Gazon bemesten

Wil je een prachtig groen gazon hebben? Dan is het bemesten een belangrijke stap in het onderhoud van je gazon. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je je gazon moet bemesten. We geven handige tips om het bemesten van je gazon tot een succes te maken.

De wetenschap achter gazon bemesten

Als je je gazon wilt bemesten, is het belangrijk om te begrijpen wat mest eigenlijk doet. Mest is een voedingssupplement voor je gras, dat essentiële voedingsstoffen levert om het gezond en sterk te laten groeien.

Waarom hebben gazons mest mest nodig?

Gazons hebben voedingsstoffen nodig om goed te groeien en bloeien. Door regelmatig te bemesten, voorzie je je gazon van de juiste voedingsstoffen, zoals stikstof, fosfor en kalium, die nodig zijn voor een gezonde groei en ontwikkeling van het gras.

De essentiële voedingsstoffen voor een gezond gazon: stikstof, fosfor en kalium

Stikstof, fosfor en kalium worden vaak aangeduid als NPK en zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor een gezond gazon. Stikstof bevordert de groei van groene bladeren, fosfor is belangrijk voor de wortelontwikkeling, en kalium versterkt het gras en maakt het beter bestand tegen ziekten en droogte.

De voordelen van het bemesten van een gazon

Het bemesten van je gazon heeft verschillende voordelen.

 • Bemesten zorgt voor een gezonde groei van het gras, waardoor het er gezond en groen uitziet.
 • Het versterkt het de wortels van het gras, waardoor het beter bestand is tegen droogte en onkruid.
 • Het bemesten van je gazon kan ook helpen bij het voorkomen van ziekten en plagen
 • Het verbetert de algehele gezondheid van je gazon.

Soorten Meststoffen

Er zijn verschillende soorten meststoffen. Eigenlijk kun je meststoffen in twee categorieën verdelen. Organsische- en kunstmeststoffen.

AspectOrganische MeststoffenKunstmeststoffen
ProductieprocesGeproduceerd door composteren of fermenteren van organisch materiaal.Samengesteld uit minerale zouten.
VoedingsstoffenBevat stikstof, fosfor en kalium die vrijkomen tijdens het composteringsproces.Bevat specifieke verhoudingen van stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K).
VoordelenVoedt het gras geleidelijk, verbetert bodemstructuur, bevordert bodemleven.Biedt snelle en gerichte voeding, af te stemmen op specifieke behoeften, gemakkelijke toepassing.
Toepassing en DoseringKan met de hand of meststofstrooier uitgestrooid worden. Dosering afhankelijk van specifieke meststof.Toegepast met een meststofstrooier voor gelijkmatige verdeling. Dosering volgens instructies op verpakking.
Populaire ProductenVoorbeelden zijn kippenmest, compostthee, bloedmeel.Voorbeelden zijn ureum en volledige meststoffen met een mix van stikstof, fosfor en kalium.
HoudbaarheidNiet gespecificeerd.Langere houdbaarheid dan organische meststoffen.

De keuze tussen organische en kunstmeststoffen

Bij het kiezen tussen organische en kunstmeststoffen moet je rekening houden met verschillende factoren, waaronder de behoeften van je gazon en persoonlijke voorkeuren. Het begrijpen van de voedingsstoffen in je bodem is belangrijk om de juiste meststof te kiezen.

Het begrijpen van de voedingsstoffen in je bodem

Het is belangrijk om de voedingsstoffen in je bodem te begrijpen voordat je een meststof kiest. Dit kun je doen door een bodemanalyse uit te voeren of advies in te winnen bij een specialist. Op basis van de resultaten kun je bepalen welke voedingsstoffen je gazon nodig heeft en of organische of kunstmeststoffen geschikter zijn.

Het perfecte tijdstip voor bemesten

Als het gaat om het bemesten van je gazon, is timing cruciaal. Juiste timing zorgt ervoor dat je gazon op het juiste moment de juiste voedingsstoffen krijgt, waardoor het gezond en weelderig kan groeien. In deze sectie bekijken we het ideale tijdstip om te bemesten op basis van seizoensgebonden behoeften en de frequentie van bemesting.

