Buxus planten

Een buxushaag planten

Wist je dat een slecht geplante buxushaag binnen een jaar kan afsterven? Gelukkig kun je met de juiste stappen een buxushaag zelf makkelijk planten en onderhouden.

  • Een buxus planten doe je in het voorjaar of najaar. Laat wortels van blote-wortelplanten weken in water voor het planten voor betere groeiomstandigheden.
  • Kies een plek in je tuin met zowel zon als schaduw. Gebruik goed doorlatende, compostrijke grond. Controleer de pH-waarde en pas deze aan tussen 6.0 en 7.5.
  • Geef de buxus direct na het planten ruim water en zorg dat de grond licht vochtig blijft, zonder drassig te worden, om wortelrot te voorkomen. Gebruik mulch om vocht vast te houden.
  • Snoei de buxus twee keer per jaar, gebruik mulch, en bemest in maart en juni met geschikte mest om groei te bevorderen.
  • Controleer je buxushaag regelmatig op ziektes en plagen, verwijder aangetaste delen, en gebruik natuurlijke oplossingen.

Wanneer kan ik een Buxus planten?

Wil een buxushaag in je tuin planten? Het planten kan op verschillende momenten. Ontdek hieronder de ideale timing en methodes.

Containerplanten

Een buxus in een container is een buxusplant die in een pot of bak wordt gekweekt in plaats van direct in de grond. Deze kun je het hele jaar door planten zolang er geen vorst is.

Graaf een gat, twee keer zo breed als de container. Haal de buxus eruit en plaatst deze in het gat. Vul het aan met aarde, druk het goed aan, en geef vervolgens ruim water. Let op dat de aarde vocht goed doorlaat en geef de plant regelmatig water.

Potplanten

De flexibiliteit van buxus als potplanten is ideaal. Zet ze in een grotere pot of rechtstreeks in de grond, bij voorkeur begin juni of in oktober.

Zorg voor een pot met drainagegaten voor een goede waterafvoer. Gebruik een mengsel van potgrond en compost. Na het plaatsen van de plant in de pot, vul je bij met aarde en druk je het licht aan. Vergeet niet royaal water te geven.

Planten met blote Wortel

Blote wortel planten zijn vaak voordeliger. Plant deze in de late herfst of vroege lente. In oktober of van maart tot mei wanneer de plant in rust is.

Laat de wortels eerst enkele uren in water weken. Graaf een ruim gat, plaats de wortels erin, en vul aan met aarde. Druk de grond goed aan en geef overvloedig water. Bescherm de plant tegen extreme kou door mulch rond de basis te leggen.

TIP: Bescherm je Buxushaag tegen scherpe winterwinden
Plant je buxushaag op een plek die beschut is tegen scherpe winterwinden. Buxus kan last krijgen van bladschade door koude, droge winden. Een beschutte locatie helpt de plant te beschermen en gezond te blijven tijdens de wintermaanden.

Wat is de juiste locatie voor de Buxus?

Wil je dat jouw buxus goed groeit? Kies dan een locatie waar de zon en schaduw elkaar afwisselen. De buxus houdt van een beetje zonlicht, maar niet de hele dag zon, zeker niet in de zomer. Een plekje met ochtendzon en schaduw in de middag is perfect. Let ook op de grond: deze moet goed doorlatend zijn. De buxus heeft een hekel aan te natte of te droge grond.

Denk aan bescherming tegen harde wind. Een beschutte plaats achter een muur of haag helpt de buxus te beschermen tegen uitdroging en beschadiging. Houd rekening met de omgeving: de buxus heeft voldoende ruimte nodig om te groeien. Hoewel de groei langzaam gaat, kan de buxus uiteindelijk breed worden.

Controleer voordat je begint de pH-waarde van de grond. De buxus houdt van licht zure tot neutrale grond (pH 6.0-7.5). Meet de zuurgraad met een pH-meter en pas de grond indien nodig aan met tuinbouwkalk of turf. Zorg ook voor een goede luchtcirculatie rondom de plant om ziektes te voorkomen.

Bereid de grond voor

Start met het controleren van de doorlaatbaarheid van de grond. Een goed doorlatende grond zorgt voor een stevige groei van je buxus. Spit de grond ongeveer 30 centimeter diep om en verwijder stenen en wortels die je tegenkomt.

Verrijk de grond met compost. Deze toevoeging verbetert de structuur van de grond en zorgt voor een betere toevoer van voedingsstoffen. Een hoeveelheid van 5 tot 10 liter compost per vierkante meter is voldoende. Meng de compost goed met de grond.

