Asplenium (Nestvaren)

Nederlandse naam: Nestvaren

Met zijn krullende bladeren valt de Asplenium, beter bekend als ‘Nestvaren’, direct op. Deze plant komt uit de tropische en subtropische regio’s over de hele wereld. Hij houdt van een vochtige omgeving en heeft liever geen direct zonlicht. Qua verzorging is de Asplenium niet lastig; houd de grond licht vochtig. Deze groene plant brengt een vleugje natuur in je huis en is perfect voor een frisse uitstraling in je interieur.

Plantnaam: Asplenium

Nederlandse naam: Nestvaren

 • Standplaats: Schaduw tot halfschaduw
 • Water: Veel
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Bloeit: Ja
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Nee

Waar komt de Asplenium vandaan?

De naam “Asplenium” komt van het Griekse woord “splēn”, wat milt betekent. Mensen gebruikten sommige soorten van deze plant vroeger om miltziekten te behandelen. De Asplenium behoort tot een grote familie, de Aspleniaceae. Deze familie is erg divers en heeft meer dan 700 soorten over de hele wereld. Ze zijn er in alle soorten en maten, van kleine rotsplanten tot grote boomvarens.

Wat maakt Asplenium bijzonder?

Asplenium is een taaie plant. Hij groeit bijna overal, in bossen, op kliffen en zelfs op muren! Zijn aanpassingsvermogen laat hem overal ter wereld groeien. Sommige soorten Asplenium groeien zelfs op rotsachtige plekken. Dat laat zien hoe taai ze zijn!

Een opvallend kenmerk van Asplenium is het manier van voortplanten. In plaats van zaden te gebruiken zoals veel andere planten, maakt deze varen sporen aan de onderkant van zijn bladeren.

Daarnaast is de Asplenium belangrijk voor natuurlijke omgevingen. Omdat deze plant ook in extreme omstandigheden groeit, draagt hij bij aan de variatie in de natuur. Zo helpt hij de natuur gezond en levend te houden.

Tenslotte is er iets bijzonders over Asplenium: mensen gebruikten het vroeger in de geneeskunde. Ze dachten dat sommige soorten goed waren voor de milt. Daarom heet de plant ‘spleenworts’. Het Griekse woord “splēn” betekent milt. Tegenwoordig gebruiken we deze plant niet vaak meer als medicijn. Toch is het leuk om te weten hoe mensen vroeger planten gebruikten!

Wist je dat?

De Asplenium een echte nestbouwer is? Deze varen heeft een unieke rozetvorm die lijkt op een vogelnest, waarbij de nieuwe bladeren in het midden ontstaan en naar buiten krullen. Deze groeivorm beschermt de jonge bladeren en geeft de plant een bijzondere, elegante uitstraling.

Soorten Asplenium

Laten we drie bekende soorten Asplenium eens van dichtbij bekijken.

Asplenium nidus

De Asplenium nidus, die mensen ook wel ‘vogelnestvaren’ noemen, komt veel voor in Zuidoost-Azië. Hij heeft grote, glanzende bladeren. Daarmee maakt hij elke ruimte waar hij staat een beetje tropisch. Deze plant groeit het beste op plekken die vochtig zijn en in de schaduw liggen.

Asplenium trichomanes

De Asplenium trichomanes, of ‘steenbreekvaren’, zie je vaak in Europa. Hij groeit op rotsen en tussen stenen. Dat maakt hem perfect voor in rotstuinen of om saaie stedelijke gebieden wat op te fleuren.

Asplenium scolopendrium

De Asplenium scolopendrium, die mensen ook wel ‘Hart’s tongvaren’ noemen, heeft lange, geribbelde bladeren. Ze lijken een beetje op een uitgestoken tong. Daardoor ziet deze plant er heel apart uit en is hij leuk om in huis of in de tuin te zetten.

Asplenium kopen

Ben je gek op unieke planten? Dan is de Asplenium een super toevoeging als kamerplant. Het kopen van een Asplenium is echt niet moeilijk.

