Aglaonema (Chinese Evergreen)

Nederlandse naam: Chinese Evergreen

De Aglaonema, ook bekend als de ‘Chinese Evergreen’ heeft bonte bladeren in diverse groentinten en patronen. Hij komt oorspronkelijk uit de vochtige, schaduwrijke bossen van Azië. Deze plant is makkelijk in onderhoud; hij kan goed tegen weinig licht en heeft niet veel water nodig. Hij zorgt voor een rustige, natuurlijke sfeer in huis en past goed in elke hoek van je kamer of kantoor. Een perfecte plant voor als je iets groens wilt zonder te veel gedoe.

Plantnaam: Aglaonema

Nederlandse naam: Chinese Evergreen

 • Standplaats: Schaduw tot halfschaduw
 • Water: Gemiddeld
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Bloeit: Ja
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Ja

Waar komt de Aglaonema vandaan?

De Aglaonema komt uit de natte, tropische bossen van Azië. Je vindt ze in landen zoals ThailandMaleisië en de Filipijnen.

Deze kamerplant voelt zich helemaal thuis op donkere plekken in jouw woonkamer. Waarom? Omdat deze plant gewend is aan dichte bossen waar weinig licht doorheen komt. Heb je een donker hoekje in je huis waar andere planten het niet overleven? Daar past de Aglaonema perfect!

Wist je dat Aglaonemas in de natuur vaak langs rivieroevers groeien? Of onder het bladerdak van grote bomen? Ze hebben niet veel licht nodig om te groeien. Ideaal voor een plek in je huis die niet veel zonlicht krijgt.

Er zijn meer dan 20 soorten Aglaonemas. Elk soort heeft unieke kleuren en patronen op hun bladeren. Van fel witte vlekken tot diep rood.

Kenmerken van de Aglaonema

Aglaonema is een plant die je verrast. Deze plant past zich gemakkelijk aan en is sterk. Wat maakt deze plant zo bijzonder? Hier zijn een paar unieke kenmerken.

Aglaonema groeit goed, ook als er niet veel licht is. Ze heeft geen direct zonlicht nodig. Dus heb je een donkere plek in je huis of kantoor? Zet daar je Aglaonema neer!

Aglaonema is niet alleen sterk, ze bloeit ook mooi. Niet elke Aglaonema krijgt bloemen. Heb je geluk? Dan zie je misschien de witte of groene bloemen. Soms zitten er rode bessen bij.

Verzorging? Dat is makkelijk. Aglaonema kan goed tegen droogte. Vergeet je een keer water te geven? Geen probleem! Probeer wel regelmatig water te geven. Dan doet Aglaonema het het beste.

Wat valt meteen op aan de Aglaonema? De bladeren! Ze zijn groot, glanzend en kleurrijk. Van diep groen tot roze. Welke kleur de bladeren hebben, hangt af van de soort Aglaonema die je hebt.

En als laatste, Aglaonema zuivert de lucht. Ze haalt schadelijke stoffen uit de lucht in je huis. Zo maakt ze je leefomgeving gezonder.

Wist je dat?

de Aglaonema het geweldig doet als luchtzuiveraar? Deze plant is niet alleen mooi, maar ook praktisch, omdat ze bekend staat om het filteren van luchtverontreinigende stoffen uit je huis. Zo haal je niet alleen groen, maar ook frisse lucht in huis!

Soorten Aglaonema

Ken je de mooie Aglaonema, ook bekend als Chinese Evergreen? Deze plant komt in veel soorten voor. Elke soort heeft unieke eigenschappen. We gaan een paar van deze soorten van dichtbij bekijken.

Neem bijvoorbeeld de Aglaonema ‘Silver Bay’. Deze plant is erg geliefd. De bladeren zijn groot, glanzend en zilvergrijs met groene randen. De plant groeit tot wel 1 meter hoog. Deze soort is sterk en makkelijk te verzorgen. Ideaal als je net begint met tuinieren!

Kijk ook eens naar de Aglaonema ‘Red Gold’. Zoals de naam al zegt, heeft deze soort opvallende rode bladeren met gouden strepen. Een echte aandachtstrekker in elke kamer.

Voor de liefhebbers van kleur is er de Aglaonema ‘Rainbow’. Deze plant heeft een bonte mix van roze, groene en crèmekleurige bladeren. Hiermee breng je een vrolijke sfeer in je interieur.

