Beukenhaag snoeien

Man met pet snoeit een beukenhaag met een elektrische snoeischaar

Een goed gesnoeide beukenhaag ziet er mooi uit. Door regelmatig te snoeien, houd je je haag niet alleen mooi, maar ook gezond en sterk.

Of je nu net begint met een jonge haag of een oude, verwaarloosde haag wilt herstellen, in dit artikel leer je de beste technieken en tips voor het snoeien van je beukenhaag zodat je hem in perfecte conditie houdt.

 • Snoei jouw beukenhaag tweemaal per jaar, eind mei tot begin juni en eind augustus tot half september, om deze gezond en weelderig te houden.
 • Zorg voor scherpe heggenscharen, snoeischaren en telescopische heggenscharen voor diverse snoeiwerkzaamheden. Denk aan jouw veiligheid met werkhandschoenen en veiligheidsbril.
 • Start met snoeien van beneden naar boven, let erop dat de basis breder blijft dan de bovenkant van je haag zodat je hele haag voldoende licht krijgt.
 • Geef jouw beukenhaag na het snoeien water, gebruik voedingsstoffen en controleer regelmatig op ziekten en ongedierte.
 • Geef jonge beukenhagen een lichte snoeibeurt om de groei te bevorderen; snoei oudere hagen drastisch. verspreid dit eventueel over meerdere jaren om ze gezond te houden.
 • Breng mulch aan en bemest de grond regelmatig om de haag van de nodige voeding te voorzien en vocht vast te houden.

Wanneer moet je een beukenhaag snoeien?

Om te zorgen dat je beukenhaag er altijd gezond en vol uitziet, is het belangrijk om de snoeitijd goed te plannen. Je doet dit best twee keer per jaar, een keer in het voorjaar en een keer in het najaar.

1e snoeibeurt in het voorjaar

Snoei je beukenhaag in het voorjaar, bij voorkeur eind mei of begin juni, net na de eerste groeifase van de haag. Maar in ieder geval voor de langste dag 21 juni.

Probeer niet te snoeien als het weer nat is, want vochtige bladeren kunnen schimmels aantrekken. Met een scherpe heggenschaar ga je grondig te werk, beginnend bij de bovenkant en eindigend bij de onderkant. Wees voorzichtig met de jonge scheuten en zorg ervoor dat er genoeg bladeren overblijven voor de fotosynthese. Ben je in het eerste jaar, dan snoei je de jonge beukenhaag slechts licht om de groei te bevorderen.

TIP: Snoei je beukenhaag op een bewolkte dag
Zo voorkom je dat de jonge blaadjes, die door het snoeien bloot komen te liggen, verbranden door het zonlicht. Je krijgt zo geen bruine vlekken in je haag en laat hem er beter uitzien.

2e snoeibeurt in het najaar

De tweede snoeibeurt plan je in het najaar, tussen eind augustus en half september. Dit voorkomt dat de haag te sterk teruggroeit voordat het winter wordt.

Kies een droge dag uit en probeer snoeien in de felle zon te vermijden om bladschade te voorkomen. Houd je gereedschap schoon en knip de nieuwe scheuten bij. Zorg dat de onderkant van de haag iets breder blijft dan de bovenkant, zodat er voldoende licht binnenvalt. Wil je een oude beukenhaag drastisch snoeien, doe dit dan gespreid over meerdere jaren om de haag niet te belasten.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, houd je je beukenhaag in optimale conditie, zonder dat er schade optreedt.

Welk gereedschap heb je nodig voor het snoeien?

Om de perfecte beukenhaag te snoeien, is het juiste gereedschap belangrijk. Hier volgt een lijst met wat je nodig hebt en tips om veilig en efficiënt te werken.

Benodigdheden:

 • Heggenschaar (Een elektrische of handmatige heggenschaar)
 • Snoeischaar
 • Telescopische heggenschaar
 • kruiwagen
 • Werkhandschoenen
 • Veiligheidsbril

1. Heggenschaar

Een scherpe heggenschaar is je beste vriend bij het snoeien. Het zorgt voor strakke randen en verzorgt jonge scheuten en bestaande hagen. Let op de netheid en scherpte van de messen voor een zuivere snit.

2. Snoeischaar

Voor de kleinste taken is een snoeischaar onmisbaar. Ideaal voor het snoeien van dunne takken en precisiewerk. Het helpt je de vorm van de haag te perfectioneren zonder veel schade aan te richten.

3. Telescopische heggenschaar

Met een telescopische heggenschaar snoei je probleemloos de hoogste heggen. Je bereikt moeilijk toegankelijke plaatsen. Heb je geen telescopische heggenschaar? Dan kun je ook een stevige ladder gebruiken.

4. Kruiwagen

Maak je klus makkelijker met een kruiwagen. Verzamel en verwijder snoeiafval om je werkplek netjes te houden. De kruiwagen maakt het verplaatsen van takken en bladeren eenvoudig.