Bemesten in de lente

Het voorjaar is een ideaal moment om je gazon te bemesten. Het gras komt na de lange winterperiode weer tot leven en heeft voedingsstoffen nodig om gezond en sterk te groeien. Geef je gazon een goede start door een meststof met een hoog stikstofgehalte te gebruiken.

Bemesten in de zomer

De zomer is een periode waarin het gazon veel energie verbruikt om te groeien en te herstellen van droogte en hitte. Bemest je gazon in de zomer om het gezond en veerkrachtig te houden. Kies een meststof met een gebalanceerde mix van voedingsstoffen.

Bemesten in de herfst

In de herfst bereid je je gazon voor op de winter. Door in deze periode te bemesten, geef je je gazon de nodige voedingsstoffen om sterker te worden en beter bestand te zijn tegen winterse omstandigheden. Kies een meststof met een hoger kaliumgehalte om de wortelgroei te bevorderen.

Bemesten in de winter

Hoewel het gras in de winter niet actief groeit, kan het nog steeds profiteren van extra voedingsstoffen. Bemest je gazon in de winter zodat het gezond blijft en sneller herstelt in het voorjaar. Gebruik een meststof die speciaal is ontwikkeld voor de winterperiode.

De frequentie van bemesten

Om je gazon gezond en groen te houden, is regelmatige onderhoudsbemesting belangrijk. Afhankelijk van het type meststof en de behoeften van je gazon, bemest je om de vier tot acht weken. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering en frequentie.

Bemesting voor specifieke gazonbehoeften

Soms heeft je gazon extra bemesting nodig, bijvoorbeeld als het er zwak uitziet of te maken heeft gehad met ziekten of plagen. Help je gazon herstellen door het opnieuw te bemesten. Bemest ook bij het aanleggen van een nieuw gazon om de groei te bevorderen.

Vermijd overbemesting

Hoewel bemesting belangrijk is, is overbemesting schadelijk voor het milieu en verzwakt je gazon. Volg de aanbevolen dosering en frequentie en gebruik een meststof die geschikt is voor jouw specifieke gazonsoort.

Door op het juiste moment te bemesten en de juiste frequentie aan te houden, geef je je gazon de juiste voedingsstoffen om gezond en weelderig te groeien. Volg deze tips en geniet binnenkort van een prachtig groen gazon waar je trots op kunt zijn.

Voordat je begint met het bemesten van je gazon, is het belangrijk om wat voorbereidend werk te doen. Begin met het maaien van je gazon om het gras op een gelijke hoogte te krijgen. Dit zorgt ervoor dat de mest gelijkmatig over het hele gazon wordt verspreid. Vergeet niet om het maaisel op te ruimen, zodat het de bemesting niet verstoort.

Manieren om te bemesten

Er zijn verschillende manieren om je gazon te bemesten, afhankelijk van jouw voorkeur en de omstandigheden. Hier zijn drie veelgebruikte methoden:

 1. Handstrooien: Dit is de meest eenvoudige en goedkope manier om meststof gelijkmatig over je gazon te verspreiden. Gebruik een meststofstrooier (of zelfs je handen) om de meststof gelijkmatig over het gazon te strooien. Zorg ervoor dat je een gelijkmatige dekking krijgt om over- of onderbemesting te voorkomen.
 2. Het gebruik van een meststofstrooier: Een meststofstrooier is een handig apparaat om de meststof gelijkmatig over je gazon te verspreiden. Volg de instructies op de verpakking van de meststofstrooier om de juiste instellingen te bepalen voor de dosering en het bereik dat je wilt.
 3. Het gebruik van een irrigatiesysteem: Als je een automatisch irrigatiesysteem hebt, kun je overwegen om hiermee je meststof te verspreiden. Voeg de meststof toe aan het irrigatiesysteem en stel het zo in dat het de meststof gelijkmatig over het gazon verdeelt tijdens het besproeien.

