Emelten bestrijden

Heb je last van emelten in je tuin? Deze kleine larven kunnen je gazon snel ruïneren. Wil je emelten bestrijden? Geen zorgen, je kunt ze goed bestrijden. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je dit doet.

 • Emelten, de larven van de langpootmug, kunnen je gazon ruïneren. Zoek naar droge, bruine plekken. Trekken ze makkelijk los? Dan zitten daar waarschijnlijk emelten.
 • Vogels en egels zijn natuurlijke vijanden van emelten. Ook kun je aaltjes inzetten. Deze kleine helden pakken emelten biologisch aan.
 • Verwar emelten niet met engerlingen. Ken het verschil en kies de juiste bestrijding.
 • Er zijn diverse methodes. Van biologisch tot chemisch. Denk aan het milieu bij je keuze.
 • Na het bestrijden van emelten is het tijd voor herstel van je gazon. Zaai gras opnieuw in en gebruik gazonmest voor een groen en gezond gazon.

Wat zijn Emelten?

Emelten zijn de larven van de langpootmug. Ze zijn een echt probleem voor je gazon. De langpootmug zelf is onschadelijk, maar haar larven niet! In België en Nederland tref je vooral twee soorten aan uit de Tipula-familie: Tipula oleracea en Tipula paludosa.

Neem de Tipula oleracea, ook wel de koollangpootmug. Die heeft twee keer per jaar een vliegperiode: van april tot juni en van augustus tot oktober. De Tipula paludosa, of moeraslangpootmug, vliegt maar één keer per jaar rond, in augustus en september. Elk van deze soorten heeft zijn eigen tijdschema, maar hun larven geven dezelfde kopzorgen voor je gazon!

Hoe zien emelten eruit?

Emelten zijn grijsachtig tot vuilwit van kleur en hebben een leerachtige huid. Qua vorm zijn ze pootloos en cilindervormig. Ze kunnen tot wel 6 cm lang worden als ze volgroeid zijn. Ze hebben geen duidelijke kop, waardoor het lastig is om te zien wat de voor- of achterkant is.

TIP: Voorkomen is beter dan genezen
Houd je gazon sterk en gezond door regelmatig te maaien, te bemesten en op de juiste wijze water te geven. Een gezond gazon is minder aantrekkelijk voor langpootmuggen om eieren in te leggen, waardoor de kans op emelten vermindert.

Verwar emelten niet met engerlingen!

Als je emelten en engerlingen door elkaar haalt, kun je de verkeerde bestrijdingsmethode toepassen, wat ineffectief is. Daarom is het belangrijk om goed te kijken of je te maken hebt met emelten of engerlingen.

Het belangrijkste verschil tussen engerlingen en emelten is:

 • Emelten zijn de larven van langpootmuggen en hebben een donkergrijze of zwarte kleur, terwijl engerlingen de larven zijn van kevers zoals de meikever en een witte tot ivoorkleurige kleur hebben met een bruine kop.
 • Emelten hebben geen duidelijke kop, waardoor het moeilijk is om de voor- en achterkant te onderscheiden. Engerlingen hebben wel een duidelijke bruine kop.
 • Emelten kunnen tot 6 cm lang worden, terwijl engerlingen meestal 4-5 cm lang worden.
 • Emelten komen vooral voor op zandgronden, terwijl engerlingen op verschillende grondsoorten kunnen voorkomen.
 • Engerlingen hebben een C-vormig lichaam, terwijl emelten recht zijn.
 • Engerlingen hebben 6 poten, terwijl emelten pootloos zijn.

Welke schade brengen emelten toe aan het gazon?

Emelten, de larven van de langpootmug, zijn onopvallende daders achter aanzienlijke schade in je tuin. Ze voeden zich met de wortels en scheuten van gras, waardoor bruine, droge plekken ontstaan die uiteindelijk kaal worden.

Let op tekenen van emeltschade:

 1. Controleer eerst op bleek, geel of bruin gras dat gemakkelijk loskomt bij het trekken; dit kan een indicatie zijn van emeltenschade.
 2. Zoek vervolgens naar vogels of andere dieren die in je gazon pikken; ze kunnen proberen om de smakelijke emelten eruit te halen.
 3. Inspecteer ten slotte je gazon ’s nachts met behulp van een zaklamp. Emelten zijn nachtdieren en komen na zonsondergang uit hun holen.

