Liguster

Wil je een stevige en dichte haag die snel groeit? Kies voor de liguster! Deze plant zorgt voor uitstekende privacy en windbescherming dankzij zijn dicht vertakte groei. Bij zachte Nederlandse winters behoudt hij zelfs zijn bladeren, waardoor je tuin het hele jaar door groen blijft.

Liguster als haagplant in een Nederlandse tuin

Plantnaam: Ligustrum ovalifolium

Nederlandse naam: Liguster

Liguster is een populaire haagplant met kleine, donkergroene bladeren die het hele jaar door dicht blijven. Hij groeit snel en vormt een dichte haag die privacy en windbeschutting biedt. Liguster is gemakkelijk te onderhouden en kan goed gesnoeid worden in verschillende vormen.

 • Maximale hoogte: 3-5 m
 • Winterhard: Semi
 • Bladverliezend: Ja
 • Bloeit: Ja
 • Bloeiperiode: Juni-juli
 • Bloeikleur: Wit
 • Standplaats: Zon tot halfschaduw
 • Grondsoort: Vochtige, goed doorlatende grond
 • Snoeiperiode: Maart-april
 • Aantal per m2: 4
 • Giftig: Ja

Liguster kenmerken

Kies je voor een ligusterhaag, dan kies je voor veelzijdigheid in je tuin. De ligusterhaag is bekend om zijn snelle groei en dichte structuur. Hierdoor creëer je in een mum van tijd een volle, groene afscheiding. Die zorgt voor privacy en ziet er prachtig uit. Lees hier meer over de kenmerken die de ligusterhaag zo populair maken onder tuinliefhebbers zoals jij.

Groei en ontwikkeling

De liguster groeit snel. Je hoeft dus niet lang te wachten tot je haag de gewenste hoogte heeft. Eenmaal geplant, groeit de liguster tot wel 30 centimeter per jaar. Zo heb je snel een prachtige, natuurlijke afscheiding in je tuin.

Bladkleur en -textuur

De ligusterhaag heeft diepgroene, soms licht glanzende bladeren. Deze blijven, afhankelijk van de soort, vaak aan de plant in de winter. Zo heb je zelfs in de koudere maanden een groene haag in je tuin.

Snoei en onderhoud

Snoei je ligusterhaag minimaal twee keer per jaar om hem dicht en netjes te houden. Het beste moment om te snoeien is net na de langste dag in juni, en nog een keer in het vroege najaar. Door regelmatig te snoeien, stimuleer je de vertakking van de plant, waardoor je haag nog dichter wordt.

Als je de eenvoudige, maar gedetailleerde kenmerken van de ligusterhaag begrijpt en toepast, zie je al snel waarom deze haag zo’n geweldige keuze is voor zowel de beginnende als de ervaren tuinier. Transformeer jouw tuin tot een weelderig groen paradijs met deze praktische en decoratieve haag.

Liguster soorten

Ontdek de verschillende soorten ligusters en maak de perfecte keuze voor jouw tuin. Hier vind je informatie over twee populaire soorten: de Japanse liguster en de wilde liguster.

Japanse Liguster

De Japanse liguster, officieel Ligustrum japonicum genoemd, valt op door zijn glanzende, leerachtige bladeren die het hele jaar groen blijven. Perfect voor een dichte, groene haag. De plant groeit compact en bereikt een hoogte van ongeveer 2 tot 3 meter. Plant de Japanse liguster in een grond die goed water doorlaat en op een plek met zowel zon als schaduw.

Plant de liguster ongeveer 60 cm van elkaar voor een mooie, dichte haag. Afhankelijk van het klimaat, geef hem één of twee keer per jaar mest. Dit zorgt voor een gezonde groei en bloei van kleine, witte bloemen in de vroege zomer, gevolgd door zwarte bessen in de herfst.