Het bepalen van de juiste dosering en hoeveelheid meststof

Het is belangrijk om de juiste dosering en hoeveelheid meststof te bepalen om je gazon gezond te houden zonder overbemesting. Lees de instructies op de verpakking van de meststof zorgvuldig en volg deze nauwkeurig op. Gebruik niet meer meststof dan nodig is, omdat overbemesting schadelijk kan zijn voor je gazon en het milieu.

Het belang van water geven na het bemesten

Direct na het bemesten is het belangrijk om je gazon grondig water te geven. Dit helpt om de meststof in de bodem te laten oplossen en naar de wortels te laten doordringen. Ook zorgt het ervoor dat de meststof niet op het gras blijft liggen en verbranding veroorzaakt. Geef je gazon voldoende water, maar vermijd overtollige bewatering, omdat dit de meststof weg kan spoelen.

Veiligheidsmaatregelen bij het hanteren van meststoffen

Bij het hanteren van meststoffen is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen om jezelf en het milieu te beschermen. Draag altijd handschoenen en beschermende kleding tijdens het hanteren van meststoffen. Lees de veiligheidsinstructies op de verpakking en volg deze nauwkeurig op. Bewaar meststoffen buiten bereik van kinderen en huisdieren.

Speciale overwegingen voor bemesten

Als je gazon zich gedeeltelijk of volledig in de schaduw bevindt, heeft het speciale aandacht nodig bij het bemesten. Schaduw kan ervoor zorgen dat gras minder voedingsstoffen krijgt, waardoor het zwakker en vatbaarder wordt voor ziektes en onkruid. Hier volgen enkele stappen om je schaduwrijke gazon goed te bemesten:

Bemesten van schaduwrijke gebieden

1. Verwijder overtollig gras en bladeren: Verbeter de lucht- en lichtcirculatie op je gazon door overtollig gras en bladeren te verwijderen. Dit helpt je gras gezond te blijven en voorkomt de groei van ongewenst onkruid.

2. Gebruik een langzaam werkende meststof: Kies een meststof die langzaam voedingsstoffen afgeeft, zodat je gras geleidelijk aan wordt gevoed. Dit is vooral belangrijk omdat schaduwgras over het algemeen langzamer groeit dan gras in de volle zon.

3. Pas strikt de dosering toe: Volg de instructies op het etiket van de meststof om ervoor te zorgen dat je niet te veel of te weinig gebruikt. Overbemesting kan schadelijk zijn voor je gazon, terwijl onderbemesting niet voldoende voedingsstoffen biedt.

4. Herhaal de bemesting indien nodig: Bemest je gazon meerdere keren per jaar, afhankelijk van de behoefte van je gazon. Dit kan helpen om de voedingsstoffenbalans aan te vullen en je schaduwrijke gazon gezond te houden.

Het herstellen van beschadigde gazons

Een beschadigd gazon kan het gevolg zijn van verschillende factoren, zoals overbemesting, onkruidgroei, onvoldoende water geven of verkeerd maaien. Voordat je begint met bemesten, is het belangrijk om het gazon te herstellen. Hier zijn enkele stappen om je beschadigde gazon te herstellen:

 1. Identificeer de oorzaak van de schade: Bepaal de oorzaak van de schade voordat je begint met de herstelwerkzaamheden. Dit helpt je om de juiste aanpak te bepalen en verdere schade te voorkomen.
 2. Verwijder onkruid en dode grasdelen: Haal alle onkruid en dode grasdelen weg uit je gazon. Dit kan handmatig met een schoffel of met behulp van een onkruidverdelger.
 3. Zaai graszaad op kale plekken: Zaai graszaad op de kale plekken in je gazon. Zorg ervoor dat je het graszaad gelijkmatig verdeelt en lichtjes inharkt.
 4. Water regelmatig: Geef je gazon regelmatig water om het herstelproces te versnellen. Zorg ervoor dat de bovenste laag van de grond vochtig blijft totdat het graszaad begint te ontkiemen en groeien.
 5. Bemest je gazon na het herstel: Zodra je gras gezond en sterk is hersteld, kun je beginnen met het bemesten van je gazon volgens de eerder beschreven instructies.
Leer meer over je gazon herstellen

