Sansevieria (Vrouwentong)

Nederlandse naam: Vrouwentong

De Sansevieria is een kamerplant die bekend staat om zijn luchtzuiverende eigenschappen en makkelijke verzorging. Maar wist je dat deze plant nog veel meer te bieden heeft? Deze plant komt oorspronkelijk uit de droge streken van Afrika en Azië. Ze is supergemakkelijk in onderhoud; ze heeft weinig water nodig en overleeft in zowel licht als donker. Sansevieria is niet alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis, maar ook een luchtzuiveraar. Perfect voor als je op zoek bent naar een sterke, onderhoudsvriendelijke plant die bijdraagt aan een gezonde leefomgeving.

Plantnaam: Sansevieria

Nederlandse naam: Vrouwentong

 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Water: Weinig
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Bloeit: Nee
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Ja

Sansevieria oorsprong

De Sansevieria, een opvallende verschijning in je woonkamer, vindt zijn oorsprong in West-Afrika, van Nigeria tot Congo. De plant kreeg zijn naam ter ere van Raimondo di Sangro (1710-1771), een prins uit het Italiaanse San Severo.

In die Afrikaanse regio’s groeit de Sansevieria volop in droge, rotsachtige omgevingen. Het is precies deze natuurlijke habitat die deze plant zijn unieke eigenschappen geeft. Dankzij het vermogen om te overleven in extreme omstandigheden kan deze plant lang zonder water en groeit hij goed bij lage lichtniveaus. Dat maakt hem ideaal voor binnenshuis.

Sansevieria eigenschappen

De Sansevieria, met zijn unieke vorm en opvallende uiterlijk, heeft een aantal kenmerkende eigenschappen die hem onderscheiden van andere kamerplanten.

Onderhoudsgemak
Eén van de eerste dingen die je opvalt aan de Sansevieria is hoe gemakkelijk deze plant te verzorgen is. Hij heeft weinig water nodig en kan overleven in zowel lage als hoge lichtomstandigheden.

Luchtzuivering
Een andere intrigerende eigenschap van de Sansevieria is zijn vermogen om de lucht te zuiveren. De plant neemt schadelijke stoffen in huis op, zoals formaldehyde en benzeen, en geeft zuurstof af – zelfs ’s nachts!

Veerkracht
De veerkracht van de Sansevieria komt tot uiting in het feit dat hij temperaturen tussen 15 tot 30 graden Celsius kan weerstaan. Bovendien kan hij ook vrij lang zonder water blijven staan.

Groeipatroon
Sansevieria’s hebben een interessant groeipatroon; ze groeien rechtop waardoor ze weinig ruimte innemen.

Wist je dat?

De Sansevieria een van de meest luchtzuiverende planten is die je in huis kunt halen? Deze stoere plant staat bekend om zijn vermogen om schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen uit de lucht te filteren. Niet alleen brengt hij een stijlvolle, groene touch in je huis, maar hij zorgt ook voor schonere lucht!

Sansevieria soorten

Verbreed je kennis van de diverse Sansevieria-soorten. Deze unieke plantsoort omvat een breed scala aan soorten, elk met hun eigen kenmerken en aantrekkelijke eigenschappen.

 1. Sansevieria Cylindrica: Deze variëteit staat ook wel bekend als de cilinder slangplant en is herkenbaar aan zijn ronde, stijve bladeren die verticaal groeien. Ze kunnen tot een meter hoog worden.
 2. Sansevieria Trifasciata: Een populaire huisplantensoort, vaak aangeduid als de ‘vrouwentong’ of ‘schoonmoeders tong’. De lange, puntige bladeren hebben vaak horizontale strepen en randen in allerlei tinten groen.
 3. Sansevieria Hahnii: Dit type wordt ook wel ‘bird’s nest snake plant’ genoemd vanwege het karakteristieke nestachtige uiterlijk dat door de korte gebogen bladeren ontstaat.
 4. Sansevieria Laurentii: Deze variant onderscheidt zich door zijn geelgerande langwerpige bladeren en kan zowel binnen als buiten worden gekweekt.
 5. Sansevieria Zeylanica: Vaak verward met Trifasciata, maar deze heeft bredere en lossere bladpatronen.

