Rooddraad in gazon

Zie je rode, draadachtige structuren in je gazon en vraag je je af wat er aan de hand is? Grote kans dat je last hebt van rooddraad in je gazon. In dit informatieve artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en vooral de oplossingen voor dit vervelende probleem. Hier vind je praktische tips en deskundig advies om je gazon weer gezond en vrij van rooddraad te krijgen. Lees verder en ontdek hoe je met de juiste zorg en aandacht afscheid kunt nemen van rooddraad in je gazon!

 • Rooddraad is een schimmel die je gazon kan teisteren. Deze schimmel, Laetisaria fuciformis genaamd, is de boosdoener.
 • Herken rooddraad aan gele tot rode vlekken, een rode tot roze glans op de grassprieten, rode schimmelkluwens op het gras en bruinrode vlekken in de grasmat.
 • Slechte grondcondities, stress bij het gras, een tekort aan voedingsstoffen en water, schade door insecten of knaagdieren, en een stikstoftekort in de bodem zijn factoren die rooddraad veroorzaken.
 • Van mei tot oktober, als het koel en vochtig is en de temperatuur tussen de 15 en 20°C ligt, zie je rooddraad het vaakst.
 • Bestrijd rooddraad door de bodem te beluchten, het gras te voeden met stikstofrijke gazonmest, beschadigde plekken in het najaar te herstellen, en te kiezen voor gras dat resistent is tegen deze schimmel.

Wat is rooddraad?

Rooddraad is een schimmel, Laetisaria fuciformis, die je gazon kan infecteren. Kijk uit voor opvallende roodachtige draden in je gras, het kenmerk van deze ziekte.

Deze schimmel slaat toe wanneer je gazon stress ervaart. Denk aan voedingstekorten, droogte en incorrecte maaihoogtes. Zie je bruine vlekken in plaats van groen gras? Dan worstelt je gazon om gezond te blijven.

Let op dunne rode draden die uit je gras steken voor identificatie. In het begin lijken ze misschien roze of oranje maar worden ze donkerder als de ziekte voortduurt. Getroffen gebieden zien er vaak waterdoorweekt uit of hebben een algemeen verwelkt uiterlijk.

Rooddraad is niet kieskeurig en treft allerlei soorten gras. Maar let op, sommige grassoorten zijn vatbaarder voor deze infectie dan andere.

Maak je geen zorgen, rooddraad is niet schadelijk voor de levensduur van je gazon. Het doodt het gras niet volledig. Maar het kan wel een doorn in het oog zijn. Met de juiste zorg en behandeling, breng je je gazon weer tot leven.

TIP: Voed je gazon goed
Rooddraadziekte duikt vaak op als je gazon een tekort aan stikstof heeft. Om dit vervelende schimmelprobleem aan te pakken, zorg je voor een goed gebalanceerde bemesting van je gazon. Geef het regelmatig een stikstofrijke voeding, vooral in de groeiperioden van de lente en herfst. Zo blijft je gazon sterk en gezond, en krijgt rooddraad minder kans!

Hoe herken je rooddraad?

Wil je rooddraad in je gazon opsporen? Dat vraagt om een scherp oog en aandacht voor details. Hier zijn enkele specifieke signalen die duiden op deze schimmelziekte:

 1. Vreemde vlekken in je gazon: Bekijk je gazon goed. Zie je gele of rode vlekken die er willekeurig lijken te zijn? Dat kan een teken zijn van rooddraad.
 2. Een abnormale glans op de grassprieten: Bekijk de grassprieten van dichtbij. Zie je een glans die er niet hoort te zijn? Dat kan variëren van rood tot roze en geeft het gras een dof, stro-achtig uiterlijk.
 3. Rode schimmelkluwens op het gras: Dit is een onmiskenbaar teken van rooddraad. De kluwens lijken op dunne, rode draden die uit de grassprieten komen.
 4. Verkleuringen in de grasmat: Zijn er plekken waar de groene kleur van het gras plaats heeft gemaakt voor bruin of zelfs donkerrood? Dat kan duiden op problemen onder de oppervlakte.

Let op deze symptomen om rooddraad vroegtijdig te herkennen en aan te pakken. Zo voorkom je dat deze ziekte je gazon aantast.

Rooddraad in een gazon
Rooddraad in een gazon

Wat veroorzaakt rooddraad?

Jouw gazon kan last krijgen van rooddraad. Dit is te danken aan de schimmel Laetisaria fuciformis. Zie je roodachtige draden en verkleuring in je gras? Dat is deze schimmel aan het werk. Je gras is de ideale plek voor deze schimmel als het op de een of andere manier verzwakt is. Laten we eens kijken naar de factoren die je gazon kwetsbaar maken voor deze schimmel.

 • Is er een tekort aan water of voeding in je gazon? Dat kan stress bij je gras veroorzaken. En stress maakt het makkelijker voor de schimmel om zich te nestelen. Dus, geef je gazon voldoende voeding en water, vooral tijdens droge perioden.
 • Insecten of knaagdieren kunnen ook de oorzaak van rooddraad zijn. Ze verzwakken het gras en maken ideale omstandigheden voor de groei van schimmelsporen. Controleer dus regelmatig op tekenen van ongedierte en hou ze in bedwang als dat nodig is.
 • Heeft de bodem van je gazon een tekort aan stikstof? Dat kan je gras ook verzwakken en vatbaarder maken voor ziektes zoals rooddraad. Stikstof is belangrijk voor de groei van planten, dus zorg ervoor dat er genoeg van is.
 • Stress bij je gras kan ook bijdragen aan de groei van rooddraad. Stressfactoren kunnen variëren van extreem weer tot slecht maaibeheer. Houd dit in de gaten!
 • Slechte grondcondities, zoals een verdichte bovenlaag, kunnen het ook moeilijk maken voor je gras om te groeien en te bloeien. Deze ongunstige omstandigheden verzwakken je gazon en maken het vatbaar voor rooddraad.

Als je de oorzaken van rooddraad begrijpt, ben je al een stap dichter bij het verslaan ervan. Houd je gazon gezond en sterk om te voorkomen dat deze schimmel zich vestigt en verspreidt.

In welke periode komt rooddraad voor?

Rooddraad verschijnt meestal in je gazon tussen mei en oktober. Deze tijd van het jaar biedt de perfecte mix van koele temperaturen (15 tot 20°C) en vochtige omstandigheden. Precies waar de schimmel Laetisaria fuciformis, de boosdoener van rooddraad, van houdt.

Laten we eens kijken waarom:

 1. Vochtigheid: Schimmels houden van vocht. Regenbuien of ochtenddauw creëren de perfecte voedingsbodem voor deze schimmel om te kiemen en uit te groeien.
 2. Temperatuur: Rooddraad houdt van een temperatuur tussen de 15-20°C. Buiten dit bereik neemt de kans op rooddraad af.
 3. Seizoensgebonden stress: Je gazon kan stress ervaren door het wisselende weer, waardoor het vatbaarder wordt voor ziektes zoals rooddraad.

Houd je gazon goed in de gaten in deze maanden. Zie je rode draden op je gras of verkleurt het naar bruin of paarsrood? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van rooddraad.

Door deze piekperiodes te kennen, kun je ook preventieve stappen zetten. Zorg voor een gezond voedingsniveau in je gazon, geef het genoeg water en voorkom stress door bijvoorbeeld niet te veel of te weinig te maaien.

TIP: Zorg voor goede drainage
Rooddraad houdt van vochtige omstandigheden. Zorg dus dat je gazon goed kan afwateren. Als er plassen blijven staan, overweeg dan om het gazon te beluchten. Dit helpt om overtollig water af te voeren en de luchtstroom naar de wortels te verbeteren. Een droger en luchtiger gazon betekent minder kans op rooddraad.

Rooddraad bestrijden en voorkomen: Hoe doe je dat?

Wil je rooddraad in je gazon aanpakken? Zet dan de volgende stappen. Deze maatregelen verhogen de weerbaarheid en gezondheid van je gras.

 1. Belucht je bodem: Ga aan de slag met verticuteren of een prikmachine. Een goed beluchte bodem bevordert de luchtcirculatie en voedselopname. Hierdoor wordt je gras sterker en beter bestand tegen rooddraad.
 2. Gebruik stikstofrijke gazonmest: Vooral in de zomermaanden is dit belangrijk. Een tekort aan stikstof leidt tot rooddraad. Voorkom dit door je gazon te bemesten met stikstofrijke mest.
 3. Herstel aangetaste plekken in het najaar: Gebruik openharken en doorzaaien voor het herstellen van beschadigd gras.
 4. Creëer een goede bodemstructuur en drainage: Vermijd compactie en vochtige omstandigheden. Deze kunnen rooddraad veroorzaken. Beperk deze factoren zo veel mogelijk.
 5. Gebruik resistente grassoorten: Sommige grassen, zoals veldbeemdgras en Engels raaigras, zijn beter bestand tegen rooddraad. Overweeg het gebruik van deze soorten bij het zaaien van nieuw gras of het vervangen van bestaand gras.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over rooddraad in je gazon. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat veroorzaakt de rooddraadschimmel?

Komt je gazon er niet meer zo fris uit? Dat kan rooddraad zijn, een schimmel met de naam Laetisaria fuciformis. Deze boosdoener houdt vooral van koele, vochtige omstandigheden, tussen 15 tot 20°C.

Wanneer treedt rooddraad meestal op?

Rooddraad komt vooral voor tussen mei en oktober, als je gazon het zwaar heeft. Het is een stressvolle periode voor het gras, waardoor het vatbaarder is voor ziektes zoals rooddraad.

Hoe herken ik rooddraad op mijn gazon?

Heb je rode draden op je gazon gezien? Of is er een verkleuring naar bruin of paarsrood? Dat zijn tekenen dat rooddraad je gras heeft getroffen.

Hoe kan ik rooddraad voorkomen en bestrijden?

Zeg die rooddraad vaarwel! Begin met het beluchten van de bodem en geef je gazon een boost met stikstofrijke mest. Herstel aangetaste plekken in het najaar, zorg voor een goede bodemstructuur en drainage. Kies voor resistente grassoorten zoals veldbeemdgras en Engels raaigras.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van stikstofrijke meststoffen bij het voorkomen van rooddraad?

Zet stikstofrijke meststoffen in als jouw geheime wapen tegen rooddraad. Ze stimuleren een gezonde groei en maken je gazon sterk en veerkrachtig. Zo voorkom je dat rooddraad je gazon aantast.

Plaats een reactie