Agave (Eeuwplant)

Nederlandse naam: Eeuwplant

Deze plant met dikke, vlezige bladeren die uitlopen in puntige uiteinden, is de Agave ook bekend als ‘Eeuwplant. Hij komt uit de warme en droge gebieden van Mexico en het zuidwesten van de VS. Hij houdt van zonlicht en heeft weinig water nodig. Ideaal als je een plant zoekt die niet veel onderhoud nodig heeft. Met zijn robuuste uitstraling voegt hij een vleugje woestijn charme toe aan je huis.

Plantnaam: Agave

Nederlandse naam: Eeuwplant

 • Standplaats: Veel licht
 • Water: Weinig
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Bloeit: Ja
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Ja

Waar komt de Agave vandaan?

Ontdek de kracht van de agave! Deze stoere overlever komt uit het warme en droge Mexico. Zijn geheim? Dikke bladeren vol water. Zo trotseert hij droge periodes zonder een druppel regen.

Eeuwenlang gebruikten de Azteken al zijn vezels voor touw en kleding. Ze persten ook sap voor pulque, een biersoortige drank. Maar daar blijft het niet bij. Jouw bekende tequila? Die komt uit de agave! En er is meer: siroop, zoetstof, zeep en zelfs brandstof.

Wat maakt Agave zo speciaal?

Agaveplanten hebben sterke, spitse bladeren. Ze zijn dik en bedekt met een waslaagje. Hierdoor verliezen ze niet veel water. Dit helpt ze om te leven in droge woestijnen.

Niet alleen dat, elk blad van de agave eindigt in een scherpe doorn. Dit beschermt de plant tegen dieren die het water in de plant willen drinken.

Agaveplanten groeien vaak in rozetvormige patronen. Dit betekent dat de bladeren in een cirkel groeien. Dit helpt de plant om veel zonlicht op te vangen, zonder dat het veel ruimte inneemt. Ook maakt elke rozet nieuwe planten aan de zijkant van de moederplant.

Wat echt indrukwekkend is aan agave, is hoe het bloeit. Sommige soorten maken bloemstelen die wel 12 meter hoog worden! Het gekke is dat ze maar een keer bloeien in hun leven. Dit kan soms wel 30 jaar duren voordat ze zo’n grote bloemstengel maken.

Wist je dat?

De Agave plant een langeafstandsloper is in de plantenwereld? Deze plant kan jaren, soms zelfs decennia, groeien voordat hij bloeit. En wanneer hij bloeit in de natuur, produceert hij een spectaculaire bloemstengel die wel metershoog kan worden!

Soorten Agave planten

Wist je dat er meer dan 200 unieke soorten zijn? Elke soort heeft eigen kenmerken. Laten we een paar bijzondere soorten bekijken.

De Agave americana valt op. Deze plant heet ook wel de Amerikaanse eeuwplant. Hij heeft grote blauwgroene bladeren die wel 2 meter lang zijn. Je ziet deze plant vaak in tuinen omdat hij zo opvalt.

De Agave parryi, of Parry’s agave, heeft een compacte vorm. De grijsgroene bladeren hebben rode randen. Heb je een kleine tuin en wil je genieten van agaves? Dan is dit jouw plant!

De Agave tequilana kennen we als de tequila-agave. Ja, dat lees je goed! Uit deze plant maken ze tequila.

En dan is er nog de Agave attenuata. Deze plant heeft zachte groene, stekelloze bladeren. Ze zien eruit alsof ze golven. Daarom zie je deze plant vaak in moderne tuinen.

Elke agavesoort brengt iets unieks in je tuin. Ze zijn mooi, groot, kleurrijk en ze brengen een droge tuin tot leven. Je kunt er ook praktische dingen mee doen.

Denk goed na over welke agave je kiest. De grootte, kleur en hoeveel zorg de plant nodig heeft, is bij elke soort anders. Kies dus goed!

Veel plezier met het ontdekken van de wereld van agave soorten! Deze planten zijn niet alleen mooi. Ze hebben ook veel voordelen en mogelijkheden die je misschien nog niet kende.

Agave kopen

Heb je interesse in een agave plant? Dan zijn er een paar dingen waar je aan moet denken. Agave planten komen in allerlei soorten en maten. Kies de soort die het beste past bij jou als kamerplant en de ruimte die je hebt.

Kijk bij het kopen naar planten die er gezond uitzien. De bladeren moeten stevig zijn en geen bruine vlekken of rotte plekken hebben. Voel ook even aan de wortels. Die voelen stevig aan en niet slap of papperig.

