Peperomia (Krokodillentranen)

Nederlandse naam: Krokodillentranen

De Peperomia is een populaire kamerplant die bekend staat om zijn kleine, hartvormige bladeren en gemakkelijke verzorging. Deze plant, afkomstig uit tropische en subtropische regio’s wereldwijd, houdt van een warme omgeving met matig licht. Makkelijk in onderhoud, dus je hoeft haar niet vaak water te geven. Peperomia is perfect om wat levendigheid en kleur aan je kamer toe te voegen, vooral als je niet veel ruimte hebt. Leuk detail: ze zijn ook nog eens geweldig voor het zuiveren van de lucht!

Plantnaam: Peperomia

Nederlandse naam: Krokodillentranen

 • Standplaats: Halfschaduw
 • Water: Gemiddeld
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Bloeit: Nee
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Nee

Peperomia oorsprong

De Peperomia plant heeft een rijke geschiedenis en komt oorspronkelijk uit de tropische en subtropische regio’s van de wereld. Deze gebieden omvatten Zuid-Amerika, Midden-Amerika en zelfs Afrika.

In deze regio’s groeit Peperomia in het wild op rottende houtstammen, tussen rotsen of onder bladerdekken. Dit verklaart waarom ze goed gedijen in minder lichtrijke omstandigheden binnenshuis. Ze zijn gewend aan leven in schaduwrijke plekken, beschermd tegen direct zonlicht.

Peperomia werd voor het eerst gecatalogiseerd door botanici in de late 18e eeuw, maar haar populariteit als kamerplant begon pas echt te stijgen in de 19e eeuw. Met meer dan 1000 bekende soorten is er een grote diversiteit binnen het Peperomia-genus te vinden.

Maar wat betekent ‘Peperomia’? De naam is afgeleid van twee Griekse woorden: ‘peperi’ wat ‘pepper’ betekent en ‘homos’ dat ‘gelijkend op’ betekent. Dit komt doordat sommige soorten peperachtige zaden hebben die lijken op die van zwarte peperplanten (Piper nigrum).

Dankzij hun compactheid en relatieve gemak van verzorging hebben Peperomias zich verspreid over vele tuinen en huizen overal ter wereld. Of je nu houdt van diepgroene bladeren of bonte soorten, er is zeker een Peperomia die bij je smaak en stijl past.

Peperomia eigenschappen

Peperomia, met zijn verscheidenheid aan soorten, presenteert een breed scala aan eigenschappen. Allereerst valt de plant op door zijn bladvormen en -patronen. Bijvoorbeeld, Peperomia caperata, vertoont hartvormige bladeren terwijl Peperomia argyreia beroemd is om zijn gestreepte zilvergroene bladeren.

De groeiwijze van een Peperomia varieert ook. Sommige soorten vormen compacte bosjes, zoals de Peperomia ferreyrae. Anderzijds ontwikkelen sommige als klimplant of hangende plant zoals de Peperomia prostrata.

Eén universele eigenschap is dat ze allemaal dikker en vlezig blad hebben. Dit komt omdat ze succulentachtige kenmerken hebben waardoor ze water kunnen opslaan in hun bladeren en stengels voor drogere periodes.

In termen van grootte blijven de meeste peperomias relatief klein (niet meer dan 30 cm). Ze zijn perfect voor het verfraaien van desktops of plankruimtes zonder veel ruimte in te nemen.

Wat betreft bloei, hoewel niet elke peperomiasoort bloeit, produceren die dat wel doen onopvallende bloemen langs lange stelen genaamd “spikes”. De kleur varieert van wit tot geelgroen.

In termen van lichtvereisten verlangt deze plant helder indirect licht maar kan hij ook gedijen in laaglichtcondities. Dit maakt hen uiterst aanpasbaar en gemakkelijk te onderhouden.

