Liguster stekken

Ontdek de Perfecte Ligusterhaag: Tips voor Planten, Verzorgen en Stekken

Zoek je een haagplant die weinig onderhoud vraagt en veelzijdig is? Kies dan voor de liguster. Deze populaire haagplant heeft een dichte bladgroei en groeit snel. Precies wat je nodig hebt om snel meer privacy in je tuin te creëren.

Belangrijkste punten

 • Liguster is jouw ideale haagplant. Deze plant groeit snel en dicht, waardoor je snel een mooie haag hebt die veel privacy biedt. Bovendien is de liguster makkelijk te onderhouden.
 • Wanneer plant je de liguster het beste? In de herfst of het voorjaar. Dat zijn de seizoenen waarin de liguster de beste wortelontwikkeling doormaakt.
 • Zorg dat je goed voorbereid bent. Een schep, snoeischaar en handschoenen zijn onmisbaar gereedschap voor het planten van de liguster.
 • Wil je stekken? Selecteer dan een gezonde moederplant. Haal overbodige bladeren weg en gebruik een bewortelingshormoon. Zo stimuleer je de wortelvorming.
 • Ben je klaar om te planten? Graaf een plantgat dat past bij de grootte van je stek. Gebruik vochtige potgrond en zet de stekken op een plek waar ze niet in de volle zon staan.
 • Als je stekken wilt verplaatsen, doe dat dan vroeg in het voorjaar of in de herfst. Vergeet niet om ze na het verplanten regelmatig water te geven en de jonge planten te beschermen.

Voorbereiding

Voordat je met het planten van liguster begint, is een goede voorbereiding essentieel. Zo zorg je voor een snelle groei en een gezonde uitstraling van je haag.

Benodigde Materialen

 1. Schep: Maak de aarde los en graaf gaten met een schep.
 2. Snoeischaar: Knip beschadigde of dode takken weg met een scherpe snoeischaar.
 3. Tuinhandschoenen: Draag stevige tuinhandschoenen om je handen te beschermen.
 4. Meetlint: Bepaal met een meetlint de juiste afstand tussen de planten.
 5. Plantensteun: Geef jongere of zwakkere planten ondersteuning met plantensteunen.
 6. Gieter: Verzeker jezelf van genoeg water voor de planten na het planten met een gieter.

Wat Is De Beste Tijd Om Liguster Te Stekken?

Stek je liguster het liefst in de herfst. Dan krijgt de plant voldoende tijd om wortels te vormen voordat de winter invalt. In het voorjaar kun je ook stekken, maar gebruik dan jonge scheuten die net beginnen te groeien. Vermijd de zomer, want dan kan de hitte de stekken uitdrogen.

Knip met een scherpe snoeischaar stekken van 15 cm lang. Plaats de stekken in vochtige potgrond en houd ze in de schaduw tot ze wortels vormen.

Stekken van de liguster selecteren en snoeien

Kies een geschikte moederplant

Zorg dat je een sterke, volwassen ligusterplant uitkiest die al enkele jaren groeit. Ga op zoek naar takken die krachtig zijn, vrij van ziektes en vol met bladeren. Schud lichtjes aan de takken. Zie je dorre bladeren of sporen van insecten? Dan kies je beter een andere tak. Probeer takken te vinden die ongeveer 30 centimeter lang zijn.

Snijd stekken van de liguster op de juiste manier

Haal je snoeischaar of mes tevoorschijn en snijd de stekken af. Je snijdt het best een tak van 15-20 centimeter schuin af, precies onder een knoop. Daar zit een blad aan de tak vast. Haal de onderste bladeren weg zodat je een kale steel van ongeveer 10 centimeter overhoudt. Laat de rest van de bladeren zitten, die zijn nodig voor de fotosynthese. Dip de onderkant van de stek in stekpoeder. Dat helpt bij de wortelvorming. Zet de stekken dan meteen in vochtige potgrond. Zorg dat ze genoeg schaduw en vocht krijgen.

Voorbereiden van de ligusterstekken

Wil je jouw eigen ligusterstekken kweken? Volg dan deze instructies om sterke en gezonde planten te kweken.

Verwijder onnodige bladeren

Begin met het verwijderen van alle bladeren aan het onderste deel van de stek. Houd enkel de bovenste paar bladeren over. Door dit te doen, bespaart de stek energie voor de wortelgroei. Gebruik een scherpe snoeischaar om de bladeren netjes af te snijden.

Gebruik eventueel bewortelingshormoon

Geef de wortelvorming een zetje door de kale onderkant van de stek in bewortelingshormoon te dopen. Dit verhoogt de kans op succes. Zet de stekken daarna gelijk in vochtige potgrond. Houd de potgrond vochtig en zorg dat de stekken genoeg schaduw krijgen.

Planten van ligusterstekken

Voorbereiden van potten of grond voor het planten

Begin met goede potgrond of tuinaarde. Zorg dat je potten hebt met drainagegaten, dit zorgt voor een goede waterafvoer. Voor de beste groei van je liguster, kies je voor luchtige potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Wil je de stekken direct in de tuin planten? Maak dan eerst de grond los en verwijder al het onkruid en stenen. Verhoog de vruchtbaarheid van je grond door compost toe te voegen.

