Rhododendron

Plantnaam: Rhododendron

Nederlandse naam: Rhododendron

 • Maximale hoogte: 1-6 m
 • Winterhard: Ja
 • Bladverliezend: Nee
 • Bloeit: Ja
 • Bloeiperiode: April-juni
 • Bloeikleur: Roze, rood, wit, paars
 • Standplaats: Halfschaduw
 • Grondsoort: Zure, vochtige grond
 • Snoeiperiode: Na de bloei
 • Aantal per m2: 2
 • Giftig: Ja

Beeld je in: een tuin, rijk aan uitbundige, kleurrijke bloemen die het hele jaar door je zintuigen stimuleren én privacy bieden. Dat is wat een haag van rhododendrons voor je kan betekenen. Deze struiken, beroemd om hun indrukwekkende bloei en dichte groei, transformeren elke tuin tot een privéparadijs.

Hoe start je nu met het planten van een rhododendronhaag? Hoe houd je ze gezond en in volle bloei? In dit artikel duiken we in de wereld van de rhododendrons als haagplanten. Ontdek hoe je de perfecte omstandigheden voor deze prachtige planten creëert, zodat ze elk seizoen op hun best zijn.

Plantnaam: Rhododendron

Nederlandse naam: Rhododendron

 • Maximale hoogte: 1-6 m
 • Winterhard: Ja
 • Bladverliezend: Nee
 • Bloeit: Ja
 • Bloeiperiode: April-juni
 • Bloeikleur: Roze, rood, wit, paars
 • Standplaats: Halfschaduw
 • Grondsoort: Zure, vochtige grond
 • Snoeiperiode: Na de bloei
 • Aantal per m2: 2
 • Giftig: Ja

Rhododendron kenmerken

Stel je voor, de lente is aangebroken en je tuin komt tot leven met de opvallende, grote bloemen van de Rhododendron. Deze plant heeft unieke eigenschappen die hem perfect maken als haag in jouw tuin.

Winterhardheid en Standplaats

Rhododendrons trotseren moeiteloos de Nederlandse winters. Maar een goede voorbereiding blijft essentieel. Kies een plek voor je Rhododendron waar hij deels in de schaduw staat. Te veel direct zonlicht kan de bloemen namelijk schaden. Een plaats onder gedeeltelijk open bomen is vaak perfect.

Bodemtype en Waterbehoefte

Rhododendrons houden van een goed doorlatende, zure grond. Voeg turf toe om de zuurtegraad van de grond te verhogen. De planten hebben continue vochtigheid nodig, maar te veel water kan schadelijk zijn. Zorg dat overtollig water weg kan stromen om wortelrot te voorkomen.

Bloei en Onderhoud

De Rhododendrons geven een overvloed aan bloemen van mei tot juni. De kleur van de bloemen varieert van wit tot dieprood, afhankelijk van de soort. Snoei de planten direct na de bloei, zo stimuleer je de groei van nieuw blad en krijg je het volgende seizoen nog meer bloemen.

Ziekteresistentie

Rhododendrons zijn in het algemeen sterk bestand tegen ziekten. Merk je toch problemen op zoals verwelkende bladeren of zwarte vlekken, controleer dan de vochtigheid van de grond. Verbeter de drainage of verplaats de plant naar een drogere locatie, indien nodig.

Respecteer deze eigenschappen en je Rhododendrons blijven gezond. Ze vormen elk seizoen opnieuw een spectaculaire toevoeging aan je tuin.

Rhododendron soorten

Zoek je de perfecte rhododendron voor jouw haag? Er is volop keuze uit verschillende soorten. Elk met zijn unieke kenmerken zoals bloemkleur, bloeiperiode en hoogte. Geschikt voor alle tuinstijlen en functies. Ontdek hier een aantal populaire rhododendrons, perfect als haagplanten.