Het bemesten van nieuw aangelegde gazons

Voor nieuw aangelegde gazons is bemesten essentieel om een gezonde en weelderige groei te bevorderen. Hier volgen enkele richtlijnen om een nieuw aangelegd gazon goed te bemesten:

 1. Wacht de aanbevolen periode: Wacht na het leggen van graszaad of graszoden tot het gras goed is gevestigd voordat je begint met bemesten. Dit duurt meestal twee tot vier weken, afhankelijk van de instructies van de fabrikant.
 2. Gebruik een startermeststof: Een startermeststof bevat de benodigde voedingsstoffen om de wortelgroei te stimuleren en je nieuwe gazon te versterken. Breng de startermeststof gelijkmatig aan over het hele gazon volgens de doseringsinstructies.
 3. Water goed na het bemesten: Na het bemesten moet je je nieuw aangelegde gazon goed water geven om de meststof in de grond te laten doordringen. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar vermijd overbewatering.
 4. Bemest regelmatig: Bemest je nieuwe gazon om de zes tot acht weken gedurende het eerste groeiseizoen. Dit helpt de groei en gezondheid van het gras te bevorderen.

Veelgemaakte fouten bij het bemesten van gazons

Het bemesten van gazons kan een uitdagende taak zijn, maar het is essentieel om een gezond en weelderig gazon te behouden. Helaas maken veel mensen fouten bij het bemesten, waardoor ze problemen kunnen ervaren zoals verbranding van het gazon, uitspoeling van voedingsstoffen, ongelijke groei, voedingstekorten en andere complicaties. In deze sectie zullen we enkele veelvoorkomende fouten bespreken en hoe je ze kunt vermijden.

De gevaren van overbemesting en hoe deze te voorkomen

Overbemesting kan ernstige schade aanrichten aan je gazon en het milieu. Een van de veelvoorkomende gevaren is verbranding van het gazon, waarbij het gras geel of bruin wordt en zelfs kan afsterven. Een andere gevolg van overbemesting is dat overtollige voedingsstoffen wegspoelen, wat zowel verspilling van meststoffen als schade aan het milieu veroorzaakt.

Om deze gevaren te voorkomen, is het belangrijk om de juiste dosering te gebruiken bij het bemesten van je gazon. Volg altijd de instructies op de verpakking van de meststof en wees voorzichtig om niet te veel te gebruiken.

Het belang van een juiste dosering

Een van de meest voorkomende fouten bij het bemesten van gazons is het gebruik van te veel meststof. Dit kan leiden tot overbemesting en diverse problemen, zoals verbranding van het gazon en uitspoeling van voedingsstoffen. Om een juiste dosering te bepalen, volg je de instructies op de verpakking van de meststof. Meet nauwkeurig af en strooi de mest gelijkmatig over het gazon.

Het is ook belangrijk om te weten dat de dosering kan variëren afhankelijk van het type gras en de specifieke behoeften van je gazon. Raadpleeg indien nodig een professionele tuinman om ervoor te zorgen dat je de juiste dosering gebruikt.

De effecten van onregelmatige bemesting

Een andere veelvoorkomende fout bij het bemesten van gazons is onregelmatige bemesting. Het regelmatig en consistent bemesten van je gazon is belangrijk om een gezonde groei te bevorderen en problemen zoals kale plekken en onkruidgroei te voorkomen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om een bemestingsschema te volgen en je gazon regelmatig te bemesten. Houd rekening met de specifieke behoeften van je gazon en bemest op de juiste tijdstippen, zoals in de lente, zomer en herfst.