Bij ernstige plagen kunnen deze larven grote delen van je gazon vernietigen. Om verdere schade te voorkomen is snelle actie vereist zodra deze symptomen zich voordoen.

Hoe beperk je schade van emelten?

Er zijn allerlei manieren om de impact van emeltschade te minimaliseren:

 • Herstel beschadigde gebieden door nieuwe graszaadjes te planten zodra je merkt dat er kale plekken ontstaan.
 • Maak gebruik van natuurlijke vijanden zoals vogels en egels die graag emelten eten.
 • Overweeg biologische bestrijdingsmethodes zoals nematoden (aaltjes) die emelten op natuurlijke wijze doden.

Let nauwkeurig op je gazon om tekenen van schade door emelten snel te herkennen. Zo blijft je gazon er altijd op zijn best uitzien.

Hoe bestrijd je emelten?

Nu dat je weet wat emelten zijn en de schade die ze kunnen aanrichten, ligt het voor de hand om te leren hoe je ze kunt bestrijden. Hieronder volgen een paar methoden die je kunt gebruiken.

Emelten biologisch bestrijden

Om emelten biologisch te bestrijden, kun je de volgende methodes gebruiken:

Bestrijding met aaltjes/nematoden:

 • De meest effectieve biologische methode is het inzetten van insectparasitaire aaltjes (nematoden) zoals Steinernema spp.
 • Deze aaltjes worden in de bodem gebracht, waar ze de emelten opzoeken en infecteren. De emelten sterven vervolgens af.
 • De aaltjes zijn niet schadelijk voor andere bodemdieren of huisdieren.
 • Voor een effectieve bestrijding is het belangrijk om de grasmat eerst kort te maaien, zodat de aaltjes goed in de bodem kunnen dringen.

Andere biologische methoden

 • Sommige natuurlijke vijanden van emelten, zoals vogels, kunnen ook helpen bij de bestrijding.
 • Het verwijderen van rottend organisch materiaal in de bodem maakt de omgeving minder aantrekkelijk voor emelten.
 • Het stimuleren van een gezonde bodemstructuur en bodemleven kan de natuurlijke balans herstellen.

Het is belangrijk om de emelten snel en effectief te bestrijden, omdat ze anders schade kunnen aanrichten aan gras, planten en gewassen. De biologische methoden met aaltjes zijn hierbij het meest doeltreffend

Emelten chemisch bestrijden

Wil je emelten te lijf gaan? Chemische bestrijding kan, maar liever niet. Strooikorrels en andere chemicaliën verstoren namelijk de natuurlijke balans. Ze zijn slecht voor het milieu, nuttige beestjes en uiteindelijk ook slecht voor ons.

Nog iets: chemische middelen pakken niet altijd alle emelten en hun eieren aan. Emelten kunnen er zelfs immuun voor worden. Geen topplan, dus.

Wat werkt dan wel? Aaltjes! Deze nematoden zijn de biologische helden in de strijd tegen emelten. Ze zijn effectief én milieuvriendelijk. Dus, kies slim, kies biologisch met aaltjes. Zo pak je emelten aan zonder de planeet te belasten.

Emelten in je moestuin bestrijden

Heb je een moestuin en heb je daar ook Emelten? Pak ze dan biologisch aan! Hier zijn wat handige tips hoe je dat kunt doen:

 • Gebruik gronddoek op lege stukken moestuin. Doe dit van half augustus tot half oktober. Zo voorkom je dat langpootmuggen daar hun eieren leggen. Gebruik geen groenbemesters, want die trekken langpootmuggen aan.
 • Zet Steinernema spp., insectparasitaire aaltjes, in. Breng ze in de grond. Daar zoeken ze emelten op en schakelen ze uit. Bereid je grond voor. Maak de grond los voor het beste resultaat.
 • Ruim rottend organisch materiaal op, dat trekt emelten aan. Werk aan een gezonde bodemstructuur en bodemleven, dat helpt de natuurlijke balans herstellen.

TIP: Biologisch bestrijden van emelten is het meest effectief!
Onthoud: biologisch bestrijden met aaltjes werkt het beste en is goed voor het milieu. Denk je aan chemische bestrijding? Liever niet, vanwege de impact op de natuur. Ga voor groen, ga voor gezond!

Hoe je herstel je je gazon na het bestrijden van emelten?

Na de strijd tegen emelten, komt de tijd om je gazon te herstellen. Volg deze stappen om je grasveld weer in zijn vroegere glorie te herstellen.