Planten van de ligusterstekken

Graaf een gat van 10-15 cm diep. Zet je stek in dit gat. Let op dat de onderste bladeren boven de grond blijven. Druk vervolgens de aarde stevig aan rondom de stek. Geef je stek direct na het planten water. Zorg dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Dit stimuleert een snelle ontwikkeling van de wortels.

De beste plek voor ligusterstekken voor een optimale groei

Zoek een plek uit met halfschaduw of volle zon. Liguster groeit goed onder beide omstandigheden. Kies een plek waar de lucht goed kan circuleren, dit voorkomt schimmelziekten. Vermijd plekken waar water blijft staan. Een goed doorlatende grond is essentieel voor de groei van gezonde wortels.

Verzorging van ligusterstekken

Je ligusterstekken hebben jouw zorg en aandacht nodig om goed te groeien. Met jouw inzet, krijgt elke stek de kans om uit te groeien tot een gezonde plant.

Water geven aan de ligusterstekken

Geef je ligusterstekken frequent water. Zorg dat de grond vochtig blijft, maar laat hem niet verzadigen. Kies een gieter met een fijne sproeikop om beschadiging van de stekken te voorkomen. Geef water in de ochtend of avond, wanneer de zon minder fel is. Zo houdt de grond het water beter vast.

Juiste licht en temperatuur voor sterke wortels

Zorg dat je stekken genoeg licht krijgen, maar vermijd directe zon. Een plek met indirect zonlicht is ideaal, want dat stimuleert de groei zonder dat de bladeren verbranden. Houd de temperatuur tussen de 15 en 20 graden Celsius. Zo creëer je een stabiele omgeving voor de ontwikkeling van de wortels.

Regelmatige controle en verzorging van de ligusterstekken

Neem wekelijks de tijd om je stekken te controleren. Haal dode bladeren weg en kijk of er ongedierte is. Maak de bladeren schoon met een zachte borstel of doek. Voelt de grond droog aan? Geef dan extra water en voeg eventueel vloeibare mest toe voor meer voeding. Geef je stekken de ruimte om te groeien en verpot ze als dat nodig is.

Overplanten naar de definitieve locatie

Wanneer overplant je ligusterstekken?

Plan het overplanten van je ligusterstekken in het begin van de lente of in de herfst. Kies een dag uit waarop de grond niet te hard is door vorst of te drassig door regen. Zorg ervoor dat je stekken stevige wortels hebben ontwikkeld voordat je ze verplaatst.

De nieuwe plantlocatie voorbereiden

 1. Grond voorbereiden: Graaf een gat dat twee keer zo groot is als de kluit van de plant. Maak de aarde los en meng er compost doorheen.
 2. Positie bepalen: Liguster houdt van zon, maar groeit ook prima in de halfschaduw. Zorg dat de planten genoeg ruimte hebben om te ademen.
 3. Bodem verbeteren: Check de zuurgraad van de grond. Liguster houdt van lichtzure tot neutrale grond (pH 6-7.5).
 1. Water geven: Zorg dat de pas geplante stekken regelmatig water krijgen, maar laat de grond niet te nat worden.
 2. Bescherming: Bescherm jonge planten tegen sterke wind. Dek ze eventueel tijdelijk af of maak gebruik van een windscherm.
 3. Controle: Houd de grond rondom de planten vrij van onkruid, zodat de planten alle voeding krijgen die ze nodig hebben.

Blijf aandacht geven aan je ligusterstekken, zodat ze uitgroeien tot sterke, gezonde planten. Eenmaal goed geworteld, zijn ze tevreden met weinig zorg en groeien ze snel.

Het succes van overplanten

Veelgestelde vragen

Waarom is liguster een goede keuze voor je haag?

Met liguster kies je voor een haag die snel dicht groeit en je tuin snel afschermt. Daarnaast vraagt een ligusterhaag weinig onderhoud en tolereert hij snoei goed. Dit maakt liguster tot een flexibele keuze voor elke tuin.

Wat is de beste periode om liguster te stekken?

Stek je liguster in de late zomer of vroege herfst. Dit geeft de stekken genoeg tijd om wortels te vormen voor de winter intreedt.

Hoe maak je de grond klaar voor het planten van liguster?

Bereid de grond voor door deze goed los te maken en te verrijken met compost. Zorg dat de bodem goed water doorlaat en vrij is van onkruid, voordat je de liguster plant.

Hoeveel water hebben ligusterstekken nodig na het planten?

Geef je pas geplante ligusterstekken regelmatig water, vooral in de eerste weken. Let erop dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat wordt.

Is liguster bestand tegen wind?

Liguster verdraagt wind goed. Bescherm echter jonge stekken met een windscherm totdat ze sterk genoeg zijn om de wind te weerstaan.

Hoe voorkom je onkruid rond je ligusterstekken?

Controleer regelmatig op onkruid en verwijder dit direct. Mulch rondom je ligusterstekken om onkruidgroei te beperken.

Wat is de juiste plantafstand voor liguster?

Plant je ligusterplanten ongeveer 30-50 cm uit elkaar. Zo creëer je een dichte haag en geef je de planten voldoende ruimte om te groeien.

Hoe verbeter je de grond voor het planten van liguster?

Verrijk de bodem met compost of organische meststoffen. Dit geeft een goede voedingsbasis en stimuleert een gezonde wortelgroei.