Monstera adansonii Verzorgen

Ben je op zoek naar een mooie en makkelijk te onderhouden plant voor in huis? Dan is de Monstera adansonii perfect voor jou! Deze prachtige binnenplant, ook bekend als de gatenplant, heeft een unieke uitstraling door haar karakteristieke bladeren met gaten erin. In dit artikel gaan we je alles vertellen over de verzorging en het onderhoud van deze plant. Je zult zien dat het helemaal niet moeilijk is om deze groene vriend in optimale staat te houden.

Plantnaam: Monstera adansonii

Nederlandse naam: geen

De Monstera adansonii, ook wel de gatenplant genoemd, heeft prachtige hartvormige bladeren met opvallende gaten erin. Hij is geliefd voor zijn unieke en trendy uiterlijk. Perfect voor het toevoegen van een groene touch aan je interieur!

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Luchtvochtigheid: 50% - 60%
 • Temperatuur: 18°C - 27°C
 • Water: Veel
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Voeding: Maandelijks
 • Bloeit: Nee
 • Giftig: Nee

Monstera adansonii

Nederlandse naam: geen

De Monstera adansonii, ook wel de gatenplant genoemd, heeft prachtige hartvormige bladeren met opvallende gaten erin. Hij is geliefd voor zijn unieke en trendy uiterlijk. Perfect voor het toevoegen van een groene touch aan je interieur!

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Luchtvochtigheid: 50% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 27°C
 • Water geven: Veel
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Voeding: Maandelijks
 • Bloeit: Nee
 • Giftig: Nee

Monstera adansonii Plant gekocht en nu?

Zodra je een prachtige Monstera adansonii plant hebt gekocht, zijn er een paar belangrijke stappen die je moet volgen om te zorgen dat je nieuwe aanwinst gezond en gelukkig blijft.

Inspecteer de plant op ongedierte

Ten eerste is het essentieel om de plant grondig te inspecteren op eventueel ongedierte. Dit doe je door goed naar de bladeren en stelen te kijken, waarbij je met name let op kleine beestjes zoals spintmijten of wolluis. Mocht je ongedierte ontdekken, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk behandelen om verdere schade te voorkomen.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Daarna is het tijd om je nieuwe plant te verpotten vanuit de kweekpot. Begin met het voorzichtig verwijderen van de plant uit de kweekpot, zorg dat je de wortels niet beschadigt. Vervolgens kun je de plant overzetten naar een grotere pot, waarbij je zorgt dat de wortels genoeg ruimte hebben om te groeien. Vul de nieuwe pot met verse potgrond en plaats de plant erin. Zorg dat de plant stevig staat en geef hem dan een goede waterbeurt.

De plant water geven

Water geven is het belangrijkste onderdeel van kamerplanten verzorging. Je Monstera adansonii houdt van vochtige grond, maar let op dat je niet te veel water geeft, want dit kan leiden tot wortelrot. Een goede manier om te testen of je plant water nodig heeft, is door met je vinger in de grond te voelen. Als de bovenste centimeters droog aanvoelen, is het tijd om water te geven. Zorg dat de grond gelijkmatig vochtig is, maar vermijd dat er water in de schotels blijft staan.

Door deze drie stappen te volgen, inspecteren op ongedierte, verpotten en water geven, geef je je mooie Monstera adansonii plant de beste start mogelijk. Met liefde, zorg en aandacht zal hij prachtig groeien en een waardevolle toevoeging zijn aan je interieur. Geniet van je nieuwe plant en vergeet niet om regelmatig te controleren of hij nog steeds gezond en gelukkig is!

Monstera adansonii verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Zorg voor voldoende licht: Plaats de Monstera adansonii op een locatie met helder indirect licht. Vermijd direct zonlicht, dat de bladeren kan verbranden.
 2. Geef regelmatig water: Houd de grond vochtig, maar niet drassig. Laat de bovenste laag van de grond tussen gietbeurten opdrogen. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.
 3. Zorg voor een goede drainage: Gebruik een pot met drainagegaten om overtollig water af te voeren. Dit voorkomt wateroverlast en bevordert de gezondheid van de wortels.
 4. Geef af en toe een sproeibeurt: Monstera adansonii houdt van een hoge luchtvochtigheid. Geef de plant af en toe een lichte sproeibeurt om het vochtgehalte te verhogen, vooral tijdens droge periodes of in de winter wanneer de lucht droger is.
 5. Ondersteun de groei: De Monstera adansonii is een klimplant en kan ondersteuning gebruiken om opwaarts te groeien. Gebruik bijvoorbeeld een mosstok of een trellis om de plant te begeleiden en te voorkomen dat de stelen gaan hangen.
 6. Bemest regelmatig: Geef de plant tijdens het groeiseizoen regelmatig voeding met een evenwichtige meststof, volgens de instructies op de verpakking. Dit zal de groei en gezondheid van de plant bevorderen.
 7. Controleer regelmatig op plagen: Houd de Monstera adansonii in de gaten op tekenen van insectenplagen, zoals spintmijten of bladluizen. Als je plagen opmerkt, behandeld ze dan direct met een milieuvriendelijke insecticide of een mengsel van water en milde zeep.