Wilde Liguster

De wilde liguster, ook bekend als Ligustrum vulgare, is een inheemse soort die bekend staat om zijn aanpassingsvermogen en winterhardheid. Deze haagplant is ideaal voor koudere klimaten en kan hoogtes bereiken tot zelfs 4 meter als je hem niet snoeit. Zijn lichtgroene bladeren veranderen met de seizoenen, wat de haag een dynamische uitstraling geeft.

Plaats de wilde liguster in volle zon of halfschaduw voor de beste groeiresultaten. Hij houdt van een humusrijke, vochtige maar goed doorlatende grond. Snoei hem regelmatig, vooral als je een strakke, formele haag wilt. Begin met snoeien in het vroege voorjaar. Zo behoudt de plant zijn dichtheid en vorm, en stimuleer je de groei van nieuwe takken.

De keuze tussen deze twee liguster soorten hangt af van jouw specifieke tuinbehoeften en -voorkeuren. Elk type heeft zijn unieke voordelen en esthetische waarde, waardoor ze zeer geschikt zijn voor allerlei tuinstijlen en -functies.

Wist je dat?

liguster goed kan tegen vervuiling? Dit maakt hem bijzonder geschikt voor stedelijke gebieden waar luchtkwaliteit een probleem kan zijn en verbeterd moet worden.

Liguster als haag gebruiken

Je hebt gekozen voor een liguster als haagplant en dat is een slimme keuze! Een liguster groeit snel en behoudt het hele jaar door diepgroene bladeren. Maar hoe zet je deze plant nu het beste in als haag in jouw tuin? Dat leggen we je graag uit.

Plaatsing en planting van de ligusterhaag

Geef jouw ligusterhaag de allerbeste start. Kies hiervoor de juiste locatie. Ligusters gedijen het beste in volle zon of halfschaduw. Vermijd plaatsen waar water blijft staan, want een goede drainage is belangrijk.

 1. Bereid de bodem voor: Los de grond goed op en voeg compost toe voor een gezonde basis.
 2. Houd rekening met de plantafstand: Plant vier ligusters per meter voor een snel dichtgroeiende haag.
 3. Let op de plantdiepte: Bedek de wortels goed, maar houd de basis van de stam net boven de grond.

Verzorging en onderhoud

Eenmaal geplant, vraagt de liguster om regelmatige aandacht. Zo groeit hij optimaal en vormt een dichte, mooie haag.

 1. Geef water: Na het planten is regelmatig water geven belangrijk, vooral tijdens droge perioden.
 2. Vergeet niet te bemesten: In het voorjaar gebruik je een algemene tuinmest om de groei te stimuleren.
 3. Start met snoeien: Doe dit vroeg in de zomer en herhaal dit aan het einde van het seizoen om de haag strak en in vorm te houden.

Probleemoplossing

Zie je dat jouw liguster last heeft van ziekten of plagen? Kom dan snel in actie.

 1. Schimmelziekten: Gebruik een fungicide als je vlekken of verwelking ziet.
 2. Pestinsecten: Gebruik insecticiden als je vraatschade door insecten ziet.

Door deze stappen te volgen, creëer je een gezonde en sterke ligusterhaag. Deze haag biedt niet alleen privacy, maar draagt ook bij aan de uitstraling van je tuin. Jouw ligusterhaag is het levende bewijs van jouw zorg en toewijding.

Liguster kopen

Wil jij een ligusterhaag in je tuin? Let dan goed op welke soort het beste bij jouw tuin past. Hier vind je handige tips om de juiste ligusterhaag te kopen.

Waar te kopen

Zoek eerst naar een betrouwbare kwekerij of tuincentrum bij jou in de buurt. Een goede kweker verkoopt niet alleen gezonde planten, maar helpt jou ook met nuttige tips over de verzorging van ligusters. Bekijk de websites van tuincentra voor informatie over het assortiment en de beschikbaarheid van ligusterhaagplanten.

Beste tijd om te kopen

Koop ligusterhaagplanten in het voorjaar of de herfst. In deze seizoenen vestigen de planten zich het best in je tuin, dankzij de mildere temperaturen en het vochtige weer.