Ontdek naast deze vijf nog veel meer andere soortgelijke types zoals: Sansevieria Kirkii, Bacularis, Eilensis en Fischeri om er maar een paar te noemen.

Elk type biedt unieke vorm- en kleurvariaties die je woonruimte kunnen verlevendigen. Let op de specifieke verzorgingsbehoeften van elk type, hoewel alle Sansevieria’s over het algemeen weinig onderhoud vergen en goed gedijen in allerlei lichtomstandigheden.

Zorg ervoor dat je jouw Sansevieria plant in een goed doorlatende grond plant en geef deze matig water, vooral tijdens de koudere maanden. Onthoud dat overbewatering schadelijk kan zijn voor deze droogtetolerante plantensoort.

Sansevieria kopen

Bij het kiezen van een Sansevieria, zijn er allerlei factoren die de aankoop kunnen beïnvloeden. Deze sectie leidt je door het proces.

Beslissen welk Type Sansevieria je wilt

Er bestaan vele soorten Sansevieria’s. Elk met unieke vormen en kleuren, zoals eerder besproken, bijvoorbeeld de Trifasciata en Zeylanica. Bepaal eerst welke stijl en grootte passen bij jouw interieur voordat je naar de winkel gaat.

Kies een Gezonde Plant

Inspecteer de plant grondig voor tekenen van gezondheid. Een gezonde Sansevieria heeft rechtopstaande bladeren, heldere kleuren en geen zichtbare tekenen van plagen of ziekten.

Overweeg het Formaat

Sansevieria’s zijn verkrijgbaar in allerlei maten, dus denk na over hoeveel ruimte je hebt. Een kleine Hahnii past misschien perfect op je bureau, terwijl een grotere Laurentii meer geschikt is voor een woonkamer.

Controleer de Potgrond

Goede doorlatende grond is belangrijk voor de gezondheid van deze plant. In tuincentra vind je speciale cactus- of vetplantengrond die zeer geschikt is voor Sansevieria’s.

Aankoopplaats

Onderzoek waar je je plant wil kopen: lokale tuincentra bieden vaak een breed scala aan opties en goed advies. Online kan ook handig zijn als u naar specifieke soorten zoekt.

Prijsvergelijking

Vergelijk prijzen bij allerlei winkels. Sansevieria’s zijn over het algemeen niet duur, maar de prijs kan variëren afhankelijk van de grootte en zeldzaamheid van de soort.

Door deze stappen te volgen, ben je goed op weg om een prachtige Sansevieria aan jouw plantencollectie toe te voegen. Het is niet alleen een mooie toevoeging aan je interieur, maar ook gemakkelijk in onderhoud en tolerant voor allerlei lichtomstandigheden.

Is de Sansevieria giftig?

De Sansevieria, een populaire kamerplant die je met gemak kunt verzorgen, heeft maar een minder bekend aspect. Het is belangrijk om te weten dat deze plant als giftig wordt beschouwd. Dit betekent niet dat je geen Sansevieria in huis mag houden, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn en te weten voor wie deze plant mogelijk gevaarlijk kan zijn.

Is de Sansevieria giftig voor katten en honden?

Ja, de Sansevieria bevat saponinen, natuurlijke chemicaliën die bij consumptie door huisdieren misselijkheid, braken en diarree kunnen veroorzaken. Hoewel het zelden levensbedreigend is voor jouw kat of hond, kan het eten van deze plant leiden tot ongemakkelijke symptomen die je liever wilt vermijden. Als je merkt dat jouw huisdier op de bladeren knabbelt of erin bijt, probeer dan de plant buiten hun bereik te plaatsen of overweeg een andere soort als jouw viervoeter graag op groene dingen kauwt.

Is de Sansevieria giftig voor baby’s?

Net als bij huisdieren kan het inslikken van delen van een Sansevieria ook schadelijk zijn voor baby’s. Het sap uit de bladeren kan irritatie in de mond en keel veroorzaken en in sommige gevallen zelfs leiden tot maagpijn of misselijkheid. Daarom moet je ervoor zorgen dat jouw kleine ontdekkers geen toegang hebben tot deze plant. Gelukkig zijn Sansevieria’s meestal niet aantrekkelijk voor kinderen om te eten vanwege hun harde, vezelige bladeren. Maar het is altijd beter om veilig te zijn en deze plant buiten bereik van kinderen te houden.

