Syngonium (Arrowhead)

Nederlandse naam: Arrowhead

Ben je op zoek naar een mooie kamerplant die weinig onderhoud vereist? Dan is de Syngonium ook wel ‘Arrowhead’ of ‘Pijlplant’ genoend, misschien wel de perfecte keuze voor jou! Deze plant valt op door zijn pijlvormige bladeren die een scala aan kleuren kunnen hebben, van groen tot roze. De Syngonium komt uit de tropische regenwouden van Latijns-Amerika. Hij is gemakkelijk in onderhoud, houdt van indirect licht en heeft regelmatig een slokje water nodig. De Syngonium brengt een levendige en speelse sfeer in elke kamer. Zijn compacte vorm maakt hem ideaal voor kleinere ruimtes of als een stijlvolle toevoeging op een bureau of boekenplank.

Plantnaam: Syngonium

Nederlandse naam: Arrowhead

 • Standplaats: Halfschaduw
 • Water: Gemiddeld
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Bloeit: Nee
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Ja

Syngonium oorsprong

Duik dieper in de geschiedenis van de fascinerende Syngonium. Deze exotische plant, ook bekend als ‘pijlhoofdplant’, komt oorspronkelijk uit tropische regio’s in Midden- en Zuid-Amerika. In deze landen groeit hij in het wild, klimmend op bomen en bereikt indrukwekkende hoogtes.

Inheems in regenwouden, profiteert de Syngonium enorm van het vochtige klimaat, rijke bodem en gefilterd zonlicht onder het dichte bladerdak. Hier ontwikkelde hij zijn karakteristieke pijlvormige bladeren om beter licht te kunnen vangen tussen de hoge bomen.

De populariteit van Syngonium buiten zijn natuurlijke habitat begon in de 18e eeuw toen Europese botanici hem voor het eerst ontdekten tijdens hun expedities naar Zuid-Amerika. Bewonderd om zijn unieke esthetiek en aanpasbaarheid, werd hij al snel een favoriet onder tuiniers en plantenliefhebbers wereldwijd.

Syngonium eigenschappen

Syngonium bezit een scala aan eigenschappen die het tot een aantrekkelijke kamerplant maken. Zo is de plant vooral bekend om zijn onderscheidende bladvormen, die variëren van pijlpunt- tot hartvormig, afhankelijk van de leeftijd en groeifase.

 1. Bladvorm: De jongere bladeren hebben meestal een eenvoudige hartvorm, terwijl oudere bladeren complexer worden met uitgesproken lobben, wat ze op pijlen doet lijken.
 2. Kleurvariaties: Syngoniums bieden een breed scala aan kleuropties. Ze kunnen tinten groen bevatten, maar ook roze, geel of witte patronen vertonen.
 3. Grootte en groeisnelheid: In het algemeen reikt de hoogte van deze plant tussen 60 cm en 1 meter bij binnenkweek. Met optimale zorg kan de Syngonium snel groeien.

Deze tropische soort geeft de voorkeur aan hoge luchtvochtigheidsniveaus en gefilterd zonlicht – vergelijkbaar met zijn oorspronkelijke regenwoudhabitat.

 • Lichtvereisten: Voor optimale gezondheid heeft uw Syngonium helder indirect licht nodig.
 • Waterbehoeften: Het is beter om te sproeien als de bovenste laag grond droog is dan om overbevochtiging te riskeren.
 • Temperatuurbereik: Deze plant groeit in temperaturen tussen 16°C en 24°C.

Bovendien is de Syngonium een luchtzuiverende plant. Het kan de luchtkwaliteit in uw huis verbeteren door schadelijke stoffen op te nemen en zuurstof af te geven.

Wist je dat?

De Syngonium niet alleen een aantrekkelijke plant is, maar ook helpt bij het zuiveren van de lucht? Deze plant is bekend om zijn vermogen om binnenlucht te zuiveren door schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde te absorberen. Dit maakt hem niet alleen een mooie, maar ook een praktische toevoeging aan je huis!

Syngonium soorten

Syngonium planten variëren sterk in hun uiterlijke kenmerken. Binnen de familie van deze veelzijdige plant, onderscheiden we een paar populaire soorten.

