Monstera Albo Verzorgen

Wil je graag een Monstera albo plant in huis halen, maar weet je niet goed hoe je deze moet verzorgen en onderhouden? Geen zorgen, wij helpen je op weg! In dit artikel geven we je tips en adviezen over alles wat je moet weten om jouw Monstera albo in optimale conditie te houden. Van het juiste watergeeftempo tot de ideale standplaats, wij leren je alles wat je moet weten om deze prachtige plant te laten floreren. Dus laten we samen aan de slag gaan en jouw groene vingers aan het werk zetten!

Monstera albo

Nederlandse naam:

De Monstera albo heeft grote, groene bladeren met prachtige witte strepen. Hij is erg populair vanwege zijn unieke uiterlijk en de eenvoudige verzorging. Je kan de Monstera albo zowel binnen als buiten zetten en hij voegt een vleugje tropische schoonheid toe aan je interieur.

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Luchtvochtigheid: 50% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 24°C
 • Water geven: Veel
 • Onderhoud: Moeilijk
 • Voeding: Maandelijks
 • Bloeit: Nee
 • Giftig: Nee

Monstera albo Plant gekocht en nu?

Dus, je hebt net een mooie Monstera albo plant gekocht! Gefeliciteerd! Nu is het tijd om te zorgen dat je nieuwe plant gezond en gelukkig blijft. Dit zijn de drie belangrijke dingen die je moet doen zodra je de plant in handen hebt: inspecteren, verpotten en water geven.

Inspecteer de plant op ongedierte

laten we de plant inspecteren op ongedierte. Neem de tijd om de bladeren, stelen en stam goed te bekijken. Controleer of er geen vervelende beestjes zoals spint, luizen of wolluizen zijn. Als je ze ziet, geen zorgen. Pak een zachte doek en veeg voorzichtig de beestjes weg. Als je veel ongedierte hebt, kun je overwegen om een biologisch bestrijdingsmiddel te gebruiken om ze te doden. Maar wees voorzichtig en gebruik alleen milieuvriendelijke middelen om de plant niet te beschadigen.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Ten tweede, laten we onze plant verpotten. Haal de plant voorzichtig uit de kweekpot en kijk naar de wortels. Als je ziet dat de wortels te strak zitten en de pot bijna volledig gevuld is met wortels, is het tijd om over te stappen naar een grotere pot. Vul de nieuwe pot met verse potgrond en plaats de plant erin. Zorg dat de wortels bedekt zijn en geef het een beetje steun zodat het rechtop blijft staan.

De plant water geven

Water geven is een essentieel onderdeel van kamerplanten verzorging. Giet water in de nieuwe pot totdat de grond vochtig aanvoelt, maar niet doordrenkt. Laat het overtollige water weglopen. Het is belangrijk om de grond niet constant nat te houden, anders kunnen de wortels gaan rotten. Geef de plant ongeveer één keer per week water, afhankelijk van de omgeving en seizoenen. Let op de bladeren – als ze slap worden, is het tijd om water te geven.

Dus daar heb je het! Het inspecteren op ongedierte, verpotten en water geven zijn essentiële stappen om te zorgen dat je nieuwe Monstera albo plant gezond en gelukkig wordt. Nu is het tijd om achterover te leunen en te genieten van de schoonheid van je nieuwe groene vriend!

Monstera albo verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Zorg voor voldoende licht: De Monstera albo heeft helder, indirect licht nodig. Plaats de plant in de buurt van een raam op het oosten of westen, maar vermijd direct zonlicht dat de bladeren kan verbranden.
 2. Regelmatig water geven: Houd de grond licht vochtig door regelmatig water te geven. Check de bovenste centimeters van de grond regelmatig en geef water wanneer deze droog aanvoelt. Zorg dat de plant niet in een te natte of drassige grond staat, omdat dit kan leiden tot wortelrot.
 3. Hoogwaardige potgrond: Gebruik een goed doorlatende, voedingsrijke potgrond speciaal samengesteld voor kamerplanten. Vermijd zware, compacte grond die de afvoer van overtollig water belemmert.
 4. Regelmatige bemesting: Voed de Monstera albo maandelijks tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) met een uitgebalanceerde kamerplantenmeststof. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Minder bemesting is vereist tijdens de wintermaanden wanneer de plant in rust is.
 5. Luchtvochtigheid: De Monstera albo gedijt goed in een gematigd tot hoge luchtvochtigheid. Plaats de plant niet in de buurt van een verwarming of droge luchtstroom. Om de luchtvochtigheid te verhogen, kunt u een luchtbevochtiger gebruiken, de plant op een ondiepe schaal met water zetten of regelmatig besproeien met water.
 6. Ondersteuning bieden: De Monstera albo heeft de neiging om te klimmen en te groeien met behulp van luchtwortels. Zorg voor een stevige, verticale stok of een mosstok waaraan de plant zich kan hechten en omhoog kan groeien.
 7. Regelmatige inspectie: Controleer regelmatig de bladeren van de Monstera albo op ziekten, plagen of verkleuring. Verwijder dode of beschadigde bladeren voor een gezondere plantgroei.

