Cissus (Suikerdruifje)

Nederlandse naam: Suikerdruifje

De Cissus, beter bekend als ‘Suikerdruifje’, is een klim- of hangplant met een speelse uitstraling. Deze plant komt oorspronkelijk uit tropische en subtropische gebieden over de hele wereld. Hij is niet veeleisend: een plekje met indirect zonlicht en regelmatig water geven is voldoende. De Cissus brengt een natuurlijke, levendige sfeer in je huis en is een perfecte keuze als je van een groene omgeving houdt, maar niet te veel gedoe wil. Ideaal voor een gezellig en groen hoekje in je kamer!

Plantnaam: Cissus

Nederlandse naam: Suikerdruifje

 • Standplaats: Veel licht
 • Water: Gemiddeld
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Bloeit: Nee
 • Luchtzuiverend: Nee
 • Giftig: Nee

Waar komt de Cissus vandaan?

Cissus is al bekend sinds de oudheid. Zelfs Hippocrates, de oude Griekse arts, sprak er al over in zijn medische teksten. Dat toont aan dat mensen deze plant al heel lang waarderen en gebruiken.

Je komt Cissus nu overal ter wereld tegen, vooral in warme gebieden. Deze plant groeit in Afrika, Australië en Zuid-Amerika, en zelfs op eilanden in de Indische Oceaan en de Stille Oceaan. De Cissus is een sterke plant die in allerlei klimaten groeit. Daarom is het voor jou zo makkelijk om een Cissus in je tuin te hebben!

Eigenschappen van de Cissus

De Cissus behoort tot de druivenfamilie. Ja, je leest het goed, de druivenfamilie! De Vitaceae familie genoemd, telt meer dan 800 soorten die verdeeld zijn over 15 groepen. En hoewel we de familie vooral kennen van de druiven, horen er ook veel andere plantsoorten bij. Deze planten groeien op allerlei plekken over de hele wereld.

Wat meteen opvalt aan de Cissus zijn zijn prachtige bladeren. De vorm en grootte van de bladeren verschillen per soort. Sommige Cissus hebben hartvormige bladeren, andere hebben ovale of driehoekige bladeren. De kleur is vaak groen, maar er zijn ook soorten met paarse of tweekleurige bladeren.

Wist je dat?

Deze plant een echte klim- en klauterheld is? De Cissus groeit snel en met gemak, waardoor ze perfect is voor het bedekken van muren of het groeien langs rekken en andere structuren. Met haar levendige groene bladeren creëert ze een mooie, natuurlijke sfeer in elke kamer.

Soorten Cissus

Er zijn verschillende soorten Cissus planten. Elke soort heeft zijn eigen unieke kenmerken. Zo passen sommige soorten perfect bij jouw tuinomstandigheden.

 • Neem bijvoorbeeld de populaire Cissus rhombifolia. Mensen noemen deze plant ook wel ‘Grape Ivy’. Met donkergroene bladeren die lijken op druivenbladeren staat deze plant mooi in huis.
 • Of wat dacht je van de Cissus antarctica? Deze ‘Kangaroo Vine’ komt uit Australië. Hij groeit tot 2 meter hoog en houdt goed stand in droge omstandigheden. Woon je in een gebied met weinig regenval, dan is dit de plant voor jou!
 • Zoek je iets exotisch? Kies dan voor de Cissus quadrangularis. Deze plant lijkt op een cactus, met dikke vierhoekige stelen en kleine bladeren. Een leuk gespreksonderwerp als je bezoek krijgt!

Lees nu verder voor een duidelijk overzicht van allerlei Cissus-soorten:

SoortKenmerken
Cissus rhombifoliaDonkergroene bladeren, mooi voor in huis.
Cissus antarcticaBestand tegen droogte, groeit tot 2 meter hoog.
Cissus quadrangularisLijkt op een cactus, helpt bij genezing en pijnverlichting.

Cissus kopen

Zoek je een groene aanvulling voor je huis of tuin? Maak dan kennis met de Cissus plant. Deze plant heeft allerlei soorten met unieke eigenschappen.

