Anthurium (Flamingoplant)

Nederlandse naam: Flamingoplant

De Anthurium, ook bekend als ‘Flamingoplant’ is een echte blikvanger in je huis. Hij komt uit de warme, vochtige regenwouden van Zuid- en Midden-Amerika en heeft mooie hartvormige bloemschutbladen. Hij houdt van veel licht, maar niet van direct zonlicht. Geef de Anthurium regelmatig ware, maar zorg dat de grond niet te nat wordt. De Anthurium brengt een exotisch tintje aan je interieur en zorgt voor een levendige, kleurrijke sfeer in elke kamer. Ideaal om je huis op te fleuren.

Plantnaam: Anthurium

Nederlandse naam: Flamingoplant

 • Standplaats: Halfschaduw
 • Water: Gemiddeld
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Bloeit: Ja
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Ja

Waar komt de Anthurium vandaan?

De Anthurium komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. Daar groeit hij in de regenwouden.

‘Anthurium’ is een Grieks woord. ‘Anthos’ betekent bloem en ‘oura’ betekent staart. Dat past goed bij de unieke vorm van deze opvallende plant. Wist je dat er meer dan 800 soorten zijn van deze plant? Ze zien er allemaal anders uit en hebben andere zorg nodig.

In de 19e eeuw ontdekten Europeanen de Anthurium. Ze vonden de plant prachtig en namen hem mee naar Europa. Nu vind je deze exotische plant in veel woonkamers. Dankzij de glanzende bladeren en heldere bloemen is het een echte blikvanger.

Eigenschappen van de Anthurium

De Anthurium valt op in elke kamer. Met glanzende groene bladeren en opvallende bloemen, steelt deze tropische plant de show. Ze heeft bepaalde kenmerken die haar anders maken dan andere kamerplanten.

Heb je ooit opgemerkt hoe bijzonder de bloemen van de anthurium zijn? Ze maakt hartvormige schutbladen in felle kleuren zoals rood, roze of wit. Mensen denken vaak dat dit de bloemen zijn. Eigenlijk is het bloemgedeelte het lange stokje dat uit het midden van het schutblad steekt.

De bladeren van de Anthurium zijn groot, glanzend en hebben duidelijke nerven. Afhankelijk van de soort Anthurium, hebben de bladeren allerlei vormen. Sommige soorten hebben hartvormige bladeren, terwijl andere langwerpige of lancetvormige bladeren hebben.

Alle Anthuriums houden van een hoge luchtvochtigheid. In hun oorspronkelijke omgeving zijn ze gewend aan vochtige omstandigheden. Wil je dit in je huis nabootsen? Dat hoeft niet te betekenen dat je een jungle in je huis moet hebben.

Elke soort Anthurium heeft unieke verzorgingsbehoeften. Voordat je een zorgplan opstelt, is het goed om te onderzoeken welke soort je hebt. Hou ook in gedachten dat deze planten van warme temperaturen houden, niet van direct zonlicht.

Wil je dat jouw anthurium bloeit en gezond blijft? Het helpt als je de eigenschappen van je anthurium begrijpt. Met een beetje geduld en onderzoek, zorg je voor een prachtige Anthurium die jarenlang bloeit.

Wist je dat?

De Anthurium een blijvertje is als het om bloemen gaat? Haar kleurrijke bloemschutbladen, die vaak worden aangezien voor bloemen, kunnen het hele jaar door bloeien. Dit maakt haar een van de langst bloeiende kamerplanten die je kunt vinden!

Soorten Anthuriums

Wist je dat er meer dan 800 soorten Anthuriums zijn? Elke soort heeft een eigen uniek uiterlijk en specifieke verzorgingsbehoeften. Door deze soorten goed te kennen, kies je makkelijk de juiste plant voor in je huis. Je weet dan ook hoe je ze gezond houdt.

Laten we enkele populaire soorten bekijken die je misschien wilt hebben:

 • Anthurium Andraeanum: Deze soort heeft grote hartvormige schutbladen in felle kleuren zoals rood, roze of oranje. De bladeren zijn glanzend en donkergroen.
 • Anthurium Scherzerianum: Deze soort is kleiner en heeft een krullende spadix, dat is de staaf waar de bloemen op groeien. Meestal is deze feloranje of rood.
 • Anthurium Clarinervium: Deze soort valt op door haar grote leerachtige bladeren met prachtige nerven. Ze heeft geen opvallende bloemen.