5. Werkhandschoenen en veiligheidsbril

Trek werkhandschoenen aan om je handen te beschermen tegen scherpe takken en doorns. Ze bieden je veiligheid en verbeteren je grip op het gereedschap. Zet ook een veiligheidsbril op om je ogen te beschermen. Tijdens het snoeien kunnen er houtsnippers en takjes rondvliegen. De bril biedt extra veiligheid en houdt je zicht helder.

Een beukenhaag snoeien hoe doe je dat?

Nu je weet wanneer je je beukenhaag moet snoeien, is het tijd om te leren hoe je dit effectief doet. Met de juiste technieken en gereedschappen wordt snoeien een eenvoudige klus die bijdraagt aan de gezondheid en schoonheid van je haag. Volg deze stappen om je beukenhaag perfect te snoeien.

1. Bereid je gereedschap voor

Gebruik een scherpe heggenschaar, of deze nu handmatig of elektrisch is. Scherp gereedschap zorgt voor nette snijvlakken die beter genezen en helpt om infecties te voorkomen. Controleer je heggenschaar voor gebruik en zorg ervoor dat deze schoon en goed gesmeerd is.

2. Kies het juiste moment en weer

Snoei op een bewolkte dag om te voorkomen dat de jonge blaadjes verbranden door het zonlicht. Dit houdt je haag gezond en voorkomt lelijke bruine vlekken. Vermijd snoeien tijdens vorstperiodes, aangezien de snijvlakken dan niet goed kunnen helen.

3. Snoei eerst de zijkanten

Snoei van onder naar boven en houd de bovenkant iets smaller dan de onderkant. Deze conische vorm zorgt ervoor dat het zonlicht gelijkmatig verdeeld wordt, waardoor de haag overal even goed kan groeien. Gebruik een touw of waterpas om ervoor te zorgen dat de bovenkant van de haag recht is.

4. Snoei tot boven een knop

Knip de takken terug tot net boven een knop. Vanuit deze knop zal een nieuwe scheut groeien, wat bijdraagt aan een dichte en volle haag. Verwijder de afgeknipte takken direct om te voorkomen dat ze bruine plekken veroorzaken op de haag.

5. Gebruik hulpmiddelen voor een strakke lijn

Vind je het lastig om op het oog te knippen? Gebruik een touw of een waterpas om een rechte lijn te houden. Span het touw horizontaal langs de haag en gebruik dit als leidraad voor een gelijkmatige snoei.

6. Haal afgeknipte takken weg

Verwijder de afgeknipte takken en bladeren direct van de haag. Dit voorkomt dat de bladeren bruine plekken krijgen. Ook kunnen deze schimmel en andere ziekten aantrekken die je haag kunnen beschadigen. Bovendien zorgt het verwijderen van afval ervoor dat je tuin er netjes en verzorgd uitziet.

Met deze snoeitechnieken zorg je ervoor dat je beukenhaag gezond blijft en er het hele jaar door prachtig uitziet. Volgende stappen? Ontdek hoe je je haag na het snoeien het beste kunt onderhouden om langdurig van een volle en dichte haag te genieten.

TIP: Controleer de haag op vogelnesten en andere dieren
Controleer je beukenhaag voordat je begint met snoeien. Snoeien terwijl vogels nestelen kan hen verstoren en hun nesten beschadigen. Wacht in dat geval met snoeien totdat de vogels zijn uitgevlogen.

Specifieke snoeisituaties

Voor een mooier en gezonde beukenhaag is het juiste snoeien belangrijk. We kijken naar twee scenario’s: het snoeien van een jonge en een oude beukenhaag.

Jonge beukenhaag snoeien in het eerste jaar

Heb je een beukenhaag geplant? Bij een jonge beukenhaag in het eerste jaar, komt het aan op precisie. Zodra het lente wordt snoei je je haag. Maar pas op, knip niet te veel weg. De plant heeft haar bladeren nodig voor fotosynthese. Focus je op de top en zijkanten. Door ongeveer een derde van de nieuwe groei af te knippen, stimuleer je de takken. Voor een strak resultaat gebruik je een scherpe heggenschaar. Na het snoeien, geef je de beukenhaag water. Zo stimuleer je herstel en gezonde groei.

Oude beukenhaag drastisch snoeien

Een oude beukenhaag drastisch snoeien vraagt om een andere snoeitechniek. Het beste moment hiervoor is in februari of maart, net voor de groeispurt. Start met het verwijderen van dode en zwakke takken. Voor de dikke takken gebruik je een stevige snoeischaar of kettingzaag. Snoei de verwaarloosde beukenhaag flink terug, maar laat altijd wat groene bladeren staan. Zo geef je de beukenhaag de kans te herstellen en in het voorjaar opnieuw uit te lopen.