Het hebben van een Sansevieria in huis betekent bepaald niet dat je de gezondheid van jouw geliefden of huisdieren in gevaar brengt. Het gaat erom bewust te zijn en passende maatregelen te nemen om ongelukken te voorkomen. Uiteindelijk biedt de Sansevieria nog steeds talloze voordelen als kamerplant, zolang hij maar op een verantwoorde manier wordt onderhouden.

Is de Sansevieria luchtzuiverend?

Ja, de Sansevieria bezit inderdaad luchtzuiverende eigenschappen. Volgens een studie van NASA uit 1989 staat deze plant bekend om zijn vermogen om giftige stoffen zoals formaldehyde, xyleen en toluïne uit de lucht te verwijderen. De plant zet deze stoffen om in onschadelijke substanties en produceert daarbij zuurstof.

Laten we eens nader kijken naar dit proces:

 1. Formaldehyde Verwijdering: Formaldehyde komt vaak voor in huishoudelijke producten zoals tissues, toiletpapier en persoonlijke verzorgingsproducten. Sansevieria absorbeert dit gas en breekt het af tot minder schadelijke stoffen.
 2. Xyleen en Tolueen Verwijdering: Deze chemische verbindingen vindt u meestal in verf, lakken, kleefstoffen en rubber. Ook hier speelt de Sansevieria een rol door ze op te nemen en te neutraliseren.
 3. Zuurstofproductie: Misschien wel het meest indrukwekkende feit is dat Sansevieria ’s nachts zuurstof produceert, wat zeldzaam is bij kamerplanten die normaal gesproken alleen overdag zuurstof produceren via fotosynthese.

Bloeit de Sansevieria?

Ja, de Sansevieria bloeit! Maar houd er rekening mee dat dit niet vaak gebeurt onder huiselijke omstandigheden. Het vereist specifieke condities voor een Sansevieria om te bloeien. Deze planten zijn traag groeiend en het kan jaren duren voordat ze bloemen produceren.

Het is belangrijk om te weten dat de meeste soorten van deze plant, zoals Trifasciata of Cylindrica, in hun natuurlijke habitat bloeien tijdens het droge seizoen. Ze vormen lange stengels bedekt met kleine, buisvormige witte of lichtroze bloemen die ’s nachts een aangename geur afgeven.

Wat kun je doen om je Sansevieria ertoe aan te zetten te bloeien? Zorg ervoor dat je plant gezond en gelukkig is. Dit betekent dat hij voldoende licht krijgt – maar niet direct zonlicht -, matig water ontvangt en in goed doorlatende grond staat.

Bovendien helpt het verplaatsen van je plant naar een iets koudere ruimte (rond 15 graden Celsius) tijdens de wintermaanden soms ook bij het stimuleren van de bloei.
Let wel, als je plant ooit begint te bloeien, pluk dan niet de bloemstelen uit opwinding! De energie die nodig is voor zo’n zeldzame gebeurtenis kan stress veroorzaken bij je Sansevieria en zelfs leiden tot haar dood.

Wist je dat?

De Sansevieria bijzonder onderhoudsarm is en bekend staat om zijn bijna onverwoestbare aard? Hij heeft niet veel water nodig en kan overleven in zowel lage als felle lichtomstandigheden. Dit maakt hem perfect voor mensen die vaak vergeten hun planten water te geven of voor plaatsen in huis waar andere planten het niet goed doen.

Sansevieria verzorgen

Verzorging van je Sansevieria begint met de juiste omstandigheden. Plaats de plant in helder, indirect licht. Volle zon kan het blad verbranden en te weinig licht veroorzaakt een trage groei.

Water geven doe je spaarzaam. Geef water tot de grond vochtig is, maar niet doorweekt, en laat dan volledig opdrogen voor je weer water geeft. Overbewatering is een veelvoorkomende fout bij het verzorgen van Sanseviera’s, dus zorg ervoor dat je plant nooit in water staat.

Kies voor goed doorlatende grond om wortelrot te voorkomen. Een mix van potgrond en perliet werkt perfect. Vergeet niet dat Sansevieria’s woestijnplanten zijn – ze houden van droogte!

