Monstera (Gatenplant) Verzorging

Heb je een Monstera, ook wel Gatenplant genoemd, in je woonkamer? Of denk je erover om er een te kopen?
Dan wil je vast weten hoe je deze plant het beste verzorgt, zodat hij blij en gezond blijft.

In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten om je Monstera goed te verzorgen, zodat je zo lang mogelijk van deze tropische kamerplant kunt genieten.

Je leert hoe vaak je water moet geven, welk licht ideaal is, en wanneer je plant extra voedsel nodig heeft.
We geven ook handige tips voor als je Monstera plant problemen heeft.

7 Snelle tips om je Monstera te verzorgen

 1. Zorg voor voldoende licht: Plaats de Monstera plant op een plek met helder maar indirect zonlicht. Te veel direct zonlicht kan leiden tot verbranding van de bladeren, terwijl te weinig licht de groei kan belemmeren.
 2. Regelmatig water geven: Houd de grond licht vochtig, maar voorkom dat de wortels in water staan. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot, terwijl te weinig water de plant kan uitdrogen.
 3. Goede drainage: Zorg dat de pot waarin de Monstera plant staat, voldoende drainagegaten heeft. Dit voorkomt dat overtollig water zich in de bodem ophoopt en de wortels beschadigt.
 4. Regelmatig bemesten: Gebruik een evenwichtige, vloeibare meststof speciaal voor kamerplanten om de Monstera plant eens in de twee tot vier weken te bemesten tijdens het groeiseizoen (lente en zomer). Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.
 5. Ondersteuning bieden: Aangezien Monstera’s bekend staan om hun klimmende groeipatroon, kan het helpen om de plant te begeleiden met een mosstok of trellis. Hierdoor kan de plant zich vasthouden en rechtop groeien.
 6. Reinig de bladeren: Stof kan zich ophopen op de bladeren van de Monstera plant, waardoor deze er dof en vies uit kunnen zien. Maak de bladeren regelmatig voorzichtig schoon met een vochtige doek om ze te laten glanzen.
 7. Regelmatig snoeien: Om een volle en gezonde groei te bevorderen, is het belangrijk om dode of beschadigde bladeren regelmatig te verwijderen. Daarnaast kan het snoeien van de Monstera ook zorgen voor een mooie vorm en het voorkomen van uitlopers die de plant overwoekeren.

Je Monstera Verzorgen: Benodigdheden

Voor een goede verzorging van je kun je niet zonder een aantal gereedschappen. Hieronder zie je een overzicht van de verschillende benodigdheden. Klik op de ‘plus’ icoontjes voor meer informatie over het gebruik van de benodigdheden.

Gieter
Plantenspuit
Hydrokorrels
Snoeischaar
Plantvoeding
Potgrond

Monstera Standplaats

De plek waar jij je Monstera neerzet in je huis is één van de belangrijkste elementen voor een goede groei van je Monstera plant. Een Monstera plant is niet extreem moeilijk, maar heeft wel een paar eisen.

Wat is de beste plek voor je Monstera in huis?

De ideale plek voor je Monstera is een plek waar het licht is, maar zonder dat de plant direct in het zonlicht staat. Te veel direct zonlicht kan de bladeren namelijk beschadigen.

Een plekje in de buurt van een raam waar veel daglicht binnenkomt, maar waar de zonnestralen niet direct op de plant vallen, is perfect. Heb je een plekje dat iets verder van het raam af is? Geen probleem, de Monstera groeit ook in minder licht.

TIP! Monstera’s houden niet van tocht en extreme temperaturen: Zet je Monstera niet op een plek waar hij wordt blootgesteld aan tocht of extreme temperatuurschommelingen zoals bij airco’s, verwarmingen of tochtige deuren en ramen. Monstera’s geven de voorkeur aan een stabiele omgeving.

Wat is de beste temperatuur en luchtvochtigheid voor een Monstera?

