Maranta (Prayer plant)

Op zoek naar een kamerplant met levendige bladeren die je interieur direct opfleuren?

De Maranta, ook wel bekend als de Calathea. Met zijn unieke bladpatronen en kleurrijke uitstraling is deze plant een absolute eyecatcher.

Benieuwd naar de verzorging van de Maranta? Lees verder en ontdek hoe je jouw Maranta kunt laten stralen in elke ruimte in je huis!

Maranta eigenschappen

Latijnse naamMaranta
Nederlandse naamPrayer plant
Bekendste soorten

Leuconeura, Fascinator, Red Prayer Plant, Kerchoveana, Sanderiana

Behoort tot de familieMarantaceae
Type plant Groene Kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Maranta plant komt uit de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika.
Maximale grootte Kleine kamerplant (60-90 cm)
BladgrootteNee
BloeitNee
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw
OnderhoudMiddelmatig
Water gevenVeel
GiftigNee

Waar komt de Maranta vandaan?

De Maranta is afkomstig uit Zuid-Amerika en is vooral te vinden in regenwouden en tropische gebieden. Het behoort tot de familie van Marantaceae en er zijn meer dan 40 verschillende soorten van deze plant bekend. De Maranta heeft zijn naam te danken aan de Italiaanse botanicus Bartolomeo Maranta. Deze plant wordt ook wel de ‘prayer plant’ genoemd omdat de bladeren ’s nachts omhoog klappen, net alsof de plant bidt. Dit is een bijzonder fenomeen en maakt het een populaire plant bij plantenliefhebbers. De Maranta is een tropische plant en heeft dus warmte en een hoge luchtvochtigheid nodig om goed te kunnen groeien.

Maranta soorten

Er zijn veel verschillende soorten Maranta planten beschikbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen en uitstraling.

Hieronder vind je een lijst van de zes meest populaire Maranta planten op dit moment:

 • Maranta leuconeura (Bekend om zijn prachtige bladtekeningen en wordt ook wel de “prayer plant” genoemd vanwege het feit dat de bladeren omhoog gaan staan als het donker wordt).
 • Maranta erythroneura (Deze plant heeft opvallende rode nerven die mooi contrasteren met het groene blad).
 • Maranta kerchoveana (Een compacte plant met brede groene bladeren versierd met donkergroene lijnen en een lichte rozet van roodachtig bruine vlekken rond de nerf).
 • Maranta leuconeura ‘Fascinator Tricolor’ (Een mooie variatie van de Maranta leuconeura met paarse bladeren en witte strepen).
 • Maranta amabilis (Deze soort heeft grote donkergroene bladeren met crèmekleurige strepen erdoorheen).
 • Maranta insignis (Ook wel de “Herringbone plant” genoemd vanwege de opvallende groene bladeren met een zigzagpatroon van lichtgroene lijnen).

Elke Maranta heeft zijn eigen unieke schoonheid en kan een prachtige toevoeging zijn aan jouw plantencollectie. Dus waar wacht je nog op? Voeg een van deze prachtige planten toe aan je interieur en geniet van hun elegantie en weelderigheid.

Wist je dat de Maranta ook wel de 'schuddeplant' genoemd wordt vanwege het feit dat de bladeren 's avonds omhoog klappen en 's ochtends weer naar beneden hangen?

Prayer plant kopen, waar let je op?

Ga jij een Maranta kopen in de winkel? Let dan op de volgende zes punten:

 1. De Maranta komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en heeft levendige kleuren. Kies daarom een plant met mooie, groene bladeren.
 2. Controleer of de plant geen gele, bruine of droge bladeren heeft. Dit kan namelijk duiden op een achteruitgang in de gezondheid van de plant.
 3. Let erop dat de Maranta niet te groot is voor de pot waarin hij geplaatst is. Een pot die te klein is voor de plant kan ervoor zorgen dat de wortels niet genoeg voeding krijgen.
 4. Controleer of de aarde van de plant vochtig is. De Maranta heeft regelmatig water nodig om te overleven.
 5. Kijk of de plant op een geschikte plek in de winkel staat. De Maranta houdt van lichte schaduw en kan niet goed tegen direct zonlicht.
 6. Controleer of er geen insecten op de plant zitten. Dit kan de gezondheid van de plant in gevaar brengen.

