Agave (Eeuwplant)

Op zoek naar een stoere toevoeging aan je interieur?

De Agave, een robuuste kamerplant die perfect is voor liefhebbers van minimalistisch design. Deze vetplant vereist weinig water en gedijt goed in goed doorlatende grond.

Ontdek hoe je deze karakteristieke plant kunt verzorgen en creëer een sfeer van eenvoud en natuurlijkheid in je huis.

Agave eigenschappen

Latijnse naamAgave
Nederlandse naamEeuwplant
Bekendste soorten

Americana, Attenuata, Blue Glow, Parry’s Agave, Victoriae-reginae

Behoort tot de familieAgavaceae
Type plant Bloeiende kamerplant , Vetplant
Categorie Tropische kamerplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Agave plant komt uit Mexico en delen van Midden- en Zuid-Amerika.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteNee
BloeitJa
BloeiperiodeDe bloeiperiode van de Agave binnenshuis is afhankelijk van de individuele plant en kan variëren van enkele jaren tot tientallen jaren.
LuchtzuiverendJa
StandplaatsVeel licht
OnderhoudMakkelijk
Water gevenWeinig
GiftigJa

Waar komt de Agave vandaan?

Agaves zijn planten die voornamelijk groeien in droge en warme gebieden in Noord- en Midden-Amerika. Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit Mexico en Centraal-Amerika, maar zijn nu ook te vinden in delen van de Verenigde Staten en het Caribisch gebied. Agaves zijn bekend om hun dikke, vlezige bladeren en sommige soorten produceren ook bloemen. De planten worden al sinds de pre-Columbiaanse tijd gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals de productie van pulque (een alcoholische drank), siropen en vezels voor textiel. Ook tegenwoordig worden agaves nog steeds veel gebruikt vanwege hun veelzijdigheid en schoonheid als sierplanten.

Agave soorten

Er zijn vele verschillende soorten Agave, van groot tot klein, met verschillende vormen en kleuren. Hier zijn zes populaire Agave op dit moment:

 • Agave americana – Deze imposante plant heeft grote blauwgroene bladeren met scherpe randen en kan wel 2 meter hoog worden.
 • Agave parryi – Deze kleinere Agave heeft een rozet van zilvergrijze bladeren met stekels aan de randen.
 • Agave Victoriae-reginae – Deze Agave heeft kleine, compacte rozetten met smalle, donkergroene bladeren met witte lijnen.
 • Agave tequilana – Deze Agave wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van tequila. Het heeft lange, brede bladeren en kan wel 5 meter hoog worden.
 • Agave bovicornuta – Deze Agave heeft uniek gevormde bladeren die lijken op koeienhoorns. Het is bekend om zijn decoratieve waarde.
 • Agave desmettiana – Deze Agave heeft grote, groene bladeren met rode tinten langs de randen. Het vormt vaak grote clusters, waardoor het een mooie bodembedekker is.

Wist je dat de Agave tequila oplevert? Uit het hart van deze plant wordt tequila gedistilleerd.

Eeuwplant kopen, waar let je op?

Als je op zoek bent naar een mooie Agave voor in huis of tuin, zijn er een paar belangrijke punten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de juiste plant koopt.

 1. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de grootte van de Agave. Kies een plant die past bij de ruimte waar je hem wilt plaatsen.
 2. Ook is het goed om te kijken naar de vorm van de plant. Sommige Agaves hebben scherpe punten aan de uiteinden van hun bladeren, terwijl anderen meer afgerond zijn.
 3. Daarnaast is het goed om te controleren of de plant gezond is. Dit kun je doen door te kijken of hij stevige, groene bladeren heeft en geen bruine plekken of schimmel.
 4. Verder is het belangrijk om te weten welke Agave-variant je koopt. Elke soort heeft namelijk zijn eigen specifieke eigenschappen en verzorgingseisen.
 5. Tot slot is het aan te raden om te kijken naar de prijs en om eventueel te onderhandelen met de verkoper als je denkt dat de plant te duur is.

Door op deze zes belangrijke punten te letten, kun je ervoor zorgen dat je een mooie en gezonde Agave plant in huis of tuin haalt.

Is de Agave giftig?

Wil jij graag een Agave in huis halen, maar vraag je je af of deze plant giftig is? Lees hieronder alles wat je moet weten over de giftigheid van de Agave.

Is de Agave giftig voor mensen?