Gevolgen van het gebruik van verouderde meststoffen

Het gebruik van verouderde meststoffen kan problemen veroorzaken bij het bemesten van gazons. Na verloop van tijd kunnen voedingsstoffen afbreken of verloren gaan, waardoor je gazon een tekort aan essentiële voedingsstoffen kan hebben. Dit kan leiden tot verminderde groei, verkleuring van het gras en een verhoogde vatbaarheid voor ziekten en plagen.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om frisse meststoffen te gebruiken die nog steeds effectief zijn. Controleer de vervaldatum op de verpakking en gooi oude meststoffen weg. Investeer in hoogwaardige meststoffen van betrouwbare merken om ervoor te zorgen dat je gazon de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft.

De complicaties van het kiezen van de verkeerde meststoffen

Het kiezen van de verkeerde meststoffen kan ook problemen veroorzaken bij het bemesten van gazons. Verschillende soorten gras hebben verschillende voedingsbehoeften, dus het is belangrijk om de juiste meststof te kiezen die voldoet aan de behoeften van jouw specifieke gazon. Het gebruik van verkeerde meststoffen kan leiden tot een onbalans in voedingsstoffen, wat resulteert in een slechte groei, verkleuring van het gras en andere problemen.

Onderhoud na Bemesting

Na het bemesten van je gazon is het belangrijk om het goed water te geven. Zo zorg je ervoor dat de meststoffen goed oplossen en doordringen naar de wortels van het gras. Wat is het beste moment om je gazon water te geven?

Hoe en wanneer je gazon te wateren

Het is het beste om je gazon vroeg in de ochtend of laat in de avond water te geven, wanneer de zon niet zo sterk is. Op deze manier voorkom je verdamping en kan het water diep in de grond doordringen.

Om je gazon goed te sproeien, gebruik je een sproeier of een irrigatiesysteem. Zorg ervoor dat het water gelijkmatig over het hele gazon wordt verdeeld en dat er geen plassen ontstaan. Denk eraan dat elk gebied en elke grassoort verschillende watervereisten kunnen hebben, dus pas de watergift aan op basis van de behoeften van je gazon.

Het maaien van je gazon na bemesting

Om optimaal te profiteren van de bemesting, is het belangrijk om je gazon regelmatig te maaien, vooral na het bemesten. Maar wanneer kun je het beste beginnen met maaien?

Wacht minstens twee dagen na het bemesten voordat je begint met maaien. Zo hebben de meststoffen voldoende tijd om in de grond te trekken en hun werk te doen.

Stel bij het maaien van je gazon de maaihoogte in op ongeveer 3-4 cm. Maai niet te kort, omdat dit de wortels kan beschadigen en het gras kwetsbaar kan maken voor onkruid en ziekten. Gebruik een scherpe maaimachine voor een nette snede en voorkom dat het gras wordt afgescheurd.

Bestrijding van onkruid en ziekten

Na het bemesten van je gazon is het belangrijk om te controleren op de aanwezigheid van onkruid en ziekten. Meststoffen kunnen het gazon sterker maken, maar kunnen ook de groei van onkruid stimuleren. Hoe kun je hiermee omgaan?

Verwijder onkruid handmatig of gebruik een onkruidverdelger die geschikt is voor jouw type gras en onkruid. Volg altijd de instructies op de verpakking en wees voorzichtig bij het gebruik van chemische producten.

Voor ziekten is het belangrijk om te letten op verkleurd of aangetast gras. Raadpleeg een tuinexpert of bezoek je plaatselijke tuincentrum om de juiste behandeling te vinden voor specifieke ziekten, zoals rooddraad, schimmel of bruine vlekken. Het is ook goed om preventieve maatregelen te nemen, zoals het behouden van een goede luchtstroom en het vermijden van overbewatering om de kans op ziekten te verminderen.

Het onderhouden van struiken en bomen rondom het gazon

Naast het onderhoud van je gazon zelf, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de struiken en bomen rondom het gazon. Waar moet je op letten?

Houd ze goed bijgesneden en zorg ervoor dat ze geen schaduw werpen op het gras, omdat dit de groei kan belemmeren. Verwijder eventueel dood hout, takken of bladeren die op het gazon vallen, omdat dit de luchtcirculatie kan belemmeren en ziekte kan veroorzaken.

