Maranta (Prayer plant)

Nederlandse naam: Prayer plant

Maranta, ook wel de ‘Prayer plant’ genoemd, trekt de aandacht in je woonkamer met haar uniek gevormde bladeren die ’s avonds sluiten. Ze komt uit de tropische bossen van Brazilië, waar ze onder de dichte begroeiing leeft. Deze plant houdt van indirect licht en een vochtige omgeving. Makkelijk te verzorgen en een geweldige sfeermaker voor je huis, vooral als je houdt van een beetje drama en natuurlijke beweging in je leefruimte.

Plantnaam: Maranta

Nederlandse naam: Prayer plant

 • Standplaats: Halfschaduw
 • Water: Veel
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Bloeit: Nee
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Nee

Oorsprong van de Maranta

Ken je de Maranta plant? Een andere naam voor deze plant is de ‘gebedsplant’. Deze prachtige plant komt uit de Braziliaanse regenwouden in Zuid-Amerika.

Wat maakt de Maranta zo bijzonder? In het regenwoud vangt deze plant water met haar bladeren. Handig, want water is soms moeilijk te vinden.

De naam ‘Maranta’ komt van Bartolomeo Maranta. Deze Italiaanse dokter en plantkundige uit de 16de eeuw werkte veel met kruiden die mensen beter maken.

Wist je dat de Maranta door ontdekkingsreizigers naar Europa is gebracht? Zij namen zaden van de plant mee naar huis. Nu groeit de Maranta ook in Europese huizen.

Hoe zorg je goed voor een Maranta? De plant houdt van vocht, warmte en plekken met veel schaduw. Als je goed voor de Maranta zorgt, krijg je een mooie plant die je huis vrolijker maakt.

En, wil je misschien meer weten over kamerplanten? De Maranta is een goed begin om meer te leren over deze boeiende wereld.

Eigenschappen van de Maranta

Wil je meer weten over de Maranta plant? Leer dan haar unieke eigenschappen kennen. Deze tropische plant heeft specifieke kenmerken die haar anders maken dan andere kamerplanten.

De Maranta heeft een dagelijkse bewegingscyclus. Reageert ze op het veranderende licht gedurende de dag? Dan openen en sluiten de bladeren zich in een ritmisch patroon. Dit fenomeen heet nyctinastie en lijkt op menselijke gebedshoudingen. Daarom noemen mensen deze plant vaak ‘gebedsplant’.

De bladeren van de Maranta zijn kleurrijk en mooi. De onderkant van het blad is vaak donkerpaars, terwijl de bovenkant allerlei groene patronen en soms zelfs roze of rode strepen heeft.

Houd je Maranta warm en vochtig, net als in haar tropische thuisland. De ideale temperatuur ligt tussen de 18 en 27 graden Celsius en ze houdt van hoge luchtvochtigheid. Houd hier rekening mee bij het kiezen van een plek voor jouw Maranta.

Ondanks haar exotische uiterlijk, vraagt de Maranta niet veel onderhoud. Met wat aandacht en zorg heb je een gezonde, levendige plant die je woonruimte mooier maakt. Zet je plant in helder, indirect licht zodat de delicate bladeren niet verbranden.

Ken je deze eigenschappen, dan zorg je beter voor je Maranta. Zo komt ze het beste tot haar recht.

Wist je dat?

de Maranta haar bijnaam ‘prayer plant’ dankt aan haar dagelijkse ritueel? De bladeren vouwen zich ’s avonds op, alsof ze bidden, wat zorgt voor een fascinerend schouwspel. Overdag spreiden de bladeren zich weer uit om het zonlicht op te vangen, wat deze plant bijzonder levendig maakt!

Soorten Maranta

Veel soorten Maranta bestaan, en allemaal hebben ze hun unieke charme en schoonheid. De soort die je kiest, hangt af van je persoonlijke smaak en de stijl van je interieur.

De Maranta Leuconeura is zeer populair. Deze plant valt op door haar groene bladeren met donkere aders. Ze brengt een stukje natuur in elke hoek van je huis.

Heb je de Maranta Tricolor al gezien? De naam zegt het al: de plant heeft bladeren in drie kleuren – groen, rood en crèmekleurig. Een echte blikvanger!

Vergeten we de Maranta Bicolor niet! Deze variant heeft bladeren in twee kleuren, groen en lila. Hiermee brengt ze een uniek contrast in je ruimte.

Alle soorten Maranta hebben dezelfde zorg nodig. Ze houden van warmte, hoge luchtvochtigheid en helder, indirect licht. De belangrijkste tip bij het kiezen van een Maranta? Kies er één die je mooi vindt en die past bij je levensstijl en woonruimte.