Factoren om te overwegen

 • Klimaat tolerantie: Kies een ligustersoort die het goed doet in het klimaat van jouw omgeving. Sommige soorten zijn beter bestand tegen vorst dan andere.
 • Groeisnelheid en hoogte: Bedenk hoe snel de haag moet groeien en hoe hoog hij uiteindelijk moet worden. Sommige ligustersoorten, zoals de Japanse liguster, groeien sneller en dichter.
 • Bodemvereisten: Kies een liguster die past bij de samenstelling van jouw bodem. Sommige ligusters prefereren een zuurdere of alkalische bodem.
 • Verzorging: Informeer jezelf over de verzorging van de haag, zoals snoeien en bemesten, om de haag gezond en mooi te houden.

Gezondheid van de plant

Controleer bij aankoop of de ligusterhaagplanten gezond zijn. Let op stevige, groene bladeren en een robuust wortelstelsel. Vermijd planten met zichtbare tekenen van ziekte of plaagproblemen zoals verwelkte bladeren of stamvlekken.

Installatie en verzorging

Na aankoop plant je de liguster zorgvuldig voor een goede groei. Volg de stappen voor juiste bodemvoorbereiding en plantdiepte, en geef regelmatig water. Het eerste jaar na het planten is vooral belangrijk voor het waterbeheer, vooral tijdens droge perioden.

Volg deze stappen en geniet van een prachtige, gezonde ligusterhaag die jouw tuin jarenlang verrijkt met privacy en schoonheid.

Is de liguster wintergroen?

De liguster staat bekend om zijn groene bladeren, zelfs in koude maanden. Wil je het hele jaar door een groene haag? Dan is de liguster een goede keuze. Let wel, de winterhardheid en het behoud van groene bladeren varieert per soort liguster.

De gewone liguster (Ligustrum vulgare): Deze soort verliest in de winter soms wat bladeren. Of de liguster groen blijft, hangt sterk af van het weer en de standplaats. Woon je in een gebied met milde winters? Dan blijft deze plant waarschijnlijk groen.

De Japanse liguster (Ligustrum japonicum): Deze soort behoudt beter zijn bladeren in de winter, zelfs in koudere gebieden. De dikke, leerachtige bladeren bieden niet alleen privacy, ze laten je tuin er ook luxe uitzien, het hele jaar door.

Zorg & Onderhoud: Wil je dat je ligusterhaag zoveel mogelijk groen blijft in de winter? Zorg dan voor een goed gedraineerde bodem vóór je de haag plant. Dit houdt de wortels gezond. Snoei je haag eind herfst terug. Dit bevordert niet alleen dichte groei, maar beschermt de kern van de haag ook tegen extreme kou.

Kies je voor de liguster omdat hij groen blijft in de winter? Kijk dan goed welke soort het beste past bij het klimaat in jouw omgeving en jouw tuin. Met de juiste verzorging blijft je ligusterhaag er levendig en groen uitzien, zelfs in de winter. Zo heb je het hele jaar door een prachtige groene tuin.

Hoe snel groeit liguster?

Je vraagt je af hoe snel een liguster groeit? Goed nieuws! Onder de juiste omstandigheden groeit deze plant snel. Hoe snel precies? Dat hangt af van de soort liguster en de omstandigheden in jouw tuin. Gemiddeld groeit een liguster tussen de 30 en 60 centimeter per jaar. Lees verder voor meer informatie over de groeisnelheid van verschillende soorten ligusters en tips om de groei te bevorderen.

Gemiddelde groeisnelheid van verschillende ligustersoorten

Benieuwd naar de groeisnelheid van verschillende ligustersoorten? Hier lees je er meer over:

 1. Gewone liguster (Ligustrum vulgare)
 • Groeit jaarlijks ongeveer 30 tot 45 centimeter.
 • Perfect voor een standaard haag in een gematigd klimaat.
 1. Japanse liguster (Ligustrum japonicum)
 • Deze soort groeit tot wel 60 centimeter per jaar.
 • Een goede keuze voor dichte en hoge hagen.
 1. Haagliguster (Ligustrum ovalifolium)
 • Deze soort groeit 45 tot 60 centimeter per jaar.
 • Geliefd om zijn dichte en gelijkmatige uitstraling.

