Graszoden leggen

Ga je zelf graszoden leggen in je tuin, dan ben je op de juiste plek. In deze gids laten we je stap voor stap zien hoe je zelf graszoden kunt leggen en zo een mooi groen gazon krijgt. Het leggen van graszoden is makkelijker dan je denkt, zelfs als je geen ervaring hebt met tuinieren. Volg onze praktische tips en je geniet snel van een mooi egaal groen gazon. Waar wacht je op? Laten we beginnen.

 • Bodemvoorbereiding is key: Voordat je begint met graszoden leggen, moet je de bodem checken en voorbereiden. Dit betekent testen, verbeteren en vlak maken. Zorg dat je bodem top is, dan groeien je graszoden beter.
 • Kies de juiste graszoden: Niet elk gras is hetzelfde. Kijk goed naar wat past bij jouw wensen en gebruik. Heb je veel zon of juist schaduw? Kies gras dat daarbij past.
 • Timing is alles: Leg je graszoden op het juiste moment. De lente of herfst is vaak het beste. Check ook het weerbericht. Je wilt geen hittegolf of stortregen.
 • Leg de zoden met beleid: Rol de zoden netjes uit, zonder te rekken. Zorg dat ze goed aansluiten en druk ze zachtjes aan. Gebruik een scherp mes voor de randjes. En geef ze meteen water!
 • Onderhoud is belangrijk: Na het leggen, geef je gras veel liefde. Water geven, niet meteen betreden, en na een tijdje voorzichtig maaien. Blijf alert op onkruid en ziektes.

De juiste graszoden voor je tuin kiezen

Kijk goed welk type gras het best bij de behoeften van jouw gazon past. Elk type gazon heeft zijn eigen gras samenstelling nodig.

Siergazon

Kies voor siergras als het gras nauwelijks belopen of anderszins gebruikt zal worden. Mooi om naar te kijken, maar niet om op te lopen. Het bestaat uit fijne grassoorten, zoals struis- en (rood)zwenkgrassen.

Speelgazon

Wordt er straks op het gras gespeeld, gelopen en gegeten? Kies dan voor speelgras, een grassenmengsel van sterke grassoorten. Geschikt om op te lopen en om op te spelen. Dit is het meest gebruikte gazontype. Het bestaat uit een mengsel van fijne en grovere grassoorten, zoals zwenk-, struis-, beemd- en Engels raaigras.

Sportgazon

Een sportgazon kan zwaar belopen worden en er kan bijvoorbeeld op gevoetbald worden. Het grasmengsel bestaat voornamelijk uit grovere grassoorten, zoals veldbeemdgras en Engels raaigras.

Schaduwgazon

Zelfs voor een schaduwrijke plek is er speciaal gras verkrijgbaar dat met minder licht genoegen neemt. Dit gras groeit goed in de schaduw en is bestand tegen droogte. Het mengsel bestaat uit rood- en veldbeemdgras. Bij een gazon op vochtige plekken en zware grond is Ruwbeemdgras beter.

Zodra je weet wat de voornaamste functie van je gazon in je tuin wordt, kun je graszoden gaan bestellen. Let bij aankoop van zoden of zaden altijd goed op dat je de juiste soort gras koopt.

Man die nieuwe rol graszoden uitrolt in tuin

Bereken zelf hoeveel graszoden je nodig hebt

Om het aantal benodigde graszoden voor je gazon te berekenen, moet je een paar stappen volgen:

