Peperomia (Krokodillentranen)

De Peperomia is een populaire kamerplant die bekend staat om zijn kleine, hartvormige bladeren en gemakkelijke verzorging. Deze plant is perfect voor mensen die weinig tijd hebben om voor hun planten te zorgen, maar toch willen genieten van groen in huis.

In dit artikel leer je alles wat je moet weten over de Peperomia, van de ideale groeiomstandigheden tot hoe je hem moet verpotten. Ontdek hoe je jouw Peperomia gezond en gelukkig houdt!

Peperomia eigenschappen

Peperomia eigenschappen
Latijnse naamPeperomia
Nederlandse naamKrokodillentranen
Bekendste soorten

Obtusifolia, Caperata, Hope, Clusiifolia, Green

Behoort tot de familiePiperaceae
Type plant Groene Kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Peperomia plant komt uit Midden- en Zuid-Amerika, maar is nu wereldwijd verspreid als populaire kamerplant.
Maximale grootte Grote kamerplant (120-180 cm)
BladgrootteNee
BloeitNee
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw
OnderhoudMakkelijk
Water gevenGemiddeld
GiftigNee

Waar komt de Peperomia vandaan?

Peperomia is een geslacht van tropische planten afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika, het Caribisch gebied en delen van Afrika. Deze planten groeien meestal in de buurt van rivieren en op vochtige, schaduwrijke plaatsen. Peperomia’s hebben zich aangepast aan verschillende klimaatzones en zijn daarom te vinden in verschillende habitats, variërend van regenwouden tot woestijnen. Sommige soorten leven op bomen, terwijl anderen op bodems leven. Bij de inheemse bevolking van Zuid-Amerika hebben sommige soorten Peperomia medicinale doeleinden, zoals het behandelen van huidaandoeningen en allergieën. Vandaag de dag zijn Peperomia’s populaire kamerplanten over de hele wereld vanwege hun aantrekkelijke uiterlijk en gemakkelijke verzorging.

Peperomia soorten

Er zijn veel verschillende soorten Peperomia, die allemaal hun eigen unieke eigenschappen hebben. Ben je op zoek naar een mooie kamerplant met bladeren in allerlei vormen en kleuren? Dan is een Peperomia echt iets voor jou. Er zijn talloze variëteiten om uit te kiezen, maar de volgende 6 soorten zijn op dit moment erg populair:

 • Peperomia Obtusifolia – Deze Peperomia heeft dikke, ronde bladeren en is verkrijgbaar in verschillende kleurschakeringen, variërend van groen tot donkergroen met een bruinachtige tint.
 • Peperomia Watermelon – Zoals de naam al doet vermoeden, lijken de bladeren van deze Peperomia op de schil van een watermeloen. Ze hebben een levendige groene kleur met strepen van lichtgroen.
 • Peperomia Rosso – Deze soort heeft diepgroene bladeren met rode achterkanten, wat zorgt voor een prachtig contrast. Het voegt echt een vleugje kleur toe aan je interieur.
 • Peperomia Caperata – Deze plant heeft gekartelde, geribbelde bladeren en is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals groen, rood en paars. Het voegt een mooie textuur toe aan elke ruimte.
 • Peperomia Raindrop – Deze Peperomia heeft bladeren die lijken op druppels water. Ze zijn glad en glanzend, en variëren van lichtgroen tot donkergroen.
 • Peperomia Hope – Deze soort heeft bladeren met een dikke, vlezige textuur en een zilverachtige glans. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die perfect is voor beginners.

Met hun interessante bladvormen en diverse kleurenpaletten voegen Peperomia’s absoluut variatie en schoonheid toe aan je plantenverzameling. Probeer een paar van deze populaire soorten en ontdek zelf welke jouw favoriet is!

Wist je dat de Peperomia een luchtzuiverende werking heeft?

Krokodillentranen kopen, waar let je op?

Als je van plan bent om een Peperomia te kopen, dan zijn er een paar belangrijke punten waar je op moet letten. Hier volgt een handige opsomming van zes belangrijke aandachtspunten:

