Crassula (Jade Plant)

De Crassula, ook wel bekend als de Jade plant, is een populaire kamerplant met vlezige, ronde bladeren die lijken op kleine jade steentjes.

Deze plant is niet alleen decoratief maar ook makkelijk te verzorgen, waardoor hij perfect is voor beginnende plantenliefhebbers. Wil jij jouw Crassula gezond en gelukkig houden in jouw interieur? Ontdek alles wat je moet weten in dit artikel over de verzorging van deze bijzondere kamerplant.

Crassula eigenschappen

Crassula eigenschappen
Latijnse naamCrassula
Nederlandse naamJade Plant
Bekendste soorten

Ovata, Pagoda Village, Gollum, Buddha’s Temple, Moonglow

Behoort tot de familieCrassulaceae
Type plant Bloeiende kamerplant , Vetplant
Categorie Kamerplant op stam, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Crassula plant komt uit Zuid-Afrika.
Maximale grootte Kleine kamerplant (60-90 cm)
BladgrootteNee
BloeitJa
BloeiperiodeDe bloeiperiode van de Crassula binnenshuis is meestal in de late winter of vroege lente, afhankelijk van de specifieke variƫteit en omstandigheden.
LuchtzuiverendJa
StandplaatsVeel licht
OnderhoudMakkelijk
Water gevenWeinig
GiftigJa

Waar komt de Crassula vandaan?

De Crassula is een plantensoort die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt. Je komt deze vetplanten vooral tegen bij de bergen van Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho. Ze zijn gewend aan een droog klimaat en zijn daarom geschikt voor binnenhuisbeplanting. De Crassula-soorten zijn er in allerlei kleuren en vormen. Zo heb je bijvoorbeeld de Crassula Ovata Gollum die doet lijken op het figuurtje uit de Lord of the Rings. Daarnaast heb je ook de Crassula Ovata Jade, bekend vanwege de ronde, dikke blaadjes. De Crassula is een gemakkelijke plant om te onderhouden en heeft niet veel water nodig.

Crassula soorten

Er zijn veel verschillende soorten Crassula planten verkrijgbaar, die allemaal hun eigen unieke eigenschappen en kenmerken hebben.

Hieronder vind je een opsomming van de 6 meest populaire Crassula planten van dit moment:

 • Jade plant: Een populaire keuze vanwege zijn dikke, vlezige bladeren en rechtopstaande groeiwijze. Deze plant heeft weinig water nodig en kan goed tegen droge omstandigheden.
 • Money plant: Ook wel bekend als de Geldboom, deze plant heeft ronde, platte bladeren die lijken op munten. Het is een geluksbrenger en wordt vaak cadeau gegeven.
 • String of buttons: Deze Crassula heeft kleine, ronde bladeren die op knoopjes lijken en langs hangende stengels groeien. Het is een perfecte keuze voor hangpotten en manden.
 • Gollum jade: Deze Crassula heeft dikke, langwerpige bladeren die lijken op de vingers van een hobbit. Het is een compacte plant die goed gedijt in zonnige locaties.
 • Hobbit jade: Een variant op de Gollum jade, deze plant heeft ook langwerpige bladeren maar met een iets andere vorm. Het is een stevige en gemakkelijk te verzorgen plant.
 • Blue Sky Sedum: Deze Crassula heeft kleine, dichte rozetten van blauwgroene bladeren. Het is een winterharde plant en kan goed tegen koude temperaturen.

Met zoveel verschillende soorten Crassula planten om uit te kiezen, is er voor elk wat wils. Of je nu op zoek bent naar een opvallende kamerplant of een gemakkelijk te verzorgen vetplant, Crassula biedt allerlei opties. Experimenteer en ontdek welke Crassula plant het beste bij jou en je groene thumb past!

Wist je dat de Crassula bekend staat als de 'Jade plant' en symbool staat voor welvaart en geluk?

Jade Plant kopen, waar let je op?

