Beukenhaag

Wil je een haag die het hele jaar door privacy biedt? De beukenhaag is de ideale keuze. In de winter behoudt deze plant zijn dorre bladeren, zodat je ook tijdens de koude maanden van een dichte haag geniet. In de lente en zomer krijg je glanzende groene bladeren, die in de herfst een prachtige bronzen kleur aannemen. In dit artikel ontdek je de voordelen van de beukenhaag en krijg je tips voor de beste verzorging. Lees verder en leer hoe je jouw tuin het hele jaar door kunt afschermen.

Beukenhaag in Nederlandse tuin

Plantnaam: Fagus sylvatica

Nederlandse naam: Beukenhaag

De beukenhaag heeft kleine, glanzende, groene bladeren die in de herfst bronskleurig worden en lang blijven hangen. Hij vormt een dichte, wintergroene haag die privacy en beschutting biedt. Deze plant is onderhoudsarm en gedijt goed in verschillende bodemtypes.

 • Maximale hoogte: 20-25 m
 • Winterhard: Nee
 • Bladverliezend: Ja
 • Bloeit: Ja
 • Bloeiperiode: April-mei
 • Bloeikleur: Geelgroen
 • Standplaats: Zon tot halfschaduw
 • Grondsoort: Vochtige, voedselrijke grond
 • Snoeiperiode: November-februari
 • Aantal per m2: 4
 • Giftig: Nee

Voordelen van een Beukenhaag

Een beukenhaag biedt veel voordelen vergeleken met andere haagplanten. Hier lees je waarom een beukenhaag een slimme keuze is voor jouw tuin.

Mooi uiterlijk en bladhoudend in de winter

Een beukenhaag heeft prachtige bladeren. In de lente en zomer zijn ze helder groen, en in de herfst veranderen ze in warme, koperachtige tinten. In de winter blijven veel bladeren aan de haag zitten, wat zorgt voor privacy en beschutting tegen de wind.

Weinig onderhoud

Een beukenhaag vraagt weinig onderhoud. Snoei hem één tot twee keer per jaar om zijn vorm te behouden. Dit maakt de haag ideaal voor tuiniers die een dichte haag willen zonder veel werk.

Groeit op verschillende grondsoorten

Beukenhagen gedijen goed op verschillende grondsoorten. Ze groeien het beste op goed doorlatende, vruchtbare grond. Of je nu zure of alkalische grond hebt, een beukenhaag past zich aan.

Ecologische voordelen

Een beukenhaag biedt een leefomgeving voor veel dieren. Vogels en kleine zoogdieren vinden er beschutting. De bladeren leveren voedsel en nestmateriaal. Dit draagt bij aan de biodiversiteit in jouw tuin.

Sterke structuur, lange Levensduur en privacy

Een beukenhaag heeft een robuuste structuur en gaat lang mee. Met de juiste zorg geniet je tientallen jaren van een mooie haag. Het sterke wortelstelsel stabiliseert de grond en voorkomt erosie. De dichte groei zorgt voor privacy en werkt als een natuurlijke geluidsbarrière.

Wist je dat?

Beukenhagen al eeuwenlang worden gebruikt in bij het aanleggen van tuinen?. Vooral in Europa zijn ze populair vanwege hun strakke en elegante uitstraling. Veel historische tuinen en landgoederen hebben indrukwekkende beukenhagen die zorgvuldig gesnoeid zijn tot ingewikkelde vormen en patronen.

Soorten beukenhagen

De beukenhaag kent vele soorten, zoals de groene en rode beukenhaag. Elk soort heeft zijn eigen unieke kenmerken. Denk goed na over welke soort het beste bij jouw wensen past, zodat je optimaal kunt genieten van je haag.

De groene beukenhaag

De groene beukenhaag, beter bekend als Fagus sylvatica, valt meteen op door zijn prachtige diepgroene bladeren. In de herfst veranderen deze bladeren naar een warme koperachtige kleur. Kies voor deze haag als je een strakke en formele uitstraling in je tuin wilt.

De rode beukenhaag

De rode beukenhaag, ook wel Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ genoemd, is niet te missen met zijn donkerrode tot purperen bladeren. Deze haag brengt een prachtig contrast in jouw groene tuin. Ideaal als je een uniek kleuraccent aan je tuin wilt toevoegen.

De haagbeuk

Let op, de haagbeuk, ook bekend als Carpinus betulus, is geen beukenhaag. Ondanks de overeenkomsten in naam en uiterlijk, is het een totaal andere soort. De haagbeuk heeft rimpelige bladeren en zijn kleurveranderingen in de herfst zijn beter zichtbaar dan bij de beukenhaag.

Denk goed na over jouw keuze. De kleur en de textuur van de bladeren hebben een grote invloed op de uitstraling van jouw tuin gedurende het jaar. Elk soort beukenhaag heeft zijn eigen unieke voordelen. Denk aan aspecten zoals privacy, bescherming tegen de wind en esthetiek.