Wil je weten welke Anthurium-soort het best bij je interieur past? Kijk dan naar de ruimte die je hebt en de hoeveelheid licht die beschikbaar is. Denk ook na over hoeveel tijd je aan de verzorging van de plant wilt besteden.

Anthurium kopen

Wil je een Anthurium kopen als kamerplant in je huis? Super! Houd wel rekening met specifieke zorgbehoeften en omstandigheden die deze exotische schoonheid nodig heeft.

Waar vind je de Anthurium?

Je vindt Anthuriums bij veel tuincentra en bloemenwinkels. Ook online plantenverkopers bieden allerlei soorten Anthuriums aan. Lees altijd de beschrijving van de plant. Zo weet je precies wat voor soort Anthurium je koopt en hoe je deze verzorgt.

De juiste plant kiezen

Ben je klaar om jouw nieuwe groene vriend te kiezen? Let dan op een paar dingen:

 • Hoe groot is jouw ruimte thuis? Sommige soorten, zoals de ‘Anthurium Andraeanum‘, groeien vrij groot.
 • Ziet de plant er gezond uit? Bruine vlekken of verkleuringen op het blad kunnen duiden op ziektes.
 • Welke kleur vind je mooi? Kies voor levendige rode, roze of witte schutbladen.

Heb je de perfecte Anthurium gevonden? Top! Neem deze dan mee naar huis. Let wel op temperatuurschommelingen tijdens het transport. Een plotselinge overgang van warm naar koud is niet goed voor de plant.

Verzorging na aankoop

Als je de Anthurium gekocht hebt, geef je de plant wat extra aandacht. Zo voelt de plant zich snel thuis in de nieuwe omgeving. Zet de plant op een lichte, warme plek, maar niet in direct zonlicht. Houd de grond vochtig, niet doorweekt en besproei de bladeren regelmatig met water. Zo blijft de luchtvochtigheid hoog.

Is de Anthurium giftig?

Ja, de anthurium heeft giftige stoffen. Het sap van de plant geeft irritatie aan je huid. Slik je het in? Dan voel je je misselijk en moet je misschien overgeven. Je hoeft de plant niet te mijden in je huis! Neem wat voorzorgsmaatregelen en geniet van de schoonheid van de anthurium.

Is de Anthurium giftig voor katten en honden?

Ook voor katten en honden is de anthurium giftig. De plant heeft calciumoxalaatkristallen. Als je huisdier deze inslikt, krijgt het last van de mond, keel en maag. Je huisdier krijgt dan teveel speeksel of moet overgeven. Zet deze plant hoog, buiten het bereik van je nieuwsgierige kat of hond. Ben je bezorgd over blootstelling? Kijk dan naar andere planten die niet giftig zijn.

Is de Anthurium giftig voor baby’s?

Baby’s krijgen net als dieren last als ze in contact komen met de anthurium of het inslikken. Ze krijgen irritatie rond de mond of ogen, voelen zich misselijk en moeten misschien overgeven. Kinderen bijten minder vaak in planten dan huisdieren. Toch is het slim om de plant buiten bereik van kinderen te houden.

Is de Anthurium luchtzuiverend?

Wist je dat planten de lucht zuiveren? En hoe zit het met Anthuriums? Die doen meer dan je denkt!

Veel kamerplanten verbeteren de luchtkwaliteit. Ze filteren schadelijke stoffen en zorgen voor meer zuurstof in de lucht. De NASA heeft een studie gedaan. Daaruit blijkt dat sommige planten heel goed zijn in deze taak.

We gaan het hebben over de exotische Anthurium. Deze tropische plant valt niet alleen op door haar kleuren en vorm. Ze doet nog iets speciaals. Ze haalt formaldehyde uit de lucht.

Wat betekent dit voor jou? Formaldehyde is een stof die je vindt in veel spullen in huis. Denk aan tapijten, meubels, papieren handdoeken en schoonmaakmiddelen. Kom je veel in aanraking met deze stof? Dan kan je last krijgen van allergieën en irritaties aan je ogen, neus en keel.

Een Anthurium maakt je huis niet alleen mooier. Ze zorgt ook voor een gezondere leefomgeving door formaldehyde uit de lucht te halen! Denk je aan nieuwe planten voor je huis? Denk dan aan een Anthurium.

Belangrijk om te weten: Anthuriums helpen bij de luchtkwaliteit. Ze halen niet alle vieze stoffen uit de lucht. Het is belangrijk om je huis goed te ventileren en schoon te houden. En let op: Anthuriums zijn giftig als je ze inslikt of als ze op je huid komen. Houd ze uit de buurt van kinderen en huisdieren!

Bloeit de Anthurium?

De anthurium heeft de mooie eigenschap dat ze bijna het hele jaar door bloeit. Met jouw goede zorg bloeit je plant zelfs tot wel 300 dagen per jaar! Dat maakt de anthurium echt een blikvanger in huis of tuin.

Bloeien doet ze meestal vanaf het late voorjaar, met pieken in de zomer en herfst. Dit hangt af van allerlei dingen zoals hoeveel licht ze krijgt, de vochtigheid, de temperatuur en ook hoe oud je plant is.

 • Licht: Jouw plant heeft voldoende indirect licht nodig. Pas op met direct zonlicht, dat kan brandplekken op de bladeren veroorzaken.
 • Vochtigheid: Anthuriums komen uit de tropen. Ze houden dus van een hoge vochtigheid.
 • Temperatuur: Voor een gezonde groei zit de ideale temperatuur tussen de 20°C en 30°C.
 • Leeftijd: Jonge anthuriumplanten hebben soms meer tijd nodig om te beginnen met bloeien dan volwassen planten.

Wat doe je als de Anthurium is uitgebloeid?

Is je anthurium uitgebloeid? Maak je geen zorgen, de plant is niet dood. Het is gewoon tijd voor een rustperiode voordat de volgende bloei begint. Hier zijn een paar tips om je anthurium na de bloei te helpen:

 1. Snoeien: Haal oude en verbleekte bloemen weg met een scherp mes of een snoeischaar.
 2. Voeding: Geef je anthurium wat extra liefde door ze speciale anthuriumvoeding te geven.
 3. Rustperiode: Geef tijdens deze periode minder water en houd de temperatuur gelijkmatig.

Wist je dat?

De Anthurium niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een luchtreiniger? De Anthurium is bekend om haar vermogen om de lucht in huis te zuiveren van schadelijke stoffen zoals ammonia en formaldehyde. Dus, ze brengt niet alleen kleur, maar ook frissere lucht in je huis!

Verzorging van Anthuriums

Wil jij je huis opfleuren met Anthuriums? Dat is een goed idee! Deze exotische planten zijn niet alleen mooi, ze geven je huis ook een tropisch gevoel. Het verzorgen van Anthuriums is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Met deze tips help ik je op weg.

Eerst moet je een lichte plek voor je Anthurium vinden. Zorg ervoor dat je plant niet direct in de zon staat. Is er veel natuurlijk licht in de buurt? Perfect!

Heb je gecontroleerd of de bovenste centimeter grond van je Anthurium droog is? Dan is het tijd om water te geven. Let op, de grond moet licht vochtig blijven. Te veel water is niet goed voor je plant.

Omdat Anthuriums uit tropische regenwouden komen, houden ze van vochtige lucht. Zet je Anthurium bij andere planten of spray af en toe water over de bladeren. Zo verhoog je de luchtvochtigheid.

Tijdens het groei- en bloeiseizoen heeft je Anthurium extra voeding nodig. Gebruik een gewone meststof voor kamerplanten. Halveer de dosis die op de verpakking staat vermeld.

Na de bloei heeft je Anthurium rust nodig. Geef in deze periode minder water. Zo kan je plant herstellen en energie opdoen voor de volgende bloeiperiode.

Wist je dat je je Anthurium ook kunt stekken? Scheid een deel van de anthurium met luchtwortels, plant dit in vochtige, goed doorlatende grond en zorg voor indirect licht en constante vochtigheid voor optimale wortelvorming.

Lees meer over je Anthurium verzorgen

Problemen met de Anthurium

De anthurium is een prachtige plant, maar soms kunnen er problemen optreden. Geen paniek, we helpen je deze problemen op te lossen met de juiste kennis.

Heb je last van bladeren die van kleur veranderen? Dit is een vaak voorkomend probleem bij anthuriums. Worden de bladeren geel? Dan geef je de plant misschien te veel water. Zie je uitgedroogde, bruine punten op de bladeren? Dan krijgt je plant niet genoeg vocht. Je moet een balans vinden tussen deze twee.

Bloeit je anthurium niet? Dat kan komen door te weinig licht. Of misschien heeft je plant rust nodig na een bloeiperiode.

ProbleemOorzaak
Bladeren veranderen van kleurTe veel of te weinig water
Geen bloemenTe weinig licht of rustperiode

Heeft je anthurium bladluis? Gebruik dan bestrijdingsmiddelen zoals insecticiden of natuurlijke middelen zoals zeepwater om deze beestjes weg te krijgen.


Plaats een reactie