Benodigdheden

Als je je kamerplant goed wilt verzorgen, zijn er bepaalde materialen die je nodig hebt; we hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

verzorgen, hoe doe je dat?

Wil je graag een Monstera albo plant in huis halen, maar weet je niet hoe je deze plant moet verzorgen? Geen zorgen, we gaan je hieronder uitgebreid uitleggen hoe je jouw Monstera albo plant het beste kan verzorgen. Van de juiste hoeveelheid water geven tot de ideale standplaats en het bemesten van de plant, we bespreken het allemaal. Zo houd je jouw Monstera albo plant in optimale conditie en geniet je volop van zijn prachtige groene bladeren.

Standplaats

De Monstera albo gedijt het beste op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Zorg dat er geen tocht op de plek staat en dat de temperatuur niet onder de 15 graden Celsius komt. Een plek dichtbij het raam of in een lichte hoek van de kamer is ideaal.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Monstera albo ligt tussen de 40% en 60%. Een te droge lucht kan leiden tot gele bladeren en bruine randen, terwijl teveel vocht kan zorgen voor schimmels en rot. Zorg dus voor een constante en gematigde luchtvochtigheid, bijvoorbeeld door regelmatig te sproeien en de plant niet naast droge radiatoren te plaatsen.

Temperatuur

De beste temperatuur voor de Monstera albo plant in huis is tussen de 18 en 25 graden Celsius. Op deze temperatuur voelt de plant zich het meest comfortabel en kan hij optimaal groeien en gedijen.

Water geven

Je moet de Monstera albo ongeveer een keer per week water geven in de zomer en eens per twee weken in de winter. Laat de grond tussen het water geven door goed drogen, zodat de wortels niet gaan rotten. Controleer de grond regelmatig door een vinger in de aarde te steken.

Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraanwater. Sommige planten zijn hier gevoelig voor. Het is beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Het beste is regenwater, dit bevat minder kalk.

Plantenvoeding

Je hoeft de Monstera albo. niet noodzakelijk plantenvoeding te geven, maar het kan de bladeren wel voller en gezonder maken. Geef om de 2 maanden een kleine dosis plantenvoeding tijdens de lente en de zomer. Zorg dat de plant niet gevoed wordt tijdens de winterperiode, omdat het dan veel minder actief is.

Snoeien

Wil jij je Monstera albo snoeien zodat hij gezond blijft en zijn mooie bladeren behoudt? Om dit goed te doen moet je allereerst weten dat het snoeien van een Monstera niet zo ingewikkeld is als het lijkt. Er zijn echter wel enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je op de juiste plek snoeit en dat je de snoeischaar goed schoonmaakt. Hieronder vind je een aantal praktische en stapsgewijze instructies die jou helpen om je Monstera op de juiste manier te snoeien:

 1. Gebruik altijd een schone snoeischaar om te voorkomen dat je de plant beschadigt of ziektes overbrengt.
 2. Snoei de Monstera in het voorjaar of de zomer, dit is de groeiperiode van de plant.
 3. Snoei niet meer dan een derde van de plant in één keer weg. Dit kan tot bladverlies leiden en de plant beschadigen.
 4. Snoei alleen de aangetaste, beschadigde of dode bladeren weg.
 5. Als je de plant wilt verjongen, snoei dan de oude, lange stengels weg tot vlak boven de grond. Hierdoor stimuleer je nieuwe groei.
 6. Snoei de plant op een plek waar er minstens twee bladeren aan de stengel blijven zitten. Hierdoor blijft de plant gezond en stimuleer je nieuwe groei.
 7. Als je de plant in model wilt houden, snoei dan de lange stengels weg die niet in het gewenste patroon vallen.
 8. Na het snoeien kun je de plant af en toe bemesten om de groei te stimuleren.