De Agave, ook wel de century plant genoemd, is giftig voor mensen. Het sap van deze plant kan ernstige irritatie veroorzaken op de huid en in de ogen. Daarnaast kan inname van het sap leiden tot misselijkheid, overgeven en diarree. Het is belangrijk om jezelf te beschermen bij het snoeien of verplaatsen van deze plant en te allen tijde handschoenen en een veiligheidsbril te dragen. Zorg er ook voor dat kinderen en huisdieren uit de buurt blijven van deze agressieve plant.

Is de Agave giftig voor katten en honden?

De Agave is een giftige plant voor honden en katten. De giftigheid van de plant bevindt zich in de bladeren en kan zorgen voor braken en diarree bij je huisdier. In ernstige gevallen kan de plant zelfs leiden tot leverfalen of hartritmestoornissen. Zorg dat je huisdier niet bij de plant kan komen en neem direct contact op met de dierenarts wanneer je denkt dat je huisdier de plant heeft gegeten.

Is de Agave luchtzuiverend?

Wist je dat de Agave niet alleen mooi staat in je huis, maar ook zorgt voor schone lucht? Deze plant is namelijk luchtzuiverend en kan schadelijke stoffen uit de lucht halen. Dit komt doordat de Agave veel zuurstof produceert en CO2 opneemt. Daarnaast kan de plant ook vocht opnemen en zo de luchtvochtigheid verbeteren. Zorg dat je minstens één Agave in huis hebt staan, en je zult merken dat je je beter voelt!


Agave verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij je Agave plant gezond houden en laten groeien? Dan is het belangrijk om regelmatig en goed te verzorgen. Een Agave is een succulent en heeft dus weinig water nodig. Zorg dat de plant op een lichte plek staat en geef hem alleen water als de grond volledig droog is. Ook is het belangrijk om de plant af en toe te bemesten en dode bladeren te verwijderen. Hieronder lees je alle tips voor een optimale verzorging van jouw Agave.

Wil je meer weten over hoe je Agave het best kunt verzorgen? Bekijk onze Agave Verzorging pagina.

Water geven

De Agave heeft niet veel water nodig, geef het eens in de twee weken een flinke slok water. Voordat je weer water geeft, controleer je of de bovenste laag potgrond droog aanvoelt. Zorg ervoor dat de plant niet te nat blijft staan om wortelrot te voorkomen.

Standplaats

De Agave doet het goed op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk dat de grond goed doorlaatbaar is, dus meng wat zand door de grond of plant de Agave op een verhoogd bed. Zorg dat je de plant niet te vaak water geeft, want de Agave houdt van droogte. Geef hem alleen water als de grond volledig droog is.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Agave ligt tussen de 30% en 50%. Een te vochtige omgeving kan leiden tot schimmelgroei en wortelrot. Zorg daarom voor een goede luchtcirculatie bij de plant.

Plantenvoeding

De Agave heeft weinig voeding nodig, maar kan je af en toe wat plantenvoeding geven. Doe dit eens per maand in het voorjaar en de zomer en zeker niet meer dan nodig, anders kan de Agave verbranden.

Stekken

Je kunt de Agave het beste stekken door het afsnijden van de roset met de scherpe rand tussen de bladeren. Snij dicht bij de wortelstok af en laat de stek vervolgens een week liggen om te drogen. Plant de stek in een pot met cactusgrond en zorg dat de grond licht vochtig blijft. Plaats de pot op een zonnige plek en geef af en toe wat water. Na enkele weken zal de stek wortels beginnen te groeien en zal er een nieuwe plant ontstaan.

Snoeien

Wil jij weten hoe je de Agave het beste kunt snoeien? Ten eerste is het belangrijk om te weten dat de Agave eens in de tien jaar gesnoeid moet worden. Dit kun je het beste doen in het voorjaar. Hieronder vind je een aantal praktische tips om te volgen tijdens het snoeien van je Agave:

 • Draag handschoenen en beschermende kleding, want de bladeren bevatten giftige stoffen.
 • Knip de bladeren dicht bij de stam af met een snoeischaar.
 • Zorg dat de buitenste bladeren korter zijn dan de binnenste bladeren.
 • Wanneer de Agave te groot wordt, kun je de stam afsnijden en in stukken planten om nieuwe planten te creëren.
 • Zorg dat je de Agave niet te veel snoeit, omdat dit de groei van de plant remt.

