Hondsdraf bestrijden in je gazon

Heb je last van hondsdraf in je gazon? In dit artikel leer je hoe hondsdraf bestrijden werkt en hoe je deze plant kunt weghalen en je gazon mooi houdt. Ontdek simpele en effectieve manieren om hondsdraf te verwijderen. Lees verder en zorg dat je gazon er weer goed uitziet!

 • Hondsdraf groeit snel en neemt ruimte en voedingsstoffen van je gras. Het verspreidt zich vooral in vochtige delen van je gazon en is lastig in toom te houden.
 • Je herkent hondsdraf aan de ronde, gekartelde bladeren met een hartvormige basis en de paarsblauwe bloemen in de bladoksels. Kneus je het blad, dan ruik je een sterke muntgeur.
 • Pak hondsdraf aan door de plant met wortel en al uit te trekken. Of gebruik biologische onkruidbestrijders zonder glyfosaat.
 • Met azijn krijg je hondsdraf niet weg; de wortels blijven leven. Kalk toevoegen helpt wel. Dit maakt de grond minder geschikt voor hondsdraf.
 • Voorkom hondsdraf door goed voor je gazon te zorgen. Maai regelmatig, bemest en geef water. Zorg voor goede drainage en grijp meteen in als je hondsdraf ziet.

Waarom is hondsdraf een probleem voor je gazon?

Hondsdraf neemt snel de overhand in je gazon. Het steelt voedingsstoffen en ruimte van je gras en wordt elk jaar meer. Hondsdraf is kruipend onkruid in je gazon. Met zijn lange stengels verspreidt het zich razendsnel.

Dit onkruid is taai; het overleeft zelfs als je regelmatig maait. Hondsdraf groeit dicht bij de grond en bloeit zelfs bij kort maaien. Het groeit vooral goed in vochtige delen van je gazon, waar je gras moeilijk groeit. In deze natte plekken wint hondsdraf het van het gras.

Hondsdraf kan vanuit je gazon ook overspringen naar je borders en zich vastklampen aan andere planten zoals struiken en bramen. Zo veroorzaakt het nog meer problemen.

TIP: Onderhoud je gazon regelmatig en zorgvuldig
Houd je gazon gezond met regelmatig maaien op de juiste hoogte en zorg voor voldoende bemesting en water. Een sterk gazon heeft minder ruimte voor hondsdraf en andere onkruiden.

Hoe herken je hondsdraf?

Hondsdraf kun je makkelijk herkennen aan een paar unieke kenmerken.

 • Kijk naar de bladeren van het plantje. Ze zijn rond, gekarteld en opvallend groen. Met hun hartvormige basis vallen ze echt op tussen andere planten.
 • In het voorjaar zie je paarsblauwe bloemetjes in de bladoksels. Ze zitten niet zomaar overal, maar precies waar de bladeren uit de stengel komen.
 • Kneus je hondsdraf, dan ruik je een sterke muntgeur. Dit gebeurt vaak als je erop stapt of als je probeert het uit je gazon te halen.

Hondsdraf in je gazon bestrijden

Hondsdraf is relatief makkelijk te bestrijden als je er op tijd bij bent. Omdat het zich snel in je tuin kan verspreiden. Hier lees je stap voor stap hoe je hondsdraf op de juiste manier kunt bestrijden.

Hondsdraf handmatig verwijderen

De beste manier om hondsdraf te bestrijden is om het handmatig te verwijderen.

 • Haal hondsdraf met wortel en al uit de grond. Let op dat er geen wortelstukjes achterblijven, want die kunnen weer uitlopen.
 • Gebruik een onkruidsteker om het verwijderen makkelijker te maken.
 • Verzamel alle uitgetrokken stukken op één plek of doe ze in de GFT bak. Let op dat je niks vergeet. Zelfs kleine stukjes hondsdraf kunnen weer uitgroeien.
 • Draag handschoenen! Hondsdraf kan bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken.
 • Blijf alert en haal nieuwe hondsdrafplantjes meteen weg als ze opduiken.
Hondsdraf in je gazon

Hondsdraf bestrijden met azijn

Azijn wordt vaak gezien als een makkelijk middel tegen onkruid, maar voor hondsdraf werkt het niet. De wortels overleven de behandeling, waardoor het onkruid snel terugkomt. Gebruik dus geen azijn tegen hondsdraf.

Hondsdraf bestrijden met kalk

Probeer kalk, calcium en magnesium aan je tuingrond toe te voegen. Deze mineralen maken de grond minder aantrekkelijk voor hondsdraf door de pH-waarde te verhogen.

TIP: Verwijder hondsdraf handmatig
Pak hondsdraf aan door het met de hand te verwijderen, inclusief de wortels, vooral vroeg in het seizoen. Dit is een milieuvriendelijke aanpak die zeer effectief kan zijn, vooral in kleinere gazons.

Hoe voorkom je hondsdraf in je gazon?

Om hondsdraf uit je gazon te houden, zijn er een paar dingen die je kunt doen.

1. Zorg goed voor je gazon

Een sterk, goed verzorgd gazon houdt onkruid zoals hondsdraf weg. Maai, bemest en geef water regelmatig. Vergeet niet je gazon elk jaar te verticuteren. Zo blijft het gras sterk en gezond, en krijgt hondsdraf geen kans.

2. Zorg voor goede drainage

Hondsdraf houdt van vochtige plekken. Zorg dat overtollig water goed weg kan uit je tuin. Zo ontmoedig je de groei van de plant

3. Wees alert

Zie je hondsdraf opkomen? Grijp meteen in! Haal het met wortel en al weg om te voorkomen dat het plantje opnieuw gaat groeien.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over hondsdraf bestrijden in je gazon. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Waarom is het lastig om hondsdraf uit een gazon te verwijderen?

Hondsdraf groeit snel en verspreidt zich via zowel zaad als uitlopers, waardoor het zich snel door je gazon kan verspreiden.

Hoe kan ik hondsdraf handmatig verwijderen?

Trek de hondsdraf met de hand uit, en zorg ervoor dat je zowel de bladeren als de wortels verwijdert. Dit is effectief maar arbeidsintensief.

Hoe kan ik hondsdraf voorkomen in mijn gazon?

Zorg voor een gezond en dicht gazon door regelmatig te maaien, te bemesten en te sproeien. Een gezond gazon is minder vatbaar voor onkruid zoals hondsdraf.

Wat zijn natuurlijke methoden om hondsdraf te bestrijden?

Natuurlijke methoden omvatten het regelmatig maaien van het gazon en het verbeteren van de bodemgesteldheid. Ook kun je bedekkende materialen gebruiken om de groei van hondsdraf te onderdrukken.

Helpt verticuteren tegen hondsdraf?

Verticuteren kan helpen door de wortels van de hondsdraf te beschadigen en lucht, water en voedingsstoffen beter tot de graswortels te laten doordringen, wat de gezondheid van je gazon verbetert.

Volg deze stappen en je gazon blijft het hele jaar door mooi groen en vrij van hondsdraf!