Ceropegia (Chinees Lantaarnplantje)

Nederlandse naam: Chinees Lantaarnplantje

De Ceropegia, ook wel bekend als het ‘Chinees Lantaarnplantje’ of de ‘String of Hearts’, trekt de aandacht met zijn lange, hangende stengels en hartvormige bladeren. Deze charmante klimplant komt uit Zuid-Afrika, Azië en Australië. Hij houdt van veel licht maar kan ook in halfschaduw. Deze plant heeft weinig water nodig, wat hem onderhoudsvriendelijk maakt. Met zijn speelse uitstraling voegt de Ceropegia een vleugje romantiek toe aan je huis, perfect voor een natuurlijke, lieflijke sfeer in elke ruimte. Ideaal voor wie van unieke hangplanten houdt!

Plantnaam: Ceropegia

Nederlandse naam: Chinees Lantaarnplantje

 • Standplaats: Veel licht
 • Water: Weinig
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Bloeit: Ja
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Nee

Waar komt de Ceropegia vandaan?

De Ceropegia komt uit Afrika, Azië en Australië. Deze plant behoort tot de Apocynaceae familie en staat bekend om zijn unieke, hartvormige bladeren en opvallende bloemen. De natuurlijke omgeving varieert van droge woestijnregio’s tot subtropische gebieden, wat aantoont dat de Ceropegia goed aangepast is aan verschillende klimaatomstandigheden.

Kenmerken van de Ceropegia

De Ceropegia plant is een bijzondere verschijning in elk interieur. Wat maakt deze plant zo bijzonder? Dat zijn de bloemen. Ze zien eruit als een parachute of lantaarn, vandaar de bijnaam. De kleur van de bloemen? Die varieert van lichtgroen tot donkerpaars, afhankelijk van het soort. De Ceropegia heeft hartvormige bladeren die groeien aan lange, hangende stengels. Deze plant past perfect in hangmanden of op hoge planken, waar de wijnstokken vrij kunnen hangen.

Qua grootte is de Ceropegia heel flexibel. Afhankelijk van het soort kunnen ze groeien van 10 cm tot wel 2 meter hoog!

Kleur van de bloemLichtgroen tot donkerpaars
GeurTrekt vliegen aan
Grootte10 cm tot 2 meter

Wil je een Ceropegia in je huiskamer? Let dan goed op de verzorging. Deze plant houdt niet van te veel water. Zorg dat de grond waarin hij staat goed water afvoert. En een plekje in de halfschaduw? Dat vindt de Ceropegia heel fijn.

Soorten Ceropegia

Er zijn meer dan 160 soorten Ceropegia. Ze zijn allemaal anders in vorm, grootte en kleur. Toch hebben ze allemaal dezelfde boeiende uitstraling. Elke soort heeft unieke kenmerken en verzorgingsbehoeften.

 • Ceropegia woodii, beter bekend als ‘String of Hearts’, is de meest bekende soort. Deze plant is een charmante en populaire kamerplant die gewaardeerd wordt om haar delicate, hartvormige blaadjes en lange, hangende ranken.
 • Heb je al eens gehoord van Ceropegia sandersonii? Deze soort staat ook wel bekend als ‘Parachute Plant’. De naam komt van de bloemen die op kleine parachutes lijken. Ze zijn meestal groen met een witte tekening en geven een geur af die vliegen aantrekt voor bestuiving.
 • Een andere soort is Ceropegia linearis. Deze plant valt op door zijn langwerpige, dunne bladeren met paarse strepen. Deze plant groeit hoog en is dus ideaal voor een verticale tuin.

Al deze Ceropegia soorten hebben vergelijkbare verzorging nodig. Ze hebben allemaal goed gedraineerde grond nodig en verdragen geen direct zonlicht om gezond te blijven.

Wist je dat?

Deze plant niet alleen mooi, maar ook een meester in overleven is? De Ceropegia kan langere tijd zonder water overleven dankzij haar dikke, ondergrondse knollen die water opslaan. Dit maakt haar een ideale keuze voor als je ook weleens vergeet om je planten water te geven.

