Buxus

Wil je een haag die eenvoudig te vormen is en er altijd netjes uitziet? De buxus is perfect voor jou! Deze plant kun je in allerlei vormen snoeien en blijft het hele jaar door groen. Ideaal voor strakke, formele hagen en creatieve tuinontwerpen. In dit artikel ontdek je waarom de buxus zo geschikt is als haagplant en krijg je handige verzorgingstips. Lees verder en leer hoe je jouw tuin met een buxushaag een verzorgde en elegante uitstraling geeft.

Buxushaag in een Nederlandse tuin

Plantnaam: Buxus sempervirens

Nederlandse naam: Buxus

De Buxus is een klassieke keuze voor formele tuinen, met zijn kleine, glanzende groene bladeren en dichte groei. Perfect voor het vormen van strakke hagen en figuren. Deze langzaam groeiende haagplant behoudt zijn kleur het hele jaar door en vergt weinig onderhoud.

 • Maximale hoogte: 2-4 m
 • Winterhard: Ja
 • Bladverliezend: Nee
 • Bloeit: Ja
 • Bloeiperiode: April-mei
 • Bloeikleur: Groen
 • Standplaats: Zon tot schaduw
 • Grondsoort: Goed doorlatende, kalkrijke grond
 • Snoeiperiode: Mei en september
 • Aantal per m2: 5
 • Giftig: Ja

Buxus soorten

Wil je jouw tuin het hele jaar door levendig en groen houden? Overweeg dan de verschillende buxus soorten. Elke soort heeft unieke eigenschappen en zorgbehoeften.

Buxus Sempervirens

Buxus Sempervirens, vaak gewoon buxus genoemd, tref je het meest aan in tuinen. Deze struik blijft dicht en groen, met glanzende kleine blaadjes. Perfect om strakke hagen mee te vormen! Voor het beste resultaat plant je deze soort in goed gedraineerde, lichtzure tot licht kalkrijke grond. Vergeet niet regelmatig te bemesten om de plant gezond te houden.

Buxus Microphylla

Ben je op zoek naar een fijne textuur en kleinere omvang? Kies dan voor de Buxus Microphylla. Deze variant is ideaal voor het creëren van kleine, decoratieve vormen en wordt vaak in Japanse tuinen gebruikt. De plant is robuust, windbestendig en minder gevoelig voor ziekten zoals de gevreesde buxusschimmel.

Buxus Faulkner

Voor een compacte, traaggroeiende plant, ga je voor de Buxus Faulkner. Met heldergroene bladeren blijft deze plant lager en breder dan andere soorten. Ideaal voor kleine tuinen of als onderdeel van een lage haag rond bloembedden.

Verzorgingstips

Zorg goed voor je buxus! Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Bemest je buxus twee keer per jaar met een speciale meststof. Houd je planten goed in de gaten op tekenen van ongedierte, zoals de buxusmot. Door vroegtijdige detectie houd je dit makkelijker onder controle.

Kies de juiste buxus soort en zorg goed voor je planten. Zo geniet je van prachtige, gezonde hagen die jarenlang meegaan. Jouw keuze voor buxus brengt structuur en schoonheid in jouw tuin.

Wist je dat?

de Buxus al sinds de Romeinse tijd populair is als haagplant? De Romeinen gebruikten hem vanwege zijn dichte groei en het gemak waarmee hij te snoeien is.

Is de buxus giftig?

Ja, een buxus is zeker giftig. Voor zowel jou als je huisdieren kan het gevaarlijk zijn als je deze plant binnenkrijgt. Heb je buxushagen in je tuin? Dan is het een goed idee om enkele veiligheidsmaatregelen te nemen, vooral als er kinderen of huisdieren rondlopen.

Symptomen van vergiftiging

Wat gebeurt er als je een buxus binnenkrijgt? Je kunt last krijgen van speekselvloed, overgeven en diarree. In sommige gevallen krijg je zelfs te maken met ernstigere klachten, zoals spierspasmen en ademhalingsproblemen.

Preventieve maatregelen

Belangrijk is om altijd handschoenen te dragen als je je buxushagen snoeit. Zorg er ook voor dat kinderen en dieren niet bij het snoeiafval kunnen. Heb je het vermoeden dat er toch plantenresten zijn ingenomen? Neem dan direct contact op met een arts of dierenarts.

Met deze kennis ben je in staat om op een verantwoorde manier te genieten van de prachtige buxus in je tuin.

