Cissus (Suikerdruifje)

Het Suikerdruifje is een bijzondere kamerplant met prachtige bladeren in diverse kleuren en vormen. Dit is een ideale plant voor in jouw woonkamer, slaapkamer of werkkamer.

Ben jij benieuwd naar de beste tips en tricks om jouw Parthenocissus striata gezond en gelukkig te houden? Lees dan snel verder en ontdek alles wat je moet weten over de verzorging van deze bijzondere kamerplant.

Cissus eigenschappen

Cissus eigenschappen
Latijnse naamCissus
Nederlandse naamSuikerdruifje
Bekendste soorten

Rhombifolia, Discolor, Ellen Danica, Quadrangularis, Amazonica

Behoort tot de familieVitaceae
Type plant Groene Kamerplant , Vetplant
Categorie Tropische kamerplant, Hangplant,
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor,
Oorspronkelijk gebiedDe Cissus plant komt uit delen van Afrika, Aziƫ en Australiƫ.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteNee
BloeitNee
LuchtzuiverendNee
StandplaatsVeel licht
OnderhoudMiddelmatig
Water gevenGemiddeld
GiftigNee

Waar komt de Cissus vandaan?

Het Suikerdruifje is een plantsoort die oorspronkelijk uit Zuid-, Midden- en Noord-Amerika komt. Je vindt deze plant vooral in tropische gebieden waar het warm en vochtig is. Er zijn allerlei verschillende soorten Parthenocissus striata, die zowel in de vrije natuur als als kamerplant gekweekt worden. Een aantal soorten is heel populair als sierplant vanwege de mooie bladeren en groeivorm. Ook worden sommige soorten in de traditionele geneeskunde gebruikt voor allerlei kwalen, zoals bloedingen, huidinfecties en koorts. Het Suikerdruifje is een plant die gemakkelijk te verzorgen is, en hij kan goed tegen droogte. Daardoor is het een ideale plant voor mensen die wel van groen in huis houden, maar niet dagelijks voor hun planten willen zorgen.

Cissus soorten

Er zijn veel verschillende soorten Cissus, allemaal met hun eigen unieke kenmerken. Enkele populaire Cissus op dit moment zijn:

 • Cissus discolor: met zijn opvallende bladeren, die een combinatie van groen en roze zijn.
 • Cissus rhombifolia: ook bekend als de kangoeroewijnstok, met zijn grote, groene bladeren en lange ranken.
 • Cissus verticillata: met zijn glanzende, donkergroene bladeren en kleine witte bloemen.
 • Cissus amazonica: met zijn gekrulde, paarse bladeren die een exotische uitstraling hebben.
 • Cissus aristata: met zijn langwerpige, donkergroene bladeren en zijn vermogen om langere tijd zonder water te overleven.
 • Cissus alata: ook wel bekend als de grijns van de duivel, met zijn puntige, violette bladeren en rode stelen.

Deze Cissus-soorten zijn een geweldige toevoeging aan elke plantencollectie en kunnen helpen om je huis of kantoor op te fleuren. Welke Cissus plant past het beste bij jou?

Wist je dat de Suikerdruifje een plant is die oorspronkelijk uit Afrika komt en tot de wijnstokfamilie behoort?

Suikerdruifje kopen, waar let je op?

Als je een Suikerdruifje wilt kopen in de winkel, zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten. Ten eerste moet je het label van de plant goed lezen om er zeker van te zijn dat je de juiste soort koopt. Daarnaast is het belangrijk om de plant goed te inspecteren op ziektes en plagen. Controleer de bladeren zorgvuldig op bruine plekken, gaten en insecten. Ook de wortels van de plant moeten gezond en stevig zijn. Een andere belangrijke factor om op te letten, is de grootte van de pot waarin de plant wordt verkocht. Zorg dat de pot groot genoeg is voor de plant om te groeien en dat er voldoende drainage is.