Haagbeuk of beukenhaag: het verschil

Verwar een beukenhaag en haag niet nier met elkaar. Ze klinken hetzelfde, maar er is een duidelijk verschil. En dat verschil heeft invloed op hoe je de plant in je tuin gebruikt.

Haagbeuk: flexibel en snel groeiend

Kies je voor de haagbeuk? Deze plant, ook wel Carpinus betulus genoemd, heeft flexibel hout en een gegolfd blad. Het verschil met de beukenhaag is dat de haagbeuk zijn bruine bladeren in de winter niet behoudt. Een belangrijk punt als je een wintergroene haag wilt. Maar de haagbeuk groeit sneller dan de beukenhaag, perfect als je snel resultaat wilt zien in je tuin.

Beukenhaag: voor privacy en klasse

De beukenhaag, of Fagus sylvatica, groeit strakker en houdt zijn dode bladeren vast in de winter. Dat zorgt voor privacy en een natuurlijke windbreker het hele jaar door. De bladeren worden in de herfst bruin, maar blijven hangen tot de nieuwe, groene bladeren verschijnen in het voorjaar. Zo heb je altijd een groene haag. De gladde bladeren glanzen in de zon en geven je tuin een elegante uitstraling.

Kies de haag die bij jou past

Denk je na over een haag in je tuin? Overweeg dan goed wat je belangrijk vindt. Wil je een duurzame, wintergroene haag, dan is de beukenhaag een uitstekende keuze. Heb je liever een snelgroeiende haag met een minder strakke vorm, kies dan voor de haagbeuk. Beide soorten hebben hun eigen zorg en voorkeur voor grond en zon. Houd daar rekening mee bij je keuze.

Wist je dat?

Beukenhagen relatief langzaam groeien? Ongeveer 30-60 cm per jaar, maar ze kunnen uiteindelijk wel 30 meter hoog worden als ze niet gesnoeid worden. Deze langzame groei maakt Beukenhagen duurzaam en beheersbaar voor tuinen en parken.

Beukenhaag kopen

Wil je een beukenhaag kopen? Dan zijn er een paar dingen waar je goed op moet letten. Ten eerste moet je de juiste soort kiezen. Hou je van diepgroen? Neem dan de groene beukenhaag, bekend om zijn vitaliteit en prachtige groene kleur in de zomer. Maar als je op zoek bent naar iets opvallends, ga dan voor de rode beukenhaag. Die valt meteen op met zijn donkerrode tot purperen bladeren.

Beste tijd om te planten

De beste tijd om een beukenhaag te planten is laat in het najaar of vroeg in de lente. In deze perioden zijn de temperaturen mild, wat de kans op een succesvolle groei van de planten vergroot.

Plaatsing en verzorgingstips

Zorg ervoor dat je je beukenhaag op de juiste plek plant voor de beste groei. Kies een plek met goed gedraineerde grond om waterophoping te voorkomen. Snoei je haag regelmatig; dat bevordert een dichte en gezonde groei. Geef je haag ook voldoende water en leg mulch rond de basis om de vochtigheidsniveaus te optimaliseren, vooral tijdens de droge maanden.

Verkrijgbaarheid van de planten

Je vindt beukenhagen bij de meeste tuincentra en gespecialiseerde kwekerijen. Let op dat je kiest voor gezonde, kwalitatieve planten. Die zijn cruciaal voor een goede ontwikkeling van je haag. Check of de planten virusvrij en goed verzorgd zijn.

Als je rekening houdt met deze punten, dan krijg je een prachtige beukenhaag die jarenlang bijdraagt aan de schoonheid en privacy van je tuin.

Is een beukenhaag winterhard?

Twijfel je of jouw beukenhaag de winter overleeft? Geen zorgen, zowel de groene als de rode beukenhaag trotseren met gemak de kou. Ze houden hun bladeren vast in de winter, zodat jouw tuin zelfs bij vrieskou groen blijft.

In de herfst krijgen de bladeren van beukenhagen een roestige kleur en deze blijven de hele winter aan de plant. Pas wanneer in het voorjaar nieuwe bladeren komen, vallen de oude af. Dit zorgt niet alleen voor een continu groene tuin, maar geeft ook extra bescherming tegen wind en zorgt voor meer privacy.

Ondanks dat beukenhagen goed tegen de kou kunnen, waarderen ze wat extra zorg in de winter. Breng een laag mulch aan rond de voet van de haag om de wortels te beschermen en geef genoeg water voordat de winter inzet. Zo blijft jouw haag sterk en gezond tijdens de koudste maanden en is hij klaar om in de lente uitbundig te groeien.

Of je nu kiest voor een groene of rode beukenhaag, hangt af van jouw smaak en de sfeer die je in jouw tuin wilt creëren. Beide soorten zijn sterk en winterhard, wat betekent dat je het hele jaar door kunt genieten van jouw natuurlijke tuinafscheiding.

Wist je dat?

Beukenhagen goed zijn voor de biodiversiteit in je tuin? Ze zijn namelijk uitstekende leefgebieden voor diverse wilde dieren. Vogels gebruiken ze vaak om te nestelen, terwijl de bladeren en takken schuilplaatsen bieden aan verschillende insecten en kleine zoogdieren.

