Engerlingen bestrijden

Heb je gele, dorre en kale plekken in je gazon en denk je dat engerlingen de boosdoener zijn? Deze kleine, witte larven kunnen een ware plaag vormen en je prachtige gazon ruïneren. In dit artikel krijg je alle info voor het bestrijden van engerlingen. Ga aan de slag en maak je gazon weer sterk en groen

 • Engerlingen zijn lastig te spotten omdat ze zich ondergronds bevinden, maar bruine of gele vlekken in je gazon kunnen wijzen op engerlingen.
 • De bestrijding van engerlingen vergt geduld en consistentie. Je kunt dit doen met behulp van biologische middelen zoals aaltjes.
 • Het beste moment om engerlingen te bestrijden verschilt per soort en valt meestal in de lente of herfst.
 • Je kunt engerlingen voorkomen door je gazon regelmatig te verzorgen, resistente grassoorten te gebruiken, en natuurlijke vijanden aan te trekken.
 • Wanneer engerlingen schade hebben veroorzaakt aan je gazon, kun je dit herstellen door beschadigde gebieden te vervangen en nieuw gras te planten.

Wat zijn engerlingen?

Engerlingen is een verzamelnaam die wordt gebruikt voor de larven van allerlei keversoorten. Deze kleine, licht gekleurde beestjes bevinden zich vaak onder de grond waar ze de wortels van planten eten.

Allerlei soorten Engerlingen

Er bestaan veel soorten engerlingen, maar in dit gedeelte richten we ons op vijf belangrijke varianten: meikever, junikever, sallanderkever, mestkever en rozenkever.

Meikever

De larve van een meikever groeit uit tot een grote witgele wormachtige creatuur. Verwacht dat deze schadelijke insecten ongeveer 3 jaar in je tuin blijven voordat ze verpoppen en volwassen kevers worden.

Junikever

Junikeverslarven zijn kleiner dan die van meikevers, maar kunnen net zo schadelijk zijn voor je tuin. Ze verblijven gemiddeld 2 tot 3 jaar als larve ondergronds voor het verpoppen.

Engerlingen in de bodem onder je gazon
Engerlingen in de bodem onder je gazon

Sallanderkever

Sallanderlarven onderscheiden zich door hun roodbruine hoofd. Ze kunnen je gras ernstig aantasten door de wortels op te eten, wat leidt tot bruine plekken op het gazon.

Mestkever

Mestkeverslarven komen vaak voor in composthopen of op plekken waar dierlijke uitwerpselen liggen. Hoewel ze nuttig kunnen zijn bij het afbreken van organisch materiaal, kunnen ze ook schade aanrichten als hun aantal te groot wordt.

Rozenkever

Rozenkeverslarven hebben een krom lichaam en zijn relatief klein. Ze voeden zich met de wortels van vele soorten planten en kunnen aanzienlijke schade aanrichten in je tuin bij een grote populatie.

TIP: Zet natuurlijke vijanden in
Wist je dat de natuur onze beste vriend kan zijn in de strijd tegen engerlingen? Maak gebruik van de ’tuinpolitie’! Dit zijn vogels, egels en andere insecten etende dieren die dol zijn op engerlingen. Hang vogelhuisjes op, laat wat bladafval liggen voor de egels, en verwelkom lieveheersbeestjes en spinnen. Deze helpers doen het werk voor jou, op een milieuvriendelijke manier!

Hoe herken je engerlingen in je gazon?

Om engerlingen in je tuin te vinden, check je eerst op kale of bruine plekken in je gazon. Dit zijn tekenen van engerlingen. Voer de schop-test uit: kies een verdacht gebied in je gazon en graaf een klein stukje gras en aarde om. Dit moet ongeveer 10 cm diep zijn. Kijk in de opgegraven aarde. Zoek naar kleine, witte larven met een bruine kop; dit zijn engerlingen. Je kunt ook ’s avonds of ’s ochtends vroeg je gazon bekijken. In die tijd komen engerlingen soms naar boven in vochtige, warme nachten.

Let ook op verhoogde activiteit van vogels, mollen of andere dieren die graag engerlingen eten. Ze kunnen op een engerlingenplaag wijzen.

Welke schade brengen engerlingen toe aan het gazon?