Rhododendron Catawbiense

Droom je van grote, opvallende bloemen in paarse en roze tinten? Dan is de winterharde Rhododendron Catawbiense jouw match. Met een hoogte tot 3 meter, zorgt deze soort voor privacy en een decoratieve touch in je tuin. Koude temperaturen? Geen probleem. Deze rhododendron heeft weinig onderhoud nodig.

Rhododendron Ponticum

Voor de fans van weelderige groei en grote bloemen in paarse en witte tinten, is er de Rhododendron Ponticum. Deze bereikt makkelijk een hoogte van 2,5 meter. Dankzij de snelle groei, vormt deze soort in geen tijd een dichte, aantrekkelijke haag.

Rhododendron ‘Nova Zembla’

De ‘Nova Zembla’ is een sterke soort die roze tot rode bloemen produceert. Bestand tegen ziektes en geschikt voor zowel zonnige als deels schaduwrijke plekken. Met een hoogte tussen 2 en 4 meter, combineert deze variëteit schoonheid met functionaliteit.

Rhododendron ‘Cunningham’s White’

Hou je van witte bloemen? Kies dan voor de ‘Cunningham’s White’. Deze soort bloeit met grote trossen zuiver witte bloemen en wordt 1,5 tot 2 meter hoog. Perfect voor lagere hagen of tuinen waar een rustig, monochroom kleurenschema gewenst is.

Rhododendron als haag: zo doe je dat

Wil je meer dan alleen privacy in je tuin? Kies dan voor een Rhododendron als haagplant! Met de juiste zorg en aandacht wordt jouw haag een bron van natuurlijke schoonheid. Hier lees je hoe je dat aanpakt.

De beste Rhododendrons kiezen

Begin met het selecteren van Rhododendrons die het goed doen in ons klimaat. Rhododendron Catawbiense, Rhododendron Ponticum en Rhododendron ‘Cunningham’s White’ zijn sterke soorten die zich makkelijk aanpassen. Let erop dat de hoogte en breedte van de planten overeenkomen met jouw ideale haagafmetingen.

Je haag planten

Plant je Rhododendrons in de lente of herfst, dan groeien ze het best. Zoek een plek uit waar ze genoeg zon krijgen, maar niet de volle middagzon, vooral als je in een warmer klimaat woont. De grond? Die maak je klaar met een mix van compost en turf, zodat het water goed doorlaat en licht zuur is.

Verzorging en onderhoud

Zorg goed voor je haag: geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes, maar zorg dat de planten niet in water blijven staan. Geef ze in de vroege lente, net voor de bloei, wat mest en eventueel nog een keer in de zomer. Snoei je haag elke twee tot drie jaar in de late winter, zo haal je dode takken weg en bevorder je de groei.

Voorkom ziekten

Let op tekenen van ziekten zoals bladvlekkenziekte of botrot. Door vallende bladeren en ander afval dat schimmel kan veroorzaken weg te halen, help je ziekten te voorkomen. Is er toch een ziekte uitgebroken? Gebruik dan milieuvriendelijke fungiciden.

Volg deze tips en jouw Rhododendronhaag wordt niet alleen een prachtig stukje natuur in je tuin, maar blijft ook gezond en bloeit elk voorjaar opnieuw spectaculair.

Rhododendron kopen

Wil je kleur toevoegen aan je tuin? Kies dan voor rhododendrons. Deze prachtige haagplanten zorgen niet alleen voor privacy, maar maken elke hoek van je tuin levendig met hun opvallende bloemen. Hier vind je belangrijke tips en informatie om de beste rhododendrons te kiezen en te kopen.

Waar rhododendrons kopen

Ga naar gespecialiseerde kwekerijen of tuincentra met een goede reputatie. Daar vind je vaak gezonde planten die goed verzorgd zijn. Wil je online planten kopen? Lees dan eerst de beoordelingen en kies voor betrouwbare verkopers die zorg dragen voor de planten tijdens het transport.