Na het snoeien, geef je de haag water en mest. Dit ondersteunt het herstel van je verwaarloosde beukenhaag. Snoei niet bij nat weer, dit kan schimmelvorming veroorzaken. Vergeet niet jezelf te beschermen tijdens het snoeien. Draag handschoenen en een veiligheidsbril. Houd je gereedschap schoon na het snoeien om ziektes te voorkomen en de levensduur te verlengen.

Een gesnoeide beukenhaag
Een mooie gesnoeide beukenhaag

Blijf veilig tijdens het snoeien

Nu je weet hoe je je beukenhaag moet snoeien is het belangrijk om aandacht te besteden aan je eigen veiligheid. Veilig werken zorgt ervoor dat je de klus niet alleen goed, maar ook veilig klaart. Hier zijn enkele praktische tips om veilig te snoeien.

 • Draag beschermende kleding: handschoenen, veiligheidsbril en stevige schoenen.
 • Gebruik scherp en goed onderhouden gereedschap.
 • Wees voorzichtig met elektrisch gereedschap en let op het snoer.
 • Sta stabiel en gebruik een stevige ladder op een vlakke ondergrond.
 • Werk samen voor extra veiligheid, vooral bij gebruik van ladders.
 • Snoei bij geschikt weer; vermijd regen, wind en extreme hitte.

Met deze veiligheidstips zorg je ervoor dat je het snoeien van je beukenhaag niet alleen effectief, maar ook veilig uitvoert. Zo geniet je niet alleen van een prachtige haag, maar blijf je ook zelf in topconditie.

TIP: Gebruik scherp gereedschap
Zorg ervoor dat je snoeischaar of heggenschaar scherp is. Dit zorgt voor nette sneden, wat beter is voor de gezondheid van de haag en voorkomt rafelige randen die kunnen leiden tot ziektes.

Beukenhaag verzorgen na het snoeien

Heb je je beukenhaag op de juiste manier gesnoeid dan is de volgende stap onderhoud. Hieronder lees je hoe je een beukenhaag na het snoeien kunt verzorgen.

Bemest je beukenhaag

Na het snoeien heeft je beukenhaag extra voeding nodig om goed te kunnen herstellen. Gebruik organische meststoffen, zoals compost of mestkorrels. Strooi deze aan de voet van de haag en werk ze lichtjes in de grond. Bemesten geeft je haag de nodige voedingsstoffen om nieuwe scheuten te ontwikkelen en gezond te blijven.

Geef voldoende water

Vooral in droge periodes is het belangrijk om je haag extra water te geven. Een beukenhaag heeft diepgaande wortels die veel water nodig hebben, vooral na het snoeien. Geef je haag regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, want dat kan wortelrot veroorzaken. Een goede vuistregel is om één keer per week grondig te bewateren, zodat het water diep in de grond kan doordringen.

Controleer op ziekten en plagen

Na het snoeien is je haag vatbaarder voor ziekten en plagen. Controleer regelmatig op tekenen van problemen, zoals verkleurde bladeren, stipjes op de bladeren of ongewenste insecten. Bij de eerste tekenen van problemen, onderneem direct actie. Verwijder aangetaste delen van de haag en gebruik milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen om verdere verspreiding te voorkomen.

Bescherm je beukenhaag tegen vorst

Als je in de herfst hebt gesnoeid, zorg dan dat je beukenhaag goed beschermd is tegen vorst. Een dikke laag mulch aan de voet van de haag helpt om de wortels te isoleren en vorstschade te voorkomen. Mulch houdt de warmte vast en voorkomt dat de grond te snel afkoelt.

Nu je weet hoe je je beukenhaag moet onderhouden, kun je genieten van een prachtige, gezonde haag die je tuin omkadert en beschutting biedt. Klaar om aan de slag te gaan? Laten we samen ontdekken hoe je je haag nog mooier kunt maken met de juiste verzorging en aandacht!

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over een beukenhaag snoeien. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wanneer is de beste tijd om een beukenhaag te snoeien?

Het beste moment om je beukenhaag te snoeien is in juni en vervolgens nog een keer in augustus of september. Dit helpt de haag om mooi dicht te groeien en voorkomt dat hij te breed wordt.

Welk gereedschap heb ik nodig voor het snoeien van een beukenhaag?

Maak je klaar om je beukenhaag te snoeien met scherpe heggenscharen, een snoeischaar voor de dikkere takken en een elektrische of benzine heggenschaar als je die hebt.

Moet ik mijn beukenhaag bemesten na het snoeien?

Zeker, na het snoeien bemesten helpt je beukenhaag te herstellen en zorgt voor een sterke, gezonde groei.

Hoe vaak moet ik mijn beukenhaag water geven na het snoeien?

Geef regelmatig water na het snoeien, vooral als het droog is. Dit voorkomt uitdroging en stimuleert de groei.

Wat zijn de voordelen van mulchen na het snoeien?

Mulchen na het snoeien houdt vocht vast, onderdrukt onkruid en beschermt de wortels van je beukenhaag tegen extreme weersomstandigheden.