Engerlingen kunnen je gazon flink beschadigen. Zodra je engerlingen spot, is het belangrijk om ze snel aan te pakken! Dit zijn de voornaamste problemen die ze veroorzaken:

 • Wortelschade: Ze eten de wortels, waardoor planten verzwakken en het gras geel wordt en sterft.
 • Verdorde plekken: Beschadigde wortels betekenen dat het gras minder water en voedingsstoffen krijgt. Dit zorgt voor gele, verdorde plekken.
 • Kale plekken: Bij veel engerlingen kunnen delen van je gazon helemaal kaal worden.
 • Meer vogels en mollen: Engerlingen trekken vogels en mollen aan die graven in je gazon, wat voor nog meer schade zorgt.

Hoe bestrijd je Engerlingen?

Bestrijd engerlingen biologisch met insectdodende aaltjes zoals Heterorhabditis bacteriophora of Steinernema feltiae. Volg deze stappen:

 • Herken engerlingen in je gazon door te letten op kale plekken, vogels die in het gras pikken, en slechte grasgroei.
 • Behandel het gazon met deze aaltjes. Ze dringen de engerlingen binnen en doden ze door een bacteriële infectie.
 • Voer de aaltjesbehandeling uit van mei tot augustus. In deze periode komen jonge engerlingen uit de eieren, waardoor de behandeling effectiever is.
 • Herhaal de behandeling in het najaar indien nodig, want dan kunnen er ook jonge engerlingen zijn.
 • Onderhoud je gazon goed door te bemesten en water te geven, zodat het sterker is tegen engerlingenschade.

Door deze methode toe te passen, bestrijd je engerlingen effectief en milieuvriendelijk, zonder chemische middelen.

Wanneer kun je Engerlingen het best bestrijden?

De optimale tijd voor de bestrijding van engerlingen is afhankelijk van de soort keverlarve. De meeste actieve periodes van deze plagen vallen in de lente en herfst.

 1. Observeren in de lente: In april en mei, beginnen Meikever larven aan hun voedingsfase. Gedurende deze periode veroorzaken ze aanzienlijke schade aan gazons. Deze fase is dus een ideale tijd om actie te ondernemen.
 2. Inspecteren in de zomer: Tijdens juni tot augustus, zijn Junikever en Rozenkever larven bijzonder actief. Let op tekenen van schade in je tuin gedurende deze maanden.
 3. Ingrijpen in de herfst: september tot november biedt een tweede kans om Meikevers effectief te bestrijden, aangezien ze opnieuw beginnen met eten na een rustperiode.

Het gebruik van biologische middelen zoals aaltjes (nematoden) biedt ook seizoensgebonden beperkingen, gezien het bodemtemperatuur boven 12 graden Celsius moet zijn voor een effectieve werking.

Herhaalde toepassing vereist: Behandeling tegen engerlingen staat niet garant voor permanente verwijdering. Engerlingen kunnen elk jaar terugkeren, dus houdt je gazon goed in de gaten voor eventuele symptomen.

Begrijp dat preventieve maatregelen altijd beter zijn dan genezing bij plagen als deze, omdat ze snel schade kunnen toebrengen aan je kostbare gazon. Regelmatig onderhoud en aandacht vormen de eerste verdedigingslinie tegen deze schadelijke larven.

TIP: Zet aaltjes in tegen engerlingen
Aaltjes, zijn microscopisch kleine beestjes die engerlingen van binnenuit kunnen bestrijden. Deze kleine helden kun je kopen bij de tuincentra. Meng ze volgens de instructies met water en giet ze over je gazon. Ze zoeken zelf hun weg naar de engerlingen en maken er op natuurlijke wijze een einde aan.

Hoe voorkom je Engerlingen?

Voer regelmatig gazononderhoud uit. Een goed onderhouden gazon maakt het minder aantrekkelijk voor kevers om eieren te leggen. Dit betekent dat je het gras op een gemiddelde hoogte houdt, niet te kort en zeker niet te lang. Ook bemest je jouw gazon tijdens de groeiseizoenen en verticuteer je minstens één keer per jaar.

Maak gebruik van natuurlijke vijanden. Vogels, egels en mollen zijn dol op engerlingen en kunnen helpen bij het verminderen van hun aantal in jouw tuin. Door vogelhuisjes op te hangen of door egels toegang tot je tuin te geven, kan dit nuttige wezens aantrekken die als natuurlijke bestrijders fungeren.