Benodigdheden

Er zijn een aantal belangrijke materialen voor de verzorging van je kamerplant; hieronder hebben we ze op een rij gezet.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij je Monstera adansonii plant goed verzorgen en zorgen dat hij gezond en mooi blijft? In dit artikel zullen we uitgebreid ingaan op alle aspecten van de verzorging van deze plant. We bespreken onder andere de juiste standplaats, het water geven, de bemesting en eventuele problemen waar je tegenaan kunt lopen. Lees verder en leer hoe jij je Monstera adansonii plant optimaal kunt verwennen!

Standplaats

Plaats de Monstera adansonii op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. De plant gedijt goed bij kamertemperatuur en houdt van een licht vochtige bodem. Zorg dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en ondersteun de klimmende stengels met een mosstok of klimrek.

Luchtvochtigheid

De Monstera adansonii gedijt het best bij een luchtvochtigheid tussen 40% en 60%. Een te droge lucht kan leiden tot bladranden die uitdrogen en bruin worden, terwijl een te vochtige omgeving kan zorgen voor schimmelproblemen. Zorg dus voor een constante, gematigde vochtigheid in de buurt van je plant.

Temperatuur

De Monstera adansonii voelt zich het beste in een huis waar de temperatuur constant is. Je wilt zorgen dat de temperatuur niet te koud is, want dat kan de plant beschadigen. Houd de temperatuur rond de 20-25 graden Celsius voor optimale groei en gezondheid van je Monstera adansonii.

Water geven

Je moet de Monstera adansonii één keer per week water geven. Zorg dat de aarde tussen elke waterbeurt goed droog is. Het is beter om iets minder water te geven dan te veel, aangezien deze plant van nature groeit in een vochtige maar goed doorlatende grond.

Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraanwater. Sommige planten zijn hier gevoelig voor. Het is beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Het beste is regenwater, dit bevat minder kalk.

Plantenvoeding

Je kunt de Monstera adansonii plantenvoeding geven om de groei en gezondheid van de plant te bevorderen. Geef de plant een keer per maand vloeibare plantenvoeding, bij voorkeur tijdens het besproeien van de plant. Zorg dat de plantenvoeding speciaal ontworpen is voor kamerplanten en volg altijd de instructies op de verpakking. Te veel plantenvoeding kan de plant beschadigen, dus gebruik het nauwkeurig en met mate.

Snoeien

Wil je jouw Monstera adansonii snoeien? Zorg er dan voor dat je dit op de juiste manier doet om de gezondheid van de plant te behouden. Snoei de Monstera adansonii in het voorjaar of de zomer en volg deze praktische instructies op:

 1. Gebruik een scherpe, schone snoeischaar
 2. Snoei de stengel net boven een knoop
 3. Verwijder beschadigde, dode of gele bladeren
 4. Laat minstens twee bladeren op elke stengel achter
 5. Geef de plant voldoende water en zet hem in halfschaduw

Door regelmatig te snoeien, kun je de groei van de Monstera adansonii bevorderen en een mooie, volle plant creëren. Veel succes!

Stekken

Wil jij jouw Monstera-adansonii vermeerderen? Het kan gemakkelijk door middel van stekken! Knip één of meerdere luchtwortels af bij de moederplant en verwijder de onderste bladeren. Plaats de stengel(s) in een luchtige vochtige potgrond en zet op een warme plek met indirect zonlicht. Zorg dat de grond vochtig blijft en na enkele weken verschijnen er al wortels. Zo kun jij binnen no-time genieten van een nieuwe plant!

