Asplenium (Nestvaren)

Ben je op zoek naar een plant die makkelijk te onderhouden is en toch een statement maakt in je interieur?

De Asplenium, ook wel bekend als de Nestvaren gedijt goed bij indirect licht en regelmatige watergift. Leer hoe je deze opvallende plant kunt verzorgen en voeg een vleugje natuur toe aan je huis.

Asplenium eigenschappen

Asplenium eigenschappen
Latijnse naamAsplenium
Nederlandse naamNestvaren
Bekendste soorten

Nidus, Austral Gem, Crispy Wave, Japanese Bird’s Nest, Plumosum

Behoort tot de familieAspleniaceae
Type plant Bloeiende kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Slaapkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Asplenium plant komt uit verschillende delen van de wereld, waaronder Europa, Azië, Afrika, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Het is een wijdverspreid geslacht van varens met meer dan 700 soorten. Sommige soorten komen voor in gematigde klimaten, terwijl andere voorkomen in tropische en subtropische gebieden.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteNee
BloeitJa
BloeiperiodeDe bloeiperiode van de Asplenium (ook wel bekend als de vogelnestvaren) is niet relevant omdat deze plant geen bloemen produceert.
LuchtzuiverendJa
StandplaatsSchaduw tot halfschaduw
OnderhoudMiddelmatig
Water gevenVeel
GiftigNee

Waar komt de Asplenium vandaan?

De Asplenium is een plantensoort uit de varenfamilie. Deze varen komt oorspronkelijk voor in gematigde en tropische gebieden over de hele wereld. Je kunt de Asplenium vinden in bossen, langs rivieren en op rotswanden. Er zijn verschillende soorten Asplenium die elk hun eigen kenmerken hebben. Zo groeien sommige Asplenium-soorten op bomen, terwijl andere soorten op rotsen groeien. De Asplenium is een sterke en makkelijk te onderhouden plant die zowel binnen als buiten kan groeien. Het is belangrijk om deze plant goed te verzorgen zodat deze mooi en gezond blijft. Zorg ervoor dat je de Asplenium op de juiste plek plaatst met voldoende licht en vochtigheid en geef hem regelmatig water om uitdroging te voorkomen.

Asplenium soorten

Er zijn verschillende soorten Asplenium planten die momenteel populair zijn. Hieronder staan de zes meest favoriete Asplenium soorten:

 • Asplenium nidus – Deze plant staat bekend om zijn grote, glanzende bladeren die lijken op vogelnesten. Het is een populaire kamerplant vanwege zijn opvallende verschijning.
 • Asplenium scolopendrium – Deze plant heeft sierlijke, groenblijvende bladeren met een gladde textuur. Het wordt vaak gekweekt als een decoratieve tuinplant.
 • Asplenium bulbiferum – Deze soort heeft unieke bladeren met kleine, bolvormige structuren aan de randen. Deze ‘bollen’ zijn eigenlijk babyplantjes die uit de bladeren groeien en kunnen worden gebruikt om nieuwe planten te kweken.
 • Asplenium antiquum – Deze planten hebben donkergroene, licht gebogen bladeren die mooi gelaagd zijn. Ze zijn ideaal als kamerplanten vanwege hun gemakkelijke verzorging.
 • Asplenium trichomanes – Deze miniatuurvaren heeft kleine, delicate bladeren en is ideaal voor terraria en kleine potjes. Het is een populaire keuze voor liefhebbers van kleine planten.
 • Asplenium australasicum – Deze variëteit heeft bladeren met een interessant patroon van lichte en donkere vlekken. Het kan zowel binnen als buiten worden gekweekt en voegt een exotisch tintje toe aan je tuin of interieur.

Wist je dat de Asplenium een luchtzuiverende plant is en fijnstof uit de lucht kan filteren?

Nestvaren kopen, waar let je op?

Als je een Asplenium plant wilt kopen, zijn er zes belangrijke punten waar je op moet letten.

 1. Controleer of de bladeren gezond en gaaf zijn. Geïnfecteerde bladeren kunnen wijzen op ziekte of plagen.

 2. Overweeg de grootte van de plant, aangezien Asplenium-variëteiten verschillen in grootte en vorm.

 3. Zorg ervoor dat de plant in de juiste potgrond staat. Een mengsel van turfmolm, perliet en zand is ideaal voor Aspleniums.

