Crassula (Jade Plant)

Nederlandse naam: Jade Plant

De Crassula, ook wel bekend als de Jade plant, is een populaire kamerplant met vlezige, ronde bladeren die lijken op kleine jade steentjes. Deze vetplant komt uit Zuid-Afrika en doet het goed in droge omstandigheden. Hij heeft veel licht nodig en weinig water; pas water geven als de aarde droog aanvoelt. De Crassula is een perfecte keuze als je houdt van een stoere, onderhoudsvriendelijke plant. Hij brengt niet alleen groen in huis, maar ook een natuurlijke, rustige sfeer. Ideaal voor elke ruimte!

Plantnaam: Crassula

Nederlandse naam: Jade Plant

 • Standplaats: Veel licht
 • Water: Weinig
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Bloeit: Ja
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Ja

Waar komt de Crassula vandaan?

Deze plant komt uit het zuiden van Afrika. Precies, uit landen zoals Mozambique en Zuid-Afrika. Deze plekken hebben een droog klimaat en ruig terrein. Perfect voor vetplanten zoals de Crassula.

Crassula’s komen oorspronkelijk uit rotsachtige gebieden met droge grond. Ze slaan water op in hun dikke bladeren. Op die manier overleven ze tijdens langdurige droogte. De Crassula is nu over de hele wereld te vinden. Dat komt door haar eenvoudige schoonheid en het gemak in verzorging. Of je nu net begint met tuinieren of al een ervaren tuinier bent, het is altijd bijzonder om zo’n groen stukje woestijn in je woonkamer te zien groeien.

Crassula eigenschappen

Crassula is een vetplant met een paar unieke trekjes die het onderscheidt van andere vetplanten. Laten we deze bijzondere kenmerken eens bekijken.

 • De dikke, wasachtige bladeren vallen meteen op. Deze bladeren slaan water op voor droge tijden en geven de plant een eigen look. De kleur van de bladeren kan van heldergroen tot donkerrood zijn, afhankelijk van de soort en hoeveel zon ze krijgen.
 • Wat Crassula echt bijzonder maakt, is hoe ze groeien. Elke soort heeft zijn eigen vorm en grootte. Sommige soorten groeien in een bosje, andere blijven klein met slechts één stengel. Er zijn zelfs soorten die mooi hangen in potten of omhoog groeien langs een muur.
 • Onder de juiste omstandigheden krijgen ze bloemen! De bloemen zitten meestal in trosjes en zijn wit, roze of rood. Niet elke soort bloeit, dus het is een mooie verrassing als jouw Crassula bloemen krijgt.
 • Een andere belangrijke eigenschap van de Crassula is dat ze goed groeien onder allerlei lichtomstandigheden. Van volle zon tot halfschaduw, je hebt veel keus waar je jouw plant neerzet.

Wist je dat?

De Crassula in veel culturen symbool staat voor financiële voorspoed? Het wordt vaak de “Geldboom” genoemd en is een populair cadeau voor nieuwe ondernemingen of huizen, als teken van geluk en rijkdom. Zet hem in een fel verlichte hoek en wie weet wat voor geluk hij brengt!

Soorten Crassula

Ontdek de wereld van Crassula. Je vindt veel soorten van deze prachtige vetplanten. Kies je favoriet uit het brede aanbod.

 • Ken je de Crassula ovata? Die noemen we ook de Jade Plant. Deze plant heeft dikke, glanzende bladeren en groeit als een kleine boom. Het is een sterke plant die lang leeft. Ideaal voor als je net begint met tuinieren!
 • Zoek je iets unieks? Kies dan voor de Crassula arborescens of Silver Jade. Deze vetplant heeft grijsgroene, ronde bladeren met een rode rand. Een echte blikvanger!
 • De Crassula tetragona is ook een goede keuze. We noemen deze soort ook wel Mini Pine Tree. De dunne, puntige bladeren lijken op dennennaalden.
 • Wil je iets speciaals? Ga dan voor de Crassula capitella of de Campfire Plant. Deze soort verandert van kleur met de seizoenen. In de lente en zomer is hij groen, in de herfst en winter rood.

