Beukenhaag planten

Een beukenhaag die geplant wordt

Beukenhagen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ze vormen ook een natuurlijke scheiding die het hele jaar door groen blijft. Met de juiste verzorging en aandacht kan jouw beukenhaag tientallen jaren meegaan.

In dit artikel ontdek je alles over het voorbereiden, planten en verzorgen van jouw beukenhaag.Lees verder voor praktische tips en stappen om zelf een beukenhaag te planten en te onderhouden.

 • Het planten van een beukenhaag doe je het beste in het najaar of vroege voorjaar. Vergeet niet de grond te verrijken met compost en een geschikte pH-waarde te realiseren.
 • Een dubbele beukenhaag geeft je meer privacy en beschutting tegen wind, maar heeft meer ruimte nodig en is kostbaarder. Een enkele haag is voordeliger en eenvoudiger in onderhoud.
 • Kies voor gezonde beukenplanten, verbeter de grond, gebruik mulch en zorg voor ondersteuning zoals steunstokken en binddraad voor een optimale groei.
 • Wortelgoed is voordeliger en lichter, maar gevoeliger en seizoensgebonden. Potgoed geeft je meer flexibiliteit en bescherming, maar is prijziger en zwaarder.
 • Zorg voor regelmatige bewatering, bemesting eens per jaar en snoei tweemaal per jaar voor het bevorderen van een gezonde, dichte beukenhaag.
 • Houd rekening met mogelijke ziekten en plagen zoals bladluizen en schimmels. Zorg voor een goede waterhuishouding en gebruik mulch om verdamping te verminderen.

Een dubbele of enkele beukenhaag kiezen

Sta je op het punt om een beukenhaag te planten? Je hebt de keuze tussen een dubbele of een enkele haag. Deze beslissing hangt af van jouw specifieke wensen en de ruimte die je tot je beschikking hebt.

Dubbele Beukenhaag

Kies voor een dubbele haag als je op zoek bent naar extra dichtheid en privacy. Plant twee rijen beukenhagen, met een tussenruimte van 30 cm. Gebruik een zigzagpatroon voor een optimale dekking.

 • Voordelen: Verhoogde privacy, dikkere haag, goede weerstand tegen wind.
 • Nadelen: Meer ruimte en planten nodig, wat leidt tot hogere kosten.

Enkele Beukenhaag

Heb je een kleinere tuin of minder ruimte? Dan is een enkele beukenhaag een uitstekende keuze. Plant één rij beukenhagen, met een tussenruimte van 20 cm tussen elke plant.

 • Voordelen: Minder ruimte nodig, voordeliger, eenvoudig te onderhouden.
 • Nadelen: Minder dichtheid, minder privacy, minder weerbestendig.
 • Ruimte Analyseren: Meet jouw beschikbare ruimte nauwkeurig op. Is er voldoende plaats voor een dubbele haag?
 • Privacywensen: Denk na over jouw privacybehoeften. Zoek je een dichte, ondoordringbare haag?
 • Kosten Overwegen: Houd rekening met jouw budget. Dubbele hagen zijn duurder vanwege het grotere aantal planten.
 • Onderhoud Inschatten: Overweeg het onderhoud. Als je minder werk wilt, kies dan voor een enkele haag.

Maak een keuze op basis van jouw situatie en wensen.

TIP: Bescherm de wortels van je beukenplanten tegen uitdroging
Zorg ervoor dat de wortels van de beukenhaag niet uitdrogen voordat je gaat planten. Bewaar de planten in de schaduw en bedek de wortels met vochtige doeken als je ze niet direct kunt planten. Dit helpt de wortels gezond te houden en bevordert de groei.

Het voorbereiden van het planten

Een succesvolle beukenhaag begint bij een gedegen voorbereiding. Volg de stappen hieronder om jouw beukenhaag op de best mogelijke manier te planten.

Wanneer plant je een beukenhaag?

Het ideale moment om jouw beukenhaag te planten is in het najaar of het begin van het voorjaar. Deze periodes geven de wortels voldoende tijd om goed te vestigen voordat de groeiperiode aanbreekt. De maanden november en maart zijn het meest geschikt.

