Sansevieria (Vrouwentong)

De Sansevieria is een kamerplant die bekend staat om zijn luchtzuiverende eigenschappen en makkelijke verzorging. Maar wist je dat deze plant nog veel meer te bieden heeft?

In dit artikel leer je alles over de verschillende soorten Sansevieria’s, hun verzorging en hoe je ze het beste kunt stylen in je huis. Of je nu een ervaren plantenouder bent of net begint, deze groene vriend is een aanwinst voor elke ruimte. Blijf lezen en ontdek hoe je jouw Sansevieria kunt laten stralen!

Sansevieria eigenschappen

Latijnse naamSansevieria
Nederlandse naamVrouwentong
Bekendste soorten

Trifasciata, Cylindrica, Golden Hahnii, Moonshine, Laurentii

Behoort tot de familieAsparagaceae
Type plant Groene Kamerplant , Vetplant
Categorie Tropische kamerplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Slaapkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Sansevieria plant komt uit Afrika en delen van Azië.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteNee
BloeitNee
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw tot veel licht
OnderhoudMakkelijk
Water gevenWeinig
GiftigJa

Waar komt de Sansevieria vandaan?

De Sansevieria, ook wel bekend als de vrouwentong, is een plantensoort afkomstig uit Afrika en Azië. De plant groeit voornamelijk in droge gebieden en woestijnen, waar hij op zoek gaat naar water door middel van langwerpige wortels. De Sansevieria komt voor in allerlei varianten en maten, van kleine potplantjes tot grote kamerplanten. Het is een populaire plant voor in huis, omdat hij weinig verzorging nodig heeft en goed tegen droge lucht kan. De Sansevieria wordt vaak gebruikt voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis, omdat hij giftige stoffen uit de lucht kan filteren.

Sansevieria soorten

Sansevieria, ook wel bekend als vrouwentongen of slangenplanten, zijn populaire kamerplanten vanwege hun lage onderhoudsbehoeften en luchtzuiverende eigenschappen. Er zijn allerlei verschillende soorten Sansevieria verkrijgbaar, en elk heeft zijn eigen unieke kenmerken en uitstraling.

 • Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’: met zijn opvallende geelgroene bladeren met donkergroene randen is dit een echte blikvanger.
 • Sansevieria cylindrica: deze plant heeft lange, cilindervormige bladeren die recht omhoog groeien.
 • Sansevieria moonshine: deze variëteit heeft zilverblauwe bladeren en heeft een moderne en trendy uitstraling.
 • Sansevieria zeylanica: met zijn brede, donkergroene bladeren is deze soort een klassieker en past in elk interieur.
 • Sansevieria black coral: deze plant heeft diepgroene bladeren met een opvallend zwarte rand, wat voor een mooi contrast zorgt.
 • Sansevieria bacularis: met zijn smalle en puntige bladeren die op bamboestokken lijken, voegt deze variant een exotisch tintje toe aan je interieur.

Wist je dat de Sansevieria ook wel de 'vrouwentong' wordt genoemd vanwege de spitsige bladeren?

Vrouwentong kopen, waar let je op?

Als je een Sansevieria wilt kopen in de winkel, zijn er zes belangrijke punten waar je op moet letten.

 1. Let op de grootte van de plant: kies een Sansevieria die past bij de ruimte waarin je hem wilt plaatsen.
 2. Controleer of de bladeren gezond zijn en vrij zijn van beschadigingen of ziektes.
 3. Controleer of de wortels niet uit de pot steken of omgekeerd, omdat dit kan duiden op wortelrot.
 4. Check of de pot groot genoeg is en drainagegaten heeft, zodat overtollig water weg kan lopen.
 5. Vraag naar de licht- en waterbehoeften van de Sansevieria, omdat deze kunnen verschillen per soort.
 6. Check de oorsprongslanden van de plant om er zeker van te zijn dat hij geschikt is voor de klimatologische omstandigheden van jouw woonplaats.

Let dus op grootte, gezonde bladeren, goede wortelgroei, geschikte pot, licht- en waterbehoeften, en oorsprongslanden.

Is de Sansevieria giftig?

Wil jij weten of de Sansevieria plant giftig is? Lees dan verder en ontdek wat de risico’s zijn van deze bekende kamerplant.

Is de Sansevieria giftig voor mensen?