Er zijn nog veel meer Crassulas om te ontdekken. Het belangrijkste is dat je plezier hebt in het verzorgen van deze unieke planten.

Crassula kopen

Heb je besloten een Crassula aan te kopen? Dan ben je vast benieuwd waar je de beste Crassula planten vindt en waar je op moet letten. Crassula’s zijn er in allerlei soorten en maten. Elke soort heeft unieke kenmerken die invloed hebben op de verzorging.

Bij tuincentra vind je vaak Crassula planten. Ze hebben meestal veel vetplanten, inclusief allerlei soorten Crassulas. Het leuke aan kopen bij een tuincentrum is dat je de plant van dichtbij ziet voordat je hem koopt.

Ook online winkelen biedt veel keus voor Crassula planten. Veel webshops zijn gespecialiseerd in vetplanten en cactussen. Ze hebben een ruime selectie van allerlei soorten Crassulas. Houd bij online winkelen wel rekening met de verzendkosten. Deze kunnen hoog zijn en de totale prijs minder aantrekkelijk maken.

Let bij aankoop op de gezondheid van de plant. Ziet de plant er gezond uit met heldergroene bladeren zonder bruine vlekken of verwelking? Ook de grootte van de pot is belangrijk. Als de wortels uitpuilen of door drainagegaten steken, heeft de plant misschien een grotere pot nodig.

Is de Crassula giftig?

Is niet giftig voor mensen maar kan wel gifitg zijn voor honden en katten.

Is de crassula gifitg voor honden en katten?

Ja, de Crassula kan giftig zijn voor honden als katten. Als ze bladeren van deze plant eten, kunnen ze symptomen zoals braken, maagklachten en in zeldzamere gevallen, lethargie ervaren.

Ondanks dat het geen van de meest giftige planten voor huisdieren is, is het altijd beter om voorzichtig te zijn en de Crassula buiten bereik van honden en katten te houden. Bij inname is het aan te raden om contact op te nemen met een dierenarts.

Giftigheid van Crassula voor baby’s

De Crassula voor baby’s en kleine kinderen. Het eten van de bladeren kan wel leiden tot maagklachten, zoals misselijkheid of diarree. Hoewel het risico op ernstige vergiftiging laag is, is het toch aan te raden om voorzichtig te zijn en de plant buiten bereik van kleine kinderen te houden.

Is de Crassula luchtzuiverend?

Het antwoord zal je misschien verbazen. Het is namelijk. Ja en nee. Ze draagt bij aan een betere luchtkwaliteit in je huis door koolstofdioxide te absorberen en in ruil daarvoor zuurstof af te geven. Hoewel haar vermogen om lucht te zuiveren niet zo sterk is als bij sommige andere kamerplanten, is ze toch een geweldige aanwinst voor je huis.

Bloeit de Crassula?

Ja, de Crassula kan bloeien, maar het is vrij zeldzaam als kamerplant. Wanneer ze bloeit, produceert ze kleine, stervormige bloemen, meestal in tinten van wit of roze. Deze bloemen verschijnen meestal in de late herfst of vroege winter.

Om de Crassula te laten bloeien, heeft ze specifieke groeiomstandigheden nodig die lastig te realiseren zijn binnenshuis. Ze heeft een periode van koudere temperaturen en kortere dagen nodig, gevolgd door een heldere, zonnige plek. Dit bootst haar natuurlijke groeiomstandigheden na, waar een droge, koele rustperiode vaak de bloei stimuleert.

Wist je dat?

Deze vetplant ongelooflijk gemakkelijk te verzorgen is? De Crassula slaat water op in haar dikke, glanzende bladeren, waardoor ze langere tijd kan overleven zonder water. Dit maakt haar ideaal voor drukke plantenliefhebbers of beginners in de wereld van kamerplanten.