Als je een Crassula gaat kopen in de winkel, zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Hier zijn de zes belangrijkste punten:

 1. Zorg dat de plant een gezonde en stevige stengel heeft en goed in de pot zit.
 2. Kijk naar de kleur van de bladeren. Gezonde bladeren zijn groen van kleur en hebben geen bruine plekken.
 3. Let op de grootte van de pot en de plant. Zorg dat de plant niet te groot is voor de pot, want dan heeft de plant te weinig ruimte om te groeien.
 4. Controleer of er geen ongedierte aanwezig is op de bladeren en stengel, bijvoorbeeld spint of wolluis.
 5. Zorg dat de Crassula voldoende licht krijgt. Kies daarom een plek in huis met veel licht, bijvoorbeeld bij een raam op het zuiden of westen.
 6. Geef de plant pas water wanneer de grond droog aanvoelt. Te veel water kan ervoor zorgen dat de wortels gaan rotten en de plant doodgaat.

Is de Crassula giftig?

Benieuwd of de Jade plant een veilige plant is voor in huis? Lees hier meer over de mogelijke giftigheid van deze exotische kamerplant en hoe je veiligheid kunt waarborgen.

Is de Crassula giftig voor mensen?

De Crassula is niet giftig voor mensen. Je kunt deze vetplant dus gerust in huis halen zonder je zorgen te maken over mogelijke giftigheid. Wel is het belangrijk om te weten dat er vele soorten van deze plant bestaan, en sommige kunnen huidirritatie veroorzaken bij aanraking. Ook kan het sap van sommige soorten irritaties aan de ogen veroorzaken. Hieronder vind je een aantal tips om veilig met de Crassula om te gaan: – Draag handschoenen bij het verpotten of snoeien van de plant. – Was je handen na het aanraken van de plant. – Houd de plant uit de buurt van je ogen. Mocht het sap toch in je ogen terechtkomen spoel ze dan goed uit met water.

Is de Crassula giftig voor katten en honden?

De Crassula is giftig voor honden en katten en kan bij opname leiden tot maag- en darmproblemen, braken en diarree. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de plant op een veilige plek te houden waar je huisdieren er niet bij kunnen. Bij vermoeden van vergiftiging dien je direct een dierenarts te raadplegen.

Is de Crassula luchtzuiverend?

Jazeker! Deze plant staat bekend om zijn vermogen om schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde uit de lucht te filteren. Heb jij last van allergieƫn of slechte luchtkwaliteit in huis? De Crassula kan hierbij helpen! Plaats een paar van deze planten in je woning en geniet van een schonere en gezondere lucht. Een ander groot voordeel van deze plant is dat hij weinig onderhoud vereist en gemakkelijk te verzorgen is. Dus waar wacht je nog op? Haal vandaag nog een Crassula in huis en adem een stuk makkelijker!

Crassula verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij graag een Crassula in huis halen, maar weet je niet hoe je deze plant het best verzorgt? Deze kamerplant is is een echte aanrader voor beginners en met deze tips kan jij er ook voor zorgen dat jouw Crassula longueverra gezond en gelukkig blijft. Wist je bijvoorbeeld dat deze plant weinig water nodig heeft en houdt van veel licht? Ontdek hieronder hoe jij jouw Crassula in topconditie kan houden.

Wil je meer weten over hoe je Crassula het best kunt verzorgen? Bekijk onze Crassula Verzorging pagina.

Crassula onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Crassula wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Crassula gezond en mooi te houden.

Crassula's zijn luchtfilters en kunnen de luchtkwaliteit in je kamer verbeteren door giftige stoffen zoals formaldehyde af te breken.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Crassula plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat zijn de juiste licht- en temperatuureisen voor de Crassula plant?

Crassula planten hebben graag veel licht en verdragen temperaturen tussen de 10 en 30 graden Celsius. Zorg dat de grond goed gedraineerd is.

Hoe vaak moet ik mijn Crassula plant water geven?

Geef je Crassula plant water als de grond helemaal droog is, meestal eens per week, maar pas op voor overwatering.

Welke soorten Crassula planten zijn het meest geschikt voor binnen in huis?

Crassula ovata (Jadeplant) en Crassula portulacea (Geldboom) zijn geschikt als binnenplanten vanwege hun lage eisen aan licht en water.

Hoe kan ik mijn Crassula plant het beste verzorgen als de blaadjes beginnen te verkleuren?

Geef je plant meer water en geef het meer licht als de blaadjes verkleuren. Zorg dat de grond niet uitdroogt.

Waarom wordt mijn Crassula plant geel en wat kan ik eraan doen?

Je Crassula plant wordt geel door te veel water, te weinig licht of ongedierte. Zorg voor voldoende licht en verminder watergift. Behandel ongedierte.

Plaats een reactie