Geef tijdens het groeiseizoen maandelijks meststoffen aan je plant, bijvoorbeeld een uitgebalanceerde kamerplantmeststof met gelijke delen stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Tijdens de wintermaanden heeft je plant geen mest nodig.

Zorg tenslotte voor voldoende ventilatie rondom je plant. Net als andere kamerplanten houdt ook je Sansevieria niet van tochtige plekken of temperatuurschommelingen.

Sansevieria’s zijn gemakkelijk te verzorgen als u deze basisprincipes volgt: helder maar indirect licht, matige watering, goed doorlatende grond, regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen en voldoende luchtcirculatie. Zo creëert u de ideale omstandigheden voor je Sansevieria om te groeien en te bloeien. Houd er maar rekening mee dat deze plant langzaam groeit, dus wees geduldig! En vergeet niet: minder is vaak meer bij het verzorgen van een Sansevieria.

Sansevieria problemen

Ondanks de veerkracht en het gemak om voor een Sansevieria te zorgen, zijn er nog steeds bepaalde problemen waar je tegen kunt aanlopen. Deze problemen kunnen variëren van vergeling van bladeren tot verrotting door overbewatering. Hieronder vind je een lijst met veelvoorkomende problemen en hun oplossingen.

Vergelende bladeren: Een veelvoorkomend probleem bij Sansevierias is dat de bladeren geel worden. Dit kan te wijten zijn aan overbewatering of onvoldoende drainage in de pot. Je lost dit op door minder water te geven en een goed drainerende grondmix te gebruiken.

Verrotte wortels: Overbewatering kan ook leiden tot verrotte wortels, wat uiteindelijk de hele plant kan doden. Controleer regelmatig de onderkant van de pot voor natte plekken die kunnen duiden op overtollig water.

Langzame groei: Hoewel Sansevierias bekend staan ​​om hun langzame groei, mag dit niet extreem traag zijn. Als dat zo is, komt het misschien omdat er niet voldoende licht is of de plant niet genoeg voedingsstoffen krijgt. Zorg ervoor dat je plant genoeg indirect licht ontvangt en voeg tijdens het groeiseizoen wat mest toe aan je water.

Bladpunten worden bruin: Dit is meestal een indicatie van weinig luchtvochtigheid of droogte in het milieu waarin ze zich bevinden. Verhoog de luchtvochtigheid om dit probleem op te lossen, bijvoorbeeld door een bakje water naast de plant te plaatsen.

Bladeren krullen of verdraaien: Dit kan komen door onregelmatige bewatering en temperatuurschommelingen. Houd een consistent bewateringsschema aan en probeer plotselinge temperatuurveranderingen te vermijden.

Het identificeren van deze problemen vroeg is belangrijk voor het redden van je Sansevieria. Hoewel het een sterke plant is, verdient elke Sansevieria nog steeds je aandacht en zorg om gezond en gelukkig te blijven.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Sansevieria. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat zijn de verschillende soorten Sansevieria?

Enkele van de meest populaire Sansevieria soorten zijn de Trifasciata, Cylindrica, en Hahnii. Aanvullende varianten zijn de Laurentii en Zeylanica. Elk van deze soorten biedt unieke vormen en kleuren.

Wat is de juiste verzorging voor een Sansevieria?

Goede verzorging van deze plant omvat spaarzame watering, helder maar indirect licht, goed doorlatende grond, regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen en voldoende luchtcirculatie.

Kan een Sansevieria bloeien?

Ja, Sansevieria’s kunnen bloeien, maar dit is zeldzaam onder huiselijke omstandigheden en vereist specifieke condities. Het is belangrijk om de juiste omstandigheden te creëren voor de plant om te groeien en bloeien.

Wat moet ik doen als de bladeren van mijn Sansevieria geel worden?

Gele bladeren kunnen een teken zijn van te veel water geven. Zorg ervoor dat de grond tussen de watergift door volledig droog is.

Is een Sansevieria giftig?

Ja, de Sansevieria is giftig als deze wordt ingeslikt. Dit kan vooral gevaarlijk zijn voor huisdieren en jonge kinderen. Neem altijd voorzorgsmaatregelen als je een Sansevieria in huis hebt.


Plaats een reactie