Veitchia (Kerstpalm)

De Veitchia, ook wel bekend als de Adonidia palm, is een mooie kamerplant die een tropische sfeer in huis brengt.

Hoe verzorg je deze plant nu eigenlijk? Waar moet je op letten bij het water geven en de standplaats? In dit artikel geven we je praktische tips voor het verzorgen van de Veitchia, zodat jij ook kunt genieten van een gezonde en groene plant in huis.

Veitchia eigenschappen

Latijnse naamVeitchia
Nederlandse naamKerstpalm
Bekendste soorten

Merrillii, Arecastrum, Joannis, Montgomery, Pentandra

Behoort tot de familieArecaceae
Type plant Bloeiende kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Kamerplant op stam,
Geschikt voor Woonkamer,
Oorspronkelijk gebiedDe Veitchia plant is afkomstig uit de eilanden van de Stille Oceaan, zoals Fiji, Vanuatu en de Salomonseilanden.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteJa
BloeitJa
BloeiperiodeDe bloeiperiode van de Veitchia binnenshuis is in de lente en de zomer.
LuchtzuiverendNee
StandplaatsHalfschaduw tot veel licht
OnderhoudMiddelmatig
Water gevenVeel
GiftigNee

Waar komt de Veitchia vandaan?

Veitchia is een palmboom die afkomstig is uit de regio rondom Fiji. Deze prachtige boom kan tot wel 10 meter hoog worden en heeft een slanke stam met bladeren die in een cirkel rondom de top groeien. Je kan de Veitchia herkennen aan zijn felrode vruchten die aan het einde van de takken hangen en lijken op druiventrossen. De palm gedijt vooral in een warm en vochtig klimaat en wordt daarom veelvuldig aangetroffen in tropische gebieden zoals Hawaï en de Stille Zuidzee. Heel wat tuinierders zijn dol op deze exotische schoonheid en proberen hem in hun tuin te kweken voor een vleugje vakantiegevoel.

Veitchia soorten

Er zijn vele verschillende soorten Veitchia, prachtige palmplanten die je tuin of interieur kunnen verfraaien. Ben je benieuwd naar de meest populaire Veitchia van dit moment? Hier zijn er een paar:

 • Veitchia merrillii: Deze palm heeft een elegante uitstraling en is goed bestand tegen droogte. Het is de perfecte keuze als je op zoek bent naar een palm die weinig onderhoud vereist.
 • Veitchia arecina: Deze palm heeft mooie groene bladeren en kan zowel binnen als buiten groeien. Hij geeft een tropische sfeer aan je ruimte.
 • Veitchia montgomeryana: Deze palm wordt ook wel de Montgomery-palm genoemd en heeft grote waaiervormige bladeren. Hij is een echte blikvanger in je tuin.
 • Veitchia winin: Deze palm heeft een compacte groeiwijze, waardoor hij geschikt is voor zowel indoor als outdoor. Het is een ideale keuze voor wie op zoek is naar een kleinere palm.
 • Veitchia nitida: Deze palm heeft smalle bladeren en een sierlijke uitstraling. Het is een veelzijdige plant die goed gedijt in verschillende omgevingen.
 • Veitchia mafako: Deze palm heeft glanzende bladeren en een bijzondere uitstraling. Hij kan goed tegen koudere temperaturen en is dus geschikt voor verschillende klimaten.

Of je nu een tuin hebt of op zoek bent naar een mooie kamerplant, deze Veitchia’s bieden een goede optie voor een groen accent in jouw omgeving.

Wist je dat de Veitchia het hele jaar door bloeit en kleine, oranje vruchten produceert?

Kerstpalm kopen, waar let je op?

Wanneer je een Veitchia wilt kopen, zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je een gezonde en mooie plant in huis haalt. Hieronder zijn de zes belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet:

 1. Check de wortels: voordat je de plant koopt, is het essentieel om de wortels te controleren. Zorg ervoor dat ze niet rot zijn en dat er geen schimmels of insecten aanwezig zijn.
 2. Let op de bladeren: inspecteer de bladeren op tekenen van verwelking, verkleuring en beschadigingen. Een gezonde plant heeft stevige bladeren zonder bruine vlekken of scheuren.
 3. Controleer de hoogte: kies voor een plant met dezelfde hoogte als de pot waar deze in staat. Als de plant te hoog is, kan deze uit balans raken en omvallen.
 4. Kies voor een goede potgrond: het is belangrijk dat de Veitchia in een geschikte potgrond staat om gezond te blijven. Zorg ervoor dat de potgrond vocht vasthoudt maar ook goed doorlaatbaar is.
 5. Geef voldoende water: de Veitchia heeft veel water nodig om te groeien. Geef de plant voldoende water maar vermijd te veel water, anders kunnen de wortels gaan rotten.
 6. Geef voldoende licht: deze plant heeft veel licht nodig om te groeien en gezond te blijven. Plaats de plant dus op een lichte plaats maar vermijd direct zonlicht.

