Buxus snoeien

Een beukenhaag snoeien door een man met een elektrische snoeischaar

Wist je dat een verkeerd gesnoeide buxushaag niet alleen zijn vorm verliest, maar ook vatbaarder wordt voor ziekten en plagen? Gelukkig kun je met de juiste technieken en timing zelf eenvoudig je buxus snoeien. Zo zorg je voor een gezonde, dichte en strakke haag.

 • Snoei je buxus twee keer per jaar. Doe dit in het voorjaar en aan het einde van de zomer. Zo blijft je plant in topvorm.
 • Kies een droge en bewolkte dag uit voor het snoeien. Zo voorkom je schade door zon en schimmels.
 • Gebruik scherpe snoeischaren. Ze voorkomen rafelige randen en houden je plant in goede staat. Voor grotere buxusstruiken zijn elektrische heggenscharen een uitkomst.
 • Start met het verwijderen van dode en zieke takken. Werk vervolgens van beneden naar boven om de gewenste vorm te krijgen. Met hulpmiddelen zoals touwen krijg je een gelijkmatig resultaat.
 • Verzorg je buxus na het snoeien. Bemest de plant, geef voldoende water en zorg voor bescherming tegen de felle zon om verbranding te voorkomen.
 • Houd ziektes op afstand. Controleer je buxus regelmatig, houd je gereedschap schoon en zorg voor voldoende luchtcirculatie rondom de plant om schimmelvorming tegen te gaan.

Wanneer moet ik mijn Buxus snoeien?

Geef je buxushaag de zorg die het verdient door op het juiste moment te snoeien. De perfecte tijd om te starten is aan het einde van het voorjaar, zo rond eind mei of begin juni. Dit moment stimuleert de groei van nieuwe scheuten en houdt je buxus krachtig.

Hoe vaak moet ik mijn buxus snoeien?

Snoei je buxus ten minste twee keer per jaar om hem gezond en compact te houden. De eerste snoeibeurt vindt plaats in het voorjaar, terwijl je de tweede inplant voor augustus of september. Zo voorkom je dat je buxus te veel nieuwe scheuten ontwikkelt voor de winter.

De eerste snoeibeurt

Nadat je een buxushaag hebt geplant, is het belangrijk om deze goed te onderhouden door regelmatig te snoeien. Begin met de eerste snoeibeurt in de late lente, ongeveer zes weken na het planten. Deze vroege snoei stimuleert de groei van nieuwe scheuten en helpt de haag een dichte, compacte structuur te ontwikkelen.

Het is belangrijk om zowel de bovenkant als de zijkanten licht te snoeien, zodat de buxus gelijkmatig groeit. Regelmatig snoeien tijdens het eerste groeijaar zorgt ervoor dat je buxushaag sterk en gezond wordt, klaar om de strenge wintermaanden te doorstaan.

Weersomstandigheden

Plan je snoeibeurt op een droge, bewolkte dag. Direct zonlicht kan de vers gesnoeide plekken verbranden en de plant beschadigen. Vermijd nat weer, dit helpt om de vorming van schimmel tegen te gaan.

Welk gereedschap heb je nodig?

Om je buxus in topvorm te houden, is het juiste gereedschap onmisbaar. Een goed stuk gereedschap maakt het snoeiwerk niet alleen gemakkelijker, maar stimuleert ook de gezonde groei van je buxus. Hieronder vind je een overzicht van essentiële tools.

Benodigdheden:

 • Snoeischaar
 • Heggenschaar (Handmatige of Elektrische)
 • Buxusschaar
 • Emmer met water
 • Vliesdoek
 • Bescherming (Handschoenen en veiligheidsbril)
 • Meetlint of een touwtje

Handmatige heggeschaar

Voor nauwkeurig snoeiwerk is een handmatige heggenschaar een uitstekende keuze. Deze schaar is perfect voor het bijwerken van kleine tot middelgrote buxusstruiken. Zorg ervoor dat de bladen scherp zijn voor een schone snede en slijp ze met een slijpsteen als dat nodig is. Na elke snoeibeurt reinig je de schaar om roest en vuil te verwijderen.

Elektrische heggeschaar

Voor grotere buxusstruiken is een elektrische heggenschaar een tijdbesparende optie. Let op het gewicht van de schaar om vermoeidheid te voorkomen. Een model met veiligheidssnoer of batterij geeft je meer bewegingsvrijheid. Controleer de snijkanten regelmatig en vervang de messen als ze versleten zijn.

Buxusschaar

Een buxusschaar, speciaal ontworpen voor het snoeien van buxus, biedt precisie bij het vormgeven van je plant. Kies voor een buxusschaar met ergonomische handgrepen voor comfortabel gebruik. Gebruik de schaar om delicate gebieden bij te werken en kleine takjes te verwijderen. Vergeet niet om de scharnieren regelmatig schoon te maken voor een soepele knipervaring.