Vindplaats van de Cissus plant

Je vindt Cissus planten zonder moeite in tuincentra en online winkels. Ze zijn er in allerlei maten en vormen. Zoek je een grote hangplant voor binnen of een kleine voor de vensterbank? Er is altijd een Cissus die bij jouw wensen past. Let bij het kopen wel op de gezondheid van de bladeren en stengels. Ze mogen geen tekenen van ziekte of ongedierte hebben.

Verzorging van je nieuwe plant

Elke soort Cissus heeft specifieke zorg nodig. De ‘Grape Ivy’ groeit goed binnen, terwijl de ‘Kangaroo Vine’ buiten goed groeit omdat ze droogtebestendig is. De Cissus quadrangularis heeft medicinale toepassingen en vraagt ook om specifieke zorg.

Jouw Cissus heeft voldoende licht nodig, vermijd direct zonlicht. Houd de grond vochtig, niet te nat en zorg dat overtollig water weg loopt.

Is de Cissus giftig?

De Cissus staat niet bekend als giftig voor mensen of huisdieren. Dit maakt het een huisdiervriendelijke optie voor diegenen die op zoek zijn naar veilige kamerplanten.

Is de Cissus giftig voor katten en honden?

De Cissus is gelukkig niet giftig voor katten en honden. Dus geen zorgen als je deze in huis hebt en huisdieren rondlopen. Alleen, probeer je huisdier wel af te leren aan planten te knabbelen, want ook al zijn ze niet giftig, hun buikjes kunnen er soms toch van overstuur raken. Als je merkt dat je huisdier graag planten eet, kun je de Cissus beter wat hoger zetten.

Is de Cissus giftig voor baby’s?

De Cissus is niet giftig. Dus als je kleintje er een hapje van neemt, hoef je je geen grote zorgen te maken. Maar let wel op, het is beter om planten uit de buurt van baby’s en kleine kids te houden. Ze kunnen er buikpijn van krijgen, en je weet maar nooit wat voor rommel ze ervan kunnen maken!

Is de Cissus luchtzuiverend?

Ja, de Cissus staat bekend om zijn luchtzuiverende kwaliteiten. Hoewel het misschien niet zo beroemd is als sommige andere luchtzuiverende planten zoals de spathiphyllum (lepelplant) of de sansevieria (vrouwentong), kan de Cissus toch bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis.

Het idee dat planten de binnenlucht schoonmaken, komt van een NASA-studie uit 1989. Uit deze studie bleek dat sommige planten chemische stoffen zoals formaldehyde en benzeen opnemen via hun bladeren. Let wel, deze studie vond plaats in een laboratorium, niet in een huis.

Uit nieuwere onderzoeken blijkt dat sommige kamerplanten, waaronder misschien de Cissus, kleine hoeveelheden giftige stoffen opnemen. In grote ruimtes of huizen met slechte ventilatie merk je hiervan niet veel.

Bloeit de Cissus?

Ben je net begonnen met het houden van kamerplanten en vraag je je af of de Cissus bloeit? Het antwoord is ja. De Cissus, beter bekend als de wingerd, bloeit onder de juiste omstandigheden.

Wist je dat?

De Cissus tot de druivenfamilie behoort? Haar ranken en bladvorm doen denken aan die van wijndruiven, vandaar de bijnaam ‘Suikerdruifje’. Dit maakt haar een unieke, decoratieve toevoeging aan je interieur, vooral als je van planten met een wijnthema houdt!

Wanneer bloeit de Cissus?

Ja, de Cissus kan bloeien als kamerplant, maar het komt niet heel vaak voor. De bloemen van de Cissus zijn meestal klein en onopvallend, dus veel mensen merken ze niet eens op. De plant staat meer bekend om zijn aantrekkelijke bladeren en snelle groei dan om zijn bloemen.

Om de kans op bloei te vergroten, zorg je voor optimale groeiomstandigheden: voldoende licht (maar niet direct zonlicht), juiste watergift en goede luchtcirculatie. Zelfs met de beste zorg is het echter geen garantie dat je Cissus zal bloeien binnenshuis.

Zo verzorg je jouw Cissus

Wil je dat jouw Cissus, ook wel wingerd genoemd, bloeit? Volg dan deze stappen.