Buxus kopen

Waar vind je de beste buxusplanten

Zoek je naar buxusplanten als tuinplant voor je tuin? Kijk dan eens rond bij lokale kwekerijen en gespecialiseerde tuincentra. Daar vind je een ruim aanbod, zoals de Buxus Sempervirens en Buxus Microphylla. Je krijgt er de kans om de planten van dichtbij te bekijken en direct advies te vragen aan kenners. Geef je de voorkeur aan gemak? Kies dan voor online winkelen. Lees wel altijd de recensies en kies een betrouwbare leverancier.

Waarop let je bij de aankoop

Kies altijd voor gezonde planten. De bladeren horen een diepgroene kleur te hebben en vrij te zijn van bruine vlekken of verkleuringen. Informeer bij de verkoper of de buxus bestand is tegen ziektes, vooral de buxusmot kan veel schade aanrichten. Besteed ook aandacht aan de grootte en vorm van de planten. Ze moeten immers perfect in jouw tuinplannen passen.

Hoe verzorg je de buxusplanten na aankoop

Eenmaal de buxusplanten in je bezit, is goede verzorging essentieel. Plant ze in grond die goed water doorlaat en zorg voor een plek met zowel zon als schaduw. Geef water zodra de bovenste laag van de grond droog voelt. Snoei de planten vroeg in de zomer, dat stimuleert een dichtere groei. Draag handschoenen bij het werken met buxus, omdat de plant giftig kan zijn.

Door de juiste buxus te kiezen en er goed voor te zorgen, geniet jij jarenlang van prachtige, strakke hagen in je tuin. Zo blijft jouw tuin zowel aantrekkelijk als veilig.

Wist je dat?

De Buxus groeit langzaam, wat betekent dat hij minder vaak gesnoeid hoeft te worden en daardoor makkelijk te onderhouden is, ideaal voor een drukke tuinier.

Buxusziekte

Wil je een prachtige buxushaag kweken? Let dan goed op de gezondheid van je buxusplanten. Ze hebben namelijk te maken met een aantal veelvoorkomende ziektes. Hier lees je alles over deze aandoeningen en hoe je ze te lijf gaat.

Buxusschimmel

Heb je bruine vlekken op de bladeren en zwarte strepen op de stengels van je buxusplanten gezien? Dan heb je misschien te maken met buxusschimmel, ook wel Cylindrocladium buxicola genoemd. Voorkom deze schimmel door voldoende lucht om je planten te laten circuleren en het blad niet nat te laten worden. Zie je besmette delen? Haal deze dan direct weg en vernietig ze. Overweeg het gebruik van fungiciden, maar vraag eerst advies aan een expert voordat je deze producten gebruikt.

Buxusmot

De buxusmot, een nachtvlinder uit Azië, vormt een serieuze bedreiging voor je buxusplanten. De rupsen van deze mot eten de bladeren van je buxus op, wat kan leiden tot volledige ontbladering. Check daarom regelmatig je planten op lichtgroene rupsen of witte spinsels. Zie je ze? Verwijder ze dan meteen of gebruik biologische middelen zoals Bacillus thuringiensis om verdere schade te beperken.

Buxusrups

De buxusrups, het larvale stadium van de buxusmot, kan voor enorme schade zorgen. Ze zijn groen met zwarte strepen en een zwarte kop en eten de bladeren van de plant op. Controleer daarom regelmatig je buxus. Zie je rupsen? Haal deze dan direct weg. Je kunt ook vogelvriendelijke netten gebruiken om te voorkomen dat motten eitjes op de planten leggen. Probeer chemische insecticiden te vermijden om de natuurlijke biodiversiteit in je tuin te behouden.

Buxus alternatieven

Na het ontdekken van de voor- en nadelen van verschillende buxussoorten, laten we nu eens kijken naar andere planten. Ze zijn net zo mooi, maar vragen misschien minder onderhoud of zijn minder giftig. Hier zijn enkele fantastische alternatieven voor buxus die je tuin kunnen opfleuren.

Ilex crenata (Japanse hulst)

Maak kennis met de Japanse hulst (Ilex crenata), een plant die sterk lijkt op de buxus. Zijn kleine, glanzende bladeren zijn bijna identiek. Maar let op: deze plant groeit langzaam en vraagt om regelmatig snoeien, net als een buxus. Het grote pluspunt? Deze plant trekt geen buxusmotten aan, een veelvoorkomend probleem bij buxus.

Euonymus japonicus

De Euonymus japonicus, beter bekend als Japanse kardinaalshoed, is een populaire keuze. Zijn stevige bladeren kunnen een snoeibeurt goed aan, ideaal voor een strakke haag. Je vindt ze in allerlei kleuren, van groen tot bontgekleurd. En het beste? De Euonymus japonicus is niet giftig. Een veilige keuze als je huisdieren of kleine kinderen hebt.