 1. Syngonium podophyllum ‘White Butterfly’: Deze variant staat bekend om zijn zachte groene bladeren met witte aders die op vlindervleugels lijken. Het is een favoriet onder tuinliefhebbers vanwege de delicate esthetiek die het aan elke ruimte toevoegt.
 2. Syngonium podophyllum ‘Pink Allusion’: Met zijn opvallende roze bladeren, brengt deze soort kleur in elke kamer. De tint varieert afhankelijk van het lichtniveau, wat bijdraagt aan zijn unieke charme.
 3. Syngonium podophyllum ‘Neon Robusta’: Deze soort heeft felgroene bladeren die bijna neon lijken onder helder licht. Het is een levendige toevoeging aan uw verzameling kamerplanten.
 4. Syngonium podophyllum ‘Berry Allusion’: Kenmerkend voor deze variant zijn de donkergroene bladeren met rode of paarse tinten erdoorheen, waardoor een prachtig contrast ontstaat dat visueel aantrekkelijk is.
 5. Syngonium ‘Mango Allusion’: Deze variëteit trekt de aandacht met geelgroene bladeren die doet denken aan rijpe mango’s.

Het begrijpen van de allerlei Syngonium-soorten helpt bij het kiezen van de juiste plant voor uw specifieke omstandigheden en esthetische voorkeuren. Elk van deze soorten heeft unieke zorgbehoeften, dus het is belangrijk om hun individuele eisen te kennen voordat u ze in huis haalt.

Bij het verzorgen van deze planten, houd rekening met hun voorliefde voor helder, indirect licht en regelmatige besproeiing. Het behouden van een constante temperatuur tussen 16°C en 24°C bevordert ook gezonde groei. Vergeet niet dat Syngoniums luchtzuiverende eigenschappen hebben die kunnen bijdragen aan een gezondere binnenomgeving.

Door goed op te letten voor tekenen van plagen of ziekten zoals bladluizen of wortelrot, kunt u ervoor zorgen dat uw Syngonium zich optimaal ontwikkelt en blijft bloeien. Met wat liefde en aandacht kan elke Syngonium-soort een prachtige toevoeging zijn aan uw thuisomgeving.

Syngonium kopen

Het kiezen van een Syngonium draait om het vinden van een gezonde plant. Let op heldere, levendige bladeren en vermijd planten met gele of bruine vlekken. Controleer ook de onderzijde van de bladeren op tekenen van ongedierte.

Syngoniums zijn verkrijgbaar bij tuincentra, kwekerijen en online winkels. Tuincentra bieden vaak deskundig advies en je kunt de plant vooraf inspecteren. Online winkels hebben maar een breder assortiment aan soorten en maten. Hierbij zijn betrouwbare bronnen zoals Fleurdirect, Green Bubble of Plantsome goede opties.

Als je besluit om online te kopen, zorg dan dat je aankoop goed verpakt is voor verzending. Controleer na ontvangst de conditie van de plant en pot hem zo snel mogelijk na aankomst over in verse potgrond.

Bij het selecteren van een pot voor jouw Syngonium, houd rekening met de grootte van de wortelbol. De pot moet groot genoeg zijn om verdere groei mogelijk te maken, maar niet zo groot dat er overtollige grond is die water vasthoudt en wortelrot veroorzaakt.

Kies ten slotte een plek in huis waar jouw nieuwe Syngonium zal gedijen. Deze plant houdt van helder indirect licht en vochtige lucht, dus plaats hem uit direct zonlicht in de buurt van andere luchtvochtigheid-liefhebbende plantensoorten kan gunstig zijn.

Onthoud dat elke Syngonium-soort unieke zorgbehoeften heeft. Besteed aandacht aan de tekenen van plagen en ziekten, zoals bladluizen en wortelrot. Met de juiste verzorging kan jouw Syngonium een prachtige toevoeging zijn aan je huisomgeving.

Is de Syngonium giftig?

Na het bespreken van de diverse soorten en zorgbehoeften van de Syngonium, komt een belangrijke vraag naar voren. Is deze prachtige plant eigenlijk giftig? Het antwoord is ja. De Syngonium bevat calciumoxalaat kristallen die bij consumptie een irriterend effect hebben.

Is de Syngonium giftig voor katten en honden?