De grond voorbereiden

De conditie van de grond is essentieel voor het succes van jouw beukenhaag. Hier zijn de stappen die je moet volgen om de grond perfect voor te bereiden:

 1. Graven en wieden: Zorg ervoor dat de grond vrij is van onkruid en stenen. Graaf een sleuf van ongeveer 30-40 cm diep en 50 cm breed. Dit geeft de wortels voldoende ruimte.
 2. Verbeter de bodem: Vermeng de uitgegraven grond met compost of goed verteerde mest. Dit verbetert de bodemstructuur en verhoogt het gehalte aan voedingsstoffen.
 3. Controleer de pH-waarde: Meet de pH-waarde van de grond. Beuken prefereren licht zure tot neutrale grond (pH 5,5-7,5). Is de grond te zuur? Voeg dan kalk toe.
 4. Zorg voor afwatering: Beuken houden niet van stilstaand water. Controleer of de grond goed afwatert. Is de afwatering onvoldoende? Voeg dan zand of grind toe aan de grond.

Benodigde Materialen

Jij staat op het punt een prachtige beukenhaag te planten. Daarbij helpen de juiste materialen jou om dit succesvol te doen en je haag gezond te laten groeien.

Benodigdheden:

 • Beukenplanten als wortelgoed of potgoed
 • Gronverbeteraar
 • Schop
 • Tuinslang
 • Meetlint
 • Zeil of tarp
 • Binddraad
 • Much
 • pH-testkit
 • Steunstokken
 1. Beukenplanten: Ga voor gezonde beuken (Fagus sylvatica) met stevige wortels en bladeren die er fris uitzien. Je vindt ze bij de kweker of in het tuincentrum.
 2. Grondverbeteraar: Verrijk de bodem met compost of mest. Dat verhoogt het aantal voedingsstoffen en bevordert de groei van je haag.
 3. Schop: Spit de grond en graaf plantgaten met een stevige schop.
 4. Tuinslang: Geef je planten voldoende water tijdens het planten. Een tuinslang met sproeier is daarbij onmisbaar.
 5. Meetlint: Houd de juiste afstand aan tussen de planten. Met een meetlint meet je ongeveer 30 centimeter tussen elke plant.
 6. Zeil of tarp: Houd je werkgebied schoon en verzamel de aarde op een zeil.
 7. Binddraad: Laat je planten recht groeien door ze te ondersteunen met binddraad. Ga voor een zachte draad die je planten niet beschadigt.
 8. Mulch: Houd vocht vast en onderdruk onkruid door een laag mulch rond de basis van de planten te verspreiden.
 9. pH-testkit: Test de zuurgraad (pH-waarde) van de bodem. Beuken voelen zich het meest thuis in licht zure tot neutrale grond.
 10. Steunstokken: Bescherm jonge planten tegen sterke wind door steunstokken te plaatsen.

Met deze materialen ben je helemaal klaar om je beukenhaag te planten en een groene oase te creëren in je tuin.

Kiezen voor beuken in wortelgoed of potgoed?

Je staat op het punt om je beukenhaag te planten. Een belangrijke keuze die je moet maken, is of je gaat voor wortelgoed of potgoed. Beide opties brengen hun eigen voor- en nadelen met zich mee.

Wortelgoed

Wortelgoed zijn planten die rechtstreeks uit de grond komen, zonder aarde om de wortels. Deze optie zie je vaak terug in het najaar en het vroege voorjaar.

Voordelen van wortelgoed:

 • Geld besparen: Wortelgoed is vaak voordeliger dan potgoed.
 • Makkelijk te vervoeren: Zonder pot is wortelgoed lichter en daardoor simpeler te transporteren.
 • Snelle gewenning: Wortelgoed voelt zich snel thuis in de volle grond.

Nadelen van wortelgoed:

 • Vochtigheidsgehalte: Wortelgoed heeft direct na het planten veel water nodig om uitdroging te voorkomen.
 • Seizoensgebonden: Wortelgoed plant je alleen in de rustperiode, vooral in het najaar en vroege voorjaar.
 • Gevoelige wortels: De onbedekte wortels kunnen makkelijk beschadigd raken tijdens transport en het planten.

