Liguster snoeien

Beeld je eens in, jouw tuin omgeven door een levendige, groene haag. Een haag die niet alleen voor privacy zorgt, maar ook het hele jaar door een genot is om naar te kijken. Hier komt de Liguster in beeld, de plant die bekend staat om zijn dichte en robuuste karakter. Of je tuin nu baadt in de zon of verscholen ligt in de schaduw, de Liguster voelt zich overal thuis. Ga aan de slag met deze plant voor het creëren van strakke, formele hagen of kies voor een meer natuurlijke afscheiding.

 • Ligusterhagen voelen zich zowel op een zonnige als schaduwrijke plek thuis. Ze passen zich aan jouw stijl aan: strak en formeel of juist natuurlijk en vrij gevormd.
 • Snoei je liguster twee keer per jaar, in mei en augustus. Zo houd je de groei sterk en de structuur dicht.
 • Gebruik een scherpe heggenschaar en zorg dat de bovenkant van de haag iets smaller is dan de onderkant. Zo krijgt de hele haag genoeg licht en groeit deze gelijkmatig.
 • Is je liguster verwaarloosd? Voer dan een flinke snoeibeurt uit in de late winter. Zo verjong je de haag en stimuleer je nieuwe groei.
 • Bemest de liguster na het snoeien en zorg voor genoeg water, vooral in droge periodes.

Wanneer snoei je een liguster?

Kies het juiste moment om je liguster te snoeien. Zo blijft je haag gezond en groeit deze goed. Ook helpt snoeien bij het behouden van de gewenste vorm en bevordert het dichte groei.

Hoe vaak snoei je een liguster?

Snoei je liguster twee keer per jaar: een keer in mei, na de laatste vorst, en een keer aan het einde van de zomer, in augustus. Zo ziet je liguster er strak en netjes uit. Wil je een strakkere haag? Snoei dan vaker, maar pas op: te veel snoeien kan de plant verzwakken.

Wat is het beste moment om een liguster te snoeien?

De beste tijd om je liguster te snoeien is laat in het voorjaar en aan het einde van de zomer. Begin in mei met een voorjaarssnoei. Verwijder de schade van de winter en stimuleer de groei van nieuwe scheuten. Voer de tweede snoei in augustus uit. Hiermee bereid je de haag voor op de herfst en voorkom je te lange scheuten die in de winter kunnen beschadigen.

Waarom is het snoeien van een liguster belangrijk?

Snoeien is cruciaal voor de gezondheid en uitstraling van je liguster. Het voorkomt dat de plant te groot en onhandelbaar wordt. Snoeien houdt ook ziekten en ongedierte op afstand, want dichte takken kunnen een broedplaats zijn. Regelmatig snoeien zorgt voor een dichte, compacte haag. Dat is goed voor je privacy en beschermt je tuin. Blijf de vorm van je ligusterhaag bijhouden. Zo zorg je voor een mooie haag die je hele tuin er beter uit laat zien.

Hoe snoei je een liguster?

Jouw ligusterhaag blijft gezond en stralend door regelmatig te snoeien. Met deze gids leer je hoe je dat zelf doet.

Het snoeien voorbereiden

Check eerst het weerbericht. Ga voor een droge, bewolkte dag om de planten na het snoeien tegen zonnebrand te beschermen. Pak je meetlint en meet de hoogte en breedte van je haag; dit zorgt voor een gelijkmatig resultaat.

Benodigd materiaal

Dit heb je nodig voor het snoeien van je Liguster

Benodigdheden:

 • Een scherpe heggenschaar, kies handmatig of elektrisch afhankelijk van de grootte van je haag.
 • Tuinhandschoenen om je handen veilig te houden.
 • Een ladder voor het bereiken van hoge hagen.
 • Een meetlint om de juiste snoeiafmetingen te behouden.

Liguster snoeien: stappenplan

 1. Ruim eerst dode, beschadigde of zieke takken op.
 2. Knip oude takken bij de basis af om nieuwe groei te bevorderen. Doe dit met mate, je wilt de haag niet beschadigen.
 3. Werk van boven naar beneden en van de ene naar de andere kant, zo krijg je een gelijkmatige oppervlakte.
 4. Zorg dat de bovenkant van de haag iets smaller is dan de basis, zo krijgt de hele haag zonlicht.

Hoe snoei je je liguster in vorm?

Voor het vormsnoeien, neem je tijd en werk met zorg:

 • Bepaal eerst de vorm die je wilt: recht, gebogen of een speciale contour.
 • Gebruik touw of een tuinslang om de gewenste lijnen te markeren.
 • Knip overtollige takken die buiten deze lijnen groeien weg.
 • Werk stap voor stap en bekijk regelmatig het resultaat vanaf een afstand, zo blijft je haag symmetrisch.

Volg deze stappen en je liguster krijgt de perfecte vorm en blijft gezond en sterk. Snoei altijd in de aangegeven perioden voor het beste resultaat. Zo geniet je van een prachtige, goed onderhouden ligusterhaag.