Factoren die de groeisnelheid beïnvloeden

De groeisnelheid van je liguster hangt af van verschillende factoren:

 • Zonlicht: Zorg dat je liguster minstens 4 tot 6 uur direct zonlicht per dag krijgt. Ligusters houden van zon!
 • Water: Geef je liguster regelmatig en voldoende water, vooral tijdens droge periodes.
 • Bodemtype: Zorg voor een vruchtbare, goed gedraineerde bodem. Voeg compost toe als de bodem extra voedingsstoffen nodig heeft.
 • Bemesting: Voed je liguster elk voorjaar met een complete meststof voor een gezonde groei.
 1. Plant op de juiste afstand: Houd 30 tot 45 centimeter tussenruimte aan bij het planten van ligusterstruiken. Zo geef je elke plant genoeg ruimte en voedingsstoffen om optimaal te groeien.
 2. Snoeien: Snoei je liguster minstens twee keer per jaar. Dit stimuleert de groei van nieuwe takken en zorgt voor een dichtere haag.
 3. Monitoren van gezondheid: Houd je liguster in de gaten en behandel ziekten of plagen meteen.

Volg deze richtlijnen en je ligusterhaag groeit snel en gezond. Zo geniet jij van een nog mooiere en groenere tuin!

Wist je dat?

De liguster groeit snel en dicht, wat hem ideaal maakt voor het creëren van privacyhagen die snel je tuin afschermen en beschutting bieden tegen wind en inkijk.

Is de Liguster giftig?

Plan je een nieuwe tuin en denk je aan de Liguster, die mooie haagplant? Prima keus, maar hou rekening met veiligheid. Zeker als je huisdieren of kleine kinderen hebt.

De Liguster (Ligustrum) heeft inderdaad een giftige kant. De bladeren zijn onschadelijk, zolang je ze niet opeet. Maar de bessen van de Liguster? Die bevatten giftige stoffen. Eet je er teveel van, dan kan dat problemen geven. De giftige stof heet syringine. Die kan klachten geven als misselijkheid, buikpijn en bij grote hoeveelheden zelfs hartproblemen.

 1. Zet de Liguster op een plek waar kinderen of huisdieren er niet bij kunnen.
 2. Zorg dat iedereen weet, en vooral kinderen, dat je de bessen niet mag eten.
 3. Maak je je toch zorgen? Kies dan voor een Liguster-soort die geen of weinig bessen geeft.

Ligusterhaag ziektes en plagen

De sterke ligusterhaag is een favoriet in veel tuinen, maar ook deze groene vriend kan ziek worden. Ken jij de symptomen? Herken ze tijdig en pak het probleem aan!

Ligusterhaag ziektes

De ligusterhaag staat bekend om zijn robuustheid en toch is hij vatbaar voor diverse ziektes zoals de bladvlekkenziekte en de verwelkingsziekte. Deze ziektes kunnen zijn gezondheid en uiterlijk flink aantasten.

Bladvlekkenziekte

Heb je bruine tot zwarte vlekken op je ligusterbladeren gezien? Dat kan bladvlekkenziekte zijn, een schimmelziekte veroorzaakt door de boosdoeners Phyllosticta en Cercospora. Deze ziekte kan je haag flink verzwakken, vooral als dit jaarlijks terugkomt.

Verwijder en vernietig de aangetaste bladeren om verdere verspreiding tegen te gaan. Zorg voor voldoende luchtcirculatie rond je haag door de planten op de juiste afstand van elkaar te zetten en overtollige takken regelmatig weg te snoeien. Geef je haag niet te veel water en let op dat de grond goed doorlatend is. Lukt het niet om de ziekte te stoppen met deze natuurlijke methoden? Gebruik dan een fungicide dat geschikt is voor ligusters.

