Monstera Adansonii stekken

Benieuwd hoe je een Monstera Adansonii kunt stekken? Wij hebben het antwoord! In dit artikel leggen we alles uit. Pak je spullen en ga aan de slag met onze tips. Voor je het weet, heb je een nieuwe plant.

Waarom moet je je Monstera Adansonii stekken?

Het stekken van de Monstera Adansonii heeft verschillende voordelen. Ten eerste kun je op een betaalbare manier nieuwe planten krijgen, omdat het kopen van volwassen planten vaak duurder is. Ook kun je met je eigen stekken de groei en ontwikkeling van de planten beter controleren.

Beste moment om Monstera Adansonii te stekken?

Wat is het ideale moment om de Monstera Adansonii te stekken? In het voorjaar of de zomer, wanneer de plant actief groeit. Op dit moment hebben de stekken de beste kans om succesvol wortels te vormen en te overleven. Kies dus het juiste moment zodat je stekken een vliegende start kunnen maken.

Een gezonde Monstera Adansonii Kiezen voor stekken

Voordat je je Monstera Adansonii gaat stekken heb je een gezonde moederplant nodig. Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet hoe je kunt zien of je moederplant gezond is.

 • Zoek naar een volwassen plant: Kies een plant die volgroeid is. Deze zal sterker en beter in staat zijn om gezonde stekken te produceren.
 • Controleer de bladeren: Let op de conditie van de bladeren. Kijk of er geen bruine of gele plekken zijn, wat zou kunnen duiden op ziekte of ongezonde omstandigheden.
 • Onderzoek de luchtwortels: Monstera Adansonii ontwikkelt vaak luchtwortels, die dienen als stabiliteit voor de plant. Controleer of deze gezond en stevig zijn.
 • Zoek naar tekenen van ziekte of plagen bij je plant.

Het is belangrijk om te controleren op tekenen van ziekte of plagen voordat je de moederplant selecteert:

 • Let op bruine of gele vlekken op de bladeren, omdat dit kan duiden op ziekten zoals bladvlekkenziekte.
 • Als de bladeren van de plant slap hangen of bruin worden, kan dit wijzen op een gebrek aan water of ziekte.
 • Controleer de plant zorgvuldig op tekenen van insecten, zoals spinnenwebben, schildluizen of bladluizen. Deze kunnen schadelijk zijn voor zowel de moederplant als de stekken.

Om succesvolle stekken te krijgen, is het essentieel om een volwassen Monstera Adansonii te kiezen met gezonde bladeren en luchtwortels. Een volwassen plant zorgt ervoor dat de stekken voldoende energie en voedingsstoffen hebben om te groeien. Gezonde bladeren en luchtwortels zijn tekenen van een gezonde plant, wat de slagingskansen van het stekken vergroot. Volg deze tips en selecteer een gezonde moederplant om de basis te leggen voor succesvolle Monstera Adansonii-stekken.

Benodigdheden

Voordat je begint met het stekken van je Monstera Adansonii, is het belangrijk om alle benodigdheden klaar te hebben staan. Hier is een lijst met gereedschappen en materialen die je nodig hebt:

Benodigdheden:

 • Snoeischaar: Je hebt een scherpe snoeischaar nodig om de stekken te knippen. Zorg ervoor dat de messen schoon en scherp zijn om de plant niet te beschadigen.
 • Potgrond: Kies hoogwaardige potgrond die geschikt is voor kamerplanten. Deze grond bevat de juiste voedingsstoffen en zorgt voor goede drainage voor gezonde groei van de stekken.
 • Pot: Zorg voor een pot met drainagegaten aan de onderkant zodat overtollig water kan weglopen. Een pot met een diameter van ongeveer 10-15 cm is geschikt voor het kweken van de stekken.
 • Water: Gebruik schoon en lauw water om de stekken te hydrateren en de wortelgroei te bevorderen. Het water mag niet te koud of te warm zijn, omdat extreme temperaturen de wortels kunnen beschadigen.
 • Plastic of oude kranten: om je tafel af te dekken en rommel te voorkomen.
 • Optionele materialen: Een plastic zak of een stolp kunnen helpen bij het creëren van een vochtige omgeving voor de stekken. Dit vergroot de overlevingskans en bevordert de wortelgroei. Je kunt ook een plantenspuit gebruiken om de stekken regelmatig te besproeien..