Specifieke momenten om te snoeien

De eerste keer snoeien van je Liguster

Als je voor de eerste keer je ligusterhaag gaat snoeien, begin dan in het voorjaar. April is een perfecte maand, de planten ontwaken dan net uit hun winterslaap en de nieuwe groei staat op het punt te beginnen. Bij deze eerste snoeibeurt, focus je vooral op het in vorm brengen van de haag. Knip de zijkanten licht schuin af, zodat de onderkant iets breder is dan de bovenkant. Dit zorgt voor een gelijkmatige lichtinval en stimuleert de haag om gelijkmatig te groeien.

 1. Kies het juiste gereedschap: Voor een schone, nette snede heb je een scherpe heggenschaar nodig.
 2. Bepaal de gewenste hoogte en breedte: Gebruik stokken en touw om richtlijnen aan te geven.
 3. Start aan de onderkant: Begin je snoeiwerkzaamheden vanaf de basis van de haag en werk omhoog in een lichte hoek.
 4. Blijf controleren: Neem regelmatig een stap terug en kijk of je tevreden bent met het resultaat.

Het snoeien van een verwaarloosde Liguster

Een verwaarloosde liguster vraagt om een andere aanpak. Wanneer je haag overwoekerd is en zijn vorm heeft verloren, wordt het tijd voor een rigoureuze snoeibeurt, ook wel verjongingssnoei genoemd. Deze snoei vindt bij voorkeur plaats aan het einde van de winter, vóór de start van de lente groei.

 1. Zoek oude en zieke takken: Verwijder deze eerst om de gezondheid van de haag te verbeteren.
 2. Verminder de hoogte en breedte: Snoei tot 30% van de oude groei terug om nieuwe scheuten te stimuleren.
 3. Snoei in fases: Als de haag erg groot is, verspreid dan de snoei over meerdere jaren. Zo voorkom je dat de plant in shock raakt.
 4. Geef voeding na het snoeien: De liguster heeft voeding nodig om de herstelgroei te ondersteunen.

Door het toepassen van deze specifieke snoeitips, zorg je ervoor dat zelfs de meest verwaarloosde liguster weer terugkeert naar zijn vroegere glorie. Het resultaat? Een volle, gezonde haag die bijdraagt aan de sfeer en privacy van jouw tuin.

Je gesnoeide Liguster verzorgen

Heb je je ligusterhaag gesnoeid? Nu is het tijd om je haag de juiste verzorging te bieden. Jouw haag blijft dan gezond en groeit mooi door. Volg deze eenvoudige tips voor het beste resultaat.

Ruim snoeiafval op

Ruim na het snoeien meteen het afval op. Zo voorkom je de verspreiding van ziektes en houd je ongedierte op afstand. Gebruik een hark om alle losse takken en bladeren bij elkaar te krijgen. Heb je een composthoop? Voeg het snoeiafval daar aan toe.

Composteren van ligustertakken en bladeren is goed voor het milieu. Bovendien levert het voedingsrijke compost voor je tuin. Let wel op: composteer alleen plantenresten die vrij zijn van ziektes en plagen.

Bemest je Liguster

Geef je ligusterhaag na het eerste snoeien in het voorjaar extra voeding. Dit stimuleert de groei en het herstel. Gebruik een uitgebalanceerde meststof met gelijke delen stikstof, fosfor en kalium. Daarmee zorg je voor sterke wortels, gezonde bladeren en, bij bloeiende ligusters, een goede bloei.

Strooi de meststof volgens de instructies op de verpakking rond de basis van de haag. Houd voldoende afstand tot de basis om de wortels niet te verbranden. Goede bemesting zorgt voor een gezonde, mooie en dichte haag.

Geef je Liguster water

Water is onmisbaar, zeker na het snoeien en in droge periodes. Jonge hagen hebben meer water nodig dan volwassen hagen. Hun wortelsysteem is nog in ontwikkeling. Hydrateer de grond rondom de liguster goed, maar zorg dat er geen plassen ontstaan.

Het beste geef je water vroeg in de avond of vroeg in de ochtend. Zo voorkom je te veel verdamping en neemt de haag het water beter op. Is het langdurig droog? Drenk de grond dan minstens eenmaal per week grondig. Hou rekening met de soort bodem en de weersomstandigheden.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over je liguster snoeien. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wanneer is de beste tijd om een liguster te snoeien?

De beste tijd om een liguster te snoeien is in het vroege voorjaar (maart-april) en na de bloei in de zomer (juni-juli). Dit stimuleert een gezonde groei en behoudt de vorm van de haag.

Hoe vaak snoei ik mijn ligusterhaag?

Snoei jouw ligusterhaag twee keer per jaar. Eén keer in het voorjaar en één keer in de zomer. Bij snelle groei kun je overwegen een derde snoeibeurt in de nazomer te doen.

Welke gereedschappen heb ik nodig voor het snoeien van een liguster?

Voor het snoeien van een liguster heb je een scherpe heggenschaar, een snoeischaar voor dikke takken en een paar handschoenen nodig om je handen te beschermen.

Hoeveel moet ik van de liguster snoeien?

Snoei de liguster met ongeveer een derde van de nieuwe groei terug. Dit helpt de plant compact en vol te blijven zonder te veel stress te veroorzaken.

Wat zijn de voordelen van het regelmatig snoeien van een liguster?

Regelmatig snoeien bevordert een dichte en gezonde groei, voorkomt dat de haag kaal wordt aan de onderkant en houdt de gewenste vorm en hoogte van de haag intact.

Plaats een reactie