Dus, nu ken je een paar soorten Maranta’s die je aan je thuiscollectie kunt toevoegen. Ga op ontdekking en vind jouw perfecte Maranta.

Maranta aanschaffen

Besloten welke Maranta jij wilt? Tijd om te winkelen! Waar vind je zo’n mooie plant en waar let je op?

Kweekcentra en tuincentra

Kweekcentra en tuincentra hebben vaak een ruim aanbod Maranta planten. Ze hebben deskundig personeel dat je helpt bij vragen.

Gezondheid van de plant

Kies een Maranta met heldere, levendige bladeren zonder bruine of gele vlekken. De pot moet water doorlaten en de aarde vochtig houden, niet doordrenkt.

Online winkelen

Online planten kopen is ook handig, vooral als je zoekt naar specifieke soorten die je niet makkelijk vindt in winkels. Bestel bij betrouwbare online kwekers met goede recensies.

Soms vind je jonge Maranta’s als stekjes. Dit is een leuke manier om met deze plantensoort te beginnen als je het leuk vindt om te zien hoe jouw plant groeit.

Extra tips voor een gezonde Maranta

 • Voel de grond: voelt deze droog, dan heeft de plant meer water nodig.
 • Controleer op beestjes: kijk onder de bladeren en in nieuwe scheuten voor tekenen van insecten of ziekten.
 • Let op de potmaat: een Maranta heeft ruimte nodig om te groeien.

Is de Maranta giftig?

Veel mensen maken zich zorgen over de veiligheid van planten in huis, vooral als er kinderen of huisdieren zijn. Is de Maranta een gevaar? Laten we dat eens onderzoeken.

Giftig voor huisdieren?

Geen zorgen als je een dierenvriend bent! Maranta’s zijn veilig voor katten of honden. Dus als jouw kat of hond een stukje van deze plant eet, krijgen ze geen last van hun gezondheid. Toch is het beter om te voorkomen dat ze planten eten. Als ze dit toch doen, kan dat voor problemen zorgen, zoals verstikking of maagklachten. Bladeren die op vetplanten lijken, zijn bijvoorbeeld moeilijk te verteren.

Giftig voor baby’s?

Voor baby’s geldt hetzelfde: de Maranta is veilig. Ook al is de plant niet schadelijk, je wilt toch vermijden dat jouw kinderen op plantbladen kauwen. Ze kunnen er namelijk in stikken. Zorg altijd dat je een oogje in het zeil houdt en leer je kinderen al vroeg om respectvol om te gaan met planten. Zo zorg je niet alleen voor hun veiligheid, maar leer je ze ook nog eens iets over de natuur.

Maranta zuivert de lucht

Je vraagt je misschien af of een Maranta de lucht zuivert. Goed nieuws, dat doet hij! De Maranta verbetert de luchtkwaliteit binnenshuis. Deze plant haalt schadelijke stoffen uit de lucht en geeft er zuurstof voor terug. Zoek je een makkelijke manier om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren? Voeg dan een Maranta toe aan je interieur.

Volgens de NASA Clean Air Study helpt de Maranta om schadelijke stoffen uit de lucht te halen.

Let op: planten die de lucht zuiveren zijn niet de enige oplossing voor een gezond binnenklimaat. Het is een stukje van de puzzel om je leefruimte gezond te maken.

Wil je dat je Maranta goed de lucht zuivert? Zorg dan dat de plant gezond is. Een gezonde Maranta zuivert de lucht beter en sneller dan een ongezonde. Geef de plant genoeg water, zet hem in het juiste licht en zorg voor een goede kamertemperatuur.

Bloeit jouw Maranta?

Wil je weten of jouw Maranta plant bloeit? Het antwoord is ja. Maranta’s bloeien, alleen niet zo vaak als andere kamerplanten. Ze geven kleine paarsachtige bloemen die eruit springen tegen hun kleurrijke bladeren.

Het is belangrijk om te weten dat Maranta’s meer energie steken in het maken van hun mooie, opvallende bladeren dan in het maken van bloemen. Geen paniek als je Maranta niet bloeit, je doet niets verkeerd!

Wil je jouw Maranta toch laten bloeien? Hier een paar tips:

 • Geef de plant veel indirect licht. De Maranta heeft meer licht nodig om te bloeien, ook al overleeft de plant ook in minder licht.
 • Bewaar een stabiele temperatuur. De ideale temperatuur voor een Maranta is tussen 18 en 24 graden Celsius.
 • Geef regelmatig water. Te veel water kan wortelrot veroorzaken en te weinig kan de plant uitdrogen wat uiteindelijk tot de dood van de plant leidt.