Selectie van de juiste soort

Let op soorten die goed groeien in het Nederlandse klimaat. De rhododendron ‘Cunningham’s White’ en de rhododendron ‘Nova Zembla’ zijn populair vanwege hun robuuste natuur en winterhardheid. Vraag de verkoper naar de bloei-eigenschappen en maximale hoogte, zodat de plant aan jouw verwachtingen voldoet.

Aankooptips

 1. Controleer de plant: Kijk of de rhododendron gezonde bladeren heeft en of er geen tekenen zijn van ziektes of plagen.
 2. Wortelsysteem: Een gezonde wortelkluit is belangrijk, laat planten met overwoekerde wortels die uit de pot groeien staan.
 3. Bloemknoppen: Kies planten met bloemknoppen, dan geniet je sneller van de bloemen.
 4. Advies van experts: Vraag advies aan de verkoper bij het kopen, vooral over de verzorging en de ideale plantomstandigheden.

Voorbereiding voor het planten

Zorg voor goede kwaliteit aarde en plant op de juiste manier. Rhododendrons houden van zure, goed doorlatende grond. Meng eventueel tuinturf of speciale rhododendronaarde door je tuingrond. Zorg dat de plek waar je de rhododendron wilt planten halfschaduw heeft, deze planten houden niet van volle zon.

Let op deze punten en je rhododendrons starten gezond en jij geniet lang van deze prachtige haagplanten. Start vandaag nog en geniet van de natuurlijke schoonheid die rhododendrons aan je tuin toevoegen.

Rhododendron planten, hoe pak je dat aan?

Wil je een rhododendron haag planten? Een zorgvuldige voorbereiding is essentieel voor een gezonde groei. Volg deze eenvoudige stappen om van jouw tuin een bloeiend paradijs te maken.

Kies de juiste locatie

Kies een plek in je tuin met halfschaduw. Direct zonlicht kan de bladeren van de rhododendron beschadigen. Een plek met ochtendzon en middagschaduw is ideaal voor deze planten.

Bodemvoorbereiding

Rhododendrons houden van zure, goed doorlatende grond. Verbeter de kwaliteit van je grond door compost of bladaarde toe te voegen. Controleer de zuurgraad en voeg tuinturf toe als de grond niet zuur genoeg is.

Plantafstand bepalen

De ruimte tussen de planten is belangrijk voor een gezonde groei. Zorg voor een afstand van ongeveer 80 cm tot 100 cm tussen de planten. Zo krijgen ze voldoende ruimte om te groeien, verbeter je de luchtcirculatie en verminder je de kans op ziektes.

Het planten

Graaf een gat dat twee keer zo breed en net zo diep is als de wortelkluit van de plant. Plaats de rhododendron in het gat, zorg dat de bovenkant van de kluit gelijk is met de grond. Vul het gat met de verbeterde grond en druk deze voorzichtig aan. Geef na het planten veel water om de grond rond de wortels te laten zetten.

Water geven en verzorgen

Geef de rhododendron in het eerste groeiseizoen regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Een wekelijkse watergift helpt de planten zich te vestigen. Laat de grond tussen de gietbeurten door uitdrogen om wateroverlast te voorkomen.

Volg deze stappen en leg zo de basis voor een sterke, bloeiende rhododendron haag. Met de juiste zorg en onderhoud, geniet je elk voorjaar en zomer van prachtige bloemen die jouw tuin omtoveren tot een oase van rust en schoonheid.

Rhododendron ziektes

Je rhododendronhaag verdient de beste zorg om gezond te blijven. Herken en bestrijd ziektes op tijd met de juiste methoden. Laten we eens kijken naar veelvoorkomende problemen.

Bladvlekkenziekte Rhododendron Bestrijden

Zie je bruine of zwarte vlekken op de bladeren van je rhododendron? Dat is de bladvlekkenziekte. Deze schimmel verspreidt zich snel en bedreigt de gezondheid van je plant. Pak dit probleem aan! Knip eerst alle aangetaste bladeren weg en gooi ze weg. Besproei dan je planten met een fungicide dat bladvlekkenziekte bestrijdt. Doe dit bij droog weer, dan werkt het fungicide het beste.