 1. Bladkleur en -patroon: Kijk naar de kleur en het patroon van de bladeren. Elke Peperomia soort heeft verschillende bladkleuren en -patronen. Sommige soorten hebben strepen of stippen op de bladeren, terwijl andere variëren in kleur van lichtgroen tot donkergroen.
 2. Standplaats: Peperomia’s hebben over het algemeen niet veel licht nodig en kunnen het beste op een plek worden gezet waar ze indirect zonlicht krijgen. Ze gedijen goed in koele tot gematigde temperaturen.
 3. Waterbehoefte: Peperomia’s hebben niet veel water nodig en houden niet van natte voeten. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door opdroogt.
 4. Bodemtype: Peperomia’s gedijen het beste in een goed drainerende bodem. Gebruik een mix van potgrond en grof zand of perliet om de waterafvoer te bevorderen.
 5. Onderhoud: Peperomia’s hebben weinig onderhoud nodig, maar ze moeten af en toe worden bijgesnoeid om te voorkomen dat ze te groot worden. Het toevoegen van meststof aan de grond kan ook helpen om de plant gezond te houden.
 6. Soort: Peperomia’s hebben meer dan duizend verschillende soorten, dus zorg ervoor dat je er een kiest die past bij jouw specifieke situatie en wensen. Sommige populaire soorten zijn de Watermeloen Peperomia, de Radiator Plant en de Green Ripple Peperomia.

Is de Peperomia giftig?

Wil jij graag een Peperomia in huis halen, maar vraag je je af of deze plant giftig is? Lees hieronder alles wat je moet weten over de giftigheid van de Peperomia.

Is de Peperomia giftig voor mensen?

De Peperomia is over het algemeen niet giftig voor mensen, dus je hoeft je geen zorgen te maken als je in contact komt met deze plant. Sommige soorten kunnen echter wel lichte huidirritaties veroorzaken, dus wees voorzichtig als je gevoelig bent voor plantenallergieën. Als je toch een reactie ervaart, was dan je huid met water en zeep en vermijd verdere blootstelling aan de plant.

Is de Peperomia giftig voor katten en honden?

Peperomia planten zijn niet giftig voor honden en katten. Echter, zoals bij alle planten, is het nog steeds belangrijk om voorzichtig te zijn, want kauwen op planten kan leiden tot spijsverteringsproblemen bij dieren. Als je huisdier kauwt op Peperomia, let dan goed op symptomen zoals braken en diarree en neem contact op met je dierenarts als dat gebeurt. Zorg dat je planten hoog genoeg staan of beperk de toegang van je huisdier tot de planten door ze in een afgesloten ruimte te plaatsen of te bedekken.

Is de Peperomia luchtzuiverend?

Peperomia is een plant die helpt bij het zuiveren van lucht in je huis. Door middel van de fotosynthese neemt de Peperomia schadelijke stoffen op en zet deze om in zuurstof. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit in huis en kan je gemakkelijker ademhalen. Deze plant is ook nog eens gemakkelijk te verzorgen en past goed bij verschillende interieurstijlen. Zet de Peperomia op een lichte plek met indirect zonlicht en geef haar een beetje water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Jij en je huisgenoten kunnen nu genieten van de schone, gezonde lucht die de Peperomia biedt!

Peperomia verzorgen, hoe doe je dat?

Wil je graag een Peperomia als plant in huis halen, maar weet je niet precies hoe je deze het beste kunt verzorgen? In dit artikel geven we je praktische tips over hoe je ervoor zorgt dat jouw Peperomia gezond blijft en goed groeit. We bespreken onder andere hoe vaak je deze plant water moet geven, hoeveel licht hij nodig heeft en welke potgrond het beste werkt. Lees hieronder verder voor meer informatie!

Wil je meer weten over hoe je Peperomia het best kunt verzorgen? Bekijk onze Peperomia Verzorging pagina.

Peperomia onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Peperomia wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Peperomia gezond en mooi te houden.

Een ander interessant weetje is dat deze plant van oorsprong uit de regenwouden van Zuid-Amerika komt.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Peperomia plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de ideale plek om een Peperomia te plaatsen?

Plaats een Peperomia op een lichte plek, maar voorkom direct zonlicht en hoge temperaturen. Houd de grond vochtig en goed gedraineerd.

Hoe vaak moet ik mijn Peperomia water geven?

Geef eens per week water aan je Peperomia. Zorg dat de grond tussen de gietbeurten door uitdroogt. Gebruik geen te grote pot.

Is de Peperomia geschikt voor in een terrarium?

Ja, de Peperomia is geschikt voor in een terrarium. Ze houden van een hoge luchtvochtigheid en indirect licht.

Hoe groot kan mijn Peperomia worden?

Peperomia’s kunnen variëren in grootte, van kleine hangplanten tot grotere exemplaren tot ongeveer 50 cm hoog.

Wat moet ik doen als de bladeren van mijn Peperomia gaan hangen?

Geef je Peperomia wat minder water en zorg voor meer licht. Controleer ook de drainage en grondvochtigheid.

Plaats een reactie