Verzorging van je Crassula

Crassula planten zijn eenvoudig te onderhouden en hebben een unieke uitstraling. Toch hebben ze een beetje verzorging nodig om goed te groeien. Hier lees je hoe je dat doet.

Water geven

Water geven, doe je met mate. Crassula’s houden niet van natte voeten. Geef ze pas weer water als de bovenste helft van de potgrond droog voelt. In de winter geef je minder water.

Standplaats

Crassula’s houden van licht, vooral helder, indirect licht. Ze verdragen ook direct zonlicht. Let op met plotselinge veranderingen, die kunnen hun bladeren verschroeien.

Temperatuur

Crassulas groeien goed bij temperaturen tussen 15-22 graden Celsius. Ze verdragen ook koudere wintertemperaturen tot ongeveer 10 graden Celsius.

Verpotten

Je hoeft je Crassula niet vaak te verpotten. Meestal eens in de twee tot drie jaar, of als de plant uit zijn pot groeit. Gebruik altijd goed doorlatende grond om wortelrot te voorkomen.

Stekken

Je Crassula stekken is makkelijk en leuk. Snijd een gezond blad of stengel af, laat het een paar dagen indrogen om rot te voorkomen, en plaats het dan in cactus- of vetplantengrond. Geef matig water en zorg voor voldoende indirect licht. Met geduld zie je nieuwe wortels en plantjes groeien.

Lees meer over je Crassula plant verzorgen

Problemen met Crassula

Crassula planten zijn sterk, toch krijgen ze soms problemen. Hieronder lees je over enkele problemen die je tegenkomt en hoe je die oplost.

Rotte wortels

Geef je te veel water? Dan krijgen de wortels van je Crassula misschien wortelrot. Zie je dat de bladeren bruin worden of eraf vallen? Kijk dan eens naar de wortels. Zijn ze zacht en bruin? Dat betekent wortelrot. Wat doe je dan? Verminder het water geven en zorg voor een grond die water goed doorlaat.

Niet genoeg licht

Crassula’s houden van veel helder, indirect licht. Krijgen ze dat niet, dan kan dat problemen geven. Zie je dat je plant lang en dun wordt en bleek van kleur? Dat betekent te weinig licht. Wat doe je dan? Zet je plant op een plek waar hij meer licht krijgt.

Schade door zonlicht

Crassula’s houden van direct zonlicht. Verander je de hoeveelheid licht plotseling, dan kan dat de bladeren beschadigen. Worden de bladeren rood of bruin? Dat betekent zonnebrand. Wat doe je dan? Verhoog de hoeveelheid zonlicht geleidelijk, zodat je plant niet schrikt.

Zorg goed voor je Crassula en hij beloont je met mooie groei. Goed omgaan met water, genoeg licht en geen plotselinge temperatuurwisselingen laten je Crassula groeien.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Crassula plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat zijn de juiste licht- en temperatuureisen voor de Crassula plant?

Crassula planten hebben graag veel licht en verdragen temperaturen tussen de 10 en 30 graden Celsius. Zorg dat de grond goed gedraineerd is.

Hoe kan ik mijn Crassula plant het beste verzorgen als de blaadjes beginnen te verkleuren?

Geef je plant meer water en geef het meer licht als de blaadjes verkleuren. Zorg dat de grond niet uitdroogt.

Hoe vaak moet ik mijn Crassula plant water geven?

Geef je Crassula plant water als de grond helemaal droog is, meestal eens per week, maar pas op voor overwatering.

Wat zorgt voor wortelrot bij Crassula planten en hoe los je het op?

Als je Crassula planten te veel water geeft, krijgen ze vaak last van wortelrot. Geef minder water. Verpot de plant ook in verse grond. Dat helpt om de plant gezond te maken.

Wat doet temperatuur met de groei van je Crassula plant?

Grote temperatuurwisselingen zijn niet goed voor je plant. Zorg voor een constante, uitgebalanceerde temperatuur. Dan groeit je Crassula plant het beste.


Plaats een reactie