Als je rekening houdt met deze zes punten, kun je met een gerust hart een gezonde Maranta kopen om je interieur op te fleuren!

Is de Maranta giftig?

Wil jij graag een Maranta in huis halen, maar vraag je je af of deze plant giftig is? Lees hieronder alles wat je moet weten over de giftigheid van de Maranta.

Is de Maranta giftig voor mensen?

De Maranta, ook wel de Calathea genoemd, is niet giftig voor mensen. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken dat de plant schadelijk kan zijn als je deze aanraakt of binnenkrijgt. Het is uiteraard nog steeds belangrijk om voorzichtig te zijn met de plant en deze buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden om mogelijke ongelukken te voorkomen.

Is de Maranta giftig voor katten en honden?

De Maranta plant is giftig voor zowel honden als katten. Wanneer een huisdier deze plant binnenkrijgt, kan dit leiden tot maagklachten, braken en diarree. Het kan ook leiden tot problemen met de ademhaling en hartslag. Zorg ervoor dat huisdieren niet bij de Maranta plant kunnen komen en raadpleeg een dierenarts wanneer je vermoedt dat je huisdier deze plant heeft gegeten.

Is de Maranta luchtzuiverend?

Ja! De Maranta staat bekend om zijn vermogen om giftige stoffen uit de lucht te filteren, zoals formaldehyde en benzeen. Het blad van de plant heeft een groot oppervlak waardoor het veel stoffen kan opnemen. Daarnaast geeft de plant vocht af, wat de luchtvochtigheid in huis verbetert. Door het hebben van een Maranta in je huis, zorg je niet alleen voor een stukje extra groen, maar ook voor schonere en gezondere lucht.


Maranta verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij graag een Maranta plant in huis, maar weet je niet precies hoe je deze het beste kunt verzorgen? Het is belangrijk om te weten dat deze planten veel aandacht nodig hebben. In dit artikel vind je praktische stappen die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat jouw Maranta gezond blijft. Hoe vaak moet je hem water geven? Welke temperatuur is het beste? Hoe kun je hem vermeerderen? Je vindt alle antwoorden hieronder.

Wil je meer weten over hoe je Maranta het best kunt verzorgen? Bekijk onze Maranta Verzorging pagina.

Water geven

De Maranta houdt van vochtige grond, dus geef hem regelmatig water. In de lente en zomer kan je hem een keer per week (of iets vaker bij zeer warm weer) water geven, terwijl in de winter een keer per twee weken voldoende is. Zorg dat de grond niet uitdroogt, maar geef ook niet te veel water om wortelrot te voorkomen.

Standplaats

Zet de Maranta op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Hij doet het goed bij kamertemperatuur, dus laat hem niet in de buurt van koude tochtige plekken staan. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet te nat.

Luchtvochtigheid

De Maranta gedijt het best bij een luchtvochtigheid tussen de 50 en 60 procent. Bij hogere temperaturen en droge lucht is het belangrijk om de plant regelmatig te besproeien.

Plantenvoeding

De Maranta plant heeft regelmatig voeding nodig gedurende de groeiperiode, dus van de lente tot de herfst. Geef de plant eens per maand (of volg de instructies op de verpakking) een algemene vloeibare plantenvoeding. Vergeet niet om de plant na de voeding goed water te geven.

Stekken

Wil jij graag een nieuwe Maranta plant stekken? Dat kan gemakkelijk door de wortels van de moederplant voorzichtig van de potgrond te halen en de wortelkluit in verschillende stukken te verdelen. Zorg dat elk stuk minstens één gezonde wortel heeft en plant deze in een pot met verse potgrond. Geef de stekjes regelmatig water en zorg voor voldoende licht, maar niet in direct zonlicht. Je nieuwe Maranta plantjes zullen snel groeien!

