Heb jij een zwak voor stoere en gemakkelijke kamerplanten? Dan is de cactus wellicht jouw ideale match!
Met zijn stekelige uiterlijk heeft deze woestijnkoning weinig onderhoud nodig en kan hij wel tegen een stootje. Ben je benieuwd hoe je jouw cactus in topconditie houdt en hem wellicht zelfs in bloei kunt laten staan? Lees dan snel verder en ontdek alle ins en outs voor een happy and healthy cactus in huis.
Cactaceae eigenschappen
Latijnse naam | Cactaceae |
Nederlandse naam | Cactus |
Bekendste soorten | Saguaro, Prickly Pear, Barrel, Fishbone, Moon |
Behoort tot de familie | Cactaceae |
Type plant | Bloeiende kamerplant , Vetplant |
Categorie | Tropische kamerplant, Kamerplant op stam, Luchtzuiverende kamerplant |
Geschikt voor | Woonkamer, Kantoor, |
Oorspronkelijk gebied | De Cactaceae plant komt uit Noord- en Zuid-Amerika. |
Maximale grootte | Kleine kamerplant (30-60 cm) |
Bladgrootte | Nee |
Bloeit | Ja |
Bloeiperiode | De bloeiperiode van de Cactaceae binnenshuis varieert, maar meestal bloeien ze in de lente tot zomermaanden. |
Luchtzuiverend | Ja |
Standplaats | Veel licht |
Onderhoud | Makkelijk |
Water geven | Weinig |
Giftig | Ja |
Waar komt de Cactaceae vandaan?
Cactaceae, oftewel cactussen, komen oorspronkelijk uit het Amerikaanse continent, met name uit Centraal- en Zuid-Amerika. Door de evolutie hebben ze zich aangepast aan verschillende leefomgevingen, zoals droge woestijnen, bergachtige gebieden en zelfs aan tropische wouden. Cactussen zijn planten die zich hebben aangepast aan een droog klimaat door de ontwikkeling van een dikke en sappige stam en bladeren in de vorm van stekels om water vast te houden en zich te beschermen tegen roofdieren. Sommige cactussen produceren prachtige bloemen die ’s nachts bloeien, terwijl andere soorten vruchten voortbrengen die door dieren worden gegeten en zo helpen bij de verspreiding van zaden. Cactussen zijn fascinerende planten die door hun unieke uiterlijk en aanpassingsvermogen steeds meer populair worden in huis en tuin.
Cactaceae soorten
Cactussen zijn er in allerlei soorten en maten. Ze zijn populair vanwege hun unieke uiterlijk en gemakkelijke verzorging. Ben jij op zoek naar een leuke cactus voor in huis? Dan zijn er een paar soorten die je zeker moet overwegen. Hieronder vind je de zes populairste cactussen van dit moment:
- Echeveria: Deze cactus staat bekend om zijn prachtig gekleurde en dikke bladeren. Hij is ideaal voor in een pot of als onderdeel van een succulentenarrangement.
- Opuntia: ook wel bekend als de vijgencactus, heeft platte bladeren en bloemen in verschillende kleuren. Deze cactus geeft je interieur een speelse touch.
- Mammillaria: Deze kleine bolvormige cactus heeft prominente doornen en is gemakkelijk te verzorgen. Hij voegt wat pit toe aan je plantencollectie.
- Ferocactus: met zijn opvallende ribbelpatroon en grote doornen is deze cactus een echte eyecatcher. Hij gedijt goed in zowel binnen- als buitentuinen.
- Gymnocalycium: Deze cactus heeft vaak felgekleurde bloemen en gestreepte stekels. Met zijn compacte formaat past hij perfect op een vensterbank of bureau.
- Astrophytum: Deze cactus valt op door zijn sterachtige vorm en lange, harige doornen. Hij voegt een exotisch tintje toe aan elke plantencollectie.
Of je nu een beginner bent of een ervaren cactusliefhebber, deze cactussen zijn gegarandeerd een goede keuze. Voeg een beetje groen toe aan je interieur en geniet van de schoonheid van deze bijzondere planten!
Wist je dat de Cactaceae familie bestaat uit ongeveer 1750 soorten verschillende cactussen?
Cactus kopen, waar let je op?
Als je een Cactaceae wilt kopen, zijn er een paar belangrijke punten waar je op moet letten. Zo is het bijvoorbeeld van belang om te kijken naar de grootte van de pot en de plant zelf. Een te kleine pot kan ervoor zorgen dat de wortels van de plant niet genoeg ruimte hebben om te groeien.
Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de kleur van de plant. Cactaceae planten moeten een mooie groene kleur hebben, en als de planten een gele of bruine kleur hebben kan dit wijzen op ziekte of overwatering. Je kunt ook controleren of de plant stevig is door voorzichtig aan de stam te wiebelen. Een gezonde plant hoort stevig op zijn plaats te blijven staan.
- Let er ook op dat de doorns van de plant symmetrisch zijn, en dat ze allemaal dezelfde grootte hebben. Op deze manier weet je dat de plant gezond is en niet beschadigd is tijdens transport.
- Het is belangrijk om te kiezen voor een winkel die bekend staat om zijn kwaliteit en kennis van Cactaceae planten, zodat je zeker weet dat je een goede aankoop doet.
Is de Cactaceae giftig?
Ben je een liefhebber van de Bromelia? Maar ben je ook benieuwd of deze plant giftig is? Hieronder lees je of deze populaire kamerplant gevaarlijk kan zijn voor jou en je huisdieren.
Is de Cactaceae giftig voor mensen?
De Cactaceae is over het algemeen niet giftig voor mensen. Er zijn echter een paar cactussoorten waarvan de vruchten giftig kunnen zijn als ze in grote hoeveelheden worden gegeten. Het is belangrijk om te weten welke cactussoort je hebt en of deze giftigheid heeft voordat je het gaat eten. Raadpleeg in geval van twijfel een expert in cactussen.
Is de Cactaceae giftig voor katten en honden?
Cactaceae, een plantensoort die ook wel bekend staat als cactus, kan giftig zijn voor honden en katten. Dit komt doordat sommige soorten doornen hebben die kleine stukjes in de mond en maag van de dieren kunnen achterlaten. Hierdoor kan irritatie ontstaan en in ernstigere gevallen ook bloedingen. Het is daarom belangrijk om je huisdieren weg te houden bij deze planten en ervoor te zorgen dat ze niet in de buurt kunnen komen. Bij eventuele blootstelling is het essentieel om zo snel mogelijk contact op te nemen met een dierenarts.
Is de Cactaceae luchtzuiverend?
De Cactaceae, beter bekend als cactussen, staat erom bekend dat ze weinig water nodig hebben en goed gedijen in droge omstandigheden. Maar wist je dat ze ook luchtzuiverend zijn? Deze plantensoort verwijdert schadelijke chemicaliën zoals formaldehyde en benzeen uit de lucht. Cactussen hebben daarnaast geen last van insectenplagen, waardoor ze geen pesticiden nodig hebben. Een paar van deze planten in je huis of kantoor kan dus niet alleen zorgen voor een exotische uitstraling, maar ook bijdragen aan een gezondere leefomgeving.
Cactaceae verzorgen, hoe doe je dat?
Wil jij graag een Cactaceae in huis? Dan is het belangrijk dat je weet hoe je deze plant het best kunt verzorgen. In dit artikel geven wij je praktische tips over hoe je jouw cactus op de juiste manier kunt water geven, welke voedingsstoffen hij nodig heeft en hoe je de plant kunt verpoten. Zo kun jij straks genieten van een prachtige en gezonde cactus!
Wil je meer weten over hoe je Cactaceae het best kunt verzorgen? Bekijk onze Cactaceae Verzorging pagina.Water geven
Geef de Cactaceae een keer per week water in de zomer, en minder in de winter. Zorg ervoor dat de grond tussen waterbeurten goed droog is. Te veel water kan de wortels beschadigen en tot rot leiden.
Standplaats
De Cactaceae gedijen het beste in direct zonlicht, wat betekent dat ze het meest geschikt zijn voor buitenteelt of teelt in een zonnige omgeving binnenshuis. Ze hebben een goed doorlatende bodem nodig en kunnen overleven in droge omstandigheden, dus zorg dat je hun grond niet te vaak water geeft. Plaats ze ook niet te dicht bij een raam waar tocht kan ontstaan.
Luchtvochtigheid
Cactussen gedijen het beste bij een luchtvochtigheid van 30 tot 50 procent. Een te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot schimmelgroei en rotting van de wortels, terwijl een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot uitdroging en sterven van de plant.
Plantenvoeding
Geef Cactaceae eens per maand plantenvoeding tijdens de lente en zomer. Gebruik een meststof met weinig stikstof en een hoog fosfor- en kaliumgehalte. In de herfst en winter hebben cactussen minder voeding nodig en is eens in de twee à drie maanden voldoende. Vergeet niet om de instructies op de verpakking te volgen en de plant water te geven voordat je plantenvoeding geeft.