Eerst kijken we naar huisdieren, vooral katten en honden. Katten zijn vaak nieuwsgierig en staan erom bekend dat ze graag aan planten knabbelen. Honden kunnen ook geïnteresseerd raken in uw groene vrienden. Helaas is de Syngonium niet veilig voor hen. Bij consumptie kan het inslikken van delen van deze plant leiden tot symptomen zoals braken, speekselvloed of zelfs moeilijkheden met slikken bij uw huisdier. In ernstige gevallen kan dit zelfs leiden tot ademhalingsproblemen.
Dus, onthoud: als je een kat of hond hebt, plaats je Syngonium dan buiten hun bereik om problemen te voorkomen.

Is de Syngonium giftig voor baby’s?

Wat betreft baby’s geldt dezelfde waarschuwing. Baby’s ontdekken hun wereld door alles te proeven wat ze kunnen grijpen – inclusief planten! Als een kind per ongeluk stukjes blad of steel eet, kan dit leiden tot pijnlijke symptomen zoals irritatie in mond en keel, overgeven of diarree.

Daarom is het raadzaam om de Syngonium op een veilige plek te plaatsen, buiten het bereik van kinderen. Bovendien is het belangrijk om uw kinderen te leren dat niet alle planten veilig zijn om te eten.

Is de Syngonium luchtzuiverend?

Absoluut, de Syngonium is inderdaad een plant met luchtzuiverende eigenschappen. Volgens studies van NASA draagt deze plant bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis door bepaalde gifstoffen te absorberen.

Hoe werkt de luchtzuivering?

De bladeren en wortels van de Syngonium nemen potentieel schadelijke stoffen op uit hun omgeving, vooral vluchtige organische stoffen (VOS). Voorbeelden hiervan zijn formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen. Deze VOS kunnen afkomstig zijn uit diverse bronnen zoals schoonmaakproducten, verf of zelfs meubels. De plant zet deze stoffen vervolgens om naar onschadelijke stoffen.

Voordelen voor uw gezondheid

De zuiveringseffect dat deze kamerplant biedt, kan aanzienlijke voordelen voor uw gezondheid hebben. Het verminderd hoofdpijn en droge ogen veroorzaakt door slechte binnenluchtkwaliteit. Ook bevordert het ook betere ademhaling door het leveren van meer zuurstof.

Optimale omstandigheden

Om ten volle te profiteren van de luchtzuiverende eigenschappen van uw Syngonium, houdt u best rekening met een paar tips. Plaats uw plant bijvoorbeeld op een plek met voldoende indirect zonlicht en geef hem regelmatig water maar niet te veel want dan kan wortelrot ontstaan.

Belangrijk om te weten is dat hoewel de Syngonium luchtzuiverende kwaliteiten heeft, het geen vervanging is voor een goed ventilatiesysteem. Het is nog steeds belangrijk om regelmatig uw kamers te ventileren en frisse lucht binnen te laten.

Ook dient u zich ervan bewust te zijn dat de plant giftige stoffen bevat die schadelijk kunnen zijn als ze worden ingeslikt of in contact komen met de huid. Daarom wordt aangeraden om handschoenen te dragen bij het hanteren van de plant en deze buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden.

Met deze informatie kunt u optimaal genieten van uw Syngonium terwijl hij bijdraagt aan een gezonder binnenklimaat.

Bloeit de Syngonium?

Ja, de Syngonium bloeit. Maar voordat we daar dieper op ingaan, is het belangrijk om te herinneren dat deze plant niet zo bekend staat om zijn bloemen als wel om zijn prachtige bladvormen en levendige kleuren.

De bloei van een Syngonium is zeker mogelijk, maar gebeurt dit minder vaak in huiselijke omstandigheden dan in zijn natuurlijke habitat, waar hij profiteert van optimale groeiomstandigheden. In feite produceert de Syngonium kleine witte of lichtgroene spathes – structuren die vaak worden aangezien voor bloemen. Bij nader onderzoek merk je dat ze bestaan uit een spoelvormig orgaan genaamd “spadix”, omsloten door een schutblad. Deze unieke “bloem” levert overtuigend bewijs van de tropische oorsprong van de plant.

Wist je dat?

De Syngonium zijn naam ‘Arrowhead’ dankt aan de unieke vorm van zijn jonge bladeren, die lijken op de punt van een pijl? Als de plant ouder wordt, veranderen de bladeren en kunnen ze een meer gelobde of zelfs varenachtige vorm aannemen. Deze veranderende bladvormen geven de Syngonium een steeds veranderende uitstraling.