Verwelkingsziekte ligusterhaag

De verwelkingsziekte, een schimmelziekte veroorzaakt door Verticillium, kan je ligusterhaag hard treffen. Zie je verwelkte, droge bladeren? Vaak begint het bij één tak en verspreidt het zich langzaam. Als je niet ingrijpt, kan je plant hieraan sterven.

Ga de Verwelkingsziekte van je ligusterhaag te lijf door de besmette takken en bladeren te verwijderen. Geef de bladeren niet direct water, dit kan de schimmel helpen verspreiden. Investeer in de gezondheid van je haag. Voeg compost toe aan de bodem voor betere voeding en drainage. Een sterke, gezonde plant is de beste verdediging tegen ziektes.

Liguster plagen

Ook zijn er verschillende plagen die je ligusterhaag kunnen aantasten.

Ligusterpijlstaart rups

De ligusterpijlstaart rups groeit tot 10 cm lang en is ongeveer zo dik als een vinger. Je herkent de rups aan zijn groene kleur en de zeven witte en paarse strepen aan de zijkant. De kop heeft ook een kenmerkend uiterlijk. Hoewel deze rupsen bladeren van ligusterhagen eten en schade kunnen veroorzaken, dragen ze bij aan de biodiversiteit.

In plaats van bestrijden, laat de rupsen met rust of verplaats ze handmatig naar andere ligusterplanten. Als er te veel rupsen zijn, moedig natuurlijke vijanden zoals vogels aan door nestkastjes op te hangen bij de haag.

Groene appelwants

Dit insect herken je aan zijn groene kleur en het driehoekige schildje tussen de vleugels. De schade uit zich in donkere prikplekken of gaatjes op bladeren en jonge vruchten, misvormde bladeren en bobbelige misvormingen op vruchten met een harde kern in het vruchtvlees. Om de groene appelwants te bestrijden, ruim je zorgvuldig bladafval op, omdat de wantsen daar overwinteren.

Chemische bestrijding kan maar een biologische aanpak heeft natuurlijk de voorkeur. Voor een milieuvriendelijkere aanpak stimuleer je natuurlijke vijanden. Voer de bestrijding uit tussen half april en half mei wanneer de eitjes uitkomen. Inspecteer de planten regelmatig om een vroege aantasting te detecteren en snel in te grijpen.

Wist je dat?

Liguster bloeit in de zomer met geurige, witte bloemen die bijen en andere bestuivers aantrekken, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in je tuin en het leven bevordert.

De liguster planten

Wil je een ligusterhaag planten? Goede voorbereiding maakt het verschil. Volg deze heldere stappen om een sterke en gezonde ligusterhaag in je tuin te hebben.

Locatie en bodemvoorbereiding

Zoek eerst de perfecte plek voor je haag. Liguster groeit goed in zowel volle zon als halfschaduw. Zorg wel dat de grond goed doorlaatbaar en vruchtbaar is. Maak de plek schoon door onkruid en plantresten te verwijderen. Spit dan de grond om tot zo’n 30 centimeter diep. Meng er compost of hoogwaardige tuinaarde doorheen. Zo verbeter je de voedingswaarde en de afwatering van de grond.

Planttijd

Plant je ligusterhaag in het begin van de lente of aan het einde van de herfst. Op deze momenten groeien de planten niet actief, waardoor ze minder stress ervaren tijdens het planten. Houd een ruimte van 30 tot 50 centimeter tussen de planten. Dit hangt af van hoe snel je een volle haag wilt hebben.

Graaf een geul die breed en diep genoeg is, zodat de wortels van de liguster zich kunnen verspreiden. Zet de planten in de geul en vul deze met de verrijkte grond. Let op dat de wortelkraag (daar waar de stam overgaat in de wortels) gelijk is met het oppervlak van de grond.

Water geven en mulchen

Geef na het planten je haag direct veel water. Dit helpt de grond om zich te settelen rond de wortels. Blijf in de weken na het planten de haag regelmatig water geven, vooral als het droog is.