Als je deze zes punten in gedachten houdt wanneer je een Veitchia koopt, ben je verzekerd van een gezonde en mooie plant die een aanwinst zal zijn voor je interieur.

Is de Veitchia giftig?

Benieuwd of de Tradescantia een veilige plant is voor in huis? Lees hier meer over de mogelijke giftigheid van deze exotische kamerplant en hoe je veiligheid kunt waarborgen.

Is de Veitchia giftig voor mensen?

De Veitchia-palm is niet giftig voor mensen. Je hoeft geen extra voorzorgsmaatregelen te nemen als je in de buurt van deze palm bent. Het is altijd belangrijk om veilig om te gaan met planten in het algemeen en om te weten welke planten wel giftig zijn. Houd er echter rekening mee dat sommige delen van de plant, zoals bladeren of vruchten, mogelijk scherp zijn en lichamelijk letsel kunnen veroorzaken als ze niet correct worden behandeld. Verder onderzoek naar de giftigheid voor huisdieren is vereist.

Is de Veitchia giftig voor katten en honden?

De Veitchia is giftig voor honden en katten. Dit komt doordat de plant saponinen bevat, wat schadelijk kan zijn voor het maag-darmstelsel en het zenuwstelsel van deze dieren. Als ze van de plant eten kunnen de symptomen variëren van braken en diarree tot lethargie en verlies van coördinatie. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je huisdier niet in aanraking komt met de Veitchia en als je vermoedt dat je huisdier van de plant heeft gegeten, neem dan contact op met een dierenarts.

Is de Veitchia luchtzuiverend?

De Veitchia is een mooie plant die veel in kantoren en woningen wordt gehouden. Maar wist je dat deze plant ook een luchtzuiverende werking heeft? Door verschillende giftige stoffen zoals formaldehyde en xyleen uit de lucht te halen, zorgt de Veitchia voor een gezondere en schonere lucht. Daardoor is de plant ideaal voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen. Wil jij dus niet alleen een mooie plant, maar ook een gezonder huis? Kies dan voor de Veitchia!


Veitchia verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij graag een Veitchia in huis halen? Dan is het belangrijk om te weten hoe je deze plant het best verzorgt! In dit artikel lees je tips en tricks om jouw Veitchia gezond te houden. Hoeveel water heeft de plant nodig? Moet je hem in de schaduw of toch in de zon zetten? En hoe zorg je ervoor dat de bladeren mooi groen blijven? Je leest het allemaal hieronder!

Wil je meer weten over hoe je Veitchia het best kunt verzorgen? Bekijk onze Veitchia Verzorging pagina.

Water geven

De Veitchia palm heeft regelmatig water nodig, maar voorkom dat de grond te nat wordt. Geef de plant ongeveer één keer per week water in de zomer en minder vaak in de winter. Controleer de grond voordat je weer water geeft om te voorkomen dat de wortels gaan rotten.

Standplaats

De beste standplaats voor de Veitchia is een goed verlichte plek zonder direct zonlicht. De plant heeft ook behoefte aan een vochtige omgeving en moet regelmatig worden besproeid. Zorg dat de grond altijd vochtig is, maar niet te nat. Houd de plant uit de buurt van koudere temperaturen en tocht.

Luchtvochtigheid

Een ideale luchtvochtigheid voor de Veitchia ligt tussen de 50 en 60%. Zorg dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat wordt. Besproei de plant regelmatig met een plantenspuit om het vochtgehalte op peil te houden.

Plantenvoeding

Je hoeft de Veitchia niet per se plantenvoeding te geven, maar als je het toch wilt doen dan is het aan te raden om dit eens per maand te doen met een organische meststof. Zorg ervoor dat je niet te veel geeft, anders kan dit leiden tot wortelschade of bladverbranding. Houd de hoeveelheid plantenvoeding daarom beperkt en volg de instructies op de verpakking.

Stekken

Je kunt de Veitchia het beste stekken door een gezonde bladsteel van ongeveer vijftien centimeter te snijden vanuit de kruin van de palmboom. Verwijder alle bladeren behalve de bovenste twee en snijd de onderkant van de steel schuin af. Laat de steel drogen en plant hem vervolgens in vochtige potgrond. Houd de grond constant vochtig en plaats de pot met de steel op een warme, lichte plek. Na enkele weken zullen er nieuwe bladeren uit de stek groeien.