Snoeien

Om de Maranta het beste te snoeien, begin je met het verwijderen van de oude, bruine bladeren aan de onderkant van de plant. Ook de bladeren die wel groen zijn maar er niet gezond uitzien, kun je afsnijden. Zorg hierbij dat je scherpe, schone snoeischaar gebruikt om de plant niet te beschadigen. Probeer de plant asymmetrisch te snoeien, zodat hij een natuurlijker uiterlijk krijgt.

Verpotten

Wil jij jouw Maranta verpotten? Zorg dan dat je een pot kiest die minstens 5 cm groter is dan de huidige pot. Kies goede kwaliteit potgrond en zorg ervoor dat deze vochtig is. Haal de Maranta uit de oude pot en schud zachtjes de overtollige wortels eraf. Plaats nu de plant in de nieuwe pot, vul de ruimte op met potgrond en druk dit voorzichtig aan. Geef daarna de plant water en zet deze op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Zo kan jouw Maranta weer verder groeien!


Maranta onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Maranta wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Maranta gezond en mooi te houden.

Wat zijn de meestvoorkomende ziektes van de Maranta ?

Maranta’s hebben vaak last van ziekten en plagen zoals spintmijten, wolluizen, trips en bladluizen. Deze beestjes beschadigen de plant en zorgen voor bruine plekjes op de bladeren of zelfs het afsterven ervan. Je kunt dit bestrijden door de plant goed te besproeien met water gedurende een aantal dagen, waardoor de beestjes van de bladeren afvallen. Daarnaast kun je gebruik maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie. Zorg ook voor een goede luchtvochtigheid en vermijd tocht om plagen te voorkomen.

Mijn Maranta heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Maranta bruine vlekken op de bladeren? Dit kan komen door te weinig vochtigheid, te veel direct zonlicht of te veel of te weinig voeding. Geef de plant regelmatig water en besproei de bladeren. Zet de plant op een plek met indirect zonlicht en voed de plant een keer in de maand met een voedingsoplossing.

Mijn Maranta heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Gele bladeren bij de Maranta duiden op te veel direct zonlicht of droge lucht. Geef de plant wat water en zorg voor een hogere luchtvochtigheid. Plaats de Maranta op een plek met indirect licht en vermijd tocht. Verwijder de gele bladeren voor een gezonde groei.

Bladeren van mijn Maranta vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van je Maranta plant plotseling afvallen, kan dat verschillende oorzaken hebben. Controleer of de grond niet te nat of te droog is en of de plant niet te veel of te weinig licht krijgt. Bedenk ook of de plant nog wel genoeg voedingsstoffen krijgt en of er geen ongedierte aanwezig is. Verplaats de plant indien nodig naar een andere plek en geef hem extra aandacht om te zorgen dat de bladeren weer terug groeien.

Een ander interessant weetje over de Maranta is dat de plant in de folklore bekend staat als een 'Goddelijke Plant' vanwege de medicinale en spirituele eigenschappen die eraan worden toegeschreven.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Maranta plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is een Maranta?

Een Maranta is een plant met opvallende bladeren die ’s nachts omhoog gaan en overdag weer naar beneden hangen.

Wat zijn de verzorgingseisen voor een Maranta?

Geef de Maranta regelmatig water en plaats haar op een plek met indirect licht. Houd de luchtvochtigheid hoog en bemest haar regelmatig.

Hoeveel water heeft een Maranta nodig?

Een Maranta heeft regelmatig water nodig. Houd de grond vochtig, maar niet doorweekt. Vermijd uitdroging en overwatering.

Kan een Maranta binnen of buiten worden gekweekt?

Kort antwoord: Ja, een Maranta kan binnen worden gekweekt en ook buiten in een schaduwrijke omgeving.

Is een Maranta giftig voor huisdieren?

Is de Maranta giftig voor huisdieren? Ja, de Maranta kan irritatie van het maagdarmkanaal veroorzaken bij honden en katten.

Plaats een reactie