Verpotten

Het verpotten van een Agave plant is niet moeilijk, maar het vereist wel de juiste aanpak om ervoor te zorgen dat de plant gezond blijft. Om te beginnen heb je een nieuwe pot nodig die groot genoeg is voor de wortels van de plant. Haal de plant voorzichtig uit de oude pot en verwijder eventuele dode bladeren en wortels. Zorg dat de nieuwe pot gevuld is met verse potgrond en plaats de plant erin. Druk de grond voorzichtig aan en geef de plant water. Zet de Agave plant op een lichte plek en geef regelmatig water, maar pas op dat de grond niet te nat wordt.


Agave onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Agave wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Agave gezond en mooi te houden.

Wat zijn de meestvoorkomende ziektes van de Agave ?

De Agave plant kan last hebben van verschillende ziekten en plagen. Hieronder vind je een opsomming van de meest voorkomende en hoe je ze kunt bestrijden:

 1. Bladluizen: deze zuigen het sap uit de bladeren. Bestrijden met natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes of roofmijten, of met een insecticide.
 2. Wolluizen: deze zijn te herkennen aan de witte, wazige massa op de bladeren. Bestrijding met insecticiden of door ze weg te vegen met een vochtige doek.
 3. Spintmijten: deze veroorzaken gele stipjes op de bladeren en spinnenwebben. Bestrijden met insecticiden of door de plant regelmatig te besproeien met water.
 4. Schimmels: kunnen ontstaan door te veel vocht. Zorg daarom voor een goede drainage en breng geen water aan op de bladeren. Bestrijden met fungiciden.
 5. Roest: te herkennen aan bruinrode vlekken op de bladeren. Verwijder aangetaste bladeren en bestrijd met fungiciden.
 6. Snuitkevers: deze eten gaten in de bladeren en stengels. Bestrijden met insecticiden of door vallen te plaatsen met lokmiddel.

Zorg dat je de ziekten en plagen tijdig herkent en snel bestrijdt om erger te voorkomen. Houd de plant goed in de gaten en neem indien nodig maatregelen.

Mijn Agave heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Agave last van bruine vlekken? Dit kan worden veroorzaakt door te veel water, te veel zon of een ziekte. Zorg ervoor dat je de plant niet te vaak water geeft en dat hij genoeg licht krijgt. Controleer of er geen ziekte aanwezig is door de plant te inspecteren op ongedierte en rot. Verwijder zieke delen en verpot de plant indien nodig.

Mijn Agave heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Help, de bladeren van mijn Agave kleuren geel! Dit kan komen door overwatering, onderwatering, onvoldoende licht, te weinig voedingsstoffen of een gebrek aan luchtvochtigheid. Zorg dat je de Agave op de juiste manier verzorgt en dat de grond tussen waterbeurten door droog is. Daarnaast kan het helpen om de plant te verpotten met verse aarde en voeding te geven. Met deze tips kan je Agave hopelijk weer gezonde, groene bladeren krijgen.

Bladeren van mijn Agave vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van je Agave plotseling afvallen, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de plant te veel of te weinig water krijgt, of dat de grond niet goed doorlaatbaar is. Ook kan er sprake zijn van een ziekte of plaag. Controleer de bladeren en wortels op schade en verplaats de plant naar een andere locatie als dat nodig is. Zorg daarnaast voor voldoende zonlicht en voedingsstoffen.

De Agave heeft een lange levensduur van 10-30 jaar voordat hij bloeit en afsterft.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Agave plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is een Agave?

Agave is een geslacht van planten met dikke, vlezige bladeren en scherpe stekels, vaak gebruikt voor de productie van tequila en agavesiroop.

Hoe verzorg ik mijn Agave plant?

Zet een agave plant in een zonnige omgeving en laat de grond tussen het water geven door uitdrogen. Verwijder dode bladeren en snoei de stekelige punten.

Welke soorten Agave planten zijn er?

Er bestaan meer dan 200 soorten Agave planten, waaronder de blauwe agave, de gestreepte Agave americana en de kleine Agave victoriae-reginae.

Hoe lang duurt het voordat een Agave plant bloeit?

Een Agave plant bloeit pas na gemiddeld 10 tot 25 jaar, afhankelijk van de soort en groeiomstandigheden.

Zijn Agave planten giftig?

Ja, sommige soorten Agave planten kunnen giftig zijn voor zowel mensen als dieren. Het sap en de stekels kunnen irritatie veroorzaken.

Plaats een reactie