Denk na over waar je de plant neerzet. Agaves houden van veel licht. Kies een plek waar ze veel zon krijgen. Ze groeien goed in droge grond, maar houden niet van natte grond waar het water blijft staan.

Vraag bij het kopen ook hoe je de plant het beste verzorgt. Elke agave soort heeft zijn eigen verzorging nodig, ook al hebben de meeste soorten niet veel verzorging nodig.

Er zijn een paar soorten agave die je misschien leuk vindt. Je vindt deze bij het tuincentrum in de buurt:

 • Agave americana: Deze grote agave soort wordt tot wel 2 meter hoog.
 • Agave parryi: Deze soort is kleiner en past goed in een kleine ruimte.
 • Agave tequilana: Dit is de agave soort waar ze tequila van maken!
 • Agave attenuata: Deze soort zie je vaak in tuinen, omdat hij er leuk uitziet.

Is de Agave giftig?

Heb jij een groen hart en houd je van tuinieren? Dan wil je zeker weten welke planten veilig zijn voor je huisdieren en kinderen. Let goed op met bepaalde soorten agave.

Is de agave giftig voor katten en honden?

Ja, sommige agavesoorten zijn giftig voor katten en honden. In het sap van veel agavesoorten zitten stoffen die saponinen heten. Deze stoffen irriteren bij inname of contact met de huid. Vergiftiging bij je huisdier herken je aan braken of diarree. Het hangt af van hoeveel ze van de plant hebben gegeten.

Voorkom dat je huisdieren bij de agaveplanten kunnen. Zie je dat je kat of hond ziek wordt na het eten van een agaveplant? Bel dan meteen de dierenarts.

Is de agave giftig voor baby’s?

Ja, baby’s lopen ook risico bij bepaalde soorten agave. Net als bij huisdieren irriteert het sap ook bij mensen. Dit uit zich in misselijkheid, braken en diarree.

Let dus goed op je kinderen als ze in de buurt zijn van deze planten. Voorkom dat ze delen van de plant eten of ermee spelen. Heb je het idee dat je kind ziek is geworden van de agaveplant? Schakel dan direct medische hulp in. Het is het veiligst om deze plant buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden.

Veilig met de natuur omgaan is altijd een goed idee, vooral als je niet weet welke effecten een plant kan hebben. Wees dus voorzichtig met agaveplanten.

Heeft de Agave luchtzuiverende eigenschappen?

Je vraagt je misschien af of de agaveplant meer doet dan alleen mooi zijn. Draagt de plant ook bij aan een gezonder binnenklimaat? Sterker nog, agaveplanten hebben geen sterke luchtzuiverende eigenschappen. Ze zien er exotisch uit en hebben weinig onderhoud nodig, maar ze zuiveren de lucht minder goed dan andere kamerplanten.

De meeste planten nemen schadelijke stoffen uit de lucht op via hun bladeren en zetten deze om in voedingsstoffen. De agave doet dit minder goed dan andere kamerplanten, zoals de lepelplant of varen. Geef je voorrang aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in je huis, kies dan voor andere opties dan agaves.

Laat dit je niet ontmoedigen! De agaveplant heeft nog steeds veel andere voordelen:

 • Ze hebben weinig water nodig, ideaal als je soms vergeet je planten water te geven.
 • Ze groeien in de volle zon, perfect voor zonnige vensterbanken.
 • Ze zijn er in allerlei maten, waardoor je altijd wel een geschikte plek in huis vindt.

Bloeit de agave?

Ja, een Agave kan binnenshuis bloeien, maar dit is vrij zeldzaam en gebeurt meestal pas na een flink aantal jaar. Agave-planten zijn monocarpisch, wat betekent dat ze slechts één keer in hun leven bloeien en daarna sterven. De bloei kan spectaculair zijn met een lange bloeistengel. Als je Agave binnenshuis bloeit, is dit een uniek en bijzonder moment. Zorg er wel voor dat de plant voldoende licht krijgt en onder de juiste omstandigheden wordt gehouden, aangezien dit kan helpen bij het bevorderen van de bloei.

Wist je dat?

De Agave een rijke geschiedenis heeft van het maken van touw tot het brouwen van tequila! Ja, je leest het goed, sommige Agave-soorten zijn de belangrijkste ingrediënten voor het maken van tequila. Dat is nog eens een veelzijdige kamerplant!

Aave verzorgen

Je Agave verzorgen is niet moeilijk als je een paar basis dingen weet. Laten we het samen bekijken.