Meet de pH-waarde van de grond. Buxus planten groeien het beste in grond met een pH tussen 6.0 en 7.5. Voor het meten van de pH-waarde heb je een pH-testkit nodig, deze is verkrijgbaar bij het tuincentrum. Indien de pH-waarde te laag is, voeg kalk toe. Bij een te hoge pH-waarde verlaag je deze met tuinturf.

TIP: Zorg voor juiste plantafstand
Plant buxusplanten op een afstand van 15-20 cm van elkaar voor een dichte haag. Dit zorgt ervoor dat de planten genoeg ruimte hebben om te groeien en voorkomt dat ze elkaar verdringen. Het helpt ook bij het bevorderen van een gezonde luchtcirculatie tussen de planten.

De Buxus planten: stap voor stap gids

Je wilt je buxus een optimale start geven? Volg deze stappen nauwkeurig. Door de juiste werkwijze te hanteren, geef je jouw buxus de perfecte kans om uit te groeien tot een prachtige plant.

1. Week de Buxus

Start met het hydrateren van je buxus. Zet de plant 20 tot 30 minuten in een emmer water. Zo neemt de wortelkluit voldoende vocht op en begin je goed voorbereid aan het plantproces.

2. Markeer de plantlocatie

Zet een touw uit om de exacte plaats voor je buxus te bepalen. Met deze eenvoudige tool zorg je voor een perfecte rechte lijn, vooral als je van plan bent meerdere buxusplanten te plaatsen. Je kunt het touw spannen tussen twee paaltjes op de gewenste positie.

3. Graaf het Plantgat

Graaf een gat dat twee keer zo breed is als de kluit van je buxus en even diep. Een ruim gat is belangrijk zodat de wortels alle vrijheid krijgen om zich te verspreiden. Let op dat de bodem van het gat luchtig is. Zorg dat de buxusplanten op 15-20 cm afstand van elkaar staan.

4. Verbeter de grond

Meng de uitgegraven grond met een goede bodemverbeteraar. Voeg indien nodig kalk toe om de zuurtegraad van de bodem te verhogen (buxus prefereert een pH hoger dan 7).

5. Bereid het plantgat voor

Bedek de bodem van het plantgat met een flinke laag van het grond-bodemverbeteraar mengsel. Maak de grond vochtig maar niet te nat.

TIP: Voorkom wateroverlast
Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en voorkom wateroverlast door compost of ander organisch materiaal door de grond te mengen. Buxusplanten houden niet van natte voeten en kunnen last krijgen van wortelrot als de grond te nat blijft.

6. Plaats de Buxus

Neem de buxus uit de emmer water en plaats deze in het midden van het gat. Zorg dat de bovenkant van de kluit gelijk is met de omringende grond. Dit beschermt de wortels tegen uitdroging of wateroverlast.

7. Druk de aarde stevig aan

Vul het gat met aarde en druk deze stevig aan. Dit voorkomt dat er luchtzakken ontstaan en zorgt voor een goede verbinding tussen de wortels en de aarde, wat de groei van de plant bevordert.

8. Geef de Buxus water

Geef de buxus direct na het planten rijkelijk water. Dit zorgt ervoor dat de wortels diep in de aarde vochtig zijn, wat helpt om de plant snel te laten wennen aan zijn nieuwe plek.

9. Bemest de Buxushaag

Gebruik na het planten organische mest of speciale buxusmest om de groei te stimuleren en de plant gezond te houden. Herhaal deze bemesting in het groeiseizoen voor het beste resultaat. Zo zorg je ervoor dat jouw buxusplanten uitstekend gedijen en je tuin verfraaien.

10. Breng een laag mulch aan

Breng een laag organische mulch aan rond de basis van de buxus na het planten. Mulch helpt vocht in de grond vast te houden, onderdrukt onkruid en verbetert de bodemstructuur. Hierdoor blijft de grond rondom de wortels gezond en goed doorlatend. Breng een laag van 5 centimeter aan rondom de plant. Let erop dat de mulch de stam van de plant niet raakt.

De Buxushaag onderhouden en verzorgen

Je buxushaag vraagt om aandacht en liefde om stralend en gezond te blijven. Volg deze eenvoudige stappen en geniet van een prachtige buxushaag.

De buxus snoeien

Je buxus snoeien doe je twee keer per jaar. In mei en september. Kies voor een scherpe heggenschaar voor een strakke snoei. Start boven en werk naar beneden. Verwijder oude takken, maar laat jonge scheuten staan. Zo behoud je de dichtheid en vorm.