 1. Meet het oppervlak van je gazon: Gebruik een meetlint om de lengte en breedte van je gazon te meten. Als je gazon een onregelmatige vorm heeft, probeer het dan op te delen in kleinere rechthoekige of vierkante secties en meet deze afzonderlijk.
 2. Bereken het totale oppervlak: Vermenigvuldig de lengte met de breedte voor elke sectie om het oppervlak in vierkante meters te krijgen. Tel vervolgens de oppervlaktes van alle secties bij elkaar op om het totale oppervlak van je gazon te krijgen.
 3. Ken de grootte van de graszoden: Graszoden worden meestal verkocht in standaardmaten. De exacte grootte kan variëren, maar een veelvoorkomende maat is bijvoorbeeld 1 meter bij 2,5 meter, wat 2,5 vierkante meter per zode is.
 4. Bereken het aantal benodigde zoden: Deel het totale oppervlak van je gazon door de grootte van één graszode. Dit geeft je het aantal zoden dat je nodig hebt. Bijvoorbeeld, als je gazon 50 vierkante meter is en elke zode bedekt 2,5 vierkante meter, dan heb je 50 / 2,5 = 20 zoden nodig.
 5. Houd rekening met extra’s: Het is altijd verstandig om een beetje extra te bestellen om rekening te houden met snijverlies of kleine meetfouten. Een algemene regel is om 5-10% extra te bestellen.
Vul de lengte van je tuin in, in meters
Vul de breedte van je tuin in, in meters
Lengte in centimeters
Breedte in centimeters

het leggen van graszoden plannen

Om je graszoden succesvol te laten groeien, is het belangrijk om het juiste moment te kiezen om ze te leggen. Seizoensvariaties hebben een grote invloed op de groei en ontwikkeling van graszoden, dus houd hier rekening mee.

In de lente en herfst zijn de temperaturen gematigd en is er meestal voldoende regen, waardoor dit ideale seizoenen zijn om graszoden te leggen. Bovendien hebben graszoden in deze periodes voldoende tijd om zich te vestigen voordat het extreme weer van de zomer of winter arriveert.

Het belang van het weer

Het weer is een andere belangrijke factor om rekening mee te houden. Het kan een grote invloed hebben op de groei en ontwikkeling van graszoden en daarom is het essentieel om gunstige omstandigheden te hebben voor een succesvol project.

Ideale omstandigheden zijn matige temperaturen en regelmatige regenval. Als het te warm is, kunnen de graszoden uitdrogen en afsterven. Als het te koud is, kan de groei vertragen of zelfs stoppen.

Vermijd regenachtige dagen omdat de grond te modderig kan zijn voor een gelijkmatige installatie van de graszoden.

Houd ook rekening met de weersvoorspelling voor en na de dag waarop je van plan bent de graszoden te leggen. Zorg ervoor dat er geen langdurige droogte, hittegolven, hevige regenval of vorst worden voorspeld.

Levering van de graszoden

Plan de levering van de graszoden goed om een soepel verloop van je project te garanderen. Zorg ervoor dat je de graszoden ontvangt op de juiste dag en tijd, zodat je direct kunt beginnen met installeren.

Houd bij het plannen van de levering rekening met het verwachte weer en de beschikbaarheid van jezelf en je team. Streef naar een levering op een dag met mild weer en voldoende tijd om het legproces af te ronden.

Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om de graszoden op te slaan voordat ze gelegd worden. Maak afspraken met de leverancier over de exacte locatie en tijd van de levering.

Tref de juiste voorbereidingen voor de dag van levering. Zorg ervoor dat je alle benodigde gereedschappen en apparatuur klaar hebt staan. Controleer ook de bodemvoorbereiding en zorg ervoor dat de grond volledig klaar is voor het leggen van de graszoden.

Leg graszoden snel nadat ze geleverd zijn. Zo voorkom je dat ze opwarmen, onder stress komen te staan en uitdrogen. Verdeel de pallet met graszoden in kleinere stapels zodat de lucht vrij rond de grasrollen kan circuleren.

De kwaliteit van graszoden beoordelen

Bij het kiezen van graszoden is het essentieel om de kwaliteit ervan te beoordelen. Gezonde graszoden zorgen voor een sterker en mooier gazon dat beter bestand is tegen ziekten en plagen.

Let bij het identificeren van gezonde graszoden op de volgende kenmerken:

 • Frisgroene kleur en egale textuur: Dit geeft aan dat de graszoden gezond zijn en goed onderhouden worden.
 • Sterk wortelstelsel: Gezonde graszoden hebben sterke wortels die stevig vastzitten.
 • Minimale onkruidgroei: Kijk naar de aanwezigheid van onkruid tussen de graszoden. Goede kwaliteit graszoden hebben weinig onkruidgroei.

