenGemiddeld
GiftigJa

Waar komt de Syngonium vandaan?

De Syngonium is een prachtige plant die oorspronkelijk uit de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika komt. Hier groeit hij als klimplant op bomen. De plant, die ook wel de Pijlstaartplant genoemd wordt, is inmiddels over de hele wereld populair geworden vanwege zijn mooie groene bladeren met witte of gele vlekken. De Syngonium is een plant die goed gedijt bij warme temperaturen en niet veel direct zonlicht nodig heeft. Hij groeit het best in vochtige grond en is daarom zeer geschikt voor een plekje in de badkamer of keuken. Daarnaast heeft de plant water nodig, maar kijk wel uit dat je hem niet te nat houdt. Zorg dat de aarde altijd een beetje vochtig is, maar niet doorweekt. Zo kun jij lang genieten van deze mooie plant.

Syngonium soorten

Er zijn vele verschillende soorten Syngonium, die allemaal hun eigen unieke kenmerken hebben. Deze planten zijn populair vanwege hun prachtige bladeren die eruit zien als een hartje. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden en kunnen goed gedijen in zowel lichte als donkere ruimtes. Je kunt ze ook gemakkelijk vermeerderen door stekjes te nemen.

 • Syngonium podophyllum ‘White Butterfly’ – met zijn wit-groen gevlekte bladeren is deze plant een echt statement in je interieur.
 • Syngonium podophyllum ‘Neon Robusta’ – een opvallende variëteit met heldergroene bladeren die fel oplichten in de kamer.
 • Syngonium erythrophyllum ‘Red Arrow’ – deze plant heeft donkerrode, pijlvormige bladeren die een prachtig contrast vormen met andere groene planten.
 • Syngonium erythrophyllum ‘Emerald Gem’ – met zijn diepgroene bladeren en zilverachtige nerven is deze plant een elegante toevoeging aan elk interieur.
 • Syngonium wendlandii – met zijn grote, blauwgroene bladeren lijkt deze plant rechtstreeks uit een tropisch regenwoud te komen.
 • Syngonium podophyllum ‘Pixie’ – een kleinere variëteit met compacte, hartvormige bladeren die perfect is voor kleinere ruimtes.

Of je nu op zoek bent naar een opvallende plant met kleurrijke bladeren of juist een subtiele toevoeging aan je interieur, er is een Syngonium voor iedereen.

Wist je dat de Syngonium ook wel bekend staat als de pijlstaartplant vanwege de vorm van de bladeren?

Arrowhead kopen, waar let je op?

Als je een Syngonium koopt, zijn er zes belangrijke punten waar je op moet letten:

 1. Inspecteer de plant grondig op tekenen van schimmel, ziekte of plagen. Controleer de bladeren, stelen en wortels op eventuele bruine of zwarte plekken, wilting of rafels.

 2. Zorg ervoor dat de pot goed gedraineerd is en dat er geen water in de pot staat. Het is belangrijk dat de plant niet te nat wordt, omdat dit kan leiden tot wortelrot.

 3. Controleer of de plant genoeg licht krijgt. Syngoniums houden van helder, indirect licht en kunnen lijden onder direct zonlicht.

 4. Ga na of de plant geschikt is voor de plek waar je hem wilt neerzetten. Sommige Syngoniums zijn bestand tegen lage luchtvochtigheid of koude temperaturen, terwijl andere soorten meer tropische omstandigheden nodig hebben.

 5. Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is voor de plant. Syngoniums groeien snel en hebben voldoende ruimte nodig om te groeien.

 6. Ga na of de plant al dan niet giftig is voor huisdieren of kinderen. Je wilt geen plant in huis halen die schade kan aanrichten als er per ongeluk aan wordt geknaagd of gegeten.

Is de Syngonium giftig?

Ben je een liefhebber van de Strelitzia reginae? Maar ben je ook benieuwd of deze plant giftig is? Hieronder lees je of deze populaire kamerplant gevaarlijk kan zijn voor jou en je huisdieren.

Is de Syngonium giftig voor mensen?

De Syngonium, ook wel de pijlpuntplant genoemd, is giftig voor mensen bij consumptie. De plant bevat oxalaten, welke bij inname zorgen voor irritatie van de mond en keelholte. Deze symptomen kunnen variëren van een licht brandend of prikkend gevoel tot zwellingen en ademhalingsproblemen. Het is dus belangrijk om de plant buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden en na aanraking je handen goed te wassen.

Is de Syngonium giftig voor katten en honden?

De Syngonium plant is giftig voor zowel honden als katten. De plant bevat calcium oxalaat kristallen die bij inname voor ongemak kunnen zorgen. Het kan leiden tot problemen met de spijsvertering, zoals braken en diarree, maar ook tot pijn en irritatie in de mond en keel. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat je huisdieren deze plant eten of erop kauwen. Zorg ervoor dat je de plant hoog genoeg plaatst of op een plek waar je huisdieren er niet bij kunnen.

Is de Syngonium luchtzuiverend?

Is jouw huis toe aan een flinke portie frisse lucht? Misschien is de Syngonium een goede keuze! Deze plant staat erom bekend luchtzuiverend te zijn en zo de kwaliteit van de lucht in jouw huis te verbeteren. Door middel van fotosynthese haalt de Syngonium schadelijke stoffen uit de lucht, zoals formaldehyde en benzeen. Daarnaast geeft deze plant ook een tropische sfeer aan jouw interieur en is hij gemakkelijk te verzorgen. Zet hem op een lichte plek, geef hem af en toe water en geniet van schone en frisse lucht!

Syngonium verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij graag een Syngonium in huis halen? Dan is het handig om te weten hoe je deze plant het beste kunt verzorgen. Deze plantensoort, ook wel bekend als de pijlenplant, is erg populair door zijn mooie bladeren. In deze tekst krijg jij praktische tips over hoe je jouw Syngonium in topconditie kunt houden. Hoeveel water heeft de plant nodig? Op welke plek staat hij het liefst? En hoe zorg je ervoor dat de bladeren mooi blijven? Hieronder vind je allerlei handige adviezen voor het verzorgen van jouw Syngonium.

Wil je meer weten over hoe je Syngonium het best kunt verzorgen? Bekijk onze Syngonium Verzorging pagina.

Syngonium onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Syngonium wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Syngonium gezond en mooi te houden.

De Syngonium staat bekend om zijn luchtzuiverende werking en is daarom een populaire plant voor binnenshuis.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Syngonium plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is een Syngonium?

Syngonium is een tropische kamerplant met pijlvormige bladeren die groeit als kruipende wijnstok of verticaal als struik.

Hoe verzorg ik een Syngonium?

Verzorg een Syngonium door het te plaatsen op een lichte plek, regelmatig water te geven en vochtige lucht te bieden. Houd giftige delen uit de buurt van kinderen en huisdieren.

Kan ik een Syngonium stekken?

Ja, je kan Syngonium stekken. Knip een tak met minimaal twee bladeren en plaats deze in water of vochtige grond.

Waar moet ik mijn Syngonium neerzetten?

Loading…

Hoeveel water heeft mijn Syngonium nodig?

Geef Syngonium eens per week water, houd de grond licht vochtig. Vermijd natte wortels en laat geen water in de pot staan.

Plaats een reactie