Wat betreft de watervoorziening, geef uw Peperomia gewoonlijk water als de bovenste 2-3 cm van de grond droog voelt. Ze verdragen liever periodes van droogte dan overbewatering.

Met betrekking tot temperatuur, houdt deze plant van een warme omgeving tussen 15-24°C. Extreme kou of hitte zijn niet gunstig voor hun groei.

Wist je dat?

Ondanks hun exotische uiterlijk, Peperomia’s verrassend makkelijkt te verzorgen zijn? Ze geven de voorkeur aan indirect licht en matige watergift, wat betekent dat ze het goed doen in minder zonnige delen van je huis en vergevingsgezind zijn als je een keer vergeet water te geven.

Peperomia soorten

Die diversiteit van de Peperomia plant, zoals eerder besproken, is te danken aan het brede scala aan soorten. Deze sectie belicht een paar van de populairste typen die je misschien wel wilt toevoegen aan jouw binnenplantencollectie.

 1. Peperomia Caperata: Ook bekend als rimpelblad of krimpkrulpeperomia, valt deze soort op door zijn hartvormige bladeren met een gerimpeld oppervlak. De bladeren variëren in kleur van donkergroen tot roodachtig paars en zelfs zilverachtig groen.
 2. Peperomia Prostrata: Deze variëteit, ook bekend als ‘string of turtles’, heeft kleine ronde bladeren die zich langs lange draden uitstrekken. Het patroon op de bladeren lijkt sterk op dat van een schildpad.
 3. Peperomia Argyreia: Vaak aangeduid als watermeloen peperomia vanwege zijn gestreepte bladpatroon dat doet denken aan een watermeloenhuid.
 4. Peperomia Obtusifolia: Deze variëteit onderscheidt zich door zijn dikke, glanzende bladeren die eruit zien alsof ze gecoat zijn in was, vandaar de bijnaam ‘baby rubber plant’.
 5. Peperomia Puteolata: Dit type wordt gekarakteriseerd door gestreepte lichtgroene ovale blaadjes die parallel aan elkaar groeien – waardoor het uiterlijk van een ladder ontstaat, vandaar de bijnaam ‘parallel peperomia’.

Het kiezen tussen deze allerlei soorten Peperomia hangt af van jouw persoonlijke smaak en de omstandigheden in jouw huis. Of je nu gaat voor het rimpelblad patroon van de Caperata of de ‘schildpad’ bladeren van Prostrata, bedenk dat alle Peperomia’s vergelijkbare verzorgingsbehoeften hebben. Zo zijn ze tolerant ten opzichte van lagere lichtniveaus en hebben ze een voorkeur voor warme temperaturen tussen 15-24°C.

Peperomia kopen

Peperomia’s zijn geliefd om hun compacte formaat en gemakkelijke verzorging. Ze zijn perfect voor beginners en gevorderde plantenliefhebbers. Maar waar koop je deze prachtige planten?

Online winkels: Allerlei online winkels bieden een breed scala aan Peperomia soorten. Zoek naar betrouwbare sites met goede beoordelingen, zoals FloraStore, Plantsome en Intratuin. Deze sites hebben over het algemeen kwaliteitsplanten, snelle levering en uitstekende klantenservice.

Lokale tuincentra: Veel lokale tuincentra verkopen ook Peperomia’s. Het voordeel van lokaal kopen is dat je de plant persoonlijk kunt bekijken voordat je hem koopt.

Kwekerij bezoek: Als je graag nieuwe soorten ontdekt of op zoek bent naar bijzondere soorten, kan een bezoek aan een gespecialiseerde kwekerij de moeite waard zijn. Hoewel dit iets meer tijd kost dan online of in het tuincentrum winkelen, krijg je vaak de kans om zeldzame exemplaren te vinden die niet in reguliere winkels beschikbaar zijn.

