Buxus stekken

Een gestekte buxus planten

Je buxushaag groeit prachtig, maar je wilt meer van deze prachtige groene planten in je tuin. Het geheim zit in stekken! Met een paar eenvoudige stappen kun je je buxushaag vermeerderen en genieten van een weelderige tuin vol buxusplanten.

 • Het moment van stekken speelt een cruciale rol. Kies voor juni of juli, deze maanden bieden ideale groeiomstandigheden, zomerse temperaturen en langere dagen voor je buxus stekken.
 • De moederplant is de sleutel tot succes. Zoek naar een plant met gezonde bladeren, een stevige stam, flexibele takken, geen tekenen van plagen en gezonde wortels.
 • Bereid je voor op het planten. Snijd stekken van 10-15 cm, doe stekpoeder op de snijkant voor wortelgroei, plant ze in goed doorlatende potgrond en zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt is.
 • De locatie en verzorging zijn net zo belangrijk. Plaats de stekken op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Bescherm ze tegen de wind en houd een stabiele temperatuur tussen 15-20°C.
 • Verplant de stekken na 4-8 weken naar grotere potten of volle grond. Geef ze regelmatig water en start na vier weken met bemesten voor een gezonde groei.

Benodigdheden

Om succesvol buxusplanten te stekken, dien je een aantal essentiële materialen bij de hand te hebben. Laten we ervoor zorgen dat je alles klaar hebt liggen voordat je begint.

Benodigdheden:

 • Snoeischaar: Met een scherpe snoeischaar knip je gezonde stekken van de moederplant. Houd je snoeischaar schoon, zo voorkom je besmetting.
 • Stekpoeder: Stekpoeder stimuleert de wortelgroei en versnelt de ontwikkeling van nieuwe wortels. Je kunt stekpoeder vinden in tuinwinkels of online.
 • Potgrond: Kies voor een goed doorlatende potgrond. Deze grondsoort zorgt ervoor dat water snel wegloopt, zodat de stekken niet te nat blijven en wortelrot voorkomen wordt.
 • Kleine Potjes of Trays: Plant de stekken in kleine potjes of trays. Deze vormen een goede basis voor wortelgroei. Zorg voor potjes met drainagegaten voor een goede waterafvoer.
 • Plantenetiketten: Label de potjes met plantenetiketten. Noteer de naam van de plant en de datum van het stekken. Zo hou je gemakkelijk de voortgang bij.
 • Sproeifles: Gebruik een sproeifles om de stekken vochtig te houden zonder ze te verdrinken. Een fijne nevel zorgt voor een gelijkmatige bevochtiging van de grond.

Met deze materialen ben je goed voorbereid om met succes buxusplanten te stekken. 

Wanneer kun je een Buxus het beste stekken?

De perfecte tijd om jouw buxus te stekken? Dat is zonder twijfel in juni of juli. De combinatie van warme temperaturen en lange dagen biedt de ideale omstandigheden voor de groei van de wortels van jouw stekken.

Waarom juni en juli?

 • Groeiomstandigheden: Je buxus is in juni en juli volop aan het groeien. Dit resulteert in vers en sterk hout, wat perfect is voor stekken.
 • Temperatuur: De zomerse warmte bevordert de wortelontwikkeling. Een temperatuur tussen de 20 en 25 graden Celsius schept de ideale omstandigheden voor het stekken van jouw buxus.
 • Daglengte: De lange zomerdagen zorgen voor extra licht. Dit stimuleert de fotosynthese en helpt de stekken om sneller wortel te schieten.

TIP: Gebruik jonge scheuten voor stekken
Jonge, gezonde scheuten hebben een grotere kans om succesvol wortel te schieten. Ze zijn flexibeler en energieker dan oudere, houtachtige takken. Kies scheuten die net zijn uitgehard na de voorjaarsgroei.

Hoe kies je een gezonde moederplant?

Het uitkiezen van de perfecte moederplant is de sleutel tot het succesvol stekken van buxus. Een sterke moederplant verzekert jou van krachtige en ziektevrije stekken.

Controleer voor gezonde bladeren

Zoek bij de keuze van jouw buxusplant naar gezonde, groene bladeren. Laat planten met gele, bruine of gespikkelde bladeren links liggen; deze duiden mogelijk op ziekten of een slechte gezondheid. De bladeren van een vitale plant hebben een glans en voelen stevig aan.

Kijk naar de stam

Let op de stam van de moederplant. Een stevige, rechte stam is een teken van een gezonde plant. Een zwakke of kromme stam kan duiden op problemen zoals voedingstekorten of slechte groeiomstandigheden.

