Anthurium (Flamingoplant)

Ben je op zoek naar een kamerplant met weelderige, hartvormige bloemen?

De Anthurium. Deze tropische plant gedijt het beste bij helder, indirect zonlicht en regelmatig water geven. Ontdek hoe je deze kleurrijke plant kunt verzorgen en geniet van zijn prachtige bloei.

Anthurium eigenschappen

Latijnse naamAnthurium
Nederlandse naamFlamingoplant
Bekendste soorten

Andraeanum, Clarinervium, Magnificum, Scherzerianum, Veitchii

Behoort tot de familieAraceae
Type plant Bloeiende kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Kamerplant op stam, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Anthurium plant komt uit Zuid-Amerika en is te vinden in landen als Colombia, Ecuador, Peru en Venezuela.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteNee
BloeitJa
BloeiperiodeDe bloeiperiode van de Anthurium binnenshuis is afhankelijk van de soort, maar over het algemeen bloeit hij het hele jaar door met een piek in de lente en zomer.
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw
OnderhoudMakkelijk
Water gevenGemiddeld
GiftigJa

Waar komt de Anthurium vandaan?

Anthurium is een plantensoort die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Je vindt de plant in het wild in landen als Colombia, Ecuador, Peru en Venezuela. De plant groeit daar vooral in de regenwouden en op boomstammen. De plant werd pas in de 19e eeuw ontdekt door Europeanen. Sindsdien is de plant populair geworden in veel andere delen van de wereld. Anthuriums staan bekend om hun grote, felgekleurde bloemen en glossy bladeren. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten anthruriums verkrijgbaar, die variëren in grootte, kleur en vorm. Fun fact: in sommige landen wordt de anthurium ook wel ‘de flamingoplant’ genoemd, vanwege zijn sierlijke, gebogen bloemblaadjes die doen denken aan de snavel van een flamingo.

Anthurium soorten

Anthurium is een populair kamerplantsoort en er zijn vele verschillende soorten verkrijgbaar. Elk met hun eigen unieke eigenschappen en prachtige bloemen. Misschien vraag je je af welke soorten op dit moment het meest populair zijn. Ik zal je een aantal van de zes meest geliefde Anthuriums van dit moment geven:

 • Anthurium Andreanum, met zijn opvallende rode bloemen.
 • Anthurium Insigne, met zijn prachtige groene bladeren en witte bloemen.
 • Anthurium Clarinervium, bekend om zijn grote, hartvormige bladeren met een opvallend nervenpatroon.
 • Anthurium Veitchii, met zijn glanzende, donkergroene bladeren en witte bloemen.
 • Anthurium Crystallinum, met zijn fluweelachtige, groene bladeren en witte aderen.
 • Anthurium Warocqueanum, met zijn grote, gekrulde bladeren en heldergroene kleur.

Deze Anthuriums kunnen een prachtige toevoeging zijn aan elk interieur en zijn relatief gemakkelijk te verzorgen. Ze brengen sfeer en kleur in je woning en zijn een echte blikvanger. Of je nu houdt van opvallende rode bloemen of juist van de mooie bladstructuren, er is altijd een Anthurium die bij jouw stijl past. Dus waar wacht je nog op? Breng wat groen in huis en geniet van de schoonheid van deze populaire kamerplanten!

Wist je dat de Anthurium oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt en daar wel 600 soorten heeft?

Flamingoplant kopen, waar let je op?

Als je op zoek gaat naar een mooie Anthurium plant in de winkel, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hierbij de zes belangrijkste punten op een rij:

 1. Let op de standplaats: Anthuriums houden van licht, maar niet van direct zonlicht. Kies dus een plek waar de plant indirect licht krijgt.
 2. Controleer de bladeren: Kijk goed naar de bladeren van de plant. Ze moeten mooi groen en glanzend zijn, en mogen geen gele of bruine vlekken hebben.
 3. Bekijk de bloemen: Anthuriums staan bekend om hun mooie bloemen. Kies een plant met heldere kleuren en stevige bloemblaadjes.
 4. Check de pot: Zorg dat de pot groot genoeg is voor de plant. Zo heeft de Anthurium voldoende ruimte om te groeien.
 5. Let op de vochtigheid: Anthuriums houden van een vochtige omgeving. Controleer of de potgrond vochtig aanvoelt, maar niet te nat is.
 6. Controleer op ongedierte: Voorkom dat je een plant met ongedierte koopt. Controleer de plant dus goed op bijvoorbeeld spint of bladluis.