Snoeien

Als je de Veitchia wilt snoeien, is het belangrijk om te weten dat deze palm niet veel snoei nodig heeft. Alleen de dode bladeren en takken moeten worden verwijderd. Begin bij de onderste bladeren en werk omhoog. Houd de stam vast terwijl je de bladeren afknipt, om de punt te beschermen. Draag handschoenen om jezelf te beschermen tegen scherpe bladranden. Zorg dat je schaar of snoeischaar schoon en scherp is, om de palm niet onnodig te beschadigen. Vermijd het snoeien van de gezonde bladeren, want deze zijn cruciaal voor de gezondheid van de palm.

Verpotten

Wil je jouw Veitchia verpotten? Kies dan een iets grotere pot dan de huidige en vul de bodem met een laagje potgrond. Haal de plant uit de oude pot en ontwar de wortels, maar knip ze niet af. Plaats de plant in de nieuwe pot en vul deze aan met potgrond. Druk de grond stevig aan en geef de palm water. Misschien heeft jouw Veitchia na het verpotten extra verzorging nodig, zoals meer water geven.


Veitchia onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Veitchia wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Veitchia gezond en mooi te houden.

Wat zijn de meestvoorkomende ziektes van de Veitchia ?

Veitchia’s kunnen last hebben van verschillende ziekten en plagen die hun groei en overleving belemmeren. Hieronder vind je een opsomming van de meest voorkomende en hoe je ze kan bestrijden:

 1. Witte vliegen: deze kleine insecten zuigen sap uit de bladeren en zorgen voor verzwakte planten. Bestrijd ze met insecticiden of insectenvangers.
 2. Mijten: deze beestjes kunnen de bladeren doen verbleken en zorgen voor vroege bladverliezing. Gebruik acariciden om ze te bestrijden.
 3. Schimmels: deze kunnen voor bruine vlekken en bladvlekken zorgen. Behandel met fungiciden en zorg dat de plant niet te nat is.
 4. Bladluizen: deze zuigen het sap uit de bladeren en produceren honingdauw wat op zijn beurt weer andere ziekten kan aantrekken. Bestrijd met insecticiden of simpelweg door af te spoelen met de tuinslang.

Het is belangrijk om ziekten en plagen tijdig te herkennen en te bestrijden, zodat jouw Veitchia’s gezond en sterk blijven. Let ook op het preventief behandelen van de planten, bijvoorbeeld met regelmatig en goed snoeien en het fysiek wegnemen van zieke delen van de plant.

Mijn Veitchia heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Veitchia last van bruine vlekken? Dit kan komen door te veel of te weinig water geven. Zorg dat de grond altijd vochtig is, maar niet te nat. Controleer ook of er geen insecten op de bladeren zitten. Verwijder ze indien nodig met een zachte doek en wat afwasmiddel. Geef de plant een boost met wat extra voeding en hij zal snel weer stralen!

Mijn Veitchia heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Heb jij gele bladeren bij je Veitchia-palm? Dit kan worden veroorzaakt door te weinig of te veel water geven, te veel zonlicht, onvoldoende voedingsstoffen of giftigheid door bestrijdingsmiddelen. Los dit op door de juiste hoeveelheid water en zonlicht te geven, natuurlijke mest te gebruiken en bestrijdingsmiddelen te vermijden. Houd de grond vochtig maar niet te nat en zorg voor goede ontwatering.

Bladeren van mijn Veitchia vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van jouw Veitchia plotseling afvallen kan dit verschillende oorzaken hebben. Mogelijk krijgt de plant te weinig water of voedingsstoffen, staat hij op een ongeschikte plek of is hij aangetast door ongedierte of schimmels. Controleer de grond en water geven indien nodig, verplaats de plant naar een geschiktere plek en behandel eventuele plagen.

Een ander interessant weetje over de Veitchia is dat deze palmsoort voornamelijk te vinden is in regenwouden in de Stille Oceaan-regio.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Veitchia plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is een Veitchia?

Een Veitchia is een palmboomsoort die voornamelijk wordt gevonden in de Stille Oceaan en Australië.

Hoe verzorg je een Veitchia?

Verzorg een Veitchia door hem op een heldere plek neer te zetten waar hij genoeg zonlicht krijgt en elke dag vochtige aarde en water.

Waar kan je een Veitchia het beste plaatsen?

Een Veitchia palm gedijt het beste op een plek met veel licht, maar niet direct in de volle zon en met vochtige, goed gedraineerde grond.

Hoe vaak moet je een Veitchia water geven?

Geef een Veitchia één keer per week water, voeg meer toe als de grond droog lijkt of als de plant in een hete omgeving staat.

Hoe groot kan een Veitchia worden?

Een Veitchia kan tot 12 meter hoog worden en heeft een bladerkroon van 4 meter breed. Het groeit gemiddeld 30 cm per jaar.

Plaats een reactie