 1. Zorg dat je de juiste soort koopt door het label goed te lezen.
 2. Inspecteer de plant op ziektes en plagen zoals bruine plekken, gaten en insecten.
 3. Controleer of de wortels gezond en stevig zijn.
 4. Zorg dat de pot groot genoeg is voor de plant en dat er voldoende drainage is.
 5. Informeer naar de verzorging van de plant zoals water en zonlicht.

Tot slot is het handig om te informeren naar de verzorging van de plant, zoals hoe vaak deze water nodig heeft en welke hoeveelheid zonlicht hij nodig heeft. Zo kun je er zeker van zijn dat je je Suikerdruifje goed verzorgt en nog lang plezier hebt van deze mooie plant.

Is de Cissus giftig?

Benieuwd of de Chlorophytum een veilige plant is voor in huis? Lees hier meer over de mogelijke giftigheid van deze exotische kamerplant en hoe je veiligheid kunt waarborgen.

Is de Cissus giftig voor mensen?

Cissus is niet giftig voor mensen, maar kan wel voor huisdieren zijn. Symptomen bij huisdieren zijn braken, diarree en gebrek aan eetlust. Vermijd consumptie van deze plant als je huisdieren hebt of twijfelt. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.

Is de Cissus giftig voor katten en honden?

Cissus is giftig voor honden en katten. Het kan leiden tot braken, diarree en buikpijn. Cissus bevat giftige stoffen die de lever en nieren kunnen beschadigen. Zorg dat je huisdieren geen toegang hebben tot deze plant. Als je vermoedt dat je huisdier Cissus heeft gegeten, neem dan direct contact op met een dierenarts.

Is de Cissus luchtzuiverend?

Ben je op zoek naar een plant die de lucht in je kamer kan zuiveren? Dan is de Cissus misschien wel iets voor jou! Deze plant staat bekend om zijn capaciteit om schadelijke stoffen uit de lucht te halen. Maar let op, het is belangrijk dat je de plant goed verzorgt en niet te veel water geeft, anders kan dat leiden tot wortelrot. Daarnaast is het ook goed om te weten dat de plant niet giftig is voor huisdieren. Wil je nog meer weten over de Cissus en zijn luchtzuiverende eigenschappen? Hieronder vind je een paar handige tips om de plant in topconditie te houden.

Cissus verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij jouw Cissus langer gezond houden? Dan is het belangrijk om te weten hoe je deze plant het beste kunt verzorgen. In dit artikel geven we praktische tips en stapsgewijze instructies voor het goed onderhouden van jouw Cissus. Zo houden we het simpel en toegankelijk voor iedereen die van een groene omgeving houdt!

Wil je meer weten over hoe je Cissus het best kunt verzorgen? Bekijk onze Cissus Verzorging pagina.

Cissus onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Cissus wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Cissus gezond en mooi te houden.

Een ander interessant weetje is dat sommige soorten Cissus gebruikt worden voor medicinale doeleinden vanwege hun antioxidante eigenschappen.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Cissus plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is een Cissus?

Cissus is een geslacht van planten uit de wijnstokfamilie die vaak worden gebruikt als decoratieve kamerplanten vanwege hun gekleurde bladeren.

Hoe moet ik een Cissus verzorgen?

Geef een Cissus regelmatig water, maar niet te vaak. Zet hem op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Snoei na de bloei en voeg af en toe wat voeding toe.

Hoe kan ik een Cissus stekken?

Cissus stekken doe je door een stukje van de plant af te knippen, onderaan de bladeren te strippen en in water te zetten. Laat de stek wortelen en plant hem dan in potgrond.

Waar kan ik een Cissus kopen?

Je kunt een Cissus kopen bij tuincentra, online plantenwinkels en gespecialiseerde kwekerijen. Controleer welke soort geschikt is voor jouw situatie.

Hoe giftig is een Cissus voor huisdieren?

Cissus is matig giftig voor huisdieren en kan braken, diarree en maagklachten veroorzaken bij inname. Raadpleeg een dierenarts bij symptomen.

Plaats een reactie