Maak ook een barrière tussen het gazon en de struiken en bomen om te voorkomen dat meststoffen naar andere delen van de tuin verspreiden. Dit kun je eenvoudig doen door een strook mulch of grind aan te leggen rondom de basis van de bomen en struiken.

Andere onderhoudstaken voor een mooi gazon

Voor een mooi en strak gazon is je gazon bemesten niet voldoende. Is de bodem hard? Belucht je gazon dan. Zie je kale plekken op je gras? Zaai dan bij. Egaliseer je gazon voor een vlak en strak uiterlijk. Maai en mulch je gras om groei te stimuleren en vocht vast te houden. Sproei tijdens droge periodes en verticuteer jaarlijks om mos en dode grasresten te verwijderen. Deze eenvoudige onderhoudstaken houden je gazon gezond en groen.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over het bemesten van je gazon. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Is het mogelijk om overbemesting van mijn gazon te corrigeren?

Ja, je kunt een overbemest gazon corrigeren, maar dit kan enige tijd en moeite kosten. Volg deze stappen om het probleem aan te pakken: 1. Spoel het gazon grondig met water om eventuele overtollige meststoffen weg te spoelen. Zorg ervoor dat je dit gelijkmatig doet om te voorkomen dat bepaalde delen meer verzadigd raken dan andere. 2. Belucht het gazon goed om de bodemstructuur te verbeteren en de overtollige meststoffen diep in de grond te laten doordringen. 3. Na het corrigeren van de overbemesting, gebruik de juiste hoeveelheid meststoffen en volg nauwkeurig de instructies op de verpakking.

Moet ik mijn hele tuin bemesten of alleen bepaalde delen?

Of je nu je hele tuin moet bemesten of alleen bepaalde delen, hangt af van de specifieke behoeften van je gazon. Verschillende delen van je tuin hebben mogelijk verschillende behoeften. Voer een bodemanalyse uit om te bepalen welke delen extra voedingsstoffen nodig hebben. Op basis van de resultaten kun je ervoor kiezen om alleen bepaalde delen van je tuin te bemesten. Het is echter belangrijk om een evenwichtige voeding voor je hele tuin te behouden om een gezond en egaal gazon te behouden.

Heeft het soort gras dat ik heb invloed op hoe ik moet bemesten?

Ja, het soort gras dat je hebt kan invloed hebben op hoe je moet bemesten. Verschillende soorten gras hebben verschillende voedingsbehoeften. Raadpleeg de fabrikantsaanbevelingen voor specifieke meststofbehoeften. Over het algemeen hebben warmseizoen graszoden zoals Bermuda gras en Zoysia gras een hogere stikstofbehoefte, terwijl koude seizoen grassen zoals Kentucky Bluegrass en Fescue gras meer fosfor en kalium nodig hebben.

Hoe kan ik bemesten zonder dat het schadelijk is voor mijn kinderen of huisdieren?

Neem de volgende stappen voor een veilig bemestingsproces: 1. Gebruik geen chemische meststoffen die schadelijk kunnen zijn als ze worden ingeslikt of op de huid van je kinderen of huisdieren terechtkomen. Kies in plaats daarvan voor organische meststoffen, die over het algemeen veiliger zijn en minder giftige stoffen bevatten. 2. Houd je kinderen en huisdieren uit de buurt van het bemestingsgebied terwijl je de meststof toepast. 3. Geef het gazon na het bemesten goed water, zodat eventuele resterende meststoffen snel worden afgebroken. 4. Lees altijd de instructies op de meststofverpakking en volg ze nauwkeurig op om mogelijke risico’s te minimaliseren.

Wat zijn alternatieven voor commerciële meststoffen?

Een populair alternatief is het gebruik van compost, dat een natuurlijke bron van voedingsstoffen biedt voor je gazon. Je kunt eenvoudig zelf compost maken door organisch materiaal zoals bladeren, grasresten en keukenafval te composteren. Een andere optie is het gebruik van natuurlijke bronnen van voedingsstoffen, zoals visemulsie of algenextract, die je kunt vinden in tuincentra.

Plaats een reactie