Taxus baccata

De Taxus baccata, ook wel Venijnboom genoemd, is een sterke en duurzame haagplant. Ondanks de giftige bessen, zijn de naalden veilig zolang je ze niet inslikt. Deze plant kan goed tegen schaduw en snoei, waardoor je de haag in perfecte vorm kunt houden.

Berberis

De Berberis, of Zuurbes, valt op door zijn decoratieve bladeren en stekelige takken. Ideaal om ongewenste bezoekers uit je tuin te houden. Berberis is sterk en kan goed tegen verschillende klimaten en bodemtypes. Weinig onderhoud nodig en de stekels houden tuinplagen op afstand.

Al deze alternatieven hebben hun eigen voordelen die ze geschikt maken als vervanger van de buxus in jouw tuin. Afhankelijk van jouw wensen en tuincondities, kies je de plant die het beste bij jou past. Denk aan onderhoud, uitstraling en veiligheid. Geniet van een prachtige, groene haag zonder de zorgen die een gewone buxus met zich mee kan brengen.

Buxus onderhouden en verzorgen

Wil je een gezonde, mooie buxus? Volg dan deze stappen. Ze helpen je bij het verzorgen van jouw buxus.

Je Buxus planten

Vind een plek met zon en halfschaduw. Plant jouw buxus in het voorjaar of de herfst. Graaf een gat dat twee keer zo groot is als de kluit van de buxus. Meng de uitgegraven grond met compost. Dit helpt het water beter vast te houden. Zet de buxus in het gat. Let op dat de bovenkant van de kluit op hetzelfde niveau is als de grond eromheen. Vul het gat op, druk de grond stevig aan en geef veel water.

Buxus snoeien

Snoei in de late lente, rond mei, en nog een keer in de zomer. Dit zorgt voor goede groei en een dichte structuur. Gebruik scherp en schoon gereedschap. Zo voorkom je dat ziekten zich verspreiden. Snoei licht en gelijkmatig om de vorm mooi te houden. Pas op dat je niet te veel snoeit. Dat kan de plant beschadigen.

Lees meer over je buxushaag snoeien

Stek je buxus

Wil je meer buxussen? Neem in de zomer stekjes van 10-15 centimeter. Haal de onderste blaadjes eraf en doop het uiteinde in stekpoeder. Dat bevordert de wortelgroei. Zet de stekjes in een pot met stek- of zaaigrond. Houd de grond vochtig. Na een paar weken zie je de eerste wortels.

Lees meer over je buxushaag stekken

Bemest je buxus

Geef jouw buxus twee keer per jaar voeding: in het voorjaar en de herfst. Gebruik hiervoor speciale buxusmest. Lees op de verpakking hoeveel je nodig hebt. Door goed te bemesten groeit jouw buxus gezond en kan hij beter tegen ziekten en plagen.

Volg deze stappen en jouw buxus blijft het hele jaar door groen en mooi. Zo geniet je van een prachtige buxushaag in jouw tuin.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Buxus als haagplant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat maakt buxus zo geschikt als haagplant?

Je kent buxus wellicht van de Buxus Sempervirens en Buxus Microphylla. Deze struiken zijn altijd groen en dicht. Perfect voor een strakke, nette haag die het hele jaar mooi blijft. Met buxus geef je jouw tuin een formele of een informele uitstraling.

Welke buxussoorten zijn aanraders?

In dit artikel geven we je tips over de Buxus Sempervirens, Buxus Microphylla en Buxus Faulkner. Elke soort heeft speciale kenmerken. Daardoor passen ze in verschillende tuinen en stijlen.

Zijn buxusplanten gevaarlijk?

Let op, want alle buxussoorten bevatten giftige stoffen. Ze zijn schadelijk als je ze binnenkrijgt. Denk hier goed over na als je huisdieren of kleine kinderen hebt die in de tuin spelen.

Welke planten zijn goede vervangers voor buxus?

Als je liever geen buxus wilt, stel ik je de Ilex Crenata, Euonymus Japonicus, Taxus Baccata en Berberis voor. Deze planten lijken op buxus, maar ze zijn vaak beter bestand tegen ziektes die buxus aantasten.

Hoe zorg je goed voor je buxusplanten?

Flink snoeien! Zo houd je jouw buxus in vorm. Doe dit twee keer per jaar. Vergeet niet om je buxus te voeden met de juiste meststoffen en geef genoeg water, vooral als het droog is. Houd ziekten en plagen in de gaten en voorkom ze om je plant gezond te houden.