Bij het kiezen van een Peperomia let je op gezonde bladeren zonder bruine vlekken of gele randjes – tekenen van onjuiste verzorging of ziekte. Zorg ervoor dat de pot drainage gaten heeft om overtollig water weg te laten lopen en controleer ook of er geen plagen zoals bladluizen of spint aanwezig zijn.

Let op de groeiomstandigheden in je huis. Sommige Peperomia soorten hebben bijvoorbeeld meer licht nodig dan anderen, dus het is belangrijk om een plant te kiezen die past bij jouw lichtomstandigheden. Alle Peperomia’s hebben maar warme temperaturen nodig (15-24°C) en verdragen geen vorst.

Ten slotte, onthoud dat de beste tijd om Peperomia’s te kopen in het vroege voorjaar is, wanneer ze uit hun rustperiode komen en klaar zijn om nieuwe groei te beginnen. Maar met de juiste zorg kunnen deze prachtige planten op elk moment van het jaar gekocht en binnenshuis gehouden worden.

Is de Peperomia giftig?

In deze sectie, zullen we ons richten op de vraag of Peperomia giftig is. Het is belangrijk om te weten dat niet alle planten veilig zijn voor iedereen in uw huis.

Is de Peperomia giftig voor katten en honden?

Uw huisdieren vormen een integraal onderdeel van uw familie. Daarom is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de planten die u in huis hebt geen gevaar vormen voor hun welzijn. Volgens ASPCA, Amerikaanse vereniging ter preventie van wreedheid tegen dieren, wordt Peperomia als niet-toxisch beschouwd voor katten en honden. Dit betekent dat als uw kat of hond per ongeluk een beetje van deze plant eet, ze er niet ernstig ziek van worden. Maar, overmatige consumptie kan leiden tot spijsverteringsproblemen zoals braken of diarree.

Is de Peperomia giftig voor baby’s?

Betreffende kinderen en baby’s: Hoewel Peperomia als algemeen veilige plant wordt beschouwd, raden experts aan om altijd waakzaam te blijven bij het introduceren van nieuwe plantensoorten in huizen met kleine kinderen. Omdat baby’s alles graag in hun mond stoppen, kunnen sommige delen van de plant verstikkingsgevaar opleveren.
Vergeet ook niet dat hoewel het eten van een klein stukje meestal geen ernstige symptomen veroorzaakt bij mensen of huisdieren, individuele allergische reacties altijd mogelijk zijn. Dus, hoewel Peperomia niet giftig is, is het een goed idee om deze plant buiten bereik van huisdieren en jonge kinderen te houden.

Is de Peperomia luchtzuiverend?

Ja, de Peperomia plant draagt bij aan het zuiveren van de lucht in uw huis. Deze populaire kamerplant staat bekend om zijn vermogen schadelijke stoffen uit de lucht te filteren. Voorbeelden hiervan zijn formaldehyde en xyleen die vaak voorkomen in huishoudelijke producten en bouwmaterialen.

Volgens een studie uitgevoerd door NASA, behoren Peperomia-planten tot de topkamerplanten voor luchtreiniging. Ze kunnen helpen bij het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit door het verlagen van kooldioxide niveaus en het verhogen van relatieve vochtigheid.

Bovendien hebben ze ook nog eens een esthetisch aantrekkelijk uiterlijk dat bijdraagt aan een aangename leefomgeving. Met hun weelderige bladerdek en diverse soortvariëteiten zoals Caperata, Prostrata en Obtusifolia, vormt elk exemplaar op zich al een decoratief element.

Het is belangrijk op te merken dat terwijl deze plant helpt bij het zuiveren van de lucht, hij niet alle vervuilende stoffen kan verwijderen. Daarom is ventilatie nog steeds belangrijk voor gezonde binnenluchtkwaliteit.

De zorg voor uw Peperomia gaat verder dan alleen water geven en zonlicht bieden. U moet ook rekening houden met factoren als temperatuur, bodemtype en potmaat voor optimale groei.