Monstera’s houden van een warme en enigszins vochtige omgeving. Een ideale temperatuur ligt tussen de 18 en 27 graden Celsius. Zorg dat de temperatuur in de kamer waar je Monstera staat niet onder de 15 graden daalt, want kou vindt de Monstera niet fijn.

Wat betreft luchtvochtigheid, houden Gatenplanten van een beetje vocht in de lucht. Als je merkt dat de lucht in je huis erg droog is, vooral in de winter, kun je de bladeren van je Monstera af en toe besproeien met water. Dit houdt ze gezond.

Monstera water geven

Je Monstera water geven is makkelijker dan je denkt! hieronder leggen we je precies uit hoe je kunt zien wanneer je Monstera water nodig heeft.

Hoe vaak moet je je Monstera water geven?

Over het algemeen heeft je Monstera eens per week water nodig. Maar let op, de behoefte aan water kan variëren afhankelijk de ruimte waar je plant staat, de tijd van het jaar, en de grootte van je plant en pot.

Een goede vuistregel is om de bovenste paar centimeter van de aarde te laten opdrogen tussen de gietbeurten. Voel met je vinger aan de grond; voelt het droog aan, dan is het tijd voor een slok water.

Man geeft Monstera plant water

Hoeveel water heeft een Monstera in de winter nodig?

In de winter, als je Monstera minder actief groeit, heeft hij minder water nodig. Je kunt dan minder water geven. Controleer de grond eens in de twee weken. Als het nog vochtig aanvoelt, wacht dan nog een paar dagen voordat je water geeft.

TIP! Monstera’s kunnen gevoelig zijn voor de chemicaliën en kalk in kraanwater. Wil je je Monstera echt verwennen? Geef hem dan regenwater.

Hoelang kan een Monstera zonder water?

Monstera’s zijn redelijk vergevingsgezind als het gaat om droogte. Vergeet je een keer water te geven? Maak je geen zorgen. Deze plant kan ongeveer 1 tot 2 weken zonder water, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden zoals licht en luchtvochtigheid. Maar probeer dit niet te vaak te laten gebeuren, regelmatige verzorging is belangrijk voor een gezonde groei.

Monstera opbinden

Wil jij je Gatenplant laten klimmen en mooier en voller laten worden? Dan is opbinden een goede stap! Opbinden ondersteund niet alleen je plant, het stimuleert ook een gezonde groei.

Wanneer bind je een Monstera plant op?

Het moment om je Monstera op te binden is wanneer je merkt dat hij te groot of te zwaar wordt om zichzelf te ondersteunen. Als de stengels beginnen te buigen of de plant er rommelig uitziet, is het tijd om in actie te komen. Dit is vaak het geval bij jonge, snelgroeiende planten of oudere planten die nieuwe uitlopers krijgen.

Hoe bind je een Monstera op met een Mosstok?

Monstera plant met mosstok

Een Mosstok is ideaal voor het opbinden van je Monstera. Om je Monstera goed op te binden volg je deze stappen:

 1. Kies de juiste mosstok: Zorg dat de stok hoog en stevig genoeg is om je plant te ondersteunen.
 2. Plaats de mosstok: Steek de Mosstok voorzichtig in de pot, dichtbij de plant, maar pas op dat je de wortels niet beschadigt.
 3. Bind de plant vast: Gebruik zachte bindmaterialen, zoals katoenen touw of speciale plantenbinders. Bind de grootste stengels voorzichtig vast aan de Mosstok, maar niet te strak. Laat ruimte over voor de plant om te groeien.

Lees meer over het opbinden van je Monstera.

Hoe kun je je Monstera laten klimmen?

Monstera’s zijn van nature klimplanten. Naast een Mosstok, kun je ook een klimrek of een andere vorm van ondersteuning gebruiken. Begeleid de groei van je Monstera door de stengels voorzichtig naar de ondersteuning te leiden en ze daar vast te binden. Naarmate de plant groeit, blijf je nieuwe groei begeleiden en vastbinden.

Plantenvoeding Monstera

Net als jij, heeft je Monstera af en toe extra voedingsstoffen nodig om te groeien en gezond te blijven. Het geven van kamerplantenvoeding aan je Monstera is eenvoudiger dan je denkt! Hieronder leggen we precies uit hoe je dit moet doen.