Je kunt nu beginnen met het stekken van je Monstera Adansonii nadat je alle benodigdheden verzameld hebt. Zorg ervoor dat je deze benodigdheden binnen handbereik hebt voordat je aan de slag gaat. Dit zorgt voor een soepel stekproces en geeft je planten de beste kans om te groeien en te gedijen.

Het stekken van Monstera Adansonii: Stap voor Stap

Een stukje plant van de moederplant veilig snoeien

 • Begin met het selecteren van een gezonde tak van de moederplant om te stekken.
 • Gebruik een scherpe snoeischaar om een schoon, diagonaal snijvlak te maken net onder een bladknoop.
 • Zorg ervoor dat het stekje voldoende bladeren heeft en minimaal één luchtwortelknobbel.

De stek voorbereiden

 • Verwijder eventuele overtollige of beschadigde bladeren van de stek, maar laat minstens twee tot drie gezonde bladeren zitten.
 • Identificeer de luchtwortelknobbel(s) op de stek. Dit zijn kleine bultjes op de stengel waar nieuwe wortels zullen groeien.

Het wortelsysteem bevorderen

 • Plaats de stek in een pot met stekgrond, zorg ervoor dat de luchtwortelknobbel(s) in de grond zit(ten).
 • Druk de grond voorzichtig aan rondom de stek om deze stevig te laten staan.
 • Geef de stek voldoende water om de grond vochtig te houden, maar vermijd overbewatering om wortelrot te voorkomen.
 • Een andere optie is om de stek in een glas water te zetten, waarbij de luchtwortelknobbel(s) naar beneden hangen. Ververs het water regelmatig om schimmelvorming te voorkomen.

Voor de stek zorgen

 • Houd de stek op een warme, goed verlichte locatie, maar vermijd direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden.
 • Geef de stek regelmatig water zodat de grond vochtig blijft, maar niet te nat.
 • Zorg voor een goede luchtvochtigheid rondom de stek door regelmatig te sproeien met water.
 • Bewaak de temperatuur in de ruimte waar de stek zich bevindt en houd deze tussen de 20-25 graden Celsius.

Wat kun je verwachten en waar moet je op letten?

 • Na enkele weken zullen er nieuwe wortels ontstaan bij de luchtwortelknobbel(s) van de stek.
 • Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en pas indien nodig aan.
 • Let op tekenen van gezonde groei, zoals nieuwe bladeren en een stevigere stengel.
 • Wees geduldig en geef de stek de tijd om zich te ontwikkelen tot een volwassen plant.

Uitdagingen en oplossingen tijdens het stekproces

Tijdens het stekproces kunnen er verschillende uitdagingen ontstaan waarmee je te maken kunt krijgen. Het is belangrijk om deze problemen tijdig te identificeren en passende oplossingen toe te passen om de gezondheid van je Monstera Adansonii-stekken te waarborgen.

Wortelrot

Een veelvoorkomend probleem is wortelrot. Dit kan ontstaan als de stek te veel water krijgt en er onvoldoende drainage is in de pot. Hierdoor kunnen de wortels afsterven en uiteindelijk de hele plant. Voorkom dit probleem door te zorgen voor goede drainage in de pot en de plant niet te veel water te geven. Gebruik ook goed doorlatende potgrond.

Bij wortelrot is het belangrijk om eerst de oorzaak te vinden. Pas de watergift aan en zorg voor goede drainage in de pot. Overweeg ook om de stek in water te laten wortelen in plaats van in potgrond, dit kan wortelrot verminderen.

Verwelkende bladeren

Het verwelken van bladeren kan verschillende oorzaken hebben, zoals te veel of te weinig water geven, een te hoge of te lage luchtvochtigheid, of een gebrek aan voedingsstoffen. Houd de behoeften van je stekken goed in de gaten en pas de watergift en luchtvochtigheid aan indien nodig. Geef de plant regelmatig water, maar vermijd overbewatering. Sproei regelmatig en zorg voor voldoende voedingsstoffen door regelmatig te bemesten.