Potgoed

Potgoed, ook wel containerplanten genoemd, zijn planten die met aarde om de wortels in een pot groeien. Deze beuken zijn vaak het hele jaar door beschikbaar.

Voordelen van potgoed:

 • Flexibel: Potgoed kun je bijna het hele jaar planten, met uitzondering van vorstperioden.
 • Beschermde wortels: De aarde in de pot beschermt de wortels, waardoor ze minder snel beschadigen.
 • Gezonde start: Omdat de planten al in een pot groeien, beginnen ze vaak sterker in je tuin.
 • Hogere kosten: Potgoed is doorgaans duurder vanwege het extra werk en de materialen die nodig zijn voor de teelt.
 • Zwaarder te vervoeren: Door de pot en aarde is potgoed zwaarder en lastiger te vervoeren.
 • Vocht en voeding: Potten drogen relatief snel uit, waardoor je de beuken vaker water moet geven.

Maak de keuze die het beste bij jouw situatie en tuinierervaring past. Voor beginners is potgoed vaak makkelijker, maar als je geld wilt besparen en je plant in het juiste seizoen, is wortelgoed een prima keuze.

TIP: Plant op een bewolkte dag
Plant de beukenhaag bij voorkeur op een bewolkte dag. Dit vermindert de kans op uitdroging door de zon en helpt de planten zich beter te vestigen. Windstille en koele omstandigheden zijn ideaal voor het planten.

Beukenhaag planten: stappenplan

Volg dit eenvoudige stappenplan om je eigen beukenhaag te planten en geniet van een prachtige, natuurlijke afscheiding in je tuin.

Graaf een geul

Start met het graven van een geul. Maak deze ongeveer 30 cm breed en 40 cm diep. Rechte lijnen krijg je door een touw te spannen tussen twee stokken. Plaats de planten 25 tot 30 cm van elkaar in een enkele rij. Ga je voor een dubbele rij? Houd dan 40 cm afstand tussen de rijen en zorg dat de planten verspringen.

Verbeter de aarde

Verrijk de uitgegraven grond met compost of mest. Dit verbetert zowel de voedingswaarde als de structuur van de aarde. Controleer of de pH-waarde van de grond tussen 5.5 en 6.5 is. Is de grond te zuur? Voeg dan kalk toe. Zorg ook voor een goede afwatering om wortelrot te voorkomen.

Zo diep plant je de beukenhaag

Plant de beukenhaag zo diep als ze groeiden bij de kwekerij. De wortelhals, waar de wortels overgaan in de stam, moet net boven de grond blijven. Controleer of de planten recht staan en geef ze direct water na het planten. Houd bij een dubbele rij voldoende afstand tussen de rijen voor de beste groei.

Plaats de planten

Plaats de planten op de juiste afstand in de geul. Druk de aarde stevig aan rond de wortels om luchtbellen te voorkomen. Bind de planten aan steunstokken voor extra stabiliteit als dat nodig is. Bedek tenslotte de grond rondom de planten met mulch. Dit helpt om vocht vast te houden en onkruid tegen te gaan.

Graaf een extra kleine geul rondom je haag

Graaf een kleine geul rondom de basis van de haag nadat je deze hebt geplant. Dit helpt bij het vasthouden van water tijdens het begieten, waardoor het water geleidelijk in de grond kan trekken en de wortels goed bevochtigt blijven.