Stekken
Wil je jouw Cactaceae vermeerderen? Dan kun je dat het beste doen door stekken. Snijd een gezonde stengel af met een scherp mesje en laat deze vervolgens één tot twee weken drogen. Plant de stek vervolgens in een pot met goed drainerende grond en geef water. Houd de pot op een lichte plaats, maar vermijd direct zonlicht. Binnen enkele weken zul je zien dat er nieuwe wortels en scheuten groeien!
Snoeien
Wil je je Cactaceae snoeien? Dit plantgeslacht heeft doornige stekels, wat het lastig maakt om te snoeien. Begin met het dragen van handschoenen om jezelf te beschermen tegen deze doornen. Gebruik vervolgens een snoeischaar of een scherp mes om de stengels een paar centimeter boven de knooppunten af te snijden. Zorg dat je de plant niet te veel snoeit, want daardoor kan hij beschadigd raken. Vermijd ook het snoeien rondom de bloeiperiode, anders bestaat de kans dat je de bloemen beschadigt.
Verpotten
Voordat je jouw Cactaceae gaat verpotten, is het belangrijk om te weten dat deze planten van droge grond houden en een goede afwatering nodig hebben. Gebruik daarom een goed doorlatende potgrond zonder extra meststoffen. Kies een pot die iets groter is dan de huidige pot, zodat de wortels genoeg ruimte hebben om te groeien. Leg een laagje grind of schelpjes op de bodem van de pot om te zorgen voor de afwatering. Haal vervolgens voorzichtig de cactus uit de oude pot en verwijder eventuele resten van de oude potgrond. Plaats de cactus in de nieuwe pot en vul de pot op met nieuwe potgrond, tot ongeveer 2 centimeter onder de rand. Druk de grond lichtjes aan en geef de cactus wat water. Let op: wacht wel even tot de grond helemaal droog is voordat je opnieuw water geeft.
Cactaceae onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen
Als je lang van je Cactaceae wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.
Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Cactaceae gezond en mooi te houden.
Wat zijn de meestvoorkomende ziektes van de Cactaceae ?
Mijn Cactaceae heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?
Heeft jouw Cactaceae bruine vlekken? Dit kan worden veroorzaakt door te veel water geven, direct zonlicht of een gebrek aan voedingsstoffen. Om dit op te lossen, zorg voor voldoende drainage, geef de plant minder water en voeg af en toe mest toe aan de grond. Zet je cactus op een plek met indirect zonlicht.
Mijn Cactaceae heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?
Heb jij last van gele bladeren bij je Cactaceae? Dit kan veroorzaakt worden door te veel of te weinig water, te weinig zonlicht of een gebrek aan voedingsstoffen. Los dit op door de plant op een goede plek te zetten, de juiste hoeveelheid water te geven en eventueel voeding toe te voegen. Verwijder de gele bladeren om verdere schade tegen te gaan.
Bladeren van mijn Cactaceae vallen plotseling af, wat is er mis?
Het plotseling afvallen van de bladeren van Cactaceae kan te wijten zijn aan verschillende factoren, zoals overwatering, gebrek aan water of slechte belichting. Controleer of de grond vochtig genoeg is en verminder watergift indien nodig. Zorg ook dat de cactus voldoende licht krijgt en niet te dicht bij koude ramen staat. Pas op voor tocht en zorg dat de temperatuur stabiel blijft. Bemest de cactus niet in de winterperiode.
Een ander interessant weetje over deze familie is dat sommige soorten cactussen wel 200 jaar oud kunnen worden!
Veelgestelde vragen
Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Cactaceae plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!
Welke soorten cactussen zijn er?
Er zijn meer dan 2000 soorten cactussen, variërend in grootte en vorm, waaronder opuntia, echinocactus, astrophytum en mammillaria.
Hoe verzorg je een cactus?
Geef een cactus weinig water, geef hem voldoende licht en lucht, en haal eventuele dode delen weg.
Zijn cactussen giftig?
Sommige cactussen hebben stekels die pijn kunnen doen, maar er zijn geen giftige cactussen. Was je handen na contact met stekels.
Hoe kun je een cactus vermeerderen?
Je kunt een cactus vermeerderen door scheuten van de moederplant af te halen en in droge, goed doorlatende grond te planten.
Waar komen cactussen vandaan?
Cactussen komen oorspronkelijk uit Amerika en maken deel uit van de familie Cactaceae. Ze groeien in droge en woestijnachtige gebieden.