Als de bladeren verwelken, controleer dan de watergift en pas deze aan indien nodig. Zorg ook voor voldoende luchtvochtigheid door regelmatig te sproeien. Controleer of de plant voldoende voedingsstoffen krijgt en gebruik indien nodig geschikte meststof.

Schimmel

Schimmel kan optreden door te veel vochtigheid en onvoldoende luchtcirculatie. Voorkom schimmelgroei door ervoor te zorgen dat de bladeren en stekken goed kunnen drogen na het besproeien. Zorg ook voor voldoende luchtcirculatie rond de plant. Mocht er toch schimmel optreden, verwijder dit dan zo snel mogelijk en pas de omgevingscondities aan om verdere groei te voorkomen. Gebruik eventueel een fungicide om de schimmel te bestrijden.

Het stekken van een Monstera Adansonii kan soms uitdagingen met zich meebrengen. Met de juiste zorg en aandacht voor de behoeften van de plant, kun je echter de meeste problemen oplossen en zorgen dat je stekken gezond en gelukkig groeien.

Je nieuwe Monstera Adansonii verzorgen

Je nieuwe stek moet je ook verzorgen. Hieronder hebben we wat tips op een rij gezet om je Monstera Adansonii te verzorgen.

Water geven

Je Monstera Adansonii groeit het beste wanneer de grond gelijkmatig vochtig is, maar niet doordrenkt. Geef je plant water zodra de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Zorg ervoor dat de pot een drainagegat heeft om overtollig water af te voeren en wortelrot te voorkomen.

Lichtniveaus

Plaats je Monstera Adansonii op een plek waar hij genoeg licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht. De plant verdraagt lichte schaduw tot helder indirect licht. Te veel direct zonlicht kan de bladeren verbranden en beschadigen.

Voeding

Geef je Monstera Adansonii regelmatig voeding om de groei te bevorderen. Gebruik een evenwichtige vloeibare meststof voor kamerplanten en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering en frequentie.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over het stekken van je Monstera Adansonii plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe lang duurt het voordat de wortels van een Monstera Adansonii-stek zich ontwikkelen?

Het duurt meestal 2-4 weken voordat je de eerste tekenen van wortelgroei ziet. Wees geduldig en geef de plant voldoende tijd om zich te vestigen.

Hoe vaak moet ik mijn Monstera Adansonii-stek water geven?

Houd de grond altijd licht vochtig, maar niet doorweekt. Geef de stek regelmatig water, ongeveer eens per week, en pas de frequentie aan op basis van de omstandigheden in jouw huis.

Hoeveel stekken kan ik uit één moederplant halen?

Je kunt meerdere stekken uit één moederplant halen, afhankelijk van de grootte en gezondheid van de plant. Neem echter niet te veel stekken tegelijkertijd, zodat de plant genoeg energie overhoudt om te herstellen.

Wat is de beste tijd van het jaar om Monstera Adansonii-stekken te nemen?

De beste tijd om stekken te nemen is in het voorjaar of de vroege zomer, wanneer de plant in zijn actieve groeiperiode is. Dit geeft de stek de beste kans om te wortelen en te groeien.

Moet ik de stek direct na het snijden in water zetten of in potgrond?

Dit hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en ervaring. Je kunt de stek direct in water zetten en wachten tot de wortels groeien voordat je hem in potgrond overplant. Anderen geven er de voorkeur aan om de stek meteen in potgrond te plaatsen om de wortelvorming te bevorderen.

Hopelijk hebben deze antwoorden jouw vragen over het stekken van Monstera Adansonii beantwoord. Iedere situatie is uniek, dus voel je vrij om te experimenteren en aanpassingen te doen op basis van jouw eigen ervaringen. Onthoud dat geduld en zorg essentieel zijn voor succesvol stekken van deze prachtige plant. Veel succes!

Plaats een reactie