Een zojuist geplante beukenhaag
Een net aangeplante beukenhaag

Veelvoorkomende vergissingen bij het aanplanten

Het succesvol aanplanten van een beukenhaag vereist zorgvuldige aandacht voor een aantal stappen. Voorkom deze veelgemaakte fouten en je geniet lang van je beukenhaag

 • De grond onvoldoede voorbereiden: De grond waarin je je beukenhaag plant, verdient grondige voorbereiding. Graaf minstens 30 cm diep en zorg ervoor dat je stenen, wortels en onkruid verwijdert. Verrijk de grond met compost of mest en controleer de pH-waarde, die idealiter tussen de 5,5 en 6,5 ligt.
 • Niet de juiste plantafstand aanhouden: De juiste plantafstand is cruciaal voor een gezonde beukenhaag. Houd minimaal 30 cm afstand tussen de planten, dit bevordert groei en luchtcirculatie. Bij het planten in een dubbele rij, zorg voor 40 cm tussen de rijen voor voldoende groeiruimte.
 • Het Verkeerde plantmoment kiezen: Kies het juiste moment om je beukenhaag te planten. Het najaar of vroege voorjaar zijn ideaal, wanneer de plant in rust is en het best kan wortelen. Vermijd de zomer en winter om hitte en vorstschade te voorkomen.
 • Onvoldoende water geven: Na het planten heeft je beukenhaag veel water nodig. Houd de grond vochtig gedurende de eerste maanden en geef in droge perioden 10 liter water per plant per week. Droge grond belemmert de wortelontwikkeling.
 • Geen mulch gebruiken: Gebruik mulch rond de basis van elke beuk. Dit helpt vocht vast te houden en onkruid tegen te gaan. Organische mulch zoals houtsnippers of bladafval is een goede keuze.
 • De wortels te diep planten: Plant de beuken zo dat de wortelhals op grondniveau is. Te diep planten kan rotting veroorzaken. Zorg ervoor dat de wortels horizontaal liggen en niet omhoog krullen.
 • Verwaarlozen van ondersteuning: Geef jonge beukenplanten de nodige steun met binddraad en steunstokken. Plaats stokken naast de planten en bind de stam losjes vast met zachte draad. Dit beschermt tegen harde wind en houdt de haag rechtop.
 • Onregelmatig snoeien: Snoei je beukenhaag regelmatig, bij voorkeur twee keer per jaar: na de eerste groeiperiode in juni en opnieuw in september. Regelmatig snoeien draagt bij aan een dichte haag en een gezonde groei. Knip altijd boven een knop of blad.

Houd deze tips in gedachten om de meest voorkomende fouten te vermijden en je beukenhaag zal met succes groeien en bloeien.

TIP: Gebruik een driehoekverband voor een dichtere haag
Bij het planten van een dubbele rij beukenhaag, gebruik een driehoekverband. Dit zorgt voor een dichtere haag en geeft een beter visueel effect. Het helpt ook de planten gelijkmatiger te groeien en maakt de haag sterker.

Je beukenhaag verzorgen na het planten

Je hebt je beukenhaag geplant en nu komt de volgende stap: het verzorgen. Een goede verzorging zorgt ervoor dat je haag gezond blijft en er prachtig uitziet.

De beukenhaag water geven

Begin met het geven van water aan je beukenhaag, direct na het planten. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is. Voorkom echter waterplassen. Geef in droge periodes minimaal één keer per week water en gebruik daarbij, als het kan, regenwater. Door in de vroege morgen of late avond water te geven, verminder je de kans op verdamping.

De beukenhaag beschermen

Geef de jonge beukenhaag bescherming tegen harde wind en felle zon. Plaats bij extreme weersomstandigheden tijdelijk een schaduwdoek of windbescherming. Breng rond de basis van de planten een laag mulch aan. Dit houdt de bodem vochtig en vermindert de groei van onkruid. Controleer regelmatig op tekenen van ziekten en plagen. Voorkom schimmelvorming door gevallen bladeren te verwijderen.

De beukenhaag bemesten

Verrijk in het voorjaar de grond rondom je beukenhaag met organische meststof die een hoog stikstofgehalte heeft. Dit stimuleert de groei en zorgt ervoor dat de haag groen blijft. Vermijd direct contact van de mest met de stam; verspreid het gelijkmatig over de grond rondom de wortels. Herhaal deze bemesting halverwege de zomer om het beste resultaat te bereiken.