Hoe vaak moet je je Monstera voeding geven?

De frequentie van het voeden hangt af van het seizoen. In de groeiperiode, dat is in de lente en zomer, geef je je Monstera eens per week plantenvoeding.

In de herfst en winter, als de plant minder actief is, kun je het voeden helemaal stoppen. Te veel voeding in de rustperiode kan meer kwaad dan goed doen.

Wat Is de beste voeding voor een Monstera plant?

De beste voeding voor je Monstera is een uitgebalanceerde, vloeibare kamerplantenvoeding. Bijvoorbeeld vloeibare Pokon plantenvoeding. Zorg ervoor dat je de instructies op de verpakking volgt, want te veel voeding kan de wortels van je plant beschadigen.

Monstera Stekken

Ben je een echte Monstera fan dan wil je natuurlijk weten hoe je je Monstera stekt om van nog meer Monstera’s te genieten.

Wanneer is de beste tijd om een Monstera te stekken?

De beste tijd om je Monstera te stekken is in het voorjaar of de vroege zomer. Tijdens deze periode is de plant in zijn actieve groeifase, wat betekent dat de stek sneller zal wortelen en groeien. Stekken in de herfst of winter is ook mogelijk, maar het kan langer duren voordat je stek wortels ontwikkelt.

Hoe kan ik een Monstera stekken?

 1. Kies de Juiste Stengel: Zoek een gezonde stengel met minstens één blad en een luchtwortel of knooppunt (de plek waar bladeren en wortels groeien).
 2. Snijd de Stengel Af: Gebruik een schone, scherpe schaar of mes om de stengel net onder het knooppunt af te snijden. Zorg ervoor dat je een stukje stengel met het knooppunt meeneemt.
 3. Laat de Snede Droog Worden: Laat de snede een paar uur drogen om een ‘callus’ te vormen, wat helpt bij het voorkomen van rot.
 4. Wortelen in Water of Aarde: Plaats de stek in een glas water of direct in vochtige aarde. Zorg ervoor dat het knooppunt (waar de wortels zullen groeien) onder water of in de aarde zit.
 5. Kies de Juiste Plek: Zet de stek op een warme plek met veel indirect zonlicht.
 6. Planten in Aarde: Zodra de wortels een paar centimeter lang zijn, kun je de stek in aarde planten.

Welk deel van de Monstera plant kan ik gebruiken voor stekken?

Je kunt zowel de top van de plant als een stengeldeel met een luchtwortel of knooppunt gebruiken voor het stekken. Zorg ervoor dat het deel dat je kiest gezond is en minstens één blad heeft. Als je een deel met een luchtwortel kiest, zal dit de kans op succesvolle wortelvorming vergroten.

Lees meer over je Monstera stekken

Monstera Snoeien

Snoeien van je Monstera heeft verschillende functies. Het is niet alleen goed voor de vorm en grootte van je Monstera, maar het bevordert ook een gezonde groei. Laten verder om te leren hoe jij je Monstera het beste kunt snoeien.

Wanneer is de beste tijd om een Monstera te snoeien?

De ideale tijd om je Monstera te snoeien is in het voorjaar of de vroege zomer. Dit is de periode waarin de plant het meest actief groeit, waardoor hij snel kan herstellen van het snoeien en nieuwe bladeren kan ontwikkelen.

Hoe snoei ik een Monstera plant op de juiste manier?

 1. Gebruik het Juiste Gereedschap: Zorg dat je een schone, scherpe schaar of snoeischaar gebruikt. Dit helpt om nette sneden te maken en voorkomt schade aan de plant.
 2. Identificeer Wat Je Moet Snoeien: Kijk naar dode, beschadigde of overmatig lange stengels. Deze zijn de beste kandidaten om gesnoeid te worden.
 3. Snoei Dichtbij de Stam: Maak je sneden dichtbij de hoofdstam van de plant, maar laat een klein stukje van de stengel zitten om schade aan de hoofdstam te voorkomen.
 4. Snoei niet te veel in één keer: Snoei niet meer dan een derde van de plant in één keer. Dit helpt stress voor de plant te minimaliseren.