Kies voor resistente grassoorten. Er zijn bepaalde grassoorten die weerstand bieden tegen deze schadelijke larven zoals Engels raaigras of Roodzwenkgras. Overweeg dus om dergelijke soorten aan te planten als onderdeel van jouw preventieve strategieën.

Ten slotte, onthoud: Engerlingenpreventie vraagt om consistentie en geduld, net als bij de bestrijding ervan.

Hoe kun je schade van Engerlingen herstellen?

Begrijp de omvang van de schade. Kijk eerst hoe uitgebreid het probleem van je gazon is. Meet bijvoorbeeld de grootte van de kale of gele plekken in je gazon. Zijn er maar een paar kleine gebieden beschadigd, dan kunt u deze misschien eenvoudig zelf herstellen.

Verwijder dode en beschadigde gebieden. Snijd met een graszodensnijder rondom het beschadigde gebied om de grasmat los te maken. Til vervolgens voorzichtig het stuk gras op en verwijder alle dode wortels en grond.

Bereid het bodemoppervlak voor. Hark de blootgestelde aarde glad en voeg indien nodig wat verse tuinaarde toe om eventuele onregelmatigheden op te vullen.

Plant nieuw graszaad of leg nieuwe zoden neer. Afhankelijk van je voorkeur kunt u kiezen voor graszaad of zoden. Volg altijd nauwgezet de instructies op de verpakking.

Graszaad: Strooi gelijkmatig over het getroffen gebied, bedek lichtjes met aarde en geef voldoende water.

Zoden: Leg ze direct op de voorbereide grond, druk stevig aan en geef royaal water.

Onthoud dat regelmatige verzorging belangrijk is na het zaaien of leggen van nieuw gras. Geef dagelijks water totdat u ziet dat het nieuwe gras goed geworteld is in je gazon.

Onderhoud je gazon regelmatig. Regelmatige zorg kan helpen om nieuwe aantasting door engerlingen te voorkomen. Maai het gras op de juiste hoogte, geef voldoende water en bemest minimaal tweemaal per jaar.

Volg deze stappen nauwgezet op, maar onthoudt dat geduld een sleutelrol speelt in dit proces. Het herstellen van schade door engerlingen is niet iets dat ’s nachts gebeurt, maar vereist tijd en consequente verzorging van je gazon.

Lees meer over je gazon herstellen

Als je engerlingen in je gazon aantreft, is dit vaak een teken dat je meer gazonproblemen hebt. Misschien heb je ook wel last van emelten. Onkruid kan ook in verschillende vormen voorkomen. Bijvoorbeeld als klaver of mos in je gazon. Maar je kunt ook last hebben van paardenbloemen of hondsdraf. Maar mieren kunnen je gazon ook beschadigen. Al deze elementen duiden erop dat je gazon wellicht wat extra liefde en zorg nodig heeft!

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over het bestrijden van engerlingen. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat zijn engerlingen en waarom zijn ze schadelijk?

Engerlingen zijn de larven van verschillende keversoorten, zoals de meikever en junikever. Ze voeden zich met wortels van grassen en planten, wat leidt tot schade aan gazons en tuinen.

Hoe herken ik een engerlingenplaag?

Tekenen van engerlingenplaag zijn onder meer gele of bruine plekken in het gazon, losse graszoden, en verhoogde activiteit van vogels, mollen, en egels die graven naar de larven.

Wat zijn natuurlijke methoden om engerlingen te bestrijden?

Natuurlijke methoden omvatten het toepassen van aaltjes (nematoden), die de engerlingen van binnenuit aantasten, en het aanmoedigen van natuurlijke vijanden zoals vogels en egels.

Kan ik chemische middelen gebruiken tegen engerlingen?

Hoewel er chemische bestrijdingsmiddelen beschikbaar zijn, is het belangrijk om de impact op het milieu en niet-doelwit soorten te overwegen. Natuurlijke en biologische methoden genieten de voorkeur.

Hoe voorkom ik toekomstige engerlingenplagen?

Een gezond, goed onderhouden gazon is minder vatbaar voor plagen. Vermijd overmatig water geven en bemesten, en zorg voor een goede drainage om je gazon sterk en resistent te maken.

Plaats een reactie