Een Ceropegia kopen

Wil je een Ceropegia plant kopen voor in je huis? Dan wil je zeker de juiste keuze maken. Hier zijn wat tips.

Let op: Ceropegia planten hebben geen direct zonlicht nodig. Ze groeien goed op een lichte plek zonder directe zon. Krijgen de bladeren van je plant vlekken of verkleuren ze? Misschien krijgt de plant te veel licht.

De grond is ook belangrijk voor je Ceropegia. Deze planten groeien het best in grond waar water goed doorheen loopt. Dus als je water op de grond giet, moet het snel weer uit de pot weglopen.

Hier zijn wat tips:

 • Buiten: Bescherm de plant tegen felle zon en regen.
 • Binnen: Zet de plant bij een raam met gefilterd licht en besproei de bladeren regelmatig om vochtigheid na te bootsen.

Is de Ceropegia giftig?

Nee, Ceropegia wordt over het algemeen niet als giftig beschouwd voor mensen of huisdieren.

Is de Ceropegia giftig voor katten en honden?

De Ceropegia is een niet-giftige plant. Dat betekent dat het veilig is voor je kat en hond.

Let wel op, dit betekent niet dat je huisdieren onbeperkt aan de plant mogen knagen. Te veel eten van de plant kan nog steeds maagklachten zoals braken of diarree veroorzaken. Ondanks dat de plant niet giftig is, is het beter dat je viervoeter er niet teveel van eet.

Is de Ceropegia giftig voor baby’s?

De Ceropegia is niet gifitg en daarom ook bedreiging voor baby’s. Teveel knabbelen aan de plant kan maagklachten veroorzaken bij baby’s en kleine kinderen. Het is altijd een goed idee om de plant buiten bereik van nieuwsgierige kleine handjes te houden.

Is de Ceropegia luchtzuiverend?

De Ceropegia staat niet bekend om het zuiveren van de lucht. Elke plant helpt toch een beetje. Ze nemen koolstofdioxide op en geven zuurstof af. Hierdoor wordt de lucht in je huis beter.

Er zijn planten die beter zijn in het zuiveren van de lucht. Denk aan de Vrouwentong of Lepelplant. Deze staan bekend om hun goede werk in het verwijderen van slechte stoffen uit de lucht.

Bloeit de Ceropegia?

Ja, de Ceropegia bloeit! De bloeiperiode van de Ceropegia is bijzonder. In plaats van in het voorjaar of de zomer, pronkt de Ceropegia met zijn unieke bloemen in het najaar. Van augustus tot oktober geniet je van zijn bijzondere, vaak lantaarnvormige bloemen. De exacte timing hangt af van dingen zoals de omgeving en hoe goed je voor de plant zorgt. Meestal is dit de periode waarin je een mooie bloemenshow te zien krijgt.

Wat doe je als de Ceropegia is uitgebloeid?

Is je Ceropegia uitgebloeid? Geen paniek, dat hoort bij zijn natuurlijke cyclus. Nu is het tijd om geduldig te zijn!

Wacht tot alle bloemen helemaal verwelkt zijn. Dan knip je ze voorzichtig af met een scherp stel tuinscharen. Let op dat je geen andere delen van de plant beschadigt.

Het lastige deel volgt nu: wachten tot volgend najaar de Ceropegia weer bloeit. Tijdens deze rustperiode zorg je goed voor de plant, zodat hij sterk en gezond blijft voor zijn volgende bloeiperiode.

Het is verleidelijk om extra water of meststoffen toe te voegen om je Ceropegia aan te sporen sneller opnieuw te bloeien. Pas hiermee op: te veel water en mest kunnen juist schadelijk zijn.

Wist je dat?

De Ceropegia een bijzondere manier van bloeien heeft? Haar bloemen zijn uniek in vorm en lijken op kleine lantaarns of urnen. Deze bijzondere bloemen zijn niet alleen mooi om te zien, maar trekken ook bestuivers zoals vliegen aan door hun opvallende uiterlijk en soms zelfs door geur.

