Klaver bestrijden in je gazon

Heb je last van klaver in je gazon? Deze kleine plantjes, met hun karakteristieke drie blaadjes, kunnen zich snel verspreiden. Goed nieuws: klaver is te bestrijden! Zorg eerst voor een gezond, dicht gazon; klaver krijgt minder kans in sterk gras. Regelmatig maaien helpt ook. Voor hardnekkige gevallen zijn er specifieke biologische bestrijdingsmiddelen.

 • Heb je klaver in je gazon? Dat kan gras verstikken. Belangrijk dus om klaver onder controle te houden voor een gezond gazon.
 • Er zijn drie hoofdoorzaken voor de groei van klaver in je gazon: gebrek aan voedingsstoffen voor gras, het vermogen van klaver om stikstof uit de lucht te halen en klavers weerstand tegen droogte.
 • Kenmerken van klaver zijn drie ovale bladeren bij elkaar aan het einde van een lange steel. De drie voorkomende soorten zijn witte klaver, rode klaver en gele klaver.
 • Je kunt klaver bestrijden met stikstofrijke meststoffen, handmatig verwijderen en klavervrije gazonmest gebruiken.
 • Je kunt klaver in je gazon voorkomen door je gras regelmatig water te geven, op de juiste hoogte te maaien en te verticuteren als er veel mos of vilt in het gazon zit.

Waarom groeit klaver in je gazon?

Heb je last van klaver in je gazon, dan is het eerst goed om te begrijpen hoe dit komt. Er zijn drie hoofdoorzaken:

 1. Voedingsstoffentekort: Gras heeft voeding nodig. Zonder genoeg voedingsstoffen krijgt klaver een kans. Klaver heeft minder voeding nodig en gedijt op armere grond.
 2. Stikstof uit de lucht: Klaver is slim! Het haalt stikstof uit de lucht, ook bij weinig in de grond. Zo blijft klaver sterk, zelfs zonder veel bodemvoeding.
 3. Droogtebestendig: Klaver overleeft droogte. Dankzij diepe wortels bereikt het diepgelegen water.

Het begrijpen van deze oorzaken is belangrijk, omdat ze u precies laten zien waarom en hoe klavers zo hardnekkig kunnen zijn op uw gazon en biedt u ook ideeën over hoe u ze effectief kunt bestrijden.

Begrijp deze oorzaken goed. Ze laten je zien waarom klaver zo taai is en helpen je het effectief te bestrijden.

Hoe herken je klaver in het gazon?

Klaver vinden in je gazon is de eerste stap om ervan af te komen. Maar hoe doe je dat? Er zijn verschillende soorten klaver die in je gazon kunnen voorkomen.

Je ontdekt klaver met deze eenvoudige tips:

 1. Kijk naar de bladvorm en kleur: Klaver heeft kenmerkende kleine, ronde of hartvormige blaadjes. Meestal zijn ze gegroepeerd in setjes van drie, maar soms kunnen er vier blaadjes aan één stengel zitten (de bekende klavertje-vier). Klaverbladeren zijn dikker en donkerder groen dan gewoon gras.
 2. Bloemen in je gazon: Klaver produceert kleine bloemetjes die vaak wit of roze van kleur zijn. Deze bloemetjes groeien meestal in trosjes.
 3. Groei: Klaver verspreidt zich via stolonen, dit zijn stengels die over de grond kruipen en wortels vormen op de knooppunten. Hierdoor kan klaver zich snel verspreiden over je gazon.
 4. Hoogte: Klaver is lager dan de meeste grassoorten en blijft vrij dicht bij de grond.
Klaver tussen het gras in je gazon

Welke soorten klaver zijn er?

Er zijn allerlei soorten klaver, maar ze hebben allemaal dezelfde kenmerken die je helpen om ze te herkennen. Ze hebben drie ovale bladeren die bij elkaar aan het einde van een lange steel staan. Het verschil zit hem in de kleur bloemen van de klaversoort.

 1. Witte klaver: Deze soort heeft ronde witte bloemen en groeit vooral op plekken met veel zonlicht.
 2. Rode klaver: Dit type heeft roze-paarse bloemen en groeit graag op plekken met wat meer schaduw.
 3. Gele klaver: Deze herken je vaak aan gele bloemen in je gras.

Welke schade richt klaver aan in je gazon?

Klaver lijkt misschien onschuldig in je gazon, maar dit taaie plantje veroorzaakt serieuze problemen. Hij groeit razendsnel en verstikt zo andere, kwetsbare planten en je gras.

Klaver verstikt andere planten

Besef goed: klaver verspreidt zich vliegensvlug over je gazon. Deze groei zet de omliggende planten onder druk. Het neemt voedingsstoffen en ruimte in die anders voor hen zijn. Hierdoor verzwakken of sterven andere grassen en kleine planten.

Klaver verandert de structuur van je gazon

Klaver tast ook de textuur en het uiterlijk van je gazon aan. Overheerst klaver, dan verandert het gladde gazonoppervlak in een hobbelige mix. Dit komt door de dichte klavergroei.

Klaver heeft invloed op de gezondheid van het gazon

Klaver raakt ook de algehele gezondheid van je gazon. Het overleeft droogte, waar gras vaak moeite mee heeft. Dit helpt de klaver zich verder te verspreiden in droge perioden.

Je ziet nu in waarom het zo belangrijk is om in actie te komen bij klaver in je tuin. Laten we daarom kijken naar effectieve methoden om dit onkruid te bestrijden en te voorkomen.

Hoe bestrijd je klaver in je gazon?