TIP: Gebruik schoon gereedschap
Houd je snoeischaar schoon door deze regelmatig in een emmer water te dompelen tijdens het snoeien. Dit voorkomt dat het kleverige sap van de buxus aan je schaar blijft kleven, waardoor je gemakkelijker en nauwkeuriger kunt snoeien. Schoon gereedschap vermindert ook het risico op het overbrengen van ziekten.

Buxus snoeien: Hoe pak je dat aan?

Je wilt je buxushaag snoeien om je tuin er verzorgd uit te laten zien en de gezondheid van je haag te onderhouden. Hier volgen de stappen om je buxus op de juiste manier te snoeien.

1. Kies het juiste weer

Het snoeien van je buxushaag doe je het best op een bewolkte dag. Vermijd felle zonneschijn om te voorkomen dat de bladeren verbranden. Snoeien in de regen is ook geen goed idee, aangezien natte takken lastiger te hanteren zijn.

2. Bereid je werkgebied voor

Leg een zeil neer onder de haag om de afgesnoeide takken op te vangen en opruimtijd te besparen. Zorg dat je met scherp gereedschap aan de slag gaat. Met een scherpe snoeischaar maak je zuivere sneden die de plant gezond houden. Vergeet niet je gereedschap na gebruik te reinigen.

3. Start met grof snoeien

Begin met het verwijderen van dode en zieke takken om de verspreiding van ziektes tegen te gaan. Knip takken weg die de vorm van de haag verstoren. Werk van boven naar beneden, zo behoud je goed zicht op de vorm van de haag.

4. Geef de haag vorm

Bepaal vervolgens hoe je wilt dat je haag eruit ziet. De buxus is een flexibele plant die in vrijwel elke vorm kan groeien. Veel gekozen vormen zijn bolvormig en vierkant. Gebruik touw of een mal om gelijkmatig te snoeien. Houd deze richtlijnen aan tijdens het knippen.

5. Verfijn de vorm

Werk de details bij. Snoei kleine takjes en blaadjes die buiten de gewenste vorm uitsteken. Beweeg je snoeischaar langzaam en met controle om ongelijke sneden te voorkomen.

6. Ruim snoeiafval op

Verzamel alle afgesnoeide takken en bladeren. Haal het zeil weg en kijk goed rond in je werkgebied. Laat geen takken liggen die schimmel kunnen veroorzaken. Het snoeiafval kun je composteren of volgens de lokale richtlijnen weggooien.

Gesnoeide takken gebruiken voor stekken

Wanneer je een buxushaag snoeit, verwijder je overtollige takken en bladeren om de plant gezond en in vorm te houden. Deze gesnoeide takken kunnen vervolgens gebruikt worden voor het stekken van je buxus, waarmee je nieuwe buxusplanten kunt kweken.

Tijdens het snoeien selecteer je stevige, gezonde scheuten van ongeveer 10-15 cm lang. Deze scheuten snijd je schuin af en verwijder je de onderste bladeren, zodat er een kaal stuk steel overblijft om in de grond te steken. Plaats de stekken in vochtige, goed doorlatende potgrond en houd ze in een beschutte omgeving tot ze wortels hebben ontwikkeld.

TIP: Snoei in de juiste richting
Begin met het snoeien van de zijkanten van de haag en werk naar boven toe. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van licht en lucht, wat essentieel is voor een gezonde groei. Voor een bolvorm, begin aan de bovenkant en werk naar beneden, waarbij je de schaar ondersteboven houdt om mooie rondingen te krijgen.

De Buxus verzorgen na het snoeien

De juiste verzorging na het snoeien is cruciaal om je buxus gezond en vitaal te houden. Hier zijn enkele belangrijke stappen die je moet volgen:

Bemest de buxushaag

Stimuleer de groei van je buxushaag met een goede bemesting. Kies voor organische mest of langzaam vrijkomende meststoffen en verspreid deze gelijkmatig rond de voet van de plant. Het beste moment hiervoor is het voorjaar, net na het snoeien.

Geef de buxushaag water

Zorg ervoor dat je buxushaag voldoende water krijgt, vooral na het snoeien. Laat de wortels goed doordrenken door grondig water te geven. Voorkom te veel water geven. Wekelijks een keer veel water is beter dan dagelijks een beetje water geven.

Bescherm de buxushaag tegen de zon

Scherm je buxushaag af tegen de felle zon tijdens hete dagen na het snoeien. Dit kun je doen door een schaduwdoek te gebruiken of tijdelijk een afdekking te plaatsen. Dit helpt om bladverbranding te voorkomen en geeft je buxus de kans om te herstellen.

Voorkom ziektes en problemen na het snoeien

Je buxus snoeien is één ding, maar hoe houd je die fraaie plant vervolgens gezond en groeiend? Hier zijn enkele praktische adviezen.

