Gazon onderhoud schema

Het is een kunst om je gazon er altijd groen en fris uit te laten zien. Je vraagt je misschien af hoe je dat voor elkaar krijgt. Nou, het antwoord ligt in een goed gazon onderhoud schema voor het hele jaar.

Het onderhoud van je gazon varieert van maand tot maand. Dit artikel geeft je een uitgebreid inzicht in het opzetten van een effectief schema voor gazononderhoud. Of je nu een beginnende tuinier bent of een ervaren groene duim, een goed gazon onderhoud schema is de sleutel tot een gezond en mooi gazon.

Gazon onderhoud voorjaar

In het voorjaar wordt de basis gelegd voor een gezond en mooi gazon gedurende het hele jaar. Hieronder volgen een paar belangrijke taken die je in maart, april en mei moet uitvoeren als onderdeel van je gazon onderhoud schema.

Maart

De lente komt eraan! Maart is de tijd voor gazon onderhoud in het voorjaar.

 • Maart is dé tijd om te beginnen met verticuteren. Hiermee verwijder je de viltlaag van mos en dood gras, waardoor er meer lucht en licht bij de grond komt. Dit stimuleert de groei van nieuw, gezond gras.
 • Merk je kale plekken op in je gazon? Zaai deze dan bij met speciaal graszaad. Zorg ervoor dat deze gebieden goed water krijgen tot het nieuwe gras goed geworteld is.
 • Als laatste taak voor maart kun je de kanten van je gazon bijwerken met een kantensnijder of spade. Dit zorgt niet alleen voor een nette afwerking maar helpt ook om te voorkomen dat onkruid zich verspreidt naar andere delen van uw tuin.

April

In april ga je verder met het onderhouden van je gazon. Je kunt het volgende doen:

 • In april ga je verder met verticuteren om ervoor te zorgen dat alle resterende mos en dode grassprieten worden verwijderd.
 • Net zoals in maart, zaai eventuele kale plekken weer bij met graszaad. Houd rekening met de weersomstandigheden; als het droog is, geef dan extra water om te helpen bij kieming en groei.
 • Het is ook belangrijk om door te gaan met het bijwerken van de graskanten voor een strak afgewerkte look.
 • Wanneer de temperatuur regelmatig boven de 10 graden komt, is het tijd om te beginnen met maaien. Zorg ervoor dat je grasmaaier op de juiste hoogte is ingesteld; een hoogte van ongeveer 3 cm is ideaal in deze tijd van het jaar.

Mei

In mei wordt je gazon onderhoud schema intensiever.

 • Begin met regelmatig maaien, ongeveer elke twee weken, afhankelijk van hoe snel je gras groeit.
 • Bemest je gazon ook in mei met de juiste meststoffen om het gras een boost te geven en te zorgen voor een gezonde grasmat.
 • Onkruid in je gazon kan in deze tijd van het jaar een probleem worden. Bestrijd dit vroeg door gebruik te maken van de juiste middelen.
 • Vergeet niet om regelmatig te sproeien om verdroging van je gazon te voorkomen. Dit geldt vooral als er lange perioden zonder neerslag zijn.

Wist je dat?

Het te kort maaien van je gazon meer kwaad dan goed kan doen? Gras heeft een optimale hoogte nodig om gezond te blijven en om voldoende zonlicht te vangen voor fotosynthese. Door je gazon niet korter dan 5 cm te maaien, help je het om diepgeworteld en weerbaar te blijven tegen droogte en ziektes. Plus, het helpt ook bij het onderdrukken van onkruid, wat minder werk voor jou betekent!

Gazon onderhoud zomer

Juni

Juni markeert het begin van de zomer, en jouw gazon heeft specifieke verzorging nodig.