Let eroverigens wel op: ondanks dat ze overwegend niet giftig zijn, kunnen sommige soorten bij inslikken een allergische reactie veroorzaken. Het is daarom aanbevolen om ze buiten het bereik van kinderen en huisdieren te houden.

Kortom, de Peperomia plant draagt bij aan een gezondere leefomgeving door de lucht te zuiveren terwijl hij uw ruimte verfraait met zijn aantrekkelijke bladeren. Met de juiste zorg kan deze plant jarenlang gedijen in uw huis en u voorzien van schone, frisse lucht.

Bloeit de Peperomia?

Ja, de Peperomia bloeit! De meeste soorten van deze plant produceren bloemen. Maar let op, de bloemen zijn vaak klein en niet zo opvallend als bij andere plantensoorten. Ze lijken meer op groene of witte staafjes die omhoog steken vanuit het blad.

Bijvoorbeeld, de Peperomia obtusifolia, ook wel bekend als baby rubberplant, produceert kleine crème-witte bloemen aan lange stelen. Ook de Peperomia caperata, beter bekend als rimpelblad peperomia, heeft kleine witte bloemetjes.

Als je jouw Peperomia wilt laten bloeien, zorg er dan voor dat je hem in een goed verlichte ruimte plaatst. Hoewel ze geen direct zonlicht nodig hebben om te overleven, helpt voldoende licht ze toch om te bloeien. Kies dus een heldere plek uit maar vermijd fel middaglicht; dat kan namelijk de bladeren verbranden.

Vergeet niet dat elke Peperomia uniek is. Elk type heeft specifieke vereisten voor water en licht om te kunnen bloeien. Het is handig om meer te weten over het specifieke type dat jij hebt gekozen voordat je probeert het tot bloei te brengen.

Bovendien geldt: ongeduld leidt nergens toe bij tuinieren. Het kan even duren voordat jouw Peperomia begint met het vormen van knoppen en uiteindelijk bloeit. Maar als het eenmaal gebeurt, zul je zien dat het wachten de moeite waard was!

Dus ja, Peperomia’s kunnen bloeien! Met de juiste verzorging en een beetje geduld kun je genieten van hun unieke en subtiele schoonheid in jouw eigen huis.

Wist je dat?

Peperomia’s een ongelooflijke diversiteit hebben in bladvormen en -kleuren? Er zijn meer dan 1000 soorten, variërend van hartvormige tot langwerpige bladeren, en in kleuren die variëren van diepgroen tot rood, grijs en zelfs gestreepte varianten.

Peperomia verzorgen

Verzorging van de Peperomia klinkt misschien ingewikkeld, maar het is makkelijker dan je denkt. Er zijn een aantal basisverzorgingsmaatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat jouw plant gezond en gelukkig blijft.

Water Geven

Begin met matig water geven. De Peperomia houdt niet van natte voeten, dus laat de grond tussen gietbeurten door opdrogen. Bijvoorbeeld: als de bovenste 5 cm grond droog aanvoelt, is het tijd om weer water te geven.

Licht en Temperatuur

Zet jouw plant op een plek waar hij helder, indirect licht ontvangt. Direct zonlicht kan namelijk leiden tot verbranding van de bladeren. Een ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen 15-24 graden Celsius.

Bodemtype en Potmaat

Peperomia’s doen het goed in losse, goed drainerende potgrond. Vermijd dichte aarde die water vasthoudt en wortelrot veroorzaakt. Ook speelt de grootte van de pot een rol; kies voor een pot die past bij de grootte van jouw Peperomia.

Snoeien

Jouw Peperomia blijft er fris uitzien als je regelmatig snoeit. Onthoud hierbij dat minder meer is – knip gele of verdorde bladeren weg om nieuwe groei te bevorderen.

Voeding

Voed jouw peperplant eens per maand tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) met een evenwichtige, wateroplosbare meststof. Vermijd overvoeding, want dit kan leiden tot zoutophoping die de plant kan schaden.