Test de flexibiliteit van de takken

Probeer voorzichtig enkele takken te buigen. Takken die flexibel zijn en niet snel breken, geven aan dat de plant in goede conditie verkeert. Breekbare takken kunnen een indicatie zijn van een minder gezonde plant.

Inspecteer op plagen

Controleer op tekenen van plagen zoals kleine insecten, webben of witte vlekjes. Dit kan wijzen op een insectenplaag. Vermijd planten met plagen om te voorkomen dat je nieuwe stekken besmet raken.

Beoordeel de wortels

Bestudeer de wortels van de plant. Gezonde wortels zijn wit of lichtbruin en vol van structuur. Planten met zwarte, rottende of beschadigde wortels laat je beter staan.

Kies een volgroeide plant

Geef de voorkeur aan een volwassen buxusplant. Volwassen planten hebben een sterker wortelstelsel en gezondere takken, iets waar jouw stekken profijt van hebben. Blijf weg van jonge, onvolgroeide planten.

Door deze stappen te volgen, vergroot je de kans op het kiezen van een gezonde moederplant, een essentiële factor voor het succesvol stekken van buxus.

De voorbereiding op het stekken van Buxus

Jouw avontuur in het stekken van buxus begint met het verzamelen van de nodige materialen. Een goede voorbereiding is essentieel voor succes. Laten we beginnen!

Stekken snijden

Selecteer de gezondste takken van jouw buxusmoederplant. Gebruik een scherpe snoeischaar om stekken van ongeveer 10-15 cm lang te snijden. Zorg ervoor dat elke stek minstens vier paar bladeren heeft. Maak het onderste gedeelte kaal door de onderste bladeren te verwijderen. Dit bevordert de wortelvorming. Snijd de stek net onder een bladknoop, de plek waar nieuwe bladeren ontstaan.

Overweeg het gebruik van een stekpoeder

Overweeg om de onderkant van de stek in stekpoeder te dompelen. Dit is optioneel, maar het kan de wortelgroei stimuleren. Verwijder overtollig poeder voordat je de stek plant. Vul kleine potjes met potgrond en plant de stekken. Druk de grond stevig aan rond de basis van de stek. Zorg voor voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht. Houd de grond vochtig, maar niet verzadigd, door een sproeifles te gebruiken.

TIP: Beschadig de bast van de stek lichtjes
Door de bast van de stek licht te beschadigen met een mes of je nagel, stimuleer je de wortelvorming. De beschadiging zorgt ervoor dat het wortelhormoon of de natuurlijke groeihormonen beter worden opgenomen, wat de bewortelingssnelheid verhoogt.

De Buxus stekken planten

Hieronder lees je hoe je je Buxus stekken succesvol kunt planten

Bereid de potten of de grond voor

Pak kleine potjes of trays en vul deze met kwalitatieve potgrond. Stop met vullen als je nog 2 cm van de rand verwijderd bent en druk de aarde licht aan. Vergeet niet om drainagegaten te voorzien voor een goede waterafvoer.

Plaats de stekken in de potten

Verzeker jezelf van stekken van minstens 10 cm lang. Ontdoe ze van de onderste bladeren zodat alleen de bovenste twee of drie overblijven. Maak een gat in de aarde, zet de stek erin en druk de aarde rondom de stek stevig aan.

Geef voldoende water en licht

Geef de stekken direct na het planten water. Houd de aarde vochtig met een sproeifles om de stekken niet te doorweken. Zet de potjes op een plek met veel licht, maar vermijd direct zonlicht om de kans op verbranding te minimaliseren.

Verzorg de stekken

Let op dat de aarde vochtig blijft, maar niet doorweekt raakt. Controleer de stekken regelmatig op groei en verwijder beschadigde bladeren of takken. Voeg elke twee weken wat vloeibare meststof toe aan de stekken.

Kies een goede locatie

De plek waar je buxusstekken plant, heeft een grote invloed op hun groei en welzijn. Kies een locatie met de juiste omstandigheden om de kans op succesvolle beworteling te vergroten.

Zet de stekken op een plek met indirect zonlicht. Direct zonlicht kan de jonge stekken uitdrogen en beschadigen. Een vensterbank op het noorden of een plek onder een overkapping in de tuin is ideaal. Je kunt ook een propagator of een doorzichtige plastic zak over de potjes plaatsen om een vochtig microklimaat te creëren.

De stekken moeten beschermd worden tegen wind. Wind kan de jonge nieuwe groei beschadigen. Zorg ervoor dat de stekken op een beschutte plaats staan, bijvoorbeeld tegen een muur of in een hoek van je tuin.