Hoe geef je de Cissus water

Begin met water geven. Zorg dat de grond waar de Cissus in groeit licht vochtig blijft. Geef niet te veel water, dat kan wortelrot veroorzaken. Denk eraan: minder water is soms beter.

De juiste lichtomstandigheden voor de Cissus

De volgende stap is het licht. Jouw Cissus houdt van veel indirect licht. Direct zonlicht is lastig voor deze plant. Zet ‘m dus bij een raam, weg van de directe zonnestralen.

Voeding voor de Cissus

Voeding is belangrijk voor de Cissus, net zoals voor andere planten. Een goede vloeibare meststof doet wonderen. Gebruik dit eens per maand tijdens het groeiseizoen, dat is meestal in de lente en zomer.

De Cissus snoeien

De laatste stap is het snoeien van de plant. Dit houdt de plant in vorm en zorgt voor nieuwe groei.

Met deze tips bloeit jouw Cissus op zijn best. Elke plant is uniek en vraagt misschien om wat extra geduld en aandacht.

Lees meer over je Cissus plant verzorgen

Problemen met je Cissus plant

Heb je een Cissus plant in huis? Dan is het handig om te weten wat je moet doen als je problemen tegenkomt. Hier zijn een paar dingen die er mis kunnen gaan met deze klimplant.

Bladverlies bij de Cissus

Bladverlies is een veelvoorkomend probleem bij de Cissus. Dit komt door verschillende dingen, zoals:

 • Te weinig water: Geef je Cissus genoeg water. Als je te weinig water geeft, drogen de bladeren uit en vallen ze af. Let op dat je niet te veel water geeft.
 • Verkeerde temperatuur: De Cissus houdt niet van te warm of te koud. Probeer een constante temperatuur in je kamer te houden om bladverlies te voorkomen.
 • Weinig licht: De Cissus heeft geen direct zonlicht nodig, wel genoeg licht. Zorg dat je plant genoeg licht krijgt, maar niet in de volle zon staat.

Beestjes en ziektes

Spintmijten en schildluizen zijn beestjes die je Cissus plant lastig kunnen vallen. Zie je kleine webben of plakkerige plekjes op de bladeren? Dan heb je waarschijnlijk last van deze beestjes.

Je verjaagt deze beestjes met een mengsel van water en milde zeep. Dat is niet makkelijk, maar het lukt wel.

Elke Cissus plant is uniek en heeft tijd nodig om te groeien. Met de juiste zorg kom je alle uitdagingen te boven. Wees geduldig en probeer te begrijpen wat jouw plant nodig heeft om goed te groeien.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Cissus plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe verzorg ik een Cissus plant?

Zorg voor helder, indirect licht en houd de grond licht vochtig, maar vermijd overwatering. Cissus houdt van een hoge luchtvochtigheid, dus overweeg om de luchtvochtigheid rondom de plant te verhogen.

Hoe vaak moet ik mijn Cissus water geven?

Water geven hangt af van het seizoen en de omgevingsomstandigheden. In het groeiseizoen (lente en zomer) vaker water geven, zodat de grond licht vochtig blijft. In de herfst en winter, wanneer de plant minder actief groeit, het watergeven verminderen.

Kan een Cissus in direct zonlicht staan?

Nee, direct zonlicht kan de bladeren van een Cissus verbranden. De plant geeft de voorkeur aan helder, indirect licht. Een plek dicht bij een raam met gordijn of een zonwering is ideaal.

Is de Cissus giftig voor huisdieren?

Cissus is over het algemeen niet giftig voor huisdieren, maar het is altijd een goed idee om huisdieren te ontmoedigen van het kauwen op planten, aangezien sommige planten maag- of darmirritatie kunnen veroorzaken.

Hoe snoei ik een Cissus plant?

Snoei de Cissus om de vorm te behouden of om woekerende groei te beheersen. Gebruik schone, scherpe scharen om overtollige groei af te knippen, vooral in de lente of vroege zomer. Dit stimuleert ook de plant om voller en dichter te worden.


Vetplant Hangplant

Plaats een reactie