Let bij het inspecteren en selecteren van graszoden op de volgende zaken:

 • Gezondheid van de graszoden: Controleer de graszoden zorgvuldig op tekenen van ziekte, onkruid of insectenplagen.
 • Dikte en uniformiteit: Zorg ervoor dat de graszoden een constante dikte en een uniforme textuur hebben. Dit zorgt voor een egaal afgewerkt gazon.
 • Versheid: Kies bij voorkeur graszoden die recent zijn gesneden of zo vers mogelijk zijn. Dit zorgt ervoor dat de graszoden goed kunnen wortelen en snel kunnen groeien.

Benodigdheden

Zorg dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt voordat je de graszoden gaat leggen. Hieronder vind je een overzicht van alle benodigdheden.

Benodigdheden:

 • Schep of Spade: Voor het graven en egaliseren van de ondergrond.
 • Hark: Om de grond glad te strijken en te egaliseren na het graven.
 • Tuinwals of Roller: Dit is belangrijk om de grond aan te drukken voordat je de zoden legt en om de zoden na het leggen aan te drukken voor een goed bodemcontact.
 • Stanleymes of Scherpe Tuinschaar: Voor het op maat snijden van de graszoden, vooral rond randen en obstakels.
 • Meetlint: Om de oppervlakte te meten en te zorgen dat je voldoende graszoden bestelt.
 • Kruiwagen: Voor het vervoeren van gereedschap, grond en de graszoden zelf.
 • Tuinslang met Sproeikop: Voor het grondig water geven van de zoden na het leggen.
 • Handschoenen: Om je handen te beschermen tijdens het werk.
 • Waterpas of Lange Rechte Plank: Om te controleren of de grond gelijkmatig vlak is.
 • Optioneel: Bodemverbeteraars: Afhankelijk van de bodemkwaliteit kun je kiezen voor het toevoegen van compost of andere bodemverbeteraars.
 • Optioneel: Grondfrees: Als de grond erg compact is, kan een grondfrees helpen om de grond los te maken en voor te bereiden voor het leggen van de zoden.

De graszoden leggen

Hier is een gedetailleerd stappenplan voor het leggen van graszoden:

Voorbereiding

 1. Check je grond: Laat je grond testen om te zien wat erin zit. Zo weet je wat je moet toevoegen voor een gezond gazon.
 2. Verwijder het oude gras: Haal al het oude gras en onkruid weg. Dit kan met een schep of een machine.
 3. Maak de grond los: Spit of frees de bovenste laag van je tuin om. Zo wordt de grond lekker luchtig.
 4. Voeg iets extra’s toe: Afhankelijk van de grondtest, voeg je er compost of mest toe. Dit maakt de grond beter.
 5. Egaliseer de grond: Maak de grond mooi vlak met een hark. Let op dat er geen hobbels of gaten zijn.
 6. Rol de grond aan: Gebruik een roller om de grond een beetje aan te drukken. Niet te hard, anders wordt het te compact.
 7. Geef water: Bevochtig de grond een dag voor je de graszoden legt.

Graszoden Leggen

 1. Start langs een lijn: Begin langs een rechte kant, zoals een pad of oprit. Dit helpt om alles netjes recht te leggen.
 2. Leg de zoden neer: Leg de graszoden strak tegen elkaar, zonder ruimte ertussen. Doe dit in een patroon zoals bij bakstenen.
 3. Snijden waar nodig: Gebruik een scherp mes om de zoden op maat te snijden.
 4. Rol ze aan: Ga met een roller over de zoden zodat ze goed contact maken met de ondergrond.

Na het Leggen

 1. Water, water, water: Geef je nieuwe gazon meteen veel water. De grond moet een paar centimeter diep nat zijn.
 2. Blijf water geven: Houd het gazon vochtig, vooral de eerste twee weken.
 3. Eerste keer maaien: Wacht met maaien tot het gras wat langer is. Maai niet te kort.
 4. Tijd voor mest: Geef na ongeveer zes weken mest.
 5. Loop er niet te veel op: Probeer niet te veel op je nieuwe gazon te lopen de eerste weken.
Nieuw gazon met graszoden dat gesproeid wordt.