 • Begin met regelmatig maaien. Maak er een gewoonte van om dit ongeveer tweewekelijks te doen, zo houd je het gras mooi egaal.
 • Het bemesten van je gazon hoort ook bij het onderhoud in juni. Gebruik de juiste meststoffen om het gras een boost te geven en voor een gezonde grasmat te zorgen.
 • Onkruid kan een probleem worden als je dat niet in de hand houdt. Bestrijd onkruid wanneer de temperaturen gunstig zijn voor chemische middelen, meestal is dit in juni.
 • Vergeet niet te sproeien. Het goed besproeien van je gazon met water is belangrijk tijdens de zomermaanden om verdroging te voorkomen.

Juli en augustus

Als je dacht dat juli en augustus rustige maanden waren voor gazononderhoud, dan heb je het mis!

 • Ga door met regelmatig maaien, tweewekelijks blijft hierbij de norm.
 • Blijf sproeien om verdroging tegen te gaan. Je wilt geen dorre plekken op je mooie groene gazon!
 • In sommige gevallen kan verticuteren noodzakelijk zijn, zelfs tijdens deze warmere maanden. Dit proces helpt bij het verwijderen van mos en dood gras uit je gazon.
 • Ten slotte kan bemesten nodig zijn afhankelijk van de staat van jouw gazon. Zorg ervoor dat je de juiste meststoffen gebruikt voor het beste resultaat.

Gazon onderhoud herfst

Herfst is een belangrijke periode voor gazononderhoud. Hier zijn een paar taken die je in deze maanden kunt uitvoeren om ervoor te zorgen dat je gras gezond blijft.

September

Dit is een ideale tijd om kale plekken opnieuw in te zaaien. Het gazononderhoud najaar begint met verticuteren, net als in maart.

 • In september, hou je vast aan het reguliere maaien van het gazon, maar minder kort dan in de zomer om verdere groei te stimuleren.
 • Het verwijderen van bladeren en ander afval is ook belangrijk, dit voorkomt verstikking van het gras.
 • Bemesten is een belangrijke stap; door het bemesten krijgt het gras voldoende voedingsstoffen om de winter te overleven.
 • Heb je kale plekken gevonden? Zaai deze dan bij met graszaad om zo een dichte grasmat te behouden.
 • Houd tenslotte ook de graskanten netjes bijgewerkt.

Oktober

In de herfst vertraagt de groei van het gras. Verminder het aantal keer dat je maait geleidelijk tot er bijna geen groei meer is.

 • Ook in oktober blijf je regelmatig maaien, zij het minder kort dan in de zomermaanden.
 • Verwijder altijd bladeren en ander tuinafval dat op je gazon terecht komt. Dit kan leiden tot verstikking van het gras als er niets aan wordt gedaan.
 • Een andere taak voor oktober is bemesting; hiermee help je jouw gazon genoeg voedingsstoffen opbouwen voor de komende winter.

November

November markeert vaak de laatste keer dat het gazon moet worden gemaaid voordat de winter intreedt.

 • Ga door met het verwijderen van bladeren en takken die zich hebben verzameld op jouw gazon om schade te beperken.
 • Een laatste stap voor november is het strooien van gazonkalk om de bodem te ontzuren en mosgroei in het voorjaar te voorkomen.

Door deze stappen in je gazon onderhoud kalender op te nemen, zorg je dat jouw gazon er ook tijdens de herfstmaanden verzorgd uit blijft zien.

Wist je dat?

Je gras actief blijft in de winter als het heeft gesneeuwd? Een verrassend feit is dat sneeuw eigenlijk als een isolerende deken werkt, die het gras beschermt tegen extreme kou en uitdrogende winterwinden.

Gazon onderhoud winter

December

In december richt je je vooral op het beschermen van het gazon tegen winterse omstandigheden. Het actieve onderhoud is beperkt.

 • Ruim regelmatig bladeren en takken op, dit voorkomt dat jouw gras verstikt raakt.
 • Maak gebruik van een brede bladhark of een bladblazer voor deze taak.
 • In deze maand stopt meestal de groei van het gras, dus maaien is nauwelijks nodig.

Januari

Januari is de tijd om jouw gazon zoveel mogelijk te laten rusten.