Stap 1: Wacht op de juiste temperatuur
Wacht totdat de bodem van je gazon een minimale temperatuur bereikt van 10 graden Celsius. Deze warmte bevordert ontkieming, waardoor nieuw gras kan groeien.

Stap 2: Zaai kale plekken opnieuw in
Zaai de kale plekken die door emelten veroorzaakt zijn opnieuw in met graszaad. Dit helpt bij het invullen van lege ruimtes en brengt uniformiteit terug naar je gazon.

Stap 3: Gebruik gazonmest
Gebruik gazonmest voor betere resultaten. Deze meststof stimuleert zaadontkieming en geeft jonge grassprieten een gezonde start.

Stap 4: Houd grasgroei in de gaten
Houd regelmatig controle over de groei en ontwikkeling van het nieuwe gras. Als er gebieden zijn waar het gras niet goed groeit, probeer dan meer zaad of mest toe te voegen.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, krijgt jouw tuin snel weer een gezond uitziend gazon na een aanval van emelten. Vergeet niet dat preventie altijd beter is dan genezing. Blijf alert op tekenen van plagen zoals emelten, zodat je tijdig actie kunt ondernemen en de schade aan je gazon tot een minimum kunt beperken.

Hoe kun je emelten voorkomen?


Om emelten in je tuin te voorkomen, zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen:

 1. Onderhoud je gazon goed: Regelmatig maaien, bemesten en water geven houdt je gras sterk en gezond, waardoor het minder aantrekkelijk wordt voor emelten.
 2. Vermijd teveel water geven: Te veel water kan ideale omstandigheden creëren voor langpootmuggen om eieren te leggen. Houd je grond vochtig, maar niet te nat.
 3. Verbeter de bodemkwaliteit: Werk aan een gezonde bodemstructuur. Dit kan onder meer door compost toe te voegen, wat helpt bij het stimuleren van een natuurlijk ecosysteem dat onaantrekkelijk is voor emelten.
 4. Gebruik Afdekmateriaal: Dek delen van je tuin af met gronddoek of ander materiaal, vooral tijdens de eilegperiode van langpootmuggen (meestal eind zomer tot herfst).
 5. Trek natuurlijke vijanden aan: Moedig de aanwezigheid van natuurlijke vijanden van emelten aan, zoals vogels en egels, door een vogelvriendelijke en natuurlijke tuin te creëren.
 6. Spoor emelten vroeg op: Wees alert op de eerste tekenen van emelten en onderneem direct actie als je ze detecteert.

Als je emelten in je gazon aantreft, is dit vaak een teken dat je meer gazonproblemen hebt. Misschien heb je ook wel last van engerlingen. Onkruid kan ook in verschillende vormen voorkomen. Bijvoorbeeld als klaver, hondsdraf of mos in je gazon of paardenbloemen. Maar mieren kunnen je gazon ook beschadigen. Al deze elementen duiden erop dat je gazon wellicht wat extra liefde en zorg nodig heeft!

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over emelten bestrijden. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe snel werken aaltjes tegen emelten?

Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, werken effectief tegen emelten. De aaltjes zoeken de emelten op en dringen naar binnen, waardoor emelten binnen 2-3 dagen sterven door uitgescheiden bacteriën.

Hoe kan ik emelten herkennen in mijn tuin?

Emelten kunnen gele plekken op je planten veroorzaken. Daarnaast zijn ze grijze tot bruine larven zonder duidelijke kop of poten waardoor ze moeilijk te identificeren kunnen zijn.

Zijn er problemen die ik kan tegenkomen bij het bestrijden van emelten?

De problemen die je kunt tegenkomen zijn bijvoorbeeld identificatiefouten, de terugkeer van emelten na behandeling en het gebruik van ineffectieve bestrijdingsmiddelen.

Wat zijn de aanbevelingen voor een effectieve bestrijding van emelten?

Aanbevelingen zijn onder andere het herhalen van behandelingen, zorgvuldige toepassing van bestrijdingsmiddelen en het tonen van geduld en consistentie voor optimale resultaten.

Kunnen emelten vanzelf verdwijnen?

Een incidentele emelt is meestal geen probleem, maar een emeltenplaag gaat niet vanzelf weg. Emelten verpoppen zich tot langpootmuggen, die zich op hun beurt voortplanten en nieuwe eitjes in het gazon leggen.