Stekken

Wil jij jouw Monstera albo vermeerderen? Dit kan heel makkelijk door te stekken! Snijd een tak met minstens één blad van de plant af en plaats deze in water of direct in de grond. Zorg dat de plant genoeg licht krijgt en houd de grond vochtig. Na een paar weken zullen er nieuwe wortels groeien en kun jij genieten van een nieuwe plant.

Verpotten

Het verpotten van een Monstera albo is makkelijk en vereist niet veel moeite. Je dient eerst een nieuwe pot te kiezen die net iets groter is dan de huidige, om voldoende ruimte te bieden voor de groei van de plant. Haal de plant vervolgens uit de oude pot en maak de wortels voorzichtig los. Plaats wat nieuwe potgrond onderin de nieuwe pot en plaats de plant erin. Vul de rest van de pot met meer potgrond en geef de plant wat water. Je Monstera albo is nu klaar om weer verder te groeien!

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Monstera albo wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Monstera albo gezond en mooi te houden.

Mijn Monstera albo heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Monstera albo last van bruine vlekken op de bladeren? Dit wordt meestal veroorzaakt door te veel direct zonlicht of te weinig water. Zorg dat de plant naar een plek verhuist met minder direct zonlicht en geef regelmatig water (maar niet te veel). Verwijder ook de aangetaste bladeren en voorkom verdere verspreiding van bruine vlekken.

Mijn Monstera albo heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De gele bladeren bij je Monstera albo kunnen ontstaan door te veel zonlicht, slechte waterhuishouding of voedingsgebrek. Om dit op te lossen, geef je de plant minder zonlicht en zorg je voor voldoende vochtigheid. Ook kun je voedingsstoffen toevoegen aan de grond en dode bladeren weghalen.

Bladeren van mijn Monstera albo vallen plotseling af, wat is er mis?

Wanneer de bladeren van jouw Monstera albo plotseling afvallen, kan dit verschillende oorzaken hebben. Mogelijk krijgt de plant te weinig water, te weinig of juist te veel zonlicht, of staat hij op een te winderige plek. Controleer ook of er geen beestjes op de plant zitten die hem beschadigen. Zorg dat de plant op de juiste plek staat, geef hem voldoende water en controleer regelmatig op plagen.

ik zie beestjes op mijn Monstera albo. Wat moet ik doen?

Geen zorgen! Het is belangrijk om actie te ondernemen om schade aan je plant te voorkomen. Controleer eerst of het beestje schadelijk is voor de plant. Als dat het geval is, kun je verschillende methoden gebruiken om ze te bestrijden. Denk aan het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen of het handmatig verwijderen van de beestjes. Vergeet niet om regelmatig je plant te controleren om verdere problemen te voorkomen.

mijn Monstera albo hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Monstera albohangt slap, wat kun je doen? Zorg dat je de plant op de juiste manier water geeft en plaats hem op een locatie met voldoende licht. Controleer ook of de wortels niet aangetast zijn en overweeg indien nodig om de plant te verpotten. Let op, overmatig water geven kan ook zorgen voor slap hangende bladeren.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Monstera albo plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe vaak moet ik mijn Monstera albo water geven?

Je moet je Monstera albo ongeveer eens per week water geven.

Op welke plek in huis kan ik mijn Monstera albo het beste neerzetten?

Je kunt je Monstera albo het beste op een plek neerzetten waar het indirect zonlicht ontvangt.

Hoe vaak moet ik mijn Monstera albo bemesten?

Je moet je Monstera albo eens in de twee maanden bemesten.

Moet ik mijn Monstera albo snoeien?

Ja, het is aan te raden om je Monstera albo af en toe te snoeien om de groei te bevorderen.

Hoe kan ik zorgen dat mijn Monstera albo gezonde bladeren heeft?

Je kunt zorgen dat je Monstera albo gezonde bladeren heeft door regelmatig stof van de bladeren te verwijderen en de plant te voorzien van voldoende licht en water.