Onderhoud

 • Geef regelmatig water: Afhankelijk van het weer en je grond.
 • Blijf mesten: Volg een goed mestplan.
 • Maai regelmatig: Dit houdt je gazon mooi en gezond.

Door deze stappen te volgen, maak je een mooi gazon waar je trots op kunt zijn. Vergeet niet, goed onderhoud is belangrijk!

Nazorg en onderhoud

Stap 1: Stel een bewateringsschema op

Heb je net graszoden gelegd? Geef ze dan goed water om te zorgen dat ze sterk worden. Hier zijn een paar tips:

 • Geef de graszoden veel water meteen na het leggen. Zorg dat je niet te veel geeft om plassen te voorkomen.
 • In de eerste week, bewater je graszoden elke dag. Doe dit ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat om verdamping te beperken.
 • Na een week, verlaag je de bewateringsfrequentie. Bewater elke paar dagen, afhankelijk van het weer en de bodemcondities. Zorg dat het water diep genoeg gaat om de wortels te bereiken.

Stap 2: Bescherm het gazon tegen schade

Wil je je nieuwe gazon beschermen? Volg dan deze tips:

 • Vermijd het betreden van het nieuwe gazon voor de eerste twee weken.
 • Zet tijdelijke hekjes om te voorkomen dat mensen en kinderen erop lopen of spelen.
 • Houd huisdieren en voertuigen weg van het verse gras.
 • Haal voorzichtig bladeren en takken weg om verstikking van het gras te voorkomen.

Onderhoud op de lange termijn

Stap 1: Volg een maai- en bemestingsschema

Om je graszoden mooi te houden, is het belangrijk om regelmatig te maaien en te bemesten:

 • Begin met maaien als het gras ongeveer 8 tot 10 centimeter hoog is. Maai regelmatig, maar haal nooit meer dan een derde van de lengte af.
 • Gebruik goede mest voor jouw type graszoden. Breng dit gelijkmatig aan volgens de instructies.

Stap 2: Voorkom en behandel onkruidgroei

Wil je onkruid in je gazon voorkomen? Volg deze tips:

 • Houd je gazon kort om onkruidzaden geen kans te geven.
 • Verwijder onkruid meteen, inclusief de wortels.
 • Denk erover na om een onkruidverdelger te gebruiken voordat je de graszoden legt.

Stap 3: Probleemoplossing

Controleer je graszoden regelmatig en handel snel bij problemen:

 • Zie je kale plekken of verkleuringen? Geef extra water en vervang graszoden als het nodig is.
 • Heb je last van insecten of ziektes? Vraag advies aan een expert of tuincentrum.

Door goed te kijken en snel te handelen, geniet je jarenlang van een prachtig gazon.

Problemen, ziekten en behandelingen

Heb je een prachtig gazon aangelegd? Blijf dan alert op mogelijke problemen

Gazonziekten en plagen herkennen

Gazonziekten en plagen kunnen namelijk je groene oase bedreigen en moeten daarom snel worden aangepakt. Hier zijn een paar veelvoorkomende problemen waar je op moet letten:

 • Schimmelziekten: Denk aan schimmelziekten zoals sneeuwschimmel, rooddraad en dollar spot. Deze ziekten veroorzaken vaak verkleuringen en kale plekken op je gras.
 • Insectenplagen: Plagen zoals emelten (larven van de langpootmug) en engerlingen (larven van de rozenkever) kunnen je gazon ernstig beschadigen. Ze voeden zich met de wortels van het gras, wat kan resulteren in dode plekken en dunner wordend gras.