Verpotten

Wil jij de Monstera adansonii verpotten? Hier is hoe je dat het beste kunt doen:

 • Kies een pot die minstens 2 tot 3 cm groter is dan de huidige pot.
 • Bedek de bodem van de nieuwe pot met verse potgrond.
 • Haal voorzichtig de plant uit de oude pot en schud het overtollige vuil af.
 • Plaats de plant in het midden van de nieuwe pot en vul de zijkanten met potgrond.
 • Druk de grond goed aan en zorg dat de plant stevig staat.
 • Geef de plant water en zet hem op zijn normale plekje.

Verpotten is belangrijk om de Monstera adansonii de ruimte te geven om te groeien en voedingsstoffen op te nemen uit verse grond. Zorg dat je de plant niet te diep in de pot plaatst en dat de wortels niet beschadigd raken tijdens het verpotten. Veel geluk!

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Monstera adansonii wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Monstera adansonii gezond en mooi te houden.

Mijn Monstera adansonii heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Monstera adansonii last van bruine vlekken op de bladeren? Dit kan komen door te veel direct zonlicht, te weinig water of voedingsstoffen. Zorg dat je de plant op een lichtere plek zet en de grond regelmatig vochtig houdt. Geef de plant ook eens in de paar weken wat voedingsstoffen.

Mijn Monstera adansonii heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Gele bladeren bij je Monstera adansonii duiden meestal op een teveel aan water of te weinig licht. Zorg dat je de plant pas water geeft als de grond droog aanvoelt tot zo’n 2,5 cm diep, en verplaats de plant naar een plek met meer licht als de bladeren niet genoeg zon krijgen. Verwijder de gele bladeren en voorkom nieuwe door te zorgen voor de juiste omstandigheden.

Bladeren van mijn Monstera adansonii vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van je Monstera adansonii plotseling afvallen, kan dit te wijten zijn aan over- of onderwatering, gebrek aan voedingsstoffen, te weinig of te veel licht, of ongedierte. Controleer de grondvochtigheid, voeg voedingsstoffen toe, verplaats de plant naar een beter verlichte plek en inspecteer de plant op tekenen van ongedierte. Pas ook op voor giftigheid, de Monstera adansonii is niet geschikt voor consumptie.

ik zie beestjes op mijn Monstera adansonii. Wat moet ik doen?

Maak je geen zorgen, dit komt regelmatig voor bij kamerplanten. Neem eerst de tijd om de beestjes goed te observeren en te identificeren. Als je ze niet herkent, kun je een foto maken en advies vragen in een tuincentrum of online plantengemeenschap. Zodra je weet wat voor beestjes het zijn, kun je gericht actie ondernemen om ze te verwijderen en je plant gezond te houden.

mijn Monstera adansonii hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Monstera adansonii hangt slap. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals te weinig water, te veel zonlicht of gebrek aan voeding. Zorg dat je de plant regelmatig water geeft, maar voorkom dat de grond te nat wordt. Plaats de plant op een plek waar hij indirect zonlicht krijgt. Geef de plant ook af en toe voeding, zoals organische meststoffen. Op deze manier help je de Monstera adansonii om weer gezond en stevig te worden.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Monstera adansonii plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe vaak moet je een Monstera adansonii water geven?

Antwoord: De Monstera adansonii houdt van vochtige grond, dus je kunt hem het beste regelmatig water geven. Zorg dat de bovenste laag van de grond droog is voordat je opnieuw water geeft.

Hoeveel licht heeft een Monstera adansonii nodig?

Antwoord: Monstera adansonii houdt van lichte, maar indirecte zon. Zorg dat hij niet direct blootgesteld wordt aan felle zonnestralen, omdat dit de bladeren kan beschadigen.

Hoe groot kan een Monstera adansonii plant groeien?

Antwoord: Een Monstera adansonii kan uitgroeien tot een volwassen plant met een hoogte van ongeveer 3 meter. Houd er rekening mee dat de groei van de plant afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid licht en water die hij krijgt.

Moet ik de Monstera adansonii snoeien?

Antwoord: Het is niet noodzakelijk om de Monstera adansonii regelmatig te snoeien. Je kunt kiezen om hem te snoeien om de groei te bevorderen of om de plant in een bepaalde vorm te houden, maar dit is niet verplicht.

Hoe kan ik mijn Monstera adansonii vermeerderen?

Antwoord: Je kunt een Monstera adansonii vermeerderen door stekjes te nemen. Snijd een gezonde stengel af en zet deze in water of direct in de grond. Na verloop van tijd zal er een nieuwe plant groeien uit het stekje.