Vind betrouwbare verkopers. Je vindt heel veel online en gewone winkels die Aspleniums verkopen. Kies een verkoper met een goede naam die zegt dat hun planten gezond en van goede kwaliteit zijn.

Kies jouw soort Asplenium. Je hebt veel soorten om uit te kiezen, zoals de Asplenium nidusAsplenium trichomanes of Asplenium scolopendrium. Elke soort heeft eigen kenmerken en verzorging nodig. Zoek uit welk type het beste bij jou en je tuin past.

Kijk goed naar de plant voor je hem koopt. Koop je in een gewone winkel? Bekijk dan elke plant goed. Let op groene bladeren zonder bruine of gele vlekken, sterke wortels en grond die vochtig is en niet te nat.

Als je Asplenium gekocht is, zijn er belangrijke dingen om op te letten. Verzorg je plant goed. Geef hem genoeg schaduw, vochtige grond en bescherm hem tegen hele hoge of lage temperaturen. Zo groeit je nieuwe plant het beste.

Is de Asplenium giftig?

Je vraagt je af of de Asplenium, giftig is voor huisdieren en kleine kinderen. Lees hieronder de antwoorden.

Is de Asplenium gevaarlijk voor katten en honden?

De Asplenium is een varen die niet giftig is voor huisdieren zoals katten en honden. Pas wel op, te veel van de bladeren eten kan maagproblemen veroorzaken bij sommige dieren. Houd je huisdieren dus goed in de gaten als ze in de buurt van de plant zijn.

Is de Asplenium giftig voor baby’s?

De Asplenium is ook niet giftig voor mensen, inclusief baby’s. Net als bij huisdieren kan te veel contact met de mond maagklachten veroorzaken. Houd dus ook kinderen in de gaten als ze in de buurt van planten zijn.

Is de Asplenium luchtzuiverend?

Ja, de Asplenium is luchtzuiverend. Deze mooie varen maakt de lucht beter door slechte stoffen uit de lucht te halen.

Hoe doet de Asplenium dit?

De Asplenium haalt, net als andere planten, slechte stoffen uit de lucht. Dit noemen we fytoremediatie. De Asplenium haalt vooral stoffen zoals formaldehyde, benzeen en ammoniak uit de lucht. Deze stoffen zitten vaak in huizen door schoonmaakspullen, verf en meubels.

De Asplenium maakt je huis niet alleen gezonder, je voelt je zelf ook beter. Met schonere lucht krijg je minder snel hoofdpijn, allergieën en voel je je minder moe.

Hoeveel Aspleniums heb ik nodig?

Hoeveel planten je nodig hebt, hangt af van hoe groot je huis of kantoor is en hoeveel slechte stoffen er in de lucht zitten. Volgens een onderzoek van NASA is het goed om minimaal één plant per 9 vierkante meter in huis te zetten.

Bloeit de Asplenium?

Aspleniums, net als andere varens, bloeien niet zoals de meeste planten. Ze maken sporen in plaats van bloemen. Deze sporen zitten in groepjes, we noemen dit sori, aan de onderkant van hun bladeren.

Je ziet deze sporenproductie als een soort bloei bij andere plantsoorten. Het gebeurt meestal in de warmere maanden. Zie je kleine bruine of roestkleurige vlekjes op de onderkant van de bladeren van je Asplenium? Dat betekent niet dat je plant ziek is. Integendeel! Deze vlekken zijn tekenen dat je Asplenium gezond is en klaar om zich voort te planten.

Wist je dat?

Deze varen een luchtzuiveringswonder is? De Asplenium is niet alleen mooi, maar helpt ook de lucht in je huis te reinigen door het verwijderen van schadelijke stoffen zoals formaldehyde. Het is dus een prachtige én praktische toevoeging aan je leefruimte!

Asplenium verzorgen

Het is niet moeilijk om voor deze plant te zorgen. Met een beetje kennis en inzicht, merk je al snel dat deze plant makkelijk te onderhouden is. Het is zelfs leuk en geeft voldoening.