De Sansevieria is niet giftig voor mensen. Je kunt deze plant dus gerust in je woning neerzetten zonder je zorgen te maken over eventuele gezondheidsrisico’s. Mocht je per ongeluk toch een stukje ervan opeten, dan zal dit hoogstwaarschijnlijk geen negatieve effecten hebben op je gezondheid. Deze plant is dus niet alleen een mooie toevoeging aan je interieur, maar ook veilig voor jou en je gezin.

Is de Sansevieria giftig voor katten en honden?

De Sansevieria, ook wel bekend als de ‘vrouwentong’, is giftig voor honden en katten. Wanneer je huisdier blaadjes of bloemen van deze plant opeet, kan dit leiden tot maag- en darmproblemen zoals braken en diarree. De giftigheid wordt veroorzaakt door saponinen in de plant. Het is daarom belangrijk om deze plant buiten het bereik van je huisdieren te houden en bij twijfel contact op te nemen met een dierenarts.

Is de Sansevieria luchtzuiverend?

De Sansevieria staat erom bekend dat het de lucht in huis kan zuiveren. Dit komt doordat de plant in staat is om giftige stoffen zoals formaldehyde en benzeen uit de lucht te filteren. Ook kan de Sansevieria de luchtvochtigheid in huis verbeteren door waterdamp af te geven. Om optimaal gebruik te maken van de luchtzuiverende eigenschappen van de plant zou je er wel een paar moeten neerzetten, zo’n 2 à 3 per ruimte. Zorg daarnaast voor een uitgebalanceerde ventilatie in huis voor een gezonde leefomgeving. Doe jij al aan luchtzuivering met groene planten in huis?


Sansevieria verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij jouw Sansevieria plant gezond houden? Het is belangrijk om te weten hoe je deze plant het beste verzorgt. Bijvoorbeeld dat hij niet te veel water nodig heeft en op een lichte plek moet staan. In dit artikel geven we je een paar praktische tips waardoor jouw Sansevieria plant lang en gezond blijft.

Wil je meer weten over hoe je Sansevieria het best kunt verzorgen? Bekijk onze Sansevieria Verzorging pagina.

Water geven

Je moet de Sansevieria ongeveer één keer per maand water geven. Het is belangrijk om te wachten tot de grond volledig is opgedroogd voordat je opnieuw water geeft. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot. Zorg ervoor dat er geen water in de pot blijft staan.

Standplaats

De Sansevieria is een makkelijke plant die op verschillende plaatsen kan staan, maar de beste standplaats is een plek met indirect zonlicht. Een raam op het noorden is een goede keuze. De plant kan ook overleven in plaatsen met minder licht, zoals de badkamer of een donkere hoek. Zorg ervoor dat de temperatuur tussen de 15 en 27 graden Celsius ligt. De Sansevieria houdt niet van extreme temperaturen.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Sansevieria ligt tussen de 40% en 60%. Zorg dat de luchtvochtigheid niet te hoog of te laag is, want dat kan leiden tot bladproblemen. Houd de plant uit de buurt van radiatoren en tocht om schommelingen te voorkomen.

Plantenvoeding

Je hoeft de Sansevieria niet vaak te bemesten, want deze plant gedijt goed op weinig voedingstoffen. Eén keer per maand wat plantenvoeding kan geen kwaad, maar pas op dat je niet te veel geeft. Het is beter om te weinig te geven dan te veel, want een teveel aan voeding kan de plant beschadigen.

Stekken

Wil jij meer Sansevieria’s in je huis, zonder ze te hoeven kopen? Dan is stekken een goede optie! Snijd een blad in stukken van zo’n 10-15 cm lengte met ieder een stukje wortel erbij. Plant deze stekjes in potgrond en houd de grond vervolgens vochtig, maar niet te nat. Na zo’n zes weken zullen er wortels en bladeren groeien!

Snoeien

Wil je je Sansevieria snoeien? Dan kun je dit het beste doen door de bladeren af te snijden met een scherpe snoeischaar. Begin bij de onderste bladeren en werk zo door naar boven. Snoei alleen de bladeren die afsterven of beschadigd zijn. Zorg dat je de gezonde bladeren niet beschadigt. Verwijder ook de uitgebloeide bloemstengels om ruimte te maken voor nieuwe groei. Zorg dat je de plant niet te veel snoeit, aangezien de Sansevieria langzaam groeit en zichzelf goed kan herstellen.