Om klaver volledig uit je gazon te verwijderen en nieuwe groei te stoppen, heb je een slim plan nodig. Volg deze stappen om klaver aan te pakken:

Wat te doen tegen klaver in gazon?

 • Geef je gras een boost: Strooi N23 kunstmest, rijk aan stikstof. Dit helpt je gras sneller groeien en klaver verdringen.
 • Gebruik bloedmeel: Strooi bloedmeel op klaverplekken. Dit 100% organische, stikstofrijke product voedt de bodem en pakt klaver aan.
 • Maai regelmatig: Door vaak je gras te maaien, verzwak je de klaver en stimuleer je het gras.
 • Verbeter de bodem en vochtbalans: Klaver houdt van voedselarme, droge grond, gras niet. Verrijk de bodem en geef voldoende water, zodat het gras de overhand krijgt.
 • Kies een speciaal graszaadmengsel: Is de ondergrond van je tuin erg droog? Bijvoorbeeld op zandgrond? Gebruik dan grassoorten met diepere wortels. Ze staan sterker tegenover klaver.
 • Overweeg handmatig verwijderen: Het kost tijd, maar het uittrekken van klaverplanten helpt ook.

Onthoud: Het draait allemaal om de bodem en vochtbalans te verbeteren. Dit geeft het gras een voorsprong. Combineer dit met stikstofrijke meststoffen of bloedmeel, en je gras wint het van de klaver.

Klaver uit het gazon verwijderen

Klaar om klaver uit je gazon te bannen? Het vraagt om geduld en vastberadenheid. Volg deze stappen:

 • Pak de wortels aan: Graaf rond elke klaverplant. Zorg dat je alle wortels verwijdert. Laat niets achter, want zelfs een klein stukje kan al voor nieuwe groei zorgen.
 • Zet een onkruidverwijderaar in: Vind je handmatig verwijderen te zwaar? Gebruik dan een onkruidverwijderaar. Dit gereedschap helpt je om klaver sneller en makkelijker weg te halen.
 • Herhaal het verwijderen: Klavers kunnen zich snel verspreiden, dus je zult het handmatig verwijderen regelmatig moeten herhalen om nieuwe uitlopers te stoppen.
 • Onderhoud je gazon: Maai en geef water regelmatig. Zo maak je het je gazon moeilijk voor klaver om te groeien.
 • Verbeter de bodemkwaliteit: Klavers groeien goed op voedselarme, droge bodems. Verbeter de bodemvruchtbaarheid en vochthuishouding door te bemesten en te beregenen.
 • Zaai nieuw gras bij: Op plekken waar veel klaver is verwijderd, kun je nieuw gras bijzaaien om de kale plekken op te vullen.

Wees consequent met deze stappen om je gazon klavervrij te houden. En onthoud: voorkomen is beter dan genezen. Goed gazononderhoud voorkomt nieuwe klaver.

Hoe voorkom je klaver in je gazon?

Stap 1: Geef je gras krachtvoer. Gebruik stikstofrijke meststoffen. Zo wordt je gras sterker en wint het de strijd tegen klaver. Klaver trekt stikstof uit de lucht, gras niet.

Stap 2: Zorg voor genoeg water. Regelmatig je gazon water geven is belangrijk, vooral bij droogte. Klaver groeit goed in droge omstandigheden, sneller dan je gras.

Stap 3: Maai slim. Klaver bloeit dicht bij de grond. Door je gras wat hoger te maaien, geef je klaver geen kans om te bloeien en zich te verspreiden.

Stap 4: Verticuteer bij mos of vilt. Dit haalt dode grassprieten, mos en onkruid weg. Zo krijgen licht, lucht, water en voedingsstoffen beter toegang tot de wortels van je gras.

Als je klaver in je gazon aantreft, is dit vaak een teken dat je meer onkruid in je gazon hebt. Misschien groeit er ook hondsdraf in je gazon of mos op vochtige, schaduwrijke plekken. Let ook op voor engerlingen en emelten; deze larven kunnen de wortels van je gras beschadigen. En natuurlijk zijn er de bekende paardenbloemen die zich snel uitbreiden en mieren. Al deze elementen duiden erop dat je gazon wellicht wat extra liefde en zorg nodig heeft!

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over het bestrijden van klaver in je gazon. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe diep wortelt klaver?

De wortels van klaver, specifiek rode klaver, kunnen tot wel 60 centimeter diep in de grond doordringen. Hierdoor blijft de klaver ongevoelig voor droogte.

Wat doodt klaver in gazon?

Stikstofrijke meststoffen, handmatig verwijderen, gazonmest zonder klaver, en het gebruik van onkruidverwijderaar kunnen allemaal effectief zijn bij het doden van klaver in het gazon.

Hoe voorkom je dat klaver groeit?

Het voeden van het gras met stikstofrijke meststoffen, regelmatig water geven, hoger maaien om de bloei van klaver te voorkomen, en verticuteren om mos en vilt te verwijderen kunnen helpen voorkomen dat klaver groeit.

Wat kan ik doen tegen klaver in gazon?

Verticuteren van je gazon is een goede eerste stap. Dit legt de wortels van de klaver bloot zodat je ze er allemaal uit kunt trekken. Het is belangrijk om dit zorgvuldig te doen, omdat klaver snel weer terug kan groeien als er ook maar een klein stukje in de grond achterblijft.

Is klaver goed voor je gazon?

Klaver bindt stikstof uit de lucht, wat de bodem verrijkt. Dit kan gunstig zijn voor je gazon, omdat het een natuurlijke bron van stikstof biedt. Een gezonde bodem heeft namelijk minder meststoffen nodig. Alleen klaver kan je gras overwoekeren.

Plaats een reactie