Cicaden Rhododendron Bestrijden

Cicaden zijn kleine zuigende insecten die je planten zwak maken en ziektes verspreiden. Gebruik een insecticide dat cicaden bestrijdt om ze te stoppen. Begin hiermee in het vroege voorjaar, voordat de cicaden eieren leggen. Check je rhododendrons regelmatig om een uitbraak op tijd te ontdekken.

Bestrijden Verkleurde Bladeren Rhododendron

Heeft je rhododendron verkleurde bladeren? Dit kan duiden op voedingsstoffentekorten of waterproblemen. Check eerst de vochtigheid van de grond. Rhododendrons houden van een constant vochtige, maar goed doorlatende bodem. Zien je planten eruit alsof ze ijzertekort hebben, zoals gele bladeren met groene aderen? Voeg dan ijzerchelaat toe. Gebruik ook een evenwichtige, langzaam vrijkomende meststof die speciaal is afgestemd op zuurminnende planten zoals rhododendrons.

Is een rhododendron giftig?

Heb je een rhododendron in je tuin? Let dan op, want deze plant is giftig. De rhododendron bevat andromedotoxine, een giftige stof, die bij inname gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Dit geldt voor zowel mensen als dieren. Dit is vooral belangrijk om te weten als je huisdieren of kleine kinderen hebt die graag in de tuin spelen.

Als je of een van je huisdieren per ongeluk een deel van de rhododendron heeft ingeslikt, let dan op de volgende symptomen: maagpijn, misselijkheid, overgeven en in ernstige gevallen zelfs ademhalingsproblemen of een verstoring van de hartfunctie. Bij symptomen direct medische hulp inschakelen!

Zorg ervoor dat je rhododendron op een veilige plek in je tuin staat, waar kinderen en huisdieren er niet makkelijk bij kunnen. Let op afgevallen bloemen of bladeren en ruim deze direct op. Zo voorkom je dat nieuwsgierige huisdieren of kinderen ze oppakken.

Goed om te weten wat voor planten je in je tuin hebt staan, zeker als ze giftig zijn! Met de juiste voorzorgsmaatregelen geniet je veilig van de schoonheid van je rhododendron.

Wanneer bloeit rhododendron?

Rhododendron is een favoriet in veel tuinen. Met zijn prachtige bloemen en haagfunctie brengt deze plant niet alleen kleur, maar ook privacy. Maar wanneer laat rhododendron zijn bloemen zien? Dat is van groot belang voor de schoonheid en gezondheid van deze plant.

De bloeiperiode van rhododendrons start in het voorjaar. De precieze tijd hangt af van de soort en het lokale klimaat. In Nederland mag je verwachten dat rhododendrons hun bloemen tonen tussen maart en juni. Maar let op, het varieert:

 • Vroege soorten beginnen vaak al in maart te bloeien.
 • De meeste rhododendrons laten hun hoogtepunt in bloei zien rond april of mei.
 • Late soorten kunnen zelfs tot in juni doorgaan met bloeien.

Wil je dat jouw rhododendrons er op hun best uitzien tijdens de bloeiperiode? Volg dan deze tips:

 • Locatie: Plaats de plant in halfschaduw. Te veel direct zonlicht kan schade veroorzaken.
 • Water: Geef voldoende water, maar vermijd wateroverlast. Rhododendrons houden van vochtige grond.
 • Zuurtegraad van de grond: Ga voor zure, goed doorlatende grond. Daarin gedijt deze plant het beste.

De bloeiperiode van jouw rhododendron is een prachtig moment. Het is niet alleen een tijd van schoonheid, maar ook een kans om goed voor de plant te zorgen. Houd de bloei in de gaten en pas jouw verzorgingsroutine daarop aan. Zo zorg je elk jaar opnieuw voor een gezonde, bloeiende rhododendron haag in je tuin.