Behoud een stabiele temperatuur. Tussen de 15 en 20 graden Celsius is ideaal. Grote temperatuurschommelingen kunnen de groei verstoren. Controleer regelmatig en verander de locatie indien nodig. Als de stekken na vier tot zes weken wortels hebben gevormd, kun je ze verplaatsen naar hun definitieve plek in je tuin.

TIP: Plaats de stekken in een afgesloten omgeving
Creëer een minikasje door een plastic zak of folie over de potten te plaatsen. Dit verhoogt de luchtvochtigheid en voorkomt uitdroging, wat cruciaal is voor de wortelvorming. Zorg voor ventilatie door de zak af en toe open te zetten om schimmelvorming te voorkomen.

De stekken verplanten

Ben je klaar voor de volgende stap met je buxusstekken? Nu ze wortels hebben ontwikkeld, is het tijd om ze naar een grotere pot of de volle grond te verplaatsen. Zo kunnen ze ongestoord verder groeien.

Controleer de wortelvorming

Check eerst of je stekken wortels hebben. Dit kun je doen na een groeiperiode van 4 tot 8 weken. Trek voorzichtig aan de stek. Voel je weerstand? Gefeliciteerd, je stekken hebben wortels!

Verplant de stekken naar grotere potten of volle grond

Plant de buxus stekken in grotere potten of kies een mooie plek uit in je tuin. Zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend en voedzaam is. Graaf een gat dat ruim genoeg is voor de wortels van je stek. Houd rekening met voldoende ruimte tussen elke stek voor een optimale groei. Geef je stekken direct water na het verplanten. Plaats de potten of stekken in de volle grond op een plek met halfschaduw. Houd de grondvochtigheid in de gaten. Bescherm je jonge planten tegen extreme weersomstandigheden.

De Buxus stekken verzorgen na het verplanten

Het is essentieel om na het verplanten aandacht te besteden aan de verzorging van de Buxus stekken. Volg de volgende stappen om jouw stekken de beste overlevingskansen te geven.

Geef regelmatig water

De Buxus stekken hebben in de eerste weken na het verplanten geregeld water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt raakt. Controleer de vochtigheid van de grond dagelijks. Als de grond droog aanvoelt, geef dan water. Voelt de grond nog vochtig aan, wacht dan nog even. Gebruik een gieter met een broeskop voor een zachte besproeiing en voorkom zo beschadiging van de stekken.

Voed de stekken met mest

Vanaf ongeveer vier weken na het verplanten, begin je met het bemesten van de Buxus stekken. Kies voor een vloeibare meststof met een evenwichtige NPK-verhouding (N staat voor stikstof, P voor fosfor en K voor kalium). Volg de verdunningsinstructies op de verpakking van de meststof en geef deze tijdens het water geven. Herhaal dit proces elke vier weken. Voorkom overbemesting, dit kan de plant meer kwaad dan goed doen.

TIP: Voorkom direct zonlicht tijdens het bewortelen
Zet de stekken op een plek met indirect zonlicht. Direct zonlicht kan de stekken uitdrogen en de wortelvorming belemmeren. Een lichte schaduwrijke plek is ideaal voor de stekken om te groeien zonder te veel stress.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over een buxus stekken. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wanneer is de beste tijd om buxus te stekken?

De beste tijd om buxus te stekken is van juli tot september, wanneer de nieuwe scheuten net zijn uitgehard. Dit geeft de stekken voldoende tijd om wortels te vormen voordat de winter begint.

Hoe bereid ik de stekken voor?

Snijd een gezonde, jonge scheut van 10-15 cm lang. Verwijder de onderste bladeren en beschadig de bast lichtjes om de wortelvorming te stimuleren. Optioneel kun je de stek in wortelhormoon dopen voor een snellere beworteling.

Welke grond moet ik gebruiken voor de stekken?

Gebruik een mengsel van drie delen turf en één deel zand. Dit zorgt voor goede drainage en voldoende luchtcirculatie, wat essentieel is voor de wortelvorming.

Hoe verzorg ik de stekken tijdens het bewortelingsproces?

Plaats de stekken in een pot met de voorbereide grond en bedek ze met een plastic zak om een vochtige omgeving te creëren. Zet de potten op een plek met indirect zonlicht en houd de grond licht vochtig.

Hoe lang duurt het voordat de stekken wortels krijgen?

Het duurt meestal vier tot zes weken voordat de stekken wortels hebben gevormd. Je kunt dit controleren door voorzichtig aan de stek te trekken. Als er weerstand is, hebben de wortels zich ontwikkeld.