Als je op deze zaken let, heb je straks een prachtige Anthurium in huis!

Is de Anthurium giftig?

Wil jij graag een Anthurium in huis halen, maar vraag je je af of deze plant giftig is? Lees hieronder alles wat je moet weten over de giftigheid van de Anthurium.

Is de Anthurium giftig voor mensen?

De Anthurium is giftig voor mensen als je het sap ervan inneemt. Het sap bevat calciumoxalaat-kristallen die bij inname pijn en zwelling veroorzaken in de mond, keel en maag. Bij contact met de huid kan het sap ook irritatie en roodheid veroorzaken. Het is dus belangrijk om bij het verzorgen van de plant handschoenen te dragen en ervoor te zorgen dat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen komen. Mocht je het sap toch per ongeluk binnenkrijgen, drink dan grote hoeveelheden water en zoek medische hulp wanneer de symptomen ernstig zijn.

Is de Anthurium giftig voor katten en honden?

De Anthurium is giftig voor honden en katten. Indien jouw huisdier deze plant heeft gegeten, kan dit leiden tot buikpijn, braken en irritaties aan de slijmvliezen van de mond en keel. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat deze plant buiten bereik van je huisdieren staat en om direct een dierenarts te raadplegen indien jouw huisdier deze plant heeft gegeten.

Is de Anthurium luchtzuiverend?

De Anthurium is een van de meest populaire kamerplanten en je kunt er niet alleen van genieten vanwege de mooie bloemen, maar ook vanwege de talenten van deze plant. Onderzoek heeft aangetoond dat de Anthurium in staat is om giftige stoffen zoals formaldehyde en benzeen uit de lucht te filteren. Hierdoor kan de luchtkwaliteit binnenshuis aanzienlijk verbeteren, wat kan bijdragen aan jouw algehele gezondheid en welzijn. Dus als je op zoek bent naar een mooie en functionele plant, overweeg dan eens om een Anthurium aan te schaffen voor jouw huis of kantoor!


Anthurium verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij jouw Anthurium plant graag gezond houden? Dan is het belangrijk om de juiste verzorgingstips te kennen. Zo heeft deze fleurige kamerplant bijvoorbeeld voldoende licht, water en voeding nodig. Maar hoeveel precies? En welke bodem is het meest geschikt? In dit artikel geven we jou een overzichtelijke en praktische handleiding voor het verzorgen van jouw Anthurium. Van het planten tot het snoeien en verpotten, alles komt aan bod. Zo kun jij nog langer genieten van deze mooie plant!

Wil je meer weten over hoe je Anthurium het best kunt verzorgen? Bekijk onze Anthurium Verzorging pagina.

Water geven

Geef de Anthurium één keer per week water, maar controleer wel eerst of de bovenste laag van de grond droog is. In de winter kan je iets minder vaak water geven. Vergeet ook niet om de plant af en toe te sproeien om de luchtvochtigheid op peil te houden.

Standplaats

De beste standplaats voor de Anthurium is een warme en lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Zorg dat de plant niet op de tocht staat en geef regelmatig water en voeding.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Anthurium ligt tussen de 60% en 70%. Een te droge lucht kan ervoor zorgen dat de bladeren bruin worden en afvallen, terwijl een te vochtige lucht kan leiden tot schimmelvorming. Gebruik eventueel een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid op peil te houden.

Plantenvoeding

Geef je Anthurium plant eens per maand vloeibare plantenvoeding voor bloeiende planten. Wanneer de plant niet bloeit, geef dan eens per twee maanden voeding. Voeg de juiste hoeveelheid toe aan het water bij het water geven.

Stekken

Wil jij ook je eigen Anthurium plant maken? Dan kun je deze gemakkelijk stekken! Gebruik een schone, scherpe snoeischaar en let erop dat je alleen stekken maakt van de gezonde bladeren. Plaats de stek in vochtige potgrond en zorg voor voldoende licht en warmte. Na een paar weken heb je al een nieuwe plant!