Maatregelen voor preventie en behandeling

Kom snel in actie als je gazonziekten of plagen opmerkt. Neem de volgende stappen om problemen te voorkomen en aan te pakken:

 • Water geven – Niet teveel en niet te weinig: Geef je gazon gelijkmatig water en vermijd overbewatering, omdat dit de groei van schimmelziekten kan bevorderen.
 • Maai je gras regelmatig: Houd je gras op de juiste lengte om de groei van schimmelziekten en plagen te ontmoedigen. Maai niet te kort, maar zorg voor een gezonde graslengte.
 • Gebruik geschikte meststoffen: Kies de juiste meststoffen voor je gras om het gezond en veerkrachtig te houden. Dit helpt de weerstand tegen ziekten en plagen te vergroten.
 • Bestrijd insectenplagen: Als je te maken krijgt met een insectenplaag, zijn er verschillende methoden om ze te bestrijden, waaronder biologische bestrijdingsmiddelen en insecticiden. Raadpleeg een professional als je niet zeker weet hoe je het probleem moet aanpakken.

Verkleuring en kale plekken

Verkleuring en kale plekken kunnen allerlei oorzaken hebben, zoals:

 • Gebrek aan voedingsstoffen: Een gebrek aan belangrijke voedingsstoffen kan leiden tot verkleuring en slechte groei van het gras. Het toedienen van de juiste meststoffen kan dit probleem verhelpen.
 • Te weinig water geven: Een gebrek aan water kan het gras doen uitdrogen en leiden tot kale plekken. Zorg ervoor dat je het gazon regelmatig en grondig water geeft, vooral tijdens droge periodes.
 • Schade door infecties of plagen: Ziekten of plagen kunnen het gras beschadigen en verkleuring en kale plekken veroorzaken. Het is belangrijk om de juiste diagnose te stellen en passende behandelingen toe te passen.

Het aanpakken van slechte groei en droogheid

Merk je dat je gras niet goed groeit of er droog uitziet? Dan kunnen de volgende oorzaken en oplossingen van toepassing zijn:

 • Gebrek aan zonlicht: Gras heeft minstens 4-6 uur zonlicht per dag nodig om goed te groeien. Plant grassoorten die beter bestand zijn tegen schaduw als je gazon in de schaduw ligt.
 • Verkeerde bodemcondities: Controleer de pH-waarde en bodemstructuur van je gazon. Verbeter de bodem indien nodig met compost of kalk om de groei te stimuleren.
 • Onvoldoende water geven: Zorg ervoor dat je je gazon voldoende water geeft. Geef diep water en minder vaak in plaats van oppervlakkig en dagelijks te sproeien.
 • Verkeerde maaihoogte: Maai je gras niet te kort, dit kan de groei belemmeren. Stel de maaier in op de juiste maaihoogte voor jouw grassoort.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over het leggen van graszoden. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe lang duurt het voordat de graszoden geworteld zijn?

Het duurt ongeveer twee tot drie weken voordat de graszoden volledig zijn geworteld. Wees geduldig en belast het gras niet totdat het stevig in de grond vastzit.

Moet ik de graszoden water geven voordat ik ze leg?

Nee, het is niet nodig om de graszoden water te geven voordat je ze legt. Leg ze zo vers mogelijk om de kwaliteit en gezondheid ervan te behouden. Geef wel de bodem water.

Hoe vaak moet ik mijn nieuwe gazon water geven?

In de eerste twee weken na het leggen van de graszoden is het belangrijk om het gazon dagelijks water te geven. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is, maar vermijd overmatig water geven om wateroverlast te voorkomen.

Moet ik de graszoden maaien na het leggen?

Nee, maai het gazon gedurende de eerste twee weken na het leggen niet. Geef het gras de kans om goed te wortelen voordat je het belast. Na deze periode kun je voorzichtig het gras maaien, met de maaimachine op een hogere stand.

Hoe kan ik mijn gazon beschermen tegen onkruid?

Regelmatig maaien en bemesten helpt om je gazon gezond en sterk te houden en onkruidgroei te ontmoedigen. Daarnaast is het belangrijk om eventuele kale plekken direct te herstellen om onkruid de kans te geven zich te vestigen.

Plaats een reactie