Aglaonema kopen

De Aglaonema is een fantastische plant voor in huis. Voordat je er een koopt, is het belangrijk om te weten welke soort je wilt en hoe je deze moet verzorgen. En natuurlijk, waar je een Aglaonema vindt.

Begin je zoektocht bij lokale tuincentra. Daar vind je een ruime keuze aan planten, inclusief Aglaonemas. Bovendien krijg je er advies over hoe je je nieuwe plant verzorgt.

Heb je geen tuincentrum in de buurt of vind je het prettiger om vanuit huis te winkelen? Kijk dan eens naar online opties. Websites zoals Bol.com, Plantje.nl en Amazon bieden een grote keuze aan Aglaonemas die ze bij jou thuis bezorgen.

Let bij het online kopen van planten op de betrouwbaarheid van de verkoper. Lees altijd recensies en beoordelingen voordat je iets koopt.

De prijs van de Aglaonema varieert per soort. Zo is de ‘Silver Bay’ meestal goedkoop, terwijl de ‘Red Gold’ iets duurder is vanwege haar unieke kleurenpatroon. Dat geldt ook voor de kleurrijke ‘Rainbow’.

SoortPrijs
Silver Bay
Red Gold€€
Rainbow€€

Kortom, het kopen van een Aglaonema is simpel als je weet waar je moet zoeken en wat je kunt verwachten qua verzorging en kosten.

Is de Aglaonema giftig?

Je vraagt je misschien af of de Aglaonema veilig is. Het antwoord is helaas nee. Deze plant bevat een lichte vorm van gif. Het sap heeft calciumoxalaatkristallen. Krijg je dit sap op je huid of slijmvliezen dan irriteert dit.

Is de Aglaonema giftig voor katten en honden?

Heb je een kat of hond in huis? Let dan op, want Aglaonema is giftig voor deze huisdieren. Als ze de plant eten, krijgen ze last van symptomen zoals overgeven, kwijlen en slikproblemen. In het ergste geval krijgen ze ademhalingsproblemen.

 • Zet de Aglaonema op een plek waar je huisdieren er niet bij kunnen.
 • Heeft je huisdier van de plant gegeten, bel dan direct de dierenarts.

Is de Aglaonema giftig voor baby’s?

Aglaonema is ook gevaarlijk voor baby’s. Baby’s stoppen graag alles in hun mond, ook plantenbladeren! Eet jouw kind een stukje blad van deze plant? Dan kan je kind veel gaan kwijlen, overgeven of diarree krijgen. Zet de plant daarom buiten bereik van je baby’s en kleine kinderen. Heeft je kind toch van de plant gegeten? Ben dan je huisarts.

Is de Aglaonema de Luchtzuiverend?

Ja, dat doet de Aglaonema! De Aglaonema haalt schadelijke stoffen uit de lucht en geeft zuurstof terug. Zo draagt de Aglaonema bij aan een gezondere leefomgeving en is het een mooie toevoeging aan je interieur.

Je vraagt je misschien af hoe dit werkt. De bladeren van de Aglaonema ademen vervuilde lucht in en zuiveren deze via kleine gaatjes in hun bladeren. Dit proces heet fotosynthese, een proces waarbij planten koolstofdioxide omzetten in zuurstof.

Als je overweegt deze plant in huis te nemen vanwege zijn luchtzuiverende eigenschappen, denk dan aan het volgende:

 • De Aglaonema groeit het best bij warme temperaturen tussen 20 en 22 graden Celsius.
 • Ze hebben minder licht nodig dan andere kamerplanten, maar in donkere hoeken zijn ze minder effectief.
 • Om goed te presteren, heeft deze plant regelmatige verzorging nodig. Dat betekent genoeg water geven, niet te veel.

Bloeit de Aglaonema?

Ja, de aglaonema bloeit! De aglaonema heeft geen specifieke tijd om te bloeien. Ze bloeit wanneer ze daar zin in heeft. Dat kan in elk seizoen zijn. Je ziet vaak kleine witte of groene bloemen tussen de bladeren verschijnen. Deze bloemen vallen misschien niet meteen op, omdat ze verscholen zitten tussen de bladeren. Toch geven ze een extra charme aan deze mooie plant.

De aglaonema bloeit niet altijd. Je moet geduld hebben en goed voor haar zorgen. Hoe zorg je ervoor dat ze bloeit? Door haar de juiste zorg te geven: genoeg licht (geen direct zonlicht), een warme omgeving van 20 tot 22 graden Celsius en regelmatig water.

Wist je dat?