Verzorging van de Ceropegia

Ceropegia planten hebben een unieke vorm en mooie bloemen. Ze vragen wel om wat speciale zorg, hoewel het niet moeilijk is om ze te onderhouden. Er zijn een paar belangrijke dingen waar je op moet letten.

Licht en temperatuur

De Ceropegia houdt van licht, maar niet van direct zonlicht. Dat kan de bladeren beschadigen. Zet de plant op een plek met veel indirect licht. De beste temperatuur voor deze plant is tussen de 15-25 graden Celsius.

Water en voeding

De Ceropegia heeft niet veel water nodig. Geef liever wat minder water dan te veel, vooral na de bloeiperiode. Wat betreft voeding hoef je ook niet veel te geven: een keer per maand is voldoende.

Elke soort Ceropegia heeft specifieke behoeften wat betreft temperatuur en watergift. Hier is een overzicht:

Soort plantMinimum temperatuurWater geven per week
Ceropegia Woodii15°C1-2 keer
Ceropegia Sandersonii18°C2-3 keer
Ceropegia Linearis16°C1-2 keer

Knippen

Het knippen van een Ceropegia is niet moeilijk. Zie je verwelkte of dode delen aan de plant? Haal die dan weg. Dat stimuleert de groei van de plant.

Lees meer over je Ceropegia plant verzorgen

Problemen met je Ceropegia

Je Ceropegia heeft soms problemen, net als elke plant. Zo kunnen de bladeren geel worden of vallen ze af. Dit komt door verschillende dingen zoals te veel water, te weinig water of een verkeerde plek.

Geef je te veel water? Dan merk je dat de wortels van je Ceropegia beginnen te rotten. Je ziet dit aan de gele en slappe bladeren. Het is dan belangrijk om minder water te geven.

Is er te weinig water? Dan drogen de bladeren uit en vallen ze af. Voel af en toe aan de grond om te checken of deze niet droog is.

Staat je Ceropegia op een verkeerde plek? De Ceropegia houdt van veel licht, maar direct zonlicht is niet goed. Het blad kan dan verbranden.

Ziet je plant er niet goed uit, ondanks dat je goed voor hem zorgt? Dan heeft hij misschien last van beestjes zoals spint of luizen. Spint herken je aan kleine witte puntjes op het blad. Luizen zie je vaak als kleine insecten op de plant zelf.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Ceropegia. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat maakt een Ceropegia plant bijzonder?

De Ceropegia planten vallen vooral op door hun aparte lantaarnvormige bloemen. Ze bloeien voornamelijk in de herfst, van augustus tot oktober. Elke Ceropegia soort heeft eigen kenmerken en zorg nodig. Na de bloei, laat de plant de bloemen los. Je haalt deze dan voorzichtig weg.

Mag ik mijn Ceropegia plant binnen of buiten zetten?

Ja hoor, een Ceropegia plant groeit zowel binnen als buiten. Let wel op de temperatuur en hoeveel water je geeft, dit is voor elke soort anders.

Hoe kies ik een goede Ceropegia plant?

Let bij het kopen op licht en grond. Elke Ceropegia soort heeft eigen zorg nodig. Lees altijd de aanbevelingen voor licht, temperatuur en water.

Hoe zorg ik goed voor mijn Ceropegia plant na de bloei?

Na de bloei heb je wat geduld nodig. Verwijder de losgekomen bloemen voorzichtig en blijf de plant goed verzorgen.

Waar moet ik op letten bij de verzorging van een Ceropegia plant?

Let op verkleuring van de bladeren, bladeren die vallen door te veel of te weinig water, en de invloed van waar de plant staat. Ongedierte zoals spint en luizen beïnvloeden de gezondheid van de plant. Herken en los deze problemen op tijd op. Dat is belangrijk voor de gezondheid van je plant.


Plaats een reactie