Dus, wil je dat jouw Maranta bloeit? Geef haar dan genoeg aandacht. Zelfs zonder spectaculaire bloemen zoals sommige andere kamerplanten, brengen haar prachtige bladeren nog steeds kleur en leven in elke kamer.

In het volgende deel van dit artikel duiken we dieper in op de specifieke zorg die Maranta’s nodig hebben om goed te groeien. Van het juiste water- en lichtschema tot de perfecte potgrond, we hebben alle tips verzameld die jouw Maranta nodig heeft om gelukkig en gezond te blijven.

Wist je dat?

Deze plant een echte blikvanger is in je huis met haar prachtige bladpatronen? De bladeren van de Maranta zijn vaak versierd met unieke, opvallende patronen en kleurencombinaties, waardoor ze een artistieke en levendige toevoeging is aan elk interieur.

Verzorging van de Maranta

Wil je dat je Maranta gelukkig en gezond is? Goede zorg is belangrijk. Dat is niet alleen fijn voor de plant, maar ook voor de lucht in je huis. De Maranta is namelijk een sterke luchtzuiveraar.

Hoe verzorg je deze plant dan het beste? Het begint met water geven. Maranta’s hebben regelmatig water nodig. Geef je te veel of te weinig water, dan krijgt de plant bruine bladeren. Met een constante vochtigheidsgraad groeit de Maranta goed en blijft de plant de lucht zuiveren.

Licht is ook belangrijk voor de Maranta. De plant houdt van indirect licht. Zorg dat de plant genoeg licht krijgt, maar niet in de volle zon staat. Een plek waar de Maranta een paar uur per dag indirect licht krijgt, is perfect.

De Maranta groeit het beste bij een temperatuur tussen 18-24 graden Celsius. Zorg dat deze temperatuur stabiel blijft. Dit helpt de plant om goed te bloeien en te groeien.

Let ook op de potgrond waarin je de Maranta plant. Deze moet goed water doorlaten. Wortelrot ontstaat vaak door te veel water en dat wil je voorkomen.

Om een Maranta plant te stekken, snijd je een gezond stuk stengel net onder een bladknoop af. Verwijder de onderste bladeren, zodat je een kale stengel hebt. Zet deze stengel in water of vochtige aarde. Wacht enkele weken tot er wortels ontstaan, en plant het dan in een pot. Zorg voor voldoende water en plaats het op een plek met indirect zonlicht.

Lees meer over je Maranta plant verzorgen

Problemen met je Maranta

Je Maranta is een sterke plant. Helaas kan hij toch problemen krijgen. We leggen je uit welke problemen je kunt tegenkomen en hoe je ze oplost.

Gele bladeren: Worden de bladeren van je Maranta geel en slap? Dit betekent dat je plant te veel water krijgt. Geef minder water en zorg dat de potgrond het water goed afvoert.

Bruine randjes: Zie je bruine randjes aan de bladeren? Dit komt door te weinig luchtvochtigheid of te veel mest. Zet je plant op een vochtigere plek of geef minder mest.

De onderste bladeren worden geel en vallen af: Is je Maranta al wat ouder en vallen de onderste bladeren af? Geen zorgen, dit is normaal. Let wel op bij ernstige vergeling. Dat kan duiden op wortelrot door te veel water.

De plant groeit niet meer: Merk je dat je Maranta niet meer groeit? Dan krijgt hij misschien te weinig licht. Zet hem op een plek met veel licht, maar niet in de volle zon.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Maranta plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

HHoeveel water heeft een Maranta nodig?

Een Maranta heeft regelmatig water nodig. Houd de grond vochtig, maar niet doorweekt. Vermijd uitdroging en overwatering.

Is een Maranta giftig voor huisdieren?

Is de Maranta giftig voor huisdieren? Ja, de Maranta kan irritatie van het maagdarmkanaal veroorzaken bij honden en katten.

Waarom worden de bladeren van mijn Maranta geel?

Gele bladeren betekent vaak dat je te veel water geeft. Laat de grond goed uitdrogen tussen twee gietbeurten.

Waarom krijgt mijn Maranta bruine randjes?

Bruine randen aan de bladeren? Dit kan komen door te weinig luchtvochtigheid of te veel mest. Zet je plant op een vochtigere plek of geef minder mest.

Waarom vallen de onderste bladeren van mijn Maranta af?

Is je Maranta wat ouder en vallen de onderste bladeren af? Geen zorgen, dat hoort bij het ouder worden van de plant.


Plaats een reactie