Syngonium verzorgen

Het onderhouden van een Syngonium plant vraagt om specifieke aandacht voor watergift, lichtomstandigheden en temperatuur. Hieronder volgen eenvoudige stappen die u kunt gebruiken als leidraad.

Watergift
Syngoniums zijn dol op vochtige grond, maar pas op voor overbewatering. Geef de plant water wanneer de bovenste 2-3 cm van de grond droog aanvoelt. Vermijd dat de plant in het water staat, dit kan tot wortelrot leiden.

Lichtomstandigheden
Plaats uw Syngonium op een plek met helder indirect licht. Direct zonlicht kan de bladeren verbranden. Een noord- of oostgericht raam is vaak ideaal.

Temperatuur en luchtvochtigheid
Houd de temperatuur tussen 16°C en 24°C. Zorg ook voor voldoende luchtvochtigheid; plaats hiervoor uw Syngonium bijvoorbeeld naast andere planten of gebruik een kamerbevochtiger.

Voeding
Geef uw Syngonium tijdens het groeiseizoen ongeveer eens per maand een evenwichtige vloeibare meststof. Verlaag in de wintermaanden naar eens per twee maanden omdat groei dan afneemt.

Snoeien
Om een vollere groei te bevorderen, knip je lange ranken terug naar waar ze uit het basisblad komen. Dit stimuleert nieuwe groei dichtbij de basis van de plant.

Stekken
Om een Syngonium te stekken, snijd je een gezonde stengel net onder een knoop af. Plaats de stek in water tot de wortels vormen, wat enkele weken duurt. Ververs het water regelmatig. Zodra de wortels enkele centimeters lang zijn, plant je de stek in aarde. Zorg voor vocht en vermijd direct zonlicht voor optimale groei.

Lees meer over je Syngonium verzorgen

Syngonium problemen

Ondanks je beste zorg kunnen er toch problemen ontstaan bij jouw Syngonium plant. We gaan een paar gemeenschappelijke problemen bespreken die je kunt tegenkomen en hoe deze aan te pakken.

Verwelkte Bladeren

Verwelkte bladeren zijn een veelvoorkomend probleem. Dit kan het gevolg zijn van onvoldoende watergift. Geef de plant water als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt, maar wees voorzichtig met overbewatering.

Vergelende Bladeren

Als de bladeren van je Syngonium beginnen te vergelen, kan dit duiden op te veel licht of water. Verplaats je plant naar een plek met minder direct zonlicht en controleer het watergehalte in de grond.

Bruine Vlekken op Bladeren

Bruine vlekken kunnen wijzen op een infectie door schimmels of bacteriën, vaak veroorzaakt door overbewatering of slechte ventilatie. Beperk het watergeven en zorg voor voldoende luchtcirculatie rondom de plant.

Pest Aanval

Bladluizen en spintmijten kunnen ook problemen veroorzaken voor je Syngonium. Inspecteer regelmatig op deze plagen, vooral onderaan de bladeren. Gebruik bij tekenen van plagen insectenzeep of neemolie om ze af te weren.

Ten slotte is preventie altijd beter dan genezing. Door goed voor je Syngonium te zorgen – met aandacht voor licht, temperatuur, vochtigheid en watergift – kun je veel van deze problemen voorkomen. En vergeet niet, zelfs de beste tuiniers lopen tegen problemen aan. Het belangrijkste is om te blijven leren en experimenteren met wat het beste werkt voor jouw plant in jouw unieke omgeving.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Syngonium. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoeveel licht heeft een Syngonium nodig?

De Syngonium houdt van helder, indirect licht. Direct zonlicht kan de bladeren beschadigen.

Hoe vaak moet ik mijn Syngonium water geven?

Geef water als de bovenste laag van de grond in de pot droog aanvoelt. Hoe vaak dit is hangt af van de luchtvochtigheid en temperatuur in je huis.

Hoe bemest ik een Syngonium?

Geef in het groeiseizoen (lente en zomer) elke twee weken een evenwichtige vloeibare meststof. In de herfst en winter minder bemesten.

Is de Syngonium giftig?

Ja, de Syngonium is giftig bij inname en kan huidirritatie veroorzaken. Houd hem uit de buurt van huisdieren en kinderen.

Hoe snoei ik een Syngonium?

Snoei de Syngonium om de vorm te behouden of om verouderde en beschadigde bladeren te verwijderen. Dit bevordert ook nieuwe groei.


Plaats een reactie