Mulchen

Elk voorjaar leg je een laag mulch rond de voet van je buxus. Kies voor compost of boomschors. Mulch beschermt de wortels tegen extreme temperaturen en houdt vocht vast. Verdeel de mulch gelijkmatig, maar zorg dat het niet direct de stam raakt. Zo voorkom je schimmelvorming.

De buxus bemesten

In maart en juni geef je je buxus extra voeding. Kies voor een meststof speciaal voor buxus. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering. Strooi de mest gelijkmatig rond de basis van de plant. Geef daarna water om de mest te activeren. Zo zorg je voor een gezonde groei en intens groene bladeren.

Buxus stekken

Een buxus stekken doe je door in de late zomer of vroege herfst halfharde stekken van ongeveer 10 cm lang te nemen van gezonde, volwassen planten. Verwijder de onderste bladeren en dompel de onderkant van de stek in wortelhormoonpoeder.

Plaats de stekken vervolgens in potten met een mengsel van zand en compost. Houd de stekken vochtig en beschermd tegen direct zonlicht totdat ze geworteld zijn, wat enkele maanden kan duren.

Een net aangeplante buxushaag

Contoleer de Buxushaag op ziektes en plagen

Jouw buxushaag heeft regelmatige inspectie nodig om ziektes en plagen vroegtijdig te herkennen. Een gezonde buxus is minder vatbaar, maar een beetje extra aandacht kan veel schade voorkomen.

Veelvoorkomende ziektes

Schimmelziektes: Herken je bruine of zwarte vlekken op de bladeren? Dat kan duiden op schimmel. Verwijder deze bladeren en takken direct. Zorg ook voor voldoende luchtcirculatie rondom de buxus om schimmelgroei te voorkomen.

Buxusschimmel: Verkleuren de bladeren geel en bruin en vallen ze af? Dat kan wijzen op een fusarium-schimmel. Behandel je buxus zo snel mogelijk met een schimmeldodende spray die je bij het tuincentrum vindt.

Plagen die je moet herkennen

Buxusmot: Zie je rupsen die de bladeren van je buxus opeten, resulterend in kale takken? Dat zijn waarschijnlijk buxusmotten. Verwijder ze met de hand of gebruik een biologisch bestrijdingsmiddel.

Bladluizen: Zie je kleine groene of zwarte insecten die sap uit de bladeren zuigen, waardoor ze misvormd raken? Dat zijn waarschijnlijk bladluizen. Een mengsel van water en milde zeep kan helpen ze te bestrijden.

Preventieve maatregelen

Buxussterkte: Bemest je buxus in maart en juni. Een sterke plant is beter bestand tegen ziektes en plagen.

Bladnaakte takken: Verbeter de luchtcirculatie en voorkom ziektes door dichte bladeren en takken regelmatig te verwijderen.

Gebruik natuurlijke remedies

Knoflookspray: Een natuurlijke insectenwerende spray maak je gemakkelijk zelf van knoflook en water. Spray dit mengsel op de bladeren van je buxus om insecten te weren.

Controleer je buxushaag wekelijks voor de beste resultaten. Vroege detectie en behandeling helpen om schade te verminderen en zorgen voor een gezonde, groene haag.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over een buxus planten. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wanneer is de beste tijd om een buxushaag te planten?

De beste tijd om een buxushaag te planten hangt af van het type buxus. Containerplanten kunnen het hele jaar door geplant worden, zolang er geen vorst is. Potplanten plant je het best in juni of oktober. Planten met blote wortel plant je in oktober of van maart tot mei.

Waar moet ik mijn buxushaag planten?

Kies een zonnige tot halfschaduwrijke plek met goede luchtcirculatie. Vermijd plekken met brandende middagzon of volledige schaduw. Zorg voor een goed doorluchte, humusrijke bodem met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5.

Hoe bereid ik de grond voor op het planten van een buxushaag?

Maak de grond goed los en verwijder onkruid, stenen en wortels. Voeg compost of organische meststof toe om de bodem te verrijken. Graaf een plantgat dat twee keer zo groot is als de kluit van de buxus.

Hoe plant ik een buxushaag?

Zet de buxus voor het planten enkele uren in water. Plaats de plant in het midden van het plantgat en vul het gat met compost en uitgegraven grond. Druk de grond goed aan en geef de buxus direct na het planten grondig water.

Hoe onderhoud ik mijn buxushaag na het planten?

Geef de buxus regelmatig water, vooral in droge periodes, maar zorg dat de grond niet waterlogged wordt. Bemest de haag in het voorjaar met langzaam vrijkomende meststof. Breng in het voorjaar of de herfst een laag organisch mulch aan en snoei de haag regelmatig om een dichte groei te bevorderen en dode of zieke delen te verwijderen.