Controleer op ziekten

Neem regelmatig de tijd om je buxus te inspecteren. Let op de kleur van de bladeren en de takken. Zie je bruine of zwarte vlekken? Dit kan duiden op ziektes. Snijd aangetaste delen meteen weg met schoon, scherp snoeigereedschap om de ziekte in te dammen. Plan je snoeidagen bij voorkeur op droge, zonnige dagen; zo verklein je de kans op schimmels en hun sporen.

Maak je gereedschap schoon

Gereedschap schoonmaken na gebruik is essentieel. Dompel je snoeischaar en heggenschaar in een desinfecterende vloeistof, zoals alcohol of bleekmiddel. Dit elimineert ziektekiemen en voorkomt verspreiding. Droog je gereedschap goed af om roest en botte messen te voorkomen.

Bevorder de luchtcirculatie

Zorg voor voldoende luchtcirculatie rond je buxus. Snoei de takken die dicht bij elkaar groeien wat terug. Hierdoor krijgt je buxus meer lucht en licht, wat de groei van schimmels tegengaat. Let vooral op de binnenkant van je buxus, deze moet luchtig blijven.

Bemest de Buxus

Na het snoeien geef je de buxus voeding. Gebruik een organische meststof om de groei van nieuwe, gezonde bladeren te stimuleren. Volg de instructies op de verpakking nauwgezet op; te veel mest kan namelijk ook schadelijk zijn.

TIP: Bescherm tegen de zon na het snoeien
Leg een vliesdoek over de buxus als er zonnig weer wordt voorspeld na het snoeien. Dit voorkomt verbrandingsschade aan de jonge, gesnoeide blaadjes. Het doek fungeert als een schaduw en helpt de plant herstellen zonder te veel stress van de zon.

Veelvoorkomende fouten

Onze tuin kan een oase van rust zijn, maar het vereist wel de juiste verzorging. Vooral als het gaat om je buxushaag. Hieronder hebben we enkele veelgemaakte fouten op een rijtje gezet, zodat je deze kunt voorkomen.

Buxushaag te vaak snoeien

Te veel snoeien maakt je buxus zwakker. Het is belangrijk om je plant ten minste zes weken rust te geven tussen de snoeibeurten. Snoei maximaal drie keer tijdens het groeiseizoen, van april tot september. Zo krijgt je buxus de kans om te herstellen.

Snoeien in direct zonlicht

Voorkom dat je je buxus snoeit in fel zonlicht. De bladeren kunnen snel verbranden. Snoei liever op een bewolkte dag of in het begin van de ochtend of de late namiddag. Dit vermindert de stress voor de plant en voorkomt zonnebrand.

Bot of vuil gereedschap gebruiken

Zorg ervoor dat je altijd scherp en schoon gereedschap gebruikt. Bot gereedschap kan rafelige wonden veroorzaken die moeilijk te genezen zijn. Met vuil gereedschap kun je ziektes verspreiden. Maak je snoeischaar na gebruik altijd schoon met alcohol of bleekmiddel en houd je gereedschap scherp door het regelmatig te slijpen.

Snoeien op het verkeerde moment

Snoei je buxus niet te laat in het seizoen. Snoei in het voorjaar of aan het begin van de zomer om nieuwe groei te stimuleren. Als je te dicht bij de winter snoeit, kunnen nieuwe scheuten bevriezen. Dit kan schade en zwakte veroorzaken.

Te radicaal snoeien

Overmatig snoeien kan je buxus verzwakken. Snoei niet meer dan een derde van de plant in één keer. De buxus groeit langzaam en herstel duurt dus lang. Te rigoureus snoeien kan kale plekken en ongelijkmatige groei veroorzaken.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over een buxus snoeien. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wanneer moet ik mijn buxushaag snoeien?

Snoei je buxus twee keer per jaar, van eind mei tot eind juni en van half augustus tot half september. Dit zijn de ideale periodes om te zorgen voor een gezonde en volle haag.

Welk gereedschap heb ik nodig voor het snoeien van een buxushaag?

Gebruik een scherpe en schone heggenschaar. Een manuele heggenschaar is ideaal voor fijn werk, terwijl een elektrische heggenschaar handig is voor grotere oppervlakken.

Hoe voorkom ik dat mijn buxusbladeren verbranden na het snoeien?

Snoei op een bewolkte dag en vermijd zonnige periodes. Leg een vliesdoek over de haag als er direct na het snoeien zonnig weer wordt voorspeld. Dit helpt om verbrandingsschade aan de bladeren te voorkomen.

Wat doe ik als de onderkant van mijn buxus kaal wordt?

Snoei de buxus drastisch in het voorjaar en geef extra meststoffen. Dit stimuleert nieuwe groei vanaf de onderkant en helpt om de plant weer gelijkmatig vol te laten worden.

Hoe vaak moet ik mijn buxus snoeien om een strakke vorm te behouden?

Snoei je buxus elke 6-8 weken voor de beste resultaten. Dit zorgt voor een strakke en dichte haag, omdat regelmatige snoei de vertakking stimuleert en de plant compact houdt.