De beukenhaag snoeien

Snoei je beukenhaag twee keer per jaar. De eerste keer in juni, net na de langste dag van het jaar, om nieuwe groei te stimuleren. De tweede keer snoei je in september. Zorg ervoor dat je snoeischaar scherp is om scheuren en kneuzingen te voorkomen. Snoei altijd net boven een bladknop of zijtak.

Veelvoorkomende beukenhaag problemen en oplossingen

Beukenhagen zijn prachtig, maar ze kunnen een aantal uitdagingen met zich meebrengen. Hier is een overzicht van enkele veelvoorkomende problemen en hoe jij ze het hoofd kunt bieden.

Ziekten en Plagen

Bladluizen, wolluizen en schimmels kunnen je beukenhaag bedreigen. Bladluizen zijn sapzuigende insecten die de bladeren kunnen laten verwelken. Een natuurlijke oplossing hiervoor is het aantrekken van lieveheersbeestjes, die bladluizen graag lusten. Wolluizen daarentegen laten witte, pluizige plekken achter op de takken. Pak ze aan met een zachte borstel en een biologisch insecticide.

Schimmels zoals meeldauw laten een wit poeder achter op de bladeren. Zorg voor voldoende luchtbeweging rond je haag en verwijder aangetaste bladeren direct. Versterk de weerstand van je beukenhaag met mest rijk aan kalium.

Waterhuishouding

Water is cruciaal voor je beukenhaag, vooral tijdens droge periodes. In de eerste jaren na aanplant heeft je haag regelmatig water nodig. Zorg dat de grond vochtig is, maar vermijd dat het drassig wordt om wortelrot te voorkomen.

Wees extra attent tijdens het groeiseizoen en bij langdurige droogte. Een mulchlaag kan nuttig zijn om verdamping te verminderen en de bodem vochtig te houden. Zorg voor goede drainage om te voorkomen dat je haag te veel water krijgt en de wortels gaan rotten.

Als je kiest voor het planten van een beukenhaag, kies je niet alleen voor esthetische waarde, maar ook voor een duurzame, groene afscheiding in jouw tuin. Zorgvuldige planning en het gebruik van de juiste materialen leiden tot een weelderige, gezonde haag. Besteed aandacht aan regelmatig onderhoud zoals het geven van water, snoeien en bemesten om veelgemaakte fouten te vermijden. Jouw beloning is een prachtige beukenhaag die jouw tuin verandert in een groene oase van rust en privacy, waar je jarenlang van kunt genieten.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over planten van een beukenhaag. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe bereid ik de grond voor op het planten van een beukenhaag?

Verwijder onkruid en stenen uit het plantgebied. Maak de grond los door te spitten of te frezen tot een diepte van 30 cm. Verrijk de bodem met compost of organische meststoffen om een vruchtbare basis te creëren voor de beukenhaag.

Wat is de juiste afstand tussen beukenhaagplanten?

Voor een enkele rij beukenhaag, plant de struiken 30-50 cm uit elkaar. Voor een dubbele rij, plant de struiken in een driehoekverband met 40-60 cm tussenruimte. Dit zorgt voor een dichte en weelderige haag

Hoe diep moet ik een beukenhaag planten?

lant de beukenhaag op dezelfde diepte als ze op de kwekerij stonden. Dit is te zien aan de wortelhals. Een goede vuistregel is om de wortels 40 cm diep te planten, zodat ze voldoende ruimte hebben om zich te verankeren en te groeien.

Hoe verzorg ik mijn beukenhaag na het planten?

Geef de beukenhaag direct na het planten ruim water om de wortels te helpen vestigen. Blijf regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Snoei de haag twee keer per jaar, in het voorjaar en najaar, om een mooie, dichte haag te bevorderen. Vergeet niet jaarlijks te bemesten om de haag gezond en sterk te houden.

Welke grondsoort is geschikt voor het planten van een beukenhaag?

Beukenhagen doen het SChrihet beste in goed doorlatende, humusrijke grond. Ze houden niet van te natte of kleiachtige grond. Als je kleigrond hebt, verbeter deze dan met compost of speciale beukengrond om de drainage te verbeteren. Zorg ervoor dat de grond niet constant vochtig blijft om wortelrot te voorkomen.