Bloei Bevorderen

Hoewel bloemen niet het voornaamste kenmerk zijn van Peperomia’s, kunnen ze wel bloeien. Houd rekening met voldoende licht om dit te bevorderen. Vergeet maar niet dat direct zonlicht moet worden vermeden.

Stekken

Om een Peperomia te stekken, knip je eerst een gezond blad met een stukje stengel eraan. Laat het snijvlak even drogen om callusvorming te bevorderen, wat rot voorkomt. Plaats het blad daarna in vochtige potgrond of in een glas water voor wortelvorming. Bewaar de stek op een warme plek met indirect zonlicht. Na het vormen van wortels, wat enkele weken kan duren, plant je de stek in potgrond. Zorg voor voldoende vochtigheid en vermijd direct zonlicht voor een gezonde groei.

Lees meer over je Peperomia verzorgen

Peperomia problemen

Ondanks de gemakkelijke verzorging kunnen Peperomia planten toch problemen ondervinden. Deze problemen, variërend van ziektes tot plagen en groeiproblemen, kunnen gelukkig worden aangepakt met de juiste kennis en zorg.

1. Bladeren Verkleuren of Vallen Af

Bladverkleuring bij Peperomia kan een teken zijn van te veel water. Als de bladeren geel worden of afvallen, controleer dan eerst je watergeefgewoontes. Verminder het water geven als de grond vochtig is en laat tussen twee gietbeurten door de bovenste laag grond opdrogen.

2. Verwelkte of Slappe Plant

Als je Peperomia verwelkt of slap wordt, kan dit duiden op een tekort aan water. In tegenstelling tot overbewatering reageert onderbewatering snel: geef je plant wat water en zie hoe deze weer opleeft.

3. Schimmelziekten

Schimmelziekten zoals wortelrot kunnen optreden bij overbewatering en slechte ventilatie. Zorg voor goed gedraineerde potgrond om staand water te voorkomen en plaats de plant waar lucht vrij kan circuleren.

4. Plagen

Peperomias kunnen soms last hebben van plagen zoals spintmijten, witte vlieg of trips. Regelmatige inspectie helpt bij vroege detectie; gebruik insectendodende zeep of neemolie om ze te bestrijden.

5. Groeiproblemen

Groeiproblemen zoals langzame groei of misvormde bladeren kunnen te maken hebben met factoren als onvoldoende licht, slechte voeding of de verkeerde potmaat. Pas je verzorgingsroutine aan als dit het geval is.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Peperomia plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Is de Peperomia plant giftig?

Hoewel de Peperomia plant overwegend niet giftig is, kunnen sommige soorten bij inslikken een allergische reactie veroorzaken. Voorzichtigheid is daarom geboden bij kinderen en huisdieren.

Kan de Peperomia lucht zuiveren?

Ja, volgens een NASA-studie kan de Peperomia plant schadelijke stoffen uit de lucht filteren en draagt zo bij aan een betere luchtkwaliteit in huis.

Hoe verzorg je een Peperomia plant?

De verzorging van de Peperomia gaat verder dan alleen water en zonlicht. Factoren zoals temperatuur, bodemtype en potmaat zijn ook belangrijk voor een gezonde groei.

Kan een Peperomia bloeien?

Ja, de Peperomia kan bloeien. De plant produceert kleine, subtiele bloemen die recht omhoog steken vanuit het blad. Voldoende licht (maar niet direct zonlicht) is essentieel om dit te bevorderen.

Wat moet ik doen als mijn Peperomia problemen ondervindt?

Als je Peperomia problemen ondervindt zoals bladverkleuring, verwelking, of groeiproblemen, is het belangrijk om de zorg en voorwaarden te beoordelen en aan te passen indien nodig. Geduld, observatie en experimenteren zijn belangrijk om de perfecte balans voor je Peperomia te vinden.


Plaats een reactie