 • Water is belangrijk voor je Asplenium. Geef je plant regelmatig water. Zorg wel dat je niet te veel water geeft. De grond moet licht vochtig zijn, niet doorweekt. Te veel water zorgt voor wortelrot.
 • Licht is ook belangrijk voor je Asplenium. Aspleniums houden van indirect licht. Zet ze niet in direct zonlicht. Dat kan de bladeren verbranden.
 • Denk aan de temperatuur en luchtvochtigheid. Je Asplenium groeit goed bij een temperatuur van 16-24°C en hoge luchtvochtigheid. Een badkamer of keuken, waar vaak stoom is, is perfect voor je Asplenium!
 • Voeding is ook nodig voor je Asplenium. Geef je Asplenium in het groeiseizoen, van lente tot herfst, vloeibare meststof. Gebruik iets minder dan wat op de verpakking staat. Bij meststoffen is minder vaak beter!
 • Verwijder dode of vergelende bladeren. Dat maakt je Asplenium mooier en helpt ziekten en plagen te voorkomen.

Zorg je goed voor je Asplenium, dan ziet hij er niet alleen mooi uit, hij voelt ook fris aan. Geniet van de schoonheid die deze plant aan je huis toevoegt!

Lees meer over je Asplenium verzorgen

Problemen met je Asplenium

Je Asplenium kan soms wat problemen hebben. Deze kunnen de groei en de mooie uitstraling van de plant in de weg staan. Geen zorgen, je lost deze problemen meestal makkelijk op als je ze herkent.

Heeft je Asplenium gele of bruine bladeren? Dat is vaak een teken dat de plant te weinig of juist te veel water krijgt. Houd de grond van je Asplenium licht vochtig zonder de plant te verdrinken.

Verliest je Asplenium bladeren? Dat kan komen door een gebrek aan licht of voedingsstoffen. Zet je plant op een plek met genoeg indirect zonlicht en voeg tijdens het groeiseizoen vloeibare meststof toe.

Zijn de wortels en stengels aan de basis van de plant zwart? Dat is vaak een teken van wortelrot. Wortelrot ontstaat door te veel water en te weinig drainage in de pot waarin je plant staat.

Hieronder vind je mogelijke oplossingen voor deze problemen:

 • Bladverkleuring: Zoek een balans in het geven van water tussen te droog en te nat.
 • Bladverlies: Geef je plant genoeg indirect licht en voeg tijdens het groeiseizoen een vloeibare meststof toe.
 • Wortelrot: Verbeter de drainage in de pot en geef minder water.

Als je deze problemen herkent en aanpakt, helpt dat om je Asplenium weer te laten bloeien. Let goed op veranderingen in je plant en reageer daarop. Zo geniet je van een gezonde, sterke Asplenium die je huis mooier maakt.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Asplenium als kamerplant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de beste manier om mijn Asplenium plant te verzorgen?

Je Asplenium plant heeft een paar basisdingen nodig om goed te groeien. Dat zijn water, licht, warmte en een luchtige omgeving. Vergeet niet om ook genoeg gaatjes in de pot te maken. Die zijn er om te voorkomen dat de wortels van je plant in het water blijven staan. Dat zou namelijk kunnen zorgen voor wortelrot.

Met welke problemen krijgt een Asplenium plant vaak te maken?

Soms gaat het niet zo goed met je Asplenium plant. Je merkt dat aan dingen zoals bladeren die van kleur veranderen, bladeren die van de plant afvallen en wortels die gaan rotten. Deze problemen zorgen ervoor dat je plant niet goed groeit en er ook niet zo mooi uitziet.

Hoe los ik problemen met mijn Asplenium plant op?

Als er iets niet goed gaat met je Asplenium plant, probeer dan eerst eens om minder water te geven. Of misschien heeft je plant wel meer licht nodig. Zorg er ook voor dat het water goed uit de pot kan lopen. Dat helpt om te voorkomen dat de wortels van je plant gaan rotten.

Zijn Aspleniums giftig?

Aspleniums zijn niet giftig voor mensen of huisdieren.

Hoe vaak moet je een Asplenium water geven?

Geef je Asplenium één keer in de week water. Zorg dat de grond licht vochtig blijft, maar niet té nat.


Plaats een reactie