De Aglaonema superflexibel is en groeit in zowel lage lichtomstandigheden als onder kunstlicht? Perfect voor kantoren en donkere hoekjes thuis – een echte kampioen in overleven waar andere planten het moeilijk hebben!

Wat doe je als de Aglaonema is uitgebloeid?

Nadat jouw aglaonema heeft gebloeid, worden de mooie witte of groene bloemen na een tijdje bruin. Dat betekent dat de bloemen hun leven hebben geleefd. Geen zorgen, jouw plant is nog steeds gezond en blij.

Wat doe je met de bruine bloemen? Het beste is om ze weg te halen. Zo kan de plant haar energie gebruiken voor nieuwe groei in plaats van voor de oude, dode bloemen. Gebruik een scherp en schoon mes of een snoeischaar en snijd de bloemstelen zo dicht mogelijk bij het blad af.

Door de oude bloemen weg te halen, blijft jouw aglaonema er netjes en verzorgd uitzien. Vergeet niet dat de bladeren van deze plant het mooist zijn, met of zonder bloemen. Zorg dus goed voor de bladeren door de plant regelmatig water en voeding te geven.

Aglaonema verzorgen

Het verzorgen van een Aglaonema is heel eenvoudig. Volg onderstaande stappen en je plant ziet er op zijn mooist uit.

 • Hoe vaak geef je water? Voelt de bovenste 1-2 cm van de grond droog aan? Dan is het tijd om je Aglaonema water te geven. Let op: laat overtollig water wegvloeien om wortelrot te voorkomen.
 • Hoe zit het met licht en temperatuur? De Aglaonema groeit het beste bij voldoende licht, maar niet in direct zonlicht, en bij warme temperaturen tussen 20-30 graden Celsius.
 • Wat voor voeding heeft de plant nodig? Geef je Aglaonema elke twee weken een evenwichtige vloeibare meststof tijdens het groeiseizoen. Zo stimuleer je sterke groei en bloei.
 • Wanneer moet je de plant verpotten Is je Aglaonema uit zijn huidige pot gegroeid? Verplaats hem dan naar een grotere pot, bij voorkeur in de lente of zomer wanneer de plant actief groeit.
Lees meer over je Aglaonema verzorgen

Problemen met je Aglaonema

Je Aglaonema kan soms problemen krijgen, zelfs als je er goed voor zorgt. Herken je de problemen vroeg, dan kun je snel ingrijpen.

Zie je gele bladeren? Dat betekent vaak dat je te veel water geeft. Worden de bladeren geel, geef dan minder water. Wacht tot de grond helemaal droog is voordat je weer water geeft.

Heeft je plant last van bladverbranding? Dit komt meestal door de zon. De zon kan het gevoelige blad van de Aglaonema beschadigen. Zet je plant op een plek met minder direct zonlicht als je dit probleem ziet.

Groeit je Aglaonema niet? Misschien krijgt de plant niet genoeg voeding. Een gebrek aan voeding zorgt voor een stilstaande groei. Geef een goede meststof die voor binnenplanten is. Volg altijd de instructies op het etiket.

Heeft je plant last van ongedierte, zoals spintmijten of wolluizen? Die kunnen veel schade aan je plant geven. Vraag advies aan een specialist of gebruik biologische middelen om dit probleem aan te pakken.

Hoe gezond je Aglaonema is, hangt af van hoe goed je voor de plant zorgt. Blijf alert op problemen en handel snel, dan blijft je plant gezond en gelukkig.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over je Aglaonema. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat voor soorten Aglaonema zijn er?

Er zijn allerlei soorten Aglaonema, zoals de ‘Silver Bay’, ‘Red Gold’ en ‘Rainbow’.

Is een Aglaonema giftig?

Ja, een Aglaonema is giftig. Wees voorzichtig als je kinderen of huisdieren hebt.

Wat doet de Aglaonema voor de lucht in je huis?

De Aglaonema zuivert de lucht. Dat helpt om de luchtkwaliteit te verbeteren en kan stress en angst verminderen.

Hoe zorg je voor een Aglaonema?

Voor een Aglaonema zorgen betekent: op tijd water geven, de juiste temperatuur en licht geven, voeding geven en de plant op tijd verpotten.

Welke problemen kan een Aglaonema hebben?

Je Aglaonema kan problemen hebben zoals: gele bladeren door te veel water, bladverbranding door de zon, stilstaande groei door een gebrek aan voeding en ongedierte zoals spintmijten en wolluizen. Herken en los deze problemen snel op.


Plaats een reactie