Verpotten

Wil jij jouw Sansevieria plant verpotten? Kies dan voor een pot die iets groter is dan de huidige pot en vul deze met potgrond. Haal de plant voorzichtig uit de oude pot en haal eventueel dode bladeren weg. Plaats de plant in het midden van de nieuwe pot en vul de pot met aarde tot net onder de rand. Druk de aarde lichtjes aan en geef de plant water. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Herhaal het verpotten wanneer de wortels de pot helemaal vullen.


Sansevieria onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Sansevieria wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Sansevieria gezond en mooi te houden.

Wat zijn de meestvoorkomende ziektes van de Sansevieria ?

De Sansevieria is een sterke kamerplant, maar kan aangetast worden door verschillende ziekten en plagen. Hieronder staan een paar veelvoorkomende problemen en hoe je ze kunt bestrijden:

 1. Spint – kleine, witte spinachtige beestjes op de bladeren. Bestrijd met een insecticide.
 2. Bladluizen – kleine, groene insecten die zwakke of beschadigde bladeren aanvallen. Verwijder ze met een sterke straal water, of bestrijd ze met een insecticide.
 3. Wortelrot – duidelijk door het rotte geurtje en bruine, slappe bladeren. Verpot de plant met verse, goed doorlatende grond en verminder de watergift.
 4. Schimmel – bruine of zwarte plekken op bladeren kunnen wijzen op schimmel. Bestrijd met een fungicide en verminder de watergift.
 5. Mijten – kleine, bruine insecten op de bladeren met fijne webben ertussen. Bestrijd met neemolie of een insecticide.

Zorg dat je jouw Sansevieria goed verzorgt door regelmatig stof af te nemen en de bladeren schoon te maken om ziekten en plagen te voorkomen.

Mijn Sansevieria heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heb jij bruine vlekken op jouw Sansevieria? Dit kan komen door overbewatering, te weinig licht of een te hoge luchtvochtigheid. Zorg dat je jouw plant minder water geeft en op een plek zet met meer licht. Besproei de bladeren ook niet te veel. Verwijder eventuele beschadigde bladeren en geef jouw Sansevieria wat liefde en aandacht!

Mijn Sansevieria heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De gele bladeren bij de Sansevieria worden veroorzaakt door overmatig water geven, te weinig licht of een te hoge temperatuur. Om dit op te lossen, geef je de plant minder water, zorg je voor voldoende licht en houd je de temperatuur rond de 20 graden. Verwijder de gele bladeren en verzorg de plant daarna goed om verdere schade te voorkomen.

Bladeren van mijn Sansevieria vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van je Sansevieria plotseling afvallen, kan dit worden veroorzaakt door over- of onderwatering, te weinig licht, een te koude omgeving, of een tekort aan voedingsstoffen. Controleer of het water goed weg kan lopen uit de pot, geef de plant voldoende licht en bescherm hem tegen koude tocht. Geef je plant een keer per maand voeding voor kamerplanten.

Een andere bijnaam van de Sansevieria is 'slaapkamerplant', omdat hij 's nachts zuurstof afgeeft en giftige stoffen filtert.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Sansevieria plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat zijn de verzorgingstips voor Sansevieria?

Geef Sansevieria 1x per week water en plaats in een lichte ruimte zonder direct zonlicht. Laat de grond tussen de gietbeurten drogen.

Hoeveel water heeft Sansevieria nodig?

Sansevieria heeft weinig water nodig en kan goed tegen droogte. Geef pas water als de grond volledig droog is.

Wat zijn de verschillende soorten Sansevieria?

Er zijn verschillende soorten Sansevieria, waaronder de Sansevieria trifasciata, Sansevieria cylindrica en Sansevieria laurentii.

Wat zijn de voordelen van Sansevieria in huis?

Sansevieria zorgt voor zuivering van de lucht, heeft weinig verzorging nodig, is makkelijk te vermeerderen en is een mooie decoratieplant.

Zijn Sansevieria giftig voor huisdieren?

Zorg dat huisdieren niet aan Sansevieria knagen, omdat de plant giftig kan zijn en gastro-intestinale problemen kan veroorzaken.

Plaats een reactie