Zo verzorg je jouw rhododendron

Een prachtig bloeiende rhododendron in het voorjaar? Dat krijg je met de juiste verzorging. Volg deze eenvoudige stappen en geniet van een gezonde groei en bloei.

Snoei jouw rhododendron

Na de bloei is het tijd om te snoeien. Dit zorgt voor een mooie vorm en een rijke bloei in het volgende seizoen. Start met het voorzichtig verwijderen van dode bloemen aan de basis. Zo stimuleer je nieuwe knopvorming. Laat de bladeren intact. Wordt de plant te groot? Snoei dan het oude hout terug tot aan een gezonde zijtak. Hiermee maak je ruimte voor nieuwe groei.

Vermeerder je rhododendron

Wil je meer rhododendrons? Neem dan in de late zomer stekken van gezonde, niet-bloeiende scheuten van ongeveer 10 cm lang. Verwijder de onderste bladeren en doop de stek in stekpoeder om wortelgroei te bevorderen. Plant de stekken in een mengsel van turf en perliet. Dek ze af met plastic om vocht vast te houden. Plaats ze op een warme plek met licht, maar niet in direct zonlicht. Na ongeveer een jaar zijn ze klaar om te verplanten.

Verplaats jouw rhododendron

Wil je jouw rhododendron verplaatsen? Doe dit dan in de herfst. Neem bij het uitgraven een ruime hoeveelheid van de wortelkluit mee. Graaf een ruim gat op de nieuwe plek en verbeter de grond met turf en compost. Zo zorg je voor goede drainage en de juiste zuurgraad. Zet de plant in het gat en zorg dat de wortelkluit gelijk ligt met de grond. Vul aan met aarde, druk licht aan en geef voldoende water. Een laag mulch helpt om vocht vast te houden en beschermt tegen vorst.

Bemest jouw rhododendron

In het vroege voorjaar is het tijd om te bemesten. Gebruik een meststof die geschikt is voor zuurminnende planten. Deze meststoffen bevatten meestal veel ammonium en weinig calcium. Vermijd meststoffen met te veel stikstof om de bloei niet te belemmeren. Breng de meststof aan rond de basis van de plant en werk het licht in de bovenlaag van de grond. Geef daarna voldoende water om de meststof goed in de grond te laten trekken.

Pas deze verzorgingstips toe en geniet van een prachtige rhododendron in jouw tuin.

Vaak gestelde vragen

Waarom zou ik rhododendrons als haagplanten gebruiken?

Rhododendrons zijn perfect voor jouw tuin. Ze geven prachtige bloemen en zorgen voor privacy. Ze toveren jouw tuin om in een levendige, kleurrijke haag.

Zijn rhododendrons giftig voor mensen en dieren?

Wees alert, rhododendrons zijn giftig. Bij inname krijg je last van maagpijn, ademhalingsmoeilijkheden en hartproblemen. Dit geldt voor jou, maar ook voor jouw huisdieren.

Hoe kan ik mijn huisdieren en kinderen beschermen rondom rhododendrons?

Voorkom dat kinderen en huisdieren bij de planten komen. Leer ze de planten niet aan te raken of er van te eten. Houd de tuin schoon van afgevallen bloemen of bladeren.

Hoe moet ik rhododendrons planten en onderhouden?

Plant rhododendrons in licht zure grond met goede afwatering. Zorg voor voldoende zonlicht, maar vermijd de heetste zon. Snoei direct na de bloei en geef mest in het voorjaar voor een optimale groei.

Wat zijn enkele verzorgingstips tijdens de bloeiperiode van rhododendrons?

Geef tijdens de bloeiperiode genoeg water en bescherm de plant tegen felle zon. Blijf de gezondheid van de plant in de gaten houden en pas de hoeveelheid water of zonlicht aan als dat nodig is.

Hoe vermeerder ik rhododendrons?

Vermeerder rhododendrons met stekken. Neem na de bloei in het voorjaar stekken van gezonde takken. Plant deze in vochtige, zure grond en houd de omgeving vochtig.