Breng een laag mulch aan rond de basis van de haag om het vocht in de grond te behouden en onkruidgroei te beperken. Je kunt hiervoor houtsnippers of compost gebruiken.

Lees meer over je Ligusterhaag planten

De liguster onderhouden en verzorgen

Wil je het hele jaar door genieten van een groene oase in jouw tuin? Zorg dan goed voor je ligusterhaag. Hier geven we je de belangrijkste onderhoudstips.

De liguster snoeien

Houd je ligusterhaag gezond door regelmatig te snoeien. Start in de vroege lente, net voor de eerste groei. Dit stimuleert nieuwe scheuten en zorgt voor een dichte, goed gevormde haag. Snoei ook nog eens in de late zomer om de haag strak en netjes te houden.

 1. Snoei op het juiste moment: Na de eerste groeispurt in de lente en nog eens in de vroege zomer.
 2. Snoei met scherpe gereedschappen: Scherpe snoeischaren of een heggenschaar zorgen voor zuivere sneden en minimale schade aan de planten.
 3. Geef vorm: Begin onderaan en werk omhoog, en zorg dat de toppen iets smaller zijn dan de basis. Zo krijgt de hele haag voldoende licht.
Lees meer over je Ligusterhaag snoeien

De liguster stekken

Wil je meer ligusterplanten in je tuin of wil je ze delen met vrienden? Vermeerder je ligusterhaag eenvoudig met stekken.

 1. Selecteer een geschikte tak: In de late lente of vroege zomer, kies jonge, gezonde takken van ongeveer 15-20 cm lang.
 2. Snijd de takken schuin af: Met een schoon, scherp mes snijd je de takken schuin af net onder een bladknoop.
 3. Verwijder de onderste bladeren: Strip de onderste helft van de bladeren van de tak om wortelgroei te stimuleren.
 4. Gebruik stekpoeder: Dip het blootgestelde uiteinde van de stek in stekpoeder. Dit bevordert de wortelgroei.
 5. Plant de stekken: Zet de stekken in een pot met stekgrond of een mengsel van zand en turf. Houd de grond vochtig.

Zet je potten op een warme, heldere plek maar niet in direct zonlicht. Binnen enkele weken zie je nieuwe wortels groeien. Zo breid je makkelijk je tuin uit of kweek je mooie geschenken voor andere tuinliefhebbers.

Lees meer over je Ligusterhaag stekken

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de liguster als haagplant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat maakt een ligusterhaag zo goed voor in de tuin?

Met een ligusterhaag in jouw tuin krijg je meer privacy en een mooie groene uitstraling. Dankzij de dichte structuur en het hele jaar door groene bladeren, creëer je een natuurlijk scherm. Bovendien groeit de ligusterhaag snel, ideaal als je snel resultaten wilt zien.

Hoe vaak moet je een ligusterhaag snoeien?

Om jouw ligusterhaag mooi en dicht te houden, snoei je deze minstens twee keer per jaar. Doe dit in de vroege lente en late zomer. Zo blijft hij er altijd netjes uitzien.

Hoe houd je een ligusterhaag gezond in de winter?

Zorg voor een goed doorlatende bodem en snoei de haag terug in de late herfst. Zo behoudt de haag zijn wintergroene eigenschappen. Sommige soorten, zoals de Japanse liguster, houden hun bladeren beter in de winter dan anderen.

Wat zijn veelvoorkomende ziektes bij ligusterhaagplanten en hoe pak je die aan?

Bladvlekkenziekte en verwelkingsziekte zijn ziektes die vaak voorkomen bij ligusterhaagplanten. Herken de symptomen vroeg en reageer snel. Verwijder aangetaste delen en verzorg de haag goed. Zo blijft de haag gezond.

Hoe plant je een ligusterhaag?

Kies eerst een goede plek met voldoende zonlicht en maak dan de bodem klaar. Plant de ligusterhaagplanten op de juiste afstand van elkaar en geef meteen na het planten veel water. Mulch ook om vocht vast te houden en onkruidgroei te voorkomen.