 4. Controleer of de plant op de juiste plek in huis kan staan, weg van direct zonlicht en tocht.

 5. Houd de grondvochtigheid in de gaten, aangezien te veel water kan leiden tot wortelrot en te weinig water kan leiden tot uitdroging.

 6. Wees je bewust van de groeicyclus van de Asplenium-plant, die typisch tien tot twaalf maanden duurt. Zorg ervoor dat je regelmatig de bladeren inspecteert op veranderingen en zorg voor de optimale omstandigheden voor de beste groei van de plant.

Is de Asplenium giftig?

Benieuwd of de Aspidistra een veilige plant is voor in huis? Lees hier meer over de mogelijke giftigheid van deze exotische kamerplant en hoe je veiligheid kunt waarborgen.

Is de Asplenium giftig voor mensen?

De Asplenium is niet giftig voor mensen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken wanneer je deze plant in huis hebt. Het is wel belangrijk om te weten dat sommige planten giftig zijn voor huisdieren, dus zorg dat je daarvan op de hoogte bent. Hieronder vind je een lijst van een paar veelvoorkomende giftige planten voor huisdieren: – Lelies – Azalea’s – Philodendrons – Dieffenbachia’s – Sago palmen Zorg dat je deze planten niet in huis hebt wanneer je huisdieren hebt.

Is de Asplenium giftig voor katten en honden?

De Asplenium is niet giftig voor honden en katten. Dit maakt het een veilige plant om in huis te hebben als je huisdieren hebt. Zorg er wel voor dat je huisdieren niet te veel van de plant eten. Te veel van een plant kan namelijk maagproblemen veroorzaken. Als je huisdier last heeft van maagproblemen nadat hij of zij aan de plant heeft gezeten, zorg dan dat je contact opneemt met de dierenarts om te zien wat je het beste kunt doen.

Is de Asplenium luchtzuiverend?

Asplenium is een plant die bekend staat om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Deze groene vriend kan schadelijke stoffen zoals formaldehyde en xyleen uit de lucht filteren. Daarnaast kan de Asplenium ook vochtigheid in de lucht verminderen en zo de kans op schimmel in huis verkleinen. Plaats deze plant in een goed verlichte ruimte en zorg dat de grond altijd vochtig blijft. Zo kan jij genieten van schone lucht en een gezonde omgeving thuis!

Asplenium verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij jouw Asplenium zo goed mogelijk verzorgen zodat deze prachtige varen gezond en sterk blijft? Zorg dan voor een lichte standplaats en houd de grond altijd licht vochtig. In dit artikel geven we jou praktische tips voor het verzorgen van jouw Asplenium, zodat je er lang van kunt genieten. Van de juiste watergift tot aan het verpotten van de plant – alles komt aan bod. Lees snel verder!

Wil je meer weten over hoe je Asplenium het best kunt verzorgen? Bekijk onze Asplenium Verzorging pagina.

Asplenium onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Asplenium wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Asplenium gezond en mooi te houden.

De Asplenium is een populaire sierplant in tropische gebieden en heeft medicinale eigenschappen voor de behandeling van verschillende aandoeningen.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Asplenium plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is een Asplenium?

Asplenium is een geslacht van varens met ongeveer 700 soorten, bekend om hun groenblijvende bladeren en verschillende toepassingen in de traditionele geneeskunde.

Hoe verzorg je een Asplenium?

Zet de Asplenium in gematigd licht en geef regelmatig water. Houd de grond vochtig en besproei de bladeren regelmatig.

Hoe vaak moet je een Asplenium water geven?

Geef je Asplenium één keer in de week water. Zorg dat de grond licht vochtig blijft, maar niet té nat.

Kunnen Aspleniums binnen of buiten worden gekweekt?

Aspleniums kunnen zowel binnen als buiten worden gekweekt, afhankelijk van de soort en je persoonlijke voorkeur. Zorg voor voldoende licht en vochtigheid.

Zijn Aspleniums giftig?

Aspleniums zijn niet giftig voor mensen of huisdieren.

Plaats een reactie