Snoeien

Wil je jouw Anthurium snoeien? Dat kan gemakkelijk zelf! Begin bij de stelen die te lang zijn en knip deze af met een snoeischaar op de gewenste lengte. Verwijder ook eventuele dode of beschadigde bladeren en bloemen. Zorg ervoor dat de plant minstens één blad behoudt tijdens het snoeien, zodat deze voldoende energie kan blijven opnemen. Geef de plant daarna water en hij zal weer prachtig bloeien.

Verpotten

Wil jij jouw Anthurium verpotten? Gebruik dan een pot die minstens 20% groter is dan de huidige, zodat er genoeg ruimte is voor de wortels om te groeien. Zorg voor nieuwe potgrond die de nodige voedingsstoffen bevat en goed water doorlaat. Pak de plant voorzichtig vast bij de stam en haal deze voorzichtig uit de oude pot. Als de kluit te groot is, kun je deze met een mes insnijden. Plaats de plant in de nieuwe pot en vul deze aan met nieuwe potgrond, tot aan de rand. Druk de grond stevig aan en geef vervolgens water. Zo blijft jouw Anthurium gezond en groeiend!


Anthurium onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Anthurium wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Anthurium gezond en mooi te houden.

Wat zijn de meestvoorkomende ziektes van de Anthurium ?

De Anthurium kan getroffen worden door verschillende ziekten en plagen. De meest voorkomende zijn wolluis, spintmijten, trips, bladluizen, schimmels en bacterieziekten. Bestrijd wolluis of spintmijten door de plant te besproeien met een mengsel van water en afwasmiddel, of gebruik hiervoor speciale bestrijdingsmiddelen. Trips en bladluizen kun je bestrijden met een biologisch middel of door de aangetaste delen van de plant te verwijderen. Schimmels en bacterieziekten kunnen voorkomen worden door zo min mogelijk water op de bladeren te spuiten en af en toe de plant te inspecteren op verkleuringen of vlekken.

Mijn Anthurium heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Anthurium bruine vlekken op de bladeren? Dit kan veroorzaakt worden door te veel zonlicht, te veel water geven of een gebrek aan voedingsstoffen. Zorg voor voldoende indirect licht, geef niet te vaak en niet te veel water en voeg wat plantenvoeding toe aan het water tijdens het besproeien van de bladeren. Zo zal jouw Anthurium snel weer gezonde groene bladeren krijgen.

Mijn Anthurium heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Gele bladeren bij de Anthurium duiden vaak op te veel direct zonlicht of te weinig water. Wanneer de grond droog aanvoelt, geef je Anthurium dan water. Zorg er ook voor dat hij niet op een locatie met direct zonlicht staat. Binnen een paar dagen zou je verbetering moeten zien.

Bladeren van mijn Anthurium vallen plotseling af, wat is er mis?

Wanneer de bladeren van jouw Anthurium plotseling afvallen, kan dit duiden op verschillende problemen. Mogelijk krijgt de plant te weinig water of staat hij op een te donkere plek. Ook een te koude of te warme temperatuur, droge lucht, ongedierte of een voedingsstoffentekort kunnen de oorzaak zijn. Controleer de omstandigheden van de plant en pas deze indien nodig aan.

De Anthurium heeft niet alleen mooie bloemen, maar ook een luchtzuiverende werking en past daarom goed in huis.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Anthurium plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat zijn de beste omstandigheden om Anthurium te laten groeien?

Anthurium thrives in bright, indirect light, high humidity, and well-draining soil. Keep soil moist but not waterlogged, and avoid direct sunlight.

Hoe vaak moet je Anthurium water geven?

Geef Anthurium eens per week water en zorg dat de grond niet uitdroogt of te nat wordt. Vermijd natte voeten.

Hoe kun je ervoor zorgen dat Anthurium langer bloeit?

Om ervoor te zorgen dat Anthurium langer bloeit, geef je de plant voldoende licht maar vermijd direct zonlicht. Houd de grond vochtig en voeg langzaam vrijkomende meststof toe indien nodig. Snijd de uitgebloeide bloemen af om energie te besparen.

Zijn Anthuriums giftig voor huisdieren?

Ja, Anthuriums zijn giftig voor huisdieren zoals katten en honden vanwege de aanwezigheid van calciumoxalaat kristallen.

Hoe kun je Anthurium vermeerderen?

Anthurium kan worden vermeerderd door zaad of door deling van de wortelstokken. Neem een stek met meerdere bladeren en zet hem in vochtige grond en in de schaduw.

Plaats een reactie