Beukenhaag aanplanten

Je staat op het punt om een beukenhaag te planten en dat is niet zomaar iets. Een zorgvuldige keuze voor de juiste soort en een doordachte planning zijn cruciaal voor het slagen van je haag.

De keuze van de locatie voor je beukenhaag is van groot belang. Kies een plek waar de zon ten minste 4 uur per dag schijnt. Vermijd plaatsen waar water blijft staan, want beuken hebben een hekel aan natte voeten. Plant je beukenhaag tussen oktober en april, maar zorg dat het niet vriest. Op deze manier geef je de wortels de kans om zich goed te vestigen voordat de groei in de lente begint.

Bij het planten, houd een tussenruimte van ongeveer 30-40 cm tussen de individuele beuken. Zo geef je de planten genoeg ruimte om te groeien en zich te ontwikkelen. Gebruik een touw of tuinslang om een rechte lijn te waarborgen. Zo krijg je een mooie, uniforme beukenhaag.

Lees meer over je beukenhaag aanplanten

Beukenhaag onderhouden

Een beukenhaag is een prachtige en functionele toevoeging aan elke tuin, maar vergt regelmatig onderhoud om zijn volle en groene uitstraling te behouden. Deze sectie biedt een overzicht van de belangrijkste onderhoudstaken, zoals snoeien, stekken, bemesten, verplanten en het geven van water, voeding en kalk.

Beukenhaag snoeien

Snoeien is belangrijk om jouw beukenhaag in vorm te houden. Snoei twee keer per jaar. Doe een lichte snoei in juni om de groei te bevorderen. Geef een grondige snoei in september voor een strakke haag. Gebruik scherpe heggenscharen en snoei net boven een knop voor nieuwe groei.

Lees meer over je beukenhaag snoeien

Beukenhaag stekken

Je kunt een beukenhaag niet stekken, maar wel vermeerderen door zaaien. Verzamel in de herfst beukennootjes en plant ze direct in zaaigrond voor het beste resultaat. Het proces duurt jaren, dus voor snellere resultaten kun je beter jonge planten bij een kwekerij kopen. Lees je over het stekken van een beukenhaag dan wordt een haagbeuk bedoelt. Alleen haagbeuk kan namelijk gestekt worden, niet de beukenhaag.

Bemesten

Geef jouw beukenhaag de voeding die hij nodig heeft. Gebruik een organische meststof in het vroege voorjaar en in de zomer. Strooi de meststof rond de basis van de haag en werk het lichtjes in de grond. Pas op voor overbemesting om wortelverbranding te voorkomen.

Verplanten

Soms moet je een beukenhaag verplanten, bijvoorbeeld bij een tuinrenovatie. Doe dit in de late herfst of vroege lente. Graaf de haag voorzichtig uit en behoud zoveel mogelijk wortels. Plant de haag meteen op de nieuwe plek en geef goed water om de haag te helpen herstellen.

Water, voeding en kalk geven

Jouw beukenhaag heeft regelmatig water nodig, vooral in droge periodes. Geef de haag diep en grondig water om diepe wortelgroei te stimuleren. Naast bemesting is het ook belangrijk om kalk toe te voegen als de grond te zuur is. Kalk helpt de pH-waarde van de grond te balanceren en verbetert de opname van voedingsstoffen. Doe dit eens per paar jaar, afhankelijk van de grondsoort.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de beukenhaag. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Welke soorten beukenhagen zijn er en wat zijn hun kenmerken?

Je hebt de keuze uit groene en rode beukenhagen. De groene variant heeft diepgroene bladeren die in de herfst een koperkleur krijgen. De rode beukenhaag valt op door zijn donkerrode tot purperen bladeren. Een sterke toevoeging aan je tuin.

Wat zijn de voordelen van beukenhagen in de tuin?

Met een beukenhaag in je tuin geniet je het hele jaar door van schoonheid en bescherming. Ze zijn winterhard en houden hun bladeren vast tijdens de koude maanden. Zo heb je altijd privacy en ben je veilig tegen de wind. En de kleurverandering van de bladeren in de herfst? Dat is een prachtig bonus.

Wat is het verschil tussen een beukenhaag en een haagbeuk?

Een beukenhaag en een haagbeuk zijn niet hetzelfde. Een beukenhaag behoudt zijn bladeren in de winter, die in de herfst van kleur veranderen. De haagbeuk? Die heeft een rimpeliger blad dat duidelijker van kleur verandert in de herfst.

Wanneer is de beste tijd om een beukenhaag te planten?

Plan de aanplant van je beukenhaag tussen oktober en april. Deze periode geeft de planten de kans om sterk te wortelen en zich te stabiliseren voor de lente groeiperiode begint.

Hoe verzorg je een beukenhaag tijdens de winter?

Geef hem een laagje mulch en voldoende water. Dit houdt de vochtigheid bij de wortels op peil en biedt bescherming tegen de kou.