Hoe vaak moet ik mijn Monstera snoeien?

Over het algemeen is het voldoende om je Monstera plant eens per jaar te snoeien. Als je merkt dat je plant erg snel groeit, kun je vaker snoeien, maar probeer het beperkt te houden tot twee keer per jaar.

Monstera Verpotten

Heb je een Monstera die te groot wordt voor zijn pot? Dan is tijd om hem te verpotten. Laten we kijken hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Wat zijn de stappen voor verpotten van een Monstera?

 1. Kies een Grotere Pot: Selecteer een pot die ongeveer 5 cm groter in diameter is dan de huidige pot.
 2. Bereid de Nieuwe Pot Voor: Zorg ervoor dat de nieuwe pot afvoergaten heeft. Bedek de bodem met een laagje verse potgrond.
 3. Verwijder de Plant: Haal de Monstera voorzichtig uit de oude pot. Schud overtollige aarde van de wortels en controleer op beschadigde of rotte wortels.
 4. Plaats de Plant in de Nieuwe Pot: Zet je Monstera in de nieuwe pot en vul de ruimtes rondom de wortels met meer potgrond.
 5. Geef Water: Na het verpotten, geef de plant grondig water.

Wanneer moet ik mijn Monstera verpotten?

Het ideale moment om je Monstera te verpotten is in het voorjaar of de vroege zomer, wanneer de plant in zijn actieve groeifase is. Dit geeft de plant de beste kans om zich aan te passen aan de nieuwe pot en aarde. Over het algemeen moet je je Monstera verpotten als je ziet dat de wortels uit de afvoergaten van de pot komen of als de groei vertraagt. Dit is meestal eens in de twee jaar.

Lees meer over je Monstera verpotten

Monstera plantproblemen oplossen

Wil je lang van je Gatenplant genieten pak eventuele ziekten en plagen dan vroegtijdig aan. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten. Lees hieronder een aantal tips om je Monstera gezond en mooi te houden.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Monstera plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Waarom bloeit mijn Monstera plant niet?

Je Monstera plant heeft mogelijk niet genoeg licht of water gekregen. Zorg dat hij voldoende indirect zonlicht krijgt en dat je regelmatig de grond vochtig houdt. Het kan ook zijn dat de plant te jong is om te bloeien, want Monstera planten hebben meestal een paar jaar nodig voordat ze bloeien.

Hoe vaak moet ik mijn Monstera plant water geven?

Je Monstera plant heeft ongeveer eens per week water nodig. Zorg dat de bovenste centimeters van de grond droog zijn voordat je opnieuw water geeft. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot, dus wees voorzichtig met het geven van te veel water.

Hoe kan ik mijn Monstera plant het beste ondersteunen?

Als je Monstera plant groter wordt, kan hij wat extra ondersteuning nodig hebben. Gebruik een plantenstok of mosstok om de plant tegen te steunen. Bind voorzichtig de stelen aan de stok vast met zachte binddraad, zodat ze rechtop blijven staan. Zo kun je de plant helpen om gezond en opgericht te groeien.

Moet ik mijn Monstera plant snoeien?

Ja, het is aan te raden je Monstera plant af en toe te snoeien. Hiermee houd je de plant gezond en stimuleer je nieuwe groei. Verwijder dode of beschadigde bladeren en knip overmatig lange stelen af. Je kunt ook de bovenkant van de plant snoeien om hem wat voller en compacter te maken.

Hoe kan ik mijn Monstera plant vermeerderen?

Je kunt je Monstera plant vermeerderen door stekken te nemen. Snijd een gezonde zijtak af net onder een bladknoop en plaats deze in water of direct in vochtige potgrond. Zorg dat de stek veel indirect licht krijgt en houd de grond vochtig. Na verloop van tijd zal de stek wortels ontwikkelen en een nieuwe plant vormen.