Water geven

Agaves drinken niet veel water. Toch hebben ze regelmatig een beetje water nodig. Geef ze niet te veel! Te veel water kan de wortels laten rotten en de plant kan dood gaan. De grond moet goed droog zijn voordat je weer water geeft.

Zonlicht

Agaves zijn gek op zon. Ze doen het ook goed in de halfschaduw. Zie je gele of bruine bladeren op je plant? Dan vangt de plant misschien te veel zon. Verplaats de plant naar een minder zonnige plek.

Bodem en afwatering

Agaveplanten doen het goed in een bodem die goed water doorlaat. Gebruik een mix die speciaal voor cactussen en vetplanten is. Of maak zelf een mix. Gebruik evenveel potgrond, perliet en grof zand.

Snoeien

Agaveplanten snoeien helpt om ze mooi in vorm te houden. Het houdt ook dode bladeren weg, die ongedierte aantrekken. Pas op als je snoeit, want het sap kan irritatie veroorzaken.

Stekken

Wil je nieuwe Agave planten kweken dan kun je je Agave stekken. Dit doe je door een jonge uitloper (pup) die aan de basis van de moederplant groeit te nemen en deze te planten in een pot met goed doorlatende grond, zoals cactus- of succulentenaarde.

Lees meer over je Agave verzorgen

Problemen met je Agave

Agave is een prachtige plant om te kweken. Toch krijg je soms te maken met wat probleempjes. De meest voorkomende zijn ziektes en beestjes die je plant niet zo leuk vinden. Geen zorgen, we gaan je helpen dit op te lossen!

Ziektes

Agave kan last hebben van bacteriën of schimmels. Een ziekte die we vaak zien is wortelrot. Deze ziekte komt voor als je plant te veel water krijgt. Zie je dat de bladeren bruin en slap worden, en dat de stam makkelijk omvalt? Dan heeft jouw agave misschien wortelrot.

Anthracnose is een andere ziekte die je agave kan treffen. Deze schimmelziekte zorgt voor donkere vlekken op de bladeren. Zie je dit bij je plant? Snijd dan snel het zieke deel weg, zodat de ziekte niet verder verspreidt.

Beestjes

Agave kan ook last hebben van beestjes. Een veelvoorkomend beestje is de agavewezen. Deze kleine boosdoeners boren gaten in het hart van de plant en leggen daar hun eitjes. Dit kan heel gevaarlijk zijn voor je agave.

Een ander beestje dat je agave niet leuk vindt, is de schildluis. Deze kleine zuigertjes drinken het sap uit het blad van je plant. Dit zorgt ervoor dat de bladeren geel worden en dat je plant zwakker wordt.

De beste manier om deze ziekten en beestjes te bestrijden, is door te voorkomen dat ze je plant bereiken. Zorg ervoor dat je jouw agaves niet te veel water geeft en zet ze op een plek waar genoeg lucht is. Gebruik ook bestrijdingsmiddelen als dat nodig is.

Hoewel het kweken van agave soms een uitdaging kan zijn, laat je niet ontmoedigen. Met de juiste zorg en aandacht overwin je deze problemen. Vergeet niet dat elke plant unieke behoeften heeft, dus blijf alert op eventuele veranderingen in de gezondheid van je agave.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over je Agave plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat doe je met agaveplanten?

Mensen gebruiken agaveplanten voor allerlei dingen. Je kunt er bijvoorbeeld tequila van maken. Maar ze zijn ook heel mooi in je tuin. Ze geven een bijzondere uitstraling

Zijn agaveplanten gevaarlijk voor huisdieren en kinderen?

Let op! Sommige soorten agaveplanten zijn giftig voor huisdieren en kinderen. Pas dus altijd goed op met deze planten.

Hoe verzorg je agaveplanten?

Agaveplanten hebben speciale zorg nodig. Ze hebben een bepaalde hoeveelheid water nodig, genoeg zonlicht, de juiste grond en drainage. En vergeet niet om ze regelmatig te snoeien.

Hoe voorkom je dat je agaveplanten te veel water geeft?

Je moet goed begrijpen hoeveel water jouw agaveplant nodig heeft. Zorg ook voor genoeg drainage. Dan voorkom je problemen door te veel water geven.

Welke ziekten en beestjes houden van agaveplanten?

Agaveplanten kunnen ziek worden van wortelrot en anthracnose. Ook kunnen er beestjes op af komen, zoals agavewezens en schildluizen.


Plaats een reactie