 • Ga door met het verwijderen van afgevallen blad en takken van jouw gazon om verstikking te voorkomen.
 • Controleer ook op wormen of zieke plekken in je grasveld en neem indien nodig maatregelen.
 • Als het nog te koud is, wacht dan met het toepassen van mosdoder tot maart.

Februari

Februari markeert de voorbereiding voor de lente in onze gazon onderhoud kalender!

 • Begin met het controleren van de pH-waarde van de bodem; als deze te laag is (minder dan 5,5), voeg dan kalk toe om deze te verhogen naar een ideale waarde tussen 5,5 – 6,5.
 • Verticuteer vervolgens je gazon om mos en dode grassprieten te verwijderen die zich ophopen als viltlaag gedurende de wintermaanden.
 • Bemest daarna met geschikte meststoffen voor optimale groei in het voorjaar.
 • Als het gras al begint te groeien, kun je overwegen om te maaien.
 • Heb je kale plekken opgemerkt? Zaai deze dan bij in februari, zodat ze klaar zijn voor de lente.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over je gazon onderhoud schema. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat houdt een goed gazon onderhoudsschema in?

Een goed gazononderhoudsschema omvat maandelijkse taken zoals maaien, bemesten en water geven. Elk seizoen heeft specifieke aandachtspunten, zoals verticuteren in het voorjaar en zomer, en het verwijderen van bladeren en strooien van gazonkalk in de herfst. In de winter bescherm je het gazon tegen winterse omstandigheden.

Hoe vaak moet ik mijn gazon maaien?

Het maaien van je gazon verschilt per seizoen. In de groeimaanden april tot en met augustus wordt geadviseerd vaker te maaien. Tijdens de herfstmaanden september tot en met november wordt minder vaak gemaaid.

Wat is de rol van bemesting in gazononderhoud?

Bemesten draagt bij aan de gezondheid van je gazon door het voorzien van essentiële voedingsstoffen. Het wordt aanbevolen dit in het groeiseizoen alsook in de herfst en winter te doen.

Hoe kunnen kale plekken in mijn gazon worden verholpen?

Kale plekken kunnen worden verholpen door bijzaaien. Dit wordt voornamelijk aangeraden in de herfst en wintermaanden.

Wat is het belang van de pH-waarde voor mijn gazon?

De pH-waarde van de bodem beïnvloedt de beschikbaarheid van voedingsstoffen voor het gazon. Door de pH-waarde te controleren en, indien nodig, gazonkalk te strooien kan je mosgroei voorkomen.

Veelgestelde Vragen

Wat houdt een goed gazon onderhoudsschema in?

Een goed gazononderhoudsschema omvat maandelijkse taken zoals maaien, bemesten en water geven. Elk seizoen heeft specifieke aandachtspunten, zoals verticuteren in het voorjaar en zomer, en het verwijderen van bladeren en strooien van gazonkalk in de herfst. In de winter bescherm je het gazon tegen winterse omstandigheden.

Hoe vaak moet ik mijn gazon maaien?

Het maaien van je gazon verschilt per seizoen. In de groeimaanden april t/m augustus wordt geadviseerd frequenter te maaien. Tijdens de herfstmaanden september t/m november wordt minder vaak gemaaid.

Wat is de rol van bemesting in gazononderhoud?

Bemesten draagt bij aan de gezondheid van je gazon door het voorzien van essentiële voedingsstoffen. Het wordt aanbevolen dit in het groeiseizoen alsook in de herfst en winter te doen.

Hoe kunnen kale plekken in mijn gazon worden verholpen?

Kale plekken kunnen worden verholpen door bijzaaien. Dit wordt voornamelijk aangeraden in de herfst en wintermaanden.

Wat is het belang van de pH-waarde voor mijn gazon?

De pH-waarde van de bodem beïnvloedt de beschikbaarheid van voedingsstoffen voor het gazon. Door de pH-waarde te controleren en